Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.11.2009 00:52 - Изборите в София –тотален бойкот на избирателите
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 6220 Коментари: 30 Гласове:
17

Последна промяна: 18.11.2009 00:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageСъвсем предизвестено посочената от Бойко Борисов Йорданка Фандъкова седна на кметския стол в столицата от раз. Тази победа наречена „смазваща”, „убедителна” и даже „потресаваща” не е изненада за никой и дори надмина прогнозните резултати на някои агенции и политици, които седмици наред ни обясняваха, кой ще е победителя.

Потресаваща обаче е ниската избирателна активност, невиждана досега в най-новата ни история. Едва 24% от имащите право на глас си дадоха труда да се разходят до избирателните секции. И това съвсем скоро след масовата еуфория възкачила Бойко Борисов до висините на изпълнителната и законодателна власт! Някак бързо му минава на този народ!

Тази стряскаща истина бе отмината с пренебрежение от повечето политици, заплеснати в това да се изкарат победители от поредния вот или да правят сметки, кой с какво е допринесъл за Победата. Е, Станишев спомена, че у избирателите се е натрупала умора от предишните избори, забравяйки по феноменален начин, че именно неговата партия бе причината за насрочването на евровота и парламентарния такъв в две различни дати и така спомогна доста за тази евентуална умора. Според съпартиецът му Овчаров обаче, резултатът на техния кандидат бил добър и достоен. Дрън-дрън! Да те победят на първия тур никак не е достойно, а си е чиста загуба!

На пресконференцията в НДК от ГЕРБ пък въобще не споменаха за този обезпокоителен факт, а и никой от присъстващите журналисти не посмя да ги попита за това, продължавайки вече отдавна наложената негласна директива за поддържането на медиен комфорт за управляващите. В една тържествена и самодоволна обстановка, след встъпителните слова, Цветанов побърза да даде думата на Бойко Борисов с незабравимите за политическата ни история слова: „Нека все пак да дадем думата на Учителя”. Учителят пък в типично байтошовски стил заяви по едно време: „Не на думи, на практика толерираме жените”. Майтапят си се хората! А може би не?

Янето се изцепи, че „РЗС е във възходяща тенденция и ще бъде непреодолим фактор след по-малко от две години на редовните местни избори в цялата страна”. И това при резултат от 2.80% и работеща цяла партийна машина за техния кандидат! Трябва да си голям наглец, за да го кажеш!

Четвъртият в класирането, Теодор Дечев взе едва 0,8% от подадените бюлетини, но си призна чистосърдечно поражението в неговия блог, без дори да направи опит да замаже положението с измислени причини. Неговият резултат обаче показва по недвусмислен начин, че от интернет пространството все още нищо не зависи, колкото и да се надъхваха подкрепящите го (вкл. и моя милост). Една от причините, разбира се е най-разнородния състав на неговите привърженици, прегърнали идеята само заради наличието на такъв кандидат, а не заради своите политически възгледи. Доколкото ги имат, де :) Друга основна причина може да се обобщи в едно изречение: Какъвто народа такъв и Интернета.

С пренебрежение бе подминат и фактът, че две седмици преди онзиденшните избори едва 15% от жителите на столичния Илинден си дадоха труда да гласуват за районен кмет на балотажа в този район, а седем дни преди това -едва 11%. Основната причина изтъквана от коментаторите бе, че много от хората не знаели, че имало избори. Е, в неделя знаеха всички, но активността се качи едва с 9 пункта.

Можем ли вече да говорим вече за оформяща се поредна спадаща крива на гласуващите или е още рано? Явно е, че хората никак не се интересуват, кой ще ги управлява, особено на местно ниво, а тези, които ги е еня, претворяват резултати достойни за епохата на зрелия социализъм. Едва ли може да констатираме, че това безразличие е пряко насочено към управляващите, но все пак е някакъв знак, който би трябвало да разтревожи поне леко ББ и компания, защото на всички е ясно, че техните избиратели не са от най-последователните. А когато избирателната активност намалява, всички знаем, че накрая печели само и единствено БСП и техните авери от ДПС.

Въпросът е, какво накара онези 76% от софиянци да не гласуват! Умора, незаинтересованост, успокоение или пълен непукизъм? А може би от всичко по малко. А?

image



Гласувай:
17



1. анонимен - Колкото и малко хора да са гласув...
18.11.2009 01:11
Колкото и малко хора да са гласували, това не променя факта, че повечето софиянци избраха Фандъкова!
цитирай
2. анонимен - Уважаеми авторе,
18.11.2009 01:26
при все,че в цялата рода съм най-големият агитатор стане ли време да се гласува(не само за определена партия,а просто да се използва правото на глас) смятам тези избори за твърде безсмислени поради редица причини:
1.Самите избори бяха за това кой да довърши мандата на господин премиера,което значи,че избраният ще е на мястото си 2 години,което е фактор
2.Резултатът беше предизвестен след като Синята коалиция и Атака не излъчиха свои кандидати
3.Единствената реална опозиция на ГЕРБ - господин Кадиев ако се беше явил като независим кандидат щеше да спечели много повече гласове ,отколкото като кандидат на БСП(излишно е да споменавам защо)
4.Липса на автобуси от Турция,за разлика от парламентарните избори (където слава Богу,че имаше висока активност)
5.Адски некадърни и клиширани кампании
Надявам се все пак на следващите местни избори да има по-сериозно отношение,както откъм страна на кандидатите,така и на гласуващите
цитирай
3. ka4ak - Това е от блога на нашия кандидат,а че началото е поставено,не се съмнявай!!!
18.11.2009 03:35
39. ka4ak - 38. mamkamu - Началото е поставено и вече е факт!
03:25 mamkamu написа:Въпросът е дали тук ще се постави ново начало. Защото бая работа трябва. И изчистване на някои основни моменти в припознаването!

Поздравления г-н Дечев! Ти беше най-добрия! Но явно това не стига :)
Колективния ум в блога,трябва да отчете реалните действия,плюсовете и минусите!Просто въпрос с повишена трудност,но елементарен,стига да го решаваме заедно!От блогери трябва да станем болгъри!:)))
"47. ka4ak - подкрепям идеята напълно!
19.09 10:27
Знам,че на този етап това е нереалистично и утопично начинание,но едно от нещата за които и аз започнах да пиша в блог.бг е сигурността ми,че това ще е пространство,което ще определя политиката и общественият живот в страната и до десет години изборите и решенията ще се решават в нета!Добре е да се стартират и подкрепят такива инициативи,за да може в движение да се учим и използваме неподозираната сила /виртуала избра Обама за президент/и възможностти на колективния ум ,за да може това да стане реалност!"
Примери има достатъчно и процеса трябва да се развива за бъдещето на България!:)))
цитирай
4. mph - ka4ak
18.11.2009 09:26
Най-добър е спечелилият. Останалото са финтифлюшки за оправдание.
Само 1 967 невалидни бюлетини в София?
цитирай
5. flyco - ...
18.11.2009 09:45
г-н Дечев коментира ниската избирателна активност като признак за обръщане на вота. Първо следва не гласуването, след това гласуване за друг. Това твърдение е логично на база на всички отминали избори, специално за кметските избори в София аз лично предполагам, че става въпрос за мързел. Медийното облъчване преди изборите също оказа влияние, както и липсата на алтернативна силна дясна кандидатура. Всъщност до този резултат водят комплекс от причини, анализирането на които не е моя работа. Не вярвам хората активно интересуващи се от преминалия избор да са очаквали коренно различна избирателна активност.
цитирай
6. анонимен - Като се има предвид,
18.11.2009 11:10
че софиянци са около 2 милиона, повечето от тях НЕ ИЗБРАХА Фъндъкова!
цитирай
7. mamkamu - !
18.11.2009 12:03
анонимен написа:
Колкото и малко хора да са гласували, това не променя факта, че повечето софиянци избраха Фандъкова!


Повечето от гласувалите -да!
цитирай
8. mamkamu - До анонимен 2
18.11.2009 12:07
Много се съмнявам за Кадиев. Ако ще и за извънземен кандидат да се беше провъзгласил, едва ли щеше да вземе повече гласове!
цитирай
9. samozamalko - Аз лично си признавам, че тоя път ме ...
18.11.2009 12:12
Аз лично си признавам, че тоя път ме домързя да гласувам. Някъде малко след 7 обаче видях, че не е и имало смисъл в конкретния случай. Това ми убеждение се затвърди още повече, след като разбрах, че има разлика от 30 000 между подписите на гласувалите и броя подадени бюлетини...
цитирай
10. gantree - @ анонимен 6
18.11.2009 12:19
анонимен написа:
софиянци са около 2 милиона, повечето от тях НЕ ИЗБРАХА Фъндъкова!

Повечето от двата милиона софиянци изобщо не гласуваха, факт е.
Това дали означава по пътя на сбърканата ти логика, че тези близо 75% софиянци изобщо не искат София да има кмет? Може би въпросното интелектуално мнозинство от 75% има някаква друга, по-добра идея за управлението на София, без кмет?
цитирай
11. mamkamu - До ka4ak
18.11.2009 12:23
Аз съм доста скептичен по отношение на т. нар. от теб "колективен ум в блога" :)
цитирай
12. mamkamu - :)
18.11.2009 13:10
mph написа:
Най-добър е спечелилият. Останалото са финтифлюшки за оправдание.
Само 1 967 невалидни бюлетини в София?


Разбира се, победителят може да бъде само един! Но обикновено след избори, слушайки политиците, можем да си помислим нещо съвсем друго :)
цитирай
13. mamkamu - Е
18.11.2009 13:14
flyco написа:
г-н Дечев коментира ниската избирателна активност като признак за обръщане на вота. Първо следва не гласуването, след това гласуване за друг. Това твърдение е логично на база на всички отминали избори, специално за кметските избори в София аз лично предполагам, че става въпрос за мързел. Медийното облъчване преди изборите също оказа влияние, както и липсата на алтернативна силна дясна кандидатура. Всъщност до този резултат водят комплекс от причини, анализирането на които не е моя работа. Не вярвам хората активно интересуващи се от преминалия избор да са очаквали коренно различна избирателна активност.


Е, аз очаквах активност някъде около 35% - 40 % и малко по-ниски резултати за първите двама, ама...
цитирай
14. mamkamu - !
18.11.2009 13:18
анонимен написа:
че софиянци са около 2 милиона, повечето от тях НЕ ИЗБРАХА Фъндъкова!


Да де, ама причините май са най-разностранни.
цитирай
15. mamkamu - ~
18.11.2009 13:20
samozamalko написа:
Аз лично си признавам, че тоя път ме домързя да гласувам. Някъде малко след 7 обаче видях, че не е и имало смисъл в конкретния случай. Това ми убеждение се затвърди още повече, след като разбрах, че има разлика от 30 000 между подписите на гласувалите и броя подадени бюлетини...


Т.е. стигнал си до широко разпространения извод, че от теб нищо не зависи?
цитирай
16. mamkamu - :)
18.11.2009 13:24
gantree написа:
анонимен написа:
софиянци са около 2 милиона, повечето от тях НЕ ИЗБРАХА Фъндъкова!

Повечето от двата милиона софиянци изобщо не гласуваха, факт е.
Това дали означава по пътя на сбърканата ти логика, че тези близо 75% софиянци изобщо не искат София да има кмет? Може би въпросното интелектуално мнозинство от 75% има някаква друга, по-добра идея за управлението на София, без кмет?


Неее! Може би са си казали: "Абе що да се абим, като и с мене и без мене все тая" :) Знам ли
цитирай
17. анонимен - Изненада няма
18.11.2009 13:26
При официалните заплахи на гусин Премиера, че ако софиянци сбъркат с гласуването, ще видят пари през крив макарон...
При безмислието да се напъваш за кмет за две години при пълно мнозинство на коалицията ГЕРБ в общинския съвет...
При пълното отсъствие на алтернатива, освен набедените за такава БСП... (сори Дечев)
Това беше най-доброто, което можеше да се случи на вота - Бойко получи РЕЙТИНГ 15% от населението над тийн-възраст. А както знаем, от месеци рейтинга е над всичко :)
Само едно ме гложди - какво стана с изчезналите 30 хиляди бюлетини...
цитирай
18. sis - по повод избирателната активност
18.11.2009 13:27
Питаха го Бойко, и той отсече:
"Нашите знаеха, че ни трябват малко гласове, и малко излязаха да гласуват. Като усетят, че ни трябват повече - гласуват повече!"
Смех!
:):):)
цитирай
19. ka4ak - 4. mph - ka4ak Явно не си ходил да гласуваш!
18.11.2009 13:32
mph написа:
Най-добър е спечелилият. Останалото са финтифлюшки за оправдание.
Само 1 967 невалидни бюлетини в София?

Хвърлих по един поглед в секциите на първия етаж в 40-то у-ще Люлин!Взимат ти личната карта отиваш при следващия на масата,който ти дава интегрална бюлетина,следващия ти бие печат на нея,влизаш в тъмната стаичка и отбелязваш вота си,излизаш засилваш се да пускаш бюлетината,скарват ти се че трябва да ти бият още един печат и защо си я нагънал толкова много,подаваш бюлетината и ти поставят още един печат,тогава ти дават и плик,който хората не се връщаха в тъмната стаичка за да го поставят или не поставят в плика ,а директно слагаха бюлетината в плика и пускаха в урната!На някой им спестяваха и това действие и услужливо им пъхаха бюлетината в плика и го подаваха,да го пуснеш!?Тогава след като се подпишеш ти връщаха личната карта!!!При такава ситуация е съвсем нормално,недействителните бюлетини да са само толкова!!!
цитирай
20. samozamalko - Аз лично си признавам, че тоя път ме ...
18.11.2009 14:05
mamkamu написа:
samozamalko написа:
Аз лично си признавам, че тоя път ме домързя да гласувам. Някъде малко след 7 обаче видях, че не е и имало смисъл в конкретния случай. Това ми убеждение се затвърди още повече, след като разбрах, че има разлика от 30 000 между подписите на гласувалите и броя подадени бюлетини...


Т.е. стигнал си до широко разпространения извод, че от теб нищо не зависи?


Почти, стигнах до все по-разпространяващия се извод, че избори просто не е имало, и то главното ми съмнение пада върху ГЕРБ... А Яне дори твърди, че се губят 60 000 гласа...
цитирай
21. rat - Малко несериозно е да се говори за ...
18.11.2009 14:15
Малко несериозно е да се говори за бойкот на изборите. Българинът вече е достатъчно обигран, а столичаните адски обиграни. И това го казвам без грам да преувеличавам високия интелект на софиянци (под интелект разбирай, хитрост и тарикатлък). Нямаше причина те да излизат да гласуват, още повече при липсата на кандидат излъчен от редиците на призрачните вече партии ДСБ и СДС, приличащи на глисти в огромния тумбак наречен ГЕРБ. На това му се вика мухи под слонски екскремент. Нито един софиянец не чувстваше заплаха тези избори да не бъдат спечелени от ГЕРБ, нещата в държавата бяха решени на прламентарните избори, защо да си дават зор и да си губят времето да гласуват и сега? Избирателната активност не беше чак толкова ниска. Съвсем нормална за една европейска страна. Не бива да се драматизира и да се изстеризира излишно ниската избирателна активност. Тя ще става все по-ниска и по-ниска.
цитирай
22. анонимен - И КУЦ КОН ......!
18.11.2009 15:41
И КУЦ КОН ДА БЯХА ПРЕДЛОЖИЛИ ОТ ГЕРБ ПАК ЩЯХА ДА ГО ИЗБЕРАТ.
Бат Бойко зе електората на БСП - те припознаха Тато в него. Но това не е десния електорат , той не гласува за Бойко !
цитирай
23. jedi - А защо Йода?
18.11.2009 21:42
Къде го намърда учителя в нашенските избори? :)
---

76% софиянци не гласуваха, защото 76% от софиянци... не са 100% софиянци;) А знаеш, че горе-долу тоя процент през уикенда е по родните си места:) Нищо лично към хората от външния пояс, просто статистика.
Така, де - защо причината трябва да е непременно политическа?! Народопсихология, братче, какво да го правиш... ;)
Аз гласувах за Дечев... тоест глАсувах. Може би, ако бях гласувал за Фънди, щях да кажа, че съм гласувАл.
Сещай се... :)
цитирай
24. gantree - винаги
18.11.2009 22:29
съм се чудил на тия странни претенции, за 100%-товост, която се изисква от софиянците. Дори и Дечев бях мернал да набляга на този "факт", сякаш това означава каквото и да било. По неговите родови описания аз, например, се оказах по- 100%-тов, както по бащина, така и по майчина линия, но никога не би ми хрумнало да коментирам всичко това, или пък да се сравнявам по такъв показател с някакви други хора.

А не се ли притесни, като гласува за социалдемократ, jedi? Поне малко?
Само питам. :))
цитирай
25. jedi - А не се ли притесни, като гласува за ...
18.11.2009 22:36
gantree написа:
А не се ли притесни, като гласува за социалдемократ, jedi? Поне малко?
Само питам. :))


Тц, повече се притеснявам като зорлем ми се правят отсреща, че не отбират шегите;)
цитирай
26. teodordetchev - Брех ...
18.11.2009 23:58
Ган, откъде си разбрал за родословието ми ? С изключение на едно - единствено предаване, не съм занимавал публиката с предците си.

Между другото, познавам цели две семейства, които живеят в София от преди Освобождението ... :)
цитирай
27. gantree - @ teodordetchev
19.11.2009 11:53
teodordetchev написа:
Ган, откъде си разбрал за родословието ми ? С изключение на едно - единствено предаване, не съм занимавал публиката с предците си.

Между другото, познавам цели две семейства, които живеят в София от преди Освобождението ... :)

Всичко знам аз, г-н Дечев :)))) Е, шегувам се, разбира се. Само малко още ми остава за научаване :))

За родословието Ви, споменахте, че по бащина линия сте в София от около Освобождението 1878-а, а по майчина - от 40-те на миналия век. Не помня чул ли съм го или съм го чел, но и в двата случая бяха Ваши думи, казани без формален повод. И в тази връзка писах по-горе, че излизам малко по- 100%-тов, тъй като по бащина линия съм в 1810-1812-а, а по майчина - 1945-а. Тези родословни разговори са нещо много приятно, но в строго неофициална среда, според мен.
цитирай
28. gantree - @ jedi
19.11.2009 11:57
jedi написа:
Тц, повече се притеснявам като зорлем ми се правят отсреща, че не отбират шегите;)

Е, добре де, сори, ако не съм те разбрал. Не бързай да се сърдиш.
цитирай
29. teodordetchev - Е, Ган - няма спор, че си по-стар софиянец от мен.
19.11.2009 23:54
Цитатът за пристигането на предците ми в София също е точен.
цитирай
30. sparhawk - всъщност не всички знаеха
20.11.2009 08:53
че има избори в неделя. Познавам много хора, които бяха шокирани от това, че има избори. И наистина има умора от вота.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470433
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол