Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.02.2012 19:19 - Европейски шамари
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 11799 Коментари: 25 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageИзлезлият вчера пореден междинен евродоклад не ни каза нищо ново. Ние всичко това си го знаехме, че и повече. Даже си мисля, че можем докладите да си ги пишем ние, нормалните българи –и констатациите и препоръките ще са същите. Само че, по един типичен балкански начин, придружени от огромен брой пожелания за майките, лелите и сестрите на управляващите, надлежно оформени в отделна докладна точка.

Излагацията е пълна. И то не толкова, заради дипломатично завоалираните препоръки на евробюрократите, колкото заради факта, че докладът за другия член от „прокажената двойка” –Румъния е доста по-по-най-позитивен. Така северната ни съседка отново ни задмина, след като направи това по средна заплата, минимална заплата, БВП на глава и брой осъдени корумпирани властници.

Защо става така? Защо макар и да вървим напред, съседите ни правят по-големи крачки? Защо от поне 130 години тъпчем дъната на всички европейски класации.

Един от възможните отговори, касаещ последните 22 години е криминалния и мафиотски преход извършен в България по това време. Той, разбира се, касае разпределението на националните богатства и ни доведе до там, че днес в страни с по-малък Брутен вътрешен продукт на глава от населението от България, средната работна заплата е по-голяма. Този отговор обаче не може да обясни, как така се случи, че сме все всред най-изоставащите в Европа от 130 години.

Макар историците да наблюдават бум на икономиката ни след Освобождението, всъщност в първите 10-на години българина обеднява повече в собствената си новоосвободена България, в сравнение с времето, когато е живял в Османската държава. Следват години на „бурен растеж” и към 1910 г. се оказва, че сме ...на последно място в Европа по БВП на глава от населението (според  Paul Bairoch). През 1925 г. пък след преживени две национални катастрофи, но и заради възникнали нови държави оставяме Полша и СССР след нас. През предвоенната 1938-ма България е все така на края на европейската икономическа стълбица, въпреки опитите на редица носталгично настроени по царския режим българи да изкарат това, че задминаваме Полша, Португалия, Румъния, Югославия и Испания за икономически бум. Ускорени темпове да, но „бум”!?

Бум няма и по времето на т.нар. социализъм въпреки съществените крачки напред извършени от „народната власт”, най-вече по благоустрояването на селския лумпениат, който се превръща съвсем скоро в работнически лумпениат. Краят на социализма идва обаче с поредната национална катастрофа, когато държавата фалира икономически, политически и морално не заради външен враг, а заради тотално сгрешен модел, в който инициативността на човека е погребана тотално. Лумпените пък, тези чада на социалистическата грандоманска икономика, не изчезнаха никъде. Можете да ги срещнете по различни места днес от луксозните чалга клубове до последната селска пивница, от залата на Народното събрание до мизерните жилищни блокове на всеки мръсен български град. И най-вече на тях можете да се натъкнете по време на избори, когато уверено пристъпят към избирателната урна, за да решат за кой ли пореден път вашата съдба и тази на децата ви.

И понеже заговорих за избори, свършвам с икономическите размишления, които избрах, за да илюстрирам по ясно дъното, на което се намираме от 130 г. насам. Има обаче едно още по-лошо дъно, моралното дъно. Него стигаме (ако перифразирам Б. Франклин) тогава, когато някой ден предпочетем сигурността пред свободата си. Още от Априлското въстание обаче българинът е доказал, че предпочита първото и че поривът на малцина герои за второто, не може да откупи престъпната неутралност на мнозинството. В този смисъл критиките в доклада относно последните избори са много навременни, за да ни накарат да осъзнаем, че трябва да направим нещо повече освен половинчати мерки с тази отвратителен търговия с права наречена купуване и продаване на гласове. Защото, ако доброволно продаваш правата си с-у пари, ти не заслужаваш нито права нито пари. Естествено тук от Еврокомисията имат предвид по-скоро купуването на гласове, отколкото продаването, защото първото предполага съществуването на организирани политико-мафиотски структури, за които българската психо-социална почва е много благодатна. За изборните фалшификации типични за тази държава още от следосвобожденски времена не ми се и мисли... От тогава до сега може би само морковът е сменил сопата на някои места. Но на други нищо не се е променило. Страхът и зависимостта от местни чорбаджии и олигарси си остават все така неизменно.

В доклада директно се заявява, че българската полиция е непрофесионална, като съвсем пряко е заявено, че събирането на доказателства трябва да става с повече професионализъм при полицейските акции. Как нашите полицаи изведнъж ще станат супер професионалисти хич не е ясно нито на европейците, нито на нас!!! Със стари курви нов бадак не става, нали? Но за да има наистина осъдени престъпници е необходимо полицаите да събират доказателствата, така, че да издържат пред съда. А за това трябва обучение, обучение и пак обучение. Това обаче е трудно да стане, като имаме предвид, че повечето от висшия състав на МВР е учил за милиционери в една тоталитарна държава, а не за полицаи в една демокрация. Средният ешелон пък мисли повече, как да върти бизнеса си със стоки менте от Китай и протекция на проститутки, а редовите полицаи се ползват от подхвърлени им огризки от местни групировки -от хапването на безплатен дюнер до охраната на наркопласьори и автоджамбази.

Може би думата съд се споменава най-често в доклада. Там ни препоръчват Прозрачност с главна буква, наказания за корумпираните съдии, стриктно прилагане на принципа на разпределение на случаен признак на съдебните дела, спазване на еднакви принципи при назначаванията на съдиии т.н. Комисията не забрави да напомни, че явно широко разпространеният по тези земи принцип „гарван гарвану око не вади” важи и за българския съд –през миналата година „в шест дела, свързани с корупция и служебна злоупотреба, съдът оправда шестима магистрати”. Шест от шест!

Как и защо, ние българите, не можем да се справим с нещата в икономически и политически план вече повече от век? Как все някой трябва да ни побутва и едва ли не да ни моли да подредим кочинката си,  да въведем ред в нея, да изгоним свините и естествено да почистим след тях?

Възможните отговори са два. Или сме неспособна нация, без интелектуален капацитет, която все не може да избере нейните най-подходящи управници, защото те са нейна жива проекция или сме много способен и работлив народ, който просто е загубил моралните си ценности и предпочита пълния хладилник пред свободата и достойнството. И в двата случая новините за нас са, както обикновено лоши...

image



Гласувай:
28



1. rustocks - Наистина ни дойде в повече. ...
09.02.2012 20:01

Наистина ни дойде в повече. През последните няколко месеца всички статистики се надпреварват да слагат България във възможно най-отчайващите списъци:
- На последно място сме сред европейците по свобода на печата и електронните медии.
- На дъното сме по стандарт на живота (дори Сърбия била пред нас след 10 години войни).
- На последно място сме по качество на здравеопазването (след Албания).
- Сред двойкаджиите сме по производителност и конкурентоспособност.
- Пак там сме по прозрачност и етика от всякакъв род.
- По ефективност на съдебната система.
- По битова престъпност и неосъдени небитови престъпници
- По мръсен въздух в големите градове.
- По отрицателни демографски показатели.
- По емиграция на млади таланти на глава от населението.
- По таланта да лишим единствената европейска столица от естествения си ски курорт, наречен Витоша.
- На последно място сме и по подкрепата за родната литература, както ни каза колега от "Хоризонт" два часа преди да напиша тези редове.
И тъй нататък.
Питам се дали въобще има тъжна статистика, която ние да неоглавяваме отзад напред
Какво става с България?, обади ми се вчера по телефона бивш колега от Женева. Не мисля, че го убедих, че това е временно явления в нашата дълга и не много убедителна история.
Вече никой не ни вярва, че два века византийско робство, пет века турско, няколко десетилетия немско-австрийско влияние и 60 години руско (съветско) са причината да се лутаме като изгубени в балканската мъгла пилци.
По-вероятно е причината да е в нас самите. И ние си го знаем. Волска търпимост, безхаберие, алчност и какво ли още не може да се добави на нашата народопсихологическа трапеза.
Когато Макгахан пристига в опожарена България след Априлското въстание, той остава възхитен от културния напредък на българите и добрата образователна система
въпреки петвековното турско робство. Очевидно този факт, който е бил потресаващ и за руските войници и офицери, ни притиска да се запитаме защо сега, когато уж сме независими, оглавяваме предимно тъжните класации?
Малко след като се освобождаваме (Макгахан междувременно умира от тиф), тук пристига Константин Иречек. За разлика от Макгахан обаче той е шокиран от умението на българите да си правят живота труден един на друг, и при това да го правят с удоволствие...
Не знам какво е мислел за нас Мърквичка в тези години, нито Ярослав Вешин след него, но героят на Алеко, нашият прословут бизнесмен с дисагите и засуканите мустаки, не се свени да обяснява на Бай Иречек (вече в Прага) как трябва да се живее, да се яде и да се пие.
С Япония, Канада или Франция не е много уместно да се сравняваме по разбираеми причини. Но с Чехия, Естония или дори и Полша бихме могли, поне в някои области. Но и там не смеем. Или не можем.
Работил съм 7 години в Централна Европа и в Прибалтика. Не чух нито веднъж чехи, поляци или естонци да се оправдават вечно с немско владичество, набези на тевтонските пълчища или на руските солдати. По-скоро гледаха да намерят сили в себе си да забравят миналото, да работят здраво в настоящето и да си постелят по-добре за бъдещето. На нас все турци, гърци, руснаци или американци са ни виновни. За всичко.
Не чух в Естония да се оплакват от Петър Първи, от финландците или от Брежнев за това, че някой сегашен министър им е некадърен. Просто го сменят, и толкоз. Какво тук значи някаква си личност?
Докато ние все си търсим причини и извинения. Гърците така, турците онака, за сърбите и македонците да не говорим. Само с румънците станахме малко по-внимателни, включително и с епитетите за мамалигата, защото сме в една лодка, без да се брои непостроеният most на Дунава, който солидарно замърсяваме.
И с Германия сме по-внимателни, съгласни сме да води днешна Европа, особено ако не ни притиска за вагоните.
Нищо че тържествено изгубихме с нея и Първата, и Втората световна,за да се присъединим пак така тържествено към СССР, който тогава изглеждаше печелившият кон... И с когото ще се оправдаваме задълго.
Какво става наистина с нас като нация и държава? Толкова ли сме некадърни? Раболепно търпеливи? За работливи вече май никой не говори. Нито за гостоприемни, освен ако не става дума да оскубем чужденците, когато можем. Или собствените си гости.
През деветнайсетия век двама забележителни мъже прекосяват Америка и Русия надлъж и шир и написват два великолепни аналитични пътеписа. Единият е Алексис дьо Токвил, а другият - Астолф дьо Кюстин. Французи. Смята се, че никой досега не е написал по-проникновени книги за Америка и Русия от тях. (Руснаците ненавиждат анализа на Дьо Кюстин за тях по разбираеми причини - не им спестява нито една истина!) Но не това е поводът за горния пример: просто се питам какво щяха да напишат те за нас, ако минеха през София, Пловдив и Банско днес?
И какво щеше да напише за нас Макгахан, ако беше жив? Или Алеко?
Навремето прочутият присмехулник Иежи Урбан казваше, че "всеки поляк е готов да умре за Полша, но никой не иска да работи по 8 часа на ден за нея". Днес нещата се обърнаха: поляците работят по 8-10 часа на ден, за да живеят по-добре. И го правят. Не случайно са първи в статистиката по икономически растеж.
А мой приятел от Лозана тихо, но доброжелателно каза след 3 години в София: "Ех, ако можеха политиците ви да обичат България с поне една стотна от това, с което обичат себе си, ние щяхме да искаме да сме България на Алпите, а не Швейцария на Балканите..."
Но най-любопитно щеше да бъде, ако сега Иван Хаджийски възкръсне и напише отново "Оптимистична теория за нашия народ". Дали заглавието щеше да бъде същото?
цитирай
2. анонимен - Много гневно и същевременно бал...
09.02.2012 20:22
Много гневно и същевременно балансирано \джино\
цитирай
3. анонимен - amin
09.02.2012 20:24
tva spostitutkite ,kato kaza edna ot edin ital bardak neka vsicki jeni da sa prostitutki da vidad kolko e hybavo bravo karbovski gotin savet i dobro predavan,ot edno jiguli te m prostitutka ti kazva da ti go zavra va vsichki dypki gat takava a sestra ti csi iskasam nosa ot sex.
цитирай
4. анонимен - От Божо
09.02.2012 21:33
Поради дължината на статията ти, надали някой ще си даде труда да я прочете. Като знам, какви нарциси са от блог бг :) Разчитай на трафик от други места!!!
цитирай
5. анонимен - Блестящи мисли, тъжно че са верни!
09.02.2012 21:53
Блестящи мисли, тъжно че са верни!
цитирай
6. muerte - Прав си мамка му!
10.02.2012 09:27
Нищо, че статията е дълга. За сметка на това е вярна. Исках да ти напиша моето виждане на част от въпросите, които задаваш, но то се припокрива от твоите отговори. Нищо, че част от въпросите са риторични.

Прочетох с внимание и коментара на рустокс, нищо че е дълъг. И той е прав мамка му. И неговите въпроси са риторични. Не ми се отговаря и на него.

Стана ми гадно.

Само последно - Не знам кога ще си променим чипа. Може би когато забравим поговорки от сорта на:
"Учи мама, за да не работиш."
"Няма значение, че съм зле, важното е Вуте да не е добре."
"Аз ги лъжа, че работя, а те - че ми плащат."
"Що да се мъчим да работим, като че ми мине."
"Шамар да е - на аванта да е." и т. н. и т. н. и т. н.

За нас е късно. Ще се уповавам на 5 год. си син.
цитирай
7. apostapostoloff - ЕДИНСТВЕНИЯТ възможен отговор е този:
10.02.2012 09:43
българите са уникални тъпанари, които вече 22 години не разбират как да променят конституцията си в частта за съдебната власт по адекватен за времето начин.

Никакъв криминален преход не е имало! Нашият преход беше мирен и спокоен. Всичко в България протече доста добре и днес България вече е Балкански лидер!

Имаше няколкостотин айдучаги, ама им видяхме сметката и червеите отдавна ги изядоха. Не преувеличавайте тези дребни нещица, които неминуемо съпровождат един такъв гигантски преход.

Днес имаме над 2000 ЛЕГАЛНИ милионери и в последния си постинг аз много вещо разяснявам, откъде и как тези хора печелят тези пари.

А фактът , че малоумници от рода на демонвинд и борянмляков са и си остават, гладници, въшкари и измекяри, потвърждава моята теза, че бедните са бедни, защото са прости.

Обаче! Мизерното състояние тези нищожни пършивци в никакъв случай не говори за положението в страната.
цитирай
8. lambo - Корумпираната съдебна система е изкл. удобна
10.02.2012 10:19
за Олигарсите, политиците, мутрите и всички имащи пари, да платят рушвета на съдиите, за да спечелят каквото и да е дело

Но тя е най-удобна за "социално-слаби" съдийки, които през нощта спят голи с бандитите, а през деня ги оправдават облечени в черни туники
цитирай
9. ve6titsa - Закачили сме в офиса "вечен календар на българите"
10.02.2012 10:21
на издателство "Тангра".Всички гледат,цъкат,въздишат най-вече по размера на територията.Не четат какво е казал например проф.Геза Фехер "Българите бяха онзи народ,който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа и въвеждането й в културния свят".Сега ако ни гледат дедите ни,какъв СРАМ!
цитирай
10. demonwind - Апостол пак
10.02.2012 10:59
сънува балкански лидери. По-точно сънува нас като такива, макар че отдавна сърби, хървати и словенци ни пъхат в малкия си джоб на панталоните...
Какъв може да е изходът след поредния шамар? Лично за мен, след явната търговия с гласове по изборите, ЕС ще изчака да минат и парламентарните. При подобен развой на събитията, България ще бъде лишена от право на глас в Съвета на министрите (да се разбира неформално изгонена от ЕС). За да получи обаче отново това право, няма да е достатъчно да се организират нови "честни" избори, а да се изринат всички авгиеви обори, за които се споменава в докладите на Комисията от началото на членството ни досега. Това ограничение, разбира се, ще бъде придружено и от спиране на абсолютно всички фондове за България (по неофициални данни след този доклад най-вероятно това ще стане факт още тази година). Тъй като сегашното правителство ще изхарчи почти целия държавен резерв за строителството на магистрали (всъщност за целия мандат ще бъдат построени около 1/10 от магистралите, които Сърбия за същия период построи, отново без средства от Европа), голия ни задник ще лъсне именно след парламентарните избори. Тогава в типичния си стил Бойко ще търси виновни, ще хвърли цялата вина върху Станишев, оня пък ще излее своята доза помия и т.н. Има и вариант в който ББ ще се опълчи срещу Еврокомисията, но тогава целия народ ще усети как влиза дебелия без вазелин. Всъщност той ще е вече влязъл, но донякъде. От цялата тази работа, единствено гладът, който чака българите (придружен с отнемане на собствеността поради (умишлено и безотговорно) неплащане на битови сметки, кредити и т.н.), може да ги събуди да изберат друг път след по-малко от две години. Само да не се окаже, че вече не сме на кръстопът, а в улица без изход, където излизането става само заднешком, с дупето нагоре и без да гледаме кой ще се възползва от него отзад... Накрая наистина в България ще останат само пенсионери и цигани - първите ще получават пари от децата си зад граница и с тях ще хранят вторите, по принуда. Докато след около 50 години една от най-старите държави на континента не смени официално името си на Мангалистан...
цитирай
11. muerte - До demonwind
10.02.2012 11:30
А на бас, че НИТО една от прогнозите ти НЯМА да се сбъдне?!? Басирам се на каквото искаш!
1. НЯМА да ни вземат гласа от Съвета на министрите. Нито сега, нито след парламентарните избори. Гаранция. Явно не разбираш от политика и м/ународни отношения. Язък, че си се писал дипломат.
2. Спиране на еврофондове НЯМА да има. Това не ти е СС с братко и батко. Както вече казах - нищо не вдяваш от политиката на ЕС.
3. Целия държавен резерв НЯМА да се изхарчи. Най-малко пък за магистрали (ама що ви е яд, че се строят пътища - не знам. Може би щото се прави нещо, вемсто да се краде?)
4. НЯМА закон, според който да ти вземат собствеността, ако не си плащаш тока или водата. Това е пълна простотия. Хептен ги огелпи нещата вече.
5. Бг НЯМА да останат само пенсионери, камо ли само цигани. Циганите са като плъховете - първи напускат кораба.
6. След 50 г. дори всяка циганка да роди по 10 деца, пак няма да са повече от българите. Вземи попрочети малко преди да се излагаш така. Е те тази ти прогноза просто показва, че пишеш без да мислиш.

Искаш ли да се обзаложим че правия съм аз, а не ти?
цитирай
12. demonwind - 12. muerte
10.02.2012 11:47
Аз пък ти гарантирам, че поне една ще се сбъдне - унгарците опитаха да извият ръцете на ЕС и то с нещо къде-къде по-безобидно и изядоха бахура. Еврофондовете отдавна са спрени на най-малко 80 процента. Прав си, няма да се изхарчи ЦЕЛИЯ резерв - ще остане нещо, колкото да не зарасне задника на останалите в държавата. Не ме е яд, че се строят пътища, просто пътищата НЕ СЕ СТРОЯТ - за справка, виж какво написах за Сърбия - за четири години - над 300 километра магистрали, включително мостове над големи реки. За този период ние - най-много 100 километра... А после някой говори, че Европа плащала - плаща, ама другия път! Че той в прав текст си заяви, че щом не ни дават пари, ние сме си имали и ще си харчим от тях, но ще си оправим пътищата. Я пак си помисли, дали няма да ти вземат панелката, ако не си си плащал парното и си натепал 5-6 бона борчове? Айде да ти дам координатите на един мой бивш съученик - съдия-изпълнител, да те светне по въпроса колко такива като теб е ощавил. И то по закон, дето ти си мислиш че го няма. Мисли си, то моя приятел нали трябва да си купува къща в Испания (с басейн и пони), откъде иначе ще изкара пари? За едно си прав - в България няма да останат само пенсионери - нали затова ударно си натурализираме я афганци, я негри, я иранци, я китайци - те ще са новите българи. И мангалите ще си живуркат около тях. И за друго си прав - и по двайсет деца да роди всяка циганка, след 50 години пак циганите няма да са повече от българите... зад граница.
Айде да се басираме, че си гола вода откъм политически анализи и прогнози, а? Чети по-добре човек, защо ли съм се писал дипломат и до каква информация имам достъп? И колко от тази информация ще предоставя публично?
цитирай
13. анонимен - Съгласен съм със всичко, но какъв е ...
10.02.2012 13:04
Съгласен съм със всичко, но какъв е изходът?
цитирай
14. kabuli - Когато бащата пълзи пред детето си, ...
10.02.2012 13:48
Когато бащата пълзи пред детето си, когато трябва да го научи да върви, то НИКОГА няма да се научи да върви само. А са много годините, през които МНОГОТО пълзяха, а МАЛЦИНА се мъчиха да вървят изправени на собствените си крака.
Ето, заради неумението ни да вървим изправени и сами, си продаваме свободата за едно кебапче или за една службица.
цитирай
15. borjanmljakov - кабули, абе я кажи, ти като мижитурка ли живя преди 10.11.1989 или като смел дисидент?
10.02.2012 14:27
Щото сега е ясно: такава смела и ясна позиция като твоята не се среща често.
цитирай
16. haralanov - Първото е...
10.02.2012 14:29
Ние сме неспособна нация, без интелектуален капацитет, която все не може да избере нейните най-подходящи управници.
цитирай
17. malkiatprintz - "можем докладите да си ги п...
10.02.2012 15:08
"можем докладите да си ги пишем ние, нормалните българи –и констатациите и препоръките ще са същите. Само че, по един типичен балкански начин, придружени от огромен брой пожелания..." - или по-скоро с пълен комплект оправдания. Не обичам глобализирането, мамка му, макар и аз понякога в яда си да се изказвам глобално. Не мисля, че "сме неспособна нация, без интелектуален капацитет" - просто има хора в нацията, които са неспособни и без интелектуален капацитет. Също така не мисля, че сме "народ, който просто е загубил моралните си ценности и предпочита пълния хладилник пред свободата и достойнството" - просто има хора, които са загубили моралните си ценности и предпочитат пълния хладилник пред свободата и достойнството. Лошото е, че когато зъбците в едно зъбно колело са наред, но има дори само два - три, които са изронени, колелото прескача и машината не работи добре. А ако изронените зъбци са повече, съвсем спира да работи, независимо, че останалите зъбци са на мястото си. Поздрави.
цитирай
18. planinitenabulgaria - За статията:
10.02.2012 16:13
Най-голямото зло за България е съдебната й система. В нея висшите магистрати източват печалбите на големите крадци и я насочват в свои банкови сметки.Как иначе един съдия ще има Бял дом като Обама, как така Велков-Младенов ще произведат за лични нужди един тон дрога и съдът ще ги оправаде по обвинението.
Там е заложена бомбата, в независимата ни съдебна система!
Ние го знаем, а си мислим, че ще излъжем европейските лисици. Само гърците ги излъгаха с 600 млрд. лева, друг няма да успее.
цитирай
19. apostapostoloff - Не обръщайте внимание на демонвинд и борянмляков-
10.02.2012 16:29
това са двамата селски идиоти на блогбегето, които не стават за нищо. Човек не може дори гъза да си избърше с тях.
цитирай
20. slavimirgenchev1953 - Ние сме "каквото повикало,
10.02.2012 17:11
такова се обадило". (((
цитирай
21. demonwind - Апостолеее,
10.02.2012 17:16
спри пиенето поне през деня бе! Че то е хубаво да бягаш от немотията с къркане, ама твоето си е чист алкохолизъм бе! Ако ние сме идиотите на блога, то ти си блоговия алкохолик-неудачник...
цитирай
22. muerte - Наистина се надценяваш момче.
10.02.2012 17:51
demonwind написа:
Еврофондовете отдавна са спрени на най-малко 80 процента.
Я пак си помисли, дали няма да ти вземат панелката, ако не си си плащал парното и си натепал 5-6 бона борчове? Айде да ти дам координатите на един мой бивш съученик - съдия-изпълнител, да те светне по въпроса колко такива като теб е ощавил. И то по закон, дето ти си мислиш че го няма.
Айде да се басираме, че си гола вода откъм политически анализи и прогнози, а?

1. Дай официален източник, че еврофондовете са спрени? Но не агенция ЕЖК (знаеш ли я?), защото според Барозу (тоз пък кой беше?) трябва да минат поне 2 финансови години (т. е. до края на 2013 г.) за да се види отпуснатите средства (над 2 млрд евро) по структурните и Кохезионния фонд как се усвояват. Пак по негови думи напредъкът в тази насока е окуражаващ. Естествено, че трябват още време и усилия, но само комунистите могат да отчитат петилетката за 2 г.
2. Ако съдия изпълнител ти е казал, че може да вземе каквато и да е недвижимост, заради неплатени комунални сметки му кажи да си изяде дипломата. НЯМА такъв закон момче. След 6 г. блъскане в ЮФ и близо 12 практика ти ГАРАНТИРАМ, че няма. Като си толкова сведущ ми го посочи тоя закон.
3. ТИ имаш претенции, да си дипломат, а не анализатор - да знаеш има разлика между двете. Аз - не! Просто казвам, че НИТО ЕДНА от прогнозите ти НЯМА да се сбъдне. Написал съм ти ги прегледно и последователно.

П. п. Написал си, че си дипломат за да си придаваш тежест, а не защото си такъв. Не и с този акъл, който демонстрираш. Може да си влизал в някой офис (да носиш пици да речем), ама толкоз. А преди да ме репликираш за акъла си, ти казвам, че съдя по измислицата за съдията изпълнител. Наистина се посмях на наивитета и семплия ти битовизъм в разсъжденията.
цитирай
23. demonwind - 22. muerte
10.02.2012 18:11
Значи ти си толкова юрист, колкото аз разносвач на пици. Пак ти казвам - над сто балъка като теб висят само на моя човек. Много ясно, че няма закон, с който да ти отнемат жилището заради неплатени сметки. А да си чувал, че дадено дружество прехвърля дълга си на дадена банка (сиреч банката изкупува дълга му)? А знаеш ли какво става, когато дължиш пари на банка? Явно не знаеш, затова ще ти кажа - банката си ги взема с лихвите. И знаеш ли за например 5000 лева неплатени сметки за парно да кажем, че когато отидат при съдия-изпълнител, автоматично сумата става с минимум една трета по-висока? А преди това е отишла в банката и първоначалните 5000 левчета са се увеличили още толкова с лихвите? След това знаеш ли какво следва? Тъй като задникът ти е гол и нямаш пари да си покриеш борча, пък видиш ли, на банката й трябват парите спешно, мизерната ти панелка отива на публичен търг. Началната цена е покриването на дълга ти. Това обаче не е всичко. Понеже пазарът е пренаситен, се намира някой, който да даде точно толкова ("наши" хора има навсякъде), колкото ти е дълга (който е нараснал между временно още малко). И така, умни човеко, оставаш хем без жилище, хем с още борчове. Как му викаха на това преди столетия? Крепостен! Точно така, крепостен!
Викаш да цитирам източници? Хей, човек, ти за класифицирана информация чувал ли си? Не си, предполагам, или си мислиш, че това е някаква информация, класифицирана по папки на бюрото. Е, ще чуеш, обикновено гладът обостря сетивата. Още малко потърпи.
Знаеш ли също, че дипломатите разработват политически анализи? И това не знаеш! Че къде си тръгнал тогава бе, аланколу? Ей, напълни се държавата с овце, затова сме на това дередже!
Нищо де, ти си вярвай за всичко, моя бивш съученик ще си купи заветната къща, пък ще те споменаваме с добро, може и ти да допринесеш за целта му.
А от всичко написано от теб съдя, че си или безработен тираджия, или таксиджия, или нещо от рода. Обаче в никакъв случай не си стругар или заварчик - те са по-умни..
цитирай
24. muerte - До demonwind
10.02.2012 19:16
Ама наистина си инфантилен. Прехвърляне на вземането се нарича цесия и банките в Бг (а и не само) не изкупуват дългове. НАПРОТИВ момче - те прехвърлят (цесират) вземанията си на специализирани фирми, които се занимават с това. Пак ти казвам - посочи ми доказателство за поне едно от фантасмагоричните ти твърдения (например коя банка, кога и с кой договор за цесия е закупила дълг на ФЛ за битови разходи) Не можеш, нали?
Друго - АВТОМАТИЧНО нарастване на сума НЯМА. Има си точно определени по закон лихви. Такова нещо като "минимум една трета" лихва може да подпишеш ти с кварталния лихвар, ако на село имате такъв.
Следваща простотия - "класифицирана информация". За какво бе момче? Аз те питам за закони, членове и алинеи. Ти бълнуваш, като избягал от 4-и км.
Поздрави на съученика ти - може да е в съседната тапицирана стая.
цитирай
25. demonwind - 24. muerte
10.02.2012 22:34
Вярвай си братле... Скоро гладът ще те събуди, бъди сигурен. Тогава друга песен ще пееш и ще ми е много приятно да я чуя. Апропо - съвсем скоро някои мобилни оператори в България щавиха длъжниците си точно по начина, за който ти споменаваш. С помощта на съдиите-изпълнители. И бая кожи смъкнаха от такива като теб. Ама ей на, дървената глава не може да уври, даже и в тенджера под налягане да я сложиш. Сега си легни с успокоението, че живееш в единствения турски кенеф в света. Пак е нещо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471363
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол