Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.01.2013 20:47 - Абе и един атентат не можем да направим като хората
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 11113 Коментари: 20 Гласове:
28

Последна промяна: 21.01.2013 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageСлед гюрултията около съботната сценка с Доган и хилядите обменени мнения по телевизии, радия, вестници, интернет форуми, блогове, фейсбуци и туитъри се оформиха общо взето няколко основни мнения в главите на средния управляващ и управляван българин, които обединиха различни групи по интереси на обществената сцена, така да се каже. Всичките те гравитират около принципа „първо аз да си кажа, щот` знам, че съм си прав от малък“, отколкото на някакви задълбочени разследвания, факти или доказателства за първопричините за станалото…

1. Мнението на властта е, че атентаторът е действал сам и не е искал действително да убива Ахмед Доган. Бил просто хулиган... интелигентен хулиган, сложно конструирана личност...

2. Според ръководството на ДПС Енимехмедов е част от някакъв заговор, организиран от политическа сила, целящ убийството на вече неформалния лидер на ДПС.

3. Огромното мнозинство от т. нар. „обикновени хора” и „потребители” пък смята, че това е някаква постановка организирано от самата турска партия, с цел втвърдяване на все по-оредяващия й електорат.

Макар коренно различни по своята същност горните мнения ги обединява едно –бяха прибързани, емоционални, натежали от страсти и дори ненавист.

И ако за обикновения българин това е извинимо поведение, предвид масовото недолюбване на Доган, широко разпространените клишета или просто кухия национализъм, то за професионалистите и политиците подобно поведение е абсолютно недопустимо.

След като първоначално прибързано обяви, че Енимехмедов ще бъде разследван за опит за убийство, властта се обърна на 180 градуса и започна да го разследва за хулиганство. После бяха изнесени много факти, които обикновено би трябвало да останат следствена тайна, поне на такъв ранен етап от разследването, едно за да може то да се проведе спокойно и непредубедено, едно да не се разпалват все още афектираните хора от ДПС. Министърът на вътрешните работи и дори министър-председателя, както винаги не успяха да запазят поне привиден неутралитет и започнаха да се заяждат с ДПС на дребно.

От турската партия пък реагираха, най-емоционално, като Лютви Местан дори обяви, че това е атентат организиран от политическа сила и призова за международно разследване, отхвърляйки по този начин съществуващите български институции и снемайки доверието от тях. Това е доста опасен ход за една малцинствена партия, която в стремежа си да възвърне електорални единици, започва много опасна борба с огъня. Ледени повеи с аромат на Косово и Босна пък предизвикаха у повечето българи турските делегати на конгреса, които за малко щяха да убият вече обезвредения атентатор, показвайки, че цивилизацията още не си е довършила работата по тия ширини.

Едно е ясно обаче. В България дори един свестен атентат не можем да направим. Въобще нищо не ни е докрай завършено и направено. Социализмът” ни не беше социализъм, а чиста олигархическа диктатура от източен тип. Дисидентите ни не бяха дисиденти (с много малки изключения), а оглеждащи се в огледалото на властта нарциси. Днешните ни „социалисти” не са социалисти, а руско бизнес съдружие. Десните ни не са десни, нито „преходът”-преход. Капитализмът ни не е капитализъм, а съвършено подобие на бананова република. Демокрацията ни не е демокрация, а някаква лайняна каша от селски феодализъм, родово-приятелски олигархизъм и мутренско-десарски корпоративизъм. Живеем в някаква имитация на гражданско общество, където всеки по-важен човек играе някаква роля, но даже правилните си реплики не е научил, като хората.

Дори да приемем, че онзиденшния „атентатор”е играл по някакъв сценарий, написан от незнайни тъмни сили, то резултатът беше много слаба ориенталска политическа трагикомедия достойна да обере всички награди „Златна малинка” за 2013-а. И тук не можахме да изпипаме нещата, а всичко превърнахме в поредната българска пародия. Българо-турска де…

Последиците за България обаче могат да бъдат не толкова пародийни, ако някои хора не се научат да си затварят смърдящите усти, когато е необходимо. И от правителството, и от МВР, и от прокуратурата, и от националистите, и от социалните мрежи и от ДПС! Щото се надявам напролет да пътувам до Родопите с кола, не с танк...

image




Гласувай:
29



1. kleotemida - mamkamu, я сподели с нас, дали, ако ...
21.01.2013 21:04
mamkamu, я сподели с нас, дали, ако тази сценка се беше разиграла в някоя друга европейска държава, реакциите на "огромното мнозинство от т. нар. „обикновени хора” и „потребители”" щеше да бъде по-различна? Точно при този тип изпълнение на театъра?
Не, че е възможно в друга европейска държава да има етническа партия, като тази у нас, но да речем, че някъде се случи подобна сценка? М? Кка мислиш, че щеше да реагира "коренното" населене?
цитирай
2. diso - Прелита Баба Яга с метлата
21.01.2013 21:22
Нашенецът въздъхва: "Каквато ни държавата, такъв ни и Батманът" ;))
цитирай
3. mamkamu - Пишман бабаит с кьорфишек пищов ...
21.01.2013 21:30
metoovch написа:
Пишман бабаит с кьорфишек пищов бастиса гьонсурат политик. Бая кютек, бол сеир, хептен уйдурма!


Това ми беше смешно, като го прочетох първите три пъти на разни места :) Наистина е добро...
цитирай
4. mamkamu - !!!
21.01.2013 21:45
kleotemida написа:
mamkamu, я сподели с нас, дали, ако тази сценка се беше разиграла в някоя друга европейска държава, реакциите на "огромното мнозинство от т. нар. „обикновени хора” и „потребители”" щеше да бъде по-различна? Точно при този тип изпълнение на театъра?
Не, че е възможно в друга европейска държава да има етническа партия, като тази у нас, но да речем, че някъде се случи подобна сценка? М? Кка мислиш, че щеше да реагира "коренното" населене?


Ми лумпените винаги са били мнозинство през цялата човешка история. Така е и сега, въпреки, че е учудващо предвид достъпа до почти цялото човешко познание чрез Интернет!!!
Апропо в нормалните държави са разрешени партии на етническа и верска основа... :)
Всъщност Доган е мразен от мнозинството, защото е турчин, но всъщност трябва да бъде недолюбван, заради непоследователната му идейна политика, която му позволява да се съюзява и с десни и с леви и заради това че е бил сътрудник на репресивния комунистически апарат. Да не говорим за последните му изяви...
цитирай
5. mamkamu - :)
21.01.2013 21:47
diso написа:
Прелита Баба Яга с метлата
Нашенецът въздъхва: "Каквато ни държавата, такъв ни и Батманът" ;))

Много точно казано :)))
цитирай
6. pcelata - Нямам какво да добавя.
22.01.2013 09:00
Казал си го,много точно.
цитирай
7. muerte - Напълно съм съгласен.
22.01.2013 09:31
Дори вчера написах 2-3 реда в тоя смисъл, щото ми писна от едно и също навсякъде. Дори и заглавието ми е близко :-))).

Ама то като се замислиш наистина стигаш до единствения възможен извод в тая ситуация - какво ни е като хората, че и "атентатите" ни да са такива?
цитирай
8. syrmaepon - За атентата не съжалявам много, че ...
22.01.2013 09:55
За атентата не съжалявам много,че не можем да го докараме кат хората,но за останалите неща трябва да се вземем в ръце
цитирай
9. apostapostoloff - Не, НИЕ, мой човек!
22.01.2013 10:58
Джагалите не могат. Иначе ние, решим ли да пречукаме някого, убиваме го. Като куче, на улицата. Стамболов, Димитър Петков, Луканов... Ние сме бащите на терора, България е люлката на тероризма. Завземането на "Радецки", Слунските атентати и пр.

Мисли, мисли, преди да пишеш. Защото стааш за смях!
цитирай
10. demograph - Понякога нещата изглеждат така, а в същност са по-така..
22.01.2013 12:00
Скоро ще стане ясно крайната цел. Боя се, че е доста по-зловеща от колкото изглежда.
цитирай
11. mamkamu - @ apostapostoloff
22.01.2013 12:06
Верно мислене трябва, прав си... и способност за разпознаване на иронията в един текст :) Знам, че не всеки умее да чете аналитично, за което искрено съжалявам, но ако си упорит и четеш повече сериозни неща, а не астрология, някой ден ще ти просветне :)
цитирай
12. staler - голям маитап падна, но в същност ...
22.01.2013 14:16
голям маитап падна,но в същност картината е трагична.няма друга европ.държава с такива партии,спецслужби и терористи.китаици да ни беха правили по истински щехме да сме.абе въобще има ли по света циганин хидролог,с такава тежест в политиката?
цитирай
13. tili - А, не можем!
22.01.2013 14:34
Я си спомни за атентата в Св.Неделя.

"Народът - неукият, си избира себеподобни, т.е. неуки, да го водят. Накъде? В нищетата, в нищото!"

Това е цитат от едно интервю с млад учен при chara от днес.
цитирай
14. apostapostoloff - Не ми се прави на Достоевски!
22.01.2013 15:57
Цели композиции с книги повече от теб съм прочел. Затова съм и с докторат ох Хумболд университет. Затова имам 15 бестселъра. Затова моите книги се издават вече в цял свят!

Това, че драскотиш тук не те приравнява с мен. МОИТЕ книги се издават в целия свят, а не твоите!

Ти, Достоевски, си оставаш никой и нищо от циганската махала на Европа. И като такъв ще се държиш подобаващо- тихо и скромно. Не се опитвай да делиш мегдан с можещите и знаещите, защото ставаш и смешен, и жалък. Намерил се кой да ме поучава- пикльо с пикльовците!
цитирай
15. mirachopi - Докато четях какво си написал,незнам защо но мина една мисъл в главата ми:
22.01.2013 16:22
Ако онзи мъж от Пловдив/с истинския пистолет беше отишъл при Доган"или който и да нему подобен''/всички ние щяхме да сме отмъстени.Защото един баща не убива така лесно децата си,а в България това се случи два пъти за 10 дни/сем Савови и сем Тепавичарови/към такива масови семейни убиства са склонни майките/депресии,драматизъм,хормони.......Винаги силния психически е бащата..А тук 2ма бащи убиха 7-8 човека,никой не запита защо?На Савови им било трудно с две психично болни деца,ами трудно им е и на хиляди подобни е Бг,а в нормалните държави тези хора получават помощ,точно за да не изперкат.А Тепавичарови имали кредити,ами ще имат като всички нас,и ще им е зле,защото нашите политици прецакаха всичко...
цитирай
16. starotomagare - Тава беше просто един бутафорен атентат
22.01.2013 16:54
Не случайно беше извършен пред камери,делегати и гости от Европа.Ако този наистина искаше да убие Доган можеше да го направи дори с нож.Спонтанна и искрена беше реакцията на партийния ,,елит "на ДПС.Те съвсем ,,освободено "проявиха ориенталсата си жестокост.Ако носеха ятагани както прадедите си просто щяха да го кълцат докото капнат от умора.Местан със сигурност е вътре в провокацията и когато се опитваше да ги спре и когато взе думата за да подсили огъня в залата а и скандиранията ДПС,ДПС...също бяха съвсем режисирани.Тази етническа партия не случайно продължава да носи името си за права и свободи като явно с това доказва ,че иска все повече и повече привилегии а не равни права които те отдавна имат и дори много повече.Така или иначе Доган все повече не можеше да играе за тях някаква роля на водач и знаме и за това преди да го сменят организираха тази провокация.Сега пък пишман атентатора започва да се изявява като патриот за да дискредитира истинските патриоти а и да създава нов имич на младите от този етнос.
цитирай
17. kleotemida - Не мисля, че анализът ти за омразата към Доган е верен.
22.01.2013 17:08
mamkamu написа:
kleotemida написа:
mamkamu, я сподели с нас, дали, ако тази сценка се беше разиграла в някоя друга европейска държава, реакциите на "огромното мнозинство от т. нар. „обикновени хора” и „потребители”" щеше да бъде по-различна? Точно при този тип изпълнение на театъра?
Не, че е възможно в друга европейска държава да има етническа партия, като тази у нас, но да речем, че някъде се случи подобна сценка? М? Кка мислиш, че щеше да реагира "коренното" населене?


Ми лумпените винаги са били мнозинство през цялата човешка история. Така е и сега, въпреки, че е учудващо предвид достъпа до почти цялото човешко познание чрез Интернет!!!
Апропо в нормалните държави са разрешени партии на етническа и верска основа... :)
Всъщност Доган е мразен от мнозинството, защото е турчин, но всъщност трябва да бъде недолюбван, заради непоследователната му идейна политика, която му позволява да се съюзява и с десни и с леви и заради това че е бил сътрудник на репресивния комунистически апарат. Да не говорим за последните му изяви...

Доган е мразен точно заради всичко онова, което си изредил, плюс това, че демонизира българите-християни в местата с българо-мохамеданско население и независимо от това, че говореше за български модел на етническа търпимост внесе сериозна нетърпимост към българите в тези райони. И това го виждаха и виждат всички, които искаха да го видят, особено по време на избори и особено от местното българско население. Та да не се прави г-н Лютви на ощипана мома, щото демонизацията и омразата никога не е била насаждана от българите (изключвам волните на Болен). Само дето службите там се правеха (и все още правят), че такова животни нема. А то отдавна настървено яде тази етническа търпимост. И за това са виновни и Доган, и Местан, и гавазите им, а и сподвижниците им по места, които често се изявяват като башибозуци. Просто на всички им бе удобно да мълчат, защото не се знаеше на кого и срещу какво ще се наложи да пристава Доган. Но това е дълга, много дълга тема, а като гледам всеки се опитва да я заобикалят и да си завират главата в пясъка по нея – и Първанов, и Дончева, и Станишев, и куп други политици по върховете, че дори и Бойко в момента. Само населението в „смесените“ райони знае за какво иде реч и докъде е стигнала наглостта на ДПС. Тази партия отдавана е погазила по най-груб начин конституцията по места и може би няма да е лошо следващият референдум в България да е дали трябва изобщо да съществува.

Но да казваш, че е мразен Доган, само защото е турчин, си е ксенофобия от рода на Местановата. Защо например Октай Енимехмедов или брат му Метин не са мразени след като са турци?
цитирай
18. анонимен - Ние сме бащите на терора, България е ...
22.01.2013 18:15
apostapostoloff написа:
Ние сме бащите на терора, България е люлката на тероризма.



Апостоле, ти без перуката, можеш и за дядо на тероризма да минеш. :)))
цитирай
19. staler - бях написъл коментар при иконом...
22.01.2013 20:11
бях написъл коментар при икономиста,в смисъл,че ме боли фара къде е работил и има ли пистолет,и дали ще пробият циганската кратуна на доган по сценарии на дс офицерите или без сценарии,защото дс проектите по принцип са тъпи.изтъкнах че менте държавата има менте журналистика и това е естествено,но тои ми се обиди и ме прати у лево.некои познава ли го отблизо,да ми съдеиства да изгладим недоразумението,защото съм много отчаян---ако работиш 5 години за металхимснабтукаиматуканема и продаваш пистолети,това не значи че хората веднага те свързват с дс фирми,мулти бизнес,дпс обръчи,доган мурафети и т.н.дс проекти.дори ми се струва че на доган един два куршума в главата биха му пасвали доста даже.
цитирай
20. nedovolen - книгите
26.01.2013 20:58
Кат си написал толкоз / и си прочел повече/, какво си променил, писател?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469996
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол