Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.12.2010 09:00 - Моята стара пишеща машина
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 14194 Коментари: 21 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Открих я съвсем случайно, докато обхванат от непонятни за мен пориви почиствах дома си от разни непотребности, неизбежно натрупани с времето. Стоеше в един прашясал  ъгъл, самата тя потънала в прах и спомени. Изоставена, непотребна вече на никого. Старата ми пишеща машина.

Купих я през 92-а и помня всяко едно от обзелите ме тогава чувства –еуфория, гордост, удовлетвореност, бъдещите ми надежди и грандиозни планове. Изпитвах тези чувства и сега, докато я гледах със странна смесица от умиление и изненада. Боже, та това е старата ми пишеща машина!

На нея щраках хрумналите ми импулсивно разкази, дори и един исторически роман бях подхванал, непосилен за едно 21 годишно момче, отрасло сред никак не предразполагащата за подобни неща атмосфера на тогавашна Коньовица. И понеже я бях купил втора употреба, според финансовите си възможности, помня че имаше един малък дефект. Когато натисках буквата „м”, тя не винаги се отбелязваше на листа и трябваше да влагам сила върху бутона, за да може тя да излезе, що годе добре.

Какво ти говоря, когато пишеш на пишеща машина, не трябва да галиш бутоните, както на компютърната клавиатура. Необходимо е да превърнеш пръстите си в едни мини чукчета, които отработено да се стоварват върху клавишите с премерена сила. Естествено звукът от тази операция не е никак тих. Уточнявам това за по-младите, които никога през живота си не са зървали такъв античен предмет. Боже, стигнах до момента, когато говоря мъдро на по-младите. Май взех да одъртявам...

До ден днешен помня нощите, когато аз, отплеснат в писане, т.е. щракане, дочувах ехтящия глас на баба ми от съседната стая: „Стига с тая машина бе, диване, ще изпосъбудиш всички съседи”. И според настроението ми, или прекъсвах писането, или упорито продължавах, докато от парното не се разнесеше звънтящият звук на чукащ с остър предмет по него възмутен съсед...

Отворих капакът и я погледнах. Стоеше си вътре, съвсем чистичка и сякаш ме канеше на поредния танц на духа. Не можах да устоя, взех един лист от принтера и написах настоящето. Може би последното написано на моята мила стара пишеща машина...

image


Тагове:   минало,


Гласувай:
36



1. makont - Един от любимите уреди в къщи,
20.12.2010 09:19
и аз щраках юнашки на този уред, от там ми е и това, да пиша сега не на фонетична, а на БДС стандарт. Хубав спомен. Голямо чукотене падаше, но пък цялата маса трепереше от ударите. Е, да съседите мрънкаха, но сега да не им е по-добре, примерно като влезеш във Ви бокса и си на кеф, пък е късно. Усмивки и настроение от мен, хубава и спорна седмица!
цитирай
2. mikino - Хахахаха!
20.12.2010 09:20
И нашата все още седи на гардероба. Едно време ходех и на курс по машинопис хихихи... Маконт и аз имам тоз проблем с БДС-а, случвало ми се е да сядам на компютър само с фонетика и съм като индианец хахахаха!
цитирай
3. andrei - Като теб и аз съм от коньовица...
20.12.2010 09:26
И както при теб се е случило с пишещата машина,така и аз си закупих през 84г.машина марка "Хеброс"за сумата от 200лв.,колкото беше заплатата ми по това време.До ден днешен,тя ми е най-скъпият подарък,който някога съм си правил.От време на време й обновявам лентата и продължавам да пописвам на нея.Не знам,но изпитвам към нея чувство на дълг и не я изоставям,макар че днес имам и компютър и лаптопи и т.н.Но идеята ми за коментара е,че когато спира тока и батерията на лаптопа е паднала-верният ми приятел-пишещата машинка,се притичва на помощ!Ето как с твоят пост ме върна назад във времето и спомените,за което ти благодаря!
цитирай
4. анонимен - каква е тая машина?
20.12.2010 10:12
каква е тая машина?
цитирай
5. hristo27 - Независимо как и на какво си го на...
20.12.2010 10:32
Независимо как и на какво си го написал - получило се е много добре.
Поздрави и от мен!
цитирай
6. анонимен - За първи път
20.12.2010 14:21
те виждам в тази светлина. Написаното определено ми хареса:)))
цитирай
7. flyco - :)
20.12.2010 14:32
На пишеща машина писах дипломна работа. По-лесно ми беше да си направя чертежите с рапидографа!
цитирай
8. blogena - Е :)
20.12.2010 15:10
Моята беше вместо заплата на мама ...
Тогава работеше в завода и накрая беше като платежно.
Знаеш ли къде ме върна с този пост . На първото ми работно място.
Точно там дето се нареждат буквите и се центроват да не заяждат :)
После децата я ползваха като играчка но с нея учеха буквите и щракаха мощно :)))
И при всеки удар съседското куче лаеше ...
Голяма лудница :)

Пазя я и ще я пазя като скъп спомен :)
Поздрав за постинга !
цитирай
9. deleted-4udovi6teto - Браво!
20.12.2010 17:24
Прекрасен постинг, Мамка Му!
Чу
цитирай
10. rummi - одъртяваш, определено :-)
20.12.2010 17:26
но пък си модерен и компютъризиран, ако това е някаква утеха.

на балкона имам две машини - латиница и кирилица. от години се каня да ги изхвърля, но още не мога. сигурно съм пристрастена към спомените.
цитирай
11. smile999 - !!!!!!!!!
20.12.2010 19:50
:-)
цитирай
12. анонимен - fakel
20.12.2010 21:31
mah edna BALKAN,ot 1912,13 god. kadeb e sega ne se znae.
цитирай
13. diavoli - До Мамка му
20.12.2010 23:31
Г-н Александров, този текст е силно провокативен, съзерцателен и чувствен. Изненадана съм, че вие сте негов автор. Защото преди няколко вечери останах с впечатлението, че сте нагъл човек.
Тази стара пишеща машина задвижи въображението ми -и ви посветих нов постниг.
Хубава вечер!
цитирай
14. анонимен - НЕ МЕ КЕФИШ
21.12.2010 00:00
НЕ МЕ КЕФИШ
цитирай
15. vmir - Ох, ох, ох!!! Аз пък имам две останали пишещи машини, от края на комунизма са и двете, и нямам сърце да се разделя с нито една от тях.
21.12.2010 02:13
Едната на кирилица, другата - на латиница. Големи планове бяха, латиницата ми трябваше заради проекти от световна значимост. Сега са ми по-важни други проблеми, днес рухна автобусната ни спирката поради отрязани от циганите подпори. Толкова много неща окрадоха, време беше и на спирката да посегнат. Толкова ми е накипяло, че ако имах възможност, с радост бих стоварил и двете си пишещи машини върху крадливите тикви, без дори да си ги искам обратно.
цитирай
16. razkazvachka - И аз имах две - "Марица"-та я дадох на приятелка - естествено, забрави да ми я върне...
21.12.2010 02:37
а онази на латиница е още зад гърба ми...
И двете са ми подарък. Естествено, че на БДС - мразя фонетичните глупости, където хлапетата килифинчат езика и например "Яна" излиза като "кана", да не говорим за "ъ" и "ьо"...
Но пък - за 4 грешки трябваше да хвърлям лист... И ръцете болят, колкото и да е лека клавиатурата - хе, писала съм на древна "Ерика" в училище - там се искаше мускул!
Машините, които обичаме, защото сме оставили част от себе си по тях - и все пак...
хубаво, де, ще изплюя камъчето: обичам компютрите - и онези, които разбират от дума и като ги наругаеш, започват да се държат почти интелигентно...
цитирай
17. kapito - оооо, и аз имах Ерика :) може би е ...
21.12.2010 08:55
оооо, и аз имах Ерика :)
може би е някъде на тавана в родната ми къща ....
Поздрав, мамка му!
цитирай
18. анонимен - oограмотяване
21.12.2010 13:12
вероятно, по-правилно би било да се напише: "...отворих капакА (не отворих капакЪТ)...". Май доста трябва да се учите още...
цитирай
19. vmir - 15. vmir - Ох, ох, ох!!! Аз пък имам две останали пишещи машини, от края на комунизма са и двете, и нямам сърце да се разделя с нито една от тях.
21.12.2010 21:39
vmir написа:
Едната на кирилица, другата - на латиница. Големи планове бяха, латиницата ми трябваше заради проекти от световна значимост. Сега са ми по-важни други проблеми, днес рухна автобусната ни спирката поради отрязани от циганите подпори. Толкова много неща окрадоха, време беше и на спирката да посегнат. Толкова ми е накипяло, че ако имах възможност, с радост бих стоварил и двете си пишещи машини върху крадливите тикви, без дори да си ги искам обратно.


Дойдоха за спирката, прогоних ги веднъж, сега се върнаха отново и я разфасоват в момента, а жена ми звъни на полицията да ги гепят на място. Щях да забравя, днес също така разбиха трафопоста, но ги изгоних преди да отмъкнат нещо.
цитирай
20. veselaj - Аз си преписвах лекциите на подобна ...
23.12.2010 18:28
Аз си преписвах лекциите на подобна машина. И аз още не мога да я изхвърля. Помня и първият компютър на който започнах да работя - Правец 8. Имаше и принтер. Чувствах се направо героиня, когато успях на напечатам първата таблица.
цитирай
21. анонимен - backlink solutions backlinks services
01.11.2012 01:48
how's things mamkamu.blog.bg owner found your website via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your website http://cheap-mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://cheap-mass-backlinks.com>services to increase website traffic</a> Take care. Richard
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469996
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол