Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2022 13:29 - ICGB въвежда нов управленски модел като независим преносен оператор на природен газ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3317 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ICGB въвежда нов управленски модел спрямо изискванията за трансформиране на проектната компания в независим преносен оператор. След проведено Общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon) е приет и нов Устав на компанията. Промените са част от задълженията на ICGB по линия на сертифицирането на дружеството от националните енергийни регулатори на Гърция и България, което беше обявено по-рано през юли. Компанията, която ще експлоатира търговски газовия интерконектор с Гърция, въвежда двустепенен модел на управление – ключово изискване за влизане в сила на сертификацията от националните енергийни регулатори.

На Общото събрание е избран нов изпълнителен директор от гръцка страна и са одобрени членовете на две новосъздадени структури - Управителен съвет и Надзорен съвет на дружеството. Новоизбраните членове на двата управленски органа на дружеството бяха номинирани за одобрение пред регулаторните органи през март 2022 г. като част от процедурата за сертифициране на ICGB като независим преносен оператор.

Компанията продължава да се представлява от двама изпълнителни директори – Теодора Георгиева остава представителят от българска страна, а от гръцка страна изпълнителен директор става Георгиос Сатлас. Сатлас е дипломиран машинен инженер с магистърска степен по бизнес администрация и управленски опит във финансовия сектор. Работил е с редица компании в областта на инвестициите и управлението на недвижими имоти. Заемал е високопоставена управленска позиция в гръцкия държавен инвестиционен фонд, както и във филиали на четирите системни гръцки банки.

image

„Присъединявам се към проекта IGB в един изключително динамичен, но и много ключов етап от неговото развитие, в турбулентни времена за европейския енергиен сектор. Това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в България и същевременно изцяло нов маршрут за внос на природен газ към Югоизточна Европа, който ще осигури повече решения и енергийна гъвкавост за региона. Чрез IGB Гърция и България ще се позиционират изцяло по нов начин на газовата карта на региона и за мен е чест да бъда част от този процес“, заяви Сатлас.

Основно изискване към изпълнителните директори е за определен период преди заемането на този пост да не са били част от вертикално интегрирано предприятие, което да е свързано с някой от акционерите в ICGB. Досегашният изпълнителен директор от гръцка страна Константинос Караянакос е част от екипа на гръцката DEPA Commercial S.A., което налага изменението от гръцка страна.

„Реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България е изключително важен елемент от европейската енергийна стратегия за региона и е сред основните приоритети на двете национални правителства. Работата по този проект е сериозно професионално предизвикателство, но и постижение, и бих искал да благодаря на целия екип на ICGB за усилията, които полагахме заедно за изпълнението на този проект“, заяви Караянакос. Екипът на ICGB изказва благодарности към Константинос Караянакос за положените усилия и постигнатите до този момент резултати.

Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас са част от Управителния съвет на ICGB, който се състои от 4 членове. Останалите двама представители, избрани от страна на акционерите, са Танко Станилов и Джузепе Макри. Станилов има над 10 години опит като регионален мениджър в „Топливо газ” ЕООД. Макри се присъединява към Управителния съвет на ICGB след участието си в Трансадриатическия газопровод (ТАП), където заема поста мениджър търговски операции.

За членове на новоучредения Надзорен съвет на компанията са избрани Веселин Петров, Панайотис Ризос, Ангел Янков, Момчил Ванов, Фабио Сантамброджио и Георгиос Полихрониу. Номинациите са извършени на паритетен принцип от акционерите - БЕХ и IGI Poseidon.

Промените са влезнали в сила и вече са публикувани в Търговския регистър.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е проектиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник:

Диана Зайкова - 0885/074 422, 0885/614 131, Росица Донкова - 0888 343 661



Гласувай:
10



1. morskipesni - Тук в България ще ползваме РУСКИ ГАЗ, като най-евтин и достъпен
17.08.2022 13:32
Сега, байно: ТРИЙ, ТРИЙ, ТРИЙ!- че твойте х'американски копои те бройкат!
цитирай
2. teodordetchev - Не, няма да трия.
17.08.2022 13:39
Вие и Вашите бивши направляващи офицери от ДС сте по "бройкането". Просто ще оставя глупостите Ви, за да се помни кой, какви глупости е писал. Макар че, с какво да се запомни един напълно анонимен ... Върху трите точки напишете каквото Ви е на сърце. Българският език е богат и има доста подходящи думи.
Но макар и анонимен, нека да е документиран слугинажът Ви пред едно човекоядско управление, каквото е това на г-н Путин.
Какво да се прави, едно време пишехте доноси, които служителите на ДС си ги четяха само за себе си. Сега трябва да се излагате по блоговете. Винаги е имало утайка на обществото, защо пък тя и да не пропише.
цитирай
3. morskipesni - А, мяза ми да се превръщаш (бавно) в човек,
17.08.2022 13:43
както го описва демокрацията: "Не ми харесва твоето мнение, но ще дам живота си за да имаш правото да го изразяваш"?
цитирай
4. teodordetchev - Първо, не ми говорете на "ти"...
17.08.2022 14:55
Не сте ми приятел, не сте ми и познат. Вие сте просто един нискостеблен трол, "кондисал" в блог.бг.
Второ, оставете таз песен любовна. Най-тържествено Ви обещавам, че никога няма да дам живота си, заради "правото Ви" да защитавате Путин, Газпром и да върши смрадливата си разложителна дейност в България.
По принцип, правото Ви на изразяване е гарантирано от Конституцията и нямате нужда от моята помощ за да го упражнявате. А виж, когато изразяването от Вас в един момент от мнение се превърне в призив за насилствена промяна на конституциионния строй или в призив за извършване на държавна измяна (или в оправдаване на такава) - не чакайте да Ви стана обществен защитник. Макар че, както вече стана дума, Вие сте толкова анонимен, че не знам доколко е възможно технически да Ви се търси отговорност при описаните по-горе обстоятелства.
То за намиране - ще Ви намерят, ама доколко би била доказуема пред съда диверсионната Ви дейност - честна дума, аз не знам.
Така че, животът си е мой и съм готов да го дам за по-смислени неща.
цитирай
5. morskipesni - Никаква отговорност, естествено.
17.08.2022 15:09
Съвсем по "демократски". Не съм бил груб с ТЕБ -т'ва обръщение е на х'амрикански (YOU), ако ТИ харесва-ако не, знаеш си-. не съм ти писал цинизми/вулгаризми въпреки че ТОЧНО В ТОВА ме обвини преди- те са пак МАМ'РИКАНСКИ ПАТЕНТ "fuck you", българите сме учтиви хора. За "диверсиите", "подривната дейност", "саботажите" -смях в залата. И без това скоро ще се отървем от НАТО, а може би и от ЕС - с референдум.
цитирай
6. teodordetchev - Разбирам, че Ви е приятно някой да Ви обръща внимание постоянно.
17.08.2022 17:58
Само че, повечето хора, към които се отнасявм и аз сме достатъчно заети, за да провеждаме постоянна, безплатна психотерапия на хора, загубили всякаква връзка с реалността. Нямам време за това. По-добре пишете на Путин, да Ви даде болярска титла...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807765
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов