Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.04.2011 12:09 - Да не цапаме България за един ден
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8980 Коментари: 17 Гласове:
44

Последна промяна: 11.04.2011 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не знам дали поредната масовка в стил „ранен социализъм” наречена „Да изчистим България за един ден” постигна своите цели. Знам само, че много софиянци отговориха на призива на общината и изчистиха... килерите, мазетата, таваните, че дори и жилищата си от излишните боклуци трупани там от тях с години. Поне от планините вещи, скрили контейнерите за смет, човек можеше да си направи този извод. Изтрити килими, изкорубени телевизори, стари дюшемета, ръждясали хладилници, холни гарнитури... А събираните от малките групички ентусиасти улични боклуци срамежливо се криеха в някое кюше, прилежно опаковани в найлонови торби. Естествено повечето българи, подтиквани от най-разнородни причини, въобще не си дадоха труда да запретнат ръкави и да се поизцапат. Знам, че единствения начин да ги изкараш навън е да им спретнеш нещо като задължителен „Ленински съботник”, на който присъствието се отмята поименно :)

От времето на тоталитаризма съм малко предубеден към такива „масови мероприятия”, които по-скоро захранват прадревното стадно чувство у човека, а не култивират определен светоглед и отношение към околната среда. Но какво говоря! По подобен начин работи и цялата ни държавна машина, провеждайки мероприятия от типа „Светлина”, „Колани”, „Трудови договори”, „Касови апарати”, „Пушене в заведенията за обществено хранене”... Нали сте чували натрапващите се думи, звучащи почти всекидневно от радиа и телевизии: „От утре данъчните започват проверка за...”, „От утре КАТ започва проверка за...”, „От утре общината започва проверка на..”. Все новини, които създават у обикновения човек впечатлението, че цялата ни страна се управлява чрез акции и масовки, провеждани от държавната администрация веднъж годишно. Значи ли, че ако утре и други ден от КАТ проверяват за сложени колани, в другите дни не го правят? Или пък, когато от общината през април, например, проверяват за незаконно строителство, през останалите месеци, тая им функция замира ли? Явно да, щом непрекъснато слушаме, какво ще ни проверяват утре, какво в други ден и какво след месец.

Така е и с почистването. Цапаме 364 дни и накрая спретваме една акциика, по време на която спираме да мърсим, а само чистим. Не казвам, че от нея няма полза. Напротив. Около седмица ще е чисто. После пак, всички ние, ще си потънем в екзотиката и уюта на боклуците, които ежедневно пръскаме около нас.

Явно по тоя въпрос подходът трябва да е малко по-различен. Може пак някоя акция да си спретнем, за да не нарушаваме традицията и да не притесняваме любителите на колективизма. Може да се казва например: „Да не цапаме България за един ден”. На следващата година ще пробваме с друга акция, с почти утопичната и титанична цел: „Да не цапаме България за два дни”...И така ...

image



Гласувай:
44



1. gantree - :))))
11.04.2011 13:11
"Да не цапаме България за един ден" е сама по себе си прекрасна идея.
Единственото отчайващо е предложението ти чак "през следващата година" да се организира "... за два дни", по-следващата "... за три дни", и така нататък. Това твое предложение означава, че едва след три века и половина (365 години) България ще е чиста целогодишно. Много време е това, няма да мога да го дочакам.

Поздрави. :)))
цитирай
2. tit - Нали забраняващите лозунги не са актуални?:))
11.04.2011 17:24
С това "не" ще има проблем...
Почистването и отделянето на ненужното е част от подържането на реда, в тоя смисъл "Да подреждаме България всеки ден!" би било по-подканящо!:)
Малко ми лъха на Оруел, ама...
цитирай
3. mamkamu - Оптимист си...
11.04.2011 17:56
gantree написа:
"Да не цапаме България за един ден" е сама по себе си прекрасна идея.
Единственото отчайващо е предложението ти чак "през следващата година" да се организира "... за два дни", по-следващата "... за три дни", и така нататък. Това твое предложение означава, че едва след три века и половина (365 години) България ще е чиста целогодишно. Много време е това, няма да мога да го дочакам.

Поздрави. :)))


Оптимист си ти :) Нима се надяваш да доживееш момента?!
цитирай
4. mamkamu - :)
11.04.2011 17:58
tit написа:
Нали забраняващите лозунги не са актуални?:))
С това "не" ще има проблем...
Почистването и отделянето на ненужното е част от подържането на реда, в тоя смисъл "Да подреждаме България всеки ден!" би било по-подканящо!:)
Малко ми лъха на Оруел, ама...


И добре ти лъха :) Положението е отчайващо. Сблъсквам се с него всеки ден.
цитирай
5. mamkamu - За кой ли пореден път анонимните ...
11.04.2011 19:52
За кой ли пореден път анонимните коментари потънаха в небитието. Извинявам се от името на Блог.бг, които явно не могат да си настроят настройките :)
цитирай
6. iliada - Да прав си -трябва да се научим да пазим ,а който не пази да плаща...........
11.04.2011 20:03
Така е по света и да внимавам да не спомена в стил Теди Симеонов белите страни!)))
цитирай
7. анонимен - Аз нищо не чистих
11.04.2011 21:00
дори и в къщи се скатах. Изобщо, мота да бъда наречен пълен мързел и нечистник. Това е. :-))))
цитирай
8. cefulesteven - Временният резултат: по-мръсно е, ...
12.04.2011 09:27
Временният резултат: по-мръсно е, отколкото, ако не беше се провел съботника. Вятърът разпиля боклука от неприбраните контейнери, а в него освен онзи който си е бил по улиците го е имало и боклука от таваните и мазетата.
цитирай
9. hosekura - Можем да почнем с малко ;)
12.04.2011 09:37
Да речем да не 'цапаме' блога за 1 ден ;) Ама няма да стане никога !!! ;) ;) ;)
цитирай
10. pin777 - Аз пък не разбирам какво лошо има в това да се направи масово мероприятие.
12.04.2011 10:17
И нацията да е единна пак ли е глупост ? Напротив, всичко си беше идеално, даже трябва да има повече такива мероприятия. Това, че фирмите за сметосъбиране не си свършиха работата като хората си е съвсем друго нещо. Даже ми се струва, че пак имаше 'изяви' с правене напук. Ама то така е нали в България постоянно някой все гледа сеира на друг и ако се издъни да му се подиграва. Я се огледайте малко. Вижте какво става по света. Хората в другите държави като излязат на 'масови мероприятия' - стачки. Като в България ли стачкуват ? Видяхте ли гърците как стачкуват ? Примитивно било. Стадно. Абе понякога да ти кажа честно големи глупости пишеш. И не си наясно май с доста от нещата. Не се научихте да делите нещата на правилни или грешни. Има доста да се учи тази нация, ама пусти предразсъдъци. Все на опцията 'нашите' не грешат другите са маскари. Има толкова много неща от социализма даже на, които трябва да обърнем внимание и да се поучим . Не казвам, че е било рай. Не казвам, че е било и ад. Просто част от историята на България. Поздравявам БТВ за инициативата.
цитирай
11. boristodorov56 - Вчера бях в Студенсткия град по р...
12.04.2011 10:56
Вчера бях в Студенсткия град по работа -
ми около общежитията всички дървета са накичени с найлонови торбички като коледни елхи, я отдолу изброих поне 20 коли по-качествени от моята.
Въпрос с повишена трудост е докога ще спонсорираме хора, които не им пука за мястото, в което живеят и се отнасят към него като нашествници, за да могат да си осигурат ценз за единствено за добре платен гурбет?
цитирай
12. razkazvachka - Добра идея!
12.04.2011 12:34
Преди три години се върнах от една по-дълга командировка. И веднага започнах да чистя тротоара, че даже и улицата пред нас. Всичките комшии минаха и рекоха: "Много чистиш! Ама нема нужда, оно па че стане мръсно!" и заминаваха да си напазаруват, а после се качваха по етажите и вечерта излизаха на балкончетата, хвърляха бързо поглед наоколо и с отработено движение мятаха торбички с боклуци. На другата сутрин щастливи баби и дядовци водеха внучетата из полянката с боклучетата да си играят.
А майките и татковците се мятат на класните си автомобили, които явно нямат вътре джобчета - та се налага от време на време да отварят прозорците и да "оставят" на шосето чашите от кафе и опаковките от закуските...
Но нашите чистачки чистят в чужбина. Тука само се цапа.
цитирай
13. armorica - Не беше чак толкова лоша идеята
12.04.2011 12:35
Това, че контейнерите не са се виждали от изхвърлени вещи от къщите и мазетата, не е чак толкова лошо. Щом нещо не ти служи, го махаш и си отваряш място да дишат и дробовете, и душата. Сигурно ви е ясно колко е противно да живееш в дом, задръстен от всякакви вещи и "вещИци".
А аз бих казала "Да не цапаме България! Всеки ден!" При мене това не е акция, а постоянно поведение. И децата ми се научиха. (Ей, само как се изфуках!) Каквото зависи от мене, правя го, хвърлям боклука в контейнери и кошчета, но за съжаление никой от нас като отделен индивид не може да върши работата на почистващите фирми.
цитирай
14. hamstera - Ся ще ме нападнат...
12.04.2011 13:04
Хамстера смята, че това почистване беше абсолютен ПиАр! Защо?
Щото аз за чий плащам такса смет, за чий има фирми "Чистота", ДТИЦ, ВОЛФ и т.н.?
Нали им плащат? Че те ако не са си свършили работата, защо аз ще трябва да я върша?
Да не говорим за селяндущината, която все още не се е научила, че мястото на боклука е в контейнера, а не в пликче през балкона?
Не одобрявам каузи, които не отговарят на понятието "кауза". Кауза е да помогтнеш на някого, но не и да му чистиш бокулка, сойто той ИМА възможност да почисти!
Надявам се по-скоро на друга чистка - от към Министерски съвет примерно... И не само там...
цитирай
15. armorica - Абсолютно!
12.04.2011 14:01
Съм "за" коментар номер 14!
цитирай
16. makont - Да вземем да си го направим национален празник,
12.04.2011 16:19
нещо като осми март или денят на влюбените. Един път в годината обичаме жените си, майките си, любимите си, един път чистим и т.н. Иначе, според мен, всеки един от нас чисти всеки ден, като не си хвърля боклука където му падне.
цитирай
17. gwendoline - Ами да, цапаме всеки ден, чистим (евентуално) веднъж в годината.
16.04.2011 13:52
Не става така. Присъединявам се към №14, като добавям - трябват и глоби, за който не умее да пази чисто!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470254
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол