Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.12.2009 14:35 - Коледни до(е)бавки за пенсионерите
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 3534 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 14.12.2009 14:41


imageОказа се, че въпреки отънелия бюджет, излязъл вече на дефицит, пенсионерите все пак ще вземат коледни добавки. По цели 25 лв.! Обаче не всички, а само онези с пенсии под 200 лв. Добрата новина, както обикновено, съобщи министър председателя (а кой друг).

През течение на годините, тези коледни пари отдавна се превърнаха във вид милостиня от правителството за по-възрастните ни съграждани. Всяка година хората тръпнат в очакване, какво ще им подхвърлят и точно колко ще бъде то. Обикновено такава сума се определя от правителството при наличието на преизпълнение на бюджета, което пък от своя страна стана традиция в последните години. А и е нормално, когато останалите получават 13-ти заплати, някой лев да вземат и пенсионерите. Справедливо е, дет` се вика!   Тази година обаче бюджетът мина на червено и 13-тата заплата ще се размине на държавните служители. Няма да има коледен бонус и за повечето от заетите в частния сектор. Така е при криза, всеки спестява средства откъдето може. Ако бюджетът излезе на минус 500 милиона лева, както се предполага, заделените 27 и половина за пенсионерите няма да са чак толкоз много, но все пак ще са над 5% от планувания дефицит. За това се чудя, не беше ли по-добре тия пари въобще да не се дават, а да отидат за намаляване на отрицателното салдо? Защото хич не ми се струва здравословна практика да се раздават пари при бюджетен дефицит, а един път направи ли се изключение за някого, ще се направи и втори път. Кандидати, дал Бог. Полицаи, лекари, учители...   Разбира се тук никак не отчитам моралния аспект. Ясно е, че да живееш с пенсия под 200 лева е почти невъзможно и една такава добавка ще е глътка свеж въздух за някои изстрадали хора. 25 лева за едни са бакшиша за келнера, а за други -25 кг. ориз. Но, когато пари няма –няма! Трябва ли да започнем да ги печатаме или да протегнем финансова ръка към резерва... В този смисъл обясненията от сорта „взимаме от администрацията за да дадем на пенсионерите” са доста хлъзгави. Да, вземете от администрацията, но намалете с тези пари дефицита.   Министър председателя сподели вчера и друго. Във две министерства служителите били взели допълнителни пари, но щели да ги връщат, като им се удържат от декемврийската заплата. Смех! Вие представяте ли си да сте получили вече 13-та заплата (или там както се води), да сте си планирали празниците във финансов аспект –трапези, гости, подаръци, ресторанти, пътувания, нощувки или кой каквото може, да сте платили вече за повечето неща и сега тоя хубостник да ви каже: „Връщай парите”. Егати! Да не бяха ги давали въобще! Защото се оказва, че докато Бойко разправяше наляво и надясно, че в министерствата 13-ти заплати няма да има, някои негови подчинени са си раздавали пари тихо и кротко.   За мен е ясно, че бюджетния дефицит е нещо имагинерно за повечето българи и всеки би предпочел парата в джоба, вместо балансиран държавен бюджет. Бих предпочел парата и аз! Ясно ми е и че повечето ощетени българи ще има да мрънкат, недоволни от правителство,  работодатели и Бог. Но за всички трябва да е ясно, че парите не падат от небето и за да ги вземем първо трябва да ги изработим. Ако не ние, поне някой друг.


image


Тагове:   бюджет,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kapricia - :о)))
14.12.2009 14:45
Иска ми се да го видя това с връщането на парите! Честно! Но то май се оказва и че не е много сигурно дали изобщо са ги взели. Едните викат "Взели сте ги!", другите викат "Нищо не сме вземали." И така. Накрая пак нищо няма да стане ясно. И едва ли ще е някаква изненада, като се замисли човек.
Аз лично нямам вече работа с държавните пари, така че просто ми е все тая. Ясно ми е, че и да вземе някой, няма да е този, който трябва. Останалото е без никакво значение.
цитирай
2. анонимен - А защо ,
14.12.2009 14:45
въпреки дупката в бюджета за мангала винаги ще се намерят пари?
Защото мангала реве и заплашва че ще ни съди в Старсбург.
Нашите родители, баби и дядовци да не би да са работили в тая държава за да има пари за бай мангал, който знае само да краде.
Щом няма пари в бюджета, нека няма за всички.
А кои бях - съдийте май , които си спретнаха не 13 ами 14 та заплата.
Защо?
Нали няма пари............
цитирай
3. djgator - mamkamu
14.12.2009 14:45
Приятелю, погледнато чисто фискално - при тези цени 25лв са едно нищо. НО, да те пази Господ да не изпаднеш в положение, когато точно тези жалки 25лв могат да се окажат животоспасяващи! С това изчерпвам първата част от коментара си и няма да се впускам в спор с теб или с когото и да е, дали са важни тези пари или не.
Относно бюджетния дефицит.. Не ми се сърди, но едва ли работиш в държавно учреждение от високите нива, за да си наясно, че няма по-разтегливо понятие от бюджета. Ако ще да финализираме годината с 2,5 милиарда излишък ( както стана миналата година) това ИЗОБЩО НЕ Е ГАРАНЦИЯ, че следващата година ще е благоприятна от фискална гледна точка!! Ако някой реши да ги профука или окраде, това е работа за една седмица и пак ще сме под НУЛАТА!
цитирай
4. lelya - Скромното ми мнение е, че коледни ...
14.12.2009 15:19
Скромното ми мнение е, че коледни пенсионни добавки и 13-ти заплати са инструмент на политиците (не само на Бойко), с който извратено да се гаврят с голяма част от гражданите на страната ни. Това нещо съществува от 10 години, т. е. от 3 правителства, аз поне за тези съм сигурна, може и от преди това. Ето простата логика на даващите милостиня - тези са гладни, ще им давам всеки месец колкото да не умрат и накрая ще им подхвърля като дядо Коледа за пържоли. Иначе няма логика 10 години видните ни икономисти така да смятат бюджета, че винаги да има заделени за милостиня парици. И после хората стават като кучето на Павлов светне ли лампичката, в нашия случай дойде ли Коледа и скачат да папкат. Аз като чиновник те уверявам, че предпочитам да получавам 12 нормални заплати, а не коледни подаръци, освен това 13-заплатка винаги зависи от шефа, ако не те долюбва няма парички. И да вметна - не съм получавала 13-та заплата не работя в министерство.
цитирай
5. streetsmart - И моито 5 стинки
14.12.2009 15:37
За тези, които ще ги получат (пенсионери с пенсия под 200 лв), 25 лв са си пари. По принцип съм против популистките мерки, но в случая става дума за солидарност с едни възрастни хора, които често именно на тези парички разчитат.
А като финансист не мога да не се съглася с написаното от djgator - така както правят бюджета (на касова база), дефицит и излишък нищо не значат. Какво, ако имаме излишък тази година, а сме заложили плащания за догодина, които да го изкарат на червено още през юли. Не че припявам на ББ и финансовия му министър, но и в това има логика.
цитирай
6. katan - Вижте колко съм добър и милостив!
14.12.2009 17:46
Въпреки празния чувал,който ми остави тройната коалиция, АЗ намерих начин да подпомогна този лош материал - пенсионерите с ЦЕЛИ 25 лева!
Е, няма за всички, но все пак давам на 1 милион и 100 хиляди !
АЗ увеличих пенсиите на всички още на 1-ви юли!
Това би го казал Б.Б., но аз реших да го подмогна, защото е добър, великодушен и много милозлив!
Но на 1-ви юли ТОЙ още не беше богоизбран...
Нещо май му се обърква подреждането на датите...
Е, какво от това?!
Нали е добър и всичко го боготворят?
цитирай
7. rummi - не разбирам нищо от държавен бюджет :-)
14.12.2009 18:45
по-скоро не ми става ясно защо държавните служители, които са реализирали икономии няма да получат премии. и защо, ако пенсионерите ще получат 25 лева, то точно реализиралите икономии трябва да ги платят.

звучи ми странно...
цитирай
8. boliarkabg - ей това е, не случайно споменаха ...
14.12.2009 19:49
ей това е, не случайно споменаха между другото уж,че за да дадат мижавите 25 лева на пенсионерите, ще трябва други заслужили работещи ,коите един ден ще са също пенсионери в тая наша държава, ако изобщо това е държава, да върнат получените вече 13-ти заплати. Противопоставяне на слоевете в обществото. Всички сте прави в разсъжденията си, поне това е хубаво,че не сме прости, въпреки, че се мъчат да ни изкарат и че им се иска да сме. А ние СМЕ прости щом се отсавяме така да ни манипулират. А сещам се между другото и все в тая посока,че една госпожа министърка беше казала в предишни години:"Дадохме малка парична добавка на пенсионерите, колкото за една бутилка вино" Горката, ами че тя пие виното от 100 лв бутилката, откъде да знае, че тия скапани пенсионери, които са наши майки и бащи ще дадат мижавата коледна добавка не да си купят нещо, а да купят за внуците си по нещо и да ги зарадват, а с това да помогнат на собственните си деца...не за себе си!
цитирай
9. raylight - Пари
15.12.2009 00:04
за пенсии и бонуси как намираше Костов? Аз бях пенсионер от 2000 до 2008-а и помня как беше при три правителства. При неговото беше най - добре - вдигаше пенсиите с минимум 22% годишно при 5% максимум ръст. Потигаше го С РЕФОРМИ
цитирай
10. haralanov - Какво да напиша..?
15.12.2009 09:31
Тези 25 лв. се равняват на 13 евро.Страна от ЕС сме и сравненията с останалите страни са направо смешни!Иначе е тъжно...Не само,защото имам баба и родители пенсионери.
цитирай
11. flyco - =
15.12.2009 20:32
В текстовете ти винаги личи политическата ти ориентация. В този блог всеки може да си "свери часовника".
Раздаването на допълнителни пари от правителството на социално слаби групи цели да докаже /пред кого ли/, че България е социална държава и в този смисъл Конституцията се изпълнява. В случая обаче вместо да се изпишат вежди се избождат очи, тъй като вместо да се тушира някакво социално напрежение то се създава ново и то по-голямо от тушираното. Надявам се, че предложеното подпомагане е все още само пусната в обръщение социална сонда, но ако се окаже взето реално решение то със сигурност ще донесе повече негативи на правителството отколкото позитиви. Но майната му на правителството, какво става с хората обаче? Решението е изключително тъпо, толкова тъпо, че съм склонен, че е вид социален експеримент отколкото недоглеждане. Например вместо да се говори за това или онова ще се говори точно за определено нещо /едни 25лв/ но това е стар номер. Другата вероятност е продължение на театъра с хляба и зрелищата, като новата трактовка е да се смесят така, че хлябът да е за сметка на зрелищата или обратно /в зависимост от групата, към която принадлежи участника/ и това да доведе до такова объркване, че вече да няма значение нито кой гласува нито кой ръкопляска, но във всички случаи да се прави само едно от двете или и двете заедно. Кон с капаци... и една торба с две зърна овес на муцуната. Лично на мен ми писна да ме правят на маймуна, кон, овца и т.н. Сега бих се обзаложил, че до края на седмицата правителственото решение за тия 25лв ще претърпи поредна промяна, но няма да го направя поради писналото ми по-горе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471481
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол