Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.09.2010 11:23 - Какво правим?!
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 7526 Коментари: 18 Гласове:
36

Последна промяна: 30.09.2010 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Търсим себе си! Затова непрекъснато говорим какви сме. Непрекъснато обобщаваме що за птица е българинът и къде стои той между другите народи. Непрекъснато търсим корените си, определяйки се, ту като арийци, ту като тюрки, ту като славяни. Непрекъснато недоволстваме, я от политици, я от чиновници, я от някой близък или познат.

Мразим циганите, но не виждаме че за външния наблюдател сме същите, като тях. Мразим евреите, нищо че сме ги спасили някога. Мразим турците, само защото са се осмелили да живеят тук и да бъдат различни от нас. Мразим съседа, защото е лош. Мразим простаците, без да виждаме просташкото в нас. Мразим богатите, бедните, комунистите, фашистите и онези с различна от нашата сексуалност.


Завиждаме на брата си дори, когато той подаде глава над сивото стадо. Завиждаме на богаташа, потънал в блясъка на лукса, но забравяме, че просякът е по-свободен от него. Повтаряме заучени мантри, за благородството, за трудолюбието, за гостоприемството на народа ни, но забравяме, че и оня лошия съсед, и нацупения чиновник,  и хитреещия селяк и корумпираният политик са градивни частици на този същия народ.


Не се усмихваме, не виждаме доброто, не виждаме лошото, не искаме да бъдем щастливи. Не помним оня жител на Бангладеш, който, след като придошлата Ганг бе унищожила дома и реколтата му, се усмихваше на камерите и казваше, че е щастлив. Или онези деца, които всекидневно умират, защото просто не могат да стигнат до храната, която ние изхвърляме на боклука. Не искаме да ги помним, защото не виждаме.


Не виждаме нощното небе, обляно в светлината на милиарди, милиарди други светове. Не виждаме напъпилото пролетно дръвче, което пъди с красота зимния студ. Не виждаме есенните багри, забързани с луда скорост по магистралата, а само наблюдаваме сивия асфалт пред нас. Не виждаме първия разцъфнал люляк, който се опитва да ни възпре сякаш ни казва с цветове: „Хей, поспри се!”


Защото бързаме! Бързаме понесени към нашето си, някъде напред, но потъващи надолу в плаващите пясъци на желанията си.


Искаме! Искаме по-мощен автомобил. Искаме голямо жилище. Искаме по-висока заплата. Искаме да се издигнем в кариерата. Искаме най-новия модел джиесем. Искаме да сме красиви. Искаме купища пари. Искаме да се докажем...


Но искаме ли да сме добри? Прекрачвайки Храма, отправяме ли молба към Бог: Боже направи ме по-добър!” Или обсебени от нищожните си пристрастия се уповаваме на Него единствено, като средство за постигането на дребнавите си цели? Или пък въобще Го игнорираме, защото някак на се вмества в модерния ни свят на консуматорство и придобивания.


Придобиваме! Придобиваме едно, но винаги има нещо, до което не сме достигнали. Придобиваме и него и продължаваме напред, понесени в трескава надпревара. После друго, трето, четвърто...и така до... Накрая Бог ни казва: „Айде стига вече! Представлението свърши!”. И тогава, в този неизбежен за всеки от нас миг, сигурно разбираме, че яко сме оплели конците...


А втори шанс може и да няма! Може и да няма даже Върховно божество, което да ни пожали и да ни даде безсмъртен живот, а само едно тъмно и безпаметно небитие, на което му е все тая за всички нас –нищожните градивни частици от една безкрайна Вселена...



Но хайде стига, че бързам... Ще си купувам нова каска. Не, че ми трябва, но на такава бясна промоция са я пуснали, че човек просто не може да се въздържи... :)


image


Тагове:   Бог,   общество,


Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Добре говориш
30.09.2010 11:35
и казваш важни и стойностни неща,но няма кой да те чуе.Тези, към които са насочени словата ти отдавна са оглушели и ослепели!Бъди здрав!
цитирай
2. анонимен - Чоплим семки, бъркаме си в носа и ...
30.09.2010 12:15
Чоплим семки, бъркаме си в носа и зяпаме "кучките" по улицата.

А написаното..., амчи то си е за другите!

Не мой се потиш, нас си ни е добре!
цитирай
3. blagovestie - Поздрави!
30.09.2010 14:31
:))
цитирай
4. liliyanaandreeva - Какъв люляк,момко?
30.09.2010 15:24
Поетът е казал:
"Не пей ми се, не смей ми се -
от днес ще да блея..."
А тогава не е имало даже чалга, кич,ГМО, НЛО, НКВД, ГПУ,ГУЛАК, КДС, ДС, ФБР, МИГ, 007, атомни вимани, йонни,силиконни и психотронни СРС- та...
цитирай
5. author4fun - :))))
30.09.2010 15:48
Честита нова каска:))), а другото - всички си го знаем, някъде дълбоко, но се сещаме .... чак на края на представлението... понякога :))) Ама нали Бог е Любов? Може и да ни се размине ;Р :)))))
цитирай
6. haralanov - Какво правим ли?
30.09.2010 17:41
Според мен нищо не правим.
На никого не завиждам и никого не мразя!
Виждам обаче,че общия български живот(ако въобще такъв съществува) не върви!
Ти да не би да виждаш нещо различно от мен?
В края на краищата животът по Витошка е различен от този в село Градец,Сливенско.Примерно де...
цитирай
7. cefulesteven - Това е българина, всичко разбира, а ...
30.09.2010 18:31
Това е българина, всичко разбира, а разбирането не му помага да прави! Нещо от себе си, нещо вън от системата, към която е адски критичен, но и неспособен да избере, че дори да съзре нещо друго извън нея.

Великолепен разказ!
цитирай
8. анонимен - ....Елица
30.09.2010 19:39
Много хубави мисли,изречени на глас,мисли,
които те карат да се позамислиш,а защо не-
и да се поспреш-много правдиво есе-поздрави!!
цитирай
9. flyco - ...
30.09.2010 20:02
Хм, това с бързането, колкото по-малък е българският град, от който би написал този текст, толкова фокусът би се измествал към нещо друго.
РР
Сега видях, че haralanov е написал нещо подобно, това имах предвид.
цитирай
10. анонимен - mnogo istinsko
30.09.2010 20:04
za golyamo sajalenie nyama da otkriem sebe si do momenta,v koyto ne zapo4nem da se radvame na malkite ne6ta v jivota si i ne ocenim vsi4ko,koeto sme postignali i imame.V momenta,v koyto iskreno se zaradvame na ne4ii 4ujd uspeh-togava moje bi 6te ima nyakakva promyana u horata v BG.Kogato se nau4im da proiznasyame vseki den"BLAGODARYA TI GOSPODI ZA VSI4KO,KOETO NI DAVA6" .I kogato zapo4ne da naddelyava duhovnoto,a ne materialnoto v ejednevieto ni.
DO TOGAVA-TARPENIE.BOG DA NI E NA POMOSHT!
цитирай
11. анонимен - Чудесно е!
30.09.2010 20:38
Благодаря за това,което прочетох!
Често се спирам и замислям ,може би е от възрастта:)
А напоследък констатирах, че все още не съм опознала дори себе си...
цитирай
12. eli23 - Ако всичко това ни се вижда трудно...
30.09.2010 21:10
Нека поне не забравяме,че представлението ще свърши.И колкото повече бързаме,толкова по-близо сме до финала.Sorry!
цитирай
13. evrazol - +
30.09.2010 21:26
"Търсим себе си! Затова непрекъснато говорим какви сме."

Ще ти противорека. Не "Търсим себе си! Затова непрекъснато говорим какви сме." Ако търсехме, щеше да ни е срам че сме такива. Или просто си говорим кави ни се иска да сме. Знам от опит.
цитирай
14. zaw12929 - Бсичко е казано и продължааааваме ...
01.10.2010 03:56
Бсичко е казано и продължааааваме си най отзад в човешката колона
Защо... да бързаме, как да бързаме пияни от гордост!
цитирай
15. vmir - Няма смисъл човек да търси прекалено много себе си, защото колкото повече се търси, толкова повече се разминава със себе си.
01.10.2010 04:44
Човек е онова, което може да оправдае с усилията си, стига тези усилия да бъдат разбираеми и признати. Тъжно признание е да завършиш университет в България, а да отидеш да миеш чинии в Англия, за да можеш да си купиш плазмен телевизор. Даже не е никакво признание, а падение.
цитирай
16. nakom - оооо Юри
01.10.2010 07:32
нещо те е ударило на философия.Нема ли комунизи за громене?
Евразол - в десятката.Такива като каквито се изживяваме.А понякога се осъзнаваме какви сме, ама е за малко, после пак ни се иска да сме такива като каквито се представяме - по безболезнено е.
цитирай
17. liliyanaandreeva - И ВСЕ ПАК: прочетете и моя модел за човечно човешко битие.
01.10.2010 08:30
Той съответства на българската традиция,която е уникална с това, че ЕДИНСТВЕНО българете слагат в центъра на града - читалището,училището,университета,академията,библиотеката.
Всички други цивилизации се кланят на други приоритети от битието.В центъра на града строят:църква(храм),военно комендантство,царски дворец, стадион,театър,комендантство,кметство,банка,хотел с публичен дом,мавзолей,гробници и пирамиди на мъртавци,хипермаркет,музей и пр.
единствените:
-водата - та единствена увеличава обема при замръзване
-инсулинът е хормон,който единствен намалява кръвната захар
-Луната е единственото небесно тяло,чийто ден е по-голям от годината
-Меркурий единствен се върти около Слънцето обратно на другите планети
-човекът единсвен от животните има разум и съзнание за собствената си същност
-българите единствени са сложили на централния пиедестал образованието
цитирай
18. badhornet - Той съответства на българската ...
26.10.2010 15:00
liliyanaandreeva написа:
Той съответства на българската традиция,която е уникална с това, че ЕДИНСТВЕНО българете слагат в центъра на града - читалището,училището,университета,академията,библиотеката.
Всички други цивилизации се кланят на други приоритети от битието.В центъра на града строят:църква(храм),военно комендантство,царски дворец, стадион,театър,комендантство,кметство,банка,хотел с публичен дом,мавзолей,гробници и пирамиди на мъртавци,хипермаркет,музей и пр.
единствените:
-водата - та единствена увеличава обема при замръзване
-инсулинът е хормон,който единствен намалява кръвната захар
-Луната е единственото небесно тяло,чийто ден е по-голям от годината
-Меркурий единствен се върти около Слънцето обратно на другите планети
-човекът единсвен от животните има разум и съзнание за собствената си същност
-българите единствени са сложили на централния пиедестал образованието

И защо тогава е пълно с тъпанари?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470635
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол