Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2021 11:49 - Шафрантии
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 5476 Коментари: 3 Гласове:
4



Има една такава научна теория. Някои я наричат “Теория на сгънатото пространство”. Все едно. Същността: Представяме си Пространството в което живеем, като една равнина, развита по Времето: днес сегашното, назад миналото, напред бъдещето. (Може би нагоре-надолу... Рай–Ад ?) Но ако “сгънем” това “равнинно пространство” по подходящ начин, може да се окаже че, както си седим сега в средата, Миналото ни застава до нас отляво на една ръка разстояние, а Бъдещето – отдясно. Т.е. какво? Бъдещето ни лежи в Миналото, Миналото е нашето предстояще Бъдеще. А сегашното време е само Възможността да направим своя Избор.
Стана много сложно. Затова да обясня отражението му в един конкретен случай. Предстоят ни избори. Има такъв народ, ама няма такава държава...?

Знаете, че обичам да чета старите вестници. Стигнал съм до 2005 година.
Чета в жълтия “24 часа” (24.02.2005, интервю на Мария Благоева) думи на “дупнишката мадона” Сашка Васева: “Аз, Азис и Софи Маринова ще превърнем парламента във фоайето на Холивуд. Ще бъде истинско шоу – Азис с блестящите дрехи и аз с къса пола и деколте. Добавете и Спави Трифонов, той ми е любимец. Виждаме колко е неприятно да слушаш лидер, който срича. Всички се сещат за кого говоря. Затова най-добре е лидерът да е обработен от машината на бизнеса. Той трябва да бъде обичан от хората.“
Да превърнеш Парламента на една държава в ток-шоу, по-рано му викаха цирк, е съвсем лесна задача. Но дупнишките мадони и техните крепители, дори това не успяха да направят (в Миналото), няма да могат да го направят (и в Бъдещето). Защото са шафрантии. (Това не е турска дума, а наричателно име за певачките от едновремешния оркестър на маестро Шафран.)

Гледам в момента, сега, днешното предаване на ток-шоуто “Преди обед” по bTV. Двама мъже – известният Иван (или Андрей от друго едно ток-шоу по модата – “Сблъсък” във “Фермата”; все ги бъркам тия двамата) и Александър Кадиев – Сашко, на Катето Евро синът, и две жени – Яна Маринова (актрисата или адреналинката, все ги бъркам тия двете) и Десислава Стоянова журналистката, обсъждат новината на деня: докато нашите управляващи се мотат в хаоса на здравната ни система, в Китай вече правели анални ковид-тестове. Съобщителят на новината Иван (или Андрей) е ентисиазиран, смее се прекалено гръмко, гледайки двете жени, нежели Сашко, който пък толкова се превъзбуди, че разкръстоса колене и заподскача радостен на стола си. Яна и Деси възприемат новината също със смях, но лицата им малко се изопват в някакъв спомен, а кръстосаните им крака започват да се вълнуват в едни познати неуспешни опити нагоре-надолу да отделят коленете едни от други. Ужас! Започвам да си забравям мисълта. Затова отивам “На кафе” при Гала, където “тече” Кристина Патрашкова. Същата тематика, ама далеч не толкова адреналинчеста.

И се сещам за един виц от времето, когато Лили Иванова ни моташе с пръсти, пеейки “Панаири, панаири”.
Та заминала Лили Иванова на концерт в Турция. На границата я спрели, за да попълни задължителния анкетен лист. “Професия?”, попитал я турският митничар. “Певица”, отговорила с гордост тя. Митничарят записал в съответна графа “гювендия”. “Ама как? Аз съм най-известната певица в България”, възмутила се тя. Митничарят допълнил отпред: “баш”. “Но аз съм завършила специалност “естрадно пеене” в Българската държавна консерватория!” ... Митничарят пункуално отразил и това възражение на българската певица. Дописал отзад: “с тапия”.

Впрочем Турция е била империя. За разлика от България.




Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Много думи
06.03.2021 13:26
А основната идея - долу България, да живее Турция.
цитирай
2. dobronameren - Глупчо!
10.03.2021 17:34
Глупчо си, Круме. Аз.
цитирай
3. freeoldmen - Бай Добронамерен, ти беше прав за партията на Слави.
09.04.2021 17:40
Аз грешах.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872464
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031