Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.04.2015 22:59 - Ричард Докинс. Най-известният атеист в света идва в България
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 24497 Коментари: 41 Гласове:
9

Последна промяна: 10.05.2017 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageМоже би най-известният атеист в света днес, големият учен, еволюционист, етолог, хуманист и критик на креационизма Ричард Докинс, ще посети съвсем скоро България по време на Софийския фестивал на науката, провеждащ се от 14 до 17 май, 2015 г., организиран от Британския съвет. На 16 май в 18.30ч. на голямата сцена на театър "София" той ще представи темата си „По-странна отколкото можем да предположим“. Докинс заимства заглавието на презентацията си от думите на Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който заявява преди време:

„Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна отколкото предполагаме, а по-странна отколкото можем да предположим.“

Прочети нататък >






Гласувай:
9



1. cefulesteven - Щеше да ми е интересно, но нямам ф...
21.04.2015 00:38
Щеше да ми е интересно, но нямам физическа възможност да постъпя. Въпреки, че си оставам Православен християнин.
цитирай
2. vencivaleri1951 - То този спор
21.04.2015 00:52
между вярващите в Бог и Богоневярващите ми прилича малко на
спора между русофили и русофоби
И едните и другите вадят доводи, но най вече разчитат на 5тото асо в ръкава.
Иначе всеки факултет в СУ, а и в тези от "Бръшляновата лига" са отказаби някого от нещо:)
цитирай
3. mamkamu - @cefulesteven
21.04.2015 01:07
Всъщност, това, което би трябвало да ни обединява е човешката етика измислена още далече преди Христос... В този случай няма значение какъв си, тотемист, индуист, будист, християнин или мюсюлманин. Всяка религия се опитва да ти каже, че е единствената и правилната. Важно е да вярваш в едни етични правила, които ти казват, да не убиваш, да не лъжеш, да си честен, да уважаваш околните...Неприятното е че религиите са натворили куп глупусти през историята, особено монотеистичните...т.е. тези, които обявяват хората за грешници, подлежащи на вид наказание, ако не вярваш в техния "единствен" Бог...
цитирай
4. mamkamu - @vencivaleri1951
21.04.2015 01:22
Може би трябва да различим онова, което е доказуемо, от онова, което е предполагаемо :) Там някъде е разликата м-у съвременната наука и вярата.
Макар че, след като едни корифеи задълбаха в квантовата физика, вече съм склонен да очаквам всичко от Вселената и околният ми свят. В този смисъл съм може би агностик :)))
цитирай
5. dartanjan - На този объркан човек явно всичко му ...
21.04.2015 08:40
На този объркан човек явно всичко му е странно. Бих му задал само няколко прости въпросчета. Като например защо след като еволюцията разчита на мутациите и селекцията, каквото и да значи това, понеже самата селекция никой не може да я обясни как точно действа в детайли, в клетките на всеки жив организъм има защитни механизми, които се опитват да възстановят правилната последователност и структурна цялост на ДНК? Защо основната функция на имуната система е именно борба с мутации, след като са поелзни за еволюцията? Защо половите клетки на мъжките индивиди са толкова много и не е ли това начин да се намали до минимум вероятността за предаване на мутация? в същият смисъл защо жените които износват бебето имат дублирана ХХ хромозома, която съдържа важни гени които са свързани с бременността? Дублирането подсигурява този процес и вслучай че един ген в едната хромозома е повреден, той се изключва и здравият ген от другата Х хромозома поема функците. За да работи еволюцията милиарди години мутациите трябва да имат повече положителен отколкото отрицателен ефект върху организмите, въпреки че са случайни. Тогава защо изобщо има такива защитни механизми против мутациите само за да забавят еволюцията може би? И кога са възникнали? Още от самото начало?
В дейстителност естественият подбор има функцията да поддържа максимално дълго време здравето на генофонда на един вид, в смисъл че индивидите повече или по-серизни мутации не могат да оставят поколение. Малките мутации естественият подбор не може да ги селектира защото не влияят силно на качеството на живот на човека.
цитирай
6. dartanjan - Най-простият жив организъм, който ...
21.04.2015 08:50
Най-простият жив организъм, който може да живее самостоятелно във вънна среда е бактерия с 1 300 000 базови двойки в ДНК. По своята структурна и функционалмна сложност превъзхожда модерен завод за микрочипове. В дейстивтленост просто организми няма. Те винаги са били сложни и функционално завършени и археологията го потвърждава. Как ще обсни факта че няма излишни органи или системи в нито един жив организъм на земята? А ка ще обясни появата на нов орган който изисква едновременни промени в много части на ДНК и появата на много нови гени и управляващите ги структури в ДНК? Един мускул не може да функционира без периверната нервна система. Но тя н може да преда сигнаи ако няма връзка с жцентралната нервна система. Промяната на една система изиасква едновременната промяна на много други системи, а как става това чрез случайни мутации. И защо тези малки стъпки в мутациите се запазват след като не аказват видими влияние на органичмите и не могат да зняат какво искат да постигнат в бъдеще. Слелектцията не знае че промерно трябва да се пови нов орган и да запазва мутаццит свързани с него.
Този човечец може би ще обясни защо не е намерен дори един запазен скелет на наш хипотетичен прародител, а всичко с което разполагаме е компилация от различни кости на различни животни, обработени и сглобени в някой уърк шоп по скултура. въпреки че имаме запазени цели скелети на много по-древни според еволюционната теория животни.

Тази псевдо научна теория на еволюцията е един мит чиято основна функция е да отрича Бог, Сътворението и неговият закон за да направеи обществото толерантно към беззаконието н аслабите духом. С тази теория няко от елитите се гаврят с дежцата на хората, лъжейки ги че са животни за да се държат като такива.
цитирай
7. dartanjan - .-
21.04.2015 08:53
.-
цитирай
8. dartanjan - Най-простият жив организъм, който ...
21.04.2015 08:58
Най-простият жив организъм, който може да живее самостоятелно във външна среда е бактерия с 1 300 000 базови двойки в ДНК. По своята структурна и функционална сложност превъзхожда модерен завод за микрочипове. В действитленост просто организми няма. Те винаги са били сложни и функционално завършени и всички фосили го потвърждава. Как този експерт ще обясни факта че няма излишни органи или системи в нито един жив организъм на земята? А как ще обясни появата на нов орган който изисква едновременни промени в много части на ДНК и появата на много нови гени и управляващите ги структури в ДНК? Един мускул не може да функционира без периферната нервна система. Но тя не може да предава сигнали ако няма връзка с централната нервна система. Промяната на една система изисква едновременната промяна на много други системи, а как става това чрез случайни мутации? И защо тези малки стъпки в мутациите се запазват след като не оказват видимо влияние на организмите и не могат да знаят какво искат да постигнат в бъдеще. Селектцията не знае че трябва да се пови нов орган и да запазва мутациите свързани с него.
Господина може би ще обясни защо не е намерен дори един запазен скелет на наш хипотетичен прародител, а всичко с което разполагаме е компилация от различни кости на различни животни, обработени и сглобени в някой уърк шоп по скултура. въпреки че имаме запазени цели скелети на много по-древни според еволюционната теория животни.

Теория на еволюцията е една мит добре поддържана с пари и политическо влияние митолкгия, чиято основна функция е да отрича Бог, Сътворението и неговият закон за да направи обществото толерантно към беззаконието на слабите духом, защото те искат душевен комфорт и липса на съпротива. С тази теория част от самопровъзфласилият се елит се гаври с децата на хората, лъжейки ги че са животни за да се държат като такива.
цитирай
9. bozho - На този объркан човек явно всичко му ...
21.04.2015 11:30
dartanjan написа:
На този объркан човек явно всичко му е странно. Бих му задал само няколко прости въпросчета. Като например защо след като еволюцията разчита на мутациите и селекцията, каквото и да значи това, понеже самата селекция никой не може да я обясни как точно действа в детайли, в клетките на всеки жив организъм има защитни механизми, които се опитват да възстановят правилната последователност и структурна цялост на ДНК? Защо основната функция на имуната система е именно борба с мутации, след като са поелзни за еволюцията?

Концепцията ти е изцяло погрешна, защото е от гледна точка на креационист.
Еволюцията никой не я е "направил" за да "работят" гените според нея.
Целта на гените, от там на организмите е да предадат информацията си съхранена на следващите поколения. Еволюцията е случаен процес, в резултат на външни фактори, в резултат на който оцеляват тия организми, които успяват да се приспособят най-добре към външните фактори. Именно така работи селекцията, която според тебе никой не знае как работи.
цитирай
10. django - В природата всеки организъм има ...
21.04.2015 12:14
В природата всеки организъм има точно предназначение и съвкупността от всички организми поддържа био баланса в нея и оптимална жизнена среда на човека. Основният принцип в природата е сътрудничество, а на конкуренция. Затова еволюционната теория която е основна философия на съвременната цивилизация е изградена на грешен принцип, който е противоестествен. Затова и "модерната" цивилизация е изправена пред толкова много нерешими проблеми.

Съветвам ви да се запознаете по-подробно с видовете мутации за да не приказвате общи приказки и да не развивате мъгляви теории, които се движат по повърхността на проблема, без да навлизат в детайли и истинската проблематика.

Случайните мутации не могат да повишават на структурната и функционала сложност на организмите. Всяка случайна промяна в сложна физична или биологична система изисква едновременна промяна в много други нейни системи и подсистеми, за да добие тя нова функционалност. Това изисква винаги интелигентно въздействие. Това е причината инженерите да не правят с охота промени в сложни системи, които изискват много интелектуален труд и създават предпоставки за грешки и несигурност. Когато имаме случайни промени, те винаги без изключение водят до обратният процес на влошаване на тази функционалност или до блокиране на основни процеси. Ентропията (безпорядъка) в системата се увеличава.
цитирай
11. haralanov - Пълен боклук е книгата му ,,Делюзията Бог".
21.04.2015 12:28
Прочетох я и веднага я пуснах в продажба на сайта ,,Книжен пазар".
Изненадващо елементарен тип е Докинс!
цитирай
12. linuxfan - Ама
21.04.2015 13:02
Ама как фундаменталистите и креационистите веднага нададоха вой до небесата в коментарите, направо не е истина колко фанатизирани типове има по тоя свят...
цитирай
13. linuxfan - А от къде
21.04.2015 14:30
А от къде могат да се закупят билети?
цитирай
14. bozho - linuxfan -
21.04.2015 15:23
тук пише: http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/tickets
но специално за Докинс свършиха за около час и сега, в седмицата преди събитието май ще обявят допълнителни билети за съседни зали, където ще се гледа на екран.
цитирай
15. bozho - В природата всеки организъм има ...
21.04.2015 15:26
django написа:
В природата всеки организъм има точно предназначение и съвкупността от всички организми поддържа био баланса в нея и оптимална жизнена среда на човека. Основният принцип в природата е сътрудничество, а на конкуренция.

И в какво се изразява сътрудничеството? В изяждане :D
Всички видове се конкурират помежду си, а балансът се дължи на изравняване на силите. Колкото до оптималната среда за човека, такава е, защото човекът се е приспособил към средата, а не обратното :)
цитирай
16. vencivaleri1951 - Почти всички сме агностици
21.04.2015 19:24
mamkamu написа:
Може би трябва да различим онова, което е доказуемо, от онова, което е предполагаемо :) Там някъде е разликата м-у съвременната наука и вярата.
Макар че, след като едни корифеи задълбаха в квантовата физика, вече съм склонен да очаквам всичко от Вселената и околният ми свят. В този смисъл съм може би агностик :)))


малко или много.
Знаеш ли имам наблюдение сред летци. Повечето влизат абсолютни атеисти във военните училища, а и излизат такива. В течение на службата се изправят пред не една критична ситуация и общо взето голяма част от тях стават вярващи. Не от тези които катадневно се черкуват, не от тези които постят и не" пожелават жената на ближния:)", но вярват по своему . Всеки със своята теория, религия бог...
цитирай
17. podvodni - Не го зная пича и нищо не съм чел от ...
21.04.2015 20:47
Не го зная пича и нищо не съм чел от него, но зная нещо повече.
Религията е стъпало в еволюционното развитие на човек. В живота на човек идва време когато религията поражда повече въпроси отколкото дава оитговори. Библията е наистина готина книжка защото е многопластова. Има за всички по много.
Но би било истинска глупост ( от моя гледна точка) да се спреш и да вярваш сляпо, че Бог е сътворил само и единственно човек като разумно същество, а още повече за компания или като хор за възхвала. При този невероятно сложен и уникален строеж на вселената, това би било пълна загуба на време, пространство и разсъдък.
Но още по-глупаво е да вярваш, че човек е произлязъл по някаква случайност и то от маймуна.
Т.е. еднакво глупаво е да бъдеш сляпо вярваш или атеист.
цитирай
18. django - До bozho
22.04.2015 11:42
Видовете не се конкурират помежду си а живеят в хармония и това че има хищни видове които реално предпазват другите видове от разпространение на болести - външни или генетични допълва, а не отрича този основен принцип на сътрудничество. Човека със своята дейност воден от грешен начин на мислене руши този баланс и унищожава собствената си жизнена среда, което не е проява на интелигентност. В природата животните нямат морал и никой не може да съди техните действия като противоестествени. Само човекът е морално същество и животинките действия не са му присъщи. Поинтересувайте се какво тревожи еколозите най-много за да не изпадате в заблуди. .
цитирай
19. django - До podvodni
22.04.2015 11:47
Някой хора не правят разлика между религия и вяра. Религията в повечето случаи е средство за контрол а християнската вяра е средството за освобождение на човека от духовни и физически поробители. Освен общи нищо незначещи приказки, които демонстрират емоционална ви привързаност към определени идеи, може ли да предложите някаква фактология и аргументация в своя полза. Какви са вашите основания да отричате Твореца с такова необяснимо самочувствие и убеденост? Неговият закон, който не ви е по мярка? Или имате научни доводи. Ако е така нека ги чуем.
цитирай
20. linuxfan - django
22.04.2015 23:58
Драсканиците ти показват, че нямаш елементарни знания по биология, оттук нататък разговорът с теб е безпредметен. И ще е добре да дадеш доказателства за тези си глупости с хармонията и т.н., а не само да философстваш.
цитирай
21. linuxfan - Ето
23.04.2015 00:06
"ни идеи, може ли да предложите някаква фактология и аргументация в своя полза. Какви са вашите основания да отричате Твореца с такова необяснимо самочувствие и убеденост? Неговият закон, който не ви е по мярка? Или имате научни доводи. Ако е така нека ги чуем."
Ето ти научните доводи- липсват всякакви доказателства за съществуване на разумен творец, дизайнер и т.н. Нито са му мерени параметрите в лаборатория, нито нищо. Само потърси каквато и да е научна статия по въпроса например в Google Scholar. За ев. теория- отговори ми на въпроса защо хората имаме опашна кост? И кажи точно какво можеш да се сетиш за усвояването на лактозата от човека, има доста хляб за размисъл там по въпроса също. А също ми обясни и за рибите-скачачи. И защо му е на Бог да съществуват вируси и смъртоносни бактерии, и те ли са част от хармонията, къде е хармонията на това да си болен от грип, чума или СПИН.
цитирай
22. django - До linuxfan
23.04.2015 09:15
Търсил съм много усърдно доказателства за еволюцията и досега не съм намерил такива. Понеже виждам че самочувствието ви е повече от познанията, а суетата ви по-силна от стремежа към истината, посочете поне една полезна мутация известна на международната научна общност. Знам че силно ще ви затрудня, но студеният душ обикновено действа отрезвяващо.

Питате защо има вируси и патогенни организми. Отговора е че греха е несъвместим със живота и Твореца ни е предупредил затова. Бог ни казва че наказанието за греха е смърт, затова и телата ни са тленни. Ние като грешници дължим живота си милостта на Бог и саможертвата на Божият син.
цитирай
23. linuxfan - django
23.04.2015 13:51
В крайна сметка ще посочиш ли поне една научна статия в подкрепа на твърденията си за някакво си там сътворение( без да е ясно кое от всички божества в човешката история е този творец) или ще продължаваш да си лалаш само. Отново ти казвам- не разбираш от биология, затова си креационист! И ми отговори на въпроса кой е сътворил вирусите и смъртоносните бактерии. И не забравяй опашната кост при хората! Както и сходството ни с човекопобните маймуни( забележи как се наричат!). И защо има толкова разнообразни породи кучета. Също защо царевицата не се среща в диво състояние. Мога още такива въпроси да ти задам, но не искам да те затруднявам прекалено много, знам че няма да им отговориш, но ще продължиш да плямпаш за някакъв неясен там "създател".
цитирай
24. linuxfan - django
23.04.2015 13:54
А тези рибки, кво ще кажеш: http://en.wikipedia.org/wiki/Mudskipper
цитирай
25. linuxfan - А за полезната мутация
23.04.2015 14:06
Ето, чети и се образовай, това е статия в академичен журнал: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1931526/
Ето данните за статията: Genetics. 2007 Jul; 176(3): 1759–1798.
За журнала: Thompson Reuters JCR Impact Factor (2013): 4.866
EigenFactor (2013): 0.06331
Cited Half-life (2013): >10 years
Ей от такъв тип искам да са информационните източници, дето искам да ми посочиш за твърденията си.
цитирай
26. mamkamu - @linuxfan
23.04.2015 19:17
Не се мори, няма да те разбере. Много хора са склонни, да виждат само нещата, които отговарят на техните възгледи, а всичко друго, да игнорират. Това ще да е някакъв еволюционен дефект, знам ли :) Изисква се усилие на волята и разума, че да приемеш фактите, които разбиват на пух и прах вярванията ти. Не, че аз съм съвършен де... пълен съм с предубедености ...
цитирай
27. mamkamu - .
23.04.2015 19:43
django написа:
Търсил съм много усърдно доказателства за еволюцията и досега не съм намерил такива. Понеже виждам че самочувствието ви е повече от познанията, а суетата ви по-силна от стремежа към истината, посочете поне една полезна мутация известна на международната научна общност. Знам че силно ще ви затрудня, но студеният душ обикновено действа отрезвяващо.

Питате защо има вируси и патогенни организми. Отговора е че греха е несъвместим със живота и Твореца ни е предупредил затова. Бог ни казва че наказанието за греха е смърт, затова и телата ни са тленни. Ние като грешници дължим живота си милостта на Бог и саможертвата на Божият син.


Ако Богът, който описваш е наистина такъв, че да мори творенията си посредством вируси, защото те нарушават повелите му, с такива ужасии, като чума, СПИН, холера, то мерси от тоя Бог. Чудя си, как можеш да си представиш твоя Творец, като такъв тесногръд садист?! Сигурно Той и децата наказва с болести заради "греховете" на родителите им, а? Ти виждал ли си умиращи деца от рак и страданията им? Това от твоя Бог ли е?!
Ако има Бог, той може да е само етичен, интелигентен и любящ. Не като оня Бог от Стария завет, способен да изтреби цели народи, само заради това, че те не са на неговото мнение. Ако случайно е такъв, като тоя, който описваш, то тогава явно всички ние, хората сме го закъсали яко :) Това обаче не може да ме спре да го критикувам, защото ще се окаже, че аз имам по-голям морал от твоя Бог.
Или, какво? Твоят Господ не понася критика ли? Някакъв тиранин или сатрап ли е?
Затова предпочитам да се уповавам на науката, която през последните векове разби на пух и прах стотици тези на християнската църква. Като почнем от възрастта на Земята, нейната форма, мястото й в космоса и т.н.
Знам обаче, че ние хората сме още в началото си на опознаването на Вселената и, че ако някой ден открием Бога, това няма да е нито християнския Бог, нито мюсюлманския, нито Зевс... Макар, че Зевс го предпочитам :)
цитирай
28. mamkamu - @bozho
23.04.2015 19:56
bozho написа:
dartanjan написа:
На този объркан човек явно всичко му е странно. Бих му задал само няколко прости въпросчета. Като например защо след като еволюцията разчита на мутациите и селекцията, каквото и да значи това, понеже самата селекция никой не може да я обясни как точно действа в детайли, в клетките на всеки жив организъм има защитни механизми, които се опитват да възстановят правилната последователност и структурна цялост на ДНК? Защо основната функция на имуната система е именно борба с мутации, след като са поелзни за еволюцията?

Концепцията ти е изцяло погрешна, защото е от гледна точка на креационист.
Еволюцията никой не я е "направил" за да "работят" гените според нея.
Целта на гените, от там на организмите е да предадат информацията си съхранена на следващите поколения. Еволюцията е случаен процес, в резултат на външни фактори, в резултат на който оцеляват тия организми, които успяват да се приспособят най-добре към външните фактори. Именно така работи селекцията, която според тебе никой не знае как работи.


Напълно съм съгласен!
цитирай
29. mamkamu - :)
23.04.2015 20:10
haralanov написа:
Пълен боклук е книгата му ,,Делюзията Бог".
Прочетох я и веднага я пуснах в продажба на сайта ,,Книжен пазар".
Изненадващо елементарен тип е Докинс!


Да, книгата е елементарна, но те кара да мислиш критично за света около теб, а не само да вярваш в нещо си. В никакъв случай не е по-елементарна от учебниците ми по патрология, катехизис, история на Стария и Новия Завет, апологетика, църковно право и прочие и прочие... :)
цитирай
30. vmir - Не мога да приема неговото:„Аз съм против религията, защото тя ни учи да бъдем доволни от неразбирането за света.“
23.04.2015 22:54
Дори съм втрещен от подобно изявление. При мен е точно обратното - любопитството ми е неутолимо, защото защото на човека е дадено да се догажда само отчасти до зависимости и закони, действието на които нито един човек не може да отмени. Няма как да приема, че човека е господар на природата и знанието, Бога ми, та невежеството около нас е колосално, а предразсъдъка, че знаем ако не всичко, поне достатъчно е най-големия враг на знанието! Бог е онова, което никой отделен човек никога не може да може да бъде. За много хора Исус е Бог по същата причина, защото се явява недостижим морален жалон и това няма нищо общо с доволството от неразбирането.
цитирай
31. dartanjan - Някой от тук присъстващите в със...
24.04.2015 07:40
Някой от тук присъстващите в състояние ли е да обясни как роботи естественият подбор според дървинизма със свои думи, без препратки към псевдо научни статии? Чел съм доста такива и мога със сигурност да кажа че са загуба на време за мислещият човек с научни познания, който има навика да се задълбочава в детайлите. Да разберем дали осмисля това в което вярва или разчита на "авторитетите" да мислят вместо него.
Какво се случва при различните видове мутации и защо има защитни механизми за борба с тях във всички клетки на всички живи организми, които не се интерсуват от вида на мутацията и не правят никакъв подбор, защо имуннаат система също атакува мутиралите клетки. Системата на оганизма за борба с мутациите е много сложно организирана и доста ефективна. Но защо същестува когато според теорията за еволюцята повечето мутации трабва да имат положителен ефект върху организма за да може той да еволюира милиарди години. Аз виждам едно много силно противоречие, но нека експертите по пожелателно мислене да обяснят.
цитирай
32. dartanjan - "Ако Богът, който описваш е ...
24.04.2015 07:48
"Ако Богът, който описваш е наистина такъв, че да мори творенията си посредством вируси, защото те нарушават повелите му, с такива ужасии, като чума, СПИН, холера, то мерси от тоя Бог."



В началото не е било така и първите хора в райската градина са имали всичко необходимо, за да живеят хармоничен и щастлив живот, защото Бог е творец и иска най-доброто за хората, а основата на всяко творчество е любовтта и истината. Любовтта и истината са същността на Твореца. Живата вода от която Бог иска хората да пият за да живеят вечно.
След появата на космическият злодей, бащата на лъжата започва изкушението и греха и Бог проклина първите хора. Земята силно е променена и се появяват хищниците и болестите.
Разбирате че Бог не може да бъде дълго време толерантен към беззаконието. Той дава винаги достатъчно време хората да се променят, кото е израз на божията милост и прошка, преди да ги сполети божието правосъдие. Дал ни е познанието което да ни освободи от греха и тлението. Библията е всичко оъ което има нужда човек за да стане по-добър. Бог ще обърше всяка сълза и неправда повече няма да има за тези които го обичат и почитат.

Но Бог не може да си го изберете според предпочитанията по каталог да ви е удобен на духовните нагласи и навици. Не вие решавате какъв да бъде Той и законът му, а Бог като върховен суверен в тази вселена решава какво да бъде. За да има ред трябва да има закон и този закон да се спазва. Имате право на избор. Законът на Бог създава ред и хармония в обществото. Бащата на лъжата руши тази хармония и организира хората в бунт срещу бога, лъжейки ги че самите те са богове и могат всико сами. Както винаги четка суетата и гродостта на слабите духом.
цитирай
33. linuxfan - Дартаняне, пиле ненагледно,
24.04.2015 11:08
Какво пиеш бе, момче! Спри го, не ти влияе добре. И статията е с Импакт фактор, от това по-научно здраве му кажи. И след като си чел доста такива би трябвало добре да знаеш какво значат наукометричните параметри на журнала( освен това забележи, че е публикувана в академичен журнал, как си го обясняваш), в който е публикувана. Сега за мутациите- не се ли замисляш, че механизма на "поправяне" дето го описваш може да е еволюционно възникнал. Също за полезността на мутациите- тя е доста зависи от конкретните условия на външната среда. И гледам, че и ти избягваш да отговориш на въпросите ми по-горе за скачачите и опишната кост. И за цитирането на авторитетите- просто няма смисъл да се открива топлата вода наново всеки път:-) И посочи статия като тази, дето аз дадох, като източник за твърденията в последното си мнение, а не митологията на 3000 години наречена библия.
цитирай
34. linuxfan - Малко фън
24.04.2015 11:13
http://i89.photobucket.com/albums/k230/Longanlon1/site/religion.jpg
цитирай
35. django - Но вие статиите за доказателства ли ...
24.04.2015 11:57
Но вие статиите за доказателства ли ги имате? Всеки грамотен човек може да пише статии и поне половината ще се научат да употребяват научно звучаща терминология. Въпроса е какво стои зад нея? Реални познания или дълбоки заблуди. Моят препоръка към вас е да не разчитате "експертите" да мислят вместо вас. Би трябвало да ви интересуват единствено фактите от наблюдения или експериментите, а не мнението на другите хора. Слушайки ви не изглежда се сте се задълбочавали в тази проблематика.
цитирай
36. vmir - 35. django,
24.04.2015 15:50
Добро отношение към познанието, мога да добавя единствено и лично отношение към методиката на изследването. Не е за вярване колко методически неиздържани доказателства съм срещал в списания с импакт-фактор, на които коментиращия се позовава като на истина от последна инстанция. Но изглежда, че докато човек не публикува в такова списание и не осъзнае след време подобна своя грешка и не започне да се срамува от пропуска си, няма как да престане да възприема тези най-авторитетни списания като светата непогрешимост и всезнание.
цитирай
37. mamkamu - @vmir
24.04.2015 18:09
django написа:

Питате защо има вируси и патогенни организми. Отговора е че греха е несъвместим със живота и Твореца ни е предупредил затова. Бог ни казва че наказанието за греха е смърт, затова и телата ни са тленни. Ние като грешници дължим живота си милостта на Бог и саможертвата на Божият син.


вмире, и ти наричаш това "добро отношение към познанието"!!!???
цитирай
38. linuxfan - django и vmir,
24.04.2015 22:05
Отговорете ми тогава само на въпроса защо еволюцията като явление намира място в списанията с импакт фактор, а "сътворението" не? Ще приложа и списък на списания, посветени на еволюционната биология:
Journal of Evolutionary Biology - Impact Factor: 3.483
Ecology and Evolution - Impact Factor: 1.658
Evolution & Development - Impact Factor: 2.684
Evolutionary Anthropology: Issues, News, and Reviews - Impact Factor: 4.886
Evolutionary Applications - Impact Factor: 4.569
Fossil Record - Impact Factor: 0.833
Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research - Impact Factor: 1.91
Това далеч не са всички и са само от един издател, ако добавим и другите издатели става много"гъсто":-)
цитирай
39. vmir - 37. mamkamu,
24.04.2015 23:34
mamkamu написа:
django написа:

Питате защо има вируси и патогенни организми. Отговора е че греха е несъвместим със живота и Твореца ни е предупредил затова. Бог ни казва че наказанието за греха е смърт, затова и телата ни са тленни. Ние като грешници дължим живота си милостта на Бог и саможертвата на Божият син.


вмире, и ти наричаш това "добро отношение към познанието"!!!???


А какво пречи да разглеждаме обясненията като независещи от отношението към познанието? От къде произтича увереността, че смисъла, който субективно влагаме в някакво конкретно обяснение е най-правилния или най-научния?

Има една знаменита фраза на един от най-известните физици и атеисти – Файнман, нобелист, който твърди, че доброто обяснение е онова, което съумява да обясни квантовата механика на сервитьорката в ресторанта. Нали се сещаш, че доброто обяснение по подразбиране не предполага специално обучение на сервитьорката?

Остава единствения според мен начин – да й обясниш квантовата механика не с термините й, а във форма на метафори, алегории, сравнения или притчи, които обаче предават съществения смисъл на взаимодействията, които се обясняват с термините и понятията, научаването на които ще изисква години.

Така според мен са написани и Свещените писания на световните религии – едни вдъхновени докосвания с върха на молива и езика до най-съществените и важни за мирното съвместно съществуване на хората проблеми. Бог естествено не съществува, ако го търсим в образа на някакъв дядка, все едно заядлив или добронамерен.

И нищо подобно не съм чувал да пише в нито една от големите религии, а същото предназначено за деца приближение до необяснимата му същност е най-популярно сред атеистите! Въпреки предупрежденията, например в Библията, че никой не е виждал Господ, няма и да го види!

Защо атеистите толкова много държат на буквалния смисъл и възприемане на текста? Защо в ежедневието се прехласват по метофори и алегории дори по маргинални въпроси, а не понасят мощта им в обяснения от най-фундаментален порядък като носят ли отговорност пред по-висша от тях сила, или те са самия Дядо Боже, стига да имат съответния гръб да правят безнаказано каквото им се прииска?
цитирай
40. vmir - 38. linuxfan,
24.04.2015 23:51
Не знам, не се вълнувам от спора "еволюционисти - креационисти", защото смятам, че не са непременно взаимноизключващи се. Самонадеяно е да мислим, че знаем достатъчно, за да отхвърлим със сигурност което и да било от двете. Аз лично не познавам в науката критерий, гарантиращ 100% надеждност на резултата. Това личи дори от стандартните дефиниции за представяне на констатации от изследванията, и неспазването им във второразредните списания и масово в медиите веднага подсказва на запознатите вероятност за спекулация.
цитирай
41. bubolina111 - To само това да вземем:
26.04.2015 21:21
„Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя."
... и можем да изкрещим: ПОЧНА СЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469982
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол