Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.07.2008 17:12 - За повръщаното, връщането, имиджът и мониторингът
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 1574 Коментари: 1 Гласове:
0



Разследвания на ОЛАФ, спрени европейски пари, корупция на всякакво ниво –от катаджията до министъра, мафия дълбоко проникнала във властта и бизнеса, президент –сътрудник на репресивния комунистически апарат, най-голямата опозиционна партия с шеф полуграмотен бивш генерал (бъдещ министър председател о, Боже!), мръсни улици, скапани пътища без нито една изградена докрай магистрала, спиращи дъха обществени тоалетни (не от аромат на рози). Май така изглеждаме в очите на “средния” европеец, който е имал и честта да пребивава по тези места или пък да чете някоя злободневна информация. Е ясно е, че лошите и отрицателните новини имат свойството да се размножават по-бързо из медиите, а след това и да набъбват с геометрична прогресия. Лошите гледки пък се запечатват в ума ни по-ярко отколкото прекрасните. Ако не вярвате само се сетете как гледката на повръщано предизвиква не само погнуса, но и спазми, нали?

 

Я да се опитаме да хвърлим и един ретроспективен поглед за отрицателните мнения на по-цивилизованата част от света за нас:

1990 г.: Българите ли? Не стреляха ли те по папата? Не бяха ли най-верния сателит на Съветска Русия, а? Май те убиха писателя Георги Марков с чадър, нали? След 45 годишна червена диктатура, не бяха ли те тези, които гласуваха за бившите си сатрапи на първите свободни избори?

40-те години на 20-ти век: Тия не са ли съюзник на нацистка Германия? Не беше ли България страната, която пропусна войските на Вермахта за да нападнат малка Гърция? Май тия главорези изклаха няколко хиляди гърци в северна Гърция? Тоя ли малък народец, обяви война на САЩ и Великобритания?

1915 -18 г.: Българите са съюзници на милитаристична Германия, нали? Заедно със само още две държави от целия свят? И нападнаха Сърбия в гръб, докато воюваше срещу огромната армия на Австро-Унгария!

1913 г.: Не беше ли тоя народец, който нападна коварно съюзниците си, след като бяха воювали рамо до рамо срещу бившия си поробител?

1886 г: Българите изгониха княза си след като той успя почти да удвои територията на разпокъсаната им страна!

8 век: Сердика (дн. София): Тия диваци, наречени българи разрушиха всички църкви и преследват християните на земите, които завзеха. Техният вожд Омуртаг е един безмилостен дивак!

6 век. Константинопол: О, ужас! Варварите вече са в Тракия. Опожаряват къщите и отвеждат бедните християните в робство! Как се наричаха? Българи? Вулгари?

 

О, знам, знам! Знам, че това по-горе е само едната страна на медала, но тук става въпрос не за изясняване на това, колко симпатичен, културен и напредничав народ сме според нас си. Иде реч за мнението на средния европеец за нас. А то преобладаващо е отрицателно. Защото де факто и де юре ние вече сме в Европейския съюз, но в ума на европееца сме още някъде около дивата граница на цивилизацията, и то по-скоро от към външната й страна. Желязната завеса не би трябвало да съществува отдавна, но явно е останала под някаква форма в умовете на европейските ни съграждани. Както между впрочем и на доста от нас.

 

Та именно тази нова, копринена навярно, завеса е тази, която допринася за лошото ни третиране от страна на европейските институции и тук е добре, че тия от правителството се сетиха да започнат да наемат фирми за ПР. Били платили 2 милиона за това. То не 2, а и 200 милиона да платят няма да обърнат отрицателното мнение на европейците за нас изграждано в продължение на десетилетия, да не кажа столетия, но поне могат да ги накарат да осъзнаят, че ние сме от тяхната страна на границата. Пък и Европейската комисия да не се вторачва толкова в нас! Така де, да ни приемат като свои!

 

Но всъщност, като се замисля едва ли е от полза за страната ни вдигането на имиджа й по такъв начин. Ще бъде от полза само за правителството. Като гражданин не бих искал Европейската комисия да вземе да намали бдителността си по отношение на милата ми родина. Даже нещо повече. По възможност бих искал да се въведе мониторинг във всички свери на обществения ни живот. А защо да не се спази буквалното значение на думата и не се монтират видеокамери директно свързани с Брюксел във всеки стая, кабинет и кабинетче на държавната администрация, в общините и държавните компании от портиерите до министър председателя. А на полицаи и катаджии, лекари, митничари, съдии, прокурори и тем подобни корумпяги да бъде прикачена индивидуална камера. Що така, бре, ще рече някой? Ами защото имунната система на България не работи. Клетките, които трябва да се борят с болестите не действат, а доста често самите те атакуват организма и се превръщат във вируси. Тежка форма на авто-имунно заболяване. Доказателство за него са последните 20 години, през които не се разбра, кой ял, кой пил. Само кой е плащал се знае. Ще плащаме и сега, ако Европа вземе и си поиска онези 500 млн. евро. Ние колко сме плащали до сега та половин милиард ли ще ни уплашат

 

Има и друг вариант (веднъж бях вече писал някъде нещо подобно) –Абе защо не вземем да извикаме представители на Европейската комисия да ни управляват на място, а всички наши сънародници на ключови постове в управлението на България да бъдат разкарани. Явно не стават! Т.е. стават ама за други работи. Да бъде свикан референдум с основен въпрос „Желаете ли да ви управляват българи”. Или пък да бъде променена конституцията в някои важни нейни части като например „Държавен глава на Република България е кралицата/кралят на кралство Дания”, „Министерския съвет на Република България се избира от Бундесрата на Германия с обикновено мнозинство”. Или пък просто „За срок от двадесет години лица с българско гражданство или такива, които са имали някога такова не могат да се кандидатират за изборни длъжности. Същите не могат да заемат професиите митничар, съдия, прокурор, полицай, контрольор в градския транспорт”. Само къде ще ги търсим тези чужденци за да попълнят свободния щат? Можем да се поучим от опита на Римската империя! На всеки чужденец от ЕС работил тук пет години му се дават по 1000 декара земя след изтичането на срока. Заплатите им, разбира се ще бъдат двойни на европейските, за да имат стимул да идват тук. И сигурно пак ще ни излизат по-евтино. След двайсет години ще сме рай.

 

Леле що глупости изписах!

 

Всъщност аз не отричам напредъка на България и не искам да звуча като онези черногледци, за които всичко тук регресира. Виждам, че бавно и полека отиваме към по-добро. Само да не вземе да стане като при социализма -докато ние напредвахме с крачка, другите го правеха с три и изведнъж, като се огледахме...



Тагове:   мониторингът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blueskies - не са глупости
17.07.2008 18:20
фейлетона ти е страхотен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460967
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол