Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.03.2008 01:36 - Стани Богат –между благотворителността и морала. Как само звучи, а?
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 5250 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2008 01:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Понякога, когато мога, гледам „Стани богат”. Приятно ми е. Най-малкото можеш да свериш, къде стоиш със своите знания. Ама , когато гледаш благотворително предаване на същото шоу, сетивата ти, някак си се изострят. Готов си, обаче да простиш по-леснте зададени въпроси от водещия и задоволството на „бизнесмените”, че са постигнали голям напредък в интелектуалното си развитие, в името на благотворителната цел –болните деца. Давам си сметка, че много от участниците  са хора изградили богатсвото си с труд и ум. Евала! Други от тях, обаче са спечелили с труд, ум и чисти криминални прояви. Обществена тайна! И повечето от нас ги знаят кои са. Когато обаче съмнителни типове използват една от националните телевизии за да си правят реклама и да доказват какви ангели са, това вече ме дразни. Имам потресаващото чувсво, че ми се смеят от телевизионния екран и ми викат „Колкото и да те е яд, ние пак сме тук”. „Преди в Криминална хроника, сега вече в интелектуалните игри”.

 

Дилемата с новите т.нар. бизнесмени не е нов в световен план. България едва ли е първата страна, която се сблъсква с този проблем –постепенното превръщане на престъпния капитал в легален такъв. Само като се сетим за Ал Капоне, 30-те години на миналия век, Чикаго…Знаете ли, че повече от половината от бедното население на този град му е целувало краката, защото той е бил един от най-големите дарители за тях. Ами в изкуството? Велик меценат!

Е, „Стани богат”  бе въвлечено, къде случайно, къде целенасочено в тяхната игра (може и да е обратното, де, като се има предвид качеството на продуцента). Хора, за които всички знаят, че са (или пони били) част  от организираната престъпност, сега участват в благотворително шоу. „Нищо лошо”, ще каже някой. „Важно е да даряват парите си за благородни каузи”.

Помня, обаче, как Хилъри Клинтън върна скромно дарение на Дарина Павлова, съпругата на шефа на „Мултигруп” в края на 90-те, когато президеншата се съттезаваше за място в американския Сенат. 

Яд ме е, че не помня дали беше Иван Гарелов преди години този, който отказа да се появи на прием, в който разбра, че ще присъстват едни от кръстниците на българската мафия. Нищо, че там се явиха видни политици и интелектуалци. Евала, брато! Но съжаление си един от малкото.

Помните ли, че на един рожден ден на Иво Карамански гости бяха едни от най-известните наши певци и артисти и вкупом му пееха „Хепи бъртдей ту ю”?! Ега ти и интелигенцията!  Не става само с ядене! Трябва и акъл!


Тук обаче моралния избор е много нееднозначен за сайта сейф-дарина ком. Как можеш да заявиш, че няма да вземеш мръсни пари и да покажеш, че имаш гражданска съвест, когато става дума за живота на деца на ръба между живота и смъртта. Отказваш –умира дете! Ако съм на тяхно място, сигурно ще приема пари дори от дявола! Това е жалкото!

 

Обаче се сещам също и за Омир: „Бой се от даровете на данайците”.

 

Страхувам се обаче от думите и на „Големия Ал”: „Ще се наложи да купим до един шибаните гласове в този щат"!

 

„Нищо ново под слънцето” е казал Соломон и със сигурност е бил прав. Мамка му! Не на Соломон, де :)


Тагове:   как,   между,   морала,


Гласувай:
0



1. viovioi - Да, прав си. И не само реклама си правят, играта им е режисирана.
28.03.2008 09:25
Или поне аз долаавям такъв нюанс.Някой ще каже - нищо нали парите отоват за благотворителност? Но не съм напълно съгласна. Ако от Нова и шоуто Стани богат искат да дарят пари за каузата защо не го направят? Защо ни показват този цирк??? Може би има нещо друго. Някакъв друг гаден комплот. Парите ги дават "бизнесмените" на шоуто, което пък ги врътка с чекове за отговори. Така всеки доволен. Сещате ли се. Една цяла вечер мислех за възможните варианти. Има и други. Но са по-груби и не бих ги споделила. А що е то благотворителност? Не и това - разбира се. Благотворителността е самотно занимание, мисия. Човек трябва да има вътрешна потребност и съпричастност към даден проблем. Това е благородство, щедрост и харизма. Защото надарения би изпитал неудобство от тази публичност. Така унижаваме нуждаещият се. Даренията се правят дискретно, а не давам 5 хлв на болно дете и викам 3 телевизии и 5 весника да ме снимат. Аз дарение ли правя или какво???
цитирай
2. meto76 - Браво ! Съгласен.
28.03.2008 09:32
Браво ! Съгласен.
цитирай
3. pepinna - Е много сме подозрителни..
28.03.2008 09:42
Навсякъде по света се правят благотворителни търгове, концерти и всякакви показни мероприятия от сорта. Няма нищо за "без пари". Само някой филантроп или алтруист би дал "скришом" пари с благотворителна цел, да не засегне или унижи нуждаещият се. Парад на суетата.Или както казва народа "Който плаща, той поръчва музиката!!"
цитирай
4. rgeorgiev - Аз пък си мисля, че е по-добре бла...
28.03.2008 09:47
Аз пък си мисля, че е по-добре благотворителността да се прави публично, а не тайно. Така повече хора ще разберат за каузата и дори и съвсем малка част от тях да решат да се включат, пак е голям успех :) . А това че такива прояви не сее правят от добро сърце, а за реклама - ОК, нали пак ще помогнат на децата.
И още нещо да добавя - тези благотворителни предавания ще повишат рейтинга на въпросното ТВ предаване, което автоматично ще увеличи и приходите им от реклами и от каквото там печелят. А тези пари в края на краищата идват от зрителя, т.е. който гледа предаването помага ;) .
цитирай
5. rumi4ka - Благотворителност ли?
28.03.2008 10:55
Режисирана бе не само играта на ХК, а и появата му. Човекът, който от години "тайно и полека" изкупува България (дали със свои пари, изкарани с труд и ум?), стоейки в сянка, изведнъж се изтъпанчва в прайм-тайма и пръска знание и обаяние!?! Това е ПР за партия Лидер. Избори идат. А благотворителността е между другото. И не можеш истински да се погнусиш, защото става дума за живот. Ето това е цинизъм
цитирай
6. luben - Определено е много цинично
28.03.2008 11:13
това поведение за популярност на новобогаташите. От друга страна пък някой от тях лъсват с поведение, знания, интелект и излъчване. Аз попаднах за по малко на 2-3 предавания - имаше една двойка (мъж и жена), които се държаха, мислеха и говореха съвсем нормално за разумни хора. Докато Банев и умната му съпруга бяха безумно забавни, като се открои "късметът", с който познаваше отговорите (ни мисъл, ни логика ... късмет - адски убедително).

Ала погледнато от друга страна - тези вече забогатели на гърба на държавата / народа щяха ли да дадат тези пари зад кадър? Макар и да си прав за Ал Капоне, който и като публично известен продължава дейностите на мафията. Но е истина, че публичността не малко ограничава задкулисните сделки. Не - не ги прекратява, но просто минава в друго измерение ... Просто си мисля, че суетата на богаташите ще ги ... ако не погуби, то поне - много ще ги промени. Стремят се към територия, която сами не осъзнават, че не е тази, на която са посадили и пожънали своето богатство.
цитирай
7. lubitel - Има една хубава поговорка за случая ...
28.03.2008 12:12
Има една хубава поговорка за случая - "С чужда пита помен прави!"
Каквато ни е държавата, такива са и богатите хора в нея. Такава им е и "благотворителността"!
Всеки разумен човек вижда каква гадна рекламна кампания си правят за чужда сметка . . .
цитирай
8. rumen79 - Започвам да се отвращавам от "Стани богат"
28.03.2008 12:49
Напоследък правят все повече благотворителни предавания. Защо тогава хората трябва да пращат sms-и с надеждата да седнат на стола на богатството? Накрая излиза, че тези благотворителните средства, които раздават, излизат от нашите джобове при плащане на телефонните сметки. Щом са такива благотворители, да направят следното:
да участват обикновени хора, които печелят колкото им позволяват знанията, след което от телевизията да дадат същата сума за благотворителност. Например аз отивам, участвам, печеля 10 000 лв. и от Нова тв дават за благотворителност 10 000 лв.
цитирай
9. spasunger - ConQUIZtador
01.04.2008 22:07
Ако наистина държиш да си свериш къде "стоиш" със своите знания, пробвай се в играта www.ConQUIZtador.bg - там поне ще се състезаваш директно с други реални хора, а не с нагласените въпроси на "уж" всезнаещия и четящ ауто-промпт екрана Ники Кънчев. А след това пробвай пак да гледаш Стани Богат и ще усетиш колко смешно е това предаване.
цитирай
10. tvmreja - и не е само "стани богат"!!!
07.04.2008 02:10
а безподобния музикален формат "великолепната шесторка" забравихте ли?
каква благотворителност, какви пет лева, само роклите на ани салич не знам дали платиха тия есемеси... без да слагам в сметката задграничните изяви на мариана векилска!
и целия тоя тормоз на зрителя - с безкористната цел да извадим нещастните дечица от забутаното могилино и да ги настаним в още по-забутаните две могили, където даже не ги искат местните хора!
цитирай
11. spasunger - Абсолютно...
07.04.2008 14:12
...съм съгласен! Особено за sms-тормоза. То не беше "гласууувайте, че време не останА!", то не беше рев и три реда сълзи, два сополи - само и само да напълним гушките на мобилните оператори. Гледал съм подобни "благотворителни" предавания по американските телевизии (все пак нали оттам са ги изплагиатствали) и е същата пълна пародия!
цитирай
12. анонимен - Бутафория
13.04.2008 21:01
бих нарекла тези благотворителни изцепки.Бре,колко са благородни, пък и умни богатите хора на България!Утре сигурно ще поискат и да ни управляват.Не им вярвам!
цитирай
13. podigoto - още по темата
17.04.2008 23:07
Още по темата www.podigoto.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470648
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол