Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.11.2009 22:32 - Знаете ли, че ...
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 4156 Коментари: 12 Гласове:
11

Последна промяна: 19.09.2016 19:19


image

За премълчаваните моменти от Българската история, граничещи с лъжи...

Статията се намира вече тук:

http://gledam.blogspot.bg/2016/09/7.html

 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Признавам си със срам,
01.11.2009 23:34
че нито един от седемте факта не ми беше известен!
Особено ми е тъжно заради Паисий, а за Априлскоъо въстание - нямам думи!:(
Изглежда А.Балабанов е прав, което е доста неприятно!
Лека нощ!:)
цитирай
2. ianchefff - Sad
02.11.2009 09:19
but True.
цитирай
3. mamkamu - :)
02.11.2009 09:44
tit написа:
че нито един от седемте факта не ми беше известен!
Особено ми е тъжно заради Паисий, а за Априлскоъо въстание - нямам думи!:(
Изглежда А.Балабанов е прав, което е доста неприятно!
Лека нощ!:)


И на мен първите три ми бяха доскоро непознати :)
цитирай
4. mamkamu - :)
02.11.2009 09:46
ianchefff написа:
but True.


И леко нагарчаща!

Но не толкова заради самата информация, а заради манипулацията :)))
цитирай
5. haralanov - Здравей!
02.11.2009 12:43
Нерадостни са изброените неща от теб за нас българите!Да не говорим,че някъде Априлското въстание въобще и не избухва!Въпреки,че е трябвало...В Котел примерно е имало богати хора,които не са искали да си развалят рахатлъка!Има обаче и нещо оптимистично през нашето късно Възраждане!Че от килийното училище излизат блестящи умове,каквито и нашето съвремие трудно може да си представи!Какви иначе са Георги Раковски(писмено и говоримо е владеел пет езика),Петър Берон,Христо Ботев,Васил Левски,дядо Славейков,Марин Дринов,Любен Каравелов...Списъкът е огромен...Абсолютно сигурен съм,че днешният ни ,,интелектуален елит,, е напълно несъстоятелен и ялов пред изброените имена!
цитирай
6. haralanov - И още нещо...
02.11.2009 12:47
Без да съм националист(пълна глупост е,, България на три морета,,) от картата по-горе,някак си ми се иска да бяхме запазили и да имахме излаз на Бяло Море!Поздрави!
цитирай
7. luben - хехе...
02.11.2009 13:10
нямам време, но ме сърбят ръцете да допълвам този списък... ала при първа възможност, ще кажа по няколко думички за някои от точките по-горе :)

Като цяло - да - нашият народ живее в една като цяло измислена и за жалост - не подчинена на нашите национални интереси история. Повече интерес от настоящата ни история имат чужди страни...

цитирай
8. estrella - За Априлското
02.11.2009 19:30
въстание знам. То е връх не за друго, а защото Великите сили са ни обърнали внимание тогава. медийния шум е бил страхотен, иначе ние си знаем, че не е било кой знае какво. Но пак нещо. Това с История-та на Пайсий беше много интересно. Той ли е писал уводите с неразумний юроде или някой после ги е добавил?
цитирай
9. luben - мъничко време
04.11.2009 10:29
и мъничко коментари, но няма как...

т.нар. половин век бг възраждане е силно преувеличен. Той се отнася за дузина (или няколко дузини) грамотни люде, които не са отричали българските си корени и са образовани в Цариград или Елада, тук-таме в Русия или на Запад. Българското образование и просвета почва де факто (щото има по няколко училища основани преди това) със създаването на нашата Екзархия - нещо, което българите са си извоювали сами и според мен е най-великото и значимо постижение на хората ни, пренебрегвано заради важността "революционните" бунтовите дейности. Всъщност признавайки Екзархията, султанът признава българската нация, която до преди това е била считана част от гръцката (е - поне по документ) - в Отоманската империя са се гледали религиите, а не етносите - поради това са били разграничавани елини/ромеи, евреи, арменци и т.н. Е - да - в отомански източници се говори за други "нации", но официално по документи се е гледало на религии. Та - едва след извоюването на наша, независима църква почва процесът на образоване на нацията ни. Войната между Русия и Турция нанася сериозен удар върху този процес, пък и той по онова време е почнал едва от около десетилетие.

Априлското възстание е малко, защото даже тогава, след десетилетия набези на черкези (както пише И Хаджийски - основната причина за възстанието бяха черкезите и безчинствата им - по-точно 'по спомен' той пишеше нещо от рода, че ако не бяха те, хората надали щяха да правят възстание) е водено предимно от будни хора, които целят политическо внимание на Европа, а не толкова масовост.

Сръбското възстание се вдига след поредица от войни и нахлувания на Австрия, която редовно подстрекава сърбите срещу турците и т.н. и т.н.

Митологията за нашето възраждане се пише след 1885, като голяма заслуга за това има точно Вазов с неговата Епопея на забравените. Около стихове и митове се пише по-лесно история, отколкото около сухи факти. Не знам дали е за добро или за лошо ;)

Относно македонизма - споменаването на Славейков за "отделни" се води сред първите такива, но то е и доста неясно, размито и теоретично. До голяма степен това се дължи на честата "неустановено" национална принадлежност - хората най-често са се самоопределяли като християнин. От там нататък езикът е бил важен фактор, но национализмът (без училища и църква) пръква късно на балканите. Забавни примери са, че се срещат "илирийцки", а си спомням на едно място как обясняваха, че Ал. Велики е българин - щото видиш ли - повече от ясно е, че днешните македонци (т.е. в 1880-1890 някъде) са българи - ерго и Ал. Велики е бил такъв. Това хората са си го вярвали. Иначе основно македонизмът произтича (може да се нарече основател) от Кр. Мисирков (със знаменателната му творба от 1903), макар че според мен по-добър пример е кръжокът в Ст. Петербурк с Чуповски, който за разлика от Мисирков никога не променя позициите си (Мисирков минава от про-български на про-македонистки позиции няколко пъти в живота си).

Кризата в нашето селско стопанство е нормална - става обезлюдяване на редица села, нарастване на градовете, хората си пращат децата да учат в чужбина (кой ще гледа крави и овци тогава?), но въпреки това имам някакви спомени, че в края на 19 век пак имаше движение нагоре (не съм сигурен).

Точка 7-ма е странна, да не кажа невярна. Или поне така, както е написана - може би си имал друго предвид - имало е образовани българи и доста преди 1835-та. Най-елементарното - как иначе П. Берон (друг е въпросът до колко той е пример за българско самосъзнание), П. Богдан, Паисий, Миладинови и др. и др. са писали? Да не говорим за начетеното българско общество в Цариград.

Иначе си много прав за люшкането на нашта национална идея между скептицизмът и самооричането и самохвалството. Опасявам се, че поради тези крайни течения почти не е останало място за здравият, почиващ на факти и реални обяснения наш патриотизъм. Или го наречи национализъм. Примерно :)

ПП. В редица от горните думи има примери-изключения, но се опитах да пресъздам най-общата картина.

цитирай
10. luben - намерих цитата, дето търсих от Хаджийски
04.11.2009 11:20
ала освен него, ще предоставя на вниманието тук още няколко от същото място (Психология на Априлското въстание)

"Във всяко въстанало място поставях ясно и разбрано въпроса: «Без черкезките обири щяхте ли да въстанете?» Отговорът навсякъде бе един: «Никога.»" (Хаджийски интервюира хора, които са живели по време на Априлското въстание)

и още интересни факти/мисли от същата студия:

...
Нима е случайно, че през кърджалийско време (1792— 1808 г.) турската власт без всяко колебание въоръжаваше «раите» и с тяхна помощ отбиваше нападенията на кърджалиите?
...
Прочее моите по-нататъшни бележки трябва да се считат само като поставяне на въпроса, точен отговор на който други трябва да дадат. Но аз съм убеден, че точното и трезво изследване на събитията като есенен вятър ще обрули шушулките на много исторически заблуди, като се почне от известния израз на историческо невежество «петвековно тъмно турско робство» и се свърши със соченето като причина за Априлското въстание и някакви «непосилни данъци».
...
Не е вярно, дори смешно е да се твърди, че въстанието било предизвикано само от непоносими данъци, произвол на турската администрация, безчинства на частни лица — турци, — обезчестяване на жени, дишхакъ и други насилия.
...
Какъв произвол е имало в Копривщица, Панагюрище, Тетевен, където турчин не е имал право да минава яхнал на кон, където кадъна не е могла да роди?
...
Какъв произвол е имало в Сливен и Ямбол, където за най-голяма турска храброст се е смятало минаването нощем през Клуцохор или Каргона (българските части от тези градове) и където, когато турчин искал да се похвали, че е храбър, казвал: «Наемам се да мина нощем през Каргона.»


Очаквам Хаджийски да бъде обвинен като слуга на Анкара, платен пропагандист и т.н., но това няма да е очудващо. Пък и човекът го няма да може да отговори. Пък и хич няма да е необходимо.
цитирай
11. mamkamu - @ luben
04.11.2009 21:39
Това ми е безкрайно интересно!!!
цитирай
12. luben - I have a dream
05.11.2009 10:45
ВСЕКИ българин да прочете ВНИМАТЕЛНО студията на Иван Хаджийски. Или поне 2 пъти ;)

Имам и други дриймове, но и те са свързани с прекрасните ти митове, за които ме е много яд на тебе, че си ги написал преди мен. Пък и по-добре отколкото аз щях да ги напиша :) Ама много ме е яд. Толкова, че ще ти трасна една ракия на масата някой ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471209
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол