Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.01.2009 12:46 - Какъв АЕЦ бе, мозъци?
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 9574 Коментари: 39 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        В последните дни Кризата с доставките на газ изкара отново на показ разни популисти и яхачи на народно недоволство, които не пропуснаха отново да вкарат в обръщение старата тема за Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Имам чувството, че с трепет очакваха подобен идеален повод, за да отворят големите си усти. К`ви бяха? Движение „Напред” –странна смесица от до болка познати дрънкачи и доста съмнителни „бизнесмени”. Друг кой? Министри и депутати от БСП и ДПС и разните му там техни „специалисти”. Разбира се и повечето „патриотични” и националистически организации, начело с „Атака”. Сякаш любовта към родината, отново започна да се измерва с любовта към АЕЦ-а.

        Има нещо сбъркано в цялата последователност от мисли на защитниците на двата реактора. За тях АЕЦ-а е не средство за производство на енергия. За тях тя е национален символ и повод за гордост. България е някак си по велика в техните очи, когато има атомни централи. И точно, когато причината за техните буйства изчезна, днес парламента гласува да се приведат в действие двата реактора. След съгласуване с ЕС, разбира се. И забележете, поради реалното отпадане на „газовата криза” като причина, депутатите от БСП и ДПС решиха, че повод за повторното пускане може да бъде, какво..., какво...? „Финансовата и икономическа криза”, разбира се! Само смениха думите.

        Не съм икономист, но опирайки се на някои логични стопански дадености мога да кажа, че една криза по принцип създава предпоставки за затваряне на електроцентрали, а не за тяхното отваряне. Щото тока, дето го произвеждат, няма да има на кой да го продадат, нито вътре нито вън от страната. Ония от ЕС ще си умрат от смях. Заводите и предприятията навсякъде по света съкращават персонал, намаляват производството –съответно и потреблението на ток, някои даже хлопват кепенците, а ония българи се готвят да произвеждат още енергия. Гениално!

        Още по-важен въпрос е момента със шикалкавенето. След като си подписал един път договор, после не се пъни да измисляш причини, за да се измъкнеш от поетите в него задължения! Така не се създава име на надежден партньор. Още повече, че форсмажорни обстоятелства, каквито са предвидени в този договор за повторно отваряне на блоковете, реално няма. Хей, депутатите, нима си мислите, че ЕС не вижда, че жонглирате с причините за едно толкова важно решение, като клоуни в цирк.
        А пък най важното е, че нашата енергийна ефективност е десет пъти по-ниска от тази на Германия например. Тоест, за да отоплява една стая българина харчи десет пъти повече ток от германеца. Подобно е и положението по фабрики и заводи. Вместо да се замислим яко за това, ние решаваме да произвеждаме още ток, което пък от своя страна няма да ни стимулира да станем по-ефективни в употребата му. О, свещена простота! 
        По-по-най причината обаче, ключът за катинара, Сезама за пещерата са изборите. Изборите –дъното на всяко алогично поведение на политиците. Всеизвестно е, че по-голямата част от лумпенизираното население, омайвайки се от псевдопатриотични чувства, е за отварянето на блоковете. И управляващите естествено тръгват на лов за гласове. Какво, като правят България за смях! Нали утре те пак ще са във властта! А до тогава, като едни титани на патриотизма ще защитават българските интереси пред чужденците. И виновен за несполучливия опит за отваряне на реакторите накрая ще е пак лошият Европейски съюз -обичайният заподозрян.
image



Тагове:   Какъв,   АЕЦ,   мозъци,


Гласувай:
0



1. evrazol - Абе прав си, ама ...
23.01.2009 13:18
Ако Калигула беше се съобразявал с факта, че може да е смешен, едвали сме щели и да чуем за него. И не се сърди на депутатите, те се вземат много на сериозно и вярват, че светът е клекнал на задните си лапи в очакване на техните изяви. Нямат си контрапункт, горките, а и не искат да имат.
цитирай
2. thomas - @mamkamu
23.01.2009 13:20
1. Мислиш ли, че подписването на този договор тогава беше по желание, единодушно и от осъзната от всички нужда, та трябва да искаме да се придържаме към него!?

2. Не си прав. Финансовата криза е една много сериозна причина да искаш да осигуриш на народа си по-достъпна електроенергия. При това и чиста.

3. Като си затворихме блоковете, повишихме ли си енергийната ефективност от онзи момент до днес? Според мен - не. Причината? За да си ефективен, първо трябва да си богат и да имаш избор. А в държава, където много от хората, които плащат най-скъпото отопление (на ток), не могат да си позволят климатици, които биха им снижили разходите 2.5-3 пъти, за каква ефективност може да става дума?

4. Определено не се считам за лумпен. Даже и за пролетарий :-) Но това не пречи да мисля, че ЕС ни изви ръцете не за да ни направи добро, а за да си прокара неговите интереси в енергетиката (или по-точно - френските). Което не беше в наша полза. Ако не вярваш - виж си цената на тока.

А по въпроса кой у нас има най-много интереси в енергетиката и как яха народното недоволство, за да си ги обслужи - спор няма - грозна гледка е.
цитирай
3. ianchefff - то,
23.01.2009 13:39
тези от Евросъюза няколко пъти вече умираха от смях, та са свикнали.
Това не значи, че няма да ни треснат както подобава.
Ще е весело.
И тъжно, за съжаление.

thomas, стига с тия френски интереси, не се ли измори малко?
цитирай
4. eloiz - Аз на това се надявам, да ни треснат, ...
23.01.2009 14:51
Аз на това се надявам, да ни треснат, та да ни дойде най-накрая умът в главата, ianchefff. Просто не виждам друг изход.
цитирай
5. empire - хх
23.01.2009 15:33
Я па си сакам АЕЦо !
цитирай
6. анонимен - В държавата, където средната см...
23.01.2009 15:36
В държавата, където средната сметка за тока надвишава средната пенсия, някой тръгнали да искат затваряне на електроцентрали. Гениално, мамкаму!! Знаеш ли, че Турция строи няколко атомни електроцентрали? Сигурно е заради кризата! И няма намаляване на потреблението, напротив - има глад за електроенергия! Иначе си прав, че ефективността на потреблението ни е много зле.
цитирай
7. ianchefff - ан 6,
23.01.2009 15:40
Турция стори АЕЦ-и, понеже се хванаха на въдицата, че сме енергийниот център на Балканите хахахаааааааааа:)
И като ни виждат колко сме зле и са решили да вземат нещата в свои ръце.

Или друга версия: наистина са се уплашили, че сме енергийниот център и искат да ни играят конкуренция.
:)))))))))хахахахааааааааааааа

Спокойно.
Пускат ги и се оправяме. Няма 6, 5.

Аз викам, да пуснат всички блокове, да гърмят и да се свършва с цялата тази драма, че вече скучно взе да става.
цитирай
8. mamkamu - @thomas
23.01.2009 16:12
1. Един договор е за това –за да се спазва. Иначе взехме компенсациите,а :)
2. Производството на електрическа енергия е бизнес и се подчинява на икономически закони. Тук да говорим за „народ” е неуместно. И какво ще правим излишната енергия, която никой няма да иска да ни купи. Румъния и Турция, например, стават все по-независими.
3. По принцип евтината енергия не стимулира програмите за енергийна ефективност. Това е факт! Не казвам, че трябва да е скъпа, де :) Но виж сам цените:
http://www.energy.eu/#domestic
тока в България и сега е най-евтин.
4. Аз не споря, че ЕС тогава ни понатисна малко, но да не забравяме, че Трети и Четвърти блок са тип „чернобилски” и въпреки направените доста големи подобрения по отношение на сигурността, те си остават с някои конструктивни дефекти.

И всичко това не значи, че съм против ядрената енергетика. Напротив при спазване на необходимите мерки за безопасност, тя остава без конкуренция по отношение на цена и чистота.

Айде със здраве!
цитирай
9. анонимен - brawo
23.01.2009 16:12
Браво Юрий, точно така стоят нещата. Да не говорим, че имаме ангажименти за 20% от възобновяеми източници до 2020 година. На кой ще го продаваме тоя ток от АЕЦ просто не ми го побира акъла, при положение, че и комшиите строят мощности.
цитирай
10. lelya - Прочетох някакви глупости за вр...
23.01.2009 16:57
Прочетох някакви глупости за връзка между цената на тока и затварянето на реакторите и се ядосах. Ами няма такава връзка. Енергетиката е бизнес използван за политически цели. От този бизнес не печели обществеността, а определени кръгове, особено тези, които изнасят електроенергия. Другото са празни приказки на политици, преднадначени за лековерен и некомпетентен електорат.

Общо взето решението на някои да отварят реактори е също толково "умно" като това да протестират за някакви тоалетни. Като че ли няма сериозни проблеми за решаване като например - здравеопазване, образование и съдебна система. Да им се чудиш на акъла.
Поздрави за написаното.
цитирай
11. cornflower - вие пък сега
23.01.2009 17:15
не пречете на инициативата на "социалния" президент да ни "спасява"
я, избори идат..
цитирай
12. анонимен - Нека ги отворят
23.01.2009 19:37
При положение, че сме нетен донор като член на ЕС нека да отворят реакторите. Дори и цената на енергията да не се промени за крайните потребители ще остават повече пари в хазната. Дори да се нагрухтят прасетата, които изнасят енергия, лошо няма. Защото в крайна сметка и откраднатите пари от хазната и от износ на ток ще се върнат в българската икономика под някаква друга форма на инвестиция, от която всички ще имат полза. Важното е България да печели, за да спечели всеки от нас.
цитирай
13. haralanov - Както се казва...
23.01.2009 19:52
Бих искал аз да напиша този текст!И все пак приятелю,ясно е като бял ден,че Гоце е този,който ни тика,натам накъдето аз не искам.
цитирай
14. rebu - Ето пак
23.01.2009 20:16
Не отшумяла още кризата с газта, която ни спретнаха същите чичковци и техният кукловод и ето задава се ново навеждане в потвърждение на твърдението, че сме петата колона на Империята на злото в Европа. Очаквайте до края на мандата скъсване на Валутния борд и хиперинфлация. Всеко комунистическо управление прави това упражнение. "Вечна дружба!"
цитирай
15. анонимен - лесли нилсен
23.01.2009 23:01
на тия дето плачат за пускане на аец.вземете и си ги сложете под мишница тия атомни бомби.и да гръмнат да ви облъчат.ама само вас.с тия допотопни технологии на руснаците,какво доверие можеме да им имаме.облъчиха ни с чернобил и не им мигна окото.и наште дупедавци-комунисти също.
сакън,да не падне бисер от короната на "великия съветски съюз".безопасни били.абе майната ви.ще си пълнят някои гушите за сметка на нашето здраве и сигурност,ако има изобщо на кого да продадат тока.иначе статията е чудесна.моите уважения.
цитирай
16. thomas - @анонимен
23.01.2009 23:54
Тебе вярно те е облъчил Чернобил... Или е нещо наследствено?
цитирай
17. empire - hh
24.01.2009 00:00
Ох,боже... такива про-европейски либерали най ги мразим. Ега ви утепа коню.
цитирай
18. marinovdm - Който помни-помни
24.01.2009 10:29
А аз си спомням, че когато работеха и шестте реактора, ток нямаше. България приличаше на дискотека. Вярно, евтин беше тока, ама го нямаше /цяло прасе ми се развали тогава във фризера, как да не ме е яд?/
Иначе, не ги разбирам тези атомни работи, хубаво е да има ток, ама не е хубаво да има Чернобил. А доколкото знам, затворените централи са баш от тия, ВЕЕР и не знам колко си, дето като се загледаш малко и започваш да светиш. От друга страна пък, нито има кой да ни разреши да пуснем тези реактори, нито файда имаме от тях. Файда имат само подробно споменатите в статията и то единствено от пиара, който си правят сред тези, които Моисей е трябвало да върти 40 години из пустинята, преди да вкара племето си в Ханаанската земя. Не се плашете, 20 години минаха, още 20 и сме готови /които останат де/:-)
Поздрави за статията!
цитирай
19. анонимен - Рени
24.01.2009 13:56
Поздрави за статията!!!!!
Напълно съм съгласна с автора- подписан ли е договор-той трябва да се спазва.Независимо харесва ни ли или не. Но за Руската мечка и сателитите й- Гоце и Сергей- Това не е задължително.Както Русия плю на договора за газа, така и нашите хора се канят да плюят на договора с ЕС. Страх ме е обаче, че това не е толкова невинно. Представете си сценарий като следният:
Пускаме 3 и 4 блок. ЕС ни отсвирва. Ставаме единствена страна изключена от ЕС. Русия ни приема с отворени обятия. Създаваме съюз с Русия, Беларус и Куба. Гоце е избран за несменяем президент. НЕ Е ТОЛКОВА НЕВЪЗМОЖНО!!!!
А шума за отваряне на АЕЦ има за задача да насочи народното недоволство не по посока на виновните- Газпром и Русия, а към удобната за Гоце посока- ЕС. Лошия ЕС- който има нахалството като дава пари да пита, защо се прибират от мутри спонсори на президента.
цитирай
20. raylight - Аз питам
25.01.2009 10:15
с какво основание се пуска АЕЦ, след като НЕК печели не от износа, а от вътрешното потребление?! Цената на тока е скочила 3 ПЪТИ след 2001-а година и е значително по - висока от тази, на която се изнася! Защо му е на ДЪРЖАВНО предриятие подобна печалба, защо феодализираха, вместо приватизираха разпределението на тока?
цитирай
21. artanis - Аз съм против
25.01.2009 16:59
да се отварят вече затворените реактори на АЕЦ Козлодуй.
цитирай
22. thomas - раззни
25.01.2009 20:51
@marinovm
Не помниш много. По времето на дискотеката не съм сигурен дали го имаше шести блок вече, а той е повече от 3 и 4, взети заедно. Но и да го е имало, не ги е имало много от сегашните неатомни мощности. Но и това не е толкова важно, колкото онова. че тогава имаше почти 9 милиона българи плюс работеща тежка индустрия. а сега имаме краставици.

@Рени
А договора за турското робство защо не искаш да се спазва? Като чуя подобна глупост, ми иде да стрелям. Договорите са, за да се преразглежат. Да не говорим за подписаните зад гърба на целия народ при явното му несъгласие. И по-леко с тия апокалиптични теории, че аз мога да измисля и по-мрачни - за това как цяла Европа се скапва заради това, че ние вече сме част от нея. Между другото, вече започва да се усеща съвсем осезаемо. Та няма да е грешка да ни изрита. АЕЦ е най-малката беда, която можем да й нанесем.

@artanis
Ти може да си против и еволюционната теория, но това не значи, че на еволюцията й пука за твоето мнение. :-)
цитирай
23. ianchefff - thomas,
25.01.2009 21:26
мисля си, че е крайно време да хванеш пътя към Съвецкия съюз и да си живееш в мир и спокойствие там.
Без никакви грижи и проблеми от каквото и да е естество.
:)
цитирай
24. анонимен - Томас има толкова абсурдни мнения, ...
25.01.2009 21:48
Томас има толкова абсурдни мнения,че не се учудвам на последното му.Спомням си как се обяви против Пекинската олимпиада.Не срещу самата нея,а изобщо срещу олимпиадите.Защо жени тренирали борба,щанги?Как можело? Трябвало едва ли не с камшици на голо да ги озаптяваме за мераците им в спорта.Още тогава създаде у мен впечатление за един повърхностен човек бълващ в нета разни свои приумици.
цитирай
25. thomas - @24
25.01.2009 21:51
Би ли ми обяснил заради кое точно реши, че съм против олимпиадите и по-точно срещу пекинската? Че от това за женската борба и щанги до цялото олимпийско движение... доста смел скок правиш :-)
цитирай
26. анонимен - Я чакай малко. Нали ти говореше за ...
25.01.2009 22:27
Я чакай малко.Нали ти говореше за безсмислието на олимпийските игри?Как нямало нужда вече от тях.Сега си имало сателити,Евроспорт и т.н.Я погледни какво си писал по темите.Цитирам те по памет.Намери го.И колко хулехме Станка Златева.Тоест правеше го ти доколкото помня. Някви си там жени,били цели мъжкарани и т.н. и т.н.Да им се забраняло и прочеее.Аз имам свое постоянно мнение за нещата от живота,което не се променя от днес за утре.За теб не знам. Изглежда си ги променяш всеки час.Затуй не помниш какво си казал вчера и оня ден.Имаше тема за Пекинската олимпиада,може би пусната точно от теб.Прегледай я.Те бяха 2-3 такива теми.Едната е твоя.
цитирай
27. thomas - Ама ти сериозно ли?
26.01.2009 04:53
Ама ти сериозно ли не правиш разлика между "говоря за безсмислието" и "против съм"? Що се отнася до женската борба и щанги, да, точно така, смятам, че наличието на такива спортове е срам за олимпийското движение, а това, че имаме шампиони само в тях, изобщо не е за гордост. Не разбрах само защо не кажеш нещо за АЕЦ...
цитирай
28. анонимен - Коментар кьм #8, т.4
26.01.2009 05:10
Нямам регистрация в Блог.бг затова се явявам анонимен.

Искам да изразя сьгласието си с автора на постинга, че се касае за политически и "патриотични" игри около затварянето и отварянето на блокове 3 и 4 от АЕЦ Козлодуй.

Искам да изразя несьгласие с т.4 от коментара на автора под #8. Изразявам го с пьлната компетенция на инженер-физик, който многократно е посещавал централата и е запознат с мерките за сигурност и контрол, осьществени след аварията в Чернобил. Това е от една страна.
От друга страна се поставя вьпроса за "конструктивни дефекти" на вьпросните 3 и 4-ти блокове. Познавате ли професиално този тип конструкции или просто повтаряте мнения битуващи в бьлгарската преса и публично пространство? Мнението на европейските политици не е меродавно. Това са реактори тип ВВЕР или PWR, на които работят почти половината от USA атомни централи и част от европейските централи (справка: http://www.nrc.gov/reactors/operating/list-power-reactor-units.html).
Сьвьршенни реактори няма. Всеки има някакьв конструктивен недостатьк. Така че, вьпросьт за сигурността на всеки тип реактор е не в типа реактор, а в техническата реализация и експлоатация.
Навсякьде по света са ставали аварии с единия или другия тип реактори - само два примера: 1979 централата Три майл айльнд (справка:http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/3mile-isle.html), реактор- ВВЕР или PWR и 1993 централата в Cadarache, с т.н. "френски" реактори (ЕPR). Не оспорвам, че аварията в Чернобил беше с най-големи поражения, които още дьлго ще се попрвят. Жертвите няма да се вьрнат и това е наи-жестоката и страшна последица!
Има още много примери и след всяка авария се подобряват мерките за сигурност и контрол. Навсякьде, абсолютно и безапелационно! Още преди намесата на политици и еколози, които си правят доста сметки преди да си отворят "големите" и некомпетентни усти.

Спирам дотук и искам да помоля всички, които коментират да направят разграничение между сигурността на една АЕЦ, без значение какьв тип реактори има, и експлоатацията и преекспонацията й за политически и кономически цели.

Заставам зад позицията си с пьлното си име: Розита Божинова-Чери.

цитирай
29. stone - по принцип е така за АЕЦа
26.01.2009 10:16
но за енергийната ефективност хич не съм съгласен.
енергията е толкова евтина, че не си струва да слагаш модерен климатик от 1500 лева. Като парното ти е 100 лева, 5 месеца в годината, на тоя климатик кога ще му избиеш парите - когато стане време да го сменяш с нов! Докато не се вдигнат цените на енергията, няма да имаме сметка да я пестим.
Енергийната ефективност пак не си прав. Ние не харчим повече киловати да отопляваме единица площ, или да произвеждаме единица продукт. Просто в развитите икономики има много услуги с добавена стойност (софтуерни, консултантски, финансови, и какви ли още не) които правят голям БНП, а енергия не гълтат. Така че показателя енергия/БНП естествено, че е по-добър в тези държави. Че има при нас известен потенциал да се подобри - има. Но колкото и да внедряваме енергийна ефективност, само с това Германия или САЩ няма да ги стигнем - трябва да има услуги с добавена стойност в структурата на БНП. Скоро не го виждам.
цитирай
30. kostadin - Сига с ези глуоси за лошата ниене...
26.01.2009 10:43
Сига с тези глупоси за лошата ни енергийна ефекивност.При нас е ниска по една проста причина-краде се енергия.Ако сивата икономика е около 50% то толкова енегия се и краде Е, да не сме груби -някой използват безплатно ел. енергия.
Тези личностни подобения вснабдяването с енергията стават само с багословията на някой по-горен.За тяхното удоволствие плащат редовните все още и честни потребители.Но така е навсякъде-колко безплани карти за градски тансп.подарява соф. община наример?
цитирай
31. анонимен - ХАХАХА ТОМАС! Ние тогава говорихме ...
26.01.2009 10:49
ХАХАХА ТОМАС! Ние тогава говорихме и за много други неща.Например,чв волейболните национали трябва да загубят решителния мач в Пекин.Защото ако спечелят,значи печели ПЪРВАНОВ.И за да не обира лаврите Първанов националният тим трябва да падне.Накрая се съгласих с вас(може би с темплар или мамка му както и с теб).Казах- е добре дано паднем! щом така стоят нещата.На сутринта ви писах-"Честита загуба!Радвайте се!"
Пожелах още националите по футбол да губят всички мачове.Дотогава докато Първанов е на власт.И те наистина стигнаха до разгром. Престараха се момчетата.Ама няма да играят за Първанов я?Нали Томас?
цитирай
32. thomas - @kostadin
26.01.2009 10:57
Краденето може да е причина да е скъпа, не да не сме ефективни. А че не сме - не сме, това е истина. Даже и съвременни и уж страхотно изолирани на теория жилища гълтат енергия като ламята Спаска. И тук идваме до stone.

@stone
Къде ги видя тия сметки по 100 лева за парно? Звучат ми като на пенсионер в гарсониера с изключено парно. Аз лично предишната зима бях нормален потребител с парно на ел. котле в уж идеално изолирано ново жилище. Наказанието ми беше сметки между 400 и 600 лева на месец, при това при интелигентно програмиране на системата в денонощен и седмичен режим с вариране между 19 и 23 градуса според това дали съм у дома. Трябва да ти кажа, че климатиците, с които сега се отоплявам за икономия, ми се изплащат за 1 година. И хич не си прав, че енергията ни е евтина. Беше някога, вече никак не е. И у нас е студено масово - и по домове, и в заведения, да не говорим в обществени сгради. Пропускам няколко мола и лъскави офиса. Ако беше евтино, нямаше да е така. За много хора е даже непосилно скъпо. Не съм бил в по-зле отоплявана държава впрочем.
цитирай
33. thomas - @31
26.01.2009 11:09
Малко си смесил филмите. Аз искам футболистите да падат, защото са глезени тарикатчета и всъщност само това заслужават. При волейболистите също беше във въздуха издънката, пак по вътрешни причини, макар и да беше малко изненадващо откъде дойде скандала. Дотук нищо общо с Първанов. И съвсем отделно от това съм много против политиците да се кичат с лаврите на спортистите. Ама това пък си е логично, защото спортистите получават основна част от финансирането си по тяхна линия. Та нямат избор - предварително са си продали задниците и са се съгласили да станат "рекламни лица" на тоя и оня. Ама хайде все пак да говорим за електроенергия, а?
цитирай
34. stone - @thomas
26.01.2009 18:43
евтино имам предвид в сравнение с цената на модерен климатик. аз и ти може да плащаме и 1000 лева за отопление, но средният доход в бг е 5-600 лева мисля, така че е абсурд средната сметка за отопление да е толкова. по-скоро е 100 лева (иначе то хората да са умрели от студ и глад). е един хубав инвертор е към 1500 (монтажа е още 200). и ти пести 30%-50% да речем. е, кога ще му избиеш парите?
цитирай
35. thomas - ...
26.01.2009 19:53
Дай само да поукротим числата.

По мои данни в отоплителния период в момента 120-200 лв месечно е сметката за парно на малко жилище (40-70 квадрата), което се отоплява умерено (21-22 градуса) и има съвестни съседи, които не мамят. Иначе може да стигне и 50-100% нагоре. Да не говорим и че парното ще поскъпва - и заради газа, и заради събираемостта.

Инвертори пък вече се намират и за под 1000 лв., и то с монтажа, да не говорим, че могат да се взимат и на изплащане. Животът им е поне 5-10 години, сметките с тях са наполовина (не 3 пъти, защото все пак парното е по-евтино от тока (когато нямаяш съседи-мошеници, разбира се).

Така че даже и при 2 климатика действието се изплаща след най-много 2-3 години.
цитирай
36. анонимен - Абе стига гупости няма никакви п...
26.01.2009 21:47
Абе стига гупости няма никакви париотични игри.Борбата е за останалите кокали в б-я -има още 6милиона за оглозгване
цитирай
37. stone - @35
28.01.2009 11:03
ех, човеко упорит, като искаш да спорим за числата, хайде да разгледаме твоите. казваш, че даваш 400-600 лв за отопление на ток - хайде да го кажем 500 кръгло. дневна тарифа е 15 ст, нощна 10, да го кажем по 13 средно (малко повече дневна ползваш). 500 лева са ти 3,846 киловатчаса. на 30 дни това прави по 128 кВч на ден! е това котле какво е, ти го изкара 5.3кВ мощно и работещо по 24 часа на ден - това е очевидно нереално.
средната сметка е много по-малко и от нея дори да спестиш 30% или 50%, не можеш да избиеш инвестицията в модерна отоплителна система (климатици или котлета). не и при тези цени.

и инвертори от 1000 лв наистина има, но виж им данните - те са за помещения 12-15 кв.м. ти говориш за средно жилище от 50-70 кв. м. - а кажи колко климатика трябва да сложиш?
цитирай
38. thomas - @stone
28.01.2009 11:36
И ти си упорит :-)

Цените не са тези, които казваш. Доколкото си спомням, дневната е вече около 17-18 стотинки, а нощната - около 11-12 (не ми се проверява сега, но това са ми последните спомени). И аз се шашках как е възможно това. Котлето не е 5.3, а 10 киловата (и това е един относително слабичък модел - явно не си запознат с мощностите), а все пак и от сметката от 500 лева аз имам поне още 100 лева консумация вън от отоплението - топла вода, осветление и разни други консуматори. Така че останаха 400 лева. Делът на дневната тарифа в сметките ми трайно е повече от 2/3, значи средната цена на киловатчас се получава по-скоро около 15-16 стотинки. 400 лева, разделени на 0.15, правят около 2700 киловатчаса, или по 90 киловатчаса на денонощие. Това прави около 3.75 киловата средна консумация, което показва, че средното натоварване на котлето е около 40%, което пък се дължи само на това, че поддържах различни градуси сутрин, през деня, вечер и през нощта, както и че не си отоплявах еднакво всичките помещения. Ако ползвах котлето юнашки, така че да ми е топло винаги и навсякъде, спокойно можех да имам и два пъти повече разходи. Но да спрем до тези.

Същите стайни температури (при това с много по-малко вариации, тъй като климатиците нямат толкова съвършена система за програмиране), сега ги постигам с два климатика (12000 и 9000 BTU - справят се, между другото, въпреки че малко съм занижил необходимата мощност), чиято обща консумация, ако работят денонощно на пълна пара, би била около 2.5 киловата. Само че и те не работят на пълна мощност, а примерно на около 50% от нея. С което спестих около 3 пъти, или около 130 лева месечно. 650 лева годишно, да речем, като минимум. За двата климатика с монтажа съм платил около 2300 лева. Значи за 3 години и малко съм готов. При това не е честно да слагаме цялата инвестиция от климатиците на отоплението. Все пак през останалата половина от годината те ми се грижат за охлаждането, което там, където живея, под уж идеално изолирания покрив, е не по-малко важно, за да оживея :-) Така че ако зачислим половината от инвестицията на охлаждането, спокойно може да се каже, че за година и половина климатиците са ми се изплатили от икономии на електроенергия за отопление.

Единственият компромис е, че целият ми апартамент е с отворени врати, за да мога да имам и топли санитарни помещения например :-)
цитирай
39. stone - @38
28.01.2009 16:50
е, кой съм аз, че да споря. щом си си направил сметката... аз също съм направил моята и не излиза. и ако излизаше, защо от европа ни ръчкат да вдигнем цените на енергията, та да стимулираме спестяването й?
а и да не сравняваме ябълки с круши, сметката за ток не може лесно да се раздели на отопление и всичко друго, защото имам в къщи и лампи, тв, компютри, пералня, съдомиялна, готварска печка и т.н. благини. а климатика нито пуска топла вода да се къпеш, нито готви, нито пере.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469190
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол