Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2008 00:34 - Как някои ни разказаха играта без да разберат
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 5234 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Хич не ми е приятно да чета статистики за държавите в Европа. Защо ли? Ами напоследък не се моря да търся, къде точно сме ние. Просто, когато разглеждам някоя статистика,  поглеждам  последните места в поредната класация и там неизбежно се мъдри името на скъпата ни родина. Последни сме по:

  1. Брутен вътрешен продукт на глава от населението.
  2. Средна заплата.
  3. Брой компютри на работното място.
  4. Интернет достъп.
  5. Удовлетвореност от живота. Най малко хора у нас отговарят положително на въпроса „Щастливи ли сте?”
  6. Брой най-бедни региони (т.е. всичките наши такива).

Сред последните места сме по:

Абе тръгнах да си припомням и да се ровя, но има ли смисъл. Все сме на опашката.

 

Защо ли е така?

 

Отговорът е в самите нас. Пардон! В самите тях. Не искам да се  идентифицирам с народ, който по всякакъв начин заслужава онова, което му се случва. Аз обаче не го заслужавам и със сигурност не го заслужават стотици хиляди българи, които имат лошият късмет да се родят и да живеят тук. Те доста от тях си тръгнаха де, оставяйки България в състояние на остър глад за специалисти и квалифицирани кадри.

 

Та да започнем от началото. Първите свободни избори през 90-та. Пълна победа на комунистическата партия. Йоско Сърчаджиев се разплаква пред телевизионния екран. С него плачат и мнозина от другата страна. Пълен потрес! И това след 45-години тоталитарна диктатура, терор и унищожение на личността. Мамка му! Горе долу по същото време гласоподавателите от централноевропейските бивши сателити на Москва натирват комунистите в миша дупка. Те категорично избират своето бъдеще. Естествено, че колкото повече тогава се приближаваме на изток и излизаме от границата  на линията Гданск-Триест, толкова комунистите са по-силни.

 

По това време бях в родната казарма. Град Казанлък, танковата бригада. Та както можете да се досетите за такъв малък град, народът там си гласува убедено за Партията и то с голямо мнозинство. С изключение на една секция. Там където гласувахме ние -войниците от поделението. Няма да ви разправям, как офицерите ни

проверяваха военните книжки за това дали сме гласували (сякаш бяхме длъжни). Или как преди това упражняваха психологически натиск върху нас. Само ще добавя, че след като излязоха резултатите, даже още преди това? се започнаха едни „марш на скокове”, едни обиколки с пълно бойно снаряжение, едни учения, които изтискваха от нас и последните ни сили. Командира на бригадата беше бесен. Явно яко се беше издънил пред партийните си ръководители.

 

Тогава типичния български селяк се уплаши от „онези с брадите” от „шоковата терапия”, от „империалистите от НАТО”, от „враговете-капиталисти”. Той се страхуваше, че някой ще му вземе живота с накипрения с китеници москвич,  с неизмазаната къща дето я е строил сам 10-15 години, с далаверките в ТКЗС-то, с Лепа Брена,   и с онази чудна соц поговорка: „ Аз ги лъжа, че работя, те ме лъжат, че ми плащат”.

 

Ей този селяк провали моето бъдеще!

 

А в това време бившите ни съюзници от Централна Европа, без да се замислят, си избраха „брадатите”, извършиха си „шоковата терапия” и тръгнаха да градят свободна икономика и гражданско общество. Помните ли че в Чехия основната част от приватизацията на държавната собственост се извърши преди ние още да сме я почнали. Е, къде е Чехия, къде сме ние?! Поне по едно време 1999-2001 бяхме пред Румъния, но вече това е само мечта.

 

После, на едни други избори, тези селяци избраха пак своята Партия. И то след управлението на Беров, подкрепено в Парламента от социалистите, когато разцъфнаха групировките и мафията се намести окончателно във властта. И те им го нахакаха след това още по яко. Т.е. мафията и Партията вкупом на електората.

 

Обикалял съм по доста села из България по времето на Беров. И най-разпространения извод, който правеха тогава повечето от жителите им за управлението бе от сорта: „Тия сините ни е__ха майката!” Това, за съжаление го чувах и от хора в София! „К`ви сини бе”-питах се аз. И се чудех, каква е тази машина дето успява да накара обикновения човек да не знае, кой реално го управлява. Сега обаче знам, но какво от това. Те пак са тук.

 

Иначе съм срещал страхотни граждани в селата и изключителни селяци в София!

 

Селяка след това прегърна Царя, обладан от омайните му слова за 800-те дни! Само, като чуя, че някой ми сваля звезди от небето, моментално се наострям. Нашия скъп народ , обаче не! По добре е, според него, да избереш този, който ти обещава, отколкото онзи, който ти казва, че ни чака усилена работа.

 

И после тоя чук пак повтори вота си за Партията на последните избори. Не е истина ви казвам! Това е некакъв психотрилър-сериал.

 

Същия този селяк, подкрепен от огромно множество градски такива се е запътил да "поверва" на поредния Спасител. Този път пожарникар. Нищо лошо, не всеки може да е цар. Ама я го питайте колко книги е прочел в живота си. За какво тогава са ни предсрочни избори?! За да се повтори филма ли? И нашата фондова борса да вземе съвсем да се срути :)

 

Същите тези Андрешковци, въпреки това, което са си надробили, продължават да попържват люто всички управляващи и да чакат бай Тошо 2 да ги „оправи” и да ги нахрани .Ама то не става само с оправяне, бе! Това го можем всички :) Трябва и повечко труд!

Ей, щях да забравя, червените интелектуалци! Ама те май не са повече от сто в цялата страна :) 


Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. ledzeppelin - човек,
10.04.2008 00:43
покажи се на въздух,пални един фас..
туй-онуй дет се вика хахахаха
цитирай
2. krotalka - сега пак като тогава. Щото всеки ...
10.04.2008 01:00
сега пак като тогава. Щото всеки вика "ми едните са маскари и другите са такива, няма за кого да гласувам" Гласуват турците под строй докарани с автобусите, циганите за този, който плати повече и такива заблудени овци като мен. Всички други отиват за "гъби" и после реват ам`чи що стана така.
Мазоли ми излезнаха на устата да повтарям това.
цитирай
3. анонимен - само Циганина си пропуснал
10.04.2008 11:14
Пруснал си само да споменеш генезиса на думата "клиентилизъм" и повода поради който тя възникна, както и модела "Софиянски".
Според мен докато икономическия растеж е положително число, масовия зрител няма да има интерес да разваля статуквото с революции. Щото вече доста хора се усещат, че имат да изплащат кредити и всякакъв период на нестабилност им бърка в джоба.
цитирай
4. sis - :)
10.04.2008 11:20
"Ей този селяк провали моето бъдеще!" - е тва е!!!

Според някой други статистики, България е на едно от първите места по ръст на инвестиции.
http://www.chambersz.com/index.php/content/view/9999/112/


България никога не е била Чехия и никога няма да бъде Франция. Просто отиди в Прага, виж им сградите и паметниците и ще разбереш защо.
Какъв е смисъла да се сравняваме постоянно със страните от ЕС, при положение, че всички винаги са знаели, че сме най-бедната страна. И преди и сега.
Но се богати на друго. Не всичко е пари на тоя свят.

хубав и слънчев ден ти желая.
:):):):)
цитирай
5. informator - Е, това е - партийните лидери още ...
10.04.2008 11:28
Е , това е - партийните лидери още дърпат конците, но докога ?!!!
цитирай
6. анонимен - По човеконенавистнически режим от ...
10.04.2008 11:44
По човеконенавистнически режим от управлението на СДС при Костов не е имало и дай Боже да няма повече в България! Вината за разрухата в нашата страна е само и единствено на "брадатите" от СДС и шайката на Костов, включваща разни колоритни образи, които се разбягаха по разни други партии и партийки, след като на народа му писна и натири Костов! Най-накрая при БСП сега нещо се върши, ама понеже кинтите не текат сега към сините каси и всичко ви се струва зле!
При БСП държавата върви добре, като не ти изнася - самолета или автобуса, ти си избери!
цитирай
7. gothic - Да бе, номер 6, а вие защо биете не...
10.04.2008 11:52
Да бе, номер 6, а вие защо биете негрите?
цитирай
8. monnio - уви малко мислим тъй
10.04.2008 12:31
и много се обиждат, когато им кажа, че не се чувствам като тях, онези от народонаселението.
цитирай
9. анонимен - Коментара на номер 6 е...
10.04.2008 13:35
точно потвърждение за смисъла на постинга и не е за вярване, че някой може да твърди,че при БСП държавата вървяла добре?! Потресаващо твърдение! Всички,които имат малко поне непромит мозък и ненатъпкана гуша виждат колко е нелепо. И точно те според автора на коментара трябвало да напуснат страната, ами кой ще работи да им изкара парите на тези? И защо да заминат умните и кадърни работливи българи и страната да е тяхна, макар и да се превръща в абсурдистан?Жалко, че тези,които им пречат са по-малко от селяните с промити мозъци /пак от тях/, които хем гласуват за тях най-дисциплинирано, хем се топят от мъка по собствените си деца,заминали далеч задълго или завинаги. Отиват си от този свят един по един огорчени и неосъзнали грешката си. А младите интелигентни хора, които искат да живеят в страната, дето са се родили разсъждават като автора , добре че още ги има и дано да ги има. Поздравления, на вас се надяваме......
цитирай
10. анонимен - Де дърво неокастрено!
10.04.2008 15:22
В целият ти коментар се търси под вола теле.Е под вола теле няма да намериш.Тия като тебе които го търсят ще останат с празни ръце и ще стигнат до просешка тояга.Докато я има тая агресивност в българина,той ще става все по-беден,по-беден и по-беден.Ще напомня само,че след 1989 година бивши комунисти няколко пъти управляваха Полша,а Квашневски им беше президент.Ще напомня,че в момента един такъв премиер управлява и Унгария.За куриоз само Зюганов в Русия не е печелил властта.Обаче там Путин е по-страшен от комунистите за някои западняци. Много странно.Само че никак не е.Да си спомним, че търгуват за милиарди с комунистически Китай. Някои момчета дето са били в казрмата през 1989 г.са си въобразили,че политиката ще им реши проблемите.Ама все нещо пречи това да стане.И как пък все в България става тая история аджеба? Мога да ги уверя,че това няма да стане. Тоест, чистата политика и партиите няма да им решат проблемите.Бай Ганьо винаги се прави на голям тарикат.Други народи правя икономика.Той иска от уста да я докара,тоест хваща се за политиката пак. На работата лекото,на хляба мекото.Няма такъв филм в световната история.Гласуваш днес за някоя партия и утре всичко ок.Фактически автора на темата иска една партия-държава.Нали това отрекохме?
И нещо друго.С тия епитети-селяни, селяци, селяндури,мангали,мангасари и разни други още, едва ли ще се стигне до нещо добро.Това стана една масова практика в нашата страна.Да се обижда да се оплюва всеки на произход,на религия и етнос.Най-малкото съм очаквал такова нещо от новоизлюпените ни бг "демократи".Вижда се,че май съвсем не са такива и едвам се сдържат понякога да покажат истинското си лице.С такива хора страната не може да успее.Когато след време измрат и дойдат едни свястни млади хора може нещата да се оправят.Но с тая,злоба, агресивност, простащина-просто няма как.Ето това трябва да се разбере от нашенеца.
цитирай
11. luben - Готино
10.04.2008 15:57
само не ни сравнявай с Чехия - и преди 1944 тази страна беше много напред, а и преди 1989 беше така. Ходих там 1983 и ... разликата не бе както между соц и кап страни, но Чехия си бе доста по-развита от нас. Уж дребни на вид неща, но ... и повече стоки, и по-качествени, и по-добро обслужване, и по-подредено и чисто (а тогава у нас бе по-чисто от сега).

Между другото бих си позволил да ти препоръчам (и на хората, които мислят сходно като теб) една интересна книга (сигурно няма да се съгласиш с всичко там, еле пък има пълни глупости за историята ни) на Илия Траянов - Кучешки времена.
цитирай
12. анонимен - Много странно...
10.04.2008 16:56
Когато някой е тръгнал с дървото неокастрено в ръката да се бори с агресивността няма нужда от коментар. Няма смисъл да се спори ....
цитирай
13. анонимен - Еми да. Понякога се налага с дървото ...
10.04.2008 17:17
Еми да.Понякога се налага с дървото неокастрено в ръката да се борим с агресивността.Когато виждаме,че тая агресивност нас ни води до никъде,до глуха улица без изход.И когато виждаме, че някакви хора могат с нея да разрушат цялото ни общество и държава.И хич не им пука за това.Самият израз "де дърво неокастрено" е народна поговорка.Използва се в преносен смисъл по принцип.Това,че някой не го е чувал говори за високата му езикова култура.
цитирай
14. american - Вземи наприви нещо
20.04.2008 12:29
Няма да оправяш света. Обаче има мноого неща за оправяне в БГ. Избери си само едно нещо и действай! Обаздай се до радиото, пиши писма до TV, до депутати. Приятелю, това са все безплатни неща - малко време ще ти костват само. Удряй в една точка и ще пробиеш. Аз ще хвана друга тема. Ти глeдаш същата TV като мен: колко хора настояват да се реши конкретен проблем - почти никой. Освен онези, които са ЛИЧНО засегнати, когато е късно. Аз не съм хапан от кучета, ама знам, че и моя ред ще дойде. Или на жена ми. Не са ме изнудвали, но нищо чудно и с това да се сблъскам. Не съм катастрофирал, но кефа ми да карам намалява напоследък. Давай! Искам де те чуя по медиите. Покажи че не само се оплакваш "всичко е скапано в тая държава"
цитирай
15. koshikisan - :) @ mamkamu
04.05.2008 00:27
Ще си позволя и аз един позакъснял коментар. Приемам правото на всеки да има своя позиция, още повече когато тя предизвиква другите да се замислят и да реагират по някакъв начин.
Но все си мисля, че докато се плюем взаимно, ние бг-тата няма да се развием особено много.
Ама то това си е наша национална черта, иначе няма да сме българи, май...
Ти си се отличил от плявата, хубаво! Защо тогава гледаш към тях и ги анализираш? Защо се връщаш назад?
Не е ли най-силното оръжие пренебрежението? Слабите се хранят от вниманието на силния, така се зареждат, изцеждат силите му, губят времето му. Накрая вместо да си доволен от себе си,
че си инакомислещ и виждаш ясно нещата,
вместо да направиш нещо наистина добро за себе си и по този начин и за близките си - тровиш душицата си с негативизъм, който са ти го насадили мижитурките. Забрави за тях.
Всеки ден е предизвикателство. Всеки ден е шанс ти да си по-добър, по-бърз, защото си способен.
Светът като цяло не е най-приятното място за живеене. Не само в България. Всъщност истината е, че по-голямата част от населението на планетата живее по-зле от българите.
Не ти харесва стандарта ни... Промени го за себе си лично, за семейството си.
С малки ежедневни победи над кочината. Усмихни се на живота, не го оставяй да те подмине.
Утре ще е още по-зле, задръстванията ще са още по-големи, неуредиците ще са още повече. Хората (или така наречените от теб селяци) ще си пречат още повече. Ще стават и по-зли.
Силен ли си достатъчно за това? Или ще избереш по-лесното - да джавкаш зад оградата като другите, от своето тъмно ъгълче?
Силен ли си достатъчно, за да си свободен?
цитирай
16. анонимен - Do Mutrata otgore lajnivata
19.06.2009 20:22
Ne moze drug chovek da ti provali badeshteto. vseki si go gradi sam na toja svajat. No balgarskijat maz nali e roden bebe. Iska vse drug da go dundurka. Toja seljak murgavite ti kolegi Mutri i Sini sofijski talibani sega sa go natikali v groba. Za da moze da mu izkupish na bezzeniza imota, za kojto e rabotil, v toja haos na kojto ste obarnali darzavata sled kato ja obezdarzavihte i korumpirahte.
Toj e v groba s izgnili ot chushki i luk tcherva ot 15 godini glad sled 1989 godina.
цитирай
17. анонимен - boze kakvi gluposti samo
19.06.2009 20:29
Balgarija ne e bedna. Na balgarija problema i sa mladite hora. Vinagi pravjat revoljuzii sreshtu starite. Tuka stava RAsova vojna. Diskriminazionno vazrastova VOJNA. Tuk se rushi kato za posledno na vseki 40 godini. Dokato naprimer az zivjah v Svezija, tam e absurd edna miliminka da se promeni. Tam ot 600 godini nishto ne se e promenilo. Jadat si edin i sast marmalad i si mijat produktie s YEs. Za revoljuzii i revolti ne stat i da chuvat. revoljuzioneri kato Ivan Kostov i Nadezda Mihajlova tam gi zatvarjat v psihiatrii i gi nadupchvat s inzekzii i gi izhvarljat ot tam v invalidni kolichki. kamo li da kazem da se chue neshto podobno ot prizivite na Filip Dimitrov - davaj da rushime kamak da ne ostane ot staroto! Tam za tova napravo ste go udavjat v naj-blizkoto ezero. Kamo li da se chue za politici kato Parvanov da prizovavat mladite da stavat Beli robi na ES i da se iznasjat v emigrazija. Za tova da sa go ubili parvanov kato Olof Palme. No v BG razreshiha na mladite da vojuvat protiv roditelite si. Razgleziha go tova pokolenie. Sega to razchleni darzavnoto prase do poslednata kalka che mu se i izsra na surata otgore i vze da obizda bednite dushizi na umartvenite s genozid i glad bez socialna mreza pensiioneri. zasrami se predi da pishesh gluposti i vzemi malko i porasni parvo i poumnej. izlez v chuzbina i ste se sepnesh
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471220
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол