Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.10.2011 15:45 - Глупак
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 21333 Коментари: 39 Гласове:
58

Последна промяна: 31.10.2011 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageЧудни са хората по тези дължини и ширини. Някак по различни са. Дали заради още ухаещия от всички ни аромат на село? Или пък заради живота в една „копи-пейст” цивилизация, имитираща със задъхани темпове от поне стотина години насам де що види и чуе от Вечно Изпреварващия ни Свят. Имитираща, но неосъзнаваща, копираща, но непреживяваща. Защото лесно можеш да копираш дрехи, сгради, маниери, градска среда, политическо устройство дори... но светогледа, етиката, онази вътрешна убеденост на човек в идеите и постъпките му, това не подлежи на копиране. Тези неща не можеш да обуеш сякаш си нахлузваш нови маратонки, докато опинците на дедите ти все още се показват от шкафа, готови винаги да влязат отново в употреба, когато се спънеш в непонятни за теб ситуации. За това трябва време и десетки поколения постепенно развитие. Традиционната градска среда, определено помага, но не е задължителен елемент.

За туй сигурно изкривените ни ценности ни подтикват да наричаме кича изкуство, доблестта наивност, арогантността мъжкарство, простотията комуникативност, измамата находчивост, а спазването на правилата непоправима глупост.

1994-95-та се бях захванал с „бизнес”. Имах видеотека. За да имам право да давам касети под наем, трябваше да ги купувам от оторизирани фирми, като си плащах за всеки филм авторското право, което естествено излизаше десетки пъти по-скъпо от нормалната му цена за домашна употреба. Много познати тогава ми казваха:
-Вземи започни да правиш презаписи на касетите, както правят всички нормални хора.
Аз обаче, не давах и дума да се изрече: -Не! Ще играя по правилата. Ще си плащам за авторско право и ще си гледам бизнеса. Който и да чуеше тия думи, стига да ми беше достатъчно близък, изговаряше натъртено една единствена дума: -Глупак! Е, след две години бях принуден да затворя „бизнеса”, понеже всички от конкуренцията се занимаваха с това да правят пиратски копия и дори отвориха нелегални студия за тази си дейност. Някои от тях днес са едни от най-големите кино разпространители в България...

Друго пък ми се случва доста често. Обикаляме ние с жена ми с колата и търсим място за паркиране в Центъра.
-Ето, ето! –провиква се тя. –Тук има свободно място! Давай! -Тук не е разрешено за паркиране–обяснявам и кротко аз. -Е другите, как така са спрели?! Гледай, цялата улица е нафрашкана. Паркирай и ти... -Не е разрешено, бе! К`во ме интересуват другите –повишавам леко тон. -Гледай, гледай, един вече се напъха на мястото, докато ми се обясняваш. Ти сега обикаляй, като гламав... Тя никога не изрича компрометиращата дума, но нейде из мозъкът ми се върти логичното: „глупак”.

Друг случай. В едно квартална кафене сме с жена ми и една приятелска двойка. Настаняваме се на една маса и двамата мъже отиваме до бара за да поръчаме. В това време вътре нахлуват десетина души видимо подпийнали, намират си маса и почват да си търсят свободни столове. Не знам защо решиха, че нашите два са свободни, при положение, че имаше и други наистина такива. Грабват ги, без да обръщат внимание на протестите на половинките ни и се настаняват удобно. Двама от тях тръгват към бара. Аз пък отивам до тяхната маса, взимам си моя стол, докато ония ме гледат с отворени уста, и кротко си сядам срещу жена ми. Справедливостта е възтържествувала. Виждам обаче напрегнатите физиономии на момичетата. Виждам и в отражението на витрината, как ония стават лека полека и застават зад гърба ми. Отместих се щом видях първия да замахва към главата ми..., но за съжаление следващите ми движения не бяха толкова сполучливи. Е, какъв може да е резултата при съотношение 1:5 в полза на противника :) Счупени маси, чаши, шишета и глави Приятелят ми, отиде в Пирогов да го шият, а аз минах метър с няколко синини, драскотини и натъртвания.
-Добре де, –разправя ми на другия ден един приятел –защо скачаш на бой, като знаеш, че ще те пребият?! Глупак! -Може да съм глупак, -отговарям му аз – но запазих самоуважението си...

И нещо по-прясно. Една приятелка ми беше дала колата си, докато беше в чужбина. От дясната страна на предното стъкло се мъдреше пропуск на една Много Важна Държавна Институция. Един ден с жена ми отивахме да я вземем от летището. Паркирах на платения паркинг отдолу и се упътихме към зала пристигащи. Посрещнахме я и тръгваме обратно към колата. Аз спирам на гишето за плащане на паркинга и тя учудено ме пита:
- Ама ти на платения паркинг ли си паркирал?! С тоя пропуск никой нямаше да ти направи проблем и да паркираш на забранено място. Защо не паркира отпред? - Ами защото съм непоправим глупак! –отговорих й с усмивка аз.

Та такива ми ти работи за глупаците из тия югоизточни покрайнини на Европа... Само се надявам в някой хубав ден ние да станем мнозинство, да си направим една държава на глупаците и най-сетне да заживеем, както ние си знаем. По глупашки.

image


П.П. Тия мисли ме споходиха преди време, след като прочетох един 
великолепен текст на evrazol.



Гласувай:
57



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - И аз може би съм глупак, но си мисля, ...
31.10.2011 16:15
И аз може би съм глупак, но си мисля, че някои от принципите, които не съм изгубил, които си спазвам независимо от цената, пазят и мен, самия. Не, че се оправдава винаги, напротив. Често изпадам в ситуацията на героя ти, но продължавам да си вярвам на глупостите, че иначе и умните неща се обезсмислят.
цитирай
2. kuracpalac - Здравей колега...
31.10.2011 16:21
...двама сме...най-малко ;-))
цитирай
3. анонимен - E,да се присъединя и аз,колеги-
31.10.2011 16:48
виж с каква шеметна скорост партията набира скорост-
поздрави-важното е,че не сме безучастни и овчедушно
търпеливи глупаци!
цитирай
4. minavamottuk - За държавата
31.10.2011 16:51
на глупаците-ура...
цитирай
5. swan16 - Защо ли като го четях и написаното ...
31.10.2011 17:06
Защо ли като го четях и написаното малко ми напомняше за мен самата?....Съпруга ми в този ред на мисли понякога се смее и ми казва на шега, че съм малко ''смотана'' в някои отношения, но пък аз си се харесвам такава :)
цитирай
6. dorichela - Повече "глупаци" като ...
31.10.2011 17:11
Повече "глупаци" като тебе трябват!
цитирай
7. kass - mamkamu
31.10.2011 17:36
Написах го при evrazol, ще го пусна и при теб:
Къде са глупаците ли? Сещам се за онази приказка, че всеки мъдрец е малко глупав. Докато четях се чудих има ли разлика между "наивен" и "глупав". Веднъж спорих с баща си по този въпрос, та той винаги ме наричаше глупава когато наивно повярвах на думите на някой, смятайки че щом аз не мога да излъжа по такъв въпрос значи не може и той... Та тогава му казах, че наивен и глупав са две различни неща. Че наивността е повече чистосърдечие отколкото неспособност да мислиш, защото глупавия човек не може да мисли... Все едно да не навлизам в подробности... Факт беше, че за него "глупав" е всеки човек, който го прецакват с пари. Не е глупав онзи който знае как да ги спечели или не се остави да му ги отмъкнат под носа... Някак наивните дето винаги им отмъкват парите всъщност бяха глупавите, които после заради своята глупост гладуваха... Та къде са глупаците питаш? Е, не знам защо се чудиш, че тук хората пишат интересни неща, а всъщност ни наричат овце... Защото след падането на строя, като в небрано лозе, наивно се хванахме на всички добре познати на света похвати за лов на наивници: от договорите на мобилните оператори, през банките, до предизборните кампании... Не напразно постъпващите там на работа биват обучавани... А на нас глупаците кой да ни каже... Но нищо де, учим се, светнахме се как стават нещата, само дето вече няма значение... защото никой не иска да е наивен, пардон - чистосърдечен... чистосърдечните винаги губят пари и се чувстват като глупаци...
Поздрави!
цитирай
8. priqtel73 - !
31.10.2011 18:15
Желая ти здраве и в този твоя смисъл моля те не поумнявай !
Истински се надявам колкото и да звучи наивно...един ден "глупаците " като теб да са повече !!!
ДАЙ БОЖЕ !
цитирай
9. syrmaepon - Ех,mamkamu
31.10.2011 18:26
явно си от онзи най-малък процент хора,които живеят по правилата - през целия си живот да съм срещнала двама-трима )))
хареса ми - зарежи политиката и пиши само за хората - по-добре се получава....
Пък и в политиката правила няма )))))
цитирай
10. анонимен - В интерес на истината и аз съм от глупаците
31.10.2011 18:47
Е, в повечето време. Поздрав, Юри! Ама сърдечен!
цитирай
11. анонимен - :-) Що ме копираш, бе ееееееей!
31.10.2011 18:49
kass написа:
Написах го при evrazol, ще го пусна и при теб:
Къде са глупаците ли? Сещам се за онази приказка, че всеки мъдрец е малко глупав. Докато четях се чудих има ли разлика между "наивен" и "глупав". Веднъж спорих с баща си по този въпрос, та той винаги ме наричаше глупава когато наивно повярвах на думите на някой, смятайки че щом аз не мога да излъжа по такъв въпрос значи не може и той... Та тогава му казах, че наивен и глупав са две различни неща. Че наивността е повече чистосърдечие отколкото неспособност да мислиш, защото глупавия човек не може да мисли... Все едно да не навлизам в подробности... Факт беше, че за него "глупав" е всеки човек, който го прецакват с пари. Не е глупав онзи който знае как да ги спечели или не се остави да му ги отмъкнат под носа... Някак наивните дето винаги им отмъкват парите всъщност бяха глупавите, които после заради своята глупост гладуваха... Та къде са глупаците питаш? Е, не знам защо се чудиш, че тук хората пишат интересни неща, а всъщност ни наричат овце... Защото след падането на строя, като в небрано лозе, наивно се хванахме на всички добре познати на света похвати за лов на наивници: от договорите на мобилните оператори, през банките, до предизборните кампании... Не напразно постъпващите там на работа биват обучавани... А на нас глупаците кой да ни каже... Но нищо де, учим се, светнахме се как стават нещата, само дето вече няма значение... защото никой не иска да е наивен, пардон - чистосърдечен... чистосърдечните винаги губят пари и се чувстват като глупаци...
Поздрави!

цитирай
12. mamkamu - :)
31.10.2011 19:51
cefulesteven написа:
И аз може би съм глупак, но си мисля, че някои от принципите, които не съм изгубил, които си спазвам независимо от цената, пазят и мен, самия. Не, че се оправдава винаги, напротив. Често изпадам в ситуацията на героя ти, но продължавам да си вярвам на глупостите, че иначе и умните неща се обезсмислят.


Всъщност това не е "герой", ами съм самия аз :) Напълно те разбирам...
цитирай
13. mamkamu - :)
31.10.2011 19:53
kuracpalac написа:
Здравей колега...
...двама сме...най-малко ;-))


Знаех си... ;)
цитирай
14. mamkamu - :)
31.10.2011 19:56
hloris написа:
E,да се присъединя и аз,колеги-
виж с каква шеметна скорост партията набира скорост-
поздрави-важното е,че не сме безучастни и овчедушно
търпеливи глупаци!


"Партия на глупаците". Звучи тежко :) Пък, както е казал Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" :)
цитирай
15. mamkamu - :)
31.10.2011 19:57
minavamottuk написа:
За държавата
на глупаците-ура...


Ура, я! Явно не сме малко...
цитирай
16. mamkamu - :)
31.10.2011 19:59
swan16 написа:
Защо ли като го четях и написаното малко ми напомняше за мен самата?....Съпруга ми в този ред на мисли понякога се смее и ми казва на шега, че съм малко ''смотана'' в някои отношения, но пък аз си се харесвам такава :)


Ами явно сме много, макар и малцинство :) Те "смотаните" движат цивилизацията, кой друг...
цитирай
17. mamkamu - :)
31.10.2011 20:02
dorichela написа:
Повече "глупаци" като тебе трябват!


Оооо! Благодаря! "Глупак" в тази държава си е жива титла :)
цитирай
18. mamkamu - @ kass
31.10.2011 20:10
Е, парите са единица за успех. За съжаление! В този смисъл това е една тенденция, която е по-скоро световна отколкото наша национална. Много му дойде на света това бързо технологично развитие и хората някак не могат някак да го "смелят"... И "глупаците" все повече намаляват ли, намаляват :)
цитирай
19. mamkamu - :)
31.10.2011 20:12
priqtel73 написа:
Желая ти здраве и в този твоя смисъл моля те не поумнявай !
Истински се надявам колкото и да звучи наивно...един ден "глупаците " като теб да са повече !!!
ДАЙ БОЖЕ !


Благодаря! Искрено се надявам, че цял живот ще си остана "глупак" :) Въпрос на избор. Нали?
цитирай
20. mamkamu - :)
31.10.2011 20:14
syrmaepon написа:
Ех,mamkamu
явно си от онзи най-малък процент хора,които живеят по правилата - през целия си живот да съм срещнала двама-трима )))
хареса ми - зарежи политиката и пиши само за хората - по-добре се получава....
Пък и в политиката правила няма )))))


Абе и на мен ми се прокрадват такива антиполитически мисли напоследък... :) Тенкю пипъл :)
цитирай
21. mamkamu - :)
31.10.2011 20:19
katana написа:
В интерес на истината и аз съм от глупаците
Е, в повечето време. Поздрав, Юри! Ама сърдечен!


Абе и аз усещам с течение на времето един зараждащ се конформизъм у мен и се старая доколкото мога да го парирам. Не че винаги се получава де ;) Но като тегля чертата в повечето време съм си чист "глупак". Така биха ме нарекли всички чалгаджии, селяндури и тарикати :)
цитирай
22. kapito - Като си направите държавата сви...
31.10.2011 21:49
Като си направите държавата свиркайте, и аз ще долетя обратно. Мен ми писна да ме "облъчват" с "глупачка", дори и да не са го казвали в прав текст и аз си взех шапката и ... чао. Още не мога да преценя дали сгреших или не. От една страна да, от друга не ....
цитирай
23. анонимен - Само "глупаци" като теб
31.10.2011 22:37
ми вдъхват някаква слаба надеждица зъ бедещето. Ама много слабо. Щото тоя народ след 65 години така е нахитрял, че за него "глупакът" е наистина глупак. ))))
цитирай
24. анонимен - Здравей!
31.10.2011 22:40
Тези дни синът ми разказа следното : на неговата улица видял пътен полицай който да пише акт на друг полицай, позволил си да спре полицейска кола без включени специални светлини на непозволено място. Синът ми от години живее извън България и няма никакво намерение да се прибира тук.:(
Знаеш ли, някога с майка му го учехме, че правилата са за това , за да се спазват. Защото няма ли правила - става България. В крайна сметка създадохме човек, който е практически неспособен да живее в страната, която би следвало да му е Родина. Хубавото е, че се справя отлично другаде.
Бъди жив и здрав!
цитирай
25. bigbro - Мамка му, имало и други "гл...
31.10.2011 22:49
Мамка му, имало и други "глупаци"
цитирай
26. bapha - браво...
31.10.2011 23:28

меко казано...
цитирай
27. get - :))) - Благодаря на случаят, че ви "срещнах" ... та в тази връзка, и ако не е нахално ... ?!
31.10.2011 23:39
... може ли и аз един "наивник на средна възраст" ... да бъда приет в "Обществото ви на "глупаците" !!

- Според мен, определено ... да си глупак в България - това звучи достойно !!

- от "откровенно глупав"ият - Гет ктист
цитирай
28. анонимен - хубав пост !. . . по нашите ширини още ...
01.11.2011 01:37
хубав пост !...по нашите ширини още мнооого години няма да разберем как така 5 годишно американче без да те познава иска да ти каже по телефона, че те обича, без никога да те е виждало, докато ние дори трудно се понасяме когато работим заедно....и така.................мноооооого сме далеч от истината
цитирай
29. zelas - Там във "вечно изпреварва...
01.11.2011 01:48
Там във "вечно изпреварващите ни страни" глупаците са станали такива по принципа на кучето на Павлов - с наказание и повтрение на наказанието, докато им стане навик. Да не мислите, че хората се раждат глупаци?! Така, че да е доброволен глупак дори и кучето не знае как.

Как и защо авторът е станал глупак, не става ясно от статията.
цитирай
30. malkiatprintz - Сенека: "Щастието спохожда и ...
01.11.2011 05:00
Сенека: "Щастието спохожда и простолюдието, и обикновените хора, но да подчини злото и нещастието може само великият мъж."

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/_img/quest-00455.jpg

Поздрави :)
цитирай
31. анонимен - Селянин
01.11.2011 11:31
Уважаеми, искам да те помоля, когато направиш тази държава,да ме уведомиш и аз ще съм първият и гражданин , естествено след теб. Надявам се да ме последва цялото ми семейство, децата,зетьовете,внуците ми, защото възпитанието в семейството определя и облика му. Благодаря за чудесната статия.Поздрави от Карлово.
цитирай
32. анонимен - ot opit
01.11.2011 12:03
i prav si ,i ne si....tuka sme taka i dishame mnogo po svobodno,toia red i pravila za koito govorish iziskva saznatelni hora ,a takiva nqma nikade ,nito tuk ,nito tam.
цитирай
33. djgator - !
01.11.2011 13:23
За мен всеки, който живее в Бг , винаги постъпва честно, без да краде и да се облажва от далавери е глупак ( в това число съм и аз).
цитирай
34. анонимен - И аз да се преброя в тази категория
01.11.2011 13:44
Радвам се, че има доста "глупаци"-съмишленици, та да се наредя и аз тука...А иначе като кредо: "Ти прави каквото трябва, пък да става каквото ще!".
И живей винаги честно и почтено, колкото и да е демоде...
Поздрави от поредния глупак:))
цитирай
35. yumyum - +1
01.11.2011 13:57
не сме малко "глупаците".Имаше една поговорка - не мога да я цитирам точно ,затова ще я перефразирам : Ако овцете някога разберат колко са много и силни то на вълците им е спукана работата.Ако видите несправедливост около вас не си трайте а скачайте,току виж аз или някой като мен е наоколо и няма да сте сами.
цитирай
36. makont - Изобщо не си глупак, както се казва "за едната чест живеем".
01.11.2011 15:46
В България честните и почтени хора ги вземат наистина за глупаци. Добротата, минава за глупост. Но спазването на правилата е чест, състояние на духа. Носи удовлетвореност и човек, който държи на себе си, би живял точно по този начин, точно като теб. Поздрав от още една "глупачка"!
цитирай
37. vania23 - Като прочетох постингът си припомних този стих
01.11.2011 16:06
на Недялко Йорданов -

"Сбогом,смешно човече!
Ах,за теб ми е жал,
че България вече
е потънала в кал.
Няма тук патриоти.
Хайде,миличък,спи!
На таквиз идиоти
тя все пак се крепи."

Поздрави, честни глупако :) Малко сме вече, но още не сме изчезнали напълно явно :)
цитирай
38. eli23 - Да си подам и аз документите за тази организация,а?
01.11.2011 20:17
Отговарям на условията и се гордея с това,щото глупаците са горделиви хора.
цитирай
39. zemaria - ХА-ХА-ХА-ХА
05.11.2011 06:28
Аз определено трябва да ви стана президент-на партията на глупаците! Ако седна да се мотивирам, ще се напикаете от смях-но това е държавна тайна.
Ама ся съм в изгнание и ще правим правителство в сянка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469426
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол