Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.04.2008 16:52 - Православието -религията на бабките пенсионерки
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 5670 Коментари: 10 Гласове:
0



Наближава Великден. И както обикновено повечето от нас ще хукнем към храмовете в нощта преди Възкресение. Ние иначе за църква не се сещаме. Или пък за пости, изповеди, причастия и тем подобни ритуали и тайнства. Когато обаче ни попитат дали сме православни, машинално отвръщаме “О, да разбира се”. И сме убедени в правотата си! Мислим си, че щом имаме у дома свидетелства за Свето кръщение и за църковен брак, щом ходим на Великден на Църква и сме българи, значи сме православни. И после статистиката ни убеждава, че в България живеят над 80% православни християни. Голем майтап!

 

Влизам в църквата „Св. Троица” в София в един неделен ден по време на сутрешната служба. И какво да видя. Петнайсетина баби и жени над средна възраст стоят и слушат кротко свещеника. С подобна гледка не се сблъсквам за първи път и такава не може да ме изненада. Ей тия са православните, си викам! Оглеждам се. Търся някой от онези дето се тупат в гърдите, че са православни. Не онези, които го твърдят автоматично и без да се замислят, а другите, които изпадат в истерични припадъци, когато чуят и дума изречена против Православието. Ония, дето обикновено са националисти, с постоянно изградена гънка в главния си мозък: българин=православен. Обикновено са мъже в младежка или средна възраст. Не виждам нито един подобен. Излизам си, к`во да правя при тия баби. Аз с Господ мога да контактувам и отвън :)

 

Що така стана с тази наша Православна църква. Причините (без да претендирам за изчерпателност, щото мога ли да се сетя за всичко) са в две насоки –в самия характер на Православието и в самия характер на окръжаващата го действителност.

 

Православието е застинало в някакъв средновековен унес. То трудно (да не кажа по-силна дума), приема новостите и си затваря очите за променящия се свят. В нашите църкви още се извършват обреди и тайнства на църковно-славянски език –един отдавна умрял и неразбираем за съвременните българи език. Разбира се, че трябва да се проведе реформа и този език да бъде премахнат от църквите. Ама за това се изисква яко дупе и широк мироглед, каквито нашите отци не притежават. Не е ли логично, че ако искаш да проповядваш словото Божие на някого, ще го правиш на език разбираем за него? Както са направили и св.св. Кирил и Методий. Да но от тяхното време до сега нашият език се е променил и е време някой да повтори тяхното дело сега.

 

Социалната дейност на нашата Църква пък хич я няма. Аз съм чувал за повече социални инициативи на тукашната Католическата Църква, отколкото на скъпата ни Православна такава. Иначе при откриване на някоя нова църква, отпред се изтъпанчват митрополита и сума ти високопреподобия, барабар с мазни политици и криминални мутри. А бре Ваши Високопреосвещенства, вместо да я бяхте строили тази църква дето ще влизат 15 бабки, да бяхте направили приют за бездомници или кухня за бедни. Впрочем имоти Църквата има доста. Как се управляват само Господ знае :)

 

Много важно е и да излезеш сред хората, а не да чакаш те да дойдат при теб в храма. Болници, приюти, старчески домове, сиропиталища –там присъствието от време на време на свещеник е толкова важно, колкото и в църквата. Но в болницата по-скоро ще срещна някой пастор от „Свидетели на Йехова”, даже католически поп, отколкото православен свещеник. Често минавам и покрай Евангелистката Петдесятна църква на Бачо Киро, понякога чувам от вътре пеенето на множество хора. На български! Млади хора! А висшия ни църковен клир спи в това време. Що ли требва да се морите, след като си имате 15-те баби.

 

Човешкия материал също е много важен. Не познавам Негово Светейшество Максим, като човек и християнин, но съм се чудел винаги, как на чело на една християнска Църква може да стои човек избран за Патриарх от политбюро на ЦК на БКП в далечната 1971 г. Ами това средновековно недоразумение -новия пловдивски митрополит Николай дето най-явно саботираше посещението на Папата и по-късно пък го нарече еретик на всеослушание. Когато го слушам имам усещането, че съм използвал машината на времето и съм се озовал в 1054 г. Забелязали ли сте как си кокори очите в трескав поглед, щом заговори за католици или протестанти.

 

Разбира се много важна причина за отлива на хора от църквите е и историческия ход на нещата и все по-малкото влияние на религията върху всекидневните ни дела. Сега да не седне някой да ме убеждава, че имало завръщане към религията, християнските корени и други подобни дивотии.

 

Та БПЦ или трябва да се реформира основно или съвсем скоро бабките ще станат 14, после 13, 12......



Гласувай:
0



1. luben - Преди време в един форум
18.04.2008 17:37
бе зададен въпросът БПЦ има ли позиции по повечето въпроси на съвремието и какви са те. Щото често чуваме Ватиканът това и онова, одобрява или укорява, приема или не, но и гък се не чува от БПЦ. Или поне повечето православни нищичко не чуваме (освен кавги за свещолеярни и имоти).
цитирай
2. verde - Прав си,
18.04.2008 17:38
напълно съм съгласна с мнението ти. И на мен не ми се влиза в църква. Пък да не говорим, че в църквите все работят разни страшни на вид баби или старци, които постоянно правят забележки на хората за какво ли не: къде да си палят свещите, какво да не правят, какво било нередно....А има ли кой да ми каже какво е редно да се прави в църквата? Може би пияния поп в църквата Св. Георги на Патриарха???
цитирай
3. luben - А да -
18.04.2008 17:39
интересна е и връзката БПЦ-мутри.

На погребението на Илия Павлов на гроба му в Арбанаси застават 7 владици.

Като не е нужно да споменавам за случая "Архонт Бинев"...
цитирай
4. kliment - Постингът Ви ми хареса, макар да не ...
19.04.2008 23:58
Постингът Ви ми хареса, макар да не съм съгласен с някои Ваши съждения.

Духовната криза не е само в България. На Запад нещата са далеч по-катастрофални. Римо-католическата църква се модернизира и загуби малкото си мистика, която е имала. Протестантите са в криза и с празни храмове също.

Тези ми думи не целят да оправдавам родното православие. При все че съм несравнимо по-критичен от Вас, трябва да призная, че нещата са много по-сложни отколкото изглеждат.

Определена вина за всичко има НАРОДЪТ! Докато той не изразява мнение, нещата ще се забатачват. По Устав на Б.П.Ц. църковните настоятелства имат определени права и задължения. Ако всяка енория си избира свещеника, както това е било някога, ако всяко настоятелство е от реални християни и има ясно мнение по много въпроси, тогава нещата биха потръгнали. Засега, под "църква" се разбира духовенството. Това не е правилно и остава народът да си извоюва правото на глас и да накара иерархията да се съобразява с неговото мнение.

Колкото до имуществените злоупотреби, вината е отново у фиктивните църковни настоятели. Според Устава, настоятелството е собственик на недвижимото имущество на енорията и никакъв владика не би трябвало да използва имуществото им за бизнес сделки.

Ако младежта не ходи на богослужения, това говори за духовна неграмотност. Ограмотяването зависи от всеки човек индивидуално. Ето защо съм категорично против масовите кръщавки. Древната Църква катехизирала бъдещите християни. Катехизауция има в Римо-католическата църква и затова процентно техните богомолци са по-грамотни от православните.

Българският народ не е духовен и то не от вчера. Ако през царско време сме имали реални християни, те биха се видяли и през комунистическите години, но по-скоро жени и бабички спасяваха духовното достойнство на България. Интелектуалците правеха безбожна кариера, подигравайки се с Бога и всичко свято. Тези интелектуалци се силят да дават морални уроци днес. Аз предпочитам една благочестива и духовно грамотна бабичка, отколкото един интелектуалец езичник като онзи политик, който взел, че създал законите за Църквата. Горко на България от политици греховодници и същински езичници. Кръгът е омагьосан защото всеки иска да види идеала к дгругиго и никой да започва духовното възраждане от себе си.

Това са някои от моите виждания.
цитирай
5. eien - Постингът е много добър! Браво!
20.04.2008 05:15
Съгласна съм с Вас.
А ето положението отвъд океана: посетих повечето храмове в Токио /особено развеждайки гостите си/, до работата ми също има такъв.
Има и православна църква. Хора в нея - отвреме - навреме, на Великден и Рождество Христово. Японци- няма. Или двама трима. Предполагам повече от любопитство и интерес.
В католическите-има хора.
В протестантските - също. Основно вярващите са японци и по-малко чужденци. Протестантски църкви се откриват, установих и това.
Японците, които са толерантни, нямат нищо против и джамията, чието минаре се извисява в един от централните квартали. Всичко е тихо наоколо. Никой никого не безпокои.
Вярвам, че Бог работи сред японците! Все повече хора се интересуват от Словото. И млади, и стари!

Бог да Ви даде много мъдрост и вяра!И още веднъж благодаря за постинга Ви!
цитирай
6. eien - Климент, да припомним и това:
20.04.2008 05:18
"Ако през царско време сме имали реални християни, те биха се видяли и през комунистическите години, но по-скоро жени и бабички спасяваха духовното достойнство на България - пишете Вие!
А помните, милиционерите в и пред църквите и/или протестантските събирания /евангелските църкви/ какво се случваше на млади, които настойчиво искаха да посещават служения, празници, да притежават Библия...
цитирай
7. american - Православието е възпитание, не колко често влзаш в черква
20.04.2008 12:42
Hi MamkaMu. Сблъсквал ли си се с хора, които не са православни? Ако поживееш в чужбина ще започнеш да осъзнаваш колко близки сме със сърбите и руснаците. И колко за различни разни индийци и араби. Докато живеех в БГ сам ходил на черква 5-6 пъти. От както заживях в US ходих на сръбска и руска черква поне 10 пъти за 3 години. Заедно с другите ми приятели-българи. Без специален повод, причината я намираш в себе си. Там няма българска черква. Православното, или по-точно християнското възпитание е вътре в нас, и при изпитания "Избива". Не е нужно да има църква до всяка бензиностанция - всеки обаче знае къде е църквата и че винаги може да отиде, ако чувства нужда. Това е да си християнин. Занеш ли между другото, че всички американци са рязани? А са протестанти, не са мюсулмани. Малко се различават от нас ..., а?
цитирай
8. roksolana - ...
25.04.2008 09:49
Според мен в заглавието има съществен пропуск - след думата "Православието" трябва да има "в България".
Имам впечатления от православните в Русия и Украйна.
Сещат се,че има църква църква и Бог не само по празници. И в делничен ден винаги има хора - жени, мъже, млади, стари, майки с малки деца, семейства...Огромен брой млади хора...
"Малък нюанс" - жена не си позволява да влезе в църквата с непокрита глава (има изключения, разбира се, но са единични).
Миналото лято, когато бях в България, споделих с майка ми, че ми се приискало, докато се шматках из града, да вляза в една църква, но не посмях, защото бях с шорти и нямаше с какво да си покрия главата. Майка ми ме изгледа учудено: и какво от това, никой нямаше да ти обърне внимание. Абе жена...главното е, че аз си обръщам внимание на подобни работи...
цитирай
9. анонимен - G.
15.07.2009 14:40
tatkati, to qvn0 i ti si ot oniq koito, "mn, mn razbirat", kakv0 stava v pravoslavnata ni curkva.-A sega az te pitam sled kato si razbraL kakv0 stava ti neshto napraviL li si za curkvata ta taka spokoino si q kritikuvash, ili samo 4akash neshto ot neq, zashtoto sa mnogo tiq, koito sa v curkvata i se oblagodetelstvat za neina smetka. Pove4eto kato tebe, qvn0,koito samo govorqt, ako bqha vzeli da rabotqt za curkvata moje bi 6te6e da e ne perfektna no pone dobre za tvA, 4e aide stiga FILOSOFSVTAI OTSTRANI, ami vzemi napravi neshto za neQ
цитирай
10. mglishev - Повърхностно е.
30.05.2010 16:57
Не че е кофти постингът, просто е отгоре-отгоре. А че има нужда от някои промени, си е вярно.
И всъщност се оказва, че има доста православни небабки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471284
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол