Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.11.2008 16:46 - Още една джамия в София? Защо пък не
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 3508 Коментари: 8 Гласове:
0



Едва ли на някой цивилизован човек може да му мине през ума да забранява строителството на храмове и молитвени домове през настоящия век! Особено пък когато става дума за една традиционна за тукашните земи религия, каквато е исляма. Явно обаче, че духът на цивилизацията е подминал доста мои сънародници, щото сума ти от тях веднага скочиха срещу изграждането на втора джамия в София. И то не в центъра, а някъде си в „Малинова долина”. Май същите тия бяха и когато недоволстваха от мюзеина призоваващ от минарето на Баня баши неговите си хора за молитва. Децибелите им били много. Ами те на камбаните на „Света Неделя” по-ниски ли са? Е, добре, че малко ги понамалиха. Колоните, де.
          Явно някои мои съграждани трудно преглъщат истината, че в София вече има трайно установени мюсюлмански общности: наши си, от арабския свят, от Африка и от къде ли още не? И повечето от съставляващите ги индивиди имат техни си духовни нужди. Не питайте защо! Така са възпитавани, такъв е манталитетът им, начинът им на живот. И това, че не ги харесваме не ни оправдава да им налагаме ограничения. Иначе ще вземем да се превърнем в истерични ксенофоби, за които всичко, което не пасва с техния калъп трябва тотално да се забрани. Ако може и със закон! Едно такова отношение само ще накара мюсюлманите да се капсулират още повече в техните си мини общества. А това за една страна с 10% мюсюлманско население не е никак, ама никак здравословно.
          Ако се зачете, например в коментарите под новината в някой сайт, на средностатистическия читател моменталически ще му стане ясно, че така натякваната и повтаряна теза за толерантността на българина е поредния национален мит. Ами то там е бъкано от феноменални отворковци, аватари на Гьобелс и откровени психопати. Ако същия тоя някой пък се престраши да приседне в някое кръчме в „Люлин” за да обърне едно наливно, няма начин да не чуе нещо от сорта: „Техната мама поганска” или „Всички турци под ножа”. Всичките тези шедьоври на словесната изящност, обаче не могат да ме убедят, че повечето от българите са такива. Надявам се, че просто тези, нормалните, не се обаждат много-много, не искайки да си цапат езика или пръстите в спорове с питекантропи, като тези дето бяха изписали мюфтийството с дълбокосмисления надпис „Турци умрете”.
          Има един интересен момент от руско-турската война, когато една руска дружина влиза в Батак и командирът й пита местните, къде в селището има джамия за да могат войниците му да се помолят. Учудените българи помислили, че пита за църква и му я показали, но той пак продължавал на своето. Колко ли калцирани гънки са се счупили в мозъците на батачани, когато разбрали, че войниците били доброволци от Казан –мюсюлмани, наследници на Волжките българи.. Та чудя се, и тях  ли ще можем да оплюем сега, като чужди или пък напротив -те са си наши? 
          Скоро четох някъде, че джамиите само в западната част на Берлин са над 76, а в цяла Германия –над 3000! Ха, а ние тук сме се запънАли за две. По кротко!  Мюсюлманите в София вече надминават 30 000 души и е съвсем нормално да имат две джамии. Но какво говоря! Не съм аз този дето ще им определя броят на молитвените домове, нито пък някой друг освен самите те. Всъщност все ми е тая, колко джамии, църкви, синагоги и пагоди ще има в този град, стига да не вземат да се наредят през една.
          Ако пък се опитаме да погледнем от другата гледна точка, само българските църкви в Истанбул са три. Плюс един параклис. За около 1000 души българи. Не включвам останалите православни храмове. За съжаление май може да се поучим от турците, а?

П.П. А, новината: http://www.dnes.bg/article.php?id=61260



Тагове:   още,   джамия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не ми говори за джамиите в Германия!
21.11.2008 17:05
Чел ли си немски вестници? Явно не си! Не си чел за възмущенията на хората от джамиите! За изискванията, минаретата на джамиите да не са по-високи от съседните сгради!
Като си толкова "толерантен", защо не отидеш да се заселиш в район населен с мюсолмани?!
Аман от платени клакьори!
цитирай
2. blueskies - това е поредното потвърждение за вредата от мултикултурализма
21.11.2008 19:48
уважавам всяка една култура, но искам, или по-точно изисквам хора, които живеят в моята странада спазват обичаите, законите и порядките на страната ми. а не да налагат своите тук! това е България, а не арабия! тук не е прието жените да ходят зачулени със забрадки и чадрита и шалвари. тези хора не уважават страната в която живеят!
цитирай
3. анонимен - Кой плаче за ........
21.11.2008 23:22
http://jupel.blog.bg/viewpost.php?id=257345

http://sekirata.blog.bg/viewpost.php?id=257136
цитирай
4. talasyma - Веднага се навъдихте
26.11.2008 12:57
ей.Заради такива като вас драги ми анонимко и секирата/жупел,дето крещите и не искате да опознаете и другите култури ще ни последва съдбата на Босна и Херцеговина.Блускайс,всеки ходи облечен така както си иска по улиците.Не можеш да изискваш нищо от хората.А и не всички мюсюлманки ходят забрадени,с шалвари и чадриета.
цитирай
5. mamkamu - @ blueskies Ти, като отидеш в Т...
27.11.2008 15:46
@ blueskies
Ти, като отидеш в Турция, Египет или Тунис някой кара ли те да да носиш забрадки или шалвари. И като не ги носиш -означава ли това, че не уважаваш местните нрави?
Аз уважавам шотландската култура, ама не ходя с пола :)
Мноооооого тъпо ще е във всяка страна чужденците и малцинствата да ходят облечени според преобладаващата местна култура. Що войни са станали заради такива неща.
цитирай
6. анонимен - и в Германия не щат повече джамии
30.12.2008 00:31
Наскоро гледах репортаж в коийто жителите на Кьолн масово протестират срещу изграждането на нова джамия. Явно на германците им е писнало от минарета. Лично аз смятам че трябва да сме толерантни , но с мярка, тъй като в крайна сметка това е преобладаващо християнска държава. Бях в Босна и Херцеговина и видях до какво води етническата нетолерантност- масови гробове до безкрайност.Но запитайте се дали на българите в ислямските страни им се разрешават подобни строежи на молитвени храмове и дали те са толкова толерантни, колкото ние сме.щото на мен ми писна да слушам от някои турци, колко били низвергнати и какви жертви били дали по време на Възродителния процес и какъв варварски акт било тва и как сега видите ли трябва да им компенсираме страданията със строейи на нови джамии. . В крайна сметка сякаш геноцида над арменците и тракииските българи е по-малък . И сега перейки парите на разни ислямски фондации трябва да им разрешим джамии на всеки ъгъл така ли?Освен това ходжата пее по 5 пъти в рамките на 24часа, а камбаните не бият толкова начесто- така че място за сравнение няма. Изпитах го на гърба си докато бях в Босна и в Турция- не се спи и шума е отвратителен и стряскащ сутрин още в 5часа с множество микрофони.Съмнявам се камбаните на една църква да бият 5 пъти на денонощие.На автора му предлагам да заживее в съседство с джамии -100 %ще си промени мнението. иначе лично аз нямам нищо против мюсюлманите, но в крайна сметка живея все още в държавата България, не Турция, ОАЕ и т.н. Да се разбират хората пък останалото не важи.
цитирай
7. empire - хх
03.02.2009 13:12
Надали в близките 50 години в някоя мюсюлманска страна е издигнат християнски храм,камо ли синагога,а ние тука им строиме на тия амуджи каквото си поискат...
цитирай
8. ley - хмм...
17.02.2009 14:08
да се включа и аз, макар, че историята е стара (или пък - не )...отзад - напред: преди време даваха по новините, как в турско са построили църква - турци и българи заедно.........това на една страна.....да има джамии, където е необходимо, но "някои" хора попрекалиха на места в България с тая история....доста... МНОГО мога да говоря на тази тема...но на кратко толкова :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469367
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол