Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.04.2009 15:00 - Грозните забрани и хубавата пролет
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 1998 Коментари: 3 Гласове:
1



Представете си един хубав пролетен ден в парка. Закачливите и някак възбудени песни на птичките, заплеснатите в гонитба и игра кучета, зелената отпускаща трева, напъпилите клони на дърветата, готови да избухнат в омайна феерия сякаш всеки момент. И разбира се слънцето, което гали с толкова нежни лъчи, каквито могат да бъдат само през това време на годината. Грозните шумове на града са останали някъде надалеч, студената и мъртва зима безвъзвратно си е отминала и заедно с любимия човек спокойно сядате на някоя закътана пейка за да поемете своята част от Божията благодат. Искате да попиете всичко около вас и някак си, без да осъзнавате отваряте съзнанието си за красивото и доброто, за любовта, за съпричастността, дори за дребните неща от живота, които всъщност го правят едно така неповторимо и забележително изживяване. И за да бъде удоволствието пълно отваряш една студена бира и...

 

Продължение 1: В повечето случаи нищо необичайно няма да се случи -ще си изпиете бирите, заплеснати в сладки приказки, а след това ще станете, ще изхвърлите бутилките в някое кошче за разделно събиране (нали?) и бавно ще поемете към дома с усещането за удовлетвореност и спокойствие.

 

Продължение 2: Отнякъде изниква служител на общината с дебел кочан квитанции в ръка и ви налага глоба от 200 лева за употреба на алкохол на обществено място. Вие го отебавате и се опитвате да си възвърнете предишното настроение. Някак си успявате и отивате до най-близкото кафе, където вече легално можете да изпиете по бира. Отдава ви се някак да игнорирате шумната компания на съседната маса и звучащата от колоните съмнителна музика, но когато към вас се доближава един чичко с шише лимонада в едната ръка и чаша мастика в другата и пита любезно „Мое ли да седнем тук!”, вече окончателно изперквате и си тръгвате към дома леко поизнервени и напрегнати. Следващият път или бира или парк! Не може две убавини на един път!

 

Преди няколко дни столична община прие някаква наредба, според която вече няма да може да се употребява алкохол (вкл.и бира) на обществени места с изключение на заведенията. Вчера пък някой пусна слуха, че по предложение на здравния министър щели да забраняват продажбата на алкохол на граждани под 21 години, а за останалите това щяло да става само между 22 и 6 ч. и то само в специализирани магазини   - http://www.dnes.bg/article.php?id=68728 .Това може и да е някоя първоаприлска шега, но ме накара първо дълбоко и категорично да се възмутя, а след това да се замисля, как безумните забрани и принуди нахълтват все по-безпардонно в личното ни пространство, стеснявайки все-повече правото ни на личен избор. Особено, когато става дума за избор, който по никакъв начин не пречи на околните. Например:

 

1. Забрана на употребата на алкохол, даже и на бира на публични места –нямам думи. Само някой да не ми дава примери как било в някои други страни. Откровените тъпизми не искам да ги копирам от Европа. Само хубавото по възможност :)

2. Шофьор и колан –абе те ли ще ми кажат, как да предпазвам себе си. Какво правя с живота си е моя лична, ама много лична работа. Като сложа колана няма да допринеса за безопасността на другите.

3. Моторист и каска –същото като с колана

4. Пушенето и носенето на марихуана -криминални деяния –Всеизвестно е, че марихуаната е по-безвредна от алкохола. Защо обаче си остава забранена е световна мистерия.

5. Електронната поща -следена от разни служби –Важно да са спазени правата на службите, не на гражданите. Дали ще ни принудят някой ден да си комуникираме чрез гълъби?

6. Държавата ми определя, колко домашна ракия да правя за себе си. Надвиша ли лимита –акциз. Още една европейска глупост с която трябва да се съобразяваме щем не щем.

7. Разрешителен режим дори за оръжието вкъщи –ако някой два пъти по-едър от мен проникне противозаконно в дома ми, как да се защитавам? Да не съм каратист! С една пушка ще го отстрелям на мига. Нищо, че българското законодателство защитава в тази ситуация него повече от мен.

 

Някои се обаждат за още забрани и задължителности, като например:

1. Забрана за пушене вече на всички обществени места –искате да кажете, че ще отида на кръчма и няма да пуша? Да бе, да!

2. Задължително гласуване –аз по принцип гласувам винаги, но защото аз съм си решил така, а не някой друг вместо мен и ако някой вземе да ми вменява това, като задължение, на мига съм спрял да го правя. Ей така на пук!

3. Връщане на „жителството” –егати и соц. глупостта.

 

Много от горепосочените са толкова вкоренени в манталитета на някои общества, че се струват на хората нормални и в реда на нещата. Повечето ги приемат, като необходимост за здравето и сигурността на индивида, но повярвайте ми, ако един свободен гражданин се остави на обществото да взима решения вместо него, то той вече не е нито свободен нито гражданин!

 

Добре, че е хубавата пролет!


Тагове:   алкохол,   наредба,


Гласувай:
1



1. анонимен - Добър ден
02.04.2009 15:37
Ако е без полицай ще бъде напразно. Ако има и полицай с ньега ще ги снимвам и ще ги пускам всеки ден. Да станат за смях на всички, които ги познават.
Купил съм си биричката, постлал съм си одеалото, имам си торбичка за сметта и съм си платил СИЧКИТЬЕ ДАНЪЦИ и ТАКСИ, които ги хранят .
цитирай
2. raylight - Аз не мисля,
03.04.2009 22:06
че трябвва свободно да се пие по парковете от всякакви индивиди, имал съм опит първа ръка, но не мисля, че и бирата трябва да попада в забраните.
цитирай
3. totenlicht - от една страна бирата е също толкова ...
07.04.2009 21:42
от една страна бирата е също толкова алкохол, колкото и всичко друго. въпроса е в изпитото количество. от друга - забраната си е откровено тъпа, освен ако не сложат полицай за всяка пейка, забутана в храстите в Борисова примерно.
останалото няма да го коментирам, защото е такава идиотщина, че просто нямам думи.
особено желанията на уж интелегентни и зрели хора, да се превърнем в полицейска държава..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9518514
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20436
Блогрол