Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.07.2011 12:33 - Цивилизацията. Галерии, имигранти и тоалетни... (2)
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8621 Коментари: 12 Гласове:
26

Последна промяна: 13.05.2017 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Текстът се намира вече в новия ми блог тук:
http://gledam.blogspot.bg/2011/08/blog-post.html



Гласувай:
26



1. minavamottuk - Още,
22.07.2011 14:59
още..)))))
цитирай
2. haralanov - Здравей!
22.07.2011 16:29
Няма как да не се съглася с написаното от теб.Изграждането на хигиенни навици е свързано и с други работи.И най-вече с определен тип култура.След последното преброяване стана ясно,че и до ден днешен в 80% от жилищата на село,липсва вградена тоалетна.Понеже и аз съм от село знам го от личен опит.Кенефа е отвън.Дори старците се чудят искрено как е възможно в къщи кухнята и тоалетната да са ти на няколко метра разтояние.Този начин на мислене издава лош консерватизъм,лоши хигиенни навици,нежелание за промяна,ниска култура!А древните римляни...И тях не можем да стигнем..:)
цитирай
3. tili - Аз пък няма как да не се сетя
22.07.2011 20:00
за една пиеса на Аристофан, където двама съседи излезли в дворовете си на "по вънка" клечат от двете страни на оградата и си говорят. Тогава не е имало и помен от Византия :)))
Старите българи поне са копаели дупка далече от къщата си.
цитирай
4. syrmaepon - Изкуството може би
23.07.2011 09:45
е проекция на светогледа на Обществото,така че май има наистина нещо криво и изкълчено в днешния светоглед....))
Мъдри са биле римляните - точно в момента на изчистване на тялото от отпадъка и полугол едва ли е можел лесно да лъже и шикалкави.))))
Оставам с впечатление обаче,че всички непременно гледат на "цивилизацията" като на материална постройка и всеки се надпреварва чия кула е по-висока,разбира се додето не се килне от нещо си.Аз разбирам под цивилизация друго - светоглед,морал,установени обществени предписания и разбира се оригинална култура,която не винаги трябва да е от камък.Японците преди живеели в хартиени домове,но това съвсем не означава че няма цивилизация там.
За българската имитация - наистина е тъжно,но така е с всички народи,нарочно не ги наричам варвари,дошли да живеят на чуждо място.И днешните емигранти по света нямат друг избор освен да се влеят в чуждата култура.Виж - тези които си остават на мястото - те могат да поддържат искрицата огън.

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/07/23/.788653
цитирай
5. lava - :(
23.07.2011 10:38
Господин сър, ако Вашите познания са само от учебниците по история, то вашата неграмотност е очевидна. Дълга тема, в която няма да навлизам.
Когато копипейтъра Аспарух строи своя дворец в Плиска, кривокраките му и тъпи коняри изграждат инсталация за парно отопление и тоалетни. В Европа до 15 век изхвърлят гърнетата си от прозореца, та дори един път и самият френски крал бил благословен с долетялата отгоре такава течност.
Не са останали нито дворци, нито много книги, за да се види истината за миналото ни, защото с коли са изнасяли или горили книгите ни, за да ни затрият паметта и да си направят нова Византия след освобождението нашите съседи на юг. А и тези на запад гледат и повдигат крак.
Та по тази причина не сте чули и за школата на патриарх Евтимий, за Теодосий Търновски или нашенеца Киприян, който отива в разпокъсаните руски княжества, става техен патриарх и ги обединява. Дава им цел и посока и след падането на Византия те поемат на плещите си мисията да бъдат новия обединител на източноправославното християнство (на мястото на Константинопол).
Да мерим миналото с днешните аршини е удобно, но неправдоподобно.
цитирай
6. lava - haralanov
23.07.2011 10:51
Сещам се за джакузито на Вальо Топлото и си мисля колко от многобройното население на Рим (пъпът на света) са водели високоинтелектуални разговори в нужниците, защото свободно време за разговори има само аристокрацията. Другите (робите) са копаели от тъмно до тъмно и са имали тоалетни като нашите селяни. Както и нашите селяни нямат джакузи в офисите си (по същата причина).
Да, селянка съм. Но нашият мъдър език има и нюанси... та се опитвам селянията да не ми е присъща.
цитирай
7. анонимен - Искам СССР (наречен евфемистично Русия днес)
25.07.2011 13:39
да стане привлекателна за всички чалми и кюнци от цял свят, та Европа малко да мирне.
цитирай
8. luben - готино
27.07.2011 13:14
още по-забавно е, че на мен любимият ми пример за това как е било по нашите земи (е, има си няколко уговорки, но все пак) преди 2000 г. по време на римляните и 19-20 век е сравнение на тоалетните - едните с течаща вода и т.н., другите. ... дупки в земята в грозно направена барака в двора.

Само с едно не съм много съгласен с тебе - за нежеланието днес да се ходи в Китай. Има не малко желание на хората, там животът и всичко е на пъти по-уредено от тук, като най-голямата бариера си остава езика, но като гледам и той не е чак такъв проблем. Китай (забрави Япония, Сингапур, Тайван, Хонконг...) си е привлекателна точка не само за бизнес, но и това да е, не бива да се пренебрегва. И съм на 100% съгласен с това, че БГ е имитирала Византия, докато са съществували заедно (без да надхвърли оргинала-щот японците имитират, но го правят до по-голямо съвършенство от оргинала). А колкото до щастието - това пък е съвсем друга тема според мен - дали сме щастливи като по-цивилизовани или не. Но май няма как да се пробва. Въпреки, че освен аборигените, днешните мутри, в нашата си държава са също щастливи. Или нещо бъркам?
цитирай
9. анонимен - Юри, здрасти!
04.08.2011 18:09
Мамка му и кенефи... Знаеш ли колко бях изненадан, когато видях в Троя /не се е казвала Троя, а Вилуса. Ма то грък чужди езици не знае, то и Омир ли ще се прави изключение/, обществени тоалетни с течаща вода, водопровод и канализация. Дори и задниците са си бърсали с мокра гъба. Гледах филм на 1 германец, който копае там вече 25 години. Е, аз съм си направил свой критерий за цивилизацията.
цивилизация = бюрокрация
Има ли едното има и другото. :-))))))))))))))
цитирай
10. анонимен - С този прочит на историята не съм ...
11.08.2011 17:58
С този прочит на историята не съм съгласен, особено слагането на Българите при хуни и прочие, вместо при перси и парти, където СА, археологически, исторически и фактологически погледнато. Също не съм съгласен с това, че сме нечисти от древността насам (Българите са били задължени да се къпят ВСЕКИ ДЕН и Вожкките и Дунавските, според латинските и арабски извори). Съвременна България е много по - бедна и слаба от Оригиналната дни държава, именно защото по нищо не прилича на нея, вкл и по тоалетните. Огледай баните в Плиска и Преслав, преди така волно да приписваш грехове на древните ни предци заради сегашната ни мизерия
цитирай
11. анонимен - 10-i komentar
11.08.2011 17:59
e ot raylight
цитирай
12. анонимен - RE:ms nadia denero go to thugnastynet with %2430 to see more
01.12.2011 06:03
#grabbed[N - www.pufyxuweqer.blogspot.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470555
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол