Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.07.2009 16:44 - Една класация на българските управления
Автор: mamkamu Категория: Други   
Прочетен: 5058 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2009 16:50


imageИсторията на третата българска държава е наситена от тоталитарни, авторитарни и еднолични управления. Разбира се някои от тях са били „по-меки”, други са били първенци по потъпкване на човешките права.  
Но може ли човек да ги подреди по „демократичност”? Ако вземем някои основни принципи на цивилизовано управление, като свободни избори, политическа конкуренция, свобода на медиите, лични свободи, свобода на сдружаване, натиск от страна на властта т.н., сигурно ще можем да сглобим някаква визия. Такава една класация, едва ли ще е обективна, защото ще е повлияна до голяма степен от пристрастията на автора и неговото местоположение във времето. Но какво пък, да опитаме. Започваме от най-хард изпълнителите към по-меките :
  1. Комунистическа диктатура -1944-1990 г. 2. Земеделски режим – 1919-1923 3. Сговористки режим – 1923 -1931 4. Личен режим на Цар Борис ІІІ +Регентство -1935-1944 5. Управление на Стамболов – 1887-1894 5. Управление на звенарите -1934-1935 6. Еднолично управление на Фердинанд 7. Режим на пълномощията на княз Александър – 1881-1886   Това са по-явните тоталитаристи, авторитаристи и кандидат-диктатори в новата ни история. Това не значи, че през останалото време тук е цъфтяла свободата. Напротив! Състоянието на полусвобода и авторитарност е съществен елемент от българската действителност от Освобождението та дори до наши дни. За това днес ни е толкова трудно да установим нормална работеща демокрация. Какво искате от хора живели 45 години в една подтискаща свободния индивид система и чиито бащи и дядовци, са живеели в едно състояние на полусвободност. Опасността от необратими генетични изменения е много близо ;)   Още по-трудно е било и на нашите деди, когато преди 140 години са се заели да изграждат държава след петстотин години чужда власт. И въпреки това те май са успели повече от нас. Е, както и ние, не докрай, де! Малко са се изхвърлили с Търновската конституция, създавайки я нереално демократична за един народ, който и понятие си нямал от свобода и конституционализъм. Ефектът е поразяващ –хората не знаели, какво да правят с новопридобитите екстри и веднага един след друг започнали да се появяват желаещи да им ги отнемат –князе, царе, генерали, политици.  Така в продължение на повече от век страната се намира не само физически на кръстопътя м-у Европа и Азия. Вече 140 години сме в преход от османски феодализъм към европейска демокрация и независимо от властта, сме неизменно на опашката на Европа. В това не сме много по-различни от дедите си. Дори в силната за икономиката 1939 г. се вижда, че по повечето показатели изоставаме от Югославия и Румъния. Е, пред Гърция сме били, но къде е Гърция днес?   Разбира се споровете за това кой е бил по-по-най-злодей не стихват и до днес, украсени от политическите пристрастия. За някой твърд привърженик на бившата комунистическа партия управлението на Борис ІІІ си е било чиста проба фашизъм. За някой потомък на старата буржоазия пък това управление е истинска демокрация, когато са властвали свобода и любов. Естествено, че никой от тях не е прав и истината, както обикновено, е някъде по средата.       Та надявам се да доживеем най-сетне края на тоя 140-годишен преход и някой ден да се поздравим, като европейска страна. Ама не само на думи и не само по членство, ами по дух и светоглед!



Гласувай:
1



1. aman - Малка корекция в датирането. Ре...
10.07.2009 17:04
Малка корекция в датирането. Режимът на пълномощията е от 1881-1883 г. След това следват правителства на голямата либерална партия та чак до преврата и контрапреврата. Под авторитарно управление на Фердинат кой период се взима (вероятно 1912-18 г., но все пак е нужно уточнение. Все пак той се старае да разбие политическата система доста дълго време, за да се добере до еднолично управление.
Има и още един критерий по който можеш да подредиш тези примери за недемократичност, който преобладават новата ни история. Ако вземеш за изходна точка не наличните ограничения на демократични права и свободи, резултат от управленията ще се получи следното разместване:

1. Комунистическа диктатура -1944-1990 г.
2. Еднолично управление на Фердинанд
3. Личен режим на Цар Борис ІІІ +Регентство -1935-1945
4. Управление на звенарите -1934-1935
5. Режим на пълномощията на княз Александър – 1881-1883
6. Сговористки режим – 1923 -1931
7. Земеделски режим – 1919-19233.
8. Управление на Стамболов – 1887-1894

Оказва се, че гледани в обратен ред трите последни недемократични режима имат важно значение, на Стамболов за създаването на модерната българска държава, на Стамболийски и Ляпчев за възстановяването и от последствията от Първата световна война и изваждането на страната от международна изолация.
Без да отричаме тяхната недемократичност те са имали конструктивна роля и някак си може от истоическа гледна точка да им се опростят някои прегрешения. Докато другите опити като цяло водят или до тежки кризи в държавността или директно до национални катастрофи!!!
цитирай
2. zezo - Три пъти започвам да пиша обширен ...
10.07.2009 23:46
Три пъти започвам да пиша обширен коментар и трите пъти откривам, че всъщност повтарям написаното в поста :)
Не знам дали е много коректно да се говори за да се говори за демократичност, при положение, че повечето от изброените режими са съществували в такива времена, когато демократичността е отсъствала почти в цяла Европа.
Но въпреки всичко има една голяма истина в написаното - българският народ не е знаел как да си изгради държавата. Той даже не е знаел как да я възстанови отново по време на османското владичество. По-голямата част от българите и най-вече тези в които е капитала, са се възприемали като като население на Османската империя и не са имали никакви претенции за независимост. За справка - по време на гръцкото въстание, довело до независимост, гърците са успели със собствени средства да създадат флот, който побеждава турският флот. В Сърбия по-късно положението е подобно. Вярно, че и двете страни получават помощ отвън, но това има по-скоро второстепенно значение.
Българите през цялото време на народоосвободителните си движения са били разделяни на две. Едните са смятали, че можем да постигнем независимост само с чужда помощ, а другите са искали да направим това със собствени сили. Вторите претърпяват крах, било заради безхаберието на по-голямата част на "заможните", било заради ликвидирането на техният лидер Васил Левски. В крайна сметка тяхното най-голямо постижение е едно самоубийствено въстание, което в наши дни е оставило за символ саморъчно издялано дървено оръдие (черешовото топче) и което има за цел да привлече световната общественост.
Те успяват, но в новообразуваната държава това води до даването на властта на техните "опоненти", които разчитат на чужда помощ. И поемайки управлението те все още разчитат на нея. през цялата ни нова история управляващите са създавали режими по подобие на вече съществуващи такива.
И до ден днешен тази практика продължава, може би с тази разлика, че вече не разчитаме на чак толкова на чужда намеса, колкото на собствени "месии".
Манталитетът на българите е такъв, че все чакат някой си да ги "оправи" и той не се дължи само на 45-те години комунизъм. Просто държавата ни е създадена такава през 1878-ма.
цитирай
3. bestregards - но никога да не забравяме
11.07.2009 00:24
че това, за което мечтаеме - европейци"не само на думи и не само по членство, ами по дух и светоглед", не са го постигнали напълно и самите т.нар. европейци, които бая се сбъркаха от тая глобализация- и че току виж след 140-годишния преход дойде това просветление и ще ги надминем най-неочаквано разните бюргерчета, бамбини, мучачовци, дендита и пезантчета....
цитирай
4. raylight - Дори в силната за икономиката 1939 ...
11.07.2009 12:08
Дори в силната за икономиката 1939 г. се вижда, че по повечето показатели изоставаме от Югославия и Румъния. Е, пред Гърция сме били, но къде е Гърция днес?

Я дай малко информация, аз знам съвсем друго за този период
цитирай
5. mamkamu - @ aman
11.07.2009 21:23
Всъщност не знам дали, ако земеделците не са били свалени, дали е нямало да задълбочат ограниченията в политическия и икономически живот и да спретнат вече една така да се каже явна диктатура лишена от фасадата на парламентарната демокрация. Но както и да е -това е в кръга на една алтернативна история ;)

За да ги сложа по-напред в класацията имам и предвид споменатия от мене "натиск на властта", изявил се по неформален начин в зулумите на т.нар. "Оранжева гвардия" спрямо политическите опоненти. Това според мен натежава доста!
цитирай
6. mamkamu - @ zezo
11.07.2009 21:40
Да прав си! Комунизмът само задълбочава проблемите, съществували и преди това.
цитирай
7. mamkamu - @ bestregards
11.07.2009 21:44
Всъщност, ЕС не е ли едно олицетворение на глобализацията??
цитирай
8. mamkamu - @ raylight
11.07.2009 22:13
Сори, но нямам време да се ровя, за да ти дам данни от различни източници, които съм чел, но само ще ти дам цитати от една книга на френския професор по история Жорж Кастелан, която четох скоро - "История на Балканите 14-20 век" , издателство "Хермес". Просто ми е под ръка.

Стр. 427: "В крайна сметка през 1938 година жизненото равнище на румънците си остава едно от най-ниските в Европа, тъй като годишния национален доход на глава от населението възлиза на 94 долара, срещу 76 в Гърция, 81 в България, 106 в Югославия, но 246 във Франция."

По отношение на този период мога да ти цитирам още нещо:

Стр. 437 : "С изключение на Албания, българската промишленост е най-слабо развита на Балканите: тя осигурява 7-8% от националния доход... В навечерието на Втората световна война България не произвежда дори и тон стомана, а едва в четиристотин фабрики работят по повече от петдесет работници."

Книгата е един безпристрастен поглед върху историята на балканските народи. Поглед от страни, така да се каже. Препоръчвам я на всеки, на който са му втръснали учебникарските и псевдопатриотични писания за миналото ни.
цитирай
9. raylight - Нищо безпристрастно няма в тази ...
11.07.2009 22:42
Нищо безпристрастно няма в тази книга. Едно е брутен национален доход, съвсем друго е брутен вътрешен доход. Село с 350 къщи с 300 ездитни коня,а с 16 000 глав добитък и незнам си колко тона жито се е смятало за бедно - това за българско село в ОДринско през 1923 г. ВНП не отчита производството за вътрешна употреба. А от Румъния ВИНАГИ сме били по - добре. Трябва да намеря достоверна и не извадена от контекста статистика, но съм 100%, че сме пред тях
цитирай
10. bestregards - по замисъл не би трябвало ЕС да е олицетворение на глобализицията
12.07.2009 17:38
търси по-скоро англосаксонски транс чудовища....

но може лесно да се ползва за глобализация ЕС-то....

Европа си е Европа и за съжаление точно глобализацията й пречи да олицетворява себе си с най-доброто си многообразие от висококулутурни нации.... да е люлка на цивилизацията, а не да бъде поредното световно безобразие на глобализацията /след първото и второто световно безобразие .../
цитирай
11. stone - @8
13.07.2009 09:33
аз само искам да коментирам този цитат: " България не произвежда дори и тон стомана" - ами не сме произвеждали, защото нямаме хубава желязна руда и хубави въглища за кокс. германия, франция, англия са имали и са произвеждали стомана още от 19 век. ама ние от какво да я правим, то от пръдня боя не става. комунягите взеха да правят в кремиковци и всички видяхме какво стана.
има си теория на сравнителните предимства, на рикардо. всяка държава трябва да си произвежда това, в което е силна, и да търгува с другите за останалите неща.
цитирай
12. boristodorov56 - 11. stone
14.07.2009 20:12
Абсолютно си прав!
цитирай
13. haralanov - Не вярвам...
14.07.2009 21:30
Да доживеем краят на този 140 годишен преход...Не виждам дори и поддатки за това!Каква демокрация е това от министър-председател Комунист,да отидеш на министър-председател Мутра..?
цитирай
14. raylight - То и Япония си внася ресурсите отвън ...
15.07.2009 12:49
То и Япония си внася ресурсите отвън :)
цитирай
15. анонимен - хахах
04.04.2010 15:37
социализмът бил най-хард, а другите- по-меки хаха, ебати ненормалника
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471620
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол