Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.05.2010 14:32 - Женски пазар и ефектът на счупения прозорец
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 16878 Коментари: 34 Гласове:
26

Последна промяна: 31.05.2010 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миналата седмица група софиянци живеещи около Женски пазар, обединени под заглавието  „Граждански инициативен комитет Възраждане” се появиха из новините с искането за спешното преустройство на този район в центъра на столицата.

Едва ли има българин, който да не знае що за място е това Женски пазар и едва ли има софиянец, който да не изпитва срам от наличието на тази клоака в сърцето на града му. Мърсотията е навсякъде, прилепнала плътно по тротоарите, сергиите, сградите и душите на хората. Не можеш с нож да я изстъргаш!

Първото впечатление, когато навлезеш на пазара е сякаш си се преместил във времето и пространството. Във времето поне 200 години назад, в пространството –поне 2000 километра на изток. Или юг, все тая.

На един чужденец това място ще му се стори екзотично и някак автентично. С всичките провикващи се търговци, всеки хвалещ своята стока. С ориенталския вид на повечето хора зад сергиите. С малките запуснати кръчмета, където можеш да срещнеш екземпляри оживели сякаш от разказите на Чудомир и да изпиеш една голяма за лев и петдесет. С неделната чаршия, където младите турци, наизлизат на групи с новите си дрехи, за да се срещнат с момите от тяхната кръв. С покритите с найлон и всевъзможни плоскости сергии, които могат да се срещнат единствено на юг от Сахара... Въобще –екзотика.

Чувството за екзотика обаче бързо ще се изпари у чужденеца, след като му продадат без право на избор седем-осемстотин грама домати за кило и след направения протест от негова страна бъде набит от екзотичните продавачи, а след изпитата екзотична ракия се озове натровен в Пирогов, където ще получи екзотична медицинска помощ, но това е тема на друг разговор.

Екзотиката едва ли може да споходи и коренните обитатели на квартала (сред които съм и аз), които от година на година все повече оредяват, отстъпвайки пред селяндурщината и престъпността. Районът все повече се запълва с хора прииждащи от всички краища на България, носещи със себе си навици и привички, тъй чужди на местните. В това няма нищо лошо, но когато обстановката се криминализира все повече, нещата стават нетъпрпими. Когато мястото на боклуците се оказва, че е по земята вместо в кофите, а лъжата и измамата се превръщат в достойнство. Имаме примери със световни градове, където държавата е изпуснала нещата от контрол и цели райони се превръщат в гета, които трудно после могат да бъдат върнати в ритъма на нормалния живот.

Едно от нещата, които може да направи общината е най-сетне да задейства одобрения от нея проект за реконструкция и да придаде на района вид, достоен за центъра на една европейска столица. С премахването на пазара, ще бъдат премахнати и източниците за припечелване за повечето от пришълците и те постепенно ще напуснат района, с което криминогенната обстановка ще се уталожи до известна степен. Може да бъде обособена малка част отново като тържище, но само за дребни производители, които да бъдат следени строго за подържането на хигиена и ред.

Скоро някъде четох за т. нар. „ефект на счупения прозорец”. Когато някой от прозорците на дадена сграда бива счупен и не бъде сменен бързо, вероятността другите стъкла да последват съдбата му е много голяма. После последват обири, замърсявания, вандалщини. Скоро сградата ще бъде последвана от съседните на улицата, после цялата улица, после квартала. Счупения прозорец дава ясен сигнал, че хаосът е разрешен.

Та първите прозорци на сградата наречена „Женски пазар” отдавна са счупени и вътре е осрано отвсякъде. Само от общината зависи дали ще постави днес нови стъкла и ще сложи край на безредието, което бавно пълзи към съседните къщи.

А до „Московска” са три спирки с трамвая!



Ако желаете да подпишете петицията на Граждански инициативен комитет „Възраждане” можете да го направите тук:

http://bgpetition.com/jenski_pazar/index.html






Гласувай:
26



1. edinman - Предполагам знаеш
31.05.2010 15:06
колко маймунки седят на клона наречен-"Пазари Възраждане ЕАД" и чакат всеки месец своят пай.....На него е огромна армия от административни плъхове,имат си
борд на директорите,имат си и алчноста и лакомията...С две думи-добре смазана машина за корупция !Ще има голям отпор,но какво пък-това петно е крайно време да се премахне от центъра на един европейски град!
цитирай
2. mamkamu - До edinman
31.05.2010 15:56
Не знам колко се, но предполагам, че са завиден брой. Те наистина имат интереса материален да се запази положението. Интересът на живущите обаче е и обществен интерес и се надявам да надделее. Не че съм голям оптимист де :)
цитирай
3. анонимен - В малк грешка си
31.05.2010 16:15
Скоро някъде четох за т. нар. „ефект на счупения прозорец”. Когато някой от прозорците на дадена сграда бива счупен и не бъде сменен бързо, вероятността другите стъкла да последват съдбата му е много голяма.
++++
Всъщност, става дума за съвсем различно нещо. Накратко казано, тези които сега чупят прозорци, след години ще крадат, убиват и т.н. Лечението е просто: жестоки наказания и за най дребните нарушения на реда. Джулиани, след като става кмет на Ню Йорк, прилага тази теория и в рамките на няколко години Ню Йорк се превръща от столица на престъпността,в най-безопасния град.
цитирай
4. mamkamu - До анон. 3
31.05.2010 16:46
Не, не аз съм в грешка! Прочети нещо за създателите на теорията и какво те са имали предвид, а не ти!

В нюйоркското метро три години трили графитите, преди да започнат да се борят срещу гратисчиите. И нали се сещаш защо? Заради средата...
цитирай
5. анонимен - Най-големите
31.05.2010 17:32
лакомници и лумпени на прехода са свързани с т.нар. "Звено Общински пазари". Такава корупция има, че не се знае кой с кого и как е свързан и навързан.
Що се отнася до Женския пазар, той не прави изключение, но е исторически в някакъв смисъл. Трудно ще бъде да се махне изцяло.
А ефектът на счупения прозорец бе приложен от кмета на Ню Йорк Джулиани преди години и с голям ефект.
цитирай
6. анонимен - Подписвам с две ръце!!!!!!!
31.05.2010 18:02
Подписвам с две ръце!!!!!!!
цитирай
7. анонимен - Нали не се заблуждаваш, че с ентусиазма на група страдащи от ефекта
31.05.2010 18:03
"софиялизация" на българското общество ще успееш да се пребориш с интересите и парите вливащи се в определени джобове от настоящето статукво. Защото селяндурщината и престъпността отдавна изпълват софийските улици, а и "сай роменге" никога не са си падали по спазването на реда и правилата.

Преди няколко години се нагледах как багери и камиони унищожаваха реките ни и най-вече изгражданата с години поливна и водоснабдителна инфраструктура. Надявах се, че някъде нечие сърце ще потрепне - забрави! Ботевата истина отпреди стотина години за патриотизма е все по-страшно истинска и всеобхватна. И как се затварят очи и запушват уши при аргумента на 20-25-30 лв доставна цена на кубик франко бетоновата джунгла по София, морето или планинските курорти срещу мижавите разходи от 2-3 лева за да се изкопае готовата стока/материал. В едно по-друго общество му викаха "нищо лично, просто бизнес", докато далеч по-малко словоохотливия, но също така прагматичен нашенец винаги се е аргументирал с простото "далавера".

Страхувам се, че това е "бита кауза" и ти остава единствено да постъпиш по нашенски - т.е. да се спасиш самосиндикално в добре познатия на всички ни стил.

Мога само да ти пожелая успех, защото въпросът "къде" е не по-малко сложен и труден за решаване.

цитирай
8. svoboda64 - Моята присъда е да ... "се изрине" :)
31.05.2010 18:16
Никога не съм се чувствала уютно на т.нар. женски пазар, нито съм се прехласвала по прелестите му на "най-евтин" :)))
Междувпрочем, никой друг пазар няма толкова голям контингент от "цигани-търговци" с цялата палитра от стоки, които могат да продават :) И моля ви, не ме обвинявайте в "расизъм", защото това не е смисълът на "филипиката" :)
цитирай
9. анонимен - Теорията.
31.05.2010 19:02
Broken Windows
The police and neighborhood safety
By George L. Kelling and James Q. Wilson

(MARCH 1982 ATLANTIC MAGAZINE)

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/03/broken-windows/4465/1/
цитирай
10. анонимен - ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС:
31.05.2010 20:45
ЗАЩО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ,БЕ...??? НАЛИ ИСКАХТЕ "НАРОДНА ВЛАСТ"?
ЕТО ВИ Я!!!!!! ТОВА ,ЧЕ НАРОДА Е ТЪП И ПРОСТ.....НЕ Е ,НЕГОВА ВИНА!!!
ОПРЕДЕЛЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
КОЛКОТО ,ДО...."МОСКОВСКА"....ТО, ОТ ТАМ ИДВАТ НЕЩАТА...!!!
..И В ПРЕКИЯ ,.... И В ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ!
цитирай
11. анонимен - Така ли?
31.05.2010 22:38
А кой е виновен, че някой е тъп и прост?! Само той е виновен за умствената си нищета... Стига да има избор.
цитирай
12. анонимен - Ам чи дйе га тоз женски пазар?
31.05.2010 22:50
Защо трябва да няма българин, който да не знае що за място е това? Кой да дирим там? У наше село пазарите са си арни :) Поздрави от чиста провинция на софийенците, пардон - "столичани" :)
цитирай
13. анонимен - какъв народ бе?
31.05.2010 23:40
анонимен написа:
ЗАЩО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ,БЕ...??? НАЛИ ИСКАХТЕ "НАРОДНА ВЛАСТ"?
ЕТО ВИ Я!!!!!! ТОВА ,ЧЕ НАРОДА Е ТЪП И ПРОСТ.....НЕ Е ,НЕГОВА ВИНА!!!
ОПРЕДЕЛЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
КОЛКОТО ,ДО...."МОСКОВСКА"....ТО, ОТ ТАМ ИДВАТ НЕЩАТА...!!!
..И В ПРЕКИЯ ,.... И В ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ!


тоя ли дето се довлече от селата и сере по софийските улици така, както е срал в двора си, защото не е видял нещо по-добро? майната ти, заради такива сигани, турци, араби и селяни, моя приятелка живееща от поколения на Симеон си продаде апартамента и отиде в Люлин. и знаеш ли кой го купи, някакви смръдльовци от село Кости. Ти знаеш ли къде е Кости? защото аз не знам...

мамкаму, извинявай за резкия тон:(
цитирай
14. raylight - Предлагам
31.05.2010 23:50
да направим блог-вълна на тази тема
цитирай
15. mglishev - Евалла, комши,
01.06.2010 00:33
добре си го списал, а файда ще има ли? От акцията, имам предвид.
цитирай
16. jedi - Говори ми...
01.06.2010 01:55
Аз също съм в махалата от 20 и кусур години. Та даже и първото ми училище беше на самия пазар.
Преди около месец един съсед ми връчи някаква подписка за същото нещо - подписах я без много да му мисля - макар и с думите: "абе, прекалено е хубаво, за да стане, но надеждата крепи...".
Преди проблемите се въртяха около бездомните кучета, но напоследък май те са по-малкият проблем. Нещо много зачестиха тумбите мангали. Ходят по улицата и крещят без да им пука - все едно са си у тях. Бият се, гонят се, а хората притичкват бързо по тротоарите като по време на бомбардировка.
Аз самият не съм стъпвал на пазара, за да купя каквото и да било(да са живи и здрави "Халите") от сума време. И нямам и намерение да стъпвам там - освен мизерията и фалшивите търговци, е и пълно с контрабандисти на цигари и дилъри.
Ако не се вземат мерки, гетото е в кърпа вързано.

Та, с много думи исках да кажа, че подписвам всичко!
цитирай
17. nakom - хайде глупости-пазара крив
01.06.2010 09:10
Една прилична част от детството ми мина там, съвсем наблизо- на Кирил и Методи, даже съм учил в училището до пазара (като jedi).
Липсата на власт, на адекватно държание от страна на гражданите и реакция от страна на полицията.Това е проблема.А по-голямият проблем, е овчедушното население на столицата, което гласува като тапири - за антикомунизма във всичките му мутренски измерения.А този пазар е просто прекрасно огледало на българската душа- интересчийство потънало в мръсотия, защото е прекалено загрижено за собственият си задник.
цитирай
18. анонимен - ТИХО И СПОКОЙНО ...КАТО НА ГРОБИЩЕ!
01.06.2010 09:39
ПРАВ СИ №17!!! ПО ВРЕМЕТО НА" КОМУНИЗъМА", НА ПАЗАРА БЕШЕ ХУБАВО И ТИХО ....
ЩОТО НА ПАЗАРА ,НЯМАШЕ НИЩО!! ИМАШЕ 10-15 ЩАНДА НА ТКЗС, И НЯКОЙ БАНИЧАР ИЛИ СЕМКАДЖИЯ, С РАЗРЕШИТЕЛНО ОТ МИЛИЦИЯТА И ДС!
БЕШЕ ,ТИХО И СПОКОЙНО ,КАТО НА ГРОБИЩЕ!!!
цитирай
19. анонимен - ИСТИНАТА ЗА "ЖЕНСКИЯ ПАЗАР"
01.06.2010 09:48
СЕГА НА Ж.ПАЗАР Е ГЪМЖИЛО И ИМА ВСИЧКО!!!
НЯМА ОБАЧЕ ...РЕД И ПРАВИЛА!!!
ТОВА Е ,ЕСТЕСТВЕНО-КАКВО ИСКАТЕ ОТ ЕДИН "БОРД" НА ПАЗАРИТЕ, В КОЙТО ЧЛЕНОВЕТЕ/БИВШИ ПАРТИЙНИ ВЕЛМОЖИ/ ПОЛУЧАВАТ 3000-5000лв.,ОТДЕЛНО ВЗИМАТ РУШВЕТ ЗА ВСЯКА СЕРГИЯ ???!
НА ТЯХ ВСИЧКО ДРУГО ИМ И НЕОБХОДИМО ....САМО НЕ,РЕД И ЗАКОННОСТ!!!!!
ЗА ДА СИ ГУШАТ....КАТО В ДОБРОТО СТАРО "КОМУНИСТИЧЕСКО"ВРЕМЕНЦЕ!
цитирай
20. анонимен - СЕГА ....Е ЯКО ЦИЦАНЕ....ОТ ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА!
01.06.2010 09:54
ПОНЕ ДА БЕШЕ ЧАСТЕН, ТОЗИ ПАЗАР-ЗА ДА СЕ ЗНАЕ ,КОЙ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ И ТАКСИТЕ, НА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ!!!
СЕГА-НИТО ДАНЪЦИ ,НИТО ПЕЧАЛБА ЗА БЮДЖЕТА!!!
САМО....... ЯКО ЦИЦАНЕ И ГУШЕНЕ ,ЗА ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА СМЕТКА!!!
цитирай
21. анонимен - Не знам защо е голямото мислене в ...
01.06.2010 10:11
Не знам защо е голямото мислене в общината, намирисва на "чакаме правилния човек да го поиска" За две години докато е бил по съдебни зали проекта, от Московска трябваше да имат ясна идея кой и за колко време ще изпълни проекта. На практика управлението не сменяно в общината, Фъндъкова продължи политиката дори с о-голямо мнозинство. Сигурно е сладка една 25 год. концесия на паркинги и търговски площи в центъра на София поне колкото един МОЛ, та е трудно да се избере КОЙ да го вземе. Във Виена миналата седм. Диков каза един срок, че догодина почва , но това се говори от 5 год. ...
цитирай
22. rpatel - А той пазаря сега все пак изглежда ...
01.06.2010 10:26
А той пазаря сега все пак изглежда малко по прилично, да знаеш преди 20 години какво чудо беше. А и не само пазаря. Преди да оправят градинката пред Банята там си беше свърталище на всякакви отблъскващи типове. Ами Халите, бяха си просто една избушена и сграда. Изобщо леко го пооблагородиха квартала през последните 10-15 години. Преди това си беше направо отврат. Кал, мръсотия, цигания, пълно с араби и турци (някой дори си бяха с чалми) и изобщо ще решиш, че не си в София, а в някоя арабска държава, при това бедна. Защото освен всичко друго беше и зарито с боклук! А ми се налагаше да ходя там 3 пъти седмично! Една от сградите на Алианса май още си е там на Мария Луиза. И за това ме водеха и ме взимаха. Просто мама се притесняваше да ме остави да се разхождам сама в този квартал дори и през деня. И за това добре го помня. Сега изглежда почти нормално на фона на това, което беше.
цитирай
23. анонимен - Пазарът-Тома
01.06.2010 13:05
Проблемите в региона са много и са изключително навързани. Оставям настрана корупцията на "Пазари-Възраждане", мудността в администрацията и кариеризма в Общината.
Какъв е ефектът от всичко - закри се 13-то училище, едно от най-старите в София. Защо - защото нямало ученици. Ами как да има в такъв квартал?
След това може да се закрие и църквата, защото е пълно с турци и за нея сигурно няма да има вярващи, така ли?
Много от сградите там са красиви, орнаментирани, по-стари от деветосептемврийските комуналки и панелки. Но това не си личи, защото са мръсни и запуснати. Пак заради пазара. Поради всичко това падат и цените на недвижимото имущество в целия квартал. Затова се и заселват с такава сган. Или се рушат. Вместо да се реставрират постройките, да се остави квартал на 5 минути от центъра да заприлича на нещо средно между бунище и ориенталско тържище ли?
Както е тръгнало да се решава моментната ситуация, без дългосрочен план, без далновидна визия за проблема (защото затварянето на училището е точно това - начало на верижна реакция), нищо чудно и така да стане. А проектът ще си виси одобрен в Столична община, докато гетото не залее целия град.
ПП: №12: Оценявам лекия ти провинциален комплекс, който се съдържа в злорадството ти, но позволи ми да ти обърна внимание на простичкия факт, че София стана толкова мръсна и пренаселена, паралелно с опустяването и "изчистването" на селата. Затова обръщението ти "софиянци" и "столичани", по-скоро би трявбало да бъде "съселяни" или "съпровинциалисти", или нещо от този род. Софиянците в София са/сме малцинство.
цитирай
24. анонимен - Много скъп даже
01.06.2010 15:08
Кой е казал ,че е най евтин?На пръв поглед,като погледнеш цените,е евтино,но като си отвориш торбата и видиш половината изгнила стока-къде е евтиното.Отдавна вече не пазарувам там.Дори медът е фалшив.
цитирай
25. анонимен - Вече ,....София е България!
01.06.2010 18:03
ЩОМ ЧИНОВНИЧЕСТВОТО,ЧАНТАДЖИЙСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА В СТРАНАТА СА ОСНОВНАТА ПРОФЕСИЯ.....ЗНАЧИ:... СЕЛАТА И МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ ,СА БЕЗМИСЛЕНИ И НЕНУЖНИ!!!
КОЛКО МУ Е ,ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!!
АЙДЕ,....ВСИЧКИ У СОФИЯ!!
цитирай
26. анонимен - Ами протестирайте бе льохми - все ...
01.06.2010 18:29
Ами протестирайте бе льохми - все провинцията ви крива, на крива ракета и космоса и е виновен, седите и се плюнчите по цял ден като некви пенсионери, всеки има право да живее и си купи апартамент където може да си позволи, живеем в демокрация и ако нещо не ви отърва - протестирайте !!! Само че срещу какво?? Не е незаконно да си селянин, нито циганин, нито да си купиш апартамен в София, трябва да излезете на протест срещу простотията, но за съжаление тя е навсякъде - елате по малките градове да видите какъв ужас е - началото на края започна ...
цитирай
27. анонимен - Тома
02.06.2010 08:42
№26: Така е, всеки има право да си купи апартамент където може. Въпросът далеч не е в това. Има специалисти, които нямат реализация в провинцията и идват да вършат интелектуален труд в големите градове. Повечето обаче ги мързи да учат, обаче също така ги мързи да развъртят мотиката и идват като бармани, сервитьори, продавачи, общи работници и т.н. на смешни заплати, само да са в града, благодарение, на което земеделието запада с главоломна скорост. Което обаче не им пречи на тези същите, като влязат в магазина, да започнат на висок глас да се тюхкат, че доматите били турски и въобще я нямало вече хубавата българска продукция.
И да, знам, че условията за земеделие са тежки, но все трябва да се започне отнякъде. А и не мисля, че са много по-тежки от това, да си зарежат обработваемата земя да стане на стърнище, за да плащат наем и да купуват по-скъпа храна, само и само за да се нарекат софиянци.
Колкото до протестите - би звучало логично, нали? Само че хората отдавна вече са крайно апатични и негативно настроени към протести. Някакво овчедушие и летаргия, типични признаци за липсата на гражданско общество. И това, без да споменавам многото джавкащи маргинали, които опорочиха ред смислени протести и наистина отблъснаха хората от тази дейност, дори когато е за справедлива кауза.
цитирай
28. damnation - подкрепям ви, макар и да намирам ...
02.06.2010 13:40
подкрепям ви, макар и да намирам някакъв чар в женския пазар, може би защото не живея чак толкова близо
цитирай
29. анонимен - пагубното влияние на женския пазар в настоящия му вид върху училищата в района
04.06.2010 17:13
Едно от най-старите училища в София 13-то у-ще "св.св.Кирил и Методи" се е превърнало в убежище на малолетни от малцинствата,за които няма правила ,няма закони.Издевателствата над учителите са не ежедневни,а ежечасни.Ръководството на училището и малкото постоянни учители не се обаждат,за да си пазят работните места.Опасявам се,че всеки момент в това "училище"може да се случи нещо страшно.
цитирай
30. анонимен - "КАТО ЕДНО ВРЕМЕ"
29.06.2010 11:21
Нямам предвид носталгичното звучене на тази реплика, а очевадната корупция на Женски пазар. На няколко пъти засичам едри момченца, които минават до щандовете и дават нареждания на продавачите какви цени да слагат на стоката си. Дори ми се случи веднъж да отида по-рано и още продавачите не знаеха цената. Това ме навежда на мисълта, че всички сергии са разпределени между не повече от 3,4 търговеца/вносители /прекупвачи на стока, които зареждат щандовете и контролират цените. Така например една жена от която пазарувахме през зимата едни от най-вкусните домати / обявени като български, но бяха внесени от Гърция /сега два месеца ще продава пъпеши. Цените на пазара не са изгодни за потребителя и е видимо споразумение между наематеите на щандовете. Какво ти дават - обслужване, качествена стока, разнообразие или нещо другo
цитирай
31. анонимен - ДЕН - НЕ НА ЖЕНСКИ ПАЗАР!!!
29.06.2010 11:26
МИСЛЯ, ЧЕ ИМА МНОГО ХОРА, КОИТО ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЕДИН ТАКЪВ НЕ ПАЗАРЕН ДЕН.
МНОГО ОТ НАС СА СЕ "ОПАРИЛИ" ОТ "ЛЮБЕЗНИ" ТЪРГОВЦИ И "КАЧЕСТВЕНА СТОКА".
ДОБЪР ДЕН ЗА ТАКЪВ ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗСИЛИЕТО НА ОБЩИНАТА Е КОГАТО Е ПРАЗНИКА НА ОБЩИНАТА. КАКВО МИСЛИТЕ?
цитирай
32. анонимен - jenski pazar
04.12.2010 10:22
pazara moje da se podobri tochno za edna sedmica stiga da iska obshtinata iupravata na pazara, no niakoi ima izgoda ot tova-pomislete.nekorektnite targovci mogat da se otstraniat za nula vreme,...da ama ne zashtoto povecheto jivushti okolo pazara vzimat naemi ot mazeta i kvartiri.i edin vapros kam vsichki ...kogato obshinata butna niakolko paviliona pred gradinkata po sredata na pazara i ostanaha mnogo targovci bez roabota kakvo napravi s tazi glupava gradinka koiato ne se polivashe ot obshtinskite rabotnici i trevata izgoria ot jegite zashtoto niama napoitelni kranove..vsichko beshe kumoflash za lapne niakoi golemite pari za preustroistvoto.razberete sami ili obshtinata da kaje kolko pari se hvarliha na viatara ili na niakoi v djoba...taka shte stane i s noviat proekt ...niakoi shte lapat golemite pari a drugi shte ahkat i ohkat e nali imame pari v izlishak za remonti a ne za bolnite za pensionerite i za maikite............
цитирай
33. анонимен - jenski pazar
04.12.2010 10:42
vsichki vijte gospojata s ochilata koiato se kazva krasimira i vzima golemi naemi ot niakolko magazina .pitam se dali deklarira tocno istinskiat naem koito vzima ili prosto iska da premahne konkurenciata.zamislete se
цитирай
34. анонимен - поредната новина
06.12.2010 16:02
http://www.dnes.bg/sofia/2010/12/02/praviat-ot-jenskiia-pazar-tyrjishte-za-primer.105275#comment-newest
за пореден път има новина, че ще има ремонти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460660
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол