Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.08.2009 18:31 - Имаш крава –прибираш субсидии, нямаш крава –пак
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 6993 Коментари: 3 Гласове:
7



image
Всички знаем, че важна предпоставка за производството на краве мляко е необходимо наличието на крава. Има крава –има мляко! Няма крава –няма мляко. Явно не така разсъждават някои наши сънародници опитали се да опровергаят този природен закон през миналата година.


Около 2000 фермери са получили близо 2 000 000 лева субсидии за произведено качествено мляко без дори да имат крави. Тоест имали са в един даден момент от миналото, ама по някое време решават да ги продадат или да ги разфасоват. Парите за млякото, обаче продължават да прибират.


Разкритието е направено от новия екип на министерство на земеделието. Дотук –похвално. Разкритията на нередности са важно нещо.

От министерството щели да установяват тепърва, кой има вина. Това е още по-похвално!  Виновниците трябва да бъдат посочени с пръст. И наказани.

Парите фермерите, обаче нямало да връщат! Опппа!!! Как така няма да ги връщат?! Искам и аз!

Едва ли ширещото се напоследък покровителството на определени слоеве от населението създава онова така необходимо чувство за справедливост у останалите граждани, вкл. онези фермери, които играят по правилата. Тия хубостници, „млекарите”, излъгали ли са? Излъгали са! Нарушили ли са правилата? Нарушили са ги. От ясно по-ясно става, че освен някой служител в министерството, неоспорима вина имат и тези 2000 наши съграждани, които целенасочено са премълчали факта, че крави вече нямат и няма за какво да им се плаща. Как се нарича това? Измама?

За да покаже безпристрастност и последователност, новото управление на държавата трябва да принуди тия хора да върнат парите, които не им се полагат, заедно със законните лихви, разбира се. Ако трябва и да ги съди. И да спре достъпът им до всякакъв род селскостопански субсидии поне за две години. А при повторно нарушение, тия типове трябва просто да забравят за пари от държавния бюджет и еврофондовете. Тогава аз, няма да изпадам в дълбоко размишление, когато си плащам данъците, а хилядите честни фермери няма да се питат: „Що не направихме и ние така?” Европа пък може и да спре да ни гледа под лупа. Някога!

Такова хронично и целенасочено освобождаване от отговорност на цели групи от граждани на държавата се наблюдава не само в конкретния случай. Какво, ако не същото е, че държавата преследва купувачите на гласове по време на избори, но продаващите своя глас, никак. Или пък разследването на взимащите подкуп (поне на думи, де), но не и на онези, които дават подкупа. Бая ще се замислите да бутнете двайсетачка на поредния катаджия, ако знаете, че може да излетите директно за пет години в панделата. Или пък да продадете гласа си? Или пък да го карате цял живот на социални помощи? Така и фермерите бая ще поразсъждават, преди да измамят държавата, защото ще знаят, че пипнат ли ги –няма да им се размине. Пито –платено, дет` се вика! Ама не мляко.

Или пък може би държавата си е права? Ако тръгне да търси отговорност от всеки гражданин, прекрачил юридическите граници, може изведнъж да се окаже, че половината от населението няма да има възможност да си извади читаво свидетелство за съдимост. Тогава обаче другата половина няма да чувства горчилката преглъщайки саламуреното сирене или пък пиейки поредната чаша родно мляко.

Ето и новината


image



Тагове:   мляко,


Гласувай:
7



1. анонимен - Ключът
24.08.2009 19:20
от бараката е в мудната бюрократична машина, mamkamu.
Парите, които получават фермерите тази година са за дейности, извършвани миналата.И ако земята няма къде да избяга - тя си е там и примерно тази година е засята с ечемик, а миналата е била с царевица - проблем няма.Двете култури се субсидират еднакво.Първата година беше най големия удар - фермерите смятаха, че за засятото пролетта ще вземат парите лятото и с тях ще засеят есента. Взеха ги - следващата пролет.До тогава - кредити от банки, лихви по кредитите - докато получат преводи по схемите - заем есента срещу субсидиите за сл. година.Създаде се порочен кръг, от който могат да се измъкнат само най -едрите. Не малко от фермерите, регистриращи земя, отглеждат и животни.За тях обаче се кандидатства по отделни схеми и разпоредби - през ветеринарните служби, който до май т.г. още нямаха действаща информационна система.Но принципа пак е такъв - тази година получаваш за миналата. Оп - обаче животното не е земя - не стои на едно място - продава се , губи си ушната марка /то жените си губят обиците, що остана за кравите/.Изключено е да намериш при проверка т.г. онова, което е било миналата.Естествено - има начин движението да бъде хванато, но това е обект на тежка и продължителна проверка.На която не могат да бъдат подложени всички фермери едновременно.Разбира се - има тарикати - хора, които познават системата и слабостите и.Гарантирам ти, че точно тях няма да хванат.Щото са си опекли работата. Ще хванат несериозни или слабоинформирани дребни стопани, които даже няма да разберат, защо ги глобяват примерно.Истината е, че бюрократичната машина по разпределението на средствата по линия на общата стопанска политика е много тромава - но така е навсякъде в съюза.Там вероятно са и свикнали.Макар, че си спомняме протести и на французи, и на испанци и на поляци мисля.
Но след като е одобрен бюджета - и да протестираш, файда - йок, както казват на юг.
Условията се договарят предварително - това е особеност, с която на нас- обикновените хора, трябва да ни се наложи да свикнем бързо. И да се ориентираме овреме.
А то с нашето - ще пробвам, ако стане - няма да оцелеем и винаги ще сме прецакани.
Ужасявам се, като се замисля колко малко знаем за механизмите в прайда, в който влязохме.
А защо - е тема на отделен пост!
/защо не знаем, не - защо влязохме!:) хубаво е, че някой тук се сеща за селото/
Приятна вечер!
цитирай
2. luben - Всичко си е така...
25.08.2009 10:39
и ако има да обвиняваме за нещо т.нар. турско робство и комунизмът (всъщност първото е било доста по-малко безправие и робство от второто - поне според обективната история) е точно насаденият навик в българина да не спазва законът, да минава покрай него, да шмекеросва - навсякъде ги има тарикати и неспазващи закона, но май у нас това се закърмва от малки в огромни количества от населението ни. И е вирус, дето е прихванал над 80-90 от нацията ни.

Както и да е - бих бил много щастлив да почне яко прилагане на закона от ... пътищата. Поне там се вижда и е ежеминутно. Ежесекундно даже. А иначе се кефя - нямаш крава, нямаш мляко, но гушкаш пари за мляко! Взимаш мляко и го изливаш... взимаш и кинти и си ги гушкаш. Суперско е.
цитирай
3. haralanov - Хубаво е,когато...
26.08.2009 19:32
Хубаво е,когато нямаш крава,а получаваш за това субсидий!Така де...Няма труд,няма пот,няма ринене на нечистотий,няма ранно ставане сутрин...Обаче всичко по документи ти е ОК.Ако не вярваш,питай Люси Стойков и Марио Николов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470162
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол