Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.05.2008 02:19 - Айде пак за ПИБ
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 4315 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2008 02:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Слухът за предстоящия фалит на Първа инвестиционна банка достигна кулминацията си (поне до момента според интернет-търсачките). Пред клоновете й вчера висяха опашки от разтревожени вложители с неистовото желание да изтеглят депозитите си. Съвсем нормално! Всеки гони собствения си интерес! Само дето за последен път виждах такива опашки по времето на Жан Виденов и това започна да ме навежда на асоциативни мисли за 1996 г.-първо „Първа частна”, после и останалите, след това тоталната криза дето ни дойде, като гръм от ясно небе. Или поне на 99% от нас ни дойде :)

 

Вглеждайки се в последния отчет на банката, едва ли можем да направим извода, че тя отива към фалит. Но пък знае ли човек! Туй чичо Груйо от Волуяк не го грее. Нито финансовите корифеи от Инвестор.бг :) (вчера акциите на банката паднаха с над 7%). Еквилибристиките във финансовите отчети могат да докарат нещата в идеално състояние, нали?  Няма да навлизам в счетоводни подробности, безинтересни за средния читател. Но експанзионистичната политика на тази финансова институция, включваща агресивна рекламна кампания и непрекъснато разширяваща се клонова мрежа, едва ли може да се свърже с понятието „закъсала банка”. Факта, че в последните месеци привлякоха клиенти на свои конкуренти едва ли е без значение. Едва ли са без значение и апетитите на големи финансови играчи за придобиване на мажоритарния пакет акции от банката. И двете групи „заподозрени” имат изгода от сегашното състояние –едните да елиминират опасен конкурент, други да го закупят по-евтино. За третия вид „виденови” апокалиптични „играчи” дори не смея да си мисля.

 

Каквато и да е причината за настоящите слухове (които витаят в неформалното пространство от около два месеца, май), тя вече не е толкова важна. Вече не е важно дали банката има или няма ликвидни проблеми. Не е важен процентът "лоши" кредити. Не е важно реалното й финансово състояние. Не е важно дали се справя добре или зле. Важно е, че пред българска банка се оформиха опашки от изнервени вложители, което може да създаде паника в и без това чувствителния на тази тема българин (има защо) и той да се втурне да си тегли депозитите, независимо къде ги е вложил. А от това до повсеместната криза ни делят само милиметри.

 

Едва ли и гарантираните влогове до 40 000 лв. ще спрат някой спестител, който е решил, че парите са му в опасност. Щото този път средствата в Гаранционния фонд може и да не стигнат за всички при един повсеместен „апокалипсис” и най-бързо реагиращият вложител може да се окаже впоследствие печеливш. За това още на часа „отговорните държавни институции”, чиято работа е това, и най-вече ръководството на ПИБ е необходимо да вземат мерки за да потушат кризата още в нейния зародиш, като обаче „пипат” леко. Нито агресивно, нито неглежирано. Не съм специалист по PR. Те си имат такива, които обаче явно са с поне един ход назад. Пък и не знам дали PR-а вече ще помогне. Може би е необходим ясен знак, че банката ще бъде финансирана безрезервно при наличие на ликвидни проблеми. За това поне ресурс има.

 

Не искам да съм лош пророк, но авторите на тези слухове едва ли са си представили, на какво буре с барут сядат. Или пък може да са го предвидили и седящите да сме ние с вас, а те да са онези с дистанционното?!




Гласувай:
0



1. sowhat - има за мен една култова книга
15.05.2008 09:02
на Джеймс Клавел .казва се Търговска къща .там тези неща са обяснени доста добре, дори и за блондинки като мен.
друг е въпросът, че растящите лихви при депозитите и падащите такива при заемите са един много ясен симптом за наближаваща криза в банковата система.
добрата новина е, че няма дефлация. но и инфлацията отдавна премина 3те си мотивационни процента.
аз лично вече не съм клиент на ПИБ. по ред причини, не само слуховете.
и не само аз. близките ми също .
някак си неестествено звучи да те пекат на шиш цял служители, защото си искаш спестяванията .
дали в европейските банки пак ти се опъват като си искаш парите ?
цитирай
2. анонимен - zlati
15.05.2008 20:11
as sm zlatka
цитирай
3. анонимен - no one
16.05.2008 00:59
незнам но точно ее такива блог постове от сорта незнам, знае ли се, ама еди кво си и еди що си вкарват масовата психоза .... и не че банката е пред фалит ние ще я докараме пред фалит, както теста които обичам да си налагам на сфетофар като тръгна на червено и цялата тълпа тръгва след ееееиии овцеее ее затова трябва да има наказания за уронвания на авторитета на субекти и институции защото сме още недоразвити деца/ същества !!!
цитирай
4. roniabg - трябваше да се напише
19.05.2008 11:40
нещо със спокоен тон по този въпрос ;)

говориш за пиара на банката, но аз пък питам къде блее пиара на фонда за гарантиране на влоговете в банките? реват, че обществеността масово не знаела за тяхното съществуване, а изпуснаха момента за едно перфектно легитимиране.

има и друго. интересно ми е колко хора пострадаха след изтеглянето на огромни суми. защото те разбойниците не спят: те само това чакат.
цитирай
5. анонимен - TEGLETE SI PARITE OT BANKITE
03.06.2008 22:18
vazmojno nai skoro i obrashtaite v evro 4e skoro she stane losho
цитирай
6. анонимен - насам, народееее
19.06.2008 16:26
айййййде на буркан банк, народе ;-)
Я се вземи в ръце! Подценяваш познанията и възможностите на хората, когато става дума за парите им.
цитирай
7. meto76 - мм
19.06.2008 21:32
Против съм да се финансират с държавни пари, частни проекти.Проблема на ПИБ си е проблем на собствениците, а не на държавата.Вложителите да са гледали къде влагат парите си.Не е работа на държавата с парите на данъкоплатицете да се спасяват частни банки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9474451
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол