Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2021 15:04 - АЗ - ВОЙНСТВАЩ ЕКОЛОГ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1444 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА КОВИДОВОТО ВРЕМЕ

 

   Все по-голям ставам, видно и от изявите ми в блога. Вече стигнах до там, че съм готов и акъли да раздавам. Такъв ще бъде и този мой постинг, като ще се самосезирам този път на три свързани теми. Те са във връзка с пандемията на ковида,  опасна за възрастните хора. За да се укрият от нея много от позабравените къщи на село и вили около градовете, отново се посещават за по-дълъг период или само в края на седмицита и по празници. Причината е, че където са те, ковид няма - там хората все още живеят по Божия закон и Той не ги наказва заради гъстотата им на заселване, която е характерна за кварталите с огромни блоци и за ромовите квартали край градовете. Поне аз така мисля...

   Градският начин на живот - ако човек прекъсне живителните си връзки с Майката-природа - води до изменения, които са противоестествени в изявите му и влизат в противоречие с Живота, в който участници сме и ние докато имаме дни.  Едни са изявите на човека, живеещ и трудещ се сред природата, други са на този,  затворил се в апартамента си, не черпещ сили ум от природата, отдал се на виртуалното. Идеалът на такъв човек е ако може никой да не го търси, все едно, че е умрял, както казва главният герой на Николай Хайтов в разказа му „Дърво без корен”. Това увредено поколение го създаде комунизЪма, който разруши селото, а селяните, изгубили имотите си и свободатата си да се трудят и да са независими, търсещи нов вида препитание където е възможно, се отправиха към градо, където бяха набутани в панели. Там се  родиха и децата им, увредени веднаж от ненормалния начин на живот, протичащ по волята на другарите и втори път от училището, където част от учебните предмети са фалшифицирани, на първо място историята, нъ второ литературата. Успоредно с това децата бяха възпитавани още от родителите си и от улицата. Така израстна едно поколение, за чиято кадърнност съдим от факта, че то не може вече 30 години да отхвърли комунизма, защото интелектуалното му ниво, придобито по времето на тоталитализма не е достатъчно да различи дигитус от фалос или  гьот от амджик. Има още сред нас и потоммци на родители комунисти - партизани, ятаци, АБПФК и др. излъчващи самочувствие, гаче ли они увидели Ленина.

   А сега няколко полезни съвета, приложими за времето на ковида, поука първа:

 

    Старите апартаменти по големите градове са били строени с комини, като е било предвидено във всяка стая да има отоплителна печка. След въвеждането на централно отопление, някои счетоха комините да излишни, зазидаха отворите им за тръбите, други – още по-умни - разбиха въздуховодите им,  преминаващи през апартаментите им за да се разшири жилищната им площ с около 0,25 кв. м. в стаите, където те преминават. Които разбират от строителство знаят, че издадената част на комините преминава през половината от стаите в апартамета. Тази тенденция стана още по-просташка, като бяха зазидани дори предвидените за вентилация на баните въздуховоди със сечение надвишаващо 1 км. м. с цел разширяването им. Така бе създаден оксиморонът, бяня без проветрение. Със старите разсъхнали се прозорци положението с проветряването на апартаментите въпреки зазиданите комини бе лошо, но не ужасно, каквото стана след смяната им с пластмасова или алуминиенва дограма. След поставянето на модерната дограма хората взеха да се оплакват, че прозорците им и външните стени все са мокри, че въздухът в апартаментите е влажен и застоял. Нормално. Когато е студено, влагата при стайна температура прави конденз на само по прозорците но и по стените, ако са външни при липса на обмяна на въздуха, която наричаме проветряване.

   Решението е възстановяване на комините, като понякога този проблем се решава след като премине през съда. Ако по-горе живущият е решил да събори телата за комините през апартамента му, за да разреши жилищната си площ и отказва да ги възстанови, това е пътят, защото е извършено нарушение спрямо общите части на жилищната кооперация.. Това е противозаконно, те не са негова собственост и ако е говедо, само съдът може да го принуди да възстанови схемата. Още по-ужасно е когато някой е разширил и банята си, навлизайки в сечението на въздуховода, предвиден за проветряване на баните и по този начин херметизирал баните под него.

   Ако няма конструктивни промени, решаването на въпроса с проветряването на определен апартамент е сравнително лек, мръсотията обаче докато се възстанови схемата е голяма. Трябва да се изчисти отворът от апартамента към коминните тела и самите коминни тела, което не е по силите на всеки. Коминочистачите имат едни гъвкави пръти, които навиват едни в други, промушват ги от мястото за почистване на саждите под отвора на комина в апартамента и така пробиват натрупаните сажди и пясък от тухлите във въздуховода на комина. Това е страшно мръсна работа, защото чернилка хвърчи навсякъде. Но пък после става съвсем различно. Коминът изтегля въздуха от стаята, в нея става свежо. На мястото на капака, с който е затворен комина се поставя регулируема решетка, с която чрез завъртане се регулира дебита на тегления въздух. Тези съоръжения са предвидени при новите строежи, но за да са добри резултатите при старите апартаменти се минава по този път. Оставяйки апартаментите си за дълго време заради ковида, това е начинът, като се върнете отново, да не мирише на влага или застоял въздух в апартамента ви.

   Същото важи и за къщите на село или вилите, където хората сега се укривават поради ковида, както свинИте в планинната през деня в трънките. И при тези къщи комините трябва да са почистени, като се предвиди при отсъствие от тях продължително време кои врати да се оставят отворени, за да бъде действаща тази вентилация за цялата къща.

  Имах такъв случай с един бивш колега, интелигентен градски човек, който се оплакваше от влага. Заявих посещение при него и открих, че комините на апартамента му са зазидани. Накарах го да ги възстанови и всичко се нормализира.  Същото се получи и на етажа под нас, когато смениха прозорците си. Послушаха ме. Не всички са дарени с разум обаче, на някои пречат вкараните в главите им грешни команди или обратни присъждания по времето на соца, когато са били обучавани и мозъците им промивани. Давам пример с една дама. Препоръчах й да си постави решетки на входа на комините вместо капачките, защото къщата не се проветрява.  Тя твърди обаче, че това не върви, защото ако се махне капачката на отвора за комина, от комина в стаята ще навлиза дим. Пример за увреден от времето на социализЪма човек, за когото лечение няма открито...

 

    Втора поука, за тези, които пребивават дълго време на село или на вилите си. Там има печки, но към дървата, които биват ползвани има изсиквания. Най-важното изискване е дървата да се ползват една година след покупката им. Това време е необходимо, за да изсъхнат те и да горят ефективно. Дървата се доставят сурови, което означава, че те съдържат до 40% от теглото си вода. Ако се горят сурови, това води до много дим, до изпарение на водата в тях, което е ендотермичен процес.  Снижаването на ефективността от горенето води до снижаване на топлината, която се отделя при горенето до 50%. За пазарномислещите и тези, които хабер от понятие от селски работи си нямат, това означава скок на цената на дървата два пъти. Заради непознаване на тези закономерности. Решението е просто, една година си купуваш два пъти повече дърва от колкото са ти необходими и влицаш в цикъл.

    От дървата, които предлагат най-много топлина отделят дъбовите, след изгарянето на които остава много жар. На второ място по отделяне на топлина са буковите и габровите дървета, които изгарят доста бързо, като не оставят толкова жар. Всички дърва от градините стават за горене, най-неефективните са брезата, тополата, върбата. Където има ромови махали, тези дървета са оставени, а другите са отсечени на височина около метър. Ромовете в това отношение са по-образовани от хората, върнали се временно по селата и вилните зони. Ромов почерк при сеченнето на живи дървете, да се не чудят от общината или собственикът на овощната градина кой е извършил санитарната сеч в градината ли по Западния пърк, в квартал Мечта, а също по участъка на ж. п. линията от Горна Баня до  Владая, над квартал Асфалтова база, около с. Шипочане и по хиляди други места.

   Пепелта, която се отделя при горенето представлява калиев тор и не бива да се изхвърля в кофите за боклук, тя е много ценна храна за растенията в двора. Изхвърля се сгурията или ако в пепелта има гвоздеи и др. метални предмети. Градските мадами, обичащи чистотата с възмутителен гняв изхвългват пепелта, което е възмутително за екологично сложените като мен. Тя може да бъде разхвърляна през зимата по тревата, по градиниите, под дърветата. Това противоестесктвено деяние да сторя само не притежаващите елеметарна екокултура, не виждайки връзката си с Живота, който протича покрай тях и те са участници в него. И това е белег на деградацията на човека, получена по времето на соца. Освен ,че ицхвърлят пепелта по вилните зони и селата, жени изфъргват и хляб в кофите за боклук. Това е акт на неуважение към хляба, за който христос казва, че е неговото тяло. Вместо да прилагат в живота си Божиите закони, тези дами с прломити мозъци изминават земния си път по един измислен от идиотите начин, с който са привикнали по нремето на соца както въшките с ДДТ-то.

  

    И последният съвет за този път, пак към граждан/к/ите, обитаващи вили и къщи:

    ОТ ОРГАНИЧНИТЕ ОТПАДЪЦИ ПРАВЕТЕ КОМПОСТ!!! Ако не ви е необходим, давайте го на съседите си. Имах една немска приятелка, която нямаше градина, но събираше всичките органичини отрпадъци в едни специални варели и ги предлагаше на съседите си. Дори се притесняваше, да не би да не ги искат. Показваше ми варелите, гордееше се с тях и казваше.

     - Аз правя компост.

   Компост се прави в неголям трап в двора, в който се хвърлят органичните отпадъци, думата отпадъци е неточна. Това е окосената трева, стеблата от бурени и цветя, отпадъкът от храната, която се приготвя, напр. обелки от плодове, кори от диня и др. В тази яма се  събират също така листата от дърветата, цветятя, които имат стъбла, напр. божурите, тънки клонки. Купът расте, но в долната си част той се превръща в светлокафява маса, която се реже като шоколад. Като се отгърне горния пласт, този компост се разнася в градината с цветята или в градината /напр. / с доматите. Горскиат тор се състои от листа или игли на дърветата. Виждал съм горски тор по река Лепеница, висок към метър. Горският тор от листата е светлокафяв, от иглите – черно-кафяв. До Китай има безлюдни острови, покрити с гуано, птичи акета в пластове, високи по няколко метра. Те се откарват с кораби на нивите в континента.

   Този мой поглед върху органичните останки, от които става компост не важи за гражданките, които не са възпитани екологично, защото възпитанието им е било ограничено в комунистимеските рамки, в такова време те са расли. За тях листата, стеблата, пепелта – това са блоклуци, които трябва веднага да се изфъргват в кофите за боклук. Не листата и стеблата, а също и старият или мухлясан поради простащината на домакинята хляб са боклуци, боклуци са тези, които изхвърлят такива неща. А тлокова гладни животни има, плодните градини са винаги гладни, гладна за органични вещества е и тревата по вилите. Човек е част от кръговрата на живота и той трябва да участва в него съзнателно. В това отношение аз съм пример, но съседите ми по парцел се научиха като мен и вече не ми дават листата, които събират,  окосената трева от меха на косачката, паднабите плодове. Те също си комост.

   Само че на човек акъл не можеш да му дадеш, можеш само да му вземеш нещо. Има дами, на които ако се опитам за протоворя на тази тема, гаче ли чадър в гъза им разтварям. В една бетонирана по времето на соца глава нищо не влиза, опитът за връщането към нормалността предизвиква раздразнеие. Причана, вкараните в главите им грешни команди по времето на соца, отложили варовик по кръвоносните съдове в мозъка им и така здраво забетонрали главата им, че не могат да направят нито една от двете разлики, за които споменах в началото на постинга.

   Ще дам пример с една простачка, много високообразована, но с промит мозък, професорка от Македония. Присъства тя на конференция в София, води се някакъв спор, тя не се съгласява и излага мотиви пред нашите професори:

-       Вие ли ще ми кажете, вие сте татари и потомци на

крадливо племе, ние в Северна Мъкедония по-знаем от вас!

   Свещена простоаа, биха казали някои, но аз излизам с диагноза: Промит мозък! По-лошо обаче е друго по отношение на промитомъзъчките: Те самите се мъчат, излъчването им важи за времето, когато те са блили заформяни като хора, това на Голямата лъжа, което още мъчи своите жертви, не смогнали да се отърсят от отровата му.

   Ще завърша един друг пример:

   До нас млади хора купиха парцел, косят тревата с електирческа косачка. Видях, че изнасят окосената трева от парцела и я изхвърлят. Предложих им да я събират на куп с други органични отпадъци в парцела си. Повече не ги видях да изнасят листа, трева и др. органични отпадъци. Мисля, че ме послушаха и си напраивха компостохранилище. Те да, но промитомъзъчките никога няма да сторят това, защото в главата са им набити грещни команди и с тези грешни команди те ще си умрат, неуспели да се отърсят от тях въздигнат до нивото, което Бог им е предопределил - разумни същества, за кратко наричани Хора.





Гласувай:
10



1. morskipesni - Добри съвети.
06.01.2021 16:51
Имам си комин (с камина), ползвам пепелта, имам голям и ефективен компостер, торя само с оборска тор (въпреки че разнася бурени). Е, да-когато съм в България, около 2 месеца годишно- да изрежа, изкопая, наторя- и наесен да обера.
цитирай
2. wonder - Сега като ти кажа, че и моят мъж из...
06.01.2021 18:03
Сега като ти кажа, че и моят мъж изхвърляше 30-50 големи чувала трева на всяко косене, а когато коси градинар, той също я изнася и я хвърля в гората, което иде да рече, че всички млади сме зелени.
Ти ни научи да правим компост, покрай двете орехчета, които посадихме. Нямам търпение да започнат да раждат плод и да се изфукам публично. ;)))
цитирай
3. planinitenabulgaria - Das ist gut, Sie aber und der Genosse Iw69 haben noch eine Liebe, der Lunikoff.
06.01.2021 20:46
morskipesni написа:
Имам си комин (с камина), ползвам пепелта, имам голям и ефективен компостер, торя само с оборска тор (въпреки че разнася бурени). Е, да-когато съм в България, около 2 месеца годишно- да изрежа, изкопая, наторя- и наесен да обера.


Ich zihe vor Bailis.
цитирай
4. planinitenabulgaria - За орехите има едно специално изискване за да раждат много и едри плодове -
06.01.2021 20:52
wonder написа:
Сега като ти кажа, че и моят мъж изхвърляше 30-50 големи чувала трева на всяко косене, а когато коси градинар, той също я изнася и я хвърля в гората, което иде да рече, че всички млади сме зелени.
Ти ни научи да правим компост, покрай двете орехчета, които посадихме. Нямам търпение да започнат да раждат плод и да се изфукам публично. ;)))


регионът, където са засадени трябва да остане конфиденционален. А то какво се получава - орехи сорт Дряново, защото там е намерен този сорт, Шейново - такъв е моят орех, Къкрина, орехът с форма на лешник, това не е добре, защото всеки може да отиде там и да си извади едно "семеначе", заасадено от сойка или катеричка.
цитирай
5. vladtepes - За органичните отпадъци
07.01.2021 12:58
Органичните отпадъци трябва да се изгарят задължително при висока температура, защото могат да съдържат вредни организми. Комините са напълно ненужни при централно отопление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188019
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031