Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.04.2008 13:41 - Националните митове -айде стига вече
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 41223 Коментари: 93 Гласове:
2

Последна промяна: 21.10.2015 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Националната митология се е превърнала в такава част от всекидневието ни, че ние вече не й обръщаме внимание. Често произнасяме машинално дадено твърдение за историята ни, без дори да се замислим за значението и смисъла му. Такива твърдения ни съпътстват мантрически от първите ни ученически години и продължават през целия ни живот. Повечето от тях са така вкоренени в общностното ни самосъзнание, че изкривяват историческата и настоящата обективност и ни пречат да се възприемаме реално. Естествено, това е присъщо за повечето нации по света, които са създали свои варианти на митологизиране на миналото и настоящето си и ние тук не сме изключение. Нормално е и на Балканите митовете да бъдат повече! Тук някак си лъха повече на история и разправии. Но светът се променя (даже Германия и Франция направиха общ учебник по история) и не е ли време да започнем да развенчаваме поне някои от тези митове? Отговорът е труден и нееднозначен. Става ми обидно обаче, когато по телевизията гледам някое детенце на 24 май, което на въпроса „Какво знаеш за св.св. Кирил и Методий”, то отговаря заучено: „Кирил и Методий са велики българи. Те са измислили буквите, с които пишем!” Е, не е известно да са били българи, нито пък пишем с техните букви, но тук детето не е виновно. За бой са родителите и учителите му.   Ето едни от най-разпространените митове разпространени сред обикновения българин:   1. Светите братя Кирил и Методий били българи. 2. Първи сме използвали авиацията за бомбардиране. 3. Били сме под „робство” по време на османското владичество. 4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт. 5. Българският народ е бил и е трудолюбив. 6. Турци са извършили баташкото клане. 7. България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си 8. „Огромното” антифашистко движение през 1941-44 г. и производното от това, че тук е съществувал фашизъм. 9. Руснаците („братушките”) винаги са били зад нас. 10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле.   И новите митове: Най-интелигентната нация в света сме след евреите. Българин бил измислил компютъра.   Когато такива твърдения се вкарат в всекидневна употреба на битово, медийно, та даже и държавно ниво те постепенно се превръщат в истина. И колкото повече се повтарят, толкова повече се утвърждават. И какъв е резултатът в съвремието ни? Появата на дивашки националистически движения като „Атака”, найстото поред издигане на заветния рефрен „България на три морета”, омразата към някои съседни народи, мнението, че сме основатели на световната цивилизация и куп други дивотии. Един национализъм основан на невежеството е много по-страшен даже от един информиран нихилизъм.

Всъщност дали ще бъдем по-малко българи без тези митове?! Едва ли.

Юрий Александров



Гласувай:
2



1. retsboc - Леле
16.04.2008 14:08
доста гняв ще си навлечеш с този постинг :)
цитирай
2. анонимен - по принцип е хубаво, когато даваш ...
16.04.2008 14:18
по принцип е хубаво, когато даваш теза или антитеза да я подкрепяш с обяснения и източници. Верно, че в случая проблема не е за историческите спорове и в това те подкрепям, тук става дума за изкривеното националистическо мислене срещу което вдигам две ръце. Но някой от примерите, които даваш ми звучат съвсем верни... може би защото и аз съм възпитаван в митове, но не съм убеден...
Ники
цитирай
3. анонимен - не съм съгласна
16.04.2008 14:25
Може и да са митове, но те са себеотвърждаващи и на фона на тоталния ни национален нихилизъм те са като лъч светлина и са нещо положително за националното ни самочувствие и патриотизма ни.. Вместо да пишем срещу тях трябва да сме доволни, че ги има.
Постингът издава ученически инфантилизъм. Да подлагаме на съмнение и да отричаме всичко на предците. Ай стига вече
цитирай
4. анонимен - Браво
16.04.2008 14:31
Едно голямо браво на автора-крайно време е някои неща,колкото и неприятни да са те, да се кажат право в лицето!
цитирай
5. monnio - сега е ред на хора на националистите ...
16.04.2008 14:32
сега е ред на хора на националистите да се вдигне в защита на любимите си тези.
цитирай
6. анонимен - kato ne mojesh da napi6e6 neshto ...
16.04.2008 14:50
kato ne mojesh da napi6e6 neshto naistina originalno, pone ne se my4i..
цитирай
7. анонимен - сигурен съм, че и си сгъваш пръст...
16.04.2008 14:55
сигурен съм, че и си сгъваш пръстчетата, когато казваш кавички, смешник
цитирай
8. анонимен - По-добре митове или легенди,
16.04.2008 14:56
отколкото народ без история! На интересен ли се правите???
Когато фактите говорят и боговете мълчат!!!
Много наивно и съвсем залитащо в някоя посока е Вашето писание. Тежко на народ, който отрича миналото си!
цитирай
9. анонимен - С името си още доказваш...
16.04.2008 15:04
Що за историк си!!!
mamkamu - EГА ТИ тъпия НИК!!!
В коя държава живееш, бе mamkati, и кой ти даде това образование???
Не пиши глупости, които цял свят чете!!!
цитирай
10. rgeorgiev - И аз може би като анонимен 2 съм въ...
16.04.2008 15:07
И аз може би като анонимен 2 съм възпитаван в заблуда, но няколко от "митовете", които авторът е споменал, си ги имам за чиста истина. Например кой е извършил баташкото клане, ако не турците (тогава са били османци де, ама едва ли това имаш предвид)? А и Джон Атанасов си е четвърт българин, по фамилията си личи ;). Това дали той е открил компютъра е трудно да се каже, зависи от това какво се разбира по компютър. Относно това, че нямаме загубена битка - аз знам, че нямаме пленено знаме, ама доказателства нямам, не съм и търсил. А първата бомбардировка си е българска, като казваш че не е нямаше да е лошо да дадеш пример за нещо, което може да се определи като бомбардировка и се е случило преди известната на всички българи битка за Одрин.
Иначе това че едно нещо като се повтори много пъти става истина е вярно, ама не само за България, това си е общовалидно правило така да се каже. Навсякъде народът е прост :).
цитирай
11. анонимен - ей, истински mythbuster си :))
16.04.2008 15:24
ей ,истински mythbuster си :))
цитирай
12. анонимен - истината и само истината
16.04.2008 15:40
Браво, всичко което е написано е така и има доказателства. Крайно време е да стъпим на земята и да не се мислим за много велики! Ние сме един народ, който е обречен да изчезне. Особено при такова управление, и под османското владичество е било по добре.
цитирай
13. анонимен - Дай доказателства!!!
16.04.2008 15:45
Дай доказателства, в противен случай си поредният тъп, който се напъва да се прави на умен. И друг път не се напъвай да пишеш спорни твърдения без доказателства, мястото за напъване е в тоалетната...
цитирай
14. анонимен - абе, горния, под "османск...
16.04.2008 15:47
абе, горния, под "османско" главата ти нямаше да клюма над компа, а щеше да се вее "гордо" на някой кол
цитирай
15. анонимен - da, ako ti iz4eznesh shte e mnogo ...
16.04.2008 15:49
da, ako ti iz4eznesh shte e mnogo dobre;))
цитирай
16. prayer4eto - Едно не ми е ясно ...
16.04.2008 16:11
За що се пънете напоследък да откривате истината по блоговете ? Така или иначе - пак топлата вода ще изобретите ...

А пък по точки 5 и 6 ми е много интересно какви доказателства ще предоставиш. Защото без и един ред да защитиш тезата си, тя нищо не "чини" ...
цитирай
17. анонимен - Евала за постинга!
16.04.2008 16:13
Хубаво е, че развенчаваш митовете, но беше добре да дадеш верният отговор за всяка от тезите!

Аз лично знам истинския отговор само на 80% от горните митове...
цитирай
18. benoa - Следват
16.04.2008 16:15
Старогръцките митове и легенди, после да развенчаем и митовете за викингите, Винету, да забраним дядо Коледа (да ви кажа на мен и цялата история около Ийсус му звучи малко неправдоподобна), и да оставим едни горди наследници без примери и идеали (щото нали може нещо току-виж да е преувеличено и как ще ги гледаме в очите).
цитирай
19. анонимен - спор
16.04.2008 16:49
наскоро прочетох нещо в нета, което е подходящо в случая- да спориш в нета е като да спечелиш параолимпийските игри- после пак си оставаш с недъг.
гадно, но вярно. mythbuster-а го оставете- той е ходил на училище, за да пие водка и да пляска белот в час.
Боян
цитирай
20. cefulesteven - А сега най-широко разпространения ...
16.04.2008 16:51
А сега най-широко разпространения мит.
Мит е, че ни има. Ние сме продукти на болното си въображение. Иначе сме отдавна изчезнали от лицето на земята. Още преди динозаврите, ако изобщо ни е имало, но просто сме си го повярвали.
Това е дълбоко вкоренена измислица върху основата на която са всички останали.

цитирай
21. krotalka - Не може с лека ръка да се отрича всичко
16.04.2008 17:12
За някои неща съм съгласна - мит е че сме работливи,
за другите съм категорично против отри
ането им.
Не може с лека ръка да се отхвърли всичко. Изказваш категорично мнението, което имаш. Похвално, че го правиш, а не се криеш зад анонимността, както някои коментиращи. Позволи ми да ти кажа откровенно - не си прав. Тоталното отхвърляне на митоете не води до никъде. Вкарва в задънена улица - без изход, без цел. Обезличава. Превръща ни в безродници, в хора без вяра, без идеали.
Не знам какво целиш с този постинг. Евтина слава? Да докажеш колко си умен? Да покажеш, че стоиш над всичко и всички? Твоя си работа искал си, написал си го. Наше право е да си изкажем мнението. Моето е "НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ТОВА".
цитирай
22. анонимен - Напълно споделям!
16.04.2008 17:13
поздравления!
напълно споделям това и искам да се включа в битката за борба със самодивите, вампирите, турците, и всички останали митове, които битуват и се налагат с все по-страшна сила в българското ежедневие изграждане на фалшиво покритие и национално лъжесамочувствие!
цитирай
23. benoa - @23 - И с
16.04.2008 17:32
Дядо мраз, дядо Мраз.
И да основем клуб на анонимните mythbuster-и.
С днешното ниво на образование, страхувам се, че тези "митове" ще отпаднат по естествен път.
А за работливостта - не знам какъв е критерия, но лично съм виждал десетки примери на къртовски труд с минимална възвращаемост - граничещ с безумие. Но тях разбира се няма да видите на удобните бюра или на някоя конференция. Пък и те скоро ще измрат и след тях това ще се превърне в мит.
цитирай
24. sparhawk - answers
16.04.2008 17:40
1. Светите братя Кирил и Методий били българи.
Има сериозни доводи, че са - така или иначе азбуката им е помогнала най-вече на България
2. Първи сме използвали авиацията за бомбардиране.
не съм компетентен да коментирам
3. Били сме под „робство” по време на османското владичество.
Терминът е некоректен към сегашното дефиниране на думата, но е напълно точен за начина, по който са се чувствали българите - чети Вазов
4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.
Едно от нещата е
5. Българският народ е бил и е трудолюбив.
Това наистина вече не е вярно
6. Турци са извършили баташкото клане.
Точно турци са го направили - а дали са местни или докарани от Анадола едва ли има някакво значение
7. България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си
Това наистина е неточно от гледна точка на мисленето на хората от онова време
8. „Огромното” антифашистко движение през 1941-44 г. и производното от това, че тук е съществувал фашизъм.
Комунистическа измислица, а не българска гордост
9. Руснаците („братушките”) винаги са били зад нас.
Виж точка 8 Макар, че Русия си остава силата, която най-много ни е подкрепяла в исторически план
10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле. ;)
Не съм достатъчно запознат да коментирам

Един национализъм основан на невежеството е много по-страшен даже от един информиран нихилизъм.

Напълно невярно и дълбоко погрешно твърдение

Адиос!
цитирай
25. empire - hah
16.04.2008 18:02
sparhawk
браво пичаго !
Впрочем mamkamu ти имаш ли се за патриот,че и в други теми хулиш България и националните ни особености :D
цитирай
26. roniabg - всъщност кога сме били?
16.04.2008 18:02
"Всъщност дали ще бъдем по-малко българи без тези митове?! Едва ли."

мамка му. какво значи да си българин? да клатиш глава, когато целият свят кима утвърдително? да празнуваш, като не ставаш от масата цял ден? да показваш по всички възможни начини на човека насреща, че за нищо не става? да се докопаш до депутатски имунитет, за да свалят обвиненията срещу тебе, да станеш министър и да ядеш и пиеш с престъпниците, вместо да ги ловиш? не знам, ако е тва - аз не съм.
цитирай
27. mitternacht - хъхъ
16.04.2008 18:42
1.Били са от Солун, нъл тъй?Не ги знам, дали са били от български род.Но няма значение.Щото си имаме азбука.
2.Ъъ да?Мятали сме гранати от самолети.
3.Това, че са ни клали, ограбвали, искали нечовешки данъци, открадвали децата, безчинствали, ама изобщо не е робство.То е било... какво е било, всъщност?
4.Така се е запазила нашата история.
6.Да не е било ритуално самоубийство?
7.Ха сега... това незнам.Но, докато България е съществувала, повечето са врещели из горичките (както обичам да казвам).
8.А не е ли съществувал?Дори в Америка е имало подкрепящи тоя режим.Няма лошо.
9.Може и да са били, зависи от целите им.Говоря за Освобождението.
10.За това вече казаха...
цитирай
28. анонимен - БРАВО
16.04.2008 19:56
Поздравления за поста.
Видимо е, че си подразнил една гора споделящи националните митове. И понеже ти искат малко аргументация да ударя едно рамо а...
1) Разбира се, че не са били българи. Византийски служители и поданици с неясен и с невъзможност да бъде доказан(всъщност това е и напълно излишно) славянски произход. Логично е да приемем (поради факта, че няма много източници по въпроса), че са се чувствали първо поданици на ИМПЕРИЯТА, която по дефиниция е НАДнационална и евентуално след това са споделяли някакви друга етническа идентификация било тя гръцка, славянска или смесена. Но със сигурност няма как да се чувствали българи, не само в днешния смисъл, но дори и в този на средновековния български етнос. Поради съвсем простата причина, че него тогава още хич го няма. И именно тяхното дело помага да се дозавърши образуването му.
Всъщност най-интересното е, че по време на създаването на нацията и на образуването на националните митове никой не се занимава с това дали Кирил и Методи са българи или не. Важното е ( и това е което ги прави СВЕТИ братя) е, че те са възприемани като БЪЛГАРСКИ СВЕТЦИ, заради делото им. И това е нещо, което другите етноси в региона не се осмеляват да оспорят. Така, че за нашите възрожденци, въпроса какви са Кирил и Методии по кръв е безмислен и не особено важен.
Така че това, че са българи не е мит. Или по-скоро е мит, който се твори сега. Част от новата националистическа митология, която е белег на колективната ни импотентност, като общество щом не сме способни да родим друго, като реакция на всичките ни проблеми, заплахите за идентичността ни (реални или въображаеми) и т.н.
2) Има доста сведения, че не само първото използване на авиацията за бойни цели, но и първата бомбардировка са италианско дело. Всъщност това е абсолютно без значение. В онзи период всяка що годе развита страна прави подобни експерименти и е въпрос на историческа случайност, кой пръв ще влезе във война за да приложи новото средство. Отново както по-горе имаме изместване на фокуса. Всеки националист и "патриот", който се втурва да обвинява другите в безродничество и национално предателство се интересува само от това кой е първи или не, а забравя, че важното в случая е колко достойно са се справили с новото средство хората, които са летели на него, незвисимо дали са били българи, италианци или кой знае още какви.
3) Вазов изпозлва "иго", съвсем в тона на националистическата митология. Исторически точният и смислен термин е Османско владичество и тий съвсем не означва да се отричат зверствата или неправдите, на които е било подложено ( но не винаги и не цялото) българско население.
4) Едно от нещата е, но е не е единственото и съвсем не е най-важното. Даже може да се каже, че самото владичество, колкото и парадоксално да звучи има най-голяма роля. Ако не бяха дошли турците и при цялата феодална раздробеност на периода, кой знае дали нямаше да ни сполети средновековната съдба на Бургундците например. И сега вместо да си пишем тези неща, щяхме да споделяме националната си гордост, че сме сърби, славни потомци на Душаните или пък не знам си кви славни потомци на Вълкашин и Углеша (определено по-силни владетели от българските царе в онази епоха. Какви гаранции имаме, че в дългосрочен исторически план нямаше да наделеят те?)
5) Монументална глупост. Постинга ще стане наистина много дълъг, ако задълбаем и в народопсихологията.
6) Помаци са. Чисти българи, но с друга вяра. Хубаво е да се четат малко изворите все пак.
7) Абсурдно твърдение. Дори и да възприемем подобно "мерене" май Сан Марино ни бие, но самото подобно мерене е тотална безмислица. Пък и е националистически пожелателно да възприемаме трите български държави, като една. От 1300 год. 700 в робство голям континюитет няма що. Това разбира се ни най-малко не отрича величието и величавите моменти (когато ги е имало) в историята и на трите български държави.
8) Соц. митологии. Вкл. и за фашизма.
9) Някъде в коментарите прочетох, че Русия е била силата, която винаги ни е подкрепяла в исторически план. Това е толкова спорно, че чак е обидно да се разглежда сериозно. Хубаво е пак да се четат извори и източници по въпроса.
10) Имаме славна военна история, в която не липсват както победите, така и пораженията. И от двете ги имаме по много.

Въобще хубаво е да се познава и тачи историята. Да се оценява историческата роля и място на националната ни идеология, но и да се гледа трезво на нея, а не сляпо да се вярва в националниет митове щото "иначе какво ни остава, ставаме народ без корен" и т.н. подони глупости. Още по-лошо е от това е националната идеология, да се поддържа, като в нея се вливат нови и нови митове и лъжи. Защото за разлика от 19век в деншно време (поне от 70 години насам) да си крепиш националното самочувствие на плитко скроени лъжи без покритие, може да ти донесе само бели на главата и в един момент цялата грижливо редена нова национална митология и "национално въздигане" да рухнат като къщичка от карти.
И кой е по-голям патриот и родолюбец? Който посочва лъжите или който създава нови, вкопчвайки се в старите? Аз отговора го знам. А вие?
Още веднъж поздравления за постинга.
цитирай
29. анонимен - Плагиат
16.04.2008 20:05
Пич, прав си, ама копираш моите теми от форум История на дир.бг и от бойна слава.

Thorn

П.П. - За незапознатите - Първата бомбардировка е извършена от Джулио Гавоти през 1911 в Либия, клането в Батак е извършено от помаци, българската армия е губила колкото си иска битки /примерно Брезник 1885, Чаталджа 1912, Солун 1913, Кукуш 1913, Битоля 1916, Добро поле 1918, Ново село 1944/,а Джон Атанасов е роден в САЩ второ поколение американец от български произход и даже не е знаел български.
цитирай
30. анонимен - уф
16.04.2008 20:15
Краси,
остави го човека. Какво като плагиатсва. Да не би тези неща дето сме ги писали там, да са чааак толкова важни, че да налагат споменавате на 'авторите"...едо коя си тема на еди кой си.
Евалата му правим на момчето за хубавия пост. Другото е без значение
albi
цитирай
31. анонимен - СЪМИШЛЕНИК
16.04.2008 20:22
Дебатът след поста, дава точна картина на нашето общество. А може би не само на него. Има хора, които търсят истината на всяка цена. Има и хора - те са страшно повече, които не желаят никаква истина. За съжаление митовете - те не са само тези, но сред изброените са основните, са вече генетично наслоени - още от букварчетата на дедите ни. Достатъчно е да се прочетат само няколко добросъвестно написание книжки, за да разберем какво са направили и какво не Кирил и Методий, кой е извършил Баташкото клане и какво предствамлява робство. Има още митове, които е направо опасно да се развенчават - поне днес. Срещу кого са възставали българите през 1876 г. - виж Иван Хаджийски? Как е дефинирана присъдата срещу Левски? Велик владетел ли е Симеон Велики?
Интересното е, че митологизацията става все по-актуална днес. Дълго търсих обяснението - намерих го в блога на Даниела Горчева, където тя коментира сръбските метологеми - те са от същия сой като нашите. Та Горчева цитира един филисоф-неокантианец от първата половина на миналия век.
"А митологията, както твърди Ернст Касирер, е отговор на отчаянието на обществата, неспособни да решат даден проблем."
Изводът - когато отчаяно не можем да си решим днешните проблеми, ще обвиняваме за всичко турското робство...

цитирай
32. анонимен - няма лошо
16.04.2008 20:28
Не бе не го казвам с лошо чувство. Радвам му се.

Thorn
цитирай
33. анонимен - хаха
16.04.2008 20:40
анонимен 8 е толкова прав....:)
цитирай
34. zemaria - За съжаление,
16.04.2008 21:09
авторът открива топлата вода. Аз, например, съм изброявал 110 мита, и то преди години. Тази тема стана актуална преди десетина години, но изглежда, винаги се раждат нови и нови хора, които смятат, че са изследователи и откриватели на нови истини. Форумите по това време бяха пълни с подобни откровения, изгрежда, всяко поколение прави на определен етап същия извод.
В тази насока мога да съставя списък на национално значимите теми, които винаги ще бъдат обект на голямо обществено внимание и форумен, сега блогов интерес. Мнозина могат.
По същество, това са отличителните черти на едно масово обществено съзнание, обзето от паран-нойя-покрай разума-което си е всъщност емоционална чума. Терминът, пък, емоционална чума, е открит преди 70 години от австриец.. Всъщност, интересното е, доколко клишетата , съставляващи основната част на масовото съзнание са типично бг патент, свързан с някои особености на типичната бг психология, или са общочовешки. С думи прости : ние, българите ли сме криви, или всички, поставени на нашите условия, стават такива.
Рационалният анализ показва, че иде реч повече второто. За него помагат, несъмнено и някои наистина типични наши черти.
цитирай
35. benoa - И какво по дяволите
16.04.2008 21:12
променя в положителна посока факта, че помаци са извършили клането в батак ? Да не би доброволно, в резултат на семейно възпитание и традиции са решили един хубав ден да се вдигнат и да изколят по най-нечовешки начин стотици невинни хора ?
Според мен този факт само подсилва друга точка от "митовете", именно че османците не само че не са са присъствали само, ами си е било чисто робство.
цитирай
36. mitternacht - :)
16.04.2008 22:22
С няколко думи-Тъй са присъствали, че са ни таковали таковата.
Кхъ-кхъ.Прочетете Роксолана.
Много готина книжка.
Там пише с колко еничари са присъствали насам-натам из част от Европа.
цитирай
37. анонимен - estestveni profanski zaharidi
16.04.2008 23:50
zaharta sushto e vredna.

tova mit li e!

sagarina po-vreden li e!

zashto si slujim s podsladiteli!

ami zashtoto nyamame svoi..
vutreshni endorfini!

samo glupatzite imat nujda ot geroi...

ne sum go kazal az..a bert.breht
цитирай
38. mamkamu - Добре! Доста простотии се изписаха ...
17.04.2008 09:12
Добре! Доста простотии се изписаха по-горе, но моля ви нека запазим добрия тон! Личните квалификации могат само да ме развеселят.

Гледам, че анонимен 28 ме е отменил и улеснил в голяма степен. Съжалявам, че ще повторя и някои други от по-горните постове. И въпреки това, нека си кажа и аз по най-спорните моменти, за да съм чист пред съвестта си. Знам, че доводите ми няма да достигнат до фаза осмисляне от някои, но за това няма да бъдат виновни те, а десетките години набиване в главите им на разни откровени лъжи, които според тях ни правят българи.

1. За св. св. Кирил и Методий. За какви българи говорим след като тогава все още не съществува българска народност в съвременния смисъл. Двама ромейски поданици на държавна служба едва ли могат да се нарекат българи. Тук няма значение недоказаната народност на майка им, та дори и на баща им. Те двамата са изиграли роля подобна на онази, която европейските мисионери от 18 и 19-ти век са изиграли в Африка. Мисията им е плод на държавната политика на една империя, която всячески се е стремяла да прекъсне влиянието на Запада сред славяните. Е, след като двама души са пратеници на Василевса, изпълняват неговата воля и провеждат официалната политика на Източната римска империя, какви българи можем да говорим, че са те.

Друг въпрос е, че княз Борис използва техните ученици за прокарване на българските национални интереси и къде успешно, къде не, полага основите на обединената българска нация. Между впрочем, някои въобще знаят ли, че ние пишем на кирилица (създадена навярно от св. Климент Охридски), а не на създадената от двамата византийски мисионери глаголица. Обиден въпрос за интелигентен човек. Нали? Всъщност с глаголицата двамата братя претърпяват един крах, но пък посяват семето на една бъдеща независима българска църква. Само семето. Поливането и торенето сме си го извършили ние.

И още нещо. Винаги премълчавано. Покръстването на българския народ не е извършено от извънземни. Направили са го ромеите, в по-голямата си част чисти гърци. По времето на първата, че и на втората българска държава основен „приток на цивилизация” идва от Източната римска империя.

Това не ми пречи обаче да признавам Кирил и Методий за български светии, които са допринесли, макар и индиректно за вливането ни във християнската цивилизация. Но не искам и да си затварям очите пред истината.

2. Първи сме използвали авиация за бомбардиране. Това е кратко. Първата бомбардировка е извършена от италианците през 1911 г. през италианско турската война, една година преди нашата „кандидатура” за първенство.

3. За робството. Няма да се впускам в определение за думата роб. Това е ясно (надявам се). Само нека е ясно, че по това време българите са имали възможност да се придвижват свободно от Сараево до Багдад и от Варна до Триполи. Имали са право на собственост. Дискриминационните мерки по отношение на данъци и повинности през първите векове, не са били по-различни от отношението към евреите в средновековна Западна Европа. „Раята” в Османската империя е била в по-свободна от крепостния селянин да речем в Русия.

Тези факти не ми пречат, обаче да отчитам и терора упражняван върху българския етнос от страна на формални и неформални османски групи. Феодалната Османска империя не е могла да защитава всички свои поданици, от което най-вече са страдали християните. Даже в първите векове на владичеството терорът е бил по-скоро държавна политика. След това разпространената из всички държавни институции корупция. Отчитам и насилствената ислямизация продължила до 17-ти дори и 18-ти век. И от там постепенно преливам в следващия мит

4. Православието ни е спасило, като народ през време на Османското владичество. Първо Османците са нямали изгода да превърнат всички в последователи на пророка, защото тогава е нямало, кой да им плаща данъците. Второ. Като са ислямизирали албанците, това пречи ли на този народ да се е запазил до ден днешен и да издига за свой национален герой християнина техен сънародник Георги Кастриоти –Скендербег. Тука някой смесва религия с националност. Типично за Православието. Трето. След унищожаването на локалната Търновска патриаршия, висшите църковни постове в българските земи са се заемали (с много малки изключения) от гърци. Е, с какво тези гърци са допринесли за запазването ни като народ, след като целта на Вселенската патриаршия е била точно обратната –елинизирането на колкото се може повече маси от население, по възможност елита.

Запазването ни като народ (което по своята същност си е едно малко чудо в световната история, макар и не уникално) се дължи на редица други причини едни от които са разпръснатостта на българите по планински селища (в големите градове през 19 век например българският елемент е бил неизменно в малцинство), изгодата за Османската власт от съществуването на християни-данъкоплатци и може би инатът ни, който ни е карал да се запъваме на мохамедани и пан елинисти :) И съм почти сигурен, че броят на елинизираните сред нас е бил съизмерим на броя на ислямизираните. Само като вземете Пловдив от средата на 19 век. Това още повече издига ролята на просветените българи борещи се за църковна независимост и на онези луди глави, които са дали кръвта си за политическата ни еманципация. И ме кара още повече да се прекланям пред тях, защото в очите на техните съвременници те са се борели за една изгубена кауза.

5. Българският народ бил и е трудолюбив. Кофти звучи, но ще цитирам себе си: http://mamkamu.blog.bg/viewpost.php?id=180937

6. Турци са извършили баташкото клане. Еми не са турци. Колкото и да се иска на някои натъпкани с пропаганда глави, това са били чисти българи мохамедани, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. С една дума помаци. Това не променя в положителна посока факта, както пише някой. Тук положително или отрицателно няма. Само истината! Факт е, че и през време на Османското владичество и сега българите мюсюлмани се чувстват по-близки до турците отколкото до нас. Но какво правим ние, за да намалим тази отчужденост?

7. България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си.
Едно изречение само. Сан Марино -301 г. И още едно. Колко страни има в Европа с непрекъснати държавни традиции още от ранното средновековие до сега и просъществували повече от нас, като независими държави?

8. Огромното” антифашистко движение през 1941-44 г. и производното от това, че тук е съществувал фашизъм.
Тук май спор няма, мит е макар, че някоя желязна глава може и да се отплесне да спори. Фашизмът, като система е много по близък, като идеология и държавно устройство с управлението от периода 1945-1989 г. отколкото 1933-1944 г. Една партия, един синдикат, една младежка организация. И всички заедно към светлото бъдеще.

9. Руснаците („братушките”) винаги са били зад нас.
Този мит е разпространен повече сред населението на селата и малките градове и все повече отстъпва с течение на времето. Поне според мои лични наблюдения. Тук оказва влияние и близостта на езиците и криворазбраната славянска солидарност измислена от Москва. Да си припомним даването на български територии на Сърбия през 1878 г., Съединението и Сръбско българската война през 1885-та, обявяването на война от страна на СССР през 1944-та, 45 години просъветска диктатура, съпротивата им на членството ни в НАТО.

Само си представете, че историята бе по различна и Съюзниците бяха направили десант на Балканите (каквито планове е имало), а не в Нормандия през 1944-та. И на северната ни граница стои съветската армия, а на юг англо-американците. Е, кой бихте предпочели да влезе у нас?

10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле.
Най-простия и най-необоснован мит, но вервайте ми, много хора го мислят. Отворете някоя история на балканите, но не учебник, и там ще прочетете. Няма да давам конкретни места и дати, защото някой ще ме обвини пак в плагиатство.

-Най-интелигентната нация в света сме след евреите
Тук ставаше дума за едно изследване сред студенти преди десетина години, което по никакъв начин не е представително. Съответно нашите медии го подхванаха и го докараха до положението, че когато говориш с някой от постоянното присъствие на столичните чалга клубове, той убедено те агитира, че това е истина свише.

-Българин бил измислил компютъра.
Джон Атанасов е американец от български произход, който дори не говори български. Не можеш да го наречеш лъжливо българин и след това милиони да го повтарят в захлас, със съзнанието колко велики сме и „какви юнаци е раждала майка България”.

Е това е. И съм сигурен, че съм добър патриот , защото си плащам данъците, чистя пред дома си, не хвърлям боклуци по улиците, поддържам със собствените си ръце красив и подреден двор, не давам подкупи на ченгета и разни чиновници с които се сблъсквам, спазвам правилата за движение по пътищата, отстъпвам място на по-възрастните в трамвая, не мълча, когато видя несправедливост и със всичко това спомагам за една по-красива, нормална и уредена България.

И нямам претенции, че откривам топлата вода. Съжалявам, че вече е говорено по подобни теми някъде си и някога си, но това значи ли, че ние следващите трябва да замълчим за винаги. Все пак има хора и след вас, господа, които сте измислили топлата вода и ние имаме право, ако не друго поне да се къпем с нея :)
цитирай
39. prayer4eto - Интересно как се прави един мит :)
17.04.2008 10:24
1. От преиначаване на първоначалната история. Например от цялата комплексност фактори, които са ни запазили като народ (вярата, писмеността, инатът и т.н.)
2. С пропагандни цели. Туй за антифашисткото движение е валидно само за западните покрайнини в района на Брезник/Трън, понеже е близо на сръбската граница, а там партизанско движение има. Четете по въпроса мемоарната книга "Преломени криле" на Денчо Знеполски. Там има и снимки. В района на Правец освен да са се крили по землянки и т.н., друго не е имало. После, за да може лидерите да се изкарат активни борци, е ясно как са били раздути нещата.
3. От преиначаване на термините - "Турци са извършили баташкото клане." - ми за някои хора "турци" = "мюсюлмани". Не е вярно, но пък интересно кой е дал заповедта за това действие ? Знаем, че по време на военни действия има разни своеволия. Например "потушаване на въстание" може да се извърши по най-различни начини :))).

За мене въпросът е не просто да казваме "това не е вярно", а "това е преиначено по еди кой си начин". И съответно да "поправим" мита така, че да е верен следващия път :). А самото отричане е дразнещо.
цитирай
40. slavuncho - О, неразумний...
17.04.2008 11:39
Но не по Паисий. Историческата истина е винаги на първо място политическа, но има и "исторически истини", които са изгодни на политиците за по-дълъг период от време и те се превръщат в митове.
Единственото успокоение е, че това си е човешка, а не типично българска черта.
цитирай
41. luben - Мда...
17.04.2008 12:19
тъй като съм съгласен с почти всичко (и хубавите ти обяснения - може да се добавят още неща, но няма голям смисъл) и те подкрепям, все пак да проявя и малко критика :)

Не мисля, че има народ, който да се "води" за мързелив или подобно. Всеки народ нарича себе си "трудолюбив". В интерес на истината, България постига много големи успехи (икономическо развитие) в периода 1885-1912, което не идва от злато, нефт, завоювани територии или търговия. Идва от бачкане на народа. До колкото ми е известно тогава надминаваме съседите си (или ги достигаме) и не случайно ам. президент ни нарича Япония на Европа.

Сега е друго, но според мен най-голямата вреда на комунизмът бе, че отучи българите да работят и ги научи да крадат (пък и съм го чувал много от хора - работници и селяни - не е някакво мое единствено наблюдение).

За 6. - до колкото помня клането е извършено от башибозуци. Интересното е, че те биват съдени в Истанбул, а един от главатарите след това е предаден в България. Той си доживява старините тук (вярно - бил е пазен от свои хора), защото...не можело да го съдят втори път за едно и също нещо. Всъщност това според мен говори хубаво за българите, които явно не са така шовинистично и националистично настроени.

Като цяло аз считам, че повечето от тези митове само скапват националното достойнство и гордост на българина (еле пък как 500 години сме били роби и как някой ни е освобождавал, щото не сме били можели сами - глупости на търкалета - и грам съмнение нямам, че в края на 19, началото на 20 век щеше да има голяма българска държава - как точно щеше да се отцепи от От. империя - не знам, но делото на Екзархията щеше да е завършено на огромната територия населявана от българи и разпокъсана от войната 1877-78.)

Всъщност да ти призная, митовете, че българите са долни, мръсни, предатели, роби, подли, никога нищо не направили ме дразнят точно толкова, колкто и горните, изброени от тебе. Ала е факт, че доста от горните обуславят настоящето "национално самосъзнание".
цитирай
42. benoa - Митове или не
17.04.2008 13:35
хората се нуждаят от някакви позитивни, пък макар и митологизирани истории. Няма да продължавам да опровергавам същността на горепосочените твърдения (най-малкото всеки от нас има различни примери пред очите, както и различен поглед върху нещата).
Ще оставя и примера с християнството, което е изградено изцяло върху мит, но не му пречи да е основа на западно европейската цивилизация.
Само ще попитам, каква ще е ползата от отнемането на малкото останали, макар и 'митологизирани', гордости на една обезверена и без това нация ?
На кого пречат тези 'фалшифицирани' исторически данни (между другото голяма част от световната история не може да бъде доказана на 100%, така че се приемат за вярни някои данни, докато не излезнат други, които да ги оспорят или доутвърдят)?
Мен лично не ме грее, мит или реалност е трудолюбието на българина, а вас ?
Или пък дали първи сме използвали авиацията за бомбардировки.
Това са малкото останали примери, които биха ме накарали да се чувствам горд, или омерзен от националната ми принадлежност. Но неща, които не ПРЕЧАТ на никого. По-скоро помагат.
Както очевидно помагат за лесно натрупване на рейтинг в блог.бг
P.S Аз лично бих убил човек, който доказано научно с факти и документи развенчае образа на В.Левски.
цитирай
43. cecobob - мамкати
17.04.2008 18:34
Излез бавно на балкона. Застани до парапета. Разствори ръчички. Затвори очички. И полети. Ти си ненужно същество. Ти си срам. Ти си прокълнато семе.
цитирай
44. nakev - Кирил и Методий са българи и по баща, ...
17.04.2008 19:08
Кирил и Методий са българи и по баща, и по майка, пише го в битието им. Иначе е вярно, че не пишем с техните букви. Те са написали глаголицата, която доста се различава от кирилицата. А кирилицата е написана от българския светец Климент Охридски, като за написването й са използвани елински букви и български руни.
цитирай
45. hristam - А какво ли би казал
17.04.2008 20:16
за това, което моя позната учителка ми показа в съчинение на ученик от 7 клас:
Кирил име Тоди... ???

Понеже спомена невежеството...
цитирай
46. evgenitodorov - подробния
17.04.2008 20:30
към накев 44.
Пише нещо не в БИТИЕТО им, а в ЖИТИЕТО им. И то в едно житие. Само че трябва да се прочете това житие , да се види от коя година е, да се уточни какви бчългари въобще е имало в Солун...Славяни - можe би.А за кирилицата да уточним . колко са гръцките букви и колко са българските.А?
цитирай
47. mamkamu - Много неща не знаем от миналото ни ...
17.04.2008 21:18
Много неща не знаем от миналото ни поради липса на достоверни исторически източници. Житиетата на светците не са такъв надежден източник. Особено писани стотици години след събитията, които описват и целенасочено "пропагандния" характер на този вид литература. Можеш да вадиш някакви изводи за светогледа на тогавашните хора, но не можеш да приемаш всичко за истина.
цитирай
48. zemaria - но ако нещо знаем със сигурност
17.04.2008 21:46
то е, че словоблудстването и нищенето на половината на хилядата са ни задължително наши черти
цитирай
49. mamkamu - @ zemaria
17.04.2008 22:10
Да, така е. Присъщо е на човека като говорещо същество. А и какво правим всички ние в тези наши блогове? Изнасилваме яко словото. Защото ни харесва, защото сме нарцисисти, защото се омайваме от думите си ;) , защото обичаме нашето мнение да бъде чуто...

Абе с една дума изнасилвачи :)
цитирай
50. cecobob - много сме малки ние, пишештите втози блог
17.04.2008 22:49
за да се гаврим с историята си. Който не мисли за бъдещето, не вижда настоящето и плюе миналото си.Всеки народ трябва да стъпи на нещо за да сложи длан над очите си и да погледне напред. А ти ако си искал с този пост да сътвориш коментари -честито. Но според мен трябва да ни се извиниш - ти ни напсува на майка.
цитирай
51. ingodwetrust - САМО
18.04.2008 08:29
повечето от списъка са митове. Най-голямата ти грешка е Османското владичество.
ТУРСКО РОБСТВО бре!

5-та и 7-ма точка също не са ти верни. С останалото съм съгласен. С добавка, че българинът е храбър войник и Третата българска армия няма загуби при по-голяма численост на войските, тя дава една от най-славните страници във военната история на Европа и света.
цитирай
52. zanas - Браво, mamkamu!
18.04.2008 09:46
И аз съм на мнение, че е по-добре да си казваме истината в лицето, отколкото да живеем в лъжи, било то и красиви.
Като всеки народ и ние имаме с какво да се гордеем. Не са ни нужни митове, защото има и истински славни моменти в историята ни, но да не забравяме, че заслугите за нашето минало са на предците ни, а бъдещето зависи от нас.
Лично на мен ми омръзна да живеем на стари ларви и да затъваме в собственото си сиво ежедневие.
За съжаление голяма част от хората в България нямат българско, а робско самосъзнание.
mamkamu, стилът ти на писане е малко краен, мъжкарски, но ти свалям шапка за изказаното мнение в постингите по-горе.
цитирай
53. benoa - zanas и как точно
18.04.2008 12:16
ти омръзна да живееш на стари лаври ?
и как това те кара да затъваш в сиво ежедневие ?
как изобщо горепосочените 'митове' ти причиняват тези неща ?
интересно ми е, щото в моето ежедневие аз не се сблъсквам с тях, сблъсквам се само когато ровя в блогове, форуми и т.н, което далеч не ми е ежедневие.
имам мнение, но не го навирам в очите на другите, най малко ги укорявам, че не мислят като мен. и ако все пак искам да споря с тях го правя със силата на аргументите и доказателствата, а не със софистично-демагогски изказвания тип "Карбовски" (кавичките са щото уважавам начина му на писане, и смятам, че имитациите са неуспешни)
цитирай
54. zanas - benоа,
18.04.2008 16:04
за да не отегчавам хората с отговора си до теб, ти пратих лично съобщение.
Тук само ще спомена, че част от идеята на тази тема (според мен) е да мислим и да не приемаме нещата за чиста монета. А това кой какъв език използва, си е лично негова работа.
Не ми казвай, че всички хора около теб водят динамичен живот, творят, усъвършенстват се, помагат на другите и водят достоен живот, при това всеки ден!
Аз съм част от този народ - добър или лош. Според мен е много по-добре да говорим за недъзите ни и да работим градивно, отколкото да говорим хубави приказки и да не правим нищо.
цитирай
55. luben - Сещам се за поне още 2 мита
18.04.2008 17:22
1. Че Сан Стефанска България е "истинската" (неорязаната от населени с българи територии) България.

Най-арогантното на тази теория е, че "забравя" и "мълчи" за Северна Добруджа - там, където се е родила държавата България на Балканите. Защо ли? Защото е ДАДЕНА на Румъния в замяна на взетата Молдова от Русия (от Румъния). Някой да ни е питал за тази замяна и тя да е била одобрена от Раковски, Левски, Ботев и други истински български патриоти? Но имаме пълно мълчание по въпроса. Същото и за териториите, дадени на Сърбия.

2. Преди 1944 било монархофашитски режим. Освен пълната липса в България на най-характерното за фашитските режими - тоталитаризма (да не се бърка с авторитарния режим, между който и тоталитарния има огромна разлика), липсата на антисемитизъм (говорим за превратите 23-та и 34-та), отсъствие на националистически фобии и възможността да се открият не малко масони (Мидилев е министър и велик майстор на масонската ложа). В България (с кусурите си на времето) има типично плуралистично общество - като се почнат от карикатурите на царя по вестниците и се стигне до фактът, че в парламентът има депутати комунисти и БЗНС. Спор няма, че след 35-та година основните конци дърпа царя (след като му писва от вечните превратаджии, които се проявяват отново - след 23-та и 34-та и през 1944-та година!!!). Но да се върнем на безмислието "монархофашизъм" - царят по дефиниция олицетворява нацията. В момента, в който се обвърже с някоя партия - той автоматично си понижава ранга!!! Да не говорим, че Борис III никога не е имал на разположение собствена партия (за разлика от сина си, но пък това са парадоксите на историята).
цитирай
56. cefulesteven - zanas
18.04.2008 17:31
Сигурен ли си, че "ларви" е точната дума.
защото ларва е едно мърдащо нещо като пашкул от което се пръква после да речем пеперуда.
Виж, ако си искал да кажеш "лаври" като лавров венец , вече има някакъв смисъл, но чудя се:)
цитирай
57. ikonomikazamasite - ДО MamkaMu
18.04.2008 17:36
Всяка една държава величае историята и традицията си и набляга на уникалността си независимо дали тази и национална политика е подкрепена с факти. Примери за това колкото искаш като можеш да започнеш от съседните на нас Македония, Турция, Гърция и Сърбия.

1. Прав си за произхода на Кирил и Методий.

2. ОК. Използваме авиация за бомбардиране само 1 година след италианците. Нима това не е постижение при наличието на толкова много "велики сили" по онова време? Защо да не можем да заявим смело, че сме сред първите нации които са направили това? Къде е мита, лъжата и позора?

3. Може би не сме били точно под робство така както учехме по "комунистическо", но ти как наричаш насилствената интегриране към една империя и невъзможността да имаме своя държава?

4. Шефовете са били елини, но обикновените попове едва ли са били такива по простата причина, че ако попа не говори на български хората няма да издържат църквата му. По-скоро би било мит ако кажем, че само православието ни е запазило. Ролята на семейството и частната собственост е също голяма.

5. Ти очевидно нямаш и елементарна представа от икономика (позволи ми да се направя на свиня тук). Повечето хора могат да са трудолюбиви ако имат подходящ икономически стимул (на някои им е вродено, но те са изключения). Аз слушам "мъдрите" български политици, че българите били мързеливи и не искали да работят земята си. По някаква много "странна" причина тези същите мързеливи българи работят яко на земята на други хора в чужбина. Защо пък ли е така?
Слушам и как младите българи мислеи само за дрога и свирки. Ако можеше с едно оченце само да видиш как тези същите българи бачкат при робски условия на студенстките пригади в САЩ и даже не се оплакват сега щеше да пишеш други неща. Защо ли пък така става?

6. Ти не знаеш ли, че по времето на Отоманската Империя турци са се наричали всички нейни поданици? Националността турчим датира от времето на Ататюрк. Какви според теб тогава са били хората извършили Баташкото клане и по-интересно по чия команда? На английския крал? Или може би на руския император?

7. Ами ОК. България е една от най-старите политически организирани държави в Европа с непроменено име от създаването си. Факт или лъжа? Къде е мита тук?

8. Тук коментара ти е точно на място. Това си е чиста легенда. Все още има очевидци на онези времена и те могат със сигурност да кажат туй - онуй по темата така, че тук си точно на място.

9. И тук коментара ти е точно на място.

10. И аз знам за знамето, но никъде в историята ни не пише, че не сме изгубили нито една битка. Примери колкото щеш.

- Ако бяхме най-интелигентните нещата които сега ни се случват нямаше да ни се случват.

- Джон Атанасов е американец от български произход. Той самият признава официално българския си произход в написаната от него книга "Bulgaria: My Father's People". Той успя да осъди инженерите от "ЕНИАК" и за това му се признава, че той е измислил първия прототип на съвременния компютър.
цитирай
58. alison - "О,неразумний,юроде..."...и т.н.
18.04.2008 19:56
Тъй казал веднъж Паисий,който естествено е... също ,герой на приказка от "Хиляда и една нощ на Шехерезада".
цитирай
59. alison - Също така
18.04.2008 20:04
Страшно се надявам ,авторът да е създал своя постинг с една единствена цел-да провокира заспалата ни държавица и всички похъркващи в нейните предели...
Обаче сънотворното е яко-нЕма събуждане,братя и сестри!
Така ,че спокойно си разказвайте легенди и предания------още по-дълбоко се приспиваме...
Може па най-накрая да вземем да изчезнем съвсем,та СЪВСЕМ ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА МИТ И НАЙ-ПОСЛЕ СВЕТЪТ ДА СЕ УСПОКОИ!?
цитирай
60. feq - alison,
19.04.2008 11:55
Легенди и предания и аз разказвам за тези, които са пропуснали да ги четат и за тези, които са ги позабравили.
На спящите - ЛЕКА НОЩ, ДЕЧИЦА.
На събудените - Продължавайте да пишете!
На умните и мъдрите - Поучавайте, не спирайте с всякакви средства!
На глупавите - Приятно биологично съществуване!
На бунтарите - Ваше е бъдещето!
На невярващите - Забвение!...

Спирам с пожеланията...нека всеки си направи извода сам... До скоро!!!

цитирай
61. mapplethorpecala - POLYSACCHARIDE de bertold
19.04.2008 17:04
прави ли впечетление,че тези,които поддържат мита и тези,които страдат от мита по някакъв начин са с еднаква чувствителност!
забележете колко стройна е подредбата на митовете по значение!
започнали са от най-значимите.значи в някакъв смисъл са значими и за тях.следването на една и съща логика не е обаче само в областта на подреждането по значимост- азбука,нация,история,душ(x) ,душевност,бит,етос и духовнoдухоността на националствеността ,после спорт,навици на сърцето...
горкият автор е някакво либералче ,защото сам той не

схваща че е вкарал своята тема в много нечистите води на либералната демокрация,която е естествения продължител на националната държава и нейния духовен кич!
тоой дори е пропуснал следната логика!
Митове..национални митове..ами точно така..митовете нямат претенцията да са верни..а просто да организират по-добре някакъв опит.
в този смисъл,да обясняваш,защо няма "кентавър" е демонстрация на същатата митологическост,на същата вяра в действителността макар DA не е никак по-различна от тези,които си служат с образа на кентавъра и го вярват!(see karl Popper verification and falsification ;Conjectures and Refutations]
най-мъдрото e :
- знам,че такова нещо няма,но то служи добре за стрскане (shock)на малките деца!няма го ,но все пак работи!!!!!!!!!!!!!!

писнало ми е от либерали напоследък!
те са по-страхливи дори и от националистите,които са най-нисKата точка на страха!никой либерал няма да чуете да каже например,че трябва да се престане с това пускане на химна преди състезания на националния спорт.да освиркаш химна е също толкова гнусно,колкто да свириш химн на стадион .победата на спортния отбор е победа за спорта в държавата, не за самата държава хора,различните общности и естейти..има толкова хора,които не са съпричастни със спорта,защо трябва да бъдат нациолнлствено насилвани да изпитват гордост!
ами ако аз съм поет и се състезавам с други поети
ежедневно ,няма ли да е добре да искам и на мен да ми свирят химна..още повече,че заплатата за моите творби е напълно абстракна.не се измерва в десетохилядидолари на мач..строфите ми не са покрити с рекламни послания и
клипове в паузите между куплетите.
и още повече,че в елада е имало и поетиеска
олимпиада..е,тогава защо уядени спортисти да може а за бедния поет да не може ,защо за свине да може,а за кучета и котки не!
цитирай
62. alison - Още нещо за митовете и подмитовете...
19.04.2008 17:44
Въпрос:По време на Турското робство (владичество ...или как беше там...погалване по главичките) имало ли е "кръвен данък" или не - тоест, турците вземали ли са насила български момченца ,по на 6 годинки от родителите им и какво са правели с тях?
цитирай
63. анонимен - 20 април денят на арийското пробуждане
19.04.2008 20:34
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

--- (БЪЛГАРСКОТО РАСИСТКО ДВИЖЕНИЕ)----

..............ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА....................

......................................................... ОБРЪЩЕНИЕ
.... ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ И РАСИСТИ В ДЕНЯТ НА НАЧАЛОТО НА НОВАТА ЕРА, ЗАПОЧНАЛА СЪС РОЖДЕНИЕТО НА АДОЛФ ХИТЛЕР, ЕРАТА НА АРИЙСКОТО ПРОБУЖДАНЕ. ИСКАМ ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НЯМА ДА УЧАСТВА В ЕВРЕЙСКИ ТЕАТЪР НАРЕЧЕН ИЗБОРИ, И ВСЕКИ ВЕРЕН НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ С ОРЪЖИЕ В РЪКА ДА УЧАСТВА В ЗАВЗЕМАНЕТО НА ВЛАСТТА. ТАКА, ЧЕ ГОТВЕТЕ СЕ, СЪЗДАВАЙТЕ ГРУПИ ПО ГРАДОВЕТЕ. НЕЗАВИСИМО ОТ ОБСТРУКЦИИТЕ НА ТАКА
НАРЕКЛИТЕ СЕ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ!!!
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В НАШАТА ДЪРЖАВА
СА ОПАСНИ!!! НО ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОБЕДЕНИ!!!
И ТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОБЕДЕНИ!!!
ХАЙЛ ХИТЛЕР

ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!
ДА ЖИВЕЕ НАШАТА РАСА!!!

Мико Вълчев Председател на Българската националсоциалистическа партия
- идеолог на расисткото движение в България


цитирай
64. анонимен - hehehehehe
19.04.2008 23:13
Абе,сине майчин,ти от кой турски край си?А и да не си...отиди...там ще се зарадват на подобни приказки.Между другото първият презерватив е намерен някъде из България.Сигурно също е мит...ма е трябвало родителите ти да го използват по-често.
цитирай
65. mapplethorpecala - ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА: -ДА ЖИВЕЕ В...
20.04.2008 01:31
ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА:
-ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!

- no...s kakvo ...!???

glas ot dunoto na koridora

- s karmazepin.... 3 puti dnevno

цитирай
66. анонимен - Shto se muchish da pishesh
20.04.2008 06:07
Feja ,mnogo mi e tuzno che si edna ot tezi deto ni uchat decata. I golemite ne mogat da ti razbirat glupostite!
цитирай
67. анонимен - bih iskal edna feya da uchi na neshto ...
20.04.2008 06:48
bih iskal edna feya da uchi na neshto detza,a ne vsyaka sreshtnata ,vsyaka vtora urodliva patriotichna i strahliva bulgarska svinya
цитирай
68. american - Всеки народ си има нужда от митове
20.04.2008 12:15
И аз мислех като теб, приятелю MamkaMu. Аз мога да добавя оше няколко мита. Но после разбрах че българите имат нужда и от митове, даже за само за самочувствие. Българския народ е мачкан дълги години и има робско самочувствие. Няма гражданско мение. Водят го за носа като глупак. Медиите са къде късогледи, къде купени, но най-сигурно - "насочвани". Без митовете ще има една причина по- малко "...да остана". Let it be!
цитирай
69. bukvite - Навсякъде си ги има тия митове
20.04.2008 14:08
"Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ
Реално се изучават митовете на страната, а не история.
цитирай
70. cefulesteven - american
20.04.2008 18:21
Като гледам ника ти чудя се много на разсъжденията ти за робското самочувствие и необходимостта от митове. Защото чудно ми е какво робско самочувствие трябва да има гражданин на империята, която не познава друго робство, освен някогашното над дедите на съвремените афроамериканци, но тогава империята още не е била тази която е днес, интересно ми е, защо на нея, в такъв случай и са необходими толкова много, много митове.
Защо най-малко сто пъти повече виетнамци са умрели по холивудските екрани, отколкото в действителност, в тази доста продължителна и сурова война?
За уестърните нямам думи, вярва ли някой, че онези ми ти герои са били друго освен главорези, при това са се дебнели и са се стреляли в гърба, а тези рицарски дуели в които се изчакват да застанат един срещу друг са си само за киното, да не говорим, че едва ли едни кравари са били такива майстори на оръжието.
И да оставим масовата култура.
Колко американци знаят, че първият космонавт не е американец?
Колко американци знаят, че първия човек излязъл в открития космос не е американец?
И защо? Защо са необходими легенди на народа на най-силната държава в момента. На народът който няма робско самосъзнание, напротив: свободолюбив е.
цитирай
71. mitternacht - :)))
21.04.2008 22:15
Глей ти :))
Имаме си НСБРП :))))

О, за американците.... не думай.
Те дори и на идея си нямат, кой е победител във войната, във Виетнам :)))

Какво да ти кажа... по-големи митове от техните... няма :)

Абе пичове, какво всъщност сте се захванали с тая тема...
Ние сме българи, ние сме готини, ние сме най-добрите!
Това е! :))
цитирай
72. анонимен - Вики
22.04.2008 09:14
Чудесно е да се четат всички тези неща.Но това само потвърджава едно мое мнение.След прочит на книга на Елза Триоле-Историята е това,която зависи от това кой я пише.Самата тя дава пример,че е писала "исторически роман"-чиста измислица и хората го приели за чиста истина.
На времето е имало малко грамотни,пишещи хора и това обикновено са били поданици,чиновници,които са писали каквото ими е диктувано.Затова за една случка може да има различни версии-може ли някой да каже коя е точната.Терминологиите са създадени в последствие,вече по политически причини,в зависимост от това на кого каквому е угодно.
Смятам се за българка,само защото съм родена на българска земя,от български родители и съм учила в българско училище българска история(според партията ,която е на власт-историята,която съм учила,се различава от историята,която учи синът ми).И се гордея само защото обичам родът от който произхождам.Всяка нация си има своите падове и висини.За мен историята е просто дъвка за оправдание.Как американците си казват -аз съм американец,независимо от каква народност е.Натам вървим.По-важно е да изградим спокоен,проспериращ свят за децата ни.
цитирай
73. анонимен - Сегашната история
22.04.2008 10:36
Вики е горе-долу права.Може ли някой да ми каже как ще се напише историята на България за днешния преход.Ако съм от СДС,ще пиша Иван Костов е най-великия.Другите ще твърдят друго.Всичко е въпрос на гледна точка.Просто не трябва да позволяваме на политиците да ни използват и да извъртат като ластик както им е угодно историята.Турското робство стана османско присъствие,откакто ДПС е на власт.Дали ще съм жив да прочета след време,че вчужбина българите ни имат за крадливо и миризливо племе.И то защото "интегрираните роми" в чужбина се наричат българи,а българи от ромски произход??Много може да се пише на тази тема...Просто не искам заради нацистка политика да ме разделят от чудесни приятели-били македонци,турци,руснаци...
цитирай
74. american - Хей, американците са ни съюзници, събуди се
23.04.2008 10:00
cefulesteven, омраза ли е това или завист? Ние излязохме от Съветския блок, май множко пазиш в себе си от онова време?
Вземи се запитай защо всички (предимно западните ни съседи) смятат US за свободна страна с утвърдена демокрация. И защо българите, които занаят повечко за живота там, пък и в Европа, виждат, че България е в зората на демокрацията, и има още мнооого път да извърви? Отговорите не ги пише по вестниците. И могат да те шокират. Помисли малко.
цитирай
75. maxdamage - "Компютърът е измислен от ...
23.04.2008 15:10
"Компютърът е измислен от българин" е плод на прибързано заключение, на пръв поглед (но не и на втори) следващо от две абсолютно вярни и безспорни твърдения:
1. Джон Атанасов е измислил компютъра.
2. Дядото на Джон Атанасов е българин от с. Болярско (обл. Ямбол), емигрирал в САЩ.
Извода до който водят горните две е, че дядото на изобретателя на компютъра е българин. За самия Джон Атанасов в най-лошия случай остава 1/4 българска кръв във вените му, ако приемем че един от биологичните му родители е 1/2 българин, чийто един родител пък е вече споменатия 100%-ов българин от с. Болярско.
Тъй като няма яснота от коя народност са предците на Джон Атанасов по посока на дядо му, би могло да се прецени, че процента на "българското" в него хипотетично може да е повече от 25%.

Едит: греша със селото. Не е Болярско, а съседното на него - Бояджик
цитирай
76. american - Беше ли Джон българин
23.04.2008 17:25
И да беше, ако си би седял в България по онова време, щеше да е измислил най-много как да окрадне от ТКЗС-то цигли за покрива си или как да източи нафта от камиона. Не и компютър.
цитирай
77. анонимен - Химери
30.04.2008 09:29
Колко американци знаят, че първият космонавт не е американец?
Колко американци знаят, че първия човек излязъл в открития космос не е американец?
-----------------------------------------------------
Е това променяли факта, че НЕ са американци.
цитирай
78. american - Кой е Джон Атанасов
05.05.2008 07:41
Джон Атанасов в напъно НЕИЗВЕСТЕН по света, само в България. Справка: филма "Pirates of Silicon Valley"
цитирай
79. анонимен - Като се замисля...
16.05.2008 05:59
... май има и щастливи народи, които живеят в заблуди:

http://funny.bg/index.php?news_id=1382
цитирай
80. анонимен - УМНООО !!!
07.08.2008 18:21
Браво! Добре е формулирано ! А за тези ,които спорят робство или не е било османското управление искам да ми дадат точна формулировка на термина "роб".
Значи ,няма формула роб да плаща данъци и т.н ..
А за баташкото клане питайте българите в Батак -те знаят кои помаци са ги клали.След Освобождението са отмъстили .Нагоре от Велинград живеят и е било свада по определин повод .Останалото е МИТ !!
цитирай
81. анонимен - за тези които мислят като теб
30.08.2008 01:00
потърсете щастието си миейки кенефи в "демократичните" държави
България няма нужда от промити мозъци и нихилисти
цитирай
82. анонимен - прочети за себе си
30.08.2008 01:05
ИНЖ. ГАНЕФ НАБАРА КОМЮТЪР ИЛИ МИЛИОНИ СТРАНИЦИ ТЪПОТА



Цялата Мара втасала, та най- накрая се случи и това - инж. Ганеф, внук на бай ти Ганя, се чучна и пред компютър. Кеф, майка му стара! Тури ножа у тупана!
И стана тя една… Стой, та гледай!

Инж. Ганеф от край време обича да се изказва. Да споделя и да налага мнения, да взима отношение, да отстоява становища. Изказва всъщност НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ. При това те са винаги КРИТИЧНИ, защото инж. Ганеф нищо не харесва. По принцип. До обяд той мрази себе си и мизерната си участ, а след обяд мрази вече целия свят.

Особено силна е омразата му към преуспелите хора. Тъй като той не е в състояние да се учи от тях; той просто ги мрази. Мрази ги и в червата! Което идва да рече, че Ганчо е прононсиран идиот и мръсник едновременно.

Инж. Ганеф е много петимен да споделя всичките си съображения с хората около него. Мисли се, сиромашкият, за ВЕЛИК ( всички нищожества разсъждават така). Инж. Ганеф е твърдо убеден, че неговото мнение е безценно.

И през ум не му минава, че на този свят МНЕНИЯТА СА НАЙ- ЕВТИНАТА СТОКА. Той не може да проумее освен това, че е една анонимна нула от задния двор на Европа и за неговото мнение никой и пет пари не дава. Но ношио е невменяем маниак- каквото и да става, той винаги се мисли за ВЕЛИК. Затова е и толкова прокопсал…

Има и още нещо. Мре инж. Ганеф акъл да дава, да учи по- учените от него.
Знайно е, че нашият герой е специалист по всичко и като такъв отбира от всичко – от футбол, от политика (най-вече), от медицина…
Напоследък се превърна и в ненадминат експерт по всички въпроси, свързани по някакъв начин с Интернет.
Накратко: мисли се, както вече отбелязах, за велик. А истината е, че на две магарета сено не може да раздели!

Нашият герой е тъповат по природа, и не може да проумее, че става и смешен, и жалък с тези свои идиотщини. Защото думата „идиот” е чуждица, а българската дума за „идиот” е ВСЕЗНАЙКО.

В лицето на своята благоверна- стрина Гана- нашият герой има верен съюзник. Тя винаги му приглася, когато трябва да се заклейми нещо. Мрат и двамата да оплюят, злепоставят, окалят, одумат и оклеветят някого. Непоклатими и единни са в своя балкански негативизъм. Тъй де, та нали всички са маскари, всички за куршум плачат?! Само стрина Гана и нейният гениален съпруг са порядъчни хора. Но маскарите не им го признават и ги държат голи и боси, гладни и жадни. Проклети да са тия маскари!

Мрежата дава пълна свобода за изява. Използвайки тази възможност, инж. Ганев, дращи ли, дращи. Най- вече във форумите. Отскоро има възможност да дращи и в свой собствен блог. Та цял свят да разбере, колко му е акъла. И се натрупват милиони страници с тъпотии… Смрадливи, гнусни, балкански тъпотии. Българското Интернет пространство е на път да се удави в простотия и простащина.


Тази празна воденица напоследък се завъртя много яко. Край няма това жужене, бръмчене, уригване… Кънтят празните тенекии и туй то!

Дращи си инж. Ганеф, а керванът си върви… Върви си, а нашио си остава както винаги капо. Хвърля геле в кафенето, проклина и псува и си е все така беден, нещастен и болен. И много, много озлобен… Той никога няма да проумее, че на този свят всеки получава точно това, което заслужава!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
цитирай
83. анонимен - vbnygh
15.07.2011 07:46
Ожидаете ли уже активно экспериментов


__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __
http://torrent-kombo.ru/films/f-thriller/23602-menyayuschie-realnost-the-adjustment-bureau-2011-hdrip.html - меняющие реальность скачать

http://roomfilms.com/action/1292-transformery-3-temnaya-storona-luny-transformers-dark-of-the-moon-2011.html - скачать трансформеры 3

http://www.promoffers.ru/do/r45/ - Химическое оборудование - Доска объявлений

http://hohlatki.ru/ - голая хохлатая собака

http://lotsoft.net/sistemnye/ - скачать бесплатно программу виндовс
цитирай
84. анонимен - Alliance and Leicester Online Banking
29.08.2011 12:56
Rijwiflrwolkl <a href=http://va.mu/EP89>Huntington Online Banking</a> cvdsedasww
цитирай
85. анонимен - payday loans online 796 18339
18.10.2012 11:00
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#21055>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20094>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14122 payday loans online
цитирай
86. анонимен - generic viagra 807 5099
18.10.2012 12:09
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17245>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14650>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#4221 generic viagra
цитирай
87. анонимен - generic viagra 607 2251
18.10.2012 16:13
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#2599>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5146>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#12275 generic viagra
цитирай
88. анонимен - buy generic viagra 667 9673
19.10.2012 01:42
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17743>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6719>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#12311 buy generic viagra
цитирай
89. анонимен - order kamagra 12071
21.10.2012 00:29
<a href=http://orderkamagranow.com/#zmlqi>kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#gnrmq >buy kamagra jelly</a> , http://orderkamagranow.com/#casix kamagra soft
цитирай
90. анонимен - generic levitra
21.10.2012 08:29
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7553 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4951>purchase levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8982 online
цитирай
91. анонимен - generic levitra 6022
21.10.2012 13:51
<a href=http://orderlevitrahere.com/#xedjn>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#nltte >levitra 10 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#tgcnr levitra 20 mg
цитирай
92. анонимен - buy cheap levitra 1627
22.10.2012 03:59
<a href=http://orderlevitrahere.com/#asyft>cheap generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#gyzsq >cheap generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#uskwc buy levitra online
цитирай
93. анонимен - generic cialis 8149
22.10.2012 10:53
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#hdlzh>generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#gyzvt >cialis 40 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#xpklv cheap generic cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471633
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол