Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.02.2009 12:24 - Васил Левски в употреба
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 5562 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всички знаем каква годишнина е днес. А аз знам, какво ме чака.

 

Отново ми предстои да изслушам високопарни, патетични и многословни речи за годишнината от обесването на Васил Левски. Отново поредните костюмари облечени с власт ще дрънкат до забрава . Отново разни националисти ще го споменават, наред с безумните си идеи. Отново „родолюбиви” мафиоти ще полагат венци на паметника му с надменни усмивки. Това, че ще ми писне и ще изгася телевизора, няма да промени действителността.

 

Някои наши сънародници си мислят, че колкото повече говорят за Апостола в този ден (пък и когато им падне), толкова повече се доближават до него в очите на останалите. Само, че не осъзнават, че цялото това дрънкане е едно бавно затъване в блатото на словоблудството, вместо изкачване към върха на величието. То, величието, не се постига с приказки и тупане в гърдите, кой по-голям родолюбец е. Величието на една нация се постига с много труд, отговорност и морал. Все неща, които липсват по тези ширини.

 

Помня, като малък, че когато ми казаха, че Васил Левски е бил обесен, аз попитах:
-А, кога е възкръснал?


В малкото си мозъче, аз поставях Апостола редом с Господ. Така ме бяха научили в училище –винаги когато се заговореше за Левски, тонът на приказващия придобиваше патетично-религиозни нотки, подходящи по-скоро за църква отколкото за училище. В този ред на мисли, нямаше ли преди известно време някаква глупава инициатива за обявяването му за светец?


Институционализирането (ако мога така да се изразя) на Апостола е една черта на нацията ни, която започва още след Освобождението и стига до днешния, днес -136 години след обесването му. Този начин на възприемане на националния ни герой кара повечето от нас да мислят за него в полурелигиозни категории. Това пък им пречи да видят в него обикновения човек, който показа на нашите деди, какво значат смелост, достойнство, честност и морал.

 

Това няма да принизи Апостола, ама хич. Напротив, ще ни напомня, че имаме един голям национален герой, който превъзхожда в много отношения по-известните му „колеги” по света. Надявам се това да ни помага да се вземаме и по-често в ръце за да може някой ден да изградим страната, за която той е мечтал! Но това става с труд и мозък, а не с националистически дрънкания за това, колко велика е България и какви чада е раждала!



Гласувай:
0



1. martiniki - преди минути четох
19.02.2009 12:33
стихотворението на Славимир Генчев

"Възкръсването на апостола" -

http://parasol.blog.bg/viewpost.php?id=293068

Не всички говорят високопарни думи, някои просто помнят, припомнят и се прекланят пред паметта.
цитирай
2. skribezium - mamkamu,
19.02.2009 12:36
Нужно е само да помълчим в памет на нашия велик син!
цитирай
3. анонимен - Васил Левски в употреба...
19.02.2009 12:40
Приятелю напълно съм съгласен стеб.Погледнато на всякъде в кулоарите на властта виждам антиподите на нашите национални герои-Липсата най вече на морал достойнство и особенно честност.Смелост обаче не имлипсва най вече за присвоявания в "особенно големи размери"Прекланям се пред апостола на свободата неговото дело и идей !!!
цитирай
4. tera - Ако пък разбирам какво искаш да кажеш с този пост?
19.02.2009 12:44
Какво отричаш и какво твърдиш? Струва ми се само чесане на езика с цел привличане на вниманието. Нормално е днес да се говори за Левски. Пък и не само днес.
А като не ти се слуша, изобщо не пускай телевизора, утре вече няма да те "безпокоят" :)))
цитирай
5. анонимен - За tera от Макаров
19.02.2009 13:03
Явно не можеш да смелеш това което си прочело тъпо пубертетче.Боже боже колко простотия има по света боже.
цитирай
6. tera - Ти нали си го "смлял",
19.02.2009 13:16
това което си написал явно е резултатът от "храносмилателния" процес.
Освен това говоря с автора, а не с теб. Обидите доказват твоята простотия и ако продължаваш с тях само ще го потвърдиш. :)
цитирай
7. luben - Прав си
19.02.2009 13:17
за това какво е показвал и все още през времето показва Апостолът. Тъжното е, че сред най-гръмогласните с името му (не всички, разбира се - има и истински патриоти) са тези, които не са нито силни, нито достойни, нито честни, нито морални. Тъжно, но факт.
цитирай
8. cefulesteven - Ужасна е демагогията. Всичко в у...
19.02.2009 13:23
Ужасна е демагогията.
Всичко в употреба. Една от малкото светини и експлоатира се, обичта на народа към нея.

цитирай
9. nueno - Моите уважения за позицията. Малко ...
19.02.2009 14:19
Моите уважения за позицията. Малко е крайна, но я разбирам, при това твърде добре. *thumbs up* :)
цитирай
10. kleopatrasv - Поклон пред паметта му !
19.02.2009 14:31
Апостолът за родината ни се пожертва
пребродил пътищата й без миг покой
и казвал че Единството ще ни потрябва
но не могъл да види отзива свой

Родината му днес е свободна
от малък силно за това мечтал
дал и сили и мъдрост народна
защото за истинска свобода мечтал

Родината му днес е пресъхнал извор
изоставен и затлачен с хорска мъст
отчасти някъде навява вятър
и припомня ни думите му на кръст

Родината му днес е запустяло огнище
в нея сега топлят се само старите князе
отчасти пак са правилегиите на борците
и избуяват като бурени над родното небе

Родината му днес е плесен
размесена с партийни идоли
отчасти те тръбят от есен
и купуват за напролет гласове

Родината му днес е слаба мисъл
в нея оцеляват сега само богатите борци
отчасти някой от министрите е техен
но това е само в задкулисното ложе

Апостолът за родината ни се пожертва
не забравяйте и се борете за това
За чиста и свята република мислете
и помнете неговата саможертва

kleopatrasv 19.02.2009 г
цитирай
11. mitternacht - ...
19.02.2009 14:32
По-добре, отколкото дума да не чуем за НЕГО, днес, не мислиш ли?
цитирай
12. venercheto - не мисля.
19.02.2009 15:33
най-добре ше е обаче, да чуем правилните думи за него, които още НИКOЙ в тая държава не ги е казал.

В момента чета романа на Яна Язова за Левски, който само потрвърждава това, което подозирах- че ние сме нация от ПРЕДАТЕЛИ.
Сила, достойнство, морал- могат ли да съществуват без ЛОЯЛНОСТ и готовност да браниш идеите си с живота си, ако трябва..Защо Левски е бил "Неуловимия", защо се е преобразявал по няколко пъти на ден- замисляли ли сте се? Колкото и историята ни да се опита да го премълчи- очевидно, защото навсякъде, където е минавал, е имало хора да донасят веднага на турците. Поп Кръстьо случайно е успял, и колко удобно да се прехвърли цялата вина нему.

Тъжната истина е, че народът ни е такъв- предателски.
цитирай
13. venercheto - еми не са го
19.02.2009 17:18
намерили. потънал е като в дън земя, предателя- един от мнoгoто.
цитирай
14. silencemurmur - предателя,
19.02.2009 22:31
останал българин като Левски.

Silence
цитирай
15. luben - Пълни глупости са изявленията
20.02.2009 12:03
че народът ни е предателски. Глупости, почиващи на тотално непознаване на други истории. Предателства е имало винаги и навсякъде. В далеч по-големи размери. За жалост, твърденията, че нашият народ е робски, предателски и т.н. служат на пропаганди, чиято цел е да оправдае своите действия в страната ни - т.е. че като втора, трета категория народ се нуждаем от голям брат/квотоетам. И се наливат (и са се наливали от 130 години) пари за да се поддържа (а в един момент някои го правят и безплатно) тази теза.
цитирай
16. анонимен - Gavin
20.02.2009 16:53
Един известен борец за свободите на афро-американците в САЩ е казал "Не ме е страх от действията на враговете ми, а от бездействието на приятелите ми". Кой кого е предал е без значение, всеки си има своите причини и предателите на Левски са имали своите, но въпроса е как от Велико Търново до София, след като уж е имало толкова добре организирана революционерска мрежа за Тайна полиция, Тайна поща, не се намериха двама куршумлии да гръмнат двете заптиета дето са пазили Левски през целия път? Истината е, че българите сме пу*ки с "Т" в средата. Ей тва е.
цитирай
17. анонимен - ИСТИНАТА - тъжна, ЛЪЖАТА - и до днес
21.02.2009 18:21
"Васил Левски успява да проумее заблудите си относно дълбоката вътрешна същност на организираните от него “революционери” едва съвсем непосредствено преди смъртта си – едва тогава той проумява, че напразно е жертвувал живота си за хора, които не заслужават това, и изцяло и категорично се отрича от апостолската си дейност. Така, когато преди обесването му свещеникът Поп Тодор го попитал как да го споменава в молитвите си, Васил Левски ясно и категорично поискал да бъде споменаван не като революционен апостол на свободата, а като дякон (разкайващ се и отдаден на Бога монах)." "За да отгледа децата си, майката Гина Кунчева работила като слугиня при богати хора в Карлово. На 60-годишна възраст, няколко месеци след Освобождението, след като вече е погребала три от децата си и в продължение на целия си живот е била жестоко притисната от безизходицата и непосилната мизерия, през декември 1878 г. тя се самоубива, като се хвърля в махленския кладенец.
На другия ден тя е била извадена от кладенеца и е погребана набързо, без каквито и да са християнски ритуали и встрани от карловските гробища, тъй като българската православна християнска църква забранява самоубийството. И така, тя (майката на Дякона) е била официално и публично прокълната не само от “правоверните” „божии” служители, но и от цялото “християнско” население на града.
На погребението е присъствувала само обезумялата от скръб дъщеря Яна и две дрипави комшийки, а синът й Петър се е бил напил до безсъзнание от мъка и въобще не видял погребението. Гробът не е запазен; днес никой не знае къде точно е бил."
"Петър Иванов Кунчев (брат на Дякона) е роден през 1844 г.; бил е хъш във Влашко, участник в четата на Христо Ботев, тежко ранен при сраженията във врачанския Балкан. После е участник в дружините на Българското опълчение по време на Руско-турската война, където е бил редник в І и в ІІІ Опълченска дружина, сражавал се в боевете при Шипка и Стара Загора; първо е бил награден с военен орден на руската армия, а после и с авторитетния Георгиевски кръст за храброст. През септември 1877 г. е уволнен от Опълчението за една година поради болест, а през юли 1878 г. е уволнен завинаги с право на пенсия от 10 копейки дневно.Тъй като не само е бил тежко ранен и осакатен с ампутиран десен крак, но и заболял от туберкулоза, в края на войната той се завърнал в Карлово, където изпаднал в отчайваща бедност и тръгнал да проси, за да оцелява и да издържа децата на сестра си. През 1881 г. умрял на 37-годишна възраст и в прослава на освободена България, в която никой - нито от съгражданите, нито от неговите или на брат му съратници – не пожелал да му помогне с абсолютно нищо." (КУТИЯТА НА ПАНДОРА, стр.261-269 - има я в НБКМ "Кирил и Методий" и в библиотеката на Софийския университет).
цитирай
18. dmitriiradoslavovich - сполучливо име за такава книга. И ...
22.02.2009 03:16
сполучливо име за такава книга. И героите и предателите трябва да се хранят, вторите на гърба на първите (естествено). А и църквата отдавна е загубила функцията за която е създадена и сега се занимава само с паразитизъм и промиване на мозъка.
цитирай
19. анонимен - wdwq
06.02.2010 13:52
qwwqdwqwdwqdqwdeweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
цитирай
20. анонимен - s8gas8g8sa
06.02.2010 13:53
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
цитирай
21. анонимен - qedq
06.02.2010 13:54
анонимен написа:
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471384
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол