Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.12.2010 09:00 - България –моята мила гротеска
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 10307 Коментари: 25 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Подвластни на хода на времето, ние поемаме ставащото около нас на малки и премерени дози. На час по лъжичка, дето се вика. Така, както ни ги поднасят. Понякога дозата е свръх, но организмът ни, свикнал с нея, все някак успява да я преработи. Това е, както при отровите –ако взимаш редовно и в микроскопични дози от някоя силна отрова, накрая ставаш резистентен към нея. Колкото и да те тровят, не могат да те гътнат.

Така е. До такава степен сме свикнали с действителността, че тя вече не ни трови. Приемаме всичко за нормално и само от време на време се провикваме, но гласовете ни заглъхват, като викове в пустиня.

Откакто се помня обществото ни е някаква жалка гротеска –политическа, психологическа, и даже често чисто битова.

Преди 89-та тя беше нараснала до неподозирани размери, във всички сфери на ежедневието ни. Често тъжни, но по-скоро трагикомични.

„Иди купи хляб и кисело, че ще свършат”, казваше баба ми и аз го правех без да се запитвам, абе защо ще свършат тия основни продукти. И наистина, когато отидех понякога към 11, хляб и кисело вече нямаше, но пък имаше кифли Ако пък отидех рано, се нареждах на една голяма опашка. Опашките бяха тогава правило, а не изключение. Да не говорим, че един телевизор да тръгнеш да си купиш, пак трябваше да се редиш на опашка и не винаги имаше шанс да се доредиш. За бананите няма да говоря, за да не ставам банален :)

Тогава в България властта държеше един полуграмотен селяк, който се беше вкопчил във властта от три десетилетия и не я пускаше. Дори не можеше да се изказва, като хората и когато го правеше предизвикваше по-скоро буен смях, отколкото съсредоточено слушане. Приближените му хора се наричаха БКП и те ни управляваха от близо половин век. По онова време избори нямаше. Тоест имаше, ама бяха пълна пародия.  Гротеска някаква! При един кандидат, за който и да е пост, изборът не е много голям, нали? Хората бяха строго следени от комунистическия апарат и рядко се осмеляваха да коментират властта, защото за такова нещо можеха да се запътят уверено към затвора. На големите комунистически празници всички патетично обясняваха, колко хубаво се живее и колко са благодарни на Партията и лично на Другаря. Ръкопляскаха и боготворяха. В къщи пък говореха точно обратното. Шизофрения някаква на ниво нация...

Съседът ми отгоре пък непрекъснато дънеше на Респрома разни сръбски чалги. Какво говоря, дори гаджето ми слушаше сръбско. Нямаше начин да избягаш от това. То по рождени дни, по кръчмета, по пикници, даже по уж хипарски купони... Особено, когато
вечер влезеш в някое българско село и чуеш носещите се из въздуха трели, можеше да се объркаш в Югославия ли си, в България ли.

Днес гротеската също е тук. Оня ден при откриването на Лидъл се видяха неща невиждани от Луканово време. Мила родна картинка. И леко тъжна...

От последните ни трима министър председатели пък, един беше бивш цар, който не говореше добре български и се прегърна с убийците на чичо му, другият беше бивш Съветски гражданин, син комунистически функционер, а третия, настоящия е бивш генерал от полицията със съмнителни връзки с хора от престъпния свят през 90-те. Сегашният ни президентът е бивш агент на комунистическата репресивна машина. То само той да беше! На всички възлови места в държавата са разположени тия бивши агенти, сътрудници и щатни служители на Държавна сигурност и те дърпат конците почти във всички сфери на обществения ни живот. Ако не са били такива са били я полицаи, я военни, я членове на БКП. Повечето от тях са в основата на вече световно известната българска организирана престъпност. Миналата седмица се разбра, че над 10 % от състава на ДАНС, институцията, която би трябвало се грижи за сигурността на държавата, били сътрудници и щатни служители на тая прословута ДС. Разбра се също, че един мафиот ще се кандидатира за президент. 16 депутати пък отидоха да получават подаръци, които по закон нямат право да взимат, а няколко лекари, кълнели се в Хипократ зарязаха едно новородено в хладилника.

Ония пък дето едно време бяха фенове на сръбската чалга, сега слушат българска такава. Това слушат естествено и децата им. Само дето днес ми се навират в очите от почти всяка медия и не ме оставят и за секунда да се колебая, коя култура е най-разпространената сред милите ми сънародници. Оня съсед отгоре вече си е купил мощна уредба и онова озвучаване от тоталитарното минало ми се вижда, като приятен шепот. Но само слушането да беше. И сега, и преди тия хора оформяха "масовата култура", която обаче в днешни дни взе да набъбва в неподозирани размери, разпространявайки начин на мислене и модели на подражание, неприсъщи на една цивилизована европейска държава, каквато обикновено под път и над път изтъкваме, че сме.

И в реда на тези мисли се връщам назад към историята на Родината ни. Не е ли съвсем естествено в последните повече от 100 години неизменно да заемаме едно от последните три места  на континента по БВП, покупателна способност, инфраструктура, та ако щете и по брой тоалетни на глава от населението?  При всичките тия политици и целия тоя народ резултатът е елементарно предсказуем -съвременна България, отново е сред най бедните страни на Стария контитет. Мога още много да пиша, но рискувам накрая да се получи книга, която никак не бих искал да чета :)

Та тая гротеска не ме е напускала през целия ми съзнателен живот,  кофтито е, че някак все се повтаря под една или друга форма, независимо от формата на управление :) и обществения „строй”. Дежавю някакво...

image




Гласувай:
30



1. cefulesteven - Имаше една много хубава, макар и ...
06.12.2010 11:58
Имаше една много хубава, макар и цинична фраза за "новият бардак и старите...хетери" не е възможна подобна комбинация. Нови идеи със старите хора или приемниците на старите хора, просто си остават идеи, някой им вярва за кратко, но после се пита: това ли е живота ми и илюзиите чезнат.
цитирай
2. vmir - Прав си, но не е редно да умрем преди надеждата.
06.12.2010 12:08
Въпреки всичко, идват и по-добри времена. Ето, виж последните 20 години. Трудни, трудно, ама колкото и да бяха трудни, нима би ги заменил за сивата комунистическа боза? Още ми се изправят косите от ужас, като си спомням тоталната безнадеждност на соца. Единствената възможност да живееш с по-малко лишения, беше да се продадеш. За мнозина продажничеството стана спасение и в днешните условия, а други пък го предадоха като норма на децата си, без да им дадат шанс да видят друг начин за оправия.
Абе, интересни времена.
цитирай
3. syrmaepon - Много отдавна, още по времето на ...
06.12.2010 13:44
Много отдавна,още по времето на опашките една моя състудентка от Монтана ме попита:Във вашия край каква музика слушате,защото по нашия слушаме сръбско..По инерция,преди да се замисля щях да отговоря - българска.Може би проблемът е в това,че българите не си вярват много.Въпреки всичко в мене тлее все пак някакъв оптимизъм...
цитирай
4. tili - Днес научих, че е починал
06.12.2010 14:37
Атанас Славов. Той разбираше от народопсихология и имаше някаква горчива вяра в този народ.
Хубав никулденски пост си пуснал. Може пък да стават чудеса...
цитирай
5. haralanov - Здpавей!
06.12.2010 15:00
Отписал съм я аз вече България...
цитирай
6. eli23 - Се ля ви
06.12.2010 15:06
по наш'те географски ширини.Дезоле.
цитирай
7. balgarski7vinarki - Ujasno mi e JAL
06.12.2010 19:52
Sravniavam s jivotite na evropeizite - ne standarta samo, a nirmalnostta kato zialo- rabota,semeistvo, razbirania.
Shte dobavia i oshte edno ujasno parvo miasto v Evropa -po zabolevaemost ot rak-kakto kaza v edno intervu edna otkrovenna lekarka- vseki den si otiva edin malak grad .
Predi se gneviah, psuvah , iskah da promeniam neshto -sega samo jalia.
A za drugarite ot Jivkovizma, po tochno -6-to i DS- sarbala sam chorbata, hair da ne vidiat i te, i othrantutenite ot tiah, hair.
T.Jivkov be iztarbushen chovek- sled kato ruskite slujbi vidiaha smetkata na dashteriata Ludmila- toi be samo opakovka, niamashe go veche, dori prost, dori vsiakakav.
Ziganite okupiraha vlastta 1980-90, vkl. ruskite takiva, ta ne beshe roma-G.Iordanov, polu roma - Dim Stoianov i t.n.
Sarbali sme chorbata.
Chao
цитирай
8. raylight - Гротеската е изкуство
06.12.2010 20:17
на събуждането :)
цитирай
9. dolsineq - Сетих се за един виц, докато четях ...
06.12.2010 20:42
Сетих се за един виц, докато четях статията ти: "Един червен другар отишъл в една книжарница и попитал продавачката: "Какво да се прави" /търсел книгата на Чернишевски/. Жената го изгледала от главата до петите и изсъскала: - Другарю, аз ли да Ви уча какво да правите?" ... "Червените другари" знаеха много добре какво правят. Резултатите са налице, а колкото до бай Тошо, би могъл да мине като пьрвообраз на алековия бай Ганьо. Нищо, че ще има разминаване във времето. Парвенющина, келипирлък, хамелионщина - са негови неразделими качества.
цитирай
10. azbgisveta - Добре си ги почувсвал нещата!
06.12.2010 21:45
Ние с теб май почти сме набори, а? ;-)
цитирай
11. анонимен - zzd
06.12.2010 23:00
kriti4noe,no s umilenie.taka i trjbva da bade,za6toto balgaria tova sme nie.tarpim vsi4ko: neveji ,korumpirani upravnici,cigani-kravopiici,turci,pmaci-predateli,kradci na vsi4ki niova,iQ-mama mia,u4ili6teto-proizve6da kreteni.e,sega kakvo-da si hva6tame 6apkite i da zaminavame.tova e dobra idej,no moita madra baba kazva6e:kadeto i brambarda hodi,g@za si nosi.
цитирай
12. анонимен - Do vmir ot Vlado
06.12.2010 23:22
Ти май не си живял при социализма ! Тогава нямаше тая мизерия - гладни и бездомни нямаше ивсеки можеше да отиде 15 дни на почивка на море или планина.Сега имаме 60 % бедни, хиляди бездомни, 100 хиляди проститутки от които 98 хиляди насилствени,а цялата ни съдебна система е корумпирана.Нямаме нито достъпно здравеопазване,нито образование.Добрите времена са за 5%-та управленческо-мутренска клика от която си навярно и ти.
цитирай
13. анонимен - пребройте коментарите: 1 от 12 е живял добре...
07.12.2010 09:48
...а аз все още се чувствам като хамстре в колело!!!!!!!!!!
цитирай
14. анонимен - извинявам се за техническата грешка
07.12.2010 09:49
но все съм хамстер в колело.
цитирай
15. анонимен - въпреки усещането за безнадежн...
07.12.2010 10:33
въпреки усещането за безнадежност, бих Ви припомнил, че отделни представители на българската интелигенция са правили и правят по успешни или не толкова успешни опити за провокиране на обществото ни; хумора в различните му форми е бича, който по лесно се разпознава от тежките философски размисли/самият аз имам такъв негативен опит/ успех! не се отчайвйте от глупоста и продажничеството - има ги навсякъде, не само у нас.
цитирай
16. анонимен - Страшна е "победата" на "народа"
07.12.2010 14:24
над самия него. Само лумпени - едни на власт, а други - под власт ;)))
цитирай
17. milady - komentarite sa izlishni....
07.12.2010 18:34
Grotreska zvu4i...krasivo i zagada4no.. U nas e ..teater na absurda...Dano..ostane neshoot tozi krasiv kray..Bulgaria.Pozdravi .JULIA.))
цитирай
18. urilozev - Минорно
07.12.2010 19:54
Мислех си, дощя ми се, четейки написаното, да хвана нещо положително от миналото и да го прехвърля като мост в бъдещето за надеждата. Почти го бях намерил, но стигнах до сръбската музика и чалгарията. Е-е наистина си прав. Години бягах от тях чрез Форинър и подобие та май наистина е безнадеждно.Но пък ще "запъвам петички".Със здраве.
цитирай
19. анонимен - АБЕ, АВТОРЕ....
07.12.2010 21:43
...ТИ ВЯРВАШ ЛИ В БОГА...??!
ЗАЩОТО, АЗ....ДА!!!
ЗАЩО ВЯРВАМ,ЛИ.......ЗАЩОТО, ВЯРВАМ В СЕБЕ СИ???!
АМИ ТИ......?
цитирай
20. luben - така си е
08.12.2010 11:08
аз обаче съм си свикнал да гледам тенденции и хубавите неща. А от тях има не малко - пътят по който сме тръгнали е правилен и хубав - не се виси по опашки за визи, банани и телевизори, не висиш като идиот с молби да ти позволят ... всичко, нямаш печат за кого си женен, къде работиш и къде живееш дето всеки по улицата или хотели и т.н. да те проверяват, не се регистрираш да направиш копия на някоя книга (80-те години да ксерографираш книга си беше приключение и не дай Боже да се усети, че на даден ксерокс се снима повечко ...). И куп други неща. Логично е, че не може да очакваме в рамките на 1 поколение да се промени мислене, манталитет, поведение, камо ли възпитание. Как да очакваме от онези "дейци" и "другари" да пуснат властта - сега я държат чрез Златев, фирми и други лостове, но не е пълна власт, колкото и малко или илюзорни (и каквото се каже там - манипулирани и др) - има си избори, колкото и корумпирани и платени - има си медии (а не само БНТ), може да се дигна утре да ида до Виена без да се моля за изходна и после за входна виза...мога да изброявам много. Не искам да кажа, че тук е рай и прекрасно - не - не е и всичко казано горе е истина и валидно. Не искам и да сравнявам със света - там е далеч от перфектно и идеално - и там има мафия, корпуция и лъжа, но просто е на друго ниво(като поживее човек там се разочарова от идеала, който е имал за там, но пък от към ред и законност сравненията са немислими) . Е - и ние ще достигнем това ниво, но вероятно след 2-3 поколения. Първото по чва да работи сега (поколението от 89-та година), но за жалост и то не е с най-хубавите ценности от свободния свят. Все пак е освободено от много бремета и ... дано техните деца и внуци вече са съвсем освободени от сръбско, чалга, ДС и комунизъм... Да има друг вид мислене.
цитирай
21. анонимен - ОТЛИЧНО КАЗАНО.....№20
08.12.2010 14:54
ТОВА Е, АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА!
ЩЕ ДОБАВЯ ОБАЧЕ ,НЕЩО КОЕТО СЪМ КАЗВАЛ И ПОВТАРЯЛ:
"500г., ТУРСКА ВЛАСТ---НИЩО НЕ Е ПРЕД ,50-г.,КОМУНИЗЪМ!"
ЗА ТИЯ 50-г., КОМУНИСТИТЕ НАПРАВИХА ТОВА ,КОЕТО.... ТУРЦИТЕ НЕ САМО НЕ МОЖАХА ,...НО И НЕ ПОСМЯХА ДА НАПРАВЯТ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
БЕДНИЯТ ,ГЛАДНИЯ И БЕЗИМОТНИЯ ......Е ЗАПЛАХА И ЗА САМИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!
ДЪРЖАВА ОТ "ЛУМПЕН- ПРОЛЕТАРИИ"----РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ СРИВА ,ОТ САМОСЕБЕ СИ!
БЪЛГАРИЯ ----УСПЕШНО ДОКАЗА ТОВА.....И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО ДОКАЗВА!

САМО БОГАТИ ХОРА---МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА ,БОГАТА И ПРИВЛЕКАТЕЛНА!
ОБРАТНОТО Е ,ПЪЛНА ГЛУПОСТ!
МИСЛЕТЕ ,КАК ОТ 5-лв., ДА НАПРАВИТЕ 500....ДРУГОТО, СА ПОЛИТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИЙ--ТЕ ,НЯМА ДА ВИ НАХРАНЯТ, НИТО ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ ЩАСТЛИВИ!!
цитирай
22. djgator - ...
09.12.2010 22:33
Приятелю и аз написах подобен постинг в 2 части, толкова са сходни мислите ни по тези въпроси, все едно заедно сме писали :) Съдба.
цитирай
23. анонимен - Хубаво е, че тук има хора с някакъв ...
11.12.2010 07:53
Хубаво е, че тук има хора с някакъв исторически оптимизъм - "не може да се оправи всичко с едно поколение", "... на по-хубаво става..." и пр. Обикновенно на такива и библейските притчи не са им чужди - ... за Мойсей и четиридесетте години... Сякаш ще живеят 1000 години. НЕ знам, може пък и да живеят! А този с ксерокса през 80-те, направо ме уби! Ами просто, ксероксите бяха малко тогава бе, пич! Нямаше лазерни принтери... Просто още технологиите не бяха толкова развити....
На историческите оптимисти, които очевидно се заблуждават, за да не признаят колко е зле положението, мога да кажа само едно - България от 60-те, 70-те, 80-те беше много "по-близо" до "западните стандарти", отколкото България сега!
Само едно нещо, едно-единствено нещо се е променило - че може да се пътува свободно навсякъде! Което е велико! Но то автоматически се обезмисля, ако нямаш пари. Оставяме си свряни в кочината - при чалгата и ченгесарите! И се мъчим да се убедим, че ОТТАТЪК не е толкова добре! НАй-гот си е У НАС!
Всъщност това е и целта на СТРОИТЕЛИТЕ НА "НОВАТА" БЪЛГАРИЯ!
цитирай
24. анонимен - за статията
11.12.2010 17:53
Браво, г-н Александров! Поздравленията са от един 71 годишен старец от София!
цитирай
25. staler - току претопляте стари манджи-к...
12.12.2010 09:45
току претопляте стари манджи-какво било и не било при социализма,как ни мъчели комунистите и ченгесарите ,как ни пречат и сега и пр....всяка система има предимства и недостатъци,по важно е кои и как я прилага.капитализъм има и в конго нали?нашия проблем е че социализъм,капитализъм-строителите са все едни и същи некадърни,крадливи,марионетни ибрикчии,които обаче ние търпим.що за народ сме след като не можем да намерим 200-300 нормални,компетентни ,сравнително почтени и родолюбиви българи които да изберем да ни управляват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470300
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол