Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.04.2008 00:40 - За началника на депутата
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 3262 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сутринта (май вече вчера сутринта) слушам не`къв червен депутат по канал „Депресия” (Хоризонт, де). Около 8 без 5. Та питат го за мнението му относно промените в правителството. Той, горкият, мнение не изрази. Поне аз с такова впечатление останах. После го питаха за новия вътрешен министър. Тоя пак смотолеви нещо разтегливо, като носен секрет. В смисъл, че не можел да взема отношение и цитирам по памет : „Още повече, че господин Миков е все още мой началник.” Говореше сериозно, без капка хумор, както би си помислил някой. Ха!

 

Абе аз знам, че Михаил Миков е, т.е. сутринта все още беше, председател на червената парламентарна група, но не знаех, че бил и „началник” на същите тези народни избраници. Началник могат (и трябва) да имат наемните работници и служители, разни чиновници от държавния апарат, даже министрите, абе въобще хора, които са наети за да вършат дадена работа и за тази работа им се плаща. Ама народният представител не е наемник. Той е, както сочи названието на тази длъжност, представител на народа. И като такъв не може да има началници. Освен избирателите си! Дори и председателят на парламента е наречен по римски образец „пръв между равни”, а не „по-равен от равните”, както беше нормално да се шушука при социализма. Дори и той не е „началник” на депутатите, камо ли да говорим за някакъв си председател на парламентарна група.

 

Дразнят ме такива неволно хвърлени изречения, защото говорят за светогледа на една група от хора, които са изпратени в Народното събрание от своите избиратели с цел да служат на тях, а не на „началника”. И баба Донка от Волуяк, дето се хаби на всички избори да ходи до избирателната секция, би трябвало да е по-голям началник на този депутат отколкото председателя на групата му. Ама този депутат „слушка” и ще бъде избран отново при следващите избори. Тя и баба Донка слушка, ама кой й обръща внимание! Тя за депутата е електорална даденост.

 

А и самата дума „началник”. Не ви ли мирише на мухлясалите термини от едно така болезнено познато минало?! Кой нормален човек вика на шефа си „началник”, бе? По-нормално ми звучи началник гара, началник влак...Ама началник депутати!

 

Всичкото това може да се стори на някой малко идеалистично, но к`во пък, трябва ли да бъдем част от все същите обичайно заподозрени циници, които възприемат недостатъците на заобикалящата ги действителност за даденост и когато чуят някой да се възмущава, многозначително повтарят „Тоя пък на кой свят живее. К`во толкоз чудно”!


Тагове:   началника,


Гласувай:
0



1. анонимен - u gonna serve somebody
25.04.2008 10:50
Vsekoi ima na4alnik, daze papata. No ima hora kato pijat po dve i cial den sa svobodni..ne po4vai ot tlkoz rano:-)
цитирай
2. slavuncho - Ееех, колега!
25.04.2008 11:08
Обзет от Вашата възмута се опитах да се сетя за поне един народен български (чуждите те да си ги мислят) представител, който да не се втриса от някой Началник.
Е, не можах!
Дерзай!
цитирай
3. sis - ха ха
25.04.2008 11:56
начин на мислене! Трудно се променя, да не кажа, че при повечето е невъзможно.
цитирай
4. luben - О, да...
25.04.2008 12:15
прав си. Ала се огледай = на хиляди места има "Молба" за това или онова - за нещо, което община или държава е ДЛЪЖНА да стори за теб - ти се "МОЛИШ". И не рядко накрая има идиотския текст (който аз задължително изтривам или не слагам) "моля молбата ми да бъде удоволетворена". Безумие на 100-тна степен...

Всъщност - остатъци от комунизма, дето все трябваше да се молиш за нещо и някой да ти позволява нещо... Тъжно, но факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469037
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол