Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.04.2010 11:40 - Quo vadis, Белгийо, без тези бурки
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 10356 Коментари: 25 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageВчера Белгия предприе мярка, която я върна поне 300 години назад във времето. Според приетия закон се забранява носенето на обществени места на каквато и да е дреха или було, които не позволяват човек да бъде разпознат.

Макар, че законът звучи неутрално, всички в Европа, пък и в самата Белгия знаят, че е насочен срещу крайните мюсюлмани в страната, женската половина на които носи т. нар. бурки или никаби. Подобен закон се очаква да бъде приет и във Франция до месец.

След като тези две държави повлечат крак, навярно ще бъдат последвани и от редица други европейски страни, където отдавна се надигат гласове насочени против мюсюлманите и тяхната традиционна култура. Част от тези гласове настояват за реципрочност в отношенията с Исляма, защото например в арабския свят християните не се ползвали със същите свободи, с каквито последователите на Пророка в Европа. Те често забравят, че реципрочността в отношенията с варварите рано или късно те превръща и самият теб в такъв. Ако в даден момент в ислямските страни започнат да избиват масово християни, значи ли, че тук трябва да започнем да затриваме мохамедани наред?

Всъщност, какво става? Започва ли Европа да губи своята толерантност, така отличаваща я от много други страни и цели региони в света? Ще престане ли Стария континент да бъде място за религиозна свобода, за която дедите на европейците са се борели в течение на дълги и изстрадани векове? Трудни въпроси, чиито отговори ще станат ясни в близките десетилетия.

Другата опасност произтичаща от този акт на белгийския парламент, за която никой все още не говори е неговото грубо навлизане в личното пространство на човека. Определянето как човек да се облича, посредством закон е меко казано необичайно за културна страна, като Белгия, която беше пример за Строителите на съвременна България, когато ковяха Търновската конституция.

Сега всички белгийци –и християни и мюсюлмани трябва много да внимават, когато си слагат моторна каска, слънчеви очила или покриват главата си със шал, защото рискуват да платят глоба и да отидат за седем дни в ареста, заедно с носителките на бурки. 

Quo vadis, Европа? Quo vadis, цивилизацио?

image



Тагове:   мюсюлмани,   никаб,


Гласувай:
16



1. streetsmart - Какво им става на тези хора?
30.04.2010 14:21
Наскоро eien повдигна темата за подобен закон в канадската Провинция Квебек. Там поне за държавни учреждения ставаше дума. А тук - за обществени места. Ми те бурките нали точно на обществени места се носят, където могат да те видят чужди хора. Вкъщи не е нужно. И какво, мюсюлманките съвсем да не излизат. Кому е нужно?
Пък и това с разпознаването - то си смърди на Биг Брадър отвсякъде. Директно ми заявяват, значи, че ще ме следят и записват и държат на записа да се вижда, че съм аз. Явно много ги е страх от терористи.
цитирай
2. анонимен - Тито -burki
30.04.2010 15:16
А Вас не вили е страх от терористи? Трябва да има биг брадър и камери и всичко останало за контрал, за да може всички онези терористи, а и тези нашите с колите и моторите да станат дисциплинирани, освен това като знаят че ги гледат много хора не вършат глупости а и полицаите спряха да вземат бакшиши, ха ха така хем ред има хем държавната хазна се пълни!
цитирай
3. анонимен - ЕБАСИ ТЪПОТИЯТА
30.04.2010 15:41
ЕБАСИ ТЪПОТИЯТА
цитирай
4. анонимен - ...
30.04.2010 15:43
Koga v BG ste videli burka, che taka gi zashtitavate? Jiveja v Bellgie i sam i podanik sashto, smelo sam za tozi zakon i to s 2 ratce. Vtrisashto e da vidish do teb tozi cheren prizrak - ne che gi ima pod pad i nad pat - obshto vzeto samo na letishteto - i slava Bogu. Tolkova e licemerno tova nosene na zabradki - dano i tiah zabraniat - ili pone da im obiasniat zashto gi nosiat i zashto visichki stari religii sa zahvarlilli zabradkite. Muslmanite se mnojat i papliat kato cignai i hleabrki - ne che sam rasist ... no - spodeliam fakti
цитирай
5. анонимен - Християн
30.04.2010 16:21
Добре. Съгласен съм и с автора и с вашите коментари.
Въпреки това моята лична позиция е ЗА този закон. Живеейки във Франция ми е дошло го гуша да гледам разни "нинджи" навсякъде, както ги наричаме тук. Да си ходят в анадола,където им е мястото! От позицията на човек живеещ в България предполагам е трудно да бъде разбран въпросния закон, тъй като в България носенето на бурки не е толкова разпространено, съответно не сте видели за каква диващина става дума.
Освен това съм "за" да се забрани на мюсюлманите да се молят в 5 часа сутринта. И въобще да се молят. Сами разбирате, ако живеете в студентско общежитие и комшията Ахмед-Рашид-Осман-Мюмюн всяка сутрин става в 5, отива в общата кухня, мие си краката в общата мивка (странно защо , не е личувал че има и баня ? ), след което разпъва персийкото килимче на пода и започва да вие колкото глас има, та барем го чуе аллах, хмм не е много приятно. А в същото време ако се съберем няколко славяни на по бутилка и случайно вдигаме шум след 12, същият този комшия Ахмед-Рашид и тн ще се оплаче и ще ми съставят акт. Така, значи той има право да ми пили на главата в 5 сутринта, а аз нямам право да пия и да пея в 12. И освен това, ако някой се оплаче че Ахмед-Рашид-Мюмюн вдига шум рано сутрин молейки се, нежели да се опитаме да му забраним това "право" той веднага ще ревне че е дискриминиран. Само с бой ще се оправи Мюмюн-осман-чукундур, да се цивилизова малко.
И още нещо: Много ли ви е приятно по 5 пъти на ден в центъра на София мюфтията да вие по мегафона ? Ако толкова ви харесва отидете да живеете в Истанбул ! Аз не искам да се чувствам като на някоя арабска чаршия, бидейки в центъра на европейска столица.
Това е от мен. Поживейте малко някъде където е пълно с чукундури, пък после ще ви питам дали още сте против тези закони.
цитирай
6. анонимен - Внимание Толерастия!
30.04.2010 16:28
Поредното блогче на поредния ТОЛЕРАСТ (Толерантен п..раст) метаещ да бъде онождан ограбван клан и тероризиран. Толерасте ако приемаш "културните" особенности като педофилия, джихад, минарета, вой на имами, тероризъм, чалми и бурки и фереджета, духовно и физическо осакатяване, жени и деца третирани като роби и безброй още прояви на ТРАДИЦИОННАТА ислямска "култура". Ако за теб войната против християнството, сектите, духовното оскотяване, консуматорското общество е нещо нормално (Толерастче си все пак!!!), то Европа не е толкова НАЗАД колкото ти се иска. Тласкат я натам но все още има прояви на здрав разум тук и там - и примерите ще се умножават за радост на нормалните хора. За РЕНЕГАТИТЕ като теб остава да разтягат локуми в блогчета и да реват за загубената "толерантност" като вдовица за ... И ти и другите като теб (на хранилка вероятно - соросоидче) ще изтекат в канала на историята като мръсна вода. Амин!
цитирай
7. mamkamu - !
30.04.2010 16:46
Всъщност за да не остана неразбран, аз съм за твърди мерки по отношение на терористите- ислямси фундаменталисти. Даже Гуантанамо ми се вижда мек вариант, където ги галеха с перца. Действията на Израел на Западния бряг също. Всяка проява на ислямско насилие е наложително да бъде спряна по възможност още в зародиш, както разбира се и на християнско такова. Омразата ни към терористите обаче не бива да се прехвърля сляпо върху хора с нищо не виновни за това. А за това е необходимо наличието на процес наречен "мислене".

Самият факт, че в 21 век стоим тука си говорим за религиозни вражди е показателно, че Европейската цивилизация е тръгнала нанякъде си. И аз не знам на къде :)
цитирай
8. mamkamu - А!
30.04.2010 16:47
Забравих! Анонимен 6 искрено ме развесели!
цитирай
9. drona - интересно
30.04.2010 16:58
как ли изглежда света през тези пердета?
цитирай
10. анонимен - ...
30.04.2010 17:08
Точно така, анонимен! Според мен по-скоро става въпрос не толкова за толерастия, колкото за тотално неразбиране! Давам един прост пример: някой, който е живял цял живот на село би се чудил за какво им трябва на хората метро. Тесни ли са им улиците, та се завират под земята? Естествено този човек никога не е виждал задръстване, няма представа от проблемите с придвижването в големия град :))
Автора на този блог по същия начин не може да разбере какво имаме против фанатизираните мюсюлмани, тъй като е имал малко срещи с такива човекоподобни индивиди и не се е сблъсквал с техното първобитно поведение и манталитет... Отиди малко да поживееш във Франция,Белгия,Германия. Погледай ги на какво приличат, как се обличат, как се държат, как в метрото гледат някое хубаво момиче като парче месо и точат зъби как биха го вкарали като робиня в харема си. Питай Рашид защо отделя повече време на молитви, отколкото да си учи уроците и да си взима изпитите. Разпитай го какво толкова му харесва да яде с ръце, седнал на земята? Защо ходи бос в аудиторията? Защо се отнася с жена си като с някакъв предмет чиято единствена цел е да му народи 10 чавета, та да може да се възползва от социалните помщи? Защо постоянно пищи, че е дискриминиран и отритнат от обществото, а самият той не полага никакви усилия да бъде в синхрон с обществото: да изглежда като другите, да се държи възпитано като другите? Защо Рашид-Юсуф-Мамаду изпитва омраза към западноевропейците, които колонизирайки неговата държава са създали инфраструктура, училища,болници, образовали са дедите му и прочие? Защото ако не е била тази " колонизация" той все още е щял да живее в бедуинска шатра, Франция е щял да види през крив макарон, та на всичкото отгоре трябва ние да се чувстваме виновни, че сме цивилизовали дядо му.Да, подарили сме му наготово 1000 години развитие, които естествено той не може да асимилира, защото начина му на мислене си остава в 10-ти век:)
цитирай
11. анонимен - И още нещо. По съшата логика до скоро ...
30.04.2010 17:19
И още нещо. По съшата логика до скоро тук в северна Франция се чудеха какво имаме ние против циганите. :) Хорицата никога не бяха виждали що за напаст са, та им беше странно защо българи и румънци недолюбват тези "окаяни същества" (ох горките, живи да ги ожалиш).
Хммм сега, когато вече има чавета просещи по площади, светофари и спирки на метрото, крадящи телефони и портфейли в градския транспорт, цигани които се опитват да ми продадат фалшиви билети за метрото на цена 50 цента, вече французите разбраха какво сме имали против циганите и защо ги дискриминираме.
Та така, скоро, авторе, ще разбереш защо трябва да се ограничи носенето на бурки и строителсвтото на джамии с 50 метрови минарета и 100 киловатови високоговоители. Като се напълни и в България с такива боклуци ще разбереш, но ще е късно .....
цитирай
12. анонимен - do mamkamu
30.04.2010 17:32
slagai edna burkai zaminavai za blizkia iztok ili severna afrika,kato sa ti tolkova mili tezi bokluci
цитирай
13. анонимен - Напълно подкрепям автора. Толе...
30.04.2010 17:55
Напълно подкрепям автора. Толерантността е присъща само на цивилизованите народи. Това, че всички жени на терористите ходят с бурки не значи, че всички мъже на жените носещи бурки са терористи.
цитирай
14. анонимен - Закономерен въпрос поставя авт...
30.04.2010 18:13
Закономерен въпрос поставя авторът, заимствайки древността. Наистина, закъде се е запътила Европа с бурката - емблема на изостаналостта, расизма (да, да, ислямът е само разновидност), безграмотността, жестокостта и садизма, робството върху повече от половината от общността - жените, овчата им покорност пред мъжа ... питай, питай, авторе, но най-напред опитай, заедно с жена си и децата си. Опитай!!! И ... опипай, кой стои зад теб, децата и жена ти, под бурката. Без да опипаш не се получава - до теб стои чувал със скрити вътре изненади. Европа вече ги опита, благодарение на предишната си перверзна и лицемерна толерантност. Защо трябваше да загинат от терористи хиляди невинни, мирни хора, жени и дечица, та да и дойде акълът на Европа? Защо-о-о-о-о? Ти ли ще отговоряш, авторе, или ще им върнеш живота? Де гиди,
цитирай
15. анонимен - до анонимен 13
30.04.2010 18:27
Виж сега, не става въпрос за тероризъм. Става въпрос за ограничаване проявите на тази изостанала с 1000 години първобитна култура, която тези човекоподобни носят със себе си. Последните 50 години западна европа си вкара един огромен автогол с "вноса" на работна ръка от северна африка и близкия изток. Сега се чудят как да ги възпитат и цивилизоват, за да не заприлича Париж на Багдад,а Берлин на Диарбекир, например :)))) И ако ние продължаваме да сме толкова упорито толерантни скоро тази паплач ще дойде и при нас да налага с численост ужасната си ориенталска изостанала култура. Защото те се множат като зайци и пуснеш ли 1000 индивида като емигранти, до 5 години вече са 10 000, а до 20 години вече са мнозинство в твоята държава и правят каквото си искат и съответно превръщат всичко в арабски бардак.
цитирай
16. анонимен - На който не му харесва,да си ходи в Анадола !!!!
30.04.2010 18:37
ХЕМ ГЛАДНИ ВЪШКИ,ТЪРСЕЩИ НЯКЪДЕ ДА ИЗКАРАТ КОМАТ ХЛЯБ В ЦИВИЛИЗОВАНИ ДЪРЖАВИ,ХЕМ С ПРЕТЕНЦИИ !!! КАТО ИСКАТ ДА СИ НОСЯТ ЯШМАЦИ И ФЕРЕДЖЕТА,ДА СИ ХОДЯТ ТАМ,ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ !!!! ВСЕ ЕДНО АЗ ДА ИДА НЯКЪДЕ НА ГОСТИ И ДА ИМАМ ПРЕТЕНЦИИ ДА СЕ СПАЗВАТ МОИТЕ ПРАВИЛА НА ЖИВОТ !!!! ЕГАТИ НАХАЛСТВОТО,ЕГАТИ ЧУДОТО !!!! И В АВСТРАЛИЯ Е ТАКА,КАКТО В БЕЛГИЯ СЕГА.СТИГА С ТАЯ ТОЛЕРАНТНОСТ!!! КАКВОТО ПОВИКАЛО,ТОВА СЕ ОБАДИЛО !!!! ОСВЕН ЗА МЮСЮЛМАНИ - ТЕРОРИСТИ, ЗА ДРУГ ВИД ТЕРОРИСТИ НЕ СЪМ ЧУЛ !!! НЕ СЪМ ФЕН НА ЕВРЕИТЕ,НО ЕВАЛЛА НА " МОСАД " ПРАВЯ !!! МЮСЮЛМАНИ И КОМУНИСТИ ОТ ДРУГО НЕ РАЗБИРАТ,ОСВЕН ОТ ДЪРВО !!!! И КОЛКОТО ПО-ОТРАНО ИМ ГО РАЗДАДЕМ,ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ,ЧЕ СЕ ВЪДЯТ КАТО ВЪШКИ !!!!...
цитирай
17. анонимен - А знаете ли образованите и културни ...
30.04.2010 18:49
А знаете ли образованите и културни араби и турци колко ги е срам от техните изостанали " братя" ? Трудно е да си го представите дори!
Тук измежду моите колеги докторанти и преподавателите имаме естествено всякакви раси,народности и цветове. Мога да ви кажа че и те всичките с две ръце подкрепят така оспорваният закон! Особено турците, те най-много мразят жени с бурки и фереджета. По същият начин по който нас, българите, ни е срам от това че нашите и румъските цигани плъзнаха из цяла европа да ни излагат !
цитирай
18. анонимен - Откакто комунистите в Европа се ...
30.04.2010 19:15
Откакто комунистите в Европа се прекръстиха на либерали, пацифисти, зелени и пр.се раждат и недоносчета като този блогър, който вероятно работи за някоя добре замаскирана про ислямска фондация, вероятно без той самия да знае. Самия факт, че не разбира за що иде реч, означава че ислямистите се плетат кошничката а ние гледаме как се отнемат нашите права. Предлагам да приемем бурките, когато в целият ислямски свят открият кръчми и жените тръгнат видимо с прашки
цитирай
19. анонимен - толерантни мюслита
30.04.2010 21:31
Браво на белгийците, браво на швейцарците, браво на французите. Срам за нашите дупедавци.
който иска да ползва благата на западната цивилизация трябва да приеме нейните ценности. Ако не иск,а нека да си седи в арабския или турски свят.
тези мюслита като пищят за толерантност защо карат европейките да се забрадяват когато посещават техните страни?
цитирай
20. анонимен - опасност
01.05.2010 00:27
когато един човек е прочел само една книга т.с корана това е най опасния човек защото мисли че всичко знае.
цитирай
21. mglishev - Ние сме си добре в България,
01.05.2010 09:18
помаците и турците са направо нормални, не носят чаршафи, бизнес с тях може да се върти, говорят си нормален български, не се дупят по кръстовищата, не правят скандали, не викат "Свободата на словото да ходи в джендема" и "Шариат за Булгаристан".

Обаче по западна Европа е лудница от ислямски имигранти, които са адски нагли. В Англия, Дания и Холандия от време на време по-младите мюсюлмани ги тресва дивотията и протестират по улиците с безобразни плакати. Който иска, може да си потърси в Гугъл Изображения "Sharia for the UK", "Sharia for the Netherlands", "Freedom may go to Hell" и "God bless Hitler" - с все кавичките. Ще попадне на вбесяващи снимки от ислямски демонстрации на запад. Разбирам защо на Белгия и Франция им писва от съобразяване с непрекъснатото врънкане за права на имигрантите. Даже много ги търпят. В Пиза и Рим съм се нагледал на неприятни мюсюлманщини, каквито в България изобщо няма (дано и да не се появяват).

Повечко Ориана Фалачи трябва да се чете и по-малко да се милее за правата на ислямските имигранти. Иначе Европейският съюз някой ден ще се окаже Европейски халифат. Бурки ли? Минарета ли? Екстрадиция трябва на всички сан-папиета и яко асимилативна политика към онези, които имат гражданство в Европа. Който иска да живее в Рим, трябва да се научи да се държи като римлянин - иначе да си ходи на село (или в пустинната шатра).
цитирай
22. demokratizator - И аз съм разтревожен
01.05.2010 13:26
Не е редно един закон да се прави така, че да удря предимно една прослойка от хора, при това заради тяхната религиозност. От друга страна, съвременните европейски страни трябва да са светски, т.е. би трябвало по-скоро да забранят носенето на религиозни символи (всякакви) на обществени места. Така или иначе този белгийски закон, референдумът за минаретата в Швейцария и очакваните ограничения във Франция определено не могат да се нарекат толерантни и прогресивни. Върви се към конфронтация, която е напълно ненужна.
цитирай
23. ianchefff - абсолютно
04.05.2010 09:35
и напълно подкрепям този закон.
Дано се приеме по-бързо и в останалите европейски държави.
Както някой тук написа - повечко четене на Ориана Фалачи би било добре като начало.
цитирай
24. ianchefff - и още нещо.
04.05.2010 09:37
Да, законите в европейските държави са светски и има нужда от забрана на носене н религиозни символи.
Но от друга страна е ясно, че западната цивилизация се е иградила върху канони, обичаи, нрави или както искате ги наричайте, произлезли от християнството.
цитирай
25. tili - Хе,хе, признавам ти, Юри -
05.05.2010 13:12
добре си подбираш темите и умееш да предизвикваш дискусии. Браво!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9472703
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол