Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.02.2012 16:20 - Последната криза за България
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 14022 Коментари: 17 Гласове:
33

Последна промяна: 27.02.2012 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageИсторията ни учи, че върлуващата в момента Световна икономическа криза рано или късно някой ден ще свърши, така както е свършвала всяка подобна на нея, дори ако се наложи да се вземат радикални пречистващи мерки от сорта на държавни банкрути, изменения на системите за социално подпомагане и промени в психологията на цели обществени и етнически групи, та дори бунтове и войни.

Какво обаче ни очаква нас? Дали низът от връхлитащите ни от 130 години насам една след друга икономически, политически, военни и морални кризи все някога ще свърши и накрая ще можем да си вземем дъх поне за поколение-две.

Едва ли можем да си дадем отговор на тези въпроси, но можем да се опитаме да видим онова, което ще ни избоде очите днес и което със сигурност няма да ни се размине утре.

На 31.01.2011 г. министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че за 48% от първолаците майчиният език не е бил български. Казаното от него много скоро бе забравено, но това едва ли може да го направи несъществуващо като факт. Проблемът тук не е толкова етническото съотношение сред първокласниците, а това, че огромна част от тези 48% деца са от семейства, за които образованието не е приоритет, а ценностната система е толкова различна от средната българска, че форсираните опити за създаване на общи допирни точки почти винаги ще бъдат обречени на провал и могат дори да влошат нещат. Всички ние знаем, че тези деца произхождат от два етноса, чиято интеграция в българското общество е почти нулева –турски и цигански.

Примерите от Европа ни показват, че това е почти навсякъде така. И в двете групи преобладава ниско образовано или въобще неграмотно мнозинство, което няма голям шанс нито на трудовият пазар, нито на полето на частното предприемачество. И докато българските турци  допринасят по някакъв начин за формирането на националното богатство чрез работа, бизнес или просто чрез парите пращани от роднините им в Турция, то за циганите едва ли може да кажем това. При голяма част от тях отдавна се култивира един  все по-набъбващ потомствен паразитизъм, който не само влияе върху конкурентноспособността на държавата ни като цяло, но и пряко бие по джобовете на средния данъкоплатец.

Д
руг аспект на промяната на образователния и етнически баланс е, че като цяло населението на България ще заприлича по-скоро на обитателите на някоя африканска развиваща се страна, отколкото на държава от Европейския съюз. Промяната в манталитета и въобще светогледа ще бъде поразителна и чалга културата окончателно ще превземе тези ширини. Липсата на квалифициран персонал, ще подтикне  икономиката да се свие и да се специализира главно в добива на суровини и земеделска продукция за износ, а производството на продукти с висока добавена стойност, високотехнологични изделия и машини постепенно ще западне. Образованите и можещите ще се втурнат да напускат страната, изправени пред липсата на избор, а лумпенизирането на населението ще задмине дори днешните притеснителни размери. Все по-намаляващият брутен вътрешен продукт ще доведе до хронична липса на средства в държавния и общински бюджети за поддръжка на обществената инфраструктура, а институции, като детски градини, болнични заведения и училища ще бъдат редуцирани до обезпокоителен минимум.

Всичко това неминуемо ща доведе до крах на Обществената пенсионната система, която ще бъде все по затруднена да функционира, едно заради намаляващата заетост, едно заради ниските заплати на преобладаващия нискоквалифициран персонал, от където се удържат пенсионните вноски. Поради същите причини системата за социално подпомагане ще продължи своето съществуване почти символично, съсредоточавайки се най-вече до доставката на храни за най-крайно нуждаещите се.

Бедността на собствениците на панелни жилища, където живее 30% от населението на България няма да позволи взимането на спешни мерки по конструктивното им укрепване и саниране. Това, разбира се, ще доведе до тяхното постепенно рушене, а кварталите с остарелите и днес панелни блокове, ще се превърнат в гета, откъдето все още останалите в страната средна ръка българи ще бягат при първа възможност.

Щ
е падне нивото на държавната администрация, където изискванията за образование и опит ще бъдат занижени до минимум, а полицейския апарат ще изпадне почти в колапс заради хроничната липса на средства и влошено „качество” на човешкия материал. Но това ще е най малкия проблем, защото това качество ще удари и във всички свери на икономическия, политическия и културния живот, но най-вече върху морала, който днес, почти изчезнал, все пак съществува. Този морал и липсата на съпротивителни сили у новия елит ще доведе до колапс цялата държава и тя много дълго време ще продължи да съществува единствено ползвайки затихващи инерционни сили.

Корупцията ще придобие почти официален статут, като плащанията, както там, така и в икономиката, постепенно ще преминават към стоково разменния принцип, главно заради недоверието в новия лев, печатан вече без задръжки след премахването на Валутния борд и вихрещата се хиперинфлация.

Днес едва ли вече можем да променим нещо от така описаното бъдеще, защото улисани от „прехода” изпуснахме и последния самолет, влак, рейс, та дори каруца. Интеграционните мерки трябваше да започнат още през началото 90-те, а стимулирането на раждаемостта на средното българско семейство, още през 80-те. Досегашният „преход”, обаче ще ни се види като разцвет, в сравнение с това, което ни очаква. Историците го наричат упадък. Така са изчезвали много народи от историческата сцена и българският, както се очертава, ще е само един от тях.


Статията е публикувана в съкратен вариант в бр. 56 от 27.02.2012 г. на вестник „Преса”.


 image




Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Панелна криза
20.02.2012 18:29
Тага "панелна криза" си казва най-добре. В главите и душите на модерните българи се е забатачила работата, стърчат ръждясали арматури и май няма да има реновация! :)
цитирай
2. andrei - Без катарзиса на революцията
20.02.2012 19:04
и проливане на кръв,България е обречена на унищожение.Не са ни виновни малцинствата,а тези които умишлено ги маргинализираха.Виновните трябва да се посочат с пръст и ликвидират безмилостно.Това са цялата комунистическо-милиционерска шайка от грабители и престъпници,които най-безмилостно оглозгаха страната-по същият безмилостен начин ще трябва да се разправим с тях...
цитирай
3. haralanov - Тъжна работа...
20.02.2012 21:51
Тъжна работа, приятелю!
цитирай
4. malkiatprintz - Описаното е една от възможностите, ...
20.02.2012 23:56
Описаното е една от възможностите, Мамкаму, но все си мисля, че едва ли ще стигнем до пълен колапс, защото тогава, когато циганите няма да имат от какво да живеят, ще бъдат първите, които ще се пръснат по Западна Европа и никой няма да може да ги спре, освен ако не стрелят по тях на месо.
цитирай
5. анонимен - костов, доган, първанов, рашидов. ...
21.02.2012 06:43
костов,доган,първанов,рашидов....са все примери на успешно интегрирали се цигани,турци,турски цигани....ако все пак разгледаме проблема сериозно,много чифути трябва да бъдат здраво наритани/в смисъл натирени от властовите си позиции,за да се реши въпроса с интеграцията.
цитирай
6. bojo12345 - Когато корабът потъва -
21.02.2012 07:36
За мерките които трябва да се вземат , не е необходимо да слушаме Е С , за
които демокрацията е криворазбрана цивилизация!
цитирай
7. анонимен - Българка
21.02.2012 08:20
Ей, Ти пък сега! Много черногледо поглеждаш на нашата реалност! Виж,прочети "План Ранът".Българинът,когато е добре информиран действа адекватно и светкавично.Просто умишлено се крият много неща, поради особеностите на Българина! Затова ,прочети го! И виж капана,който са заложили,вече трудно сработва.Погледни,колко прекрасни, като мислене и философия са младите хора в България. И забележи: Много от тях, не искат да живеят и работят в чужбина. Споко бе човек! Няма непоправими неща. Ние сами можем да си направим нещата. Още не сме толкова зле,за да активираме уникалният за много нации Български ген. Ние ще сме по-добре от много други държави след време. И то мисля даже скоро. Само повечко оптимизъм. Ще кажеш" "...Хората гладуват..." Не бой се! Все някой от съседите е сготвил и ще може да даде на гладния. После гладният,като има,друг ще нахрани. Като се успокои народа,че глад няма да има, щото ще си помагаме,както едно време нашите баби и дядовци, ще се изправим на крака. Нека само сме малко по-малко лоши,мнителни и зли. Повече да се себеуважаваме. И да сме по-малко далавераджии.Всичко ще е ОК.
цитирай
8. plamo - Мила Госпожо 7! Ако си свалите ро...
21.02.2012 10:49
Мила Госпожо 7! Ако си свалите розовите очила и се поразходите из "дълбоката"провинция ,ще видите,че вече освен хляба са свършили и пастите! Вече дочакахме двама "юнаци"на бели коне с "уникалния Български ген"(да се налапам колкото мога докато съм на власт,а народа кучета го яли)които "оправиха"България единия за 800дни,а другия все още я оправя!Така,че Споко да идва следващия!А може би трябва да се размърдаме ние "лошия"материал да разчистим "оборите"и да се постараем да въздигнем България и спасим което все още е останало.
цитирай
9. boristodorov56 - "...изпуснахме и последния самолет, влак, рейс, та дори каруца..."
21.02.2012 12:05
Може и пеша,
но нема мераклии да вървят!

Затова вкупом ще си ходим от историята!

Все още не е късно,
а началото вероятно трябва да се захване със сградите на народното събрание, правителството и президента - с коктейл Молотов - не си правя илюзии - друг изход няма.

После 5-10 000 души на стадиона.
Но още не се е родил българин да го направи.
цитирай
10. demonwind - 500 години
21.02.2012 12:06
не изчезнахме, и сега няма да го бъде. Имаме подкрепата на едни добри момчета - патриоти от Белгия, Франция, Германия, Русия... Защото ние сме само една брънка в една чудовищна верига, която може да бъде скъсана единствено от паразитите, които я гризат. Както бях чел в един коментар под една песен в Youtube - "Славяни, келти, германи, викинги и други европейци, обединявайте се, защото черната чума дебне на прага ви!" ... И народи, които са били смъртни врагове в две световни войни, ще станат ръка за ръка срещу миризливата сган, която пие жизнените им сокове, но ще пометат и тези, които са допуснали това да се случи!

Поздрави!
цитирай
11. pegas08 - А сега, дами и господа! Что делат?
21.02.2012 14:31
Мамка, не бой се. Дженърейшъна все ще измисли нещо. Бъди убеден в това.
Залагам си средното копито на бас!
Как ли ще стане?
Един господ знае!
Защото само той разполага!
Така че, мамка им!
цитирай
12. injir - Май си прав...
21.02.2012 14:44
Май си прав...
цитирай
13. анонимен - За жалост, все някога поредната криза става последната криза.
21.02.2012 14:48
По принцип съм трезвомислещ човек, трудно трайвам да ми се говори за някакви неведоми "енергии", освен ако не са добре дефинирани понятия. Но преди двадесетина години с интерес слушах един руснак -Гумильов, според когото един народ има жизненост около 1000-1500г. След това "енергийният му потенциал" изчезвал.Ами... взех, че му повярвах. На вересия.
цитирай
14. foreigner69 - тъжна работа,
21.02.2012 15:13
но наша...:(((
цитирай
15. vania23 - Хъм,
21.02.2012 15:28
може и прав да се окажеш, за съжаление.
цитирай
16. raylight - Мисли системно
23.02.2012 22:16
винаги, когато кризата се задълбочи има отпор
цитирай
17. eterc - Почти така е
27.02.2012 14:31
http://www.segabg.com/article.php?issueid=8223&sectionid=2&id=0000302 - тази статията не е омаловажава толкова написаното според мен, въпреки че трябваше да го дам.От официалното преброяване 2011 излезна, че турците намаляват най-бързо (емиграция).И въпреки всичко, това което си написал пак си е вярно, просто щот няма да има достатъчно млади хора.Ето някои тревожни статии http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2060-g-bylgarskoto-naselenie-shte-se-stopi-s-27-no-v-sofiia-shte-narasne-s-45,129145/ и http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1020841.Забрави да споменеш, че ще има СВРЪХ централизация всичко ще се изсипе в София.Северна България ще заприлича на огромно игрище за пейнтбол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9472969
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол