Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.06.2010 12:19 - Паметникът, шизофренията и Батето
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 20195 Коментари: 53 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Този паметник си стои в квартала, където съм прекарал тийнейджърските си години, още отпреди 89-та. Естествено! Прави ми впечатление, че сега е по-добре подържан отколкото по времето на комунизма. Тогава буквите не се разчитаха много, пък и някой от време на време все ги заливаше я с бира, я с вино. Сега обаче „будни граждани” са се постарали да изчистят и възстановят надписа, така че да може всеки да види, за какво става дума.

Не! Нямам нищо против съществуването на подобни паметници, но думите върху камъка някак възвръщат езикът на едно недобре забравено минало, когато враговете на комунистическата партия бяха наричани фашисти и палачи, а терористите от БКП –прогресивни дейци. Професионални!

Въпрос на светоглед, ще каже някой.

Когато обаче един нечовешки поглед към света нагло се кипри по столичните паметници, без да предизвиква поне наченки на тревога сред гражданите, то това буди тревога за морала у целия ни шизофреничен народ, който е раздвоен между истината за миналото си и собствения си душевен комфорт в настоящето. Защото много по-лесно е да нагодиш собствения си морал според постъпките в миналото си, отколкото миналото си според човешкия морал.

Затова такива паметници ще си стоят по местата, докато не станат по-древни и от Пирамидите, а българския народ е отдавна изчезнал.

А дотогава онези изкопаеми всекидневно ще ни напомнят: „Ние пак сме тук”.
image

Но това е предмет на разговор с продължение. На същата тема!


image




Тагове:   паметник,   БКП,


Гласувай:
28



1. анонимен - Наистина
15.06.2010 12:43
са професионалисти: особено в метежи, убийства, диктатури и други тури. Батето е техен логичен завършек. (((
цитирай
2. анонимен - Баце - Паметника на СА във Виена
15.06.2010 13:01
Преди повече от 10-на години бях за 5 дена във Виена на един семинар. И като "туристе - социалисте" с ограничен финансов ресурс и достатъчно време за вечерни разходки успях да походя из града. При една от обиколките попаднах на неголям парк съчетал в себе си въпросния паметник и централно разположеното пред него неголямо езеро с фонтан и светлинно шоу. Поседях 20-на минути да погледам играта на светлините, после се вторачих в паметника, издигащ се като стена зад езерото. Имаше нещо познато в него - като силует и композиция донякъде приличаше на паметниците в Борисовата градина и тази на Цар Освободител, но ... нещо не беше наред. Огледах, позамислих се и ми стана ясно защо ми е така душесмутно - беше чисто, без боклук, надписи и графити! И имаше свежи цветя!
Не съм чувал за социалистическа република Австрия. Бях там за малко и едва ли съм успял да обуя обувките на австрииците, но малко ме доядя като сравних нашенския манталитет и простотия с видяното - добро или лошо, хората уважават и почитат историческото си наследство. И успешно го съчетават с новото и обществения интерес (предопалагам, че парка, паметника и езерото с фонтана и светлините не са строени по едно и също време). Без да започват всичко от начало, с всеки нов мандат на поредното бившо или настоящо политическо недоразумение, прищевки или каквото и да било още. Да им завиди човек!
цитирай
3. mamkamu - :)
15.06.2010 13:13
parasol написа:
са професионалисти: особено в метежи, убийства, диктатури и други тури. Батето е техен логичен завършек. (((


Да Батето е идеалният пример, колко път са извървяли комунистите.

От Маркс до Славков :)
цитирай
4. mamkamu - До анон.2
15.06.2010 13:19
Всъщност, аз тук не повдигам въпроса за съществуването или на на тези паметници. Аз говоря за архаичния език на омразата, който лъха от тези "обекти" и как той ни връща доста назад.

За Австрия СА е наистина освободителка, първо от нацистите, второ от Германия ;) Това е така именно защото след това си тръгва от там. Ако руснаците бяха останали и заформили някаква австрийска соц република подобно но ГДР, австрийците едва ли щяха да са единни в отношението си към тях. Знам ли!
цитирай
5. анонимен - За анонимен - Баце - Паметника на СА във Виена
15.06.2010 14:46
"Баце", приеми наличието на този паметник като муска против уроки. Че въпросната армия не се е задържала по тия места. В Берлин също има паметник на "Съветските освободители". Освен това, австрийците си отживяха с шифрованите сметки и парите на соц. номенклатурата.
цитирай
6. haralanov - Фашисти в България през 1933..?
15.06.2010 15:01
Това е смешно!
,,Фашистки палачи,, през 1933г.в България не е имало!
И по-късно не е имало!
Истинският фашизъм е в периода след 1944г.
цитирай
7. mamkamu - Даже
15.06.2010 15:31
haralanov написа:
Фашисти в България през 1933..?

Това е смешно!
,,Фашистки палачи,, през 1933г.в България не е имало!
И по-късно не е имало!
Истинският фашизъм е в периода след 1944г.


Даже според собствената им версия за историята, 1933 е преди майския преврат, наречен от тях фашистки и се характеризира с парламентарна полудемокрация. Тук май наричат фашисти хората на Ванче Михайлов.
цитирай
8. haralanov - Комунистическата версия за историята
15.06.2010 15:52
Комунистическата версия за историята е извратена и изкривена.От богохулното,че ,,Иисус Христос е бил първият комунист,,(това сериозно написано във в.Дума) до ,,Първото в света анти-фашистко въстание през 1923г.,,...И то при положение,че Бенито Мусолини по същото това време е бил далече от затвърждаването на властта си в Италия...Тук обаче вече го громим фашизма...Как става тая работа ми е невъзможно да го проумея!
цитирай
9. injir - На нашата улица има паметна плоча на ...
15.06.2010 16:16
На нашата улица има паметна плоча на убит умишлено с куршум млад човек ,почти на толкова години. През 1998 година. Подозирам в какво се е забъркал.Мисля си, че точно това не е редно - да загиват млади хора по този начин. Нека да стоят тези плочи. Така се помни какво е било, какво се е случило и защо така е днес.
цитирай
10. boristodorov56 - Интересно?
15.06.2010 16:23
Как така зверски убит?
Точно там?
Ей така - стоеше си мирно човека и един олят до пъпа в кръв изверг уби хрисимия човечец, когато произнасяше молитвата си към Маркс?

Ей, тия хора съвсем са нямали срам!
Верно ли са били фашисти?
цитирай
11. mikino - По времето на БКП са избивали инт...
15.06.2010 16:34
По времето на БКП са избивали интелигентните и умни хора като мухи, защо не сложат паметници на всички интелектуалци, които ТЕ избиха! Ами ще ми развиват теорийки за фашизъм???
цитирай
12. анонимен - Комунистическата версия за ист...
15.06.2010 16:38
haralanov написа:
Комунистическата версия за историята е извратена и изкривена.От богохулното,че ,,Иисус Христос е бил първият комунист,,(това сериозно написано във в.Дума) до ,,Първото в света анти-фашистко въстание през 1923г.,,...И то при положение,че Бенито Мусолини по същото това време е бил далече от затвърждаването на властта си в Италия...Тук обаче вече го громим фашизма...Как става тая работа ми е невъзможно да го проумея!

Комунистическата версия на историята е доста забавна. Нашите борчаги са известни с това, че са се борили с нещо, което го е нямало. Едни са се борили с монархофашизма, други със фашизма..Трети, с феодализма. Помните ли как бяха нарекли т.н. Въстание на Ивайло? Първото в света антифеодално въстание. Приятели, представете си една такава армия, размахала плакати от вида, "Долу феодалните експлоататори! "Да живее Ивайло, нашият вожд и учител!".
Аз съм отделил място в моя блог, на тяхното тълкувание на историята. Вижте "Моето покаяние пред светлите идеи на социализЪма и комунизЪма"
цитирай
13. анонимен - Баце
15.06.2010 16:39
Наскоро прочетох последната част на Стефан Цаневите "Български хроники", разглеждаща периода 1943 - 2007 г. И преди 89-та по стечение на обстоятелствата имах някаква бегла представа какво се е случвало, но този преразказ по документи си струва усилието. Поне според мен. Не съм от най-върлите фенове на автора и си признавам, че ми бе по-впечатлителен по времето на "хепи" соц-а, но на фона на избраната селекция доморасли животописци на бивши и настоящи мутри и други разни "бизнесмени". Затова и го препоръчвам с две ръце на желаещи да четат!
Защото може и да се понаучат и интересни и малко известни факти като - депутатството на Георги Димитров в Съветския съюз; националната ни склонност към предателство, превърнала се в модел за подражание на всякакъв калибър властимащи след 9-ти септември; и как самото велико народно въстание от същата дата е осъществено благодарение ненамесата на полицията, прибрана по участъците; за заповедта на ген.Маринов от кабинета на Муравиев, тихата му дружба с комунистите и за неспоменаваната от ортодоксалната ни история, роля на въпросния генерал и увъртаници, благодарение на които Червената армия навлиза в България; за горяните, лагерите и палачите; за дебненето помежду Тато и другарите; за съветските "геолози" и други специалисти, и за изплатените на изток издръжки от страна на България; за Андрюша Карлович, куфарчетата и лакомията за забогатяване...

Не зная дали сте обръщали внимание за възрастта на хората от паметниците, но на мен ми направи впечатление, че с малки изключения, загиналите са на възраст под 25 - 30 години. Това ме навежда на мисълта за два много типични и развивани до съвършенство прийома в Партията - манипулирането и "ваденето на кестените с чужди ръце". Но тази традиция, май е по-скоро заимствана и доразвита от БКП-то, комай традициите са документирани още от времето на Княжество България, Батемберг, Петко Каравелов, Стамболов, Захари Стоянов и други потъващи в здрача на история ни държавници и радетели за българщината.
цитирай
14. анонимен - Баце
15.06.2010 16:48
Хайде, сега да не даваме и на Христа партиен билет с малък номер! Доказано няма нищо общо с БКП-то! Поискал си е човекът царството с основание, имал си е своята Голгота/"нощ на дългите ножове", оцелял благодарение на връзките си и е доживял до дълбоки старини някъде малко по на юг. А по света част от роднините още се пънат за наследството му и правото им върху него.
цитирай
15. thomas - Тоя паметник да ти е проблема ;-)
15.06.2010 17:00
Днес минах да видя какво чудо са въздигнали на пл. Гарибалди за скромната сума от 60,000 лева. Е ай'м сори, ама това ми мирише на 5000 с раздутия хонорар на великия скулптор, дето се беше съблякъл преди време гол, за да покаже, че пиратите го ограбват. Не, г-н Чапкънов, не пиратите Ви ограбват, Вие ограбвате бюджета. Или пък някой си го ограбва на Ваш гръб, естествено.
цитирай
16. ploudinperper - 15. thomas
15.06.2010 18:36
Добре, че прочетох кой е причината за кризата у нас?
Чапа!
Бог да ти е на помощ, фантомас.
цитирай
17. анонимен - ТОВА Е "НАРОДНАТА ОБИЧ", КЪМ КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ!
15.06.2010 18:51
ИЗКЕНЗАЙ СЕ НА НЕГО ,БЕ...!
КВО СЕ ЖАЛИШ ,КАТО МЛАДА НЕВЕСТА!
ЛИВНИ МУ МАЛКО ЧЕРВЕНА БОЯ ,....ЗА ЗДРАВЕ !!!
цитирай
18. анонимен - Наглост е да се говори, че не е имало фашизъм
15.06.2010 19:16
Някои ьора изпадат в крайност, като гожорят, че в България не е имало фашизъм. Сигурно ще кажат, че фашизъм въобще не е имало. А милионите убити през Втората война, особено в концлагерите от кого бяха убити? Целият свят празнува победата срещу фашизма и в България хора са се борили срещу това зло и е странно да наричаме тези хора терористи. Още повече, че нашата държава преди 1944 съвсем не беше демократична и хиляди хора дадоха живота си за една по достойно и справедливо бъдеще. Не знам по-горните писачи спомнят ли си за ужасяващата бедност през така хваления от тях период преди 1944.
цитирай
19. анонимен - ХА,ХА...ЕГАТИ ХУБАВЕЦА.....
15.06.2010 19:20
Изобщо не знаех, че тази "тотална пияница" и "прословут простак"....може да пише!!!

ТАЗИ КНИГА ,МОЖЕ ДА СЛУЖИ САМО ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ В МОЯ ДОМ.....И ТО ,АКО СТРАНИЦИТЕ Й НЕ СА ОТ ЛУКСОЗНИТЕ ИЗДАНИЯ НА ПАРТИЯТА!!!
ХЛЪЗГАВИ СА ....КАТО ПАРТИЙНАТА ИДЕОЛОГИЯ НА БКП/БСП!
ДОРИ ДА СЕ ОБЪРШЕШ,ЩЕ СЕ ОМАЖЕШ!!!
цитирай
20. анонимен - Имало е и фашизъм а е имало и идеалисти!
15.06.2010 19:24
Моят дядо (бог да го прости) беше комунист до дъното на душата си!
Бил е жертва на фашистката репресия и е вкарван и в затвора поради идеалистичната си подкрепа за комунистите. Ако някой малко по-светнат обърне внимание ще види че младежът от камъка е загинал на 26 години! Да може и да е червена манипулация но нека не забравяме че повечето от нашите деди наиситна са вярвали в комунизма като добра развноправна система която ще ги спаси от корумпираното управление на Кобургите.. разбира се комунизма никъде и никога не е бил такъв но това не означава че трябва да съдим хората които са вявали в него...
В крайна сметка след време много хора ще съдят безбожните и упаднали морално поддръжници на днешния капитализъм.. въпрос на време е историята да се повтори и да дойде "нова , по-добра система".. а старите идеали да бъдат заклеймени като тотално зло. Същото се е случвашло нееднократно - феодализъм,монархия,марксизъм,капитализъм.. времената се менят и идеалите,системите също.
цитирай
21. анонимен - Имало е, има и сега!
15.06.2010 19:49
Фашизъм в България има и сега, няма защо да си затваряме очите. Всяко незачитане на личността, агресия спрямо различните, груповите светкавични нападения над беззащитни хора - това не е ли фашизъм? Мисля, че не бива заради тъпия надпис на един паметник да отричаме очевидни неща.
цитирай
22. kass - Фашизъм?
15.06.2010 20:01
какъв фашизъм? Били сме съюзници с Германия и никакъв фашизъм не е имало. Баба ми почина на 97 години и ми е разказвала за тези времена и за разликата когато немците са били в България и после освобителите братушки, разликата между манталитета на двата народа си е личала от сто километра, като тук не говорим за политика, а за най-обикновени войници и техните нрави. Ако имаше фашисти убиващи невинни граждани как щяхме да отървен евреите си от лагерите???
цитирай
23. анонимен - poohy
15.06.2010 20:10
Не ми пречат исторически паметници. Те са знак на това какво се е случвало, защо и какво е било отношението на съвременниците. Те са просто памет.
цитирай
24. vmir - Нито фашизъм е имало, нито палачи,
15.06.2010 20:30
а БКП през 1933 година е била терористична организация. Поддържането на провокативната комунистическа трактовка е показател за това кой е заинтересован от беззаконието, произвола и противодържавността у нас. Това не е паментик, а провокация.
цитирай
25. анонимен - и все пак...
15.06.2010 20:52
колега,
прочетете все пак кои са Христо Трайков, Симеон Кавракиров, Божидар Митрев, Димитър Сурлев....



пък после може и да се развихряте на антикомунистически теми....

цитирай
26. анонимен - КОМЕНИСТИТЕ,СА ДОКАЗАНИ-КРАДЦИ И РАЗБОЙНИЦИ
15.06.2010 22:07
НЕ РАЗБИРАМ ,ЗА КАКЪВ "ФАШИЗЪМ" СЕ ГОВОРИ ТУК, СЛЕД КАТО СТАЛИН И ХИТЛЕР СИ ПОДЕЛЯТ ПОЛША ,ПО БРАТСКИ И РУСНАЦИТЕ ОТ НКВД, ИЗБИВАТ ЦВЕТА НА ПОЛСКАТА НАЦИЯ ОТ 22,000-ЧОВЕКА ,В КАТИНСКАТА ГОРА?
СЛЕД 9.09.44г,ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА СССР И БКП, СЕ ИЗБИ ЦВЕТА НА БЪЛГАРСКАТА ,ИНТЕЛИГЕНЦИЯ!
ЗА ЛАГЕРИТЕ-ДА НЕ ГОВОРИМ!
БКП, Е ЧИСТО ТЕРОРИСТИЧНА ФОРМАЦИЯ ,НАБРОЯВАЩА В СТРАНАТА ,ДО 44г., НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5000-ЧОВЕКА!
ТЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ ОТ РУСКИТЕ БОЛШЕВИКИ ,ЗА ПОДРИВНА И ТЕРОРИСТИЧНА ДЕЙНОСТ-НИЩО ,ПОВЕЧЕ!
ПАРТИЗАНСКАТА ДЕЙНОСТ Е САМО "МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ", ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАВАНИ И РАЗДУХВАНИ ОТ ПАРТИЯТА, ЗА ДА И СЕ СЪЗДАДЕ ,Т.Н.-"ГЕРОИЧНО МИНАЛО"!
ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ФАЛШ!
КОМУНИСТИТЕ СА, НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАДНЕЖКИ ,КРАДЦИ И РАЗБОЙНИЦИ!
ТОВА СЕ ДОКАЗВА И ДНЕС ,В НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
27. анонимен - Не знам, съмнявам се, но помня...
15.06.2010 23:58
Не знам и не мога да знам, точно как е устроено точно това общество на злото. Дали е организирана конспирация, с цел подчиняване и контрол на хората? Дали е проста психология на злите пориви и лакомията човешка...
Знам, че истинското му име е Кашей Мордохай, че е идеолог на нещо извратено и стимулиращо низките инстинкти в човека-жаждата за власт, парите като средство и цел за постигането й. Някой я наричат доктрината на юдеоболшевизма, но аз знам едно-поддават се хора, загубили вярата си в Бог! Помня и няма да забравя, кои бяха манипулаторите, продажниците, родоотстъпниците, които за единия охолен и осигурен живот плюха на всичко човешко у себе си!
Но, всеки си носи своя кръст. Ето, понякога Бог ни изпраща посланията си под, на пръв поглед необичаен и не разбираем език. Ето един празен човек! Моля-вижте го!, той е имал всичко-по силата на продадената си душа-пари, власт...Но какво остава от всичко това? Мемоари?! Мемоари на какво? Жалки, жалки, горки човече...Съжалявам те! И те презирам с цялото си човешко сърце! Вие изгонихте толкова способни, честни и родолюбиви-истински българи, за да може вие и вашата клика да се опивате в измамното си величие! Сега по света има още една България, хора бягали от твоите мемоари г-н Бате! От твоите разбирания/ако въобще може да се говори/ за чест и достойнство.
Сега, когато сте на път да разберете, че лъжата не е всемогъща. Когато треперите за безчестно натрупаните си богатства, вие всъщност, изживявате наказанието си! Честито!
Пп. Няма и да прочета измислените ви мемоари, достатъчно ми е, че сте ме облъчвам по телевизии и радиостанции с безкрайните ви простотии..
цитирай
28. анонимен - АНБО.СС
16.06.2010 00:38
ЗНАМ ,ЧЕ ТЕ ПОЗНАВАМ 29 И СЕ РАДВАМ ,ЧЕ ТЕ ИМА !
ИМАМЕ ЕДНАКВИ КОРЕНИ С ТЕБ, ТОВА СЪЩО Е РАДОСТНО!
НЯМА ДРУГ ,КАТО ТЕБ.ПРОСТО МИ ЛИПСВАШ.
ДА ДАДЕ БОГ ,ДА СЕ ВИДИМ НЯКОЙ ДЕН!
ОПРЕДЕЛЕНО ,НЕ МОГА ДА БЪДА ТОЛКОВА БЛАГОРОДЕН ,КАТО ТЕБ!
НЕ ИСКАМ И ДА БЪДА!!!!!
цитирай
29. анонимен - ?
16.06.2010 00:39
анонимен написа:
Не знам по-горните писачи спомнят ли си за ужасяващата бедност през така хваления от тях период преди 1944.


Каква ужасяваща бедност бе, аланкоолу? На мен моите дядовци и баби не могат да ми разкажат за никаква ужасяваща бедност. Могат да ми разкажат само за това, как голтаци - прости, но "лоялни към новата власт" са им отнели всичко, плод на къртовския труд на 2-3 поколения, които са работили по ниви и хармани наравно с ратаите си. Ужасяващата бедност е дошла след 1944 и по-точно след 1956, когато окнчателно се формират ТКЗС-тата - след бой и една седмица в мазето на милицията, за да се съгласиш да станеш текезесар и да дадеш ей така "на народната власт" ????????????? (довчерашните голтаци, днес вече извратени лумпени) благосъстоянието на семейството си - което е натрупано от собствения ти труд, а не от това, че си синче на партийно величие.
Аман от промити мозъци и благодарни на "народната власт", че ги изучила, нахранила, облякла и т.н.
цитирай
30. анонимен - А моят дядо
16.06.2010 08:04
До номер 22
А моят дядо беше честен и трудолюбив човек и никой не го е вкарвал в затвора за това. През 1956 година обаче доста е полежал и бой е ял за да се съгласи да си даде с пот и мъки изкараното и да стане слуга на криминалните типове като твоят роднина.
цитирай
31. анонимен - Като си рекъл, че темата е с продължение, така да е
16.06.2010 09:35
Само че, книгата на т.н. "Бате" или както е познат в някои инженерни среди /учил е във ВМЕИ/, Ванчо Покерджийчето. И попаднал в креватчето на Принцеса Люси, станал Принц Консорт, има и предвестници. Ама,че изречение спретнах...
"Лъжата - Жан, Иван и другите" с автор не кой и да е а ...Тошо Тошев. Че и втора част издал. Ами Мемоарите на Тодор Живков? Все книги, които тежат на мястото си със своята обективност и истинност. В интерес на истината не можах да ги прочета до края. Въпреки, че имам опит с "Животът на Клим Самгин" от М. Горки.
цитирай
32. анонимен - Фашизъм в България има и сега, няма ...
16.06.2010 09:41
анонимен написа:
Фашизъм в България има и сега, няма защо да си затваряме очите. Всяко незачитане на личността, агресия спрямо различните, груповите светкавични нападения над беззащитни хора - това не е ли фашизъм? Мисля, че не бива заради тъпия надпис на един паметник да отричаме очевидни неща.

Г-н анонимен, моля Ви, направете ясни и точни критерии за това, що е фашизъм. Ще се възползвам от Вашия критерий: Всяко незачитане на личността, агресия спрямо различните, груповите светкавични нападения над беззащитни хора - това не е ли фашизъм? - Банда цигани напада беззащитна пенсионерка. Това е фашизъм, нали? Ударно звено на Народната милиция арестува "Врагове на народа", май също намирисва но фашизъм?
цитирай
33. kliomuza - чудна тема
16.06.2010 10:04
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ някой да повдигне и проблемите от моя ресор. Историята, такава каквато им се иска на някои и историята такава, каквато е. Какъв форум се заформи! Лелеееееееееее-шашнах се, ми че то има почти толкова участници колкото и по темите от общата физиология, в които българина е напъхан дълбоко.
Е - радостно е, че след 50 години заблуди и манипулации на няколко поколения все пак истината е поникнала като млада трева върху бетонен паметник. И още по-радостното е, че корените на тревите ако не ги закача никой, ще разкъртят бетона.
Та така и с паметниците.
Австрийците да ви кажа защо са издигнали този паметник на Съветската армия - щото явно не знаете чада мои. Защото след жестоки драми и дебати и пазарлъци, Австрия, която беше заплашена да остане в Съветската зона на окупация барабар с простите славянски държави, "големите" успяха да отвоюват. И 1955 година тя стана суверенна държава, уж независима, но всички знаем, че тя се отърва от желязната хватка на комунизма. И този паметник е цената, която трябваше да плати за това.
Само толкоз. Няколко статуи и камъни срещу свободата. Жълти стотинки бих казала аз че струва това дето са си купили.
А иначе за всички, които са се убедили че историята, която им се внушаваше 50 години е фалшива, съветвам да се убедят като потърсят в огромната литература за т.нар. "септемврийско въстание" е дин прост факт - взривяването на военните погреби във Враца на 30 септември 1923 г., което разруши половината град. Търсете, за мързеливите ще кажа, че аз като оторизирана муза на историята търсих близо 5 години и не намерих нито буква за този факт. Със зор издирих от архивите тук таме писма за помощите за опожарения град и жертвите му. Не сте чували нали. Ами такъв е бил сценария. Взривовете край София не са били нищо в сравнение с ужаса във Враца - 3 дена взривове и пожари. Не знаете нали. Е, чете тогава. Четете архивите обаче, а не Стефена Цанев. И той е един интерпретатор със своите лимити.
цитирай
34. vmir - Нека подобни печални свидетелства да показват на младите
16.06.2010 10:20
не само лексиката на бруталното властолюбие - “фашизъм”, “зверски”, “палачи”, “професионален деец” (на терористична организация), но и “творците” на настоящото ни битие. Да сме им били чели биографиите – че нали с “героичните” им биографии отрастнахме, защо вместо да повтарят до пълно затъпяване едно и също, феновете им не вземат да прочетат и нещо човешко, а не само претенции за човечност на нечовеци. Какво още искат тези алчни за власт примитиви – да почнат и крадците на кабели и взломаджиите да си поръчват съответните биографии за титаничната им “борба” срещу “експлоататорите” от БТК, и да възхваляват постоянните си обири срещу мазите ни като “принос” за равенстното и братството ли? Голям напредък, няма що – че от нападения на мандри по селцата, са се преквалифицирали в нападения на мази в градовете.

Само, преди някой да каже, че последното е циганска работа, нека се замисли каква е разликата между "професионален деец" на нелегална терористична организация и днешните изпечени взломаджии и радетели за обсебване на чужда собственост.
цитирай
35. анонимен - О ти, оторизирана музо на историята
16.06.2010 10:38
Както и ти, домакине на този блог. Прокрадва се в мене една еретична мисъл. Време е за нова партия. Българска партия против противниците или БППП. Можем да сме против всички. Щом има активни борци против фашизЪма и капитализЪма, защо да няма и Активни борци против зелените човечета? Защо да няма Движение за права и свободи на хлебарките? Направо си е празна политическа ниша. Събирам мнения!:-)
цитирай
36. анонимен - За пореден път през последния месец ...
16.06.2010 10:39
За пореден път през последния месец се убеждавам, че има много хора, които по никакъв начин не могат да погледнат в настоящето и бъдещето, защото главата им стои ръждясала в миналото. Не можах да разбера - авторът иска да пренабият буквите върху паметника, за да се насложи езикът, който се харесва на масите ли? Това не е откраднат двигател, а паметник все пак - носи белезите и езика на миналото - добър или лош, не крещи към омраза, а споменава човек, загинал за някаква кауза. Ако продължаваме да вървим по тази логика трябва да изличим надписите от всички исторически паметници в България, защото са архаични и изразяват някаква емоция. Не е ли по-добре да помним грешките от миналото, но да не плюем върху тях първосигнално и недомислено, а да се опитаме да не ги повтаряме? Или може би трябва да оставим градинката неподдържана, за да се отмъсти за всички, които не вярват в това, заради което е убит споменатият? Българинът сякаш само чака да му подхвърлят някое злостно изречение, за да захапе останалите на тема комунизъм или фашизъм... Жалко е, защото възпитавате деца и общество, което да е нетърпимо към всичко и да мрази всички. Полза никаква.
цитирай
37. informator - напълно съм съгласна с автора на ...
16.06.2010 10:45
напълно съм съгласна с автора на постинга!
цитирай
38. gbfil2 - Ми да му делнем нов надпис.
16.06.2010 10:53
Историята си е история, хубава или лоша. У нас обаче все някой от миналото ни е виновен. И точно тези, които го казват не се сещат, че после стават минало. А на някой от горните компетенти бих им напомнил за разстрела на Никола Вапцаров 42 година. Най-добре да вземем имената на училищата с негото име да сменим, нали е член ка комунистическата партия.
цитирай
39. анонимен - анимации за проекта Бургас - Александруполис
16.06.2010 11:34
вижте чрез кратки анимации, подготвени от немски експерти, как ще се разтоварва извън бургаския залив при проекта Бургас-Александруполис на istinatazaproekta.bg
цитирай
40. анонимен - за пореден път
16.06.2010 11:40
за пореден път ви казвам - вземете вижте за кого става дума все пак

нахвърляте някакви общи разсъждения на тема комунизъм, фашизъм, товаонова, а сте пропуснали дори да си напишете домашното и да прочетете каква е историята, стояща зад този паметник.


някак си не е коректно.


помолих ви все пак да се ориентирате, дадох ви още няколко съдби, сходни на убития.....


пак чета само общи безотговорни разсъждения на тема `колко хубаво колко лошо`....


несериозно.....


за апологетите на фашизма и спорещите дали го е имало - не смятам че е редно депутат от опозицията да бъде убиван на публично място от добре известни изпълнители, а полицията да излиза - въпреки многото свидетели - със вердикт `неизвестен извършител`.....


толкоз
цитирай
41. vmir - 43. анонимен,
16.06.2010 12:00
анонимен написа:

за апологетите на фашизма и спорещите дали го е имало - не смятам че е редно депутат от опозицията да бъде убиван на публично място от добре известни изпълнители, а полицията да излиза - въпреки многото свидетели - със вердикт `неизвестен извършител`.....


толкоз



"Апологети на фашизма" - изтъркани глупости на търкалета. Дали е депутат или не, лесно се разбира, а за останалото си има компетентни органи и не ни е работата да налагаме субективната си версия. Нима депутата не носи отговорност за това компетентните органи да си вършат работата както е предвидено, че да бъде представян за тяхна невинна жертва? Стига с тези словоблудства, стига с тези демагогии, на които се крепи безобразието. И Бин Ладен е герой за някои, но колко държави ще допуснат да бъде възхваляван?

Непрекъснатото "фашизиране" на всичко не е нищо друго, освен начин да се увековечат криминалните деяния под предлог, че са идеологически оправдани и има кой да се бори с тях. Опазил ни Бог от такива оперетни "борци против фашизма"!
цитирай
42. анонимен - Историята си е история, хубава или ...
16.06.2010 12:22
gbfil2 написа:
Историята си е история, хубава или лоша. У нас обаче все някой от миналото ни е виновен. И точно тези, които го казват не се сещат, че после стават минало. А на някой от горните компетенти бих им напомнил за разстрела на Никола Вапцаров 42 година. Най-добре да вземем имената на училищата с негото име да сменим, нали е член ка комунистическата партия.

В моя блог ще видиш закона по който е осъден Вапцаров. Има и препратка към друг закон. Ще ми се да не отделяш поетът Вапцаров от терориста Вапцаров. Вапцаров не е разстрелян за неправилен словоред, а за терористична дейност.
Ген. Заимов е разстрелян за шпионаж.
цитирай
43. анонимен - Стар пример, пропагандно даван...
16.06.2010 12:57
Разбира се, че паметникът във Виена стои. Това, което долният анонимен не знае или не казва (не му изнася) е, че виенчани го наричат Паметникът на незнайния изнасилвач. Да не говорим, че в Австрия няма наложен тоталитарен комунистически режим, а наистина има освобождаване от нацистки тоталитарен режим и има наложена демокрация.

Толкова по казуса Паметника във Виена.

анонимен написа:
Преди повече от 10-на години бях за 5 дена във Виена на един семинар. И като "туристе - социалисте" с ограничен финансов ресурс и достатъчно време за вечерни разходки успях да походя из града. При една от обиколките попаднах на неголям парк съчетал в себе си въпросния паметник и централно разположеното пред него неголямо езеро с фонтан и светлинно шоу. Поседях 20-на минути да погледам играта на светлините, после се вторачих в паметника, издигащ се като стена зад езерото. Имаше нещо познато в него - като силует и композиция донякъде приличаше на паметниците в Борисовата градина и тази на Цар Освободител, но ... нещо не беше наред. Огледах, позамислих се и ми стана ясно защо ми е така душесмутно - беше чисто, без боклук, надписи и графити! И имаше свежи цветя!
Не съм чувал за социалистическа република Австрия. Бях там за малко и едва ли съм успял да обуя обувките на австрииците, но малко ме доядя като сравних нашенския манталитет и простотия с видяното - добро или лошо, хората уважават и почитат историческото си наследство. И успешно го съчетават с новото и обществения интерес (предопалагам, че парка, паметника и езерото с фонтана и светлините не са строени по едно и също време). Без да започват всичко от начало, с всеки нов мандат на поредното бившо или настоящо политическо недоразумение, прищевки или каквото и да било още. Да им завиди човек!

цитирай
44. анонимен - Добра е идеята за нова партия срлещу ...
16.06.2010 13:50
kliomuza написа:
Добра е идеята за нова партия срлещу всичко :))))))))))))))))))))))))))))
Девизът й може да бъде "умирам да протестирам". Ценно, а!
Ама как да се направи партия с толкоз анонимни!
Абе шашкъни, що си мислите че сте анонимни! Ми аз от Олимп ви виждам като на длан. Само по миризмата от словцата ви познават кои сте и какви сте.
Знаете ли ква е гледката от горе - пред мен се ширнали едни навирени задници на щрауси, дет си заврели главата в пясъка и си мислят че са анонимни.
Турете си по едно спретнато или шегаджийско прякорче. Не е голяма работа. Ама с толкоз "анонимни" за толкоз години преход се нема виновни, нема и отговорни, а партиите преливат едни и същи "анонимни" ту в таз ту в оназ докато докопат властта. А после анонимно се изпаряват по чужбините с награбеното.
Не такаааааааааааааааааааааааааааааааааааааа! Стига толкоз анонимност.

О, ти музо всевиждаща! Не трябваше да споменаваш за навирените задници! Ей сега ще долетят Ев. Минчев, Азис и Сл. Трифонов, за да проверят за какво иде реч..
цитирай
45. анонимен - Непрекъснатото "фаш...
16.06.2010 14:54
vmir написа:
[quote=анонимен]

Непрекъснатото "фашизиране" на всичко не е нищо друго, освен начин да се увековечат криминалните деяния под предлог, че са идеологически оправдани и има кой да се бори с тях. Опазил ни Бог от такива оперетни "борци против фашизма"!



направихте ли си все пак труда да прочетете за какво иде реч, или си поплювателствате ей така, заради спорта?
цитирай
46. анонимен - Непрекъснатото "фаш...
16.06.2010 15:33
анонимен написа:
vmir написа:
[quote=анонимен]

Непрекъснатото "фашизиране" на всичко не е нищо друго, освен начин да се увековечат криминалните деяния под предлог, че са идеологически оправдани и има кой да се бори с тях. Опазил ни Бог от такива оперетни "борци против фашизма"!



направихте ли си все пак труда да прочетете за какво иде реч, или си поплювателствате ей така, заради спорта?

Г-н Анонимен, чух Славков с ушите си /при Цв. Ризова/ да казва, че по времето на соца не сме пътували зад граница защото.... самолетните билети били скъпи.
цитирай
47. анонимен - Лесно забравяме...
16.06.2010 16:23
През 1942 г,униформени жандармеристи са заклали /в протокола-отделили главата от тялото/ човек на 29 години пред къщата му.Бил е комунист.Офицера и редовия са били осъдени до живот още през 1945 г,но за добро поведение са амнистирани след 4 години.Единият е доживял в квартала до 1976 год,когато починал на 74 г от преяждане.За това паметниците не смея да тревожа,някой е имал нужда от тях!
цитирай
48. анонимен - През 1942 г, униформени жандарм...
16.06.2010 16:46
анонимен написа:
През 1942 г,униформени жандармеристи са заклали /в протокола-отделили главата от тялото/ човек на 29 години пред къщата му.Бил е комунист.Офицера и редовия са били осъдени до живот още през 1945 г,но за добро поведение са амнистирани след 4 години.Единият е доживял в квартала до 1976 год,когато починал на 74 г от преяждане.За това паметниците не смея да тревожа,някой е имал нужда от тях!

Не г-н Анонимен. Вие забравяте и лъжете. Твърде дълго търкалате отрязани глави, като удобен повод за геноцидът ви. Ако се напънете защо, как и по какви причини жандармерията /потрудете се да разберете що е жандармерия/е преследвала шумкарите. Направете си труда да прочетете, /ще Ви дам литература по въпроса/ за издевателствата и жестокостите на шумкарите, ще си приберете отрязаните глави и ще размахвате нещо друго. Знаете ли коя дата е днес? Точно след 10 дни ще ви подсетя за нещо.
цитирай
49. vmir - 48. анонимен,
17.06.2010 10:59
анонимен написа:
vmir написа:
[quote=анонимен]

Непрекъснатото "фашизиране" на всичко не е нищо друго, освен начин да се увековечат криминалните деяния под предлог, че са идеологически оправдани и има кой да се бори с тях. Опазил ни Бог от такива оперетни "борци против фашизма"!


направихте ли си все пак труда да прочетете за какво иде реч, или си поплювателствате ей така, заради спорта?


В някои случаи подробното четене не помага с нищо, освен за отлагане на решението, което може да е отдавна известно, но блокирано уж за доизясняване. Тези, които имат да крият и пазят незаконни придобивки, непрекъснато обезсмислят закона и нормите като смесват принципни с второстепенни съображения, в случая с това, че всичко лошо е единствено фашизъм и така изходния принцип тук е, че всеки престъпник може да оправдае безобразията си с "борба против фашизма", и да носи вода от девет дерета, че "борбата" му е идеологически обоснована, а той-невинна жертва на "фашистите палачи". По този начин престъпленията и безобразията от двете страни остават прикрити и ненаказани, което служи да снабди с роля единствено "борците против фашизма". Гнусни паразити, готови на всякакви лъжи, измислени биографии и подстрекателства на престъпниците, само за да развяват гащи вместо да се потрудат като нормалните хора.
цитирай
50. анонимен - поредните малоумия пропагандистки...
29.07.2010 17:37
katana написа:
анонимен написа:
vmir написа:
[quote=анонимен]

Непрекъснатото "фашизиране" на всичко не е нищо друго, освен начин да се увековечат криминалните деяния под предлог, че са идеологически оправдани и има кой да се бори с тях. Опазил ни Бог от такива оперетни "борци против фашизма"!



направихте ли си все пак труда да прочетете за какво иде реч, или си поплювателствате ей така, заради спорта?

Г-н Анонимен, чух Славков с ушите си /при Цв. Ризова/ да казва, че по времето на соца не сме пътували зад граница защото.... самолетните билети били скъпи.



тоест поредното малоумно профанизиране на идеята.

питах ви знаете ли кой е убития, на когото е паметника.

младежките си полюции и опитите за остроумничене запазесе за кифлите от биад, тамо може и да минат.


та?
цитирай
51. анонимен - Не съм комунист
07.10.2010 17:14
Не съм комунист,не съм социалист,но това не е паметник,а паметна плоча,която не пречи на никого.Това е исторически документ и е престъплание да се махне.
цитирай
52. анонимен - така и не дочаках
04.12.2010 23:57
така и не дочаках отговор на въпроса си.

освен бесен и безмозъчен антикомунизъм е хубаво да вкарате и малко мозък в главата си...


вече с чиста съвест мога да ви посъветвам да се лекувате.
цитирай
53. анонимен - Шкафы купе на заказ в Москве
08.02.2012 16:13
Шкафы купе на заказ в Москве

Уважаемая администрация форума, большая просьба не считать данную статью за спам или рекламу. Поскольку не нашёл подходящей ветки для размещения моего топика, прошу модераторов данного форума переместить материал в подходящую для этого ветку. Заранее благодарствую!

Шкафы-купе представляют собой популярную разновидность современной мебели. Этому существует вполне логическое объяснение. Далеко не каждому из нас посчастливилось стать обладателем большой жилплощади, и большинство жителей Москвы проживают в городских квартирах со стандартной планировкой, неудобными простенками, углами и узкими коридорами. Целесообразно использовать данное пространство с обычной мебелью практически нереально. Единственным оптимальным решением в данной ситуации остается использовать встроенные шкафы-купе.
Наша компания предоставляет заказчику полный комплекс услуг, который подразумевает собой изготовление шкафов-купе на заказ в Москве . На всю нашу продукцию мы даем официальную гарантию. Если вам не удалось после долгих поисков подобрать для собственной квартиры оптимальные модели мебели или вы хотите заказать эксклюзивные модели – обращайтесь к нам. Изготовление шкафа-купе представляет собой сложный процесс технологического производства, который подразумевает использование современного оборудования, высококачественных материалов и наличие профессионального рабочего коллектива. Все эти требования постоянно соблюдаются в нашей компании.
Заказывая у нас шкафы-купе, вы всегда будете получать приятные скидки, и вам будет бесплатно предоставлен мастер для осуществления профессионального замера. Мы предлагаем вам именно у нас заказать шкаф-купе в Москве. Наши специалисты всегда гарантируют клиентам идеальное качество за вполне доступную цену. Вся предлагаемая нами продукция изготавливается из экологически чистых и прочных материалов. Во время производства будут учтены индивидуальные пожелания каждого клиента.

Адрес : Москва,Анненский проезд, д.15/17

Email : zakaz@invit-mebel.ru
Тел: +7 (495) 766-86-14 +7(495) 776-89-78
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470018
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол