Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.08.2010 10:50 - Духът на българина е болен
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 20205 Коментари: 43 Гласове:
22

Последна промяна: 10.08.2010 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageЕдно интервю, което сякаш аз съм го дал.

В него става дума за митовете на българите, за песимизма, за завистта, за злобата ни, за това, какво представляваме в сравнение с останалите европейци. Отговорите на
доц. Марин Паунов няма да харесат на всички, особено на онези, които рядко се оглеждат в огледалото на самопознанието.

Естествено причината за поредицата появявания на доцента в различни медии напоследък е поредното му издание "Ценностите на българите. Съвременен портрет на европейски фон".

На есен явно ще се чете :)


Но ето и самото интервю, публикувано в днешния брой на
в. Новинар.   ----- - Наскоро представихте ваш анализ на данните от изследване на European Social Surveys за ценностните характеристики на европейците. То подейства като хладен душ на българите, защото се оказа, че не сме такива, за каквито се мислим.

- Нормално е всеки да очаква да чуе добри неща за себе си. Ние, българите, образно казано, сме „обраснали” в митологеми, които не спираме да повтаряме: че сме трудолюбиви, гостоприемни, че сме надарени с особено богата душевност… За съжаление нещата не са точно такива и това изследване го показва доста добре. То е един обективен и обобщен опит за съвременна картина на днешния светоглед на европееца.

- Оказва се, че притежаваме характер на крайностите, отговорите на ценностния въпросник ни изпращат в двата полюса на скалите. Как ще обясните подобен резултат?

- Почти във всички ценностни измерения, които тук са общо 10, ние сме в двата полюса и сме най-крайни в отговорите. Няколко са най-стряскащите резултати. На простичкия въпрос: хората са създадени, за да си помагат един на друг или предимно да се грижат за себе си, българите отговарят рекордно уверено, че човек трябва да се занимава само със себе си. Не мисля, че това е някаква новост, защото става дума за специфичния български индивидуализъм. Това е индивидуализъм, различен от този на американци и англичани, защото е, меко казано, завистлив. Да си припомним тук култовата фраза „Не искам да съм добре, а Вуте да е зле”. Друга притеснителна характеристика е своеобразното бягство от свободата на българина. Всъщност той разбира свободата не като форма на свободомислие и гражданско достойнство – индивидуално и социално, а като скрита форма на неподчинение. Вече разполагаме и с данни срещу митологемата, че сме търпелива нация. Кротки сме само на повърхността, а под нея всеки си прави сметки как да извлече максимална полза за себе си от ситуацията.

- Според резултатите от изследването българите мразят всичко - държавата, здравеопазването, образованието, полицията… Какво е бъдещето на такава нация?
- Отговорите на българите, свързани с доверието в институциите, сочат пълно отрицание и липса на уважение. В случая наистина може да се говори за омраза. Дори наскоро попаднах на убедителна студия, озаглавена „Омразата като вечния двигател на българското общество”. Институциите в огромна част от българската история може би са си заслужили това отношение. Но всъщност отново става дума за крайно индивидуалистична реакция.

- Как ще си обясните парадокса, че според изследването българина мрази властта, но в същото време неистово се стреми към нея?
- Българите не сме много привързани към идеята за власт в класическата й дефиниция. Както вече казах, основното, което искаме, е да успеем. Властта се превръща във фактор за постигане на целите и ако ни пречи - я мразим, ако ни помага да сме по-добре - я обичаме и се стремим към нея.

- Какво се случва с прочутото българско трудолюбие? Остава ли то ценност само по себе си или е по-скоро средство за материално облагодетелстване?
- Българинът може да работи страшно много, но само ако това е начин той да успее или забогатее. Трудът сам по себе си не е ценност за него и само се залъгваме в това отношение. Ако отворим Българския тълковен речник и прочетем какво пише срещу думата труд, ще се натъкнем на определения като мъка, тегоба, нерадост.
Трудът е ценност в държави като Холандия например, където доминира протестантската етика. Там да работиш е благо, което те доближава до съзидателя Бог. Между другото желанието за успех може да бъде и много хубава характеристика и на нея са базирани икономическите успехи на най-развитите държави в света. Нарича се постигаща мотивационна ориентация. Ние я имаме в рекордно високи стойности, но нямаме добри канали за реализацията й. В крайна сметка тя се изражда в едно доста грозно противопоставяне на един човек срещу друг, стремеж за надмощие и смачкване. А що се отнася до споменатия Бог и вярата на българина, те също са особени – „инструментални” и повърхностно-ритуални - и имат повече общо със суеверието, отколкото с духовността. Представям си как би звучала на полски например мъдростта ни „Вържи попа да е мирно селото”.
- Дълги години народопсихолози като проф. Марко Семов и Иван Хаджийски формираха знанието за националния ни характер. Не е ли вече време то да се осъвремени?
- Лично аз смятам, че има голяма разлика между проф. Марко Семов и Иван Хаджийски. Позитивизмът на Хаджийски е много силен и той много силно иска да бъде оптимист, оставайки си обаче много прецизен изследовател. И на мен би ми се искало да говоря само за хубавите черти на българина, но повечето от тях е трудно да бъдат напипани в днешно време. По-добре да бъдем честни със себе си, доколкото можем, с риск дори и да сме леко жестоки. Всичко това ще е в името на нашите деца, които, както виждате, ги няма в България. Няма ги не толкова заради идеите за реализация, а защото – опознавайки света - бяха отблъснати от действителността ни. Образно казано, ако сложим в един чувал казаното от проф. Марко Семов и журналиста Мартин Карбовски и го разтръскаме, може би ще имаме балансирания модел на адекватното съвременно говорене по темата.

- Как най-ясно може да се опише състоянието на духа на днешния българин?

- Духът на българина е болен. Дълбоко съм убеден в тази диагноза и мисля, че всеки от нас го е усетил, стига кракът му поне веднъж да е стъпвал в чужбина. Духът на българина е болен и това му личи - вижте мръсотията по улиците, недостроените магистрали, политическите нрави, наглата корупция, чалга културата, която е пуснала дълбоки корени навсякъде, отчаянието на финеса, добротата, представите за успех и ценност, агресията дори у децата..

- С какво е свързана представата на българина за успех в живота?
- Успехът в живота за българина е дълбоко материално понятие, където особено място няма за категории като любов, приятелство и мъдрост. Може би е лесно да обясним това с трудните времена на историята ни, но има много други народи, които са преминавали през не по-малки изпитания. Пуснете си новините по телевизията и ще се убедите в подобна констатация.

- Докъде стига хоризонтът на съвременниците ни?
- Интересите ни се разпростират до семейството и приятелите, не по-далеч. Абстрактни идеи като глобалното затопляне не са истински вълнуващи за българина.
- Когато заминем в чужбина, сякаш настъпва моментът на отрезвяване. Българинът сякаш става друг. На какво се дължи подобна промяна? - Българинът е доста интелигентен дори в уличния смисъл на думата, който включва оправност, комбинативност, адаптивност, ако щете и тарикатлък. Когато попаднем някъде другаде, успяваме бързо да се адаптираме.
- Усещането за сигурност ли е най-търсеното в наши дни?
- В изследването българите са рекордьори по негативизъм - най-малко си харесваме демокрацията, най-малко си харесваме стандарта на живот, най-малко си харесваме здравеопазването, образованието, политиците. Сигурно има и защо. Но между другото има едно особено черногледство у нас. Няма друга нация с абсурдната поговорка „Много хубаво не е на хубаво”. От друга страна, най-силно сме привързани към сигурността. Това е парадоксално: ако нещо толкова не ти харесва, по-добре го промени. Само че българинът чака нещото да СЕ промени, някой друг да свърши работата. А и сама по себе си промяната го плаши, защото го изважда от временния комфорт, свързан именно с обитаването на определена персонална ниша.

- Как бихте коментирали днешните ни политици?
- С риск да бъда обвинен в политически пристрастия, каквито всъщност нямам, мога да заявя, че през последната година у нас се случват и някои положителни неща. Най-важното е, че като че ли се разклаща наложилата се през последните 20 години перверзна и крива представа за човешка ценност, морал и добродетели. А ако трябва да обрисувам един достоен (и виртуален) образ на съвременния български политик, той би трябвало да притежава хитростта на Тодор Живков, особеното чувство за чест на Бойко Борисов, финеса и дипломатичността на Симеон Сакскобургготски, склонността към риска и родолюбието на Стефан Стамболов. Но да не забравяме, че и политиците ни са българи. Както казва Маркс, всеки народ си заслужава управниците.

- Колко далече сме от реалността в преценката за себе си?
- Не мисля, че толкова лесно ще рухне една илюзия, пък и не смятам, че тя е била кой знае колко дълбока. От една страна, вижте сред колко парадокси живеем. Ние сме с накърнено национално самочувствие и имаме изразен комплекс за малоценност, но щом опре въпросът до героизъм в миналото, сме почти толкова устати, колкото македонците. В същото време обичаме да отричаме родното и да се прекланяме пред всичко чуждо. Има една поговорка, която много точно описва подобна симптоматика - хубава работа, ама българска. Мъдрости като тази съществуват не случайно, защото показват някои посоки на мисленето. Картината е доста сложна и динамична, защото определени качества на характера се оказват устойчиви във времето и не търпят промяна, други пък спорадично се появяват и изчезват като отклик на конкретни социално-исторически събития. За съжаление с днешна дата ние сме, меко казано, особени на фона на съвременните европейци. И то далеч не в положителен смисъл

- Откъде се появи толкова много агресия у нас?
- От тази болест на духа. Един от проблемите, че никой не се интересува реално от темата за възпитанието. Кой реално възпитава децата ни? Родителите са ценностно дезориентирани, училището няма авторитет и достатъчно власт, църквата реално отсъства, живеейки в свой собствен свят, а медиите – ще ме прощавате – масово са се превърнали в лешояди заради тиражи и рейтинги или пък почти откровено се продават.
  ------- Край     И понеже лятното ми строителско настроение никак не допринася за анализиране на горепосочените болни истини, мога само да добавя:



image


Тагове:   интервю,   новинар,   унсс,


Гласувай:
23



1. injir - А Светльо достойно по български си е ...
10.08.2010 11:01
А Светльо достойно по български си е изказал мислите...
цитирай
2. анонимен - Много точно!
10.08.2010 11:14
Със сигурност ще прочета книгата. Благодаря за постинга, Юри!
цитирай
3. marcusjunius - Интересно интервю и интересна т...
10.08.2010 11:15
Интересно интервю и интересна теория. Тя, според мен, деконструира сама себе си. Хората, живеещи на територията на България (умишлено не използвам "народ" или "българи") имат самоубийствената културна особеност да обожават да се обобщават, както и да се присъединяват към обобщения (ето и аз го правя с това изречение). Това ги прави много уязвими. Протестантската етика не цени толкова труда, колкото благоразположения индивидуализъм. Ако един холандец каже на друг холандец, че всички холандци са тъпи, вторият няма автоматично да се присъедини към това твърдение, защото усеща своята индивидуалност в рамките на общността.

Между другото съм съгласен, че болестите на духа са най-опасните. Но те не са общи, нито са обобщаеми, нито са толкова лесни за диагностициране по външен признак. Индийците живеят в доста по-нехигиенични условия от приетите за норма в България, но не смятам, че са с болен дух.
цитирай
4. tili - Иронизирайки Вазов-
10.08.2010 11:17
"Пиянството на един народ" явно завършва точно като в песента. Не може да се самоунижаваш с някакви сметчици безкрайно! Без перспектива, от днес за утре, келепиреца... Много се пие, малко се четат класиците ;)
Привет, строителю!:))
цитирай
5. smani - (• _ •)
10.08.2010 11:22
Не е точно така. Но в името на спекулацията /в добрия смисъл на думата става/.
Сега много добре си знаем и колко сме "трудолюбиви" и "гостоприемни" и "богатата ни душевност", колко е богата и колко душевна.
Има нещо много вярно, което е опасно, а не си даваме сметка за него - това е негативизма, липсата на уважение, да си го кажем направо омразата към институциите, властта, държавността. Не че няма защо, но и това не е пътя.
Останалото в това интервю е типично в стил от българче за българчетата - давай да се плюем колко сме лоши и калпави и да хвалим другите колко са добри.
Ми те холандците са една нация, па един труд пада там..., че и го обичат тоя труд.
На Паунски бих му казал Боли ме гъза, това го раздухвай на студентките с големите .. очи :)
Мда сетих се нещо за протестантската етика. Та тя горката не ти казва нищо друго, освен това да наведеш глава и да бачкаш за капиталиста докато живуркаш на тоя свят.
цитирай
6. flyco - за духът на общността
10.08.2010 11:38
Веднага като контрапункт се появява духът на циганските общности. На територията на България може би само помашката може да спори с него за по-добро здравословно състояние. И какво от това?!?
цитирай
7. apostapostoloff - Omni determinatio...
10.08.2010 11:53
Поредната "краеведска" глупост. Още древните са го казали: Omni determinatio, negatio est. Тоест, всяко обобщение е погрешно. А неравенството, НЕРАВЕНСТВОТО, е най- характерната черта на капитализма.

Няма такова нещо като "национален характер". Има обаче характерни черти на един народ и с това съм съгласен. Но! Дотук!
цитирай
8. svoboda64 - За мен във всички подобни случаи съществува опасността, че се говори с
10.08.2010 11:57
клишета или калъпи.
А може би изпитанието ни като "народ" е точно този: да се научим как да живеем заедно. В сегашните условия, защото за миналото е ясно, че сме имали и постижения и "провали".
Докато ни има, има надежда, че нещо може да се промени. Винаги съм споделяла, че моята надежда е в децата. Точно тези, които остават тук. Гледам моите и виждам как те живеят в своебразни "комуни", как си помагат и разрешават проблемите си заедно, често без да искат нашата помощ въобще. И без да се уповават на институциите. Те си изграждат свой ред.
Разбира се, това зависи от "зрелостта" на душите им или човешките им личности, ако предпочетете. Защото ги има и диаметрално противоположните примери: съюзяването за правене на "зло", в ущърб на останалите.

Но така е било винаги. Въпросът е в ценностната система и в това, че тя вече не може да бъде "налагана" тотално, а изработвана... по места. Може би в малки групи, които не се припокриват с официалните институции. Но така или иначе... началото е поставено:)

Не бъдете песимисти.
цитирай
9. osi4kata - доста обобщени изводи,
10.08.2010 12:25
навярно авторът визира една част от българския народ, така наречената върхушка.

Българите са интелигентен и чувствителен народ. И ИЗДЪРЖЛИВ! Познавам хора, които живеят с по 300лв. на месец при цени доста близки до тези в страни с висок стандарт. Те съумяват да оцелеят и да запазят достойнството си. Възпитават децата си и дори вярват в евентуално щастливо бъдеще.

цитирай
10. анонимен - Че това са почти всички българи бе миличка! :)
10.08.2010 12:35
osi4kata написа:
И ИЗДЪРЖЛИВ! Познавам хора, които живеят с по 300лв. на месец при цени доста близки до тези в страни с висок стандарт. Те съумяват да оцелеят и да запазят достойнството си. Възпитават децата си и дори вярват в евентуално щастливо бъдеще.


цитирай
11. анонимен - Познавам доц.Паунов,
10.08.2010 12:36
преподавал ми е и не го харесвах особено.Определено няма да я прочета тази книга.
цитирай
12. анонимен - Шибан народ
10.08.2010 12:37
Като прочетеш какви лайна е изсрал Паунев как да не кажеш ШИБАН НАРОД! :D
цитирай
13. анонимен - Вижда се отдавна от страни тази истина
10.08.2010 13:02
Не познавам никого от България , но наблюденията ми за живота там се свеждат до същият извод .
Не са достатъчни гръмки фрази и стари плакати за издържливост и инат на българина ! Катастрофално и много личи болестта от страни , която се задълбочава в живота на българина.
Благодаря за поста !
цитирай
14. osi4kata - И ИЗДЪРЖЛИВ! Познавам хора, които ...
10.08.2010 13:07
анонимен написа:
osi4kata написа:
И ИЗДЪРЖЛИВ! Познавам хора, които живеят с по 300лв. на месец при цени доста близки до тези в страни с висок стандарт. Те съумяват да оцелеят и да запазят достойнството си. Възпитават децата си и дори вярват в евентуално щастливо бъдеще.



почти

цитирай
15. анонимен - лдс
10.08.2010 13:13
lidis написа:
Не познавам никого от България , но наблюденията ми за живота там се свеждат до същият извод .
Не са достатъчни гръмки фрази и стари плакати за издържливост и инат на българина ! Катастрофално и много личи болестта от страни , която се задълбочава в живота на българина.
Благодаря за поста !

цитирай
16. miaa - Един интелигентен и добронамерен ...
10.08.2010 13:41
Един интелигентен и добронамерен българин ще го боли, когато друг се опитва да го нарани.За жалост много са тези, които обиждат, злословят, интриганстват! И винаги се оправдават с липсата на пари..Това не е основната причина!
Причината е в нас хората! Всеки сам изгражда живота си.Никой не може да те обиди или унижи, ако ти сам не го допуснеш! Поздрави за постинга!
цитирай
17. анонимен - Напълно подкрепям всичко и си мисля ...
10.08.2010 15:46
Напълно подкрепям всичко и си мисля че българинът е прекален индивидуалист и завистта която има между хората е една от най лощите черти Мисля че трябва да плоявяваме повече толерантност помежду си Виждам че през последната година правителството се опитва зда постигне и да направи много неща и искрено пожелавам успех
цитирай
18. анонимен - МИТКО - ЗА СОФТУЕРА....
10.08.2010 15:52
ДУХЪТ НА БЪЛГАРИНА Е БОЛЕН,ЗАЩОТО МУ Е СБЪРКАН И ДЕФЕКТЕН СОФТУЕРА...ЛОШОТО Е,ЧЕ НИКОЙ НЯМА НИ НАЙ-МАЛКОТО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ЗАЕМЕ С ЕВЕНТУАЛЕН РЕМОНТ...
цитирай
19. анонимен - Откога, от кого, какво ни е нужно на нас Българите
10.08.2010 17:32
Кой промени софтуера на Българина? И кога? Тука трябва да се бръкнем много надълбоко в историята, чак до края на 9-то столетие след Христа. Тогава се промени насилствено софтуера на Българина. Насилственото похристиянчване във шарлатански Византийски стил, промени изцяло вижданията на Българина. В икономически план - бе поробен от попове (най-вече), новоизлюпени не Канове, а алчни царе и велможи. Развитието на Християнството при католиците и православието е коренно различно, но и при двете формации има жестокост. При атолиците - физическа, при православните икономическо и духовно заробване в името само на един Бог. Христос бе разпнат на Византийския кръст отново и бе поднасян не според неговия мироглед, а според вандалщината на Константин и Елена и техните последователи. Най-тачения Български цар в съвременната ни история - Симеон Първи, всъщност узурпирайки власта с 12 хиляди Византийски попа, с огън и меч промени житейския път на Българите. Стигна се дотам, че нямахме армия (както сега) за да се противопоставим на Святослав. Там търсете началото на промяната характера и духа на Българина. Робствата допълнително ни променяха. Затова съвременния Българин се снишава индивидуално пред злото, търсейки спасение в собствените си сили. Комунистите направиха безуспешен опит да заменят Византийския попски модел и той можеше да събуди колективноста на Българина, ако Ядрото на сигурноста на комунизма не бе построил своята система върху доносничеството, тормоза над инакомислящите, платежното грабване на положения труд, деленето на наши и ваши, на добри и зли. Комунизмът се провали и последвалия го неокомунизъм ошушка обществото и изврати до край опита на дедите си. Днес Българите сме оставени сами на себе си. Единственото спасение е силното национално чувство, дори да е националшовинизъм. Защото това чувство сплотява и никога не разединява, чувство неподчиняващо се на политически и верски пристрастия.
цитирай
20. kass - Аз не мисля,
10.08.2010 18:14
че духът на българина е болен, може би объркан е точната дума. Къде са границите за морално и неморално, успял и неуспял, свобода и свободия и т.н.... няма ги и няма кой да ги посочи. Днес психолозите казват "помисли за себе си", преди бабите казваха "дръж на семейството заради децата си" и вярна формула няма. Всеки се лута между "всички така правят" и се дразни когато някой го прави а той не може... Много пъти съм си мислела за границите, всяко общество трябва да има правила, но ние нямаме и всеки си има свой морален кодекс, според социалното и семейното си положение, което често пъти не се припокрива с другите, затова е и масовия песимизъм. Песимизмът сам по себе си има деградивно свойство, без вяра в успеха начинанията са обречени и докато не се намери златната среда няма да има излизане от това състояние. Трудолюбието на българина не е мит, но е нужен ентусиазъм, който днес липсва. Има още ценни поговорки: "Ситият на гладния не вярва", "Гладна мечка хоро не играе", "за лудо работи, за лудо не стой" и ако ги подредим в изречение ще се получи следното: "защо да ти плащам повече, такъв е стандарта", "за толкова пари, толкова работа", "защо да се бунтувам срещу работодателя, добре че поне имам работа"... Подобно е и в политически план...
цитирай
21. darcy - Напълно съгласна!
10.08.2010 19:16
От много време ги пиша насам-натам по форумите тия отговори и бая псувни съм си отнесла. Непримиримостта с истината, отказът от нея, също е типична българска черта.
цитирай
22. raylight - Всякакви обобщения,
10.08.2010 19:39
които не използват сериозна методология за статистическо профилиране на Българина са несериозни. Такива обобщения всеки може да направи и ще са верни само за измисления Българин, за когото са правени.
цитирай
23. staler - българите не са нито по добри, нито ...
10.08.2010 19:50
българите не са нито по добри,нито по лоши от другите европеиски народи.просто сме нямали шанса да се развиваме исторически в по спокоини географски ширини.точно както и повечето други изт.европески народи
цитирай
24. анонимен - Нация ли сме или народ от поданици и чуждопоклонническа СГАН
10.08.2010 20:06
Че е болен не е новост а е прост ФАКТ, който никой нежелаеше да признае.
За болестта няма извинение, като трудния живот икономическите трудности и т.н. Просто в новото време УЧИЛИЩАТА загубиха битката с МАСОВАТА КУЛТУРА или накратко младите все повече вярват в песните на чалга иконите от ПАЙНЕР. т.е. Българите престанаха да уважават училищата, тези първи които формираха младите ДУШИ, баха заменени от МАСОВИЗМА. Това да четеш се възприема като НЕНОРМАЛНО от тинейджърите, кото болест подобна на ШИЗОФРЕНИЯТА.
Филмите в 90 % американизирани се възприемат като ПЪЛНА ИСТИНА и никой вече неможе да прочете межде редовете, НО се отклоних ....
НАКРАТКО все нягога някой трябваши да каже ЦЯЛАТА ИСТИНА на тази НАЦИЯ.
Накога горда а сега превърнала се в един завистлив и чуждопрекланящ се народ.
ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ колко нации в СВЕТА имат СОБСТВЕНА АЗБУКА, почти напълно различна от другите ???
За френския, немския английския и др ВСИЧКИ те ПОЛЗВАТ буквите от ЛАТИНИЦАТА а КИРИЛИЦАТА е напълно различна и индивидуална азбука.
Ако не бе тази азбука, този език бихме престанали да бъдем нация а щахме да бъдем ПРЕТОПЕНИ, но това което неуспяха ВИЗАНТИЙЦИТЕ, ТУРЦИТЕ май ще успее СОБСТВЕНАТА ни ГЛУПОСТ.
цитирай
25. анонимен - Дрън-дрън, точно както и всички ...
10.08.2010 20:44
Дрън-дрън, точно както и всички неща, публикувани тука от тоя педал. "Българин" не означава "роден в България", набийте си в главата тази истина всички вие педали, безродници, чалгаджии и прочие сган, населяваща земите български.
цитирай
26. анонимен - Хахахаха,
10.08.2010 20:56
ето ти и потвърждението на истинността на интервюто - ан25!
цитирай
27. andrei - Публикацията може да се допълни с още много черти и обобщения за българина,
10.08.2010 22:03
но какво от това,щом само се стига до констатации,а не се разрови раната за причините.Страхлива и удобна позиция.Когато ми цитират Марко Семов,просто спирам да чета!Хайде холан...А това,че споменаваш Бойко Главанака,наред със Стамболов,съвсем прегори манджата.
цитирай
28. lado - С това съм сто пъти съгласен:
10.08.2010 22:30
"- Духът на българина е болен. "
Защо? Отговорите биха могли да бъдат много, а следствието го виждаме всички.
Или почти всички. Или поне окатите...
цитирай
29. evrazol - +
10.08.2010 22:38
По-добре да бъдем честни със себе си, доколкото можем, с риск дори и да сме леко жестоки.

Държавата,освен като институция, трябваа се разглежда като система на взаимоотношения. Не е нужно духът да е болен, за да са кофти взаимоотношенията. А за да не са кофти не е нужно много - Добронамереност и чистосърдечие.
Това струва ми се / по-точно липсата му/ е в основата на всичко посочено в интепвюто. Като че ли и в семействата липсва вече. За това и законите ни не работят, и обществените ни системи - също. Те не са пригодени за духа на Двуликия Анус /не е грешка/.
За да бъдем "като хората" е задължително правилата ни да не са като на хората.
"Оправия" няма как да има, понеже добронамерените и чистосърдечните ги убива, или поглъща множеството. Ние нямама обединяваща "идея", а и няма как да имаме. Имаме нужда от "другите" само като чадър, или като "нещо за ползване", но не и като общност. Та не сме и кой знае кокви индивидуалисти.

Съществуващата система на отношения предполага сериозна криза не само в духовен, но и в материален план. Голям глад може да пооправи малко нещата, ако не доведе до диктатура под формата на веодални владения.
Интересно и обнадеждаващо е, че въпроса предизвиква дискусии. Но до това "По-добре да бъдем честни със себе си, доколкото можем, с риск дори и да сме леко жестоки." разстоянието се изверва с векове. Моята надежда е в онези които могат да го приложат поне в личен план.
цитирай
30. kass - evrazol
10.08.2010 23:49
Аз не познавам "болни" по дух хора, а само такива под голям стрес. Вероятно ако някой психиатър ни прегледа ще ни лепне някоя диагноза, но за която има лечение, тъй че духът не може да е болен, а само психиката пренатоварена. Тъй, че всичко за чалгакултурата, песимизма, отчаянието и загубата на смисъл в живота съвсем не са национална черта и няма защо да се приписват на цял народ като генно предавани. Четох преди време статия в която един психиатър се беше изказал, че българина е в постоянно състояние на тревога, защо се чудим тогава, че чивиите му избиват???
цитирай
31. mimayordanova - Благодаря за статията.
11.08.2010 02:21
ВИНАГИ си бил в час.
цитирай
32. fromoza - Не познавам никого от България, но ...
11.08.2010 04:12
lidis написа:
Не познавам никого от България , но наблюденията ми за живота там се свеждат до същият извод .
Не са достатъчни гръмки фрази и стари плакати за издържливост и инат на българина ! Катастрофално и много личи болестта от страни , която се задълбочава в живота на българина.
Благодаря за поста !


"Пази Боже сляпо да прогледа" !
цитирай
33. darcy - Много е интересно да се наблюдават коментарите под подобна статия.
11.08.2010 07:47
Българинът, освен всичко друго, казано от доцент Паунов, много обича да се изказва императивно (не се изключвам никак от числото). Кое е несериозно, драги съотечественици? Народопсихологията като наука? Или онези страни от характера ви, които не ви изнася да си признаете?...

Да не говорим пък, че 80% от пишещите не правят разлика между "народ" и "нация". Какво да се дискутира с такива?!
цитирай
34. eien - мамкаму, чела съм всички Ваши постинги, откакто съм в блога, затова смея да твърдя най-категорично,
11.08.2010 10:49
че Вие ше дадете много по дълбокосмислена, проницателна, дисекционна характеристика на българите и ценностната система в едно евентуално с Вас интревю.
В крайна сметка, казаното от доцента на доста места е оспоримо /има например, добри изводи в този смисъл в някои от последвалите коментари на недоценти, вж!/.
Българинът бил болен. Да, болни сме!!!!, но нека авторът по-скоро посочи как и кой да извърши една наложителна екстирпация, тоест отстраняване, изрязване и унищожаване на причинителите на болестта.
цитирай
35. kundalini - "Родителите са ценностно дезориентирани....."
11.08.2010 21:27
изобщо не съм съгласна с казаното, по понеже съзнавам, че на учените е позволено да обобщават, хващам се за последния отговор в интервюто, за да дам своето :), разбира се, ще го направя в личния си блог:)
Благодаря за възможността да прочета и самото интервю и стойностните коментари.
цитирай
36. dolsineq - Мамка му, имаш страхотен аватар. :)
12.08.2010 10:53
Мамка му, имаш страхотен аватар. :)
цитирай
37. анонимен - Приятелю 25 - колкото и да ти е мъчно, ...
12.08.2010 13:43
Приятелю 25 - колкото и да ти е мъчно, но правото да се наричаш българин е обвързано с това къде живееш. Най-общо - с живеене на територията българска... Така че живей си където си си избрал и ако обичаш гласувай на местните си (там) избори. Позволено ти е да мразиш "сганта", която е останала да живее тук. Но колкото и да ти е тъжно - вече не си един от нас.
цитирай
38. fireball - Точна работа...
12.08.2010 15:14
Винаги съм се удивлявал колко "единни" сме на маса, и какви индивидуалисти, когато дойде време за "сговорна дружина". Бих допълнил само, че "индивидуализма" не е плод на завист, а комплексарщина от липсата на адекватни условия за лична изява. Оттам и голямата "мъка", която ни гони...
цитирай
39. анонимен - От Марин Паунов
16.08.2010 19:00
Попаднах на блога и благодаря за постинга и отношението. Картината на коментарите е доста интересна, "диагностична" в няколко направления, потвърждаваща много от онова, което съм написал (интервюто е малка и доста повърхностно поднесена част от цялото) и кой знае защо не ме учудва особено. Така или иначе, струва ми се, че успявам напоследък в главното - да провокирам говорене по тези (без преувеличение) драматично важни теми. Нищо, че в това говорене се среща какво ли не... Благодаря за коректните отзиви на посетилите блога. Поздрави.
цитирай
40. анонимен - Истината
23.08.2010 09:34
Има отговор. Само дето тотално кретенизираните сънародници не искат и да чуят за Него. Предпочитат да дремят под приспивните акорди на чалгата, популистките приказки на „политиците“, кресливите издънки на простаците. Всеки, който си позволи да им отваря очите, бива моментално накичен с епитети като „националист“, „нещастник“, „сектант“ и пр.

66 години атеистично възпитание постави во главе угла тоталното презрение към исконните християнски ценности на българския народ – Боголюбие, братолюбие, трудолюбие, ученолюбие, уважение към справедливия закон. Социализмът нарои продажни – верни на Партията и Правителството – съдии, прокурори, следователи, мениджъри, политици. Вместо компетентност – връзки и шуробаджанащина, вместо справедливост – непререкаемата воля на властимащия негодник, вместо честност – уродлива подлизурщина пред нищожествата-антихристи.

Организираната и осъществена от част от служители на Държавна сигурност „демократична промяна“ отвори още по-широко вратите за безконтролно денонощно ограбване на натрупаното през десетилетията робски труд всенародно богатство. Няколко десетки „наши хора“ се събудиха една сутрин като мултимилионери – Партията беше им предоставила парите на „отговорно“ пазене; те обаче бързо забравиха, че са само „държатели“ на капиталите, и започнаха безотговорно харчене, строителство на палати за себе си, за внуци и правнуци в знойни места като Флорида, Милано, екзотични тропически острови; някои от самозабравилите се новобогаташи, възприели философията на „безотговорно харчене“, бяха своевременно отстреляни – за назидание на останалите (разбира се, изпълнителите и поръчителите на нито една мокра поръчка не бяха „осветени“ – грижата за това беше успешно поета от непроменената съдебна система – същите продажни следователи, прокурори и съдии).
Всичко това и още безброй негативни примери мотивираха и продължават да мотивират душевната – но бездуховна – част от сънародниците ни да задълбочават наследеното от социализЪма убеждение, че с труд
цитирай
41. анонимен - Истината
23.08.2010 09:37
постоянство, компетентност, ученолюбие, честност и почтеност в България не можеш да си благополучен. На още по-голяма почит днес в България са крадците, обирджиите, лъжците, мошениците, елитните проститутки, педерастите, подлизурките, простаците. Страната ни е в абсолютна прострация, в нея няма място за нормалните, мислещи не само за себе си, българи – тук те са персона нон грата. Разрухата е тотална.
Ситуацията не е нова за световната история. Подобно е било положението преди разпадането на Римската империя – беззаконие, разврат, непотизъм, безсрамно демонстриране на плутократично богатство и съзнание за безотговорна недосегаемост.
Все пак – има ли изход? Има ли надежда? Има ли смисъл да се борим?
Да, има! Вече 2000 години – и Той е Пътят, и Истината, и Възкресението, и Животът.
Той е тук – Той хлопа на вратите ни. Ще Му отворим ли?
Всеки от нас има свободна воля – изборът е: Христос или Антихрист.
цитирай
42. luben - Интересно е
24.08.2010 12:29
аз лично си оставам почитател на Хаджийски, изпитвам отвращение към нечистоплътността на Карбовски и имам смесени усещания към Семов. Българите не са нещо кой знае какво различно от другите нации, освен в поведение на улицата или към държавното/общественото и законите. Което не е малко, но пък като поживеят в държава, дето се зачитат законите, нашенците бързо се научават и се държат по-католически и от папата и при срещи със сънародници обясняват как там е най-върха, забравяйки как са плюли семки по улицата и са се возили гратис по тролеите, обяснявайки колко е виновна държавата (че не ги кастри с по 80 евро глоба, но това не се споменава).

Не може да кажем, че живеем в безинтересно време. Най-хубавото му е,че има избор - и на хора, и на среда, и на книги и на ценности.
цитирай
43. анонимен - ВСИЧКО Е МНОГО ТОЧНО И ВЯРНО КАКТО И ...
03.02.2011 16:26
ВСИЧКО Е МНОГО ТОЧНО И ВЯРНО КАКТО И ЗА СТАТИЯТА БРАВО ! НО НИКОЙ НЕ ИСКА , А МОЖЕ БИ ГО Е СТРАХ ИЛИ НЕ МУ Е ПЛАТЕНО ДА КАЖЕ ИСТНСКАТА ПРИЧИНА ЗА СЪВРЕМЕННОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИНА И БЪЛГАРИЯ.ОСВЕН ,ЧЕ ВИНАТА Е В НАС НЕКА СМЕЛО ДА КАЖЕМ КОЙ СЕ КРИЕ ЗАД ВСИЧКО ТОВА .ЗАЩОТО В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА СИ ЗАПАЗИ СТАТУКВОТО И АВОАРИТЕ В ЧУЖДИ БАНКИ И ПР. БЕЗ ДА ИМ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЕДНА ШАЙКА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ЕДНА НОЩ СИ СМЕНИХА ИМЕТО И ДАДОХА ПРИМЕР КАК МОЖЕ ДА ИЗБЯГАШ ОТ ОТГОВОРНОСТ.
ОТ ТАМ ТРЪГНАХА НЕЩАТА КЪМ ПЪЛЕН ПРОВАЛ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471505
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол