Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.05.2013 19:10 - Знам, знам, че вашият Бог возкресе
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 34001 Коментари: 39 Гласове:
24

Последна промяна: 04.04.2017 08:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Непрекъснато ми го повтаряте тия дни... „Христос возкресе“, „Христос возкресе“, та „Христос возкресе”. И сигурно досадата нямаше да бъде толкоз пълна, ако не очаквахте от мен да ви потвърждавам, че бил възкръснал...

Прочети нататък >

 



Гласувай:
34



1. silviia - .
08.05.2013 19:37
Няма по-гадно същество от лицемерен, завистлив и страхлив християнин.
цитирай
2. raders - Ти, като мислещ човек, би трябвало ...
08.05.2013 19:46
Ти, като мислещ човек, би трябвало да бъдеш снизходителен към щенията на нищите духом. Наистина слабите хора имат нужда от някаква вяра, за да се чувстват защитени от злото. Те не могат да проумеят, че в името на която и да било вяра са проливани реки от кръв; те разсъждават по съвсем друг начин. Но тези религиозни празници наистина сближават хората и това е хубаво /независимо от останалите нелепости/. Особено сега в тези тежки времена за страната, това е и необходимо. Така че нека погледнем по-философски на нещата.
цитирай
3. haralanov - Хм...
08.05.2013 20:04
Изненадваш ме...
цитирай
4. mamkamu - :)
08.05.2013 20:05
silviia написа:
Няма по-гадно същество от лицемерен, завистлив и страхлив християнин.

Съгласен. Само че и лицемерните мюсюлмани, будисти, политеисти, атеисти и т.н. също не са за подценяване ;)
цитирай
5. mamkamu - :)
08.05.2013 20:10
raders написа:
Ти, като мислещ човек, би трябвало да бъдеш снизходителен към щенията на нищите духом. Наистина слабите хора имат нужда от някаква вяра, за да се чувстват защитени от злото. Те не могат да проумеят, че в името на която и да било вяра са проливани реки от кръв; те разсъждават по съвсем друг начин. Но тези религиозни празници наистина сближават хората и това е хубаво /независимо от останалите нелепости/. Особено сега в тези тежки времена за страната, това е и необходимо. Така че нека погледнем по-философски на нещата.


Бе не мога напоследък да гледам философски! Все по-трудно ми става... Иначе си прав, но пък и сближението базирано на някаква красива измислица, не ми се връзва някак, като истинско. Какво ще излезе от човечеството накрая? То вече е почнало да излиза резултатът, де ;)
цитирай
6. mamkamu - :)
08.05.2013 20:15
haralanov написа:
Изненадваш ме...

С какво те изненадвам, приятелю? С това, че не влизам в калъпа за стандартния десен човек ли?! Аз не влизам и в много други калъпи :)
цитирай
7. silviia - .
08.05.2013 20:54
mamkamu написа:
silviia написа:
Няма по-гадно същество от лицемерен, завистлив и страхлив християнин.

Съгласен. Само че и лицемерните мюсюлмани, будисти, политеисти, атеисти и т.н. също не са за подценяване ;)


Сигурно, но те поне не тръбят наляво и надясно как са извършили всичките си мерзости ,,от любов към ближния,,.
цитирай
8. eli23 - Да!
08.05.2013 22:03
Човешката същност,доброто,любовта и истината са си същите като преди това,но на трудномислещото мнозинство им е необходима пътеводна светлинка,макар и да не я ползват по предназначение.
Обичта към ближния,обръщането на другата буза,отвръщането на злото с добро...е дълбоко философско прозрение и се учи от живота...с времето.И работи.Независимо от религиозната нагласа. Поздрав!
цитирай
9. evrazol - Вярата е нещо много лично ... и само за лична потреба
08.05.2013 22:15
Можем да споделяме възгледи, можем да отстояваме ценности, но ВЕЧЕ нямаме право да проповядваме. Всеки сам достига до вярата си въз основа на собствено познание и светоусещане. Вярата може да се сподели, ако отсрещния се интересува, но тя се отстоява единствено чрез следването и. Едни хора виждат в кръста и възкресението символика на духовните си катаклизми, други го приемат както приемат и приказката за Червената шапчица. И двамата са християни, и двамата вярват, но във вярванията им няма допирни точки.
Винаги ми е било чудно повелителното наклонение в призива - Обичайте се. Сякаш това може да стане силом, или по желание, или по задължение. Любовта не става по поръчка. А всеопрощаващта любов си е чисто снизхождение, което обичания по този начин, ако би могъл да осъзнае, от чиста гордост не би приел.

Моите адмирации към автора. Шапка му свалям за дързостта да строши клишето на лицемерието.
цитирай
10. begetron426 - Празниците са хубаво нещо...
08.05.2013 22:32
Празниците са хубаво нещо, още от дете им се радвам и ги зачитам без да съм сляпо вярващ, но щяха да бъдат още по-хубави, ако съдържаха истината. Истина за възкресението няма, защото науката отдавна е намерила в него много лъжи, а една само да имаше и то ставаше невъзможно. От около !5 год. до 33 год.,за Христос няма биография, а се знае, че е живял в Индия през това време. Защо е скрит този негов живот от вярващите? Учените са отговорили така: Христос от дете е пратен в Индия да изучава йога и близо 18 години се е подготвял с учението на йога за деня на възкресението или се е готвил да стане безсмъртен Бог. Предварително неговите приближени и пророци са знаели, какво ще бъде наказанието за един новоизлюпен Бог в Римската империя, който противоречи на техните богове. Разпъване на кръст, което се е практикувало често в Римската империя и никой не е оставал дълго жив след такова разпъване. Затова бъдещия бог е трябвало да се подготви да издържи това изпитание - разпъване на кръст, за което е направил подготвката си в Индия през тези 18 години. Преди свалянето от кръста един от войниците пробвал с острието на копието си дали Христос е мъртъв. Тялото било бездиханно, но от прободеното място потекло струйка кръв, което е документирано върху всички иконите и стенописите на разпятието. В медицината няма такъв случай от мъртво тяло да потече кръв, което означава, че Христос е свален жив от кръст, а тялото се е върнало към живот с методите на йога, като физика и балсами. Така в неделя вече напълно жив, Христос е отместил плочата покриваща гроба му и пазещите войници захвърлили копията и побягнали, при гледката на излизащия от гроба мъртвец. Какво може да се очаква друго в това невежо време. Това също е документирано при иконите и стенописите изобразяващи възкресението. След излизането от гроба, приближените му се погрижили да изчезне човекът Христос, скрит отнво в Индия, а да остане в съзнанието на хората Богочовекът Христос. Така че при тази операция са дупуснати грешки.
цитирай
11. danailvdimitrov - празни думи на един празен човек
08.05.2013 22:34
така наречения "мислещ човек" - нито е човек нито е мислещ понеже тези които са произлезли еволюционно от маймуната не са хора
цитирай
12. hopfen - Бедни, ми бедни, колега
08.05.2013 22:37
би трябвало да знаеш, че лицемерен християнин е еквивалент на озлобен атеист. И двете понятия са производни на една и съща 45-годишна функция. Много назидателно се отнасяш към нас читателите в последната част на постинга, излиза, че всичко знаеш за вътрешния душевен мир на хората, които носят вярата в себе си, без да си преминал дори "прага", но пък си прав в едно - вярата не е вътре в храма, а в храма вътре в нас.
Наздраве!
цитирай
13. evrazol - Голям майтап
08.05.2013 23:08
Под този пост най-яростно ще бъде лицемерието:)
цитирай
14. theeconomist - Многозначително напомняне от Веселин Ханчев
09.05.2013 08:03
"..А в храма с дверите двойни, където Иисус е с венец,
разбойника влиза разбойник, а после излиза светец..."

Вяра е едно - религия друго!
цитирай
15. drakulla - Ех,
09.05.2013 10:02
лошото е, че не знаеш какво говориш...
цитирай
16. turb04 - Хората са измислили Бог, за да има на ...
09.05.2013 12:05
Хората са измислили Бог, за да има на кого да прехвърлят собствените отговорности, да има с какво да се оправдават и не на последно място - да има с какво да се контролират.
цитирай
17. turb04 - Има едно много смешно нещо, свър...
09.05.2013 12:09
Има едно много смешно нещо, свързано с религиите - ако има ад и рай, то всички ще попаднат в ада, защото всяка религия твърди, че ако не вярваш в нея, директно отиваш в ада и тъй като религиите са повече от една - неизбежно си пътник към пъкъла :)
цитирай
18. begetron426 - Продължеие на 10. begetron426 - Празниците са хубаво нещо...
09.05.2013 12:47
Главната грешка, която е допусната от последователите на Христос, е че те не е трябвало да документира струйката кръв потекла от "мъртвото" тяло на Христос по-всички икони и стенописи на разпятието. В невежеството на времето не е могло да се предвидят много неща. Самият Христос като божествена личност е трябвало да предвиди всичко, но не го е направил, защото не е Бог, а е бил главната фигура на измамата. Също така има един най-неудобен и противоречив въпрос? Защо последвателите на Богочовекът са бързали толкова много, та в рамките на 3 дни се е стигнало от разпятие до възкресение. Защо не са оставили тялото да се разложи и тогава да стане възкресението, което щеше да е правдоподобно. Отговорът е ясен. Възкръсване на разложено тяло е невъзможно. Затова възкресението е станало на третия ден, докато още е имало живот в тялото на Христос. Другото съображение, е че по този сценарии всичко ще бъде документирано, без да са оставени косвени следи за бъдещи изследвания. Гробът на Христос остава празен, а той изчезва като се завръща в Индия, където съвремените историци са открили истинския му гроб. Забавянето на възкреснието е обричало Христос на естествена смърт и документирането е ставало невъзможно. Приьомът на всички религии е да се внедри измамата като чудо, което вяращите ще приемат на доверие поради страх и невежество. Така е станало с благодатния огън, с плащеницата и мн. др. Истинска вяра в нещо може да има, само тогава, когато то е доказано като съществуваща истина. Затова религиозните отци не са отхвърлили доказателството, а с него превръщат лъжата в истина и мамят вярващите. Поздрав!!!
цитирай
19. fascindoo - mamkamu, ти или си йебан у главу,
09.05.2013 12:53
или плод на поколения чифутско кръвосмешение!
цитирай
20. hamlet6op - :-)
09.05.2013 15:28
mamkamu написа:
raders написа:
Ти, като мислещ човек, би трябвало да бъдеш снизходителен към щенията на нищите духом. Наистина слабите хора имат нужда от някаква вяра, за да се чувстват защитени от злото. Те не могат да проумеят, че в името на която и да било вяра са проливани реки от кръв; те разсъждават по съвсем друг начин. Но тези религиозни празници наистина сближават хората и това е хубаво /независимо от останалите нелепости/. Особено сега в тези тежки времена за страната, това е и необходимо. Така че нека погледнем по-философски на нещата.


Бе не мога напоследък да гледам философски! Все по-трудно ми става... Иначе си прав, но пък и сближението базирано на някаква красива измислица, не ми се връзва някак, като истинско. Какво ще излезе от човечеството накрая? То вече е почнало да излиза резултатът, де ;)

Да християнството е преди всичко философия и търсене на действителни факти в евангелията е голяма грешка за всеки логично мислещ човек. За това има четири различни евангелия а не едно. Това е стратегия за разпространение на духовни ценности и представи за света.
От носно "бедните духом", мисля че смисъла вложен в евангелията е за деца или хора с чисто съзнание, без предразсъдъци и готови стереотипи.
Четирите евангелия всъщност четири варианта на една голяма притча. Нека предположим каква част от хората са можели да четат тогава. Колко са могли да философстват като нас? Евангелските автори са тогавашните блогари.
цитирай
21. vandela007 - Аз също се дразня, когато ме позд...
09.05.2013 17:11
Аз също се дразня, когато ме поздравяват с "Христос возкресе", но за разлика от теб, аз вярвам, че е възкръснал и за да не обидя тези, които ме поздравяват им отговарям на поздрава: "Да, наистина възкръсна преди около 2000 години".
Аз също мисля, че тези, които най-много ни пожелават "светли празници", са най-големите лицемери, защото ходят на църква от Коледа на Великден; разпъват масите, спазват традициите (7 постни ястия на Коледа; козунаци и шарени яйца за Великден) могат и легенди да ти разкажат по този повод, но не знаят нищо за Исус Христос. Нито с каква мисия е дошъл на нашата земя, нито защо е разпнат, нито защо е възкръснал.
Но за разлика от теб не ги "кова", не ги подигравам, не злобея, не тая омраза и знаеш ли защо? Защото и аз съм била невежа като тях; защото и на тях Бог може да им се изяви в живота, защото и те може да се обърнат... Както и ти впрочем. Познавам отявлени атеисти и подигравачи, които сега са смирени християни.
Можеш да бъдеш по-снизходителен към различните от теб.
цитирай
22. eien - Наистина ли сте
09.05.2013 17:43
атеист? Наистина ли?
цитирай
23. asthfghl - !
09.05.2013 17:53
Хвала ти! Просто не открих нито една дума, с която да не се съглася от написаното тук.
цитирай
24. danailvdimitrov - това е просто едно поколение родено от комунизма. Няма нищо за чудене!
09.05.2013 18:06
vandela007 написа:
Аз също се дразня, когато ме поздравяват с "Христос возкресе", но за разлика от теб, аз вярвам, че е възкръснал и за да не обидя тези, които ме поздравяват им отговарям на поздрава: "Да, наистина възкръсна преди около 2000 години".
Аз също мисля, че тези, които най-много ни пожелават "светли празници", са най-големите лицемери, защото ходят на църква от Коледа на Великден; разпъват масите, спазват традициите (7 постни ястия на Коледа; козунаци и шарени яйца за Великден) могат и легенди да ти разкажат по този повод, но не знаят нищо за Исус Христос. Нито с каква мисия е дошъл на нашата земя, нито защо е разпнат, нито защо е възкръснал.
Но за разлика от теб не ги "кова", не ги подигравам, не злобея, не тая омраза и знаеш ли защо? Защото и аз съм била невежа като тях; защото и на тях Бог може да им се изяви в живота, защото и те може да се обърнат... .


“Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие...” 2 Петр. 3:3,4

Това е един от белезите на последните времена-на нашето момче и ник-а му такъв "мамкати" -Той сам себе си оножда.

"Затова Бог ги предаде на срамотни страсти.." (Рим:1,26-27)
цитирай
25. comfy - Мисля си,
09.05.2013 18:28
че, освен всичко написано тук, който и да е празник е ценен за всеки човек в психологически план. Защото е свързан с множество ритуали, а те, ритуалите, имат "свойството" да успокояват, да утешават хората... Затова празниците са една необходимост, макар че не само те предлагат съвкупност от ритуали...

Поздрави,
к.к.
цитирай
26. mglishev - Няма значение
09.05.2013 19:13
дали е "досадно", "вярно" или нещо друго. Това е нормална учтивост около Великден. Няма какво толкова да се философства над нея. Виждаш някого за първи път отпреди Великден.
- Христос воскресе.
- Воистину воскресе.
И толкова. Това са напълно естествени неща, а кой в какво вярва няма никакво значение. Грубо казано - не съм видял човек да се оплаква от агнешко, козунаци и яйца.
цитирай
27. injir - Pomoli se za sebe si.
09.05.2013 19:52
Pomoli se za sebe si.
цитирай
28. casadi - Много добър отговор си дала, мила Ваня
09.05.2013 20:01
vandela007 написа:
Аз също се дразня, когато ме поздравяват с "Христос возкресе", но за разлика от теб, аз вярвам, че е възкръснал и за да не обидя тези, които ме поздравяват им отговарям на поздрава: "Да, наистина възкръсна преди около 2000 години".
Аз също мисля, че тези, които най-много ни пожелават "светли празници", са най-големите лицемери, защото ходят на църква от Коледа на Великден; разпъват масите, спазват традициите (7 постни ястия на Коледа; козунаци и шарени яйца за Великден) могат и легенди да ти разкажат по този повод, но не знаят нищо за Исус Христос. Нито с каква мисия е дошъл на нашата земя, нито защо е разпнат, нито защо е възкръснал.
Но за разлика от теб не ги "кова", не ги подигравам, не злобея, не тая омраза и знаеш ли защо? Защото и аз съм била невежа като тях; защото и на тях Бог може да им се изяви в живота, защото и те може да се обърнат... Както и ти впрочем. Познавам отявлени атеисти и подигравачи, които сега са смирени християни.
Можеш да бъдеш по-снизходителен към различните от теб.


Все едно аз съм го писала. :)) Не обичам войнстващия атеизъм. Такива хора в друго време не биха се поколебали да те турят на кладата, щото им нарушаваш спокойствието с вярата си. Къде остана толерантността, любовта към ближния, съпричастието и уважението към правото на избор на всеки? Аз трябва да уважавам атеизма ти, но ти моята вяра не - защо?

И..."мамкаму", ти не познаваш въобще християнството :)) То не се състои в храмовете, свещениците, кръстоносните походи, и в лицемерните християни. Християнството е Христос, който е чист, свят, праведен, Светлината на света, Любовта и Правдата. Той казва за себе си, че е кротък и смирен на сърце. И всеки който отстъпва от същността на Христос, не бива да се нарича християнин.
цитирай
29. анонимен - абе християни, какво го мазните тоя "мамкати" или "мамкаму"...
09.05.2013 22:24
Той или е йебан у главу,
или плод на поколения чифутско кръвосмешение!

Аз го писах вече (№ 19 в 12:53 на 09.05.2013)

Стига с тая кроткост и смиреност... и подаване на другата буза, когато те шамаросват такива безбожници!
цитирай
30. krivoshapkova - Ех, колко е хубаво
09.05.2013 22:41
да прочетеш мислите си, макар казани от друг. Пък онези 4- мата ....преди 8 години посветих три месеца да изследвам всяко евангелие и да го сравня с останалите, после пък сравнявах със стария и новия завет ... и накрая си казах ...........сещате се ;)
цитирай
31. rizar - Минтиливецо
09.05.2013 23:19
преди 5 века нямаше и да бъдеш удостоен с Балдуинската кула . Такива като тебе веднага се изпращаха да блъскат сол в Трансилвания...
цитирай
32. casadi - .
10.05.2013 00:14
krivoshapkova написа:
да прочетеш мислите си, макар казани от друг. Пък онези 4- мата ....преди 8 години посветих три месеца да изследвам всяко евангелие и да го сравня с останалите, после пък сравнявах със стария и новия завет ... и накрая си казах ...........сещате се ;)


Ти обаче си атеистка, нали? И когато си се опитвала да "изледваш" Евангелията също си била атеистка? Да, много такива като теб са се проваляли в опитите си да схванат свещените истини в Божието Слово, и то е било защото са го правили със затворени за истинският Бог сърца. Биглията се изследва само и единствено с помоща и ръководството на Всемогъщия. Ти колко пъти поиска Неговата помощ? Знам, нито един път. Колко пъти помоли в гореща молитва Святия Дух да ти открие тайните на Библията? Колкото повече един атеист се опитва със силата на своя собствен ум да изтълкува Словото, толкова повече затъва и толкова повече светлината около него се сгъстява. И това съм го виждала много, много пъти.
Ако искаш да разбереш нещо, ще трябва да извървиш дълъг път. Започва се с покаяние - това е осъзнаването на собствената нищета. След това трябва да откриеш, че Христос е Твореца на Вселената, който ти е дал живот и благодарение на Който сърцето ти тупти. След това трябва да Му се довериш, да Го опознаеш и обикнеш. Трябва да имаш и вяра. Вярата не се изработва от човека, тя е Дар, който се получава в присъствието на Дарителя. Едва тогава четенето на Словото ще ти стане ясно и ще откриеш тайните му.

Наистина ли мислиш, че има лично безсмъртие без Бог?
Истината е, че няма. Или си с Него и ще имаш вечен живот, или не. Избора е твой.
цитирай
33. alienzia - Той казва за себе си, че е кротък и ...
10.05.2013 17:51
casadi написа:
Той казва за себе си, че е кротък и смирен на сърце. И всеки който отстъпва от същността на Христос, не бива да се нарича християнин.


Ок, аз казвам за себе си, че съм кротка, смирена...бла бла бла!

Всъщност, "възкресението", към днешна дата, се обяснява от медицината, но това, begetron426 вече го каза. :)

Мислех да не коментирам, тъй като темата е много болезнена за мен. Искам, обаче, да поздравя автора ѝ!
цитирай
34. casadi - Всеки има право да се съмнява в Хр...
10.05.2013 21:55
Всеки има право да се съмнява в Христос. Вярата в Него е свръхестествен процес, дар от Духа, никой не може да си я изработи сам, или пък някой да накара друг да вярва. Вярата е нещо лично, съкровено и резултат от свободния избор на личността. За теб Христос е никой, но за мен е Бог, Творецът на Вселената. И аз не се срамувам от моят избор, нито се чувствам неудобно. Нито приемам, че един атеист може да ми казва и налага в какво да вярвам и да вярвам ли въобще. Атеиста е човек като всички останали и е редно да проявява уважение, търпение и приемане на различните от него.
цитирай
35. jeremy231 - Здрасти, Юри! Абе вие, атеистите сте като непушачите.
11.05.2013 09:35
Агресивно и настоятелно искате хората да не вярват. Т.е. да не вярват в Бог. Ще ме прощаваш, ама някой да те кара да вярваш? Примерно, ти вярваш в Костов, а аз не. Вярвал си и в "Светлото бъдеще", а аз не.
цитирай
36. jeremy231 - Цели 3 месеца си изследвала!?!? Браво! Да беше се обадила и да ти дам неща наготово.
11.05.2013 09:37
krivoshapkova написа:
да прочетеш мислите си, макар казани от друг. Пък онези 4- мата ....преди 8 години посветих три месеца да изследвам всяко евангелие и да го сравня с останалите, после пък сравнявах със стария и новия завет ... и накрая си казах ...........сещате се ;)

цитирай
37. alienzia - Разбира се,
11.05.2013 09:47
че приемам различните от мен. Както се разбира и че не натрапвам собствените си възгледи, които също са изградени в резултат на свободния ми избор и логиката ми на мислещ човек. Не отричам съществуването на Христос като историческо лице, но приказката за сина Божий ми идва в повече.
Но пак повтарям-всеки е свободен да вярва в когото/каквото желае, стига да е колкото се може по-малко лицемер в избора си.

Поздрави!

цитирай
38. krivoshapkova - Много се радвам,
11.05.2013 23:45
че някои коментиращи тук се опитват да ме опознаят! И много им се радвам на излиянията.... Войнстващ атеизъм ли?! Хм. Чудничко. Кога изказването на собствено мнение, без да се отправят лични нападки , се превърна във войнстващ атеизъм? Кой кого не търпи? Колко християнско!
цитирай
39. danailvdimitrov - Ми що не вземеш да "възкръснеш"?!?
12.05.2013 20:43

"Всъщност, "възкресението", към днешна дата, се обяснява от медицината, но това, begetron426 вече го каза. :)

ѝ![/quote]

Така просто някак си "по медицински"....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470424
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол