Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.09.2008 23:51 - Пацифизмът в невъзможния му вариант
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 2751 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Винаги съм се отвращавал и учудвал от т. нар. пацифисти, които въздигат неупотребата на оръжие, като идеология на всяка цена. Е, за пореден път се удивих и от позицията на повечето от скъпите ми сънародници.

            Вече се опитах да пиша ( http://mamkamu.blog.bg/viewpost.php?id=235071 ) за последното изследване на общественото мнение на German Marshall Fund в частта му за отношението ни към Русия, но пропуснах нещо доста по-важно: според това изследване ние, българите, сме били най-големите пацифисти в Европа. Ура! Все пак това би трябвало да е нещо, с което можем да се гордеем. Сиреч вече сме яко цивилизовани, дори повече от европейците. Когато обаче вникнем в зададения въпрос, а именно : „Приемате ли войната като начин за налагане на справедливост при определени обстоятелства”, нещата получават друг, доста по-горчив привкус - 80 % от българите отговарят с не. Т.е. за тях справедливостта не е толкова важна, колкото спокойното им и мирно съществуване.

Историята показва, че светът се променя към по-добро именно от народите, за които справедливостта е водещ приоритет. От достойни народи, които са способни да се опълчат въоръжено на всяка несправедливост. Като се почне от Нидерландското въстание, Американската война за независимост и  Френската революция, премине се през Втората световна, Корейската война, Виетнам (не вярвам,че излиза от устата на едно бившо хипи), антируската съпротива в Афганистан та се стигне до днешни дни с локалните войни на Израел срещу арабите и на НАТО срещу Сърбия и талибаните. Дали щеше да се осъществи и немощното Априлското въстание, ако прадедите ни разсъждаваха, по начина на техните безразлични потомци.

Разбира се войната би трябвало постепенно да изчезва от световната сцена, като начин за решаване на спорове, но когато имаме например срещу си враг, като ислямските фундаменталисти, които отричат съществуването на светското ни и демократично общество и които директно застрашават живота на обикновения гражданин, нима трябва да се откажем от силовите методи спрямо тях. Е, някой сънародник ще каже „Това е работа на големите страни, те да се оправят.” Не, не е!  Защото ислямистите отричат правото ни на съществуване! Всички виждаме, какво правят във Франция, въпреки умерената, даже насърчаваща политика на държавата спрямо исляма. Нищо не помага да минеш между капките, още повече примиренческото поведение. Да не забравяме, че над десет невинни българи загинаха при ислямистки атентати навред по света в последното десетилетие. Но тук има ли значение националността?

Интересно е и развитието на комунизма в световен план. Той май вече окончателно се е отказал от ленинската световна революция и планове за световно господство и се е съсредоточил само в страните, в които е на власт. Тази идеология не представлява вече опасност за свободата по света, доколкото не смятаме почти милиард и половина китайци. Но и там ставаме свидетели на икономически реформи присъщи по-скоро за развиваща се свободна икономика, отколкото за комунистическо планово стопанство. Е, политическата основа си остава чиста диктатура. Друго управляващите не ще и позволят. Тук трябва да отдадем дължимото на така оплюваните от повечето интелигенти Съединени Американски Щати, които в продължение на половин век отстояваха свободните ценности на демократичния свят, пред комунистическата заплаха преди да се превърнат в днешни дни в синоним на западащата Римска Империя

Всички знаем, че войната е нещо лошо, но нека не забравяме, че има и справедлива война. Гледната точка може да е различна, както за терориста камикадзе, който мисли, че Бог е на негова страна, когато убива невинни граждани, така и за цивилизования ояден западняк, който обаче знае, че е свободен човек. Защото за да бъдеш свободен е необходимо да бъдеш готов да отстояваш ценностите си. А това май не е типично за българина. Нали?


Тагове:   МУ,   вариант,   невъзможния,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sis - хм..
18.09.2008 15:55
интересно ще стане, ако всички хванем по един автомат и защитим ценностите си, като избием всичко, което мислим за несправедливо.

Войната е абсурд!!! И накрая ще си взривим планетата. За справедливост!

САЩ напълно справедливо решиха, че трябва да избиват хора в Ирак. Напълно справедливо трябва да си пращат 15-16 годишни граждани /СВОБОДНИ/ и да им дават автомати да стрелят като луди.
"Отвращавам" е доста силна дума, но аз определено се отвращам от войните.

И като споменавате Виетнам - ще е интересно двама от съседите Ви да решат да си мерят пистолетите и така между другото да се стрелят във Вашия апартамент!!!

Знаете ли кое е типично за българина?
В студена зимна вечер, да покани човек от улицата в къщата си, да го нахрани, да му даде чаша вино, да го завие и да го изпрати по живо по здраво на сутринта!
Не съм сигурна обаче дали още има истински българи!

цитирай
2. longanlon - Longanlon
20.09.2008 11:56
изобщо не съм склонен да се съглася с тебе за комунизма, че се е отказал от идеите за световна революция и се спотайва само в куба и тук там другаде.

дори напротив - с падането на големите комунистически държави, комунизмът и малкото му братче социализмът престанаха да бъдат толкова страшни в очите на хората и веднага се възродиха разни социалистически идеи в много политици.

Държавното регулиране на икономиката и на живота на хората, антиглобализма и антикапитализма не са нови идеи изобщо, но те сега избуяха точно след падането на комунистическите империи. сега постепенно ще станем свидетели на засилването им, на засилване на говоренето против капитализма, против свободната икономика (което може вече да видиш), все повече политици ще се опитват да прокарват закони ограничаващи икономическата и социалната свобода, все повече популизъм ще струи от политическите трибуни, все повече ще ни заливат с речи за "социална справедливост", "да вземем от богатите и да дадем на бедните" и т.н. булшит, който си е чист социализъм.

т.е. комунистическите и социалистически идеи се възраждат и им предстои ренесанс в световната политика, за съжаление. дано поне Обама не спечели, щото ако спечели тоя ренесанс ше е по-близко, отколкото се надявам.
цитирай
3. sparhawk - според мен войната
21.09.2008 11:23
трябва да е последното средство, тъй като е изключително отвратително нещо, може би най-гнусното в историята на човечеството. Но си мисля, че когато държавата ти е нападната, няма как да не отвърнещ на удара, стига да можеш. Във всеки случай ако войната не се използваше за средство налагане на някаква справедливост, любимата Освободителка никога нямаше да дойде....
цитирай
4. анонимен - Справедливостта, в името на която ...
21.09.2008 13:20
Справедливостта, в името на която (уж) се водят войните, е доста относително понятие, чийто смисъл е различен за различните страни, въвлечени във военен конфликт. Безспорно е, че понякога военните действия са неизбежни, така е било винаги в човешката история. Но какво ли знаем ние съвременниците в България - нямаме загинали във война бащи, братя, съпрузи, приятели, разрушени от бомбандировки жилища.
цитирай
5. анонимен - BOLI ME KURO !
21.09.2008 15:48
BOLI ME KURO !
VSICHKI SCHTE ZAGIVAME !
NO SA VARDETE ZA KURSCHUMA !
BUM,ERAGA HVARCHI !

--
--
D
A
-
-
IDVA
-
-
TRETATA
-
-
SVETOVNA
-
-
VOINA !
-
-
САЩ готови да воюват с Русия за Грузия
Николай Атанасов - 19 Септември 2008
Това е неизбежно, когато Грузия влезе в НАТО, защото Алиансът не е “клуб за приказки”, заяви Робърт Гейтс
-
-

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=16521
-
-

Секретарят по отбраната на САЩ Робърт Гейтс.
Ръководителят на Пентагона разговаря с журналисти в Лондон.
Секретарят по отбраната на САЩ Робърт Гейтс обяви, че Русия ще се сблъска със силов отговор от страна на САЩ, ако отново нападне Грузия, когато страната стане член на НАТО. Това е изискване на устава на Алианса и Пентагонът ще се съобрази с него, посочи Гейтс в интервю за британската телевизия Sky News, дадено в рамките на срещата на военните министри на 27-те държави-членки на НАТО в Лондон.

Американският министър на отбраната припомни, че Член 5 от устава на НАТО задължава държавите-членки да се притекат на помощ на друг свой съюзник, сблъскал се с военни проблеми. “Еднозначно смятам, че НАТО е военен алианс, а не клуб за приказки и това е съвсем нормална реакция”, посочва ръководителят на Пентагона.

Едновременно с това Гейтс призова НАТО да се въздържа от провокационни действия в отговор на руските действия по отношение на Грузия и очакваното откриване на руски военни бази в Абхазия и Южна Осетия в рамките на подписаните многостранни споразумения за сътрудничество. “Смятам, че трябва да продължим да действаме внимателно по въпроса, тъй като в Алианса съществуват множество гледни точки и предложения за действия, от една страна на нашите приятели от Балтийските държави и някои страни от Източна Европа, и от друга на държавите от Западна Европа. Най-важно ще е единството между САЩ и Европа относно отговора на действията, предприети от Русия”, заяви секретарят по отбраната.

-
-
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SVERIGE
цитирай
6. tsv - Просто се бърка "пацифизъм" и "робска психика"
22.09.2008 01:35
Просто се бърка "пацифизъм" и "робска психика", а двете определено са много различни.
цитирай
7. dolce - :)
24.09.2008 18:35
ТИ ЗА КОЯ АМЕРИА ГОВОРИШ?
ДА ПИТАМ АЗ ЧИ НЕШО НЕ ДОРАЗБРАХ
ЗА АМЕРИКА НА БУШчо
на отиващия си от световната сцена юдейско-фашиски режим ли
за туй ли говориш?
ако това ти е модела за демокрация явно МОЕТО МОМЧЕ се нуждаеш от специализиран преглед в ................... е ти сам си знаеш де
цитирай
8. buditel - Хомо Сапиенс..., Войните..., Българите.......
12.10.2008 08:52
Когато се е пръкнало животно човек,е започнало да воюва.За един банан повече,за женска,за още една женска,за пещера,за по - голяма пещера.........
После човека взел да се превръща в ЧОВЕК.Започнал да води войни,да завладява територии и така докато завладял цялата земя.Като не останало нищо за завладяване ,нямало много поводи за войни и измислили религиите, та докато съществуват те да има причини за войни.
Къде сме ние? От смели и велики войни бродили от източна Азия до западна Европа през последните 600 години сме се превърнали в заспал ,овчедушен ,преклонен и подчинен народ.
Колко още Ви трябва ,братя Българи ,за да се събуди древния войн ,защото войни ще има до
като свят светува!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470004
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол