Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.02.2013 12:03 - Енергийните протести, национализацията и властта на Закона
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 15907 Коментари: 40 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageОтдавна България не беше заливана от толкова масови протести и то в различни градове на страната. Отдавна хората не бяха си намирали конкретна цел, върху която да стоварят своя гняв. Отдавна яростта не беше стигала подобни висоти. Българите излязоха на протест и този път цел на недоволството им бяха ... електроразпределителните дружества.

Явно хората имаха основателни причини за това, след като много от тях получиха огромни сметки за ток за месец декември, които в сравнение със същия период отпреди година често бяха двойни, че и повече. За всичко това допринесоха, разбира се, и електроразпределителните компании, които пуснаха инкасаторите си в отпуск около празниците и така периодът на отчитане на голяма част от абонатите достигна до 35-40 дни, вместо нормалните 30, надувайки и без това броят на похарчените покрай празниците киловати.

Не по-малък беше и психологическия шок от новите фактури, които подробно описват начина на формиране на цената на тока. Оказа се, че много хора не могат да приемат да плащат за пренос на електроенергия, сякаш тока стига до тях по въздуха. Други пък не приемат добавката за зелена енергия, сякаш са извънземни и околната среда на тази планета не ги интересува.

Колкото и неприемливи да са разсъжденията на тези наши съграждани, протестът им е оправдан заради една причина, която всички политици често забравят, щом дойдат на власт –епидемично ниските доходи, които в части от провинцията стигат до потресаващо нищожни размери. Тези хора не могат да мислят за спасението на планетата, за енергийната политика или опазването на сините китове, защото имат много по-важна задача –да оцелеят. Защото ако трябва да даваш основната част от заплатата или пенсията за да платиш тока и/или парното, които потребяваш в продължение на цял живот, накрая, някой ден, все ще ти писне, колкото и да си търпелив. И като че ли този ден дойде в неделя.

И понеже, колкото едно население е по-бедно, толкова по-лумпенизирано е то, не закъсняха и лумпенските искания, най-важното от които беше за национализация на електроразпределителните и електропреносните дружества. Как ще стане това представителите на митингуващите не можаха точно да обяснят, но се чуха гласове за някаква си анкета, чрез която народът да определи дали да станела или не национализацията! Други говореха дори за референдум.

Аз не се съмнявам дори и за миг, какъв ще е резултата от такъв референдум и как после лесно ще национализираме тия дружества. Също и не се съмнявам, че нещата няма да се подобрят от това, нито цената на тока ще падне, защото всички знаем, какъв „добър” собственик е държавата. Знаем също и как са се уплели, като свински черва, политици, чиновници, енергийна и конвенционална мафия, местни феодали и мутри, и как пак онези, които протестират, ще бъдат излъгани накрая. Само че тогава в пъти повече. Показателен е примера как някои партии вече яхнаха предизборно идеята за национализация на ЕРП-тата.

Но може би най-лошото в един такъв сценарий ще е начинът по който ще бъде взето решението. Мнението на суверена, българския народ, в случая не би трябвало да има значение, защото законността стои над него. Тя е създадена за да пази основните права на малцинството от приумиците на мнозинството, тя гарантира правото на собственост, правото на свободно изказване и движение, правото на честен процес... Ако някой допусне едно такова питане да бъде осъществено, то каква е гаранцията, че мнозинството няма утре да реши на някой референдум да създаде нов Народен съд или пък да конфискува имотите на всички българи с повече от две жилища например или да забрани някои телевизии, радия или вестници? Ако това се случи краят на цивилизацията ни ще дойде отново!

image



Гласувай:
28



1. podvodni - Последните 10-11 реда са пълна т...
12.02.2013 12:11
Последните 10-11 реда са пълна тъпня.
цитирай
2. dolsineq - Изнесоха се много компрометиращи ...
12.02.2013 12:15
Изнесоха се много компрометиращи данни, които няма начин да не доведат до някои промени. Лично за мен би трябвало да се освободи пазарът от задължително налагане да си клиент на точно определен ел. доставчик, т.е. да имам право да си избирам, на кого ще си плащам изразходваната енергия.
цитирай
3. mamkamu - !!!
12.02.2013 12:27
podvodni написа:
Последните 10-11 реда са пълна тъпня.


Не се и учудвам :) Има основни права и свободи, които дори мнозинството не може да отменя - на референдум или в Парламента. За това хората са измислили нещо наречено Конституция.
цитирай
4. mamkamu - :)
12.02.2013 12:44
dolsineq написа:
Изнесоха се много компрометиращи данни, които няма начин да не доведат до някои промени. Лично за мен би трябвало да се освободи пазарът от задължително налагане да си клиент на точно определен ел. доставчик, т.е. да имам право да си избирам, на кого ще си плащам изразходваната енергия.


Напълно съм съгласен, но в нашата малка страна едва ли е възможно да съществуват взаимно конкуриращи се електропреносни мрежи. Иначе конкуренцията щеше да оправи доста недостатъци. В интерес на истината промените макар и мнооого бавни напоследък настъпиха. ДСЕВР ги принуди да намалят загубите си по мрежата, които ние плащаме и те напоследък стигнаха от 28% до около 15%. Печалбите им също намаляват от година на година... Това може да се види в отчетите им като акционерни дружества (в които м-у другото държавата участва с 33%). Те германците от ЕОН за това се оттеглиха май, като продадоха акциите си.
Най-обезпокоителен е обаче именно този законов натиск, който държавата оказва на ЕРП-тата напоследък да намаляват печалбите си. Започвам да си мисля, че определени кръгове сред нашата енергийна мафия искат да се докопат до тях, за без пари. Германците май се усетиха на време и избягаха, защото знаеха, че тук бизнес е трудно да се прави.
цитирай
5. kleotemida - Ще споделя и моето мнение, макар че няма гаранция, че няма да изчезне като в по-предишния постинг.
12.02.2013 13:10
Та,
Законността, mamkamu, за която говориш в контекста на статията, в БГ не само се нарича лобизъм, а и отдавана е изместъл законността. И си е време суверена на тази държава - народа, да си каже думата, че и да вземе мерки. А ти отвори някой учебник по икономика и виж кое влиза в производствените разходи, кое в косвените и кое би трябвало да е печалбата и тогава говори за такси пренос и въздух.
цитирай
6. vmir - Само една добавка да направя - че затвореното регионално разположение на ЕРП-тата ги спасява от реална конкуренция за клиенти,
12.02.2013 13:12
а това ги прави на практика монополисти. За да има конкуренция между тях и да падат цените им, месторазположението им трябва да бъде размесено във всички региони и потребителите да да имат гарантираната възможност да избират измежду различните ЕРП-та. Това значи ЕРП-тата да печелят конкурси за обслужване на локални мрежи и да се борят за дял помежду си в конкуренция за всяка махала и селце. Няма друг начин.

Ако се национализират, ше ги прилапат старите муцуни и ще си имат хем монопол, хем партиен чадър. Е, те тогава дупе да ни е яко. Дано да се окажем по-умни от гърците.
цитирай
7. dolsineq - Мамкаму, преди два дни имахме един ...
12.02.2013 13:15
Мамкаму, преди два дни имахме един спор относно собствеността на електропреносните мрежи. Чия собственост са те – на държавата или на доставчика на електричество?
цитирай
8. mamkamu - @ kleotemida
12.02.2013 13:36
Първо да се разберем, аз не трия кометари, освен ако не са обидни :) Питай блог.бг, защо не могат да си оправят коментарната секция от сума ти време.

Да, суверена може да се изказва за повечето важни неща в тая държава, но ако вземе да нарушава Конституцията или пък предлага откровено тъпи неща, няма как нормалните хора да не се възпротивят. Какво ще стане, ако ЕРП-тата станат отново държавни с над 50 процентово участие? Ами ще ти кажа... ще ги пипне енергийната мафия и тогава жална ни майка. Днешните цени на тока ще ни се видят желани.
За икономиката, добре, може и да отворя някой учебник... но знам, какво ще прочета :)
цитирай
9. mamkamu - @vmir
12.02.2013 13:45
Напълно съм съгласен с теб.
цитирай
10. tit - Хората схванаха, че цената на тока не е онази, с която излиза от централите...
12.02.2013 13:45
И сметнаха разликата от централите до електромерите си.
И намериха разликата за ужасно несправедлива - и спрямо себе си, и спрямо производителите!
Апетитите на търговците са безумни.
И как, моля, един син кит ще бъде спасен с печалбите, които ще реализира Цветелина или Десислава?
Как Борисова или Танева гарантират спасението на сините китове, м?:))
/цитирам дамите, щото за тях се твърди, че стоят зад строителството на плантациите със слънчеви панели...имената не са важни, важно е каква част от печалбите им отиват за китовете:)))))/
цитирай
11. voxpop - малки частни, даже семейни елек...
12.02.2013 13:46
малки частни, даже семейни електроцентрали - в това е бъдещето :)
по-ефективни и на практика независими:)
и това ще стане много скоро, защото както е казал народът, неволята учи:)
На времето, още през 1927 г. селото на прабаба ми е било електрифицирано от локална електроцентрала. Вече сме 21 век, за какво говорим?
Ще видите, че хората ще се освестят много бързо и на енергийната мафия скоро ще й умре конят:) Фолксваген вече са на ход, има и други:)
цитирай
12. mamkamu - @ dolsineq
12.02.2013 14:07
Не разбрах, риторично ли ме питаш? Електропреносната мрежа е държавна...
цитирай
13. kleotemida - Е, като е държавна електропреносната мрежа, каква точно роля играят на пазара ЕРП-тата?
12.02.2013 15:00
mamkamu написа:
Не разбрах, риторично ли ме питаш? Електропреносната мрежа е държавна...

Разпределят печалбите между Цветелинка и Десиславка, или вършат и някаква друга работа? Щото се оказава, че дори не инвестират, след като ние си плащаме таксата пренос ей така на фактура за черни очи.


п.п. Няма да е зле да спрете да спекулирате с опасността от одържавяването на нещо, което и без това си е държавно. Още повече, когато в този им вид те самите могат да бъдат изнудвани от когото трябва (не съм сигурна, че това не се и прави), а и те да корумпират когото трябва (пак не съм сигурна, че не се прави).


п.с. Вмире, има как да се демонополизира сектора, но ЕРП-тата подмениха електромерите с такива дето навъртат неизразходвани киловати, особено когато температурите са под 0 и -5 градуса, вместо с умни електромери, които просто могат да им "таковат таковата" на монополизма. Ама твоите господари сега се сетиха, че и такива животинчета в електроизмервателния мир отдавна съществуват, а пък ти си седнал да развиваш тезата защо не може да няма монополи. Това някаква косвена защита ли е или си е най-просто незнание?

п.п.с. mamkamu, относно изчезналия коментар - това май ще е да е първият случай, в който изчезва първия от два поредни коментара и то след определен период време, и то неанонимен. Но щом казваш, че блог.бг е виновен, така да бъде.
цитирай
14. mamkamu - @ tit
12.02.2013 15:10
Това със сините китове беше градация :)
Цената на всяка стока се формира от много компоненти. При тока е същото.
А относно производството на т. нар. зелена енергия в идеята има смисъл, но както обикновено в България нещата се обърнаха заради родово-мутренската ни икономика. Пък и беше малко рано за нашите условия да разгръщаме в такъв мащаб производството на зелена енергия. Тази добавка във цената на тока наистина бе натресена на потребителя несправедливо. Никой обаче не спомена за приватизация на вятърните и слъвчеви електроцентрали, а го отнесаха доставчиците и разпределителите на ток, които последните години, чуствително намалиха разходите си. Не че нямат трески за дялане и те де :)
цитирай
15. mamkamu - :)
12.02.2013 15:35
voxpop написа:
малки частни, даже семейни електроцентрали - в това е бъдещето :)
по-ефективни и на практика независими:)
и това ще стане много скоро, защото както е казал народът, неволята учи:)
На времето, още през 1927 г. селото на прабаба ми е било електрифицирано от локална електроцентрала. Вече сме 21 век, за какво говорим?
Ще видите, че хората ще се освестят много бързо и на енергийната мафия скоро ще й умре конят:) Фолксваген вече са на ход, има и други:)


Добре звучи :) Но сигурно след 100 години...
цитирай
16. mamkamu - @ kleotemida
12.02.2013 16:06
Говорех електропреносната, не за електроразпределителната мрежа...
ЕРП-тата са акционерни дружества, където 67 % от акциите са притежание на един частен собственик, че и повече. Как можеш да ги наречеш държавни?! Всъщност дреме ми за тях, но искам поне да не правим глупости, като национализации, от които после ще пострадат и потребителите и името на България...
цитирай
17. podvodni - Алоууу, това е електрически ток, а ...
12.02.2013 17:10
Алоууу, това е електрически ток, а не кисело мляко. Пътищата за дставка на тази "стока" са строго специфични, а не като Бойковите магистрали. А да не говорим за трансформаторните станции и пр. инфраструктура. Що не отворите някоя и друга техническа книжка, пък тогава разтягайте локуми за конкуренция в електро снабдяването и разпределението и подобни смешки. От горе на това, електропроизводството, преноса и резпределението е стратегически отрасъл, ако това Ви говори нещо!
цитирай
18. kamosutrov - Юри, книга мога да напиша за "зелената" енергия и кои са в лобитата
12.02.2013 19:21
И как бяха отхвърлени стратегии за децентрализация на енерго добива. Моето еднозначно мнание е, че комунистите се оказаха толкова некадърни, че не направиха социална държава, а направиха нещо като абсолютна монархия и здрав феодализъм. Същото е и с капитализма, демокрацията и пазарната им икономика.
цитирай
19. raders - Ако държавата не е мутренска, при ...
12.02.2013 19:53
Ако държавата не е мутренска, при положение че доставката на еленергия е фактически монополно право, би било наистина по-разумно да е държавна собственост. Това е така, поради факта, че от цената енергията зависи цената на всички останали продукти и конкурентноспособността на бизнеса. Тоест, за да се осигури на бизнеса достатъчен комфорт, би трябвало държавата да му доставя евтина енергия /от което зависят и данъчните постъпления/. Но тъй като държавата си е откровена мафия, на всичко отгоре корумпирана и бюрократизирана до пълен размер, то и тази формула се оказва съмнителна. Май няма изход.
цитирай
20. kleotemida - Грешиш, Ради, има изход, даже два - ...
12.02.2013 20:22
Грешиш, Ради, има изход, даже два - терминал 1 и терминал 2.

п.п. Подводни, пътищата за доставка на тази "стока" са строго специфични, ама не и по-различни от тези в Европа, нали? Е, щом там могат, защо тук да е невъзможно?
цитирай
21. meto76 - Да прочетем заедно фактурата за ...
12.02.2013 20:26
Да прочетем заедно фактурата за ток

http://www.emi-bg.com/index.php?id=1490


Общо за ЧЕЗ (ЧЕЗ Електро плюс ЧЕЗ Разпределение) резултатът е 16,42 лв. (26,04 лв. - 9,62 лв.) което е 9,3% от сметката на нашия "извадков" клиент.
цитирай
22. meto76 - Нашите пари отиват в държавното ...
12.02.2013 20:29
Нашите пари отиват в държавното НЕК, което краде за световно, а не в частните енергоразпределителни дружества, които са последни по веригата и просто един посредник в случая. Няма нито една държавна компания, която не се източва от партията, която е на власт, няма нито една държавна компания която да е на печалба.БДЖ,Булгаргаз,ВМЗ Сопот,Напоителни системи, всички са на загуба. Парите отиват основно в НЕК, а там си харчат по 2 милиарда лева за гьолове и пак са на загуба или на минимална печалба.
цитирай
23. mamkamu - @ podvodni
12.02.2013 20:37
Ти май не можеш да си представиш, че стратегически отрасъл може да бъде в частни ръце :)
цитирай
24. mamkamu - @ kamosutrov
12.02.2013 20:47
Ми надявам се да я напишеш тая книга :) Нали знаеш: Какъвто им беше комунизма, такъв им е и капитализма :)
цитирай
25. mamkamu - @ raders
12.02.2013 20:52
Съмненията ти са много основателни. Друг въпрос е, че ако държавата ни беше читава, нямаше въобще да водим този разговор :)
цитирай
26. podvodni - Ти май не можеш да си представиш, че ...
12.02.2013 20:57
mamkamu написа:
Ти май не можеш да си представиш, че стратегически отрасъл може да бъде в частни ръце :)

Ами то за това се нарича стратегически отрасъл, защото с него може да се прокарва стратегия, включително ако е в интерес на обществото да работи на загуба за определено време. А понеже за частника е важна печелбата на всяка цена, това условие е трудно осъществимо, да не кажа - почти невъзможно.
цитирай
27. podvodni - Грешиш, Ради, има изход, даже два - ...
12.02.2013 21:00
kleotemida написа:
Грешиш, Ради, има изход, даже два - терминал 1 и терминал 2.

п.п. Подводни, пътищата за доставка на тази "стока" са строго специфични, ама не и по-различни от тези в Европа, нали? Е, щом там могат, защо тук да е невъзможно?

Коте, все още не мога да стопля, защо на запад са се съгласили да изхранват посредници на движението на парите им. енергоразпределителните дружества, дали тук или където и да е, се явяват като нашите топлинни счетоводители.
цитирай
28. mamkamu - Да!
12.02.2013 21:01
meto76 написа:
Да прочетем заедно фактурата за ток

http://www.emi-bg.com/index.php?id=1490


Общо за ЧЕЗ (ЧЕЗ Електро плюс ЧЕЗ Разпределение) резултатът е 16,42 лв. (26,04 лв. - 9,62 лв.) което е 9,3% от сметката на нашия "извадков" клиент.


Именно! Започвам в последните дни да си мисля, че някой дърпа конците, за да се върнат ЕРП-тата в държавното лоно, щото се усетиха партии и мафиоти, че ще могат да гепят яко от там. Пък те като ги приватизираха преди години, новите им собственици намалиха в пъти разходите, за разлика от собственика до тогава - Държавата.
цитирай
29. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
12.02.2013 22:10
http://meto76.blog.bg/politika/2013/02/09/chez-pecheli-samo-17-ot-cenata-na-toka.1051431

http://meto76.blog.bg/politika/2013/02/12/edva-9-3-ot-cenata-na-toka-ostava-v-erp-vypreki-obshtestveno.1052390
цитирай
30. kamosutrov - Янето я пише в момента. Само следи дебата в комисията му
12.02.2013 22:56
mamkamu написа:
Ми надявам се да я напишеш тая книга :) Нали знаеш: Какъвто им беше комунизма, такъв им е и капитализма :)

Баси, иде ми да си изям дипломата. С П. Димитров сме учили в един институт. Баси....
цитирай
31. podvodni - Хахахаха, прочетохте ли фактур...
12.02.2013 23:52
Хахахаха, прочетохте ли фактурата? И какво разбрахте?
Че сте лесни шарани които могат да бъдат хванати само с тиган, без въдица и страв.
А сега, аре бегом към ЗДДС и да посочите, къде във фактурата се споменават някакви имагинерни разходи на стойност 19,10 лв.
Специалисти !!
цитирай
32. gosho568 - Мошеници
13.02.2013 00:23
...
цитирай
33. syrmaepon - Да убием многоглавата ламя НЕК! Чрез самостоятелни соларни с-ми към Свободата!Свободата струва скъпо!
13.02.2013 08:51
tit написа:
И сметнаха разликата от централите до електромерите си.
И намериха разликата за ужасно несправедлива - и спрямо себе си, и спрямо производителите!
Апетитите на търговците са безумни.
И как, моля, един син кит ще бъде спасен с печалбите, които ще реализира Цветелина или Десислава?
Как Борисова или Танева гарантират спасението на сините китове, м?:))
/цитирам дамите, щото за тях се твърди, че стоят зад строителството на плантациите със слънчеви панели...имената не са важни, важно е каква част от печалбите им отиват за китовете:)))))/

цитирай
34. born - Един лумпенизиран лумпен ви пише:
13.02.2013 11:10
Извинете, но все едно че чета изказвания на Дянков. Това, което е приватизирано чрез една криминална приватизация, може спокойно да се национализира без никакъв проблем. Единственият проблем се явяват личните интереси на някои големи специалисти, на които се дават доста едри трошички за да им се разчита като лоби .Що се отнася до таксата пренос не мога да не ви се възхитя на разсъжденията. Само че тази мрежа е строена с парите на българите преди 1989 год. и отдавна е изплатена. Виждам че сте доста млад пич и не сте вложили пари в тези енергийни електропреносни мрежи, затова нямам против вие да си плащате таксите. Аз обаче и другите от моето поколение сме ги изплатили и то многократно.
цитирай
35. born - Хахахаха, прочетохте ли фактур...
13.02.2013 11:14
podvodni написа:
Хахахаха, прочетохте ли фактурата? И какво разбрахте?
Че сте лесни шарани които могат да бъдат хванати само с тиган, без въдица и страв.
А сега, аре бегом към ЗДДС и да посочите, къде във фактурата се споменават някакви имагинерни разходи на стойност 19,10 лв.
Специалисти !!

Бедата на тази нещастна страна може да се изрази спокойно с един цитат на Ст.И.Лем : "Винаги ще се намерят ескимоси, които да обясняват на жителите на екваториалните райони как да се държат по време на големите горещини !" Аман от специалисти - чиновници, адвокати, икономисти и пр. сволочь.
цитирай
36. vencivvg - Интересна статия
13.02.2013 11:47
Много интересна, обективна статия.
Особено ми хареса последната част и особено изречението :
"Мнението на суверена, българския народ, в случая не би трябвало да има значение, защото законността стои над него."
Жалко, че не са много коментатори, журналисти и др, които проумяват тази истина.
Ако започнем да изпълняваме всяко искане на мнозинството наистина края на цивилизацията е близо.
цитирай
37. poetesasladyr4e - Много хубаво пишеш, миличък. Харесвам те.
13.02.2013 12:18
цитирай
38. bezmitove - Много съм писал и против Боко Тиквата и против подобни олигополи като въпросните ЕРП-та
13.02.2013 12:44
Както и съм писал доста остро срещу някои мнения на mamkamu.
Но в случая той според мен е МНОГО ПРАВ!!!
И аз надуших, че нещо не е както трябва с тези протести, но ми трябваше време да разбера долу горе каква е схемата.
Първо в играта/измамата(както съм писал и в моят блог) са навързани шефовете в АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕРП-тата и разбира се НАП.
После точно сега направиха и някоя далавера в повече, да раздразнят народа.
А на самите протести е пълно с платени провокатори и откровени "бивши" доносници и хора на властта!
Като добавим и ядосаните измамени хора и ето ти големи протести.

Друг е въпроса, че изобщо не трябваше да има ЕРП-та.
Направиха голямата измама и далавери.
А сега в обратния ред като национализират ЕРП-тата пак ще измамят и ще ограбват българския народ.
Ще стане както във вица за зайчето, лисицата и вълка:

-Зайо защо си със шапка? Следва бой.
На следващия ден Зайо е без шапка.
-Зайо, защо си без шапка? Пак бой.

Зайо=българския народ!
цитирай
39. teodordetchev - Отдавна не сме се чували. Ето и моето мнение по въпроса за протестите и национализацията:
14.02.2013 23:54
Монополите също плачат. Мястото на протестите е правилно:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2013/02/13/monopolite-syshto-plachat-adresyt-na-protesta-e-veren.1052890
цитирай
40. demograph - Изходът е в самоорганизиране на хората
19.02.2013 21:10
Създаване сдружения за енергийна независимост на локално ниво. Генератори, слънце, вятър, малки ВЕЦчета...Дом по дом,илица по улица, квартал по квартал, село по село, град по град..Това е. Спасение от държави които по принцип функционират като кърлежи НЯМА. Само едно - встрани от държавата. Тя ще пречи - тогава на улицата и с тоягите и така натам..Битката за локалната свобода ще роди глобалната свобода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469913
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол