Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.01.2013 16:22 - 2013 – Залезът на Запада?
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 14147 Коментари: 23 Гласове:
46

Последна промяна: 05.04.2017 08:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Осем тревожни симптома показващи ни, че Западната цивилизация наистина се променя. Дали това ще е началото на края ѝ или пък старт на дълга трансформация към нещо различно?

Прочети нататък >



Гласувай:
47



1. minavamottuk - Много свястна статия
02.01.2013 20:31
изводите ми са- войни , сътресения , и отначало ,рано или късно ще стане нещо ,което да промени статуквото да живеем наготово ,ще се наложи човечеството да забрави пенсии ,други екстри ,може да се върне в по лоша от дивашката действителност на африканските племена, и ще стане ,когато не може да се удържат финансите ,срине се държавността и последват бентове ,подобни ,накрая като изгори всичко ще се почне отначало..да се учат хората да живеят
цитирай
2. tit - А разумно ли е да залагаме толкова много на човешката съвест?
02.01.2013 21:00
Въпросът ми е тъжен, понеже разумният отговор би предизвестил края на цивилизацията, такава, каквато я познаваме.:)
цитирай
3. pando - BRAVO
02.01.2013 23:02
Da se dobavi samo, 4e parazitite stavat po-arogantni i po nenasitni...i po-mnogobroini.
цитирай
4. анонимен - Поздравления за статията! Макар и ...
03.01.2013 08:15
Поздравления за статията! Макар и написана от човек с либерални възгледи, гомяма част от изводите са напълно верни. Но, основната слабост в една такава статия е, че не посочва причините за сриването на либералните общества, а тя е проста - инициативата на индивида престава да е градивна, когато се трансформира в алчност. Обществена структура, базирана на огромно неравенство е нестабилна и започва да се саморазпада. Бедният човек мрази всичко и е огромна разрушителна сила. Това обаче либералите не разбират. Изходът е само един - общество с регулации, планиране и без безработица. Ако физически е невъзможно да се осигури 8-часов работен ден за всички, поради модернизацията на производството, то тогава ще се премине на 6-часов или дори 5-часов работен ден, но не трябва да има безработни!!! Никога!!! Безработният човек смята себе си за неудачник, депресиран е и потенциален престъпник. Не искам да изнасям лекция но в общи линии е ясно, какво имам предвид. Още веднъж поздрави за статията!
цитирай
5. kamosutrov - Здрасти, Юри!
03.01.2013 09:25
Според мен вървим към трансформация на обществото. През 1968 г махалото тръгна да се катери на ляво. Днешната криза е горна лява мъртва точка. Време е за връщане на дясно. Аз имам хипотеза. Че след като Европата се федерализира, ще се отвори място за идеология от национал-социалистически тип.
цитирай
6. injir - Честита Нова Година! Поздрави и от ...
03.01.2013 09:59
Честита Нова Година! Поздрави и от мен за написаното! Когато човек не е обвързан с масмедии, казва истината.
цитирай
7. dobronameren - 2013 ще бъде залезът на Запада
03.01.2013 10:49
толкова, колкото 2012-та беше краят на Света.
Иначе успех в утешенията.
цитирай
8. vencivaleri1951 - Разминаване на форма и съдаржание
03.01.2013 11:16
Интелегентен и убедителен/на пръв поглед/ изказ и много малко верни неща.
-Мит номер едно-олевяли държави...То няма как да е вярно като все повече собственост се концентрира в по малко собственици. Статистиката е категорична в случая...В началото на 20 век 1% от населението владее около 20% от собствеността, 40% владее през 60те и близо 60% в наше време. Олевяването на обществото е съвсем друго нещо-обеднява/като собственик/ и олевява.
-Мит 2ри Държавата прави разходи единствено в посока на бедните, "търтеите"...Наеми, ваучери за храни, комуникации, транспорт...На пръв поглед е така, но в края на краищата в чии ръце отиват средствата.
-Мит 3...Клиентите с неплащане на кредитите фалират банки и финансови институции...А кой и още по важно защо отпуска тези необезпечени кредити. Кой провежда всевъзможни рекламни кампании за зарибяване на кредитополучатели?
След това чя неплатежоспособност "подпира" държавата...На фалиралите банки или на хората с ипотеките. Поне един случай ми покажи държава да изкупи ипотека за да кажа , че държавата е олевяла. По време на разгара на кризата финансисти казаха, че се губят между два и три трилиона долара. Къде са тези пари драги? Отговорът дойде ...Най богатите са акомулирали над 1, 3 трилиона долара през 2012г. И понеже кризата се завъртя от "лява" Америка то тя/америката/ е с дефицит над 1 трилион, а богатите и хора са забогатяли близо с 900милиарда. Тоест "лявата" държава/данъкоплатците/ им дължи в общи лини милиард, с почти толкова са забогатели те и видите ли държавата провеждала лява политика!?
-Трети мит-Албиона е станал свърталище на "търтеи от цял свят" Наистина емигранти има от цял свят, но наред с бедния индус там е офисът и на Митал, наред с пияния Серьожка е и абрамович, наред с бедните арабески, са и цяла редичка шейхове...Та я погледни собствениците на отбори във Висша лига..няма почти бритита. Руснаци, араби, американци..
Колкото за "Залеза на боговете" си прав, но то по подробно и според мен по добре е при Маркс:)
цитирай
9. vencivaleri1951 - Искушавам се да коментирам още по темата..
03.01.2013 11:41
Как така наистина "левите" държави /преразпределящи над 50% от БВП/ като Скандинавските, Канада, Австралия, нова Гвинея...не са засегнати в такава степен като другите държави, как при тях солидарността не "изяде" справедливостта....
цитирай
10. kass - съгласна съм с анализа...
03.01.2013 15:06
Много често хората бъркат амбицията с алчността... Когато хората са създавали фирми, които днес са на 120 години вероятно са били водени от амбиции... Днес обаче е твърде трудно да основеш подобна компания само с амбиция поради бъркането на амбицията с алчност и ако вчера гледах филм за Порше, похарчили 200 милиона за нова бояджийница на колите си, то днес никой пръкващ се тепърва в автомобилния свят не би могъл да се конкурира с тях, защото ще попадне под ударите на безкрайните нормативи, наредби и прочие, които ще му изсмучат капиталите... Когато чиновникът спира идеите и ни сочи кое е по-добре за нас, няма как това да не допринесе до криза в идеята и новаторството, в разцвета на занаятите и т.н. и т.н. Но най-лошото от всичко е моделирането на съзнанието, че радостта на живота се състои в това да получаваш (заплата, помощи, надбавки) и харчиш, а не да влагаш в собственото си развитие и амбиции...
Поздрави за поста....
цитирай
11. mamas - Интересно ми беше да прочета.
03.01.2013 15:22
Честита Нова година!
Здраве и късмет!
цитирай
12. forexninja - Хубав пост;))
03.01.2013 15:48
Австралия е с най-висок лихвен процент от всички големи, което доведе до изливане на капитали в тази посока от повече от година насам.
Една стара поговорка казва, че нищо ново не идва от Запад;)))
цитирай
13. vencivaleri1951 - Бекасе, птицо срамежлива и анонимна
03.01.2013 16:44
[quote=becksssssss]Виждам, че флагманът на здравите леви сили в блога отново се е изказал неподготвен. Кушеле, как така без безработица, бе!? Нали видя до какво доведе това тупане в гърдите и мерене на пишоци със Запада, че, видите ли, "ние у нас безработни нямаме". Говорите едни и същи глупости още от едно време. Не те знам какъв си по образование, но явно по икономика нямаш и елементарни познания. Страшно много се нервирам на подобни изказвания на хора, които си нямат хабер от нищо, а само повтарят като папагали едни и същи тъмночервени мантри.
Кушеле, запомнете едно нещо ти и съмишлениците ти - по времето на любимия ви Тодор Живков и СИВ, нямаше работа за всички. Имаше просто работни места за всички. От всичките 100% "работещи", обаче, реално работещите бяха не повече от 30%. Всичко останало беше свръхраздути щатове из заводите - като започнеш от директора с всичките му 10 заместника, главзаместника, партийният секретар с всичките му 10 замес(минимум 5 броя) и вся остальная сволочь от мързеливци и безделници, които всеки месец първи се редяха на опашките пред касата за заплатите си.

Чудя се как не ви е срам да сте живи, бе!!!
Вместо да се скриете в мишите си дупки и повече никога да не се показвате от

Защо смяташ, че човек е достатъчно да бъде невъзпитан за да изглежда компетентен. Преди една година предложих на подобен на теб работяга да сравним данъчните си декларации. Скри се при "милото си" и не се видя. Защо имам чувството , че ако ти предложа същото и на теб ще се свиеш да "мътиш" при бекаската си и няма да се обадиш. Колкото за разходи по администрация при "бай Тошо" и сега е толкова лесно да се сравни ако що годе си грамотен. Взимаш бюджет от тогава и сега, и сравняваш.
Може комсорзи и парторзи да е имало в стопанските съвети/бордове/ но село Бисер не можеше да се случи, "Козлодуй" не е имал до 89та три аварии както това се случи тази година накуп откакто "Калинки" го полазиха. Та и аз се чудя "как сме живи" още...
цитирай
14. raders - Изключително точен анализ. Няма ...
03.01.2013 17:29
Изключително точен анализ. Няма какво да се добави. Ето нещо от Тацит: "Умиращата държава има много закони".
цитирай
15. ko642 - Поста наистина е добре написан, но ...
03.01.2013 18:23
Поста наистина е добре написан, но не мога да се съглася с голяма част от изводите в него. Според мен, поне следяйки какво става в САЩ, упадъка идва от отслабването на държавата за сметка на засилването на влиянието на корпорациите. Стигна се до там, че Apple да има повече финансов ресурс от държавния бюджет на САЩ - малко ненормално ми се струва?!

Но както и де е, както са казали доста по умни от мен всичко зависи от отправната система или с по прости думи - какво виждаш, зависи от това къде си седнал.

Поздрави!
цитирай
16. raders - Поста наистина е добре написан, но ...
03.01.2013 18:55
ko642 написа:
Поста наистина е добре написан, но не мога да се съглася с голяма част от изводите в него. Според мен, поне следяйки какво става в САЩ, упадъка идва от отслабването на държавата за сметка на засилването на влиянието на корпорациите. Стигна се до там, че Apple да има повече финансов ресурс от държавния бюджет на САЩ - малко ненормално ми се струва?!

Но както и де е, както са казали доста по умни от мен всичко зависи от отправната система или с по прости думи - какво виждаш, зависи от това къде си седнал.

Поздрави!



Напротив - той вече е анализирал този момент. Проблемът е точно в държавата. Защото държавата има способност да разхищава безразборно /с чужда пита помен прави/ и се занимава предимно с роене на бюрокрация, освен това преразпределя блага най-вече в полза на властващите чиновници, /освен армията социално слаби/, като по този начин затруднява инвеститорите. Та трябва да и се опънат юздите.
цитирай
17. barrybarovec - В днешното консуматорско общество ...
03.01.2013 21:43
В днешното консуматорско общество хората искат да притежават. Най-новите айфони, плазмени телевизори, всякакви други електронни джаджи. Интернет и телевизията променят драстично моралните ценности. Поведението и моралът, които бяха немислими преди 20-30 години, днес са напълно приемливи. Точно упадъкът на моралните ценности е причината за всичко, което става. Ами спомнете си, че при социализма религията беше строго забранена. И беше подменена с диалектическия материализъм (или нещо подобно, не помня вече). Че нали първата работа на комунистите, като дойдоха на власт, беше да унищожат интелигенцията. Сега текат подобни процеси. Училищата и особено университетите са генератор на либерални (леви) идеи. По простата причина, че преподавателите там са левичари (мнозинството от тях). Това са идеалисти, заровени в книгите и с грешна представа за реалността. Затова "окупаторите" на Уолстрийт искат не работа, а "социална справедливост". Така са ги научили в училище. "He who gains the youth, controls the future".

п.п. Забравих да спомена така наречената "политическа коректност" (political correctness), измислена от левандурите и много удобно оправдание за това, което вършат.
цитирай
18. staler - тук за съжаление, ще ни се наложи да ...
04.01.2013 18:53
тук за съжаление,ще ни се наложи да се съгласим с социалиста валери че причините за това засрано международно положение са коренно различни.точка по точка:1.растящите соц.разходи на държавите-----да, факт са.защо се налага на зап.правителства да преразпределят/всъщност правителствата взимат от банките заеми които раздават на нуждаещи се граждани,като последните задлъжняват безвъзвратно и завинаги---бюджетните дефицити не са нищо друго освен дълг на данъкоплатеца към "централната банка"/.причината--същите тези правителства са допуснали частните банки/собственици на "независимата централна банка", на корпорациите,на борсите,на кредитните ,застрахов. и реитингови агенции/да унищожат бизнеса на средната класа.производствата са в китаи,таиланд,турция,индия......и за да има пазар/потребление/същите тези банки печатат пари и раздават кредити като за последно.тоест правителствата са изгубили правото и задължението си да провеждат икономически политики и са се превърнали в органи за социална помощ.извинете ,това капитализъм ли е?2.трудолюбиви и предприемчиви хора/около 1%/правят милиарди от кризи,предизвикани от тях/поради факта че са се добрали противозаконно,криминално до възможността да са арбитри на пазарите,да са над пазарните закони.защото какво друго е частен икономически субект да има право да създава стоиност от нищото/да печата пари/?тях не ги ловят нито прогресивни нито не толкова прогресивни данъчни закони.какъв капитализъм е това?3.така си е-много правила.и ще става по зле.между другото--колко пари трябват на един полит.субект за да спечели едни избори и от къде да ги заеме?4.неитегрираните мексиканци протестиращи в калифорния,всъщност са робите на тази демократична страна ,допуснати да влезат,държани с десетилетия без решение на емигр,им статус,работещи за малко пари в плантациите,строителството и т.н.,без осиг.права на америк.работещ.и т.н. и т.н. че свършват символите.в заключение---политици като реигън обявиха ерата на кредитния капитализъм,...
цитирай
19. staler - . . . . тоест ерата на неолиберали...
04.01.2013 19:11
....тоест ерата на неолиберализма/според както го разбират хора като ротшиилд,рокфелер,бартбург, и т.н братовчеди/,тоест ерата на глобализма,тоест-- края на класическият капитализъм.според новия модел да фалират ще имат възможност държавите,малките и средни бизнеси,домакинствата,болниците,учебн.заведения.....не и банките.но не банките въобще ,а много големите банки/които са "много големи за да бъдат оставени да фалират"/.обективно погледнато система при която шепа частни финансисти са над пазарните приципи,и още повече-определят правилата на играта не е капиталистическа нито в класически ,нито в какъвто и да е друг смисъл.или с други думи---пущи ги на воля евреите и току си построят некъде комунизъм.
цитирай
20. chipollino - Въпросът ми е тъжен, понеже разу...
09.01.2013 11:54
tit написа:
Въпросът ми е тъжен, понеже разумният отговор би предизвестил края на цивилизацията, такава, каквато я познаваме.:)


Много е важна човешката съвест и морал, но те първо трябва да се изградят в едно здраво и добре работещо общество. Ако хората бяха добри, съвестни и интелигентни сега светът щеше да е съвсем друг. Вместо това, едно разложено общество възпитава младежта на фалшиви ценности, прави ги злобни и аруганти, готови на всичко за власт и пари...после ги залива със закони и ограничения. Виждаме, че каквито и закони да има, просто не се спазват, тъй като хората нямат морала и културата, за да ги спазват.
цитирай
21. minevv - добро
15.01.2013 13:48
много добро. Природата обаче вече е задвижила механизмите закорекция. Глупоста е завзела властта и ... цикъла пак ще се повтори
цитирай
22. djani - Добре, като констатация...
15.01.2013 22:08
Но за това разложение има дълбоки причини. Основно от социален характер. Не споменаваш нищо за многомилиардните състояния? Причините са в дълбоката пропаст между бедни и богати и стремежа на последните да властват на всяка цена. Идва време, когато цената трябва да се плати. А с това и залеза и дори унищожението на подобна цивилизация.
цитирай
23. dimat - "Смисълът" на човешкия Живот,
15.03.2013 21:01
е,че Животът няма никакъв смисъл...освен този,който всеки от нас му придава.
Ако сме решили да имаме някакви ценности,различни от натрапваните ни от Сис-
темата(някои я наричат Матрицата),ще съумеем да си създадем такива.Тези,които останат в Системата,постепенно ще се обезличат и ще изчезнат.Изчезването даже
вече е запознало,с намаляващата раждаемост.За съжаление(а,може би,не), ние
в българите сме в челните редици на изчезващите.Може би,така трябва.Ако не
можеш да приемеш натрапваните ти от Системата "ценности" и нямаш силите
да промениш това,просто, да си "отидеш".Вероятно много от нас на съзнателно
ниво не са взели това решение,но то е взето на несъзнателно.Това по мои,а и не
само,наблюдения важи и за Света,като цяло.Целият Свят,с малки изключения
(между другото,предимно от "примитивни" общества),за съжаление,е заразен с
този дивашки консумативизъм и може би,положението е неспасяемо в планета-
рен мащаб.Освен,ако някакво голямо сътресение не го изведе от това състояние.
Някакво колосално научно откритие,или технология,или последиците от настоящата криза...Кой знае.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470679
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол