Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.03.2009 17:09 - Осми март ли?
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 2790 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2009 17:46


Пак идва осми март и писъците на някои представителки на нежния пол отново ще започнат: колко сме модерни, колко сме еманципирани, колко сме умни, 8 март не е за нас, тоя празник е за домакините и тъпанарките, а ние сме равни на мъжете, аууу и тъй и тъй нататък.

 

И в много от нещата ще са прави, де! Защото измисления социалистически празник (о, не започвайте сега да ми говорите за САЩ и оная стачка на шивачки през 1857 г.) превърна по онова време жената в някакъв хибрид между работничка-ударничка, домакиня и майка, дето хем е равна на мъжа на книга, хем на практика задълженията са й повече. Тая мила картинка, за съжаление все още не се е променила по малките градчета и села в дълбоката ни провинция.

 

Ще са прави и за онези техни представителки с кух поглед, които изживяват този празник едва ли не, като лично постижение и кулминационна точка на развитието си. Ще са прави и за онези домакини, които получават внимание и цветя само в този ден през годината и това, отгоре на всичко, ги прави щастливи.

 

Еманципираните патки, обаче забравят, че ние и те просто сме различни. Не само физически Именно тази отлика предпоставя различни задължения у единия и другия пол. Природата просто ни диктува да е така. Иначе има опасност те (патките) да се превърнат в оня тип женища, у които и да се напънеш, женственост няма да видиш. Нещо от рода на оная натоварена с багаж шведка в автобуса в Стокхолм, която изгледала безкрайно презрително един мой приятел, когато той, воден от дълбоко вроден подтик, станал да й отстъпи място. Спомням си, че когато чух тая случка, бях впечатлен, но пък си казах: „Тая може да е някоя лесбо”. Но когато прочетох повечко за равенството м-у половете в скандинавските страни, си дадох сметка, че приятелят ми направо си е засегнал жената.

 

Какво пък, хората са направили техния си избор и с типична северна справедливост и перфекционизъм приемат, че еднаквите права, носят еднакво третиране. Т.е., след като се приемаш за равна с мъжа, то се съгласяваш да не ползваш приоми от сорта „стани да седна” и също се отказваш напълно от определението „слаб пол”. Звучи рационално, на аз все се надявам, че тук няма да стигнем до там. Това значи жените направо да изчезнат, като пол.

 

Надявам се и да не стигнем до момента, дето хем всички сме равни, хем нежния пол е по-равен от останалите, ползвайки разни привилегии, като например в полицията, където могат да имат по-свободен външен вид от мъжете и това е гарантирано с правилник. Или пък се сещам, как допреди няколко години задължението да влизат в казармата имаха само мъжете!

 

На мен лично „ден на жената” ми звучи нещо като „ден на безопасността на движението” или „ден на галапагоският варан”. Или пък на все по-налагащия се в противовес „ден на мъжа”. Как само звучи, а? Трудно е да си представиш, че половината от човечеството има празник в един и същи ден, а другата половина точно тогава трябва да се върти около нея и да се чуди, как да й угоди. Няма смисъл. Тия неща трябва да си стават от само себе си.

 

Е, деня на жената сигурно има смисъл да се празнува в онези страни, където жената е все още с доста поизрязани права, като например голяма част от ислямския свят и някои бивши републики от СССР, за да напомня на местните общества, че живеят вече в 21 век. То и като видим, къде е неработен този ден, ни става ясно за какво иде реч –Русия, Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизстан, Таджикистан, Монголия.

 

За мен лично, 8 март може да бъде приемлив само в по-стеснения му вариант -ден на майката. Защото почти всеки човек има за какво да благодари на своята майка и да и поиска извинение за многобройните неща, които е пропуснал да направи за нея! Какво пък, оставаме си длъжници цял живот!

 

И въпреки всичко, честит 8-ми март! И да не го празнувате, поне пийте по едно с жената, която обичате!

image


Тагове:   март,   Осми,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Ден на майкат, звучи по-добре!
06.03.2009 17:16
За сведение, в Германия има и ден на бащата.
цитирай
2. gothic - Ден на майката звучи сто пъти по-...
06.03.2009 18:00
Ден на майката звучи сто пъти по-добре...Имаше един майтап по соцвреме, че 8-ми март не е ден на жената, а ден на колежката....Има нещо вярно ;)
цитирай
3. miralyub - принципно ако трябва да се прави ...
06.03.2009 21:03
принципно ако трябва да се прави компромис и да се празнува 8 март - съм той да бъде Ден на майката.
но да не си кривим душата - на този ден все повече се кефят предимно мъжете. просто им е още един повод за почерпка в службата , с приятели, колежки.
цитирай
4. mamkamu - Ами и аз съм на това мнение, ама се ...
07.03.2009 00:13
Ами и аз съм на това мнение, ама се чудя, къде са се скрили "еманципираните патки" :)
цитирай
5. анонимен - Стелиян Атанасов, A life of an Idiot
16.03.2009 22:46
Ден на майката е денят на родилната помощ като цяло - демек "Бабин ден", ден на жената си е тъпо като цяло, отживелица, но... аз го пожелавам Винаги на моята майка... ден на Бащата е хубаво да заимаме... скоро ... равенството между половете, хм... искам да го видя...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469417
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол