Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.05.2010 13:46 - Кирилицата –втората спирка на Ориент експрес
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 20362 Коментари: 39 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageБългарски и руски свещеници отслужиха вчера съвместна служба пред гроба на св. Константин Кирил Философ в Рим. За първи път! Признавам си, че първоначално новината хич не ми се понрави, но след като някак надмогнах прословутата си русофобия, успях да видя в събитието повече положителни, отколкото отрицателни страни. Съвсем нормално е народите, наследници на създаденото от Светите братя, да празнуват заедно пред гроба на единия от тях, а не както до сега разделени сякаш става дума за различни неща. Към службата, естествено не се присъединиха „македонски” представители, които за пореден път демонстрираха прочутия си вардарски инатлък. Божидар Димитров пък демонстрира прочутия си пишман патриотизъм, като не пропусна да се похвали, че от Руската Православна църква се съгласили „техните свещеници да пеят под ръководството на нашия владика”. Изказване, което никак не се връзва с духа на общия празник и е типично за комплексирани представители на малки и бедни нации, търсещи утеха в миналото. Смех!

Как ли обаче се смее от гроба император Михаил ІІІ Пияницата на всеки 24 май, когато около тленните останки на неговия пратеник се събират наследниците на онези варвари, които Източната Римска империя все пак успя да покръсти и да постави под своето културно влияние. Именно това влияние в основата, на което стоят Православието и „славянската” писменост ни отделя от останалата част от Европа в продължение на векове.

В продължение на векове за Византия е била стратегическа цел да попречи на все по-набиращото сила папство и „подопечените” му държави да установят контрол върху езичниците. Това можело да стане по два взаимно помагащи си начина. Славяните да приемат християнството от Константинопол, а не от Рим и те да ползват собствена писменост, различна от латинската. И макар, че по онова време разликите между Източното и Западното християнство не били стигнали теологическите висоти, които наблюдаваме векове по-късно, борбата била за църковната власт, която носела своите светски измерения. Различната писменост и проповядването на майчин език пък носели привидна самостоятелност и славянските князе с радост прегръщали тази идея. Е, не с радост, но ако трябвало да избират между два варианта...

Така Кирил и Методий се превръщат в маши на Византийската външна политика и успяват да откъснат значителни територии от западното влияние, а техните ученици довършват работата им тук във България, чиито хан вече е направил своя избор.

Та славянската писменост се оказа втората спирка на нашия Ориент експрес, след Православието, който бавно и  полека ни отдалечава от все по-цивилизоващата се Европа век след век. Право на Изток, където Магна Харта и Ренесансът са вероятности невъзможни!

Разбира се при едно щастливо стечение на обстоятелства историята можеше да протече по различен начин. Тогава нямаше да пиша горните редове, а щях да хваля Светите братя, учениците им и далновидния избор на Борис І :) Но историята е кучка, която често мени любимците си.

Иначе за общата служба -браво, ама като чуя да се говори за общославянско братство изпадам в национална параноя. Май съм чел в повече Захари Стоянов.

image




Гласувай:
17



1. haralanov - Здравей!
25.05.2010 14:03
Добър текст макар,че не с всичко написано съм съгласен.
Много ще е дълго обяснението ми,затова ще го спестя.
Четенето на Захарий Стоянов никога не е в повече..:)))
цитирай
2. ianchefff - Историята, mamkamu,
25.05.2010 14:33
е проститутка, а историците са нейните сводници.
Можеш да ме цитираш на воля.
:)))
цитирай
3. mamkamu - :)
25.05.2010 15:02
haralanov написа:
Добър текст макар,че не с всичко написано съм съгласен.
Много ще е дълго обяснението ми,затова ще го спестя.
Четенето на Захарий Стоянов никога не е в повече..:)))


Оооо, съвсем нормално да не си съгласен със всичко. Пък и описаните по-горе неща имат многобройни и спорни аспекти, които не могат да се опишат в една книга, камо ли в един пост.

За З. Стоянов си прав :)
цитирай
4. mamkamu - :)
25.05.2010 15:09
ianchefff написа:
е проститутка, а историците са нейните сводници.
Можеш да ме цитираш на воля.
:)))


Благодаря :)

Кои, обаче са клиентите?
цитирай
5. mamkamu - До andrei
25.05.2010 15:22
Поне от 18 век Руската империя винаги се е опирала на славянската патерица по отношение на политиката си в Европа. Така, че нищо ново. Завръщат се към незабравените политики, които впрочем не са прекъсвали и по времето на СССР.

В Полша (една безспорно населена със славяни страна) обаче на няколко пъти се видя че "славянското братство" е другото име на откровения империализъм, придружен с азиатски методи на управление. Чехите и словаците, също никак не обичат руснаците. И там имат какво да помнят от историята. На словенците им е през оная работа. Те винаги са се чувствали по-скоро немци, камо ли славяни. Хърватите нямат някакво особено отношение към Русия, но по-скоро гледат на нея подозрително, заради специалните и отношения с източния им съсед. Кои останахме -ние и сърбите. И двата народа си ги поналюбваме руснаците и в това е факт, който не може да се оспори.

Друг въпрос е дали ние сме славяни или не!
цитирай
6. анонимен - Продължавай да четеш. Имаш нужда.
25.05.2010 15:30
Цитирам: "във България", "със всичко", запетаите не ги броя.
цитирай
7. mamkamu - !
25.05.2010 16:01
анонимен написа:
Цитирам: "във България", "със всичко", запетаите не ги броя.


Ех! Аз да не съм редактор, бе :)
цитирай
8. анонимен - До автора
25.05.2010 16:04
С началото съм съгласен и руснаците пишат на Кирилица и може да честват нашите празници. Религията и писмеността са получили от нас, държавата им я правят други, за това съм съгласен с автора.
Относно нотката на раздразнение, че не сме католици, нищо не му пречи да стане и даже да почне да говори на латински, за да не стане протестант.
Кирил и Методий до колко са Византийский маши не знам, но писменост за даден език се прави от хора които, го познават и говорят. По лесно се колонизира народ, които учи чужд език за да разбере, евангелието , библията и т.н.
цитирай
9. анонимен - Избийте си го от главата, никога в Европа не е имало Славяни, НИКОГА
25.05.2010 16:08
Смешно ми е, много ми е смешно, когато уж Българи, защитаващи Българското, непрекъснато повтарят думата "СЛАВЯНИ". Никога в Европа не е имало Славяни, ама никога. Това си го набийте в славинизираната си чутура. Да, имаме общ корен с Руси, Украинци, Поляци и така натаък, но никой от тях не е славянин. Даже някои млади Руски историци, напоследък търсят корена си на дъното на... Северното Причерноморие. И са на прав път. А, тук в България продължаваме да плямпаме славяни, та славяни.
цитирай
10. анонимен - о неразумни юроде
25.05.2010 16:17
кой ти е дал мишка и клавитура че почна и ти да разбираш от история. Кирил и Методий са български просветители и братовчеди на цар Борис не идиоти на ибрикчийска служба
цитирай
11. tili - Да!
25.05.2010 17:23
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Славяни :(((((((( Как не!
цитирай
12. boristodorov56 - 11. анонимен
25.05.2010 17:26
О, неназвани идиоти - за история ли говорим или за идиологическа фантастика.
Братовчеди?
Това е научно откритие достойно за Димитровска награда, по-скоро Ленинска.
Ако продължаваш - ще я получиш бъди сигурен - КГБ не е оставил гладен никого.
цитирай
13. pontis - какви славяни?! Нали сме траки и свирим на тарамбука,
25.05.2010 18:28
ядем мусака и зрял боб, яздим тракийския конник, а Тангра го няма вече, да не говорим за Христос, и мразим всичко, което не се яде.
И на всичко отгоре некакви идиоти създали азбука, на която пишат у Русия, ама славяни просто изобщо няма ... Е, това верно ни идва в повече като информация за един живот.
цитирай
14. lambo - Не е Православието и Писменоста, които ни отделят от Запада
25.05.2010 19:04
Ами нашия тарикатлък, Бай-Ганьовщината, крадливоста, зависта, липсата на общо национално самосъзнание.

Такива като вас са направили невъзможно да съществува тук човек, който да се нарича просто "българин"

Винаги ровите под опашката дали тоя е комунист, или анти-комунист
А такива хора поне в БГ няма. Има само бедни и богати.

Иначе много бивши колонии в Третия свят, са приели католицизма или протестанството, заедно с латиницата, но това не ги е направило, ни най-малко по-богати. Или по напреднали.
цитирай
15. slavimirgenchev1953 - Юрий, прав си в повечето отношения. Споделям. Ако имаш време, виж тук -
25.05.2010 20:52
в два поредни постинга съм си развил тезата, макар че не съм успял да засегна всички аспекти.

http://slavimirgenchev1953.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/03/23/beda-li-e-che-sme-slaviani-i-pravoslavni-.312070
цитирай
16. raders - Смешно ми е, много ми е смешно, ко...
25.05.2010 22:09
анонимен написа:
Смешно ми е, много ми е смешно, когато уж Българи, защитаващи Българското, непрекъснато повтарят думата "СЛАВЯНИ". Никога в Европа не е имало Славяни, ама никога. Това си го набийте в славинизираната си чутура. Да, имаме общ корен с Руси, Украинци, Поляци и така натаък, но никой от тях не е славянин. Даже някои млади Руски историци, напоследък търсят корена си на дъното на... Северното Причерноморие. И са на прав път. А, тук в България продължаваме да плямпаме славяни, та славяни.


Наименованието ли ти пречи? Ами просто така са се нарекли тези племена. Те си знаят защо. И не зная защо не са те питали.
цитирай
17. cefulesteven - Същите думи, които е писал Харал...
25.05.2010 22:09
Същите думи, които е писал Хараланов ми се иска да напиша.
цитирай
18. mglishev - Ох,
25.05.2010 22:17
аз си ги харесвам кирилицата и православието. Проблемът, както винаги, не е в операционната система, а в задклавиатурното устройство (нямам предвид автора на постинга). Император Михаил наистина би могъл да се посмее. Юзърите на Cyrillic 2.2 и Orthodoxy 1.7.1 обаче масово сме си ръбове.
цитирай
19. анонимен - Кирилицата –втората спирка на Ориент експрес
25.05.2010 23:04
Още един сноб се прави на умен. Поне да беша попрочел малко история.

Когато на един ирландец обясних в какво се състои делото на св. св. Кирил и Методий, той отговори "много умно, защото аз като бях малък нищо не разбирах в цълквата" причината е латинският инат на католиците. Та затове и навсякъде са напъхали латиницата която с някои поправки и трикове се ползва даста.

какъв е смасълът да обясняваш нещо на сноб - винаги ще си остане тъп и многознаещ.
цитирай
20. анонимен - Хубаво е ,
25.05.2010 23:18
че и русите почитат заедно с нас братята Кирил и Методий.Виждам,че и други народи са започнали чествания на 24 май.Смятам,че културната ни територия е също толкова важна ,колкото и административната.
цитирай
21. siikastation - Не е хубаво да се знае цялата история ...
26.05.2010 00:03
Не е хубаво да се знае цялата история защото усещането за героизъм, уникалност и Богопосоченост се отмива като прах на дъжд.
цитирай
22. анонимен - Боже мили ...
26.05.2010 00:07
Ако има нещо по-лошо от не доучил интерпретатор на историята, това е манипулативен интерпретатор на историята. А когато са и двете накуп, Боже опази !
Нека все пак да изясним някои неща. Времето, за което авторът на постинга пише, е време на финансово и политическо дупедавство от страна на Римо-католическите папи по отношение на всеки по-силен светки владетел в Западна, а и в цяла Европа, та чак до XV век. Освещаването на славянските книги в Рим е поредното "навеждане" към силните на деня. Да наричаш себе си византиец или по- точно римлянин между V в. и XII в. е като да се наричаш американец през 50-те и 60-те години на миналия ( но не и сега ). Годишните такси на пристанищата в Константинопол и Солун тогава, са почти колкото БВП на България за една година в момента. А западнато пространство е твърде имагинерно и не в този вид, в който се привижда на нашия автор от камбанарията на третото хилядолетие. Там и тогава моралният и политически манталитет е много по-близък до ориенталския и до българския през последните шест века. Изтокът е цивилизован, а западът тепърва ще се цивилизова, както всъщност и сам си признава "mamkamu". За какво тогава говорим ? Ами за поредния национален комплексар по детски вторачен на запад ( добре е сега да гледа мнооого далеч на изток, щом се нуждае от кумири ). А неговото русофобство и славянски нихилизаъм при други обстоятелсва щях да го посъветвам да си ги сложи на едно място, но тъй като трябва да спазваме добрия тон във виртуалното пространство ще кажа, че нито едното, нито другото са ефективен инструмент в реалната политика, както което и да е друго фобство или филство.
В ранното средновековие България е имала и демографския, и генетичния, и доктринарния потенциал да бъде част от големите играчи в историята, затова е била приета за партньор от един от тогавашните фактори ( Византия ). Никой не се занимава с деца от мимамса - тогава и сега. За второто особено мисля, никой не се съмнява.
цитирай
23. siikastation - Мисията на братята даже не е визи...
26.05.2010 00:11
Мисията на братята даже не е визирала България. Просто така са се стекли обстоятелствата. Да не говорим изобщо дали са българи или не са защото надали е важно. Важното според мен е, че се ползват за помпане на самочуствие. Да не говорим също, че тяхната азбука е умряла.
цитирай
24. анонимен - 24 - май е ОБЩОСЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК
26.05.2010 09:01
Аз от 10 години насам препоръчвам този празник да стане ОБЩОСЛАВЯНСКИ празник и да се празнува във ВСИЧКИ славянски държави. Той и без другото вече се празнува в Русия, България и Румъния.
с ПОЗДРАВИ
м. тОМОВА-к.
цитирай
25. анонимен - 24 МАЙ СИ Е ОБЩОСЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК
26.05.2010 09:02
оБС. НЕ РУМЪНИЯ, А МАКЕДОНИЯ. УМОРЕНА СЪМ, ИЗВИНЯВАЙТЕ )))
м. ТОМОВА-к
цитирай
26. анонимен - ДО НЕГРАМОТНИКА ГОРЕ, ДЕТО МЕША ПАНСЛАВИЗЪМ С КОМУНИЗЪМ
26.05.2010 09:03
ДО ОНЯ ОТГОРЕ ДЕТО ПРЕИНАЧАВА "ПАНСЛАВИЗЪМА" С "КОМУНИЗЪМА".
МНОГО СИ ЗЛЕ. ЗЛЕ СИ ОРИЕНТИРАН В ХРОНОЛОГИЯТА НА ВРЕМЕТО.
ПАНСЛАВИЗЪМА Е ДВИЖЕНИЕ СЪС СТОТИЦИ ГОДИНИ ПРЕДХОЖДАЩО КОМУНИЗЪМА НА СВЕТОВНАТА АРЕНА.
И НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГО.


АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ
цитирай
27. анонимен - АБЕ ТИЯ МЛАДИТЕ НЕ ЧЕТАТ ЛИ КНИГИ
26.05.2010 09:07
АКО НЕ Е ПАНСЛАВИЗЪМА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е ОСВОБОДЕНА ДНЕС. ИМА И МАЛКА ВЕРОЯТНОСТ, НЕГРАМОТНИКА ОТГОРЕ ДЕТО ГО ПЛЮЕ, ДА СЕ Е ВЪОБЩЕ И ИЗОБЩО РОДИЛ. НАЙ-ВЕРОЯТНО БАБА МУ ДА Е ИЗНАСИЛЕНА ОТ ТУРЦИ, А ГЛАВАТА НА ДЕДО МУ - НАБУЧЕНА НА КОЛ ИЛИ ДА Е ПРОДАДЕН РОБ НА ПАЗАРА В ИСТАНБУЛ.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ВОЙНАТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1976 Г. Е ЗАПОЧНАЛА КАТО ПАНСЛАВИСТКО ДВИЖЕНИЕ ОТ СЪЖАЛЕНИЕ КЪМ УЧАСТТА НА БЪЛГАРИЯ В ГОЛЕМИТЕ РУСКИ ГРАДОВЕ, ИМА СИ ДОКУМЕНТАЦИЯ ОТ ТОВА ВРЕМЕ.

ДА ГОВОРИТЕ ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ, ЧЕ КНЯЗ ЧЕРКАСКИ Е КОМУНИСТ Е КАТО ДА ИМАТЕ СПЕРМА В ГЛАВАТА А НЕ МОЗЪК
цитирай
28. miralyub - Сийкастейшън, като каза "...
26.05.2010 09:17
Сийкастейшън, като каза "умряла"- се сетих за едни свои мисли от вчерашния ден.
Значи, точно аз не бива за злословя срещу буквичките ни, защото това съм завършила някога, друг е въпросът,че никога не го направих тясно призвание в живота си:)))... но си мислех за тях тези дни. И въпреки че безкрайно обичам 24 май- хубав пролетен празник, такъв един отличаващ ни... нещо ме гложди около него напоследък...
Ако някога ни набиваха в главите колко велико е българското четмо и писмо... колко уникални ни прави и аз по инерция мога да изкарам цяла лекция по темата, то към днешна дата въобще не е същото.
Ама погледнете- "закотвените" само на този език хора са абсолютни аутсайдери в обществото. Излезеш зад граница - никаква комуникация! Кандидатстваш за работа- без чужд език не става...
Миналата седмица коментирахме с една позната- половината курс Българска филология вече се преориентирали. Кой научил английски и вече го преподава, кой отишъл във Франция и там изкарал курс за медицинска сестра и се потопил в здравеопазването, кой сложил висшето в рамка, но за по-практично станал фризьор, хаха...
Това е положението. Нещо не отива съвсем към гордост работата:))).
Мамкаму ме впечатли с поста.
Поздравления!
цитирай
29. tina05 - Не съм съгласна с поста. Какво оз...
26.05.2010 09:31
Не съм съгласна с поста.
Какво означава "отделени от Европа", "императорът поръчал писменост на варварите"? Или непознаване на историята или общо припяване към всички онези, които се опитват да принизят народа ни.
България е част от Европа. Със своята уникалност, култура и традиции обогатява нейния облик. Кога започва Ренесансът в Европа? До тогава какво е било? А векове по-рано българите са развивали своята култура и познания за света...
И да - Кирил и Методий имат българска кръв и ние трябва да се гордеем с това и да ги почитаме.
Не мога да повярвам, че все още има българи, които смятат народа си за варварски и дивашки.
цитирай
30. анонимен - "ПАНСЛАВИЗЪМ" ,ЛИ.......ХА,ХА,ХА,!!!!!!
26.05.2010 10:09
АБЕ, №28.....кЪДЕ ,БЕШЕ ТОЗИ ПРОЧУТ "ПАНСЛАВИЗЪМ", В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 500
ГОДИНИ....А,СЕ СЕТИХА ЗА НЕГО ,КОГАТО..... РОТШИЛД,ЗАКУПИ КАВКАЗКИТЕ РАФИНЕРИИ, И ПОДТИКНА РУСКИЯ ЦАР,ДА ТРАСИРА ПЪТЯ НА ПЕТРОЛА ,ПРЕЗ :ЧЕРНО МОРЕ,ПРЕЗ ПЪРВАТА Ж.П.ЛИНИЯ ,ВАРНА -РУСЕ/ПОСТРОЕНА ВЕДНАГА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО/ ПО Р.ДУНАВ ,ДО ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА!!!!!!!
ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ЗАБРАВИХА "ПАНСЛАВИЗМА"...И ИЗБИХА ЕЛИТА НА ПОЛСКАТА НАЦИ В КАТИН, ОТ 22,000-ЧОВЕКА??!
Т.Н.,"ПАНСЛАВИЗЪМ", ЛИ Е В ОСНОВАТА НА ПРОЕКТА -"БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС"....ЗАЩОТО, НА ТАЗГОДИШНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ В КАТЕДРАЛАТА "САН КЛЕМЕНТЕ", РУСНАЦИТЕ НОСЯТ ЗНАМЕНАТА НА ,РУСИЯ, ОНД......И....ГЪРЦИЯ!!!!
НЕ НИ ПРАВИ НА ГЛУПАЦИ .......ЧЕРВЕНА ОТРЕПКО!
ЗНАЕМ ДОРИ,КАК СА ВИ ВЪРЗАНИ ....ЖИЧКИТЕ В ЧЕРВЕНИТЕ ВИ,МОЗЪЧЕТА....!!!!
цитирай
31. luben - Отново
26.05.2010 10:10
чудесна статия и хубави анализи. Само с едно внушение не съм особено съгласен - това за изостаналостта на Изтока транспонирано от онези към наши дни. Да не уточнявам точно (щото вероятно ще сгреша) до кога, но примерно до към 9-10 век Северна/Западна Европа е била гледана като дивашка и неграмотна сравнена с Византия и Изтока (има и подходящи цитати за това, но не са ми под ръка). Чак след 10-11 век тенденцията се променя - при това бавно. Чак от 13-14 век нататък политико-икономическито изоставяне на Изтока/Юга става по-отчетливо. Иначе е ясно, че Русия се стреми дълго време да подражава, а после да изземе функциите/ролята на Византия (даже си присвояват двуглавия орел като държавен герб), но пък вече Византия не е онази Византия, а Западът работи и дава права, докато в Русия има истинско робство на селяните, непознато на Балканите въпреки твърденията на днешни промити мозъци по тази тема (ама тази тема за робството сме я дъвкали, та да не се повтаряме).

И още нещо във връзка с твоя коментар 6 - за разлика от нас, сърбите нито имат паметници на руснаците, нито са готови да ги сложат преди своите национални интереси - нещо, което пък е характерно за огромен процент от нашего брата - даже и по-горе има крещяши доказателства за това. Сърбите винаги са използвали умело "славянството" в своята политика да ползват Русия в своя полза, когато великите сили са преговаряли за нещо. А когато Русия нещо не им отърва - тотален игнор. А у нас това си е свещенна крава. За телетата, разбира се :)
цитирай
32. анонимен - Има интересни факти...в Историята на "ПАНСЛАВИЗМА"!
26.05.2010 10:53
ИЗОБЩО ,НЕ РАЗБИРАМ ,НЯКОИ НЕЩА:
1/Как "крепостна" Русия ,е освободила "робска"-България...след ,като българите са имали право на собственост и свободно движение в Турската империя и в чужбина, докато руските "крепостници"- са си роби ,/чиста проба/ без право на собственост и право на придвижване ,дори в рамките ,на Руската империя??!
2/Защо след ,като са "освободители",руските войски остават близо 4-год.,като "окупационни войски" в България,....та се налага с Берлинския Договор,тази окупация,да бъде прекратена и руснаците "официално ", да напуснат България!!
3/Защо ,никъде не се споменава ,че след Априлската епопея, Турция ,притисната от Западните сили, официално гласува "АВТОНОМИЯ", на
Босна ,Хърватско и.....България/м.декември-1876-г./Сан Стефанския "договор за примирие"....в същност пак дава ,АВТОНОМИЯ на Южна България/Изт.Румелия/, та се налага "Обединението"-срещу ,която Русия е била- "Против"!/З.Стоянов/
цитирай
33. анонимен - ДЕДО ЛИБЕН
26.05.2010 10:54
Аз предлагам всички народи да празнуват и то през цялото време.
Само се дърляме, а животът си тече.
цитирай
34. анонимен - Славяни-другото име на траките
26.05.2010 10:57
Пантракизма е новата мода в Русия. Докато българите търсят корените си в Иран, руснаците ровят където трябва - около Черно море. Току виж, открили ги по нашите земи. А ние в това време ще блеем по Хиндокуш...
цитирай
35. анонимен - Изумен към автора: вероятно си мислиш, че си интересен, но думите ти са пълни...
26.05.2010 11:36
...с фалшификации на историята, но най-вече, с фалшиви интерпретации на исторически факти.
1. Няма такова животно като "славяни", "славянски князе" и най-вече "славянски народи". Те са "създадени" чак в края на ХVІІІ в. от Павел Шафарик и един негов авер - чехи, за да намерят основи на прохождащото си национално възраждане, с което поставили основите на Панславянската теория, вече доста дискредитирана
2. Изобщо не е вярно, че Кирил и Методий (респективно техните ученици) били дали четмо и писмо на Българите. Ти какво си мислиш, че преди 860 г. не е имало административни документи, договори, списъци, история и книги ли? Много се лъжеш, тук книжовници има доста преди светите братя и техните ученици. При това и са формирали с времето Кирилицата, за която Кирил и Методий може и да не са били чули по онова време. Както е и една голяма лъжа, че християнството е дошло у нас през 865 г. Тук християните са още от самото начало на Християнството. Прочети Е. Георгиев, Нашето Аз, Буки, Веди, Народна просвета, София 1981.
3. Очевидно не ти е известно, че България разбива двуполюсния политически модел в Европа - Рим (Германска империя)-Константинопол(Византия), създавайки Трети полюс - Велики Преслав(Българска империя), която създадава самостойна култура, която с много превишава фантомния принос на някакви си 2 (уж)"първоапостоли" или "първоучители". Същата тази писменост и култура не може да се създаде в рамките на едно поколение, а е започнала изграждането си много преди Кирил и Методий и учениците им, и е продължила много след тях. Същата тази култура ляга в основата на културите (литература, писменост, религия) на Русия, Украйна, Влахо-Румъния, Сърбия, Македония. Но това не е измисления фантом "славянска" култура, а е Българска средновековна култура, за която и Византия, и Европа, и Русия нямат никакъв интерес да признават, че е съществувала.
Така че, недей просто да се правиш на интересен, а прочети малко повече и дай си сметка, какво е посланието ти - за България или срещу
цитирай
36. siikastation - Не говоря за това Мира. Евреите си ...
26.05.2010 11:49
Не говоря за това Мира. Евреите си имат ченгелите, гърците също някакви подобни, но не им пречи да участват активно в света. Мисълта ми е, че празнуваме Кирил и Методии, а Климент Охридски все остава в сянка. Братята сме си ги пришили с дебели бели конци. Те нито са писали за нас глаголицата си, нито пък са я разпространявали тук но са станали някак случайно мегазвезди.
цитирай
37. miralyub - Не говоря за това Мира. Евреите си ...
26.05.2010 12:01
siikastation написа:
Не говоря за това Мира. Евреите си имат ченгелите, гърците също някакви подобни, но не им пречи да участват активно в света. Мисълта ми е, че празнуваме Кирил и Методии, а Климент Охридски все остава в сянка. Братята сме си ги пришили с дебели бели конци. Те нито са писали за нас глаголицата си, нито пък са я разпространявали тук но са станали някак случайно мегазвезди.


Историята се препрочита - не се знае след време как ще бъдат погледнати нещата.
Фаворизирането на едно или друго събитие или личност винаги е целево- изиграва ролята си- наричат я историческа обикновено, и се измества от друго:))).

цитирай
38. анонимен - Ти живееш със "знанията&q...
26.05.2010 12:13
Ти живееш със "знанията" по история от XIX век, драги. Попочети малко, преди да се излагаш като кифладжия с разни смешки като ханове, ханджийки, Свети братя и прочие.
цитирай
39. denijane - И защо
26.05.2010 12:40
пък да е по-добре за нас да ползваме латиница, при положение, че тя изобщо не е пригодена за нашия език? Ние си имаме характерни звуци и съответно букви, които те нямат. Или може би и езикът трябваше да си забравим и всичко щеше да бъде наред? И кои са тия славянски князе?

Не знам какво точно очакваш да се случи ако ние бяхме католици, а не православни. Пак щяхме да сме под робство, пак щяхме да сме вечно прецакани. Ако бяхме останали себе си. Ако се бяхме асимилирали, като малтийците може би щеше да е друго. Но така или иначе, те не се страхуват от нашия език, страхуват се от кръвта ни. А тя може да се промени само по един начин и той никога не е приятен.

Според мен това решение на цар Борис е било много добро. По много причини. Вярно, една религия ориентирана към женското начало щеше по-добре да ни пасне на духа, но и така може.
цитирай
40. анонимен - mrusni slavianofILI
26.05.2010 14:29
KOGA SHTE 4UEME I VIDIME 24 MAI DA BUDE NARE4EN S ISTINSKOTO SI IME, A IMENNO .DNES 24 MAI E DEN NA BULGARSKATA PISMENNOST, KULTURA I PROSFETA.SRAM I POZOR SE SIPE VURHU BULGARIA I BULGARITE OT TAZI IZMISLENA RUSKA DUMA ,,SLAVIANI,,KOQTO NIAMA NISHTO OB6TO S ISTINSKOTO IME SLOVENE. KAKTO OTETS PAISI TAKA I V MINALOTO NIKOI NE E NAPISAL DUMATA ,,SLAVIANI,,A SLOVENI KOQTO E BULGARSA I IMA OPREDELENIETO ZA HRISTIANI A NE ZA ETNOST. BIBLIATA NI U4I,4E V NA4ALOTO BE SLOVOTO I SLOVOTO E HRISTOS I OT TAM SLOVENI SIRE4 HRISTIANI IZVINQVAM SE LATINSKQ,PI6A VI OT ESPAÑA.BOG DA BUDE S BULGARITE I OSVETI S ISTINATA VSI4KI.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460827
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол