Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.09.2010 16:44 - Какво пренесоха в ковчега на Раковски (или Аферата с купоните)
Автор: mamkamu Категория: История   
Прочетен: 10838 Коментари: 9 Гласове:
15

Последна промяна: 06.09.2010 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageАко попитате българите от онова време извършеното е истинско патриотично дело. Според румънската и виенската полиция обаче, това си е бил чист криминален случай.

(На снимката от дясно на ляво -Коста Паница, Захари Соянов и Димитър Ризов)

Първоначалната идея за Съединението е била в него да се включи съвсем естествено и Македония, но по ред обективни и субективни причини тя отпада постепенно. Интересна е една малко известна случка от родната ни история, свързана с опитите за финансиране на македонските чети по онова време, достойна за сценарий на касов холивудски филм.

През пролетта на 1885 г. в Русе, във наскоро освободеното Българско княжество, се създава таен комитет, чиято цел е да подготви въстание в Македония. Един от главните действащи лица в него е известния ни поборник капитан Коста Паница –по това време военен прокурор в града. В него влизат и Филип Тотю (прочутия войвода), Никола Живков (автора на „Шуми Марица) и офицери от русенския гарнизон.

И понеже пари за македонските чети нямало, членовете на комитета решават да ограбят един от богатите чокои в Румъния. Паница изпраща няколко души през Дунава и те с помощта на един известен румънски касоразбивач, успяват да отворят металната каса на чокоя и да опразнят съдържанието и.

По това време близкият до Паница Димитър Ризов сякаш случайно повдига въпроса за пренасянето на тленните останки на Раковски от Букурещ в София. Когато това е окончателно решено, обирджиите, начело с Филип Тотю, преследвани от румънската полиция скриват ограбеното в ковчега с костите на великия българин. Така успели да прекарат ценностите, като правилно разчитали, че едва ли ще се намери румънски, камо ли български митничар, който да проверява ковчега на един национален герой.

Останките били положени в църквата „Св. Крал” (днешната „Св. Неделя”) в София, където хиляди българи се стичат да се поклонят пред големия революционер. По-късно през нощта (според някои съвременници) македонските харамии проникват вътре и изваждат от двойното дъно на ковчега плячката, която тайно били пренесли през две държави.

Проблемите започнали след това, когато се оказало, че освен от брилянти  ограбеното се състои и от ценни книжа, които трябвало да бъдат осребрени, за да може да се закупи така необходимото оръжие за македонските чети.

С това в София се заел Димитър Ризов, а Паница изпратил тайно двама офицери във Виена, които да направят същото в тамошните банки. Скоро обаче виенската полиция арестувала неопитните във финансовите дела български офицери, а в България започнало разследване срещу Ризов и Паница. Така двамата били принудени да избягат в Източна Румелия, където станали едни от главните действащи лица в извършеното след няколко месеца едно истинско българско дело -Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Македония трябвало да почака...

И до ден днешен историците не са на едно мнение относно участието на някои от съвременниците в това дело, както и размера на откраднатото.

image


Тагове:   обир,   филип Тотю,


Гласувай:
15



1. kapito - ЕХ, ВИЖ ТИ
06.09.2010 16:51
Финансистите български ! :)
цитирай
2. haralanov - Интересен текст
06.09.2010 18:12
А Македония така и няма да дочака.Истински патриоти е имало тогава.Сигурно ми е бедна фантазията щом не мога да си представя сега такива!Кой в днешно време е измерим със Захари Стоянов?С Паница?С Димитър Ризов?
цитирай
3. mamkamu - @kapito
06.09.2010 18:15
"Финансисти", ама са търсели някакъв изход :)
цитирай
4. tili - Ако в историята няма
06.09.2010 18:17
и малко загадка и пиперец - кой ще ти се занимава с нея? Ама не - децата трябва да зубрят дати и скучни факти само. Много поучителен пост!
Честит празник!!!
цитирай
5. mamkamu - @ haralanov
06.09.2010 18:19
Никак не ти е бедна фантазията!

Когато няма-няма. Лошото е, когато вземем да се примирим с това дето има!

Понякога се чудя, материала ли се е влошил или... :)
цитирай
6. mamkamu - @ tili
06.09.2010 18:21
И аз си мисля, че е поучителен. Мисля си и, че историята трябва да бъде представяна на децата по такъв начин, че да ги грабне.

Е, не е казано, че трябва да стават историци, ама... :)

Честит празник и на теб! Може би най-българският!
цитирай
7. kapito - и аз това имах пред вид
06.09.2010 18:25
хареса ми подхода :)
цитирай
8. zahariada - Поздрав!
06.09.2010 20:55
Старата максима. Целта оправдава средствата. За какво, няма значение.
цитирай
9. kabuli - Ако целта
07.09.2010 15:02
оправдава средствата, то тогава днес да разпуснем МВР, Съд и Прокуратура и да възвеличаем всички, които са ограбили банките с нашите пари за герои. Тогава защо ревем като смахнати против всички мутри и мутреси, покровителствани от държавата, че са ни ограбили? Знаете ли техните цели какви са и дали кражбите не ги оправдават?
Не може престъпните деяния да се оправдават с патриотични дела, защото тя и затова Патрията ни е престъпна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460936
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол