Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.07.2008 17:27 - Челопечене? Как така без жертви?
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 3233 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Липсата на жертви (засега) в такъв инцидент, като този може само да ни радва. И учудва! И да поражда серия от логически въпроси и отговори у нас: Е как така? Това не е ли военно поделение? Военно е. Не е ли натъпкано до горе с взривоопасни вещества? Натъпкано е. Имало ли е денонощна жива охрана, тогава? Ако е имало, какво е станало с нея? Ако е нямало, защо е нямало, след като вътре има тонове тротил? Как се пазят и съхраняват боеприпасите? Има ли пожароизвестителна и пожарогасителна уредба? Има ли охранителна система с видео наблюдение? Защото за едно просто чейндж-бюро законът изисква.

 

Друг въпрос, който явно сме си задавали днес всички: Защо, по дяволите, час и половина, нито една държавна институция не внесе яснота за инцидента, а оставиха хората да гадаят, и да сътворяват хипотези за радиации, химически замърсявания, земетресения, сръбско нападение :) и тем подобни? Но как искаме, ние обикновените жители на града да знаем за неща, които един час след инцидента, даже началникът на Генералния щаб на БА не знаеше . А той май беше човека, който трябваше да знае най-много. Сутринта по “Дарик” в отговор на журналистически въпрос, той обясни, че районът е отцепен от полиция и не можел да се придвижи по нататък! Смех! Полицайте не го пускали! Ама никой и не иска от него да ходи на място за да разгадае случая. За тоя час, какво говоря, за 15 минути, той трябваше да е събрал от своите подчинени нужната за гражданите информация, а именно:

 

1. Вид и количество на взривните вещества и боеприпасите.

2. Възможно отделяне на токсични вещества и радиация.

3. Приблизително количество на не избухналите боеприпаси

4. Радиус на възможните директни попадения

5. Продължителност на вторичните или по-големи взривове

 

След това незабавно да предаде тези данни на Гражданска защита и Столична община. Да даде интервюта за няколко национални медии. После може да си докладва на преките началници. А координацията да се поеме от ведомството на Емел Етем. Нещо, за което е създадено. Трябваше само

 

1. Да се изясни посоката на вятъра.

2. Да се даде изявление пред медиите –някъде до около 30 мин след инцидента. Поради естеството на взрива и очакването на последващи такива, най-важната работа на това министерство беше комуникацията с медиите

3. Да се стиковат действията м-у полиция, пожарна и Гр. защита, общински власти.

4. Да се сформира кризисен щаб –на първия час от взрива. Това май беше работа на столичния кмет.

 

Една забележка, при подаване на информацията до медиите, да им се обясни разликата между посоката на вятъра и посоката от която идва, щото повечето от журналистите и този път показаха, че не са много интелигентни. То не може да само да завършиш журналистика и да се изметаш пред екрана. Трябва и малко обща култура. То добре, че и повечето от зрителите и слушателите също не пращят от интелигентност, иначе щеше да настане голяма паника.

 

И още нещо. Само преди три месеца министърът на отбраната поставя поделението в списък за разформироване. Остават буквално дни до закриването му и то гръмва. Айде стига бе! Само си мисля, де!

 

Мисля си и че причината може да е просто небрежност или безстопанственост, защото едва ли е удачно струпването на толкова взривни вещества и боеприпаси на едно място, при това близо до София. И то негодни боеприпаси трета категория, които всеки друг отказва да обезвреди. Ами те , военните са си го казали, няма и преди месец. Ето част от статия от вестник „Българска армия” от 06.06.2008 г с автор Божидар Спасов:

В момента в поделението са приети, но не са унищожени около 1650 тона негодни бойни припаси и елементи за тях - трета категория. Сравнението показва, че само те са повече от едногодишните му производствени възможности.....

Споменатите бойни припаси съгласно т. 426 от Правилника за складовете и базите (Правилник за складовете и базите за съхранение, производство, ремонт, разснарядяване и унищожаване на бойни припаси, взривни вещества и барути в БА) са опасни за работа и транспортиране. Следва да бъдат унищожени по установения в него ред. Същите могат да се самовзривят или самовъзпламенят при невнимателно боравене с тях. За унищожаването им е необходимо да има предварително подготвени полигони за взривяване, площадки и съоръжения за унищожаване чрез изгаряне и обучени кадри с каквито единствено Централната разснарядителна база разполага. След разформиране на поделението тези съоръжения няма да могат да се използват.” (подчерт.е мое)

 

Натрупват ми се въпроси, но дали ще дочакам отговори?

 

Сега научавам, че е имало охрана от двама души. Как само двама, бе?


Тагове:   как,   жертви,


Гласувай:
0



1. marystaneva - Без коментар
03.07.2008 19:37
"Сега научавам, че е имало охрана от двама души."

Аз чух, че били четирима, но не знам как са "охранявали", след като били разбрали, че "става нещо", защото кучетата им започнали да скимтят... Нямам думи!
цитирай
2. анонимен - как така без жертви? ами значи - ...
03.07.2008 23:46
как така без жертви?
ами значи - перфектна организация на мероприятието
цитирай
3. анонимен - BEZXABERIETO NA PRAVITELSTVOTO
04.07.2008 15:03
POREDNATA SXEMA NA GARBA NA NARODA
цитирай
4. анонимен - pri4ini
04.07.2008 17:14
gledaite pri4inite a ne sledstvieto.ako vijda6 pri4inata sledstvieto 6te e pod kontrol.ako pri4inata i sledstvieto sa ot edin izto4nik togava...osaznava6 ne6to
цитирай
5. анонимен - jertvi
08.07.2008 11:14
jertvata e na6eto spokoistvie i zagybata na doverie v instityciite.jertvata e 4e sme zalojnici na hora s nisak moral i etika.
цитирай
6. marystaneva - Това го писах в блога си още на 03. юли
08.07.2008 19:08
Въртят ми се разни хипотези в главата...

1. Всичко е станало случайно. Някой е прередил част от боеприпасите неправилно /разбрах, че при подреждането им трябвало да има разстояние между тях, за да се осигури естествена вентилация/.
2. Някой се е разхлаждал с вентилатор /климатик?/, нещо е дало на късо и инсталацията се е запалила. Естествено пазачите са спали /играли на карти, черпели се, гледали телевизия.../, затова са разбрали, че става нещо едва когато са чули, че кучетата скимтят. Естествено, пожароизвестителна уредба е нямало - тя струва пари.
3. Правителството /или някой от правителството/ по този начин спестява парите, които вече шест години не иска да отпусне за обезвреждането и унищожаването на тези боеприпаси.
4. Някой е продал част от боеприпасите и после е предизвикал взривяването, за да прикрие следите. Звучи налудничаво, но знае ли човек?
5. Всичко друго, каквото се сетите...

А кой е виновен за информационното затъмнение след това и за некоординираните и неадекватни реакции, това е повод за отделна тема, но нея медиите я нищят цял ден.
******************************************
Какво се оказва сега?
1. Никой нищо не е пререждал. Охраната изобщо е нямала достъп до боеприпасите.
2. Проблема не е бил в електрическата инсталация - по закон в тези помещения изобщо нямало такава.
3. Че парите са спестени, спестени са.
4. Хипотезата за умишлено предизвикан "контролиран" взрив вече изобщо не ми звучи налудничаво.
5. Искам да знам кой е виновен!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9468995
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол