Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.04.2008 23:46 - Трудолюбиви балканци – нема такова животно
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 3962 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В продължение на десетилетия ме убеждаваха, че българинът е трудолюбив, че каквото хванел, правел от него градина. Е, доста съм пообиколил из България и до сега не съм видял село (с изключение на католическите такива; но това е тема на друг разговор) в което дворовете на къщите да бъдат подредени, да не говоря красиви. Изключение правят курортните села, където изгодата да поддържаш външен изглед е много явна. Айде да влезнем например в едно средно австрийско село и после в едно българско. Да се абстрахираме от инфраструктурата, за която естествено трябват пари и наличие на средна класа. Да надникнем зад оградите. Обикновено в Австрия се вижда добре подредена зеленчукова градина, хубава цветна градина и тук-таме и прекопани овошки. Също чисти пътеки и свежо боядисана къща. Красиво! Какво обаче виждаме тук. Неизменната разхвърляна зеленчукова градина (защото без нея не може, нали трябва да се яде) . Обрасъл с тръни или изпотъпкан двор. Занемарена къща. Разхвърляни непотребни домакински вещи. И вездесъщите дърва подредени под найлони. Не говоря за местата, където живеят стари хора. Думата ми е за пълни с живот, все още, села в нашата родина, с много млади хора, които само чакат някой да дойде да ги оправи. И го чакат обикновено в кръчмата. На сладка раздумка. Не, че имам нещо против кръчмите и раздумките. Да ме извиняват и българите, които полагат усилия за своята околна среда, но те са капка в океана. Даже в селата, където повечето млади хора са на гурбет в чужбина има страхотни новопостроени къщи, но я им вижте дворовете. Пълна скръб. А колко струва да си изпръскаш с вар къщата? Между 30 и 60 лева. И то един път на пет години. Сам съм го изпитал.

 

Ако онези, които ми набиваха в ума, че българинът е трудолюбив са имали предвид, че той прави това само за да се изхранва да, те може и да са прави. Но това си е живо изнасилване. Все си мисля, че трудолюбив човек е онзи, който създава и красота, удобство и чистота в най-близката си околна среда –пред мястото, където живее. За това не се изискват пари, а само труд и отношение.

 

Ако тръгнете по селата из Балканите –същата работа. Трудът тук е необходимост, а не съзидателност. Не помня къде четох за един българин изпратен скоро в командировка в администрацията на Босна и Херцеговина. Та в отделът, където работел, всяка сутрин шефът правил оперативка за пет минути и след това всички дружно се отправяли към близкото кафе, където изкарвали около два часа. И след това работният ден започвал. Просто различни виждания за думата труд.

 

В „Балканските икономики 1800-1914” Майкъл Паларе  стига до извода, че „упоритият труд за подобряване на жизнения стандарт се възприема от общността като неестествено поведение” и че тази нагласа „подсилва традиционната съпротива срещу промените в начина на живот”. Познато, нали? Спомнете си 1990-та! Първите избори.

 

Обаче не е само до манталитет, вервайте ми. След като австро-унгарците  влизат в Босна през 1878 г , през 1914 г. по основни икономически показатели тази територия надминава България и Сърбия взети заедно. И това само за 36 години.

 

И какъв е извода. Първо народопсихологията ни. И второ, че бяхме далече от Австро-унгария :) Не като Словения. Шанс!



Гласувай:
0



1. krotalka - Че българите са работливи си е един ...
07.04.2008 23:56
Че българите са работливи си е един мит. Не знам кой и кога го е измислил, може и за онова време да е било вярно, ама в днешно време не е така. Виж в далаверите сме майстори , две мнения по въпроса няма.
цитирай
2. eien - Нещо такова е и митът за
08.04.2008 09:51
прословутото ни гостоприемство.
цитирай
3. patilan - Митове!!
08.04.2008 11:07
Аха, значи изразът, че държавата ни е като разграден двор е доста по-близка до реалността.

Поздрави на автора, рано или късно хората трябва да си отворят очите, че сме пълни с митове....
цитирай
4. анонимен - Mitove - a moje bi ne
08.04.2008 12:58
Az moga da kaja che balgarite sme rabotlivi. Ili pone takiva sa bili predhodnoto pokolenie. Za men moga da tvardia che az sam rabotoholichka. Pak tova neznam dali e rabotlivost. A otnosno chistota i podredenost - nemoga da kaja che moje da sravniavash avstriiski sela s bg. Za vsiaka krasdota si ima ochi. Prosto mladoto pokolenie e izrasnalo osnovno sas slednata prikazaka: Uchi, chedo, za da ne rabotish.
цитирай
5. анонимен - Aбсолютно си прав!Това за което ...
08.04.2008 13:03
Aбсолютно си прав!Това за което говориш се вижда най-добре в чужбина,там всички митове се разпадат!Освен това ти се налага много да не общуваш с българи,живеещите в чужбина ще разберат за какво става въпрос !
цитирай
6. artanis - аз съм от католиците
08.04.2008 13:54
така че спадам към изключенията ;)

поздрави:
цитирай
7. gogi26 - че сме работливи. . . . . . . . . . . . . ДА ...
08.04.2008 18:42
че сме работливи ............. ДА но сме и палачори Това което го можем други немогат и обратно
цитирай
8. lubopitka - ха то верно митове колкото искаш. . ...
09.04.2008 10:08
ха то верно митове колкото искаш..но че българина е работлив..това за мен си е повече и от мит..само гледа как и по какъв начинда кръшне от работа..:))
цитирай
9. анонимен - Бяхме съюзници с Германия в две в...
09.04.2008 16:36
Бяхме съюзници с Германия в две войни.Но не взехме от някои техни качества.Нашенеца взима пример от лошото в страните от третия свят и му подражава.Той не ще да взема хубавото от най-развитите държави.Много пътешественици са минавали по тези земи през вековете.И понякога са писали доста нелицеприятни неща за нас.С пълно основание.Съгласен съм изцяло с написаното от автора на темата.
цитирай
10. timmyd - Аз пък не съм съгласен с някои неща :)
13.04.2008 12:07
По времето, когато идеята за трудолюбието е била на лице, то действиетолно е съществувало и това е правило впечатление на същите онези пътешественици западноевропейци, за които се говори по-горе. След Освождението ръстът на българската икономика до войните е бил сравняван с изключителното развитие на Швейцария, за което България е наричана "Швейцария на Балканите", но не заради планините :). Мотивацията и надеждата е движила и хилядите(!), които са работили БЕЗПЛАТНО, т.нар. бригадирско движение. Ха да ви питам аз кое е последното нещо, което сте направили Вие безплатно, за да помогнете на някого? По-скоро май наистина проблемът е в част от нашето поколение, което е лишено от определени общностни ценности.
цитирай
11. анонимен - Ако не бяхме толкова "толерантни"....
22.04.2008 22:16
Сигурно е много удобно да се оправдаеш с остатъците от ориенталщината ,наслоявана през вековете. Но нали много от нас вече са виждали и друго. Ако говорим за гадни балкански черти , то една от най - гадните е нашето безразличие. В нашия вход поради малкото хора не можем да си позволим да плащаме на чистачка. И понеже повечето се смятат за "аристократи" , чистим все едни и същи хора. Миналата година гонех хлапетата от съседните и от нашия вход не да не хвърлят боклуци от закуски, а ги принуждавах да си ги събират и после да ги изхвърлят в кофите за боклук. Но от съседните входове нямаше кой да ги принуждава. И те се преместиха там.И пак си хвърляха на воля. У нас има голяма толерантност към безобразията. Вече няколко години се опитваме всяка пролет да садим дръвчета и все се намира някой да ги счупи. И това са обикновено деца. Видях едно от тях да удря с ученическата си чанта с такова ожесточение една брезичка, но докато крещях да се маха , привлякох вниманието на майка му , която ми обясни ,че така си играело детето. В Сливен кмета от толкова години насам се е захванал с озеленяването на всички тревни площи в града, но още на първата седмица , красивите храсти и цветя оредяха и вече не можеше да се познае замисъла на озеленителите.Самотните храсти стърчаха в опустошените градинки и то сега в началота на пролетта. А хората искаха града да е красив цяло лято. И това става в центъра на града пред безразличните погледи на всички.Дали щеше да е така ако след тази вандалщина някой не ни бръкне в собствения джоб и от там извади средствата за почистване и озеленяване и то на момента. и не само на вандалите , а на гражданите.Необходима ни е принуда за да се превъзпитаме .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471028
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол