Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.07.2010 12:45 - Още една опасна болест
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 11174 Коментари: 24 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageПървата проява на болестта е наблюдавана, още в каменната ера в една пещера в днешна Франция, когато един ден рисувачите по стените, отказали да се занимават с друго, освен с рисуване и започнали да контактуват само помежду си, понеже другите си нямали и понятие от изкуство и артистизъм. Скоро разбира се, умрели от глад, но пък някои от произведенията им стоят на местата си и днес.

Синдромът на интелектуалното превъзходство е сравнително рядко срещана болест в обществото като цяло, но доста често се открива сред една група хора, кой знае защо наречена „интелектуалци”. Болестта е заразна. Прихваща се при дълго контактуване със заразени и има дълъг инкубационен период.

Ето някои от симптомите, които се наблюдават при заразения със синдрома.

-Той никога не пропуска да навре общата си култура в очите на околните. Използва цитати от известни и неизвестни автори по повод и без повод. Особено негово занимание е при разговор и писане, да използва сложносъставни думи, чуждици и специализирани термини.

-Гледа с презрение към поне 90% от хората. За него по-голямата част от човечеството са лумпени, които не заслужават дори да гласуват.

-Винаги мисли, че е повече от другите, поради хипотезата, че е по-умен. Поради тази причина често се изказва неподготвено, но за сметка на това авторитетно.

-Внимателно подбира компанията си. Не дай Боже в нея да влезе някой, който не е чел Хемингуей или Скуконгуей.

-При контакти с „низшите” трудно успява да скрие презрението си, материализирано под формата на кисела физиономия и сбърчен нос.

-Той не слуша чалга, не гледа Биг Брадър, американски екшъни, китайски кунгфута, дори новини. Понякога го прави, но тайно и никога не споделя този срамен факт пред света. За това пък, никога не пропуска да отбележи, колко харесва европейското кино.

-Способен е да куфее на джаз, стига да има кой да го гледа!

-Умее да намира скрития смисъл в произведения, които за обикновения читател остават Терра инкогнита.

-Опитва се да пише статии, проза или поезия и макар че резултатът е катастрофален, той намира бурно одобрение сред подобните нему.

-Чувството за хумор е непонятно за него, макар че се смее проформа на „интелектуални” вицове, на които нормалния човек би се пулел, като теле.


Ако страдате поне от пет от горепосочените признака, то вие сте заразен с болестта и е наложително спешно лечение. Терапията включва 10 литературни четения на произведения на заразения с публичното им отричане и оплюване от страна на публиката (дюдюкането е препоръчително), 55 разговора с посетители на селски кръчми, 6 месеца работа, като общ работник в строителството и едногодишен абонамент за вестник „Стършел”.

Ако и след това болестта не е преминала, можете да приложите и последната и най-ефективна мярка. Отправете се към първата висока сграда, качете се на покрива и и полетете надолу, като гюле. Така ще сложите край  на „бремето душевно и хилядите неизбежни мъки присъщи на плътта”... Опс!

Ваш д-р Смехурков

image


Тагове:   болест,


Гласувай:
27



1. haralanov - Наистина е опасна болест
28.07.2010 12:56
Не слушам чалга,не гледам Биг брадър,американски екшъни,китайски кунгфута.Не съм му фен на Хемингуей.Нямам мисловно-философския дискурс на Доган.
цитирай
2. cefulesteven - -за него широката публика е &quo...
28.07.2010 13:13
-за него широката публика е "непретнциозна"
-обича да препоръчва автори с наставнически тон, ако случайно си ги чел, по-добре си мълчи, защото ще приеме отговора ти като лична обида
-много е вероятно да се самонарича писател, а да е истинска загадка с известен за малцина посветени, какво точно е написал и написал ли е изобщо нещо.
-ако заговори за дейността или делата ти, дори живота му да е доста далечен от тях, трябва да си наясно, че той ги разбира по-добре от теб, независимо дали им си отдаден напълно.

Иначе характерни негови черти си имам:)
Чалга слушам само по принуда или за да споделя компания на слушащ я, ако няма накъде. Биг Брадър и по принуда не гледам. От кунг фу филмите обаче обичам да се смея на Джаки Чан.
За опитите ми в поезията, прозата и статиите с катастрофален резултат съм номер 1.
Прилагам обаче съвестно приписаното лечение. Ежедневно съм на публично освиркване. :)
Обаче си куфея и на метъл.
цитирай
3. boristodorov56 - Скуконгуей - кво е това?
28.07.2010 13:23
Не сме толкова отворени?
цитирай
4. lado - Не сме толкова отворени? Може би ...
28.07.2010 14:33
boristodorov56 написа:
Не сме толкова отворени?

Може би игра на думи - "скука" и "хемингуей" , но това Юри ще ти каже.
Аз пък мисля, че статията е портрет на Кристина Патрашкова :))))
цитирай
5. karambol5 - На моменти имам пристъпи на боле...
28.07.2010 15:02
На моменти имам пристъпи на болестта ,но за щастие бързо отминават :))))))))))))
Тегля си една градивна самокритика ,чета Щрунци и благодаря ,че все пак съм жив и мога да се смея над себе си :))))))))))))))
цитирай
6. tili - Даам, чувството ми за хумор
28.07.2010 16:18
е неизтребимо и в селска кръчма мога да си приказвам до зори. Чела съм дори и мостри от Пауло Коелю. Също не обичам Хемингуей, с малки изключения... Няма да скачам, не се и надявай !!! Ще си боледувам кротко в много умерена форма :)))
цитирай
7. анонимен - Още един симптом :
28.07.2010 17:23
Гледа с ненавист към слънцето, тъй като то пречи да се забележи сиянието около него и нимба над главата му.
цитирай
8. анонимен - ;)))
28.07.2010 19:32
За по-кратко ги наричам антилектуалци ;)))
цитирай
9. blackpredator - Споко, няма епидемия
28.07.2010 23:02
С мен и авторът 10 само.:)
цитирай
10. анонимен - Тц ццццццц
28.07.2010 23:17
Как може толкова много предразсъдъци към ората сбрани у 1 чиляк?
цитирай
11. mimayordanova - Прекрасно казано...
28.07.2010 23:45
Срещала съм ги... Задушават ме! Срещала съм и другите...
цитирай
12. анонимен - za avtora
29.07.2010 00:46
mai za enteligenciata govori avtora, щото интелигентни хора си има колкот щеш
цитирай
13. анонимен - Ей голям
29.07.2010 01:21
кухльо си и зъл си като пор вдовец, ама на пак си си изперчил на първа мутрата, абе вече много блогари си мислим, че водиш на кръчма редовно някоя от "редакторките " на блога, и а да и се случи нещо по хубаво след вечерята и го няма никакъв, като обикновенно де, ама така се продължва момента, болката е по трайна и друго си мислим и си пишем, абе тоя човек освен че лъже някое от момиченцата, много бързо и почервенява бе , става червен като петолъчката на нашия Партиен дом, лупени сме били и интелектуалците мрази, сега какво остана от народа по негова преценка, тои и момиченцето дето манипулира, пиши брат много смях пада вече с теб
цитирай
14. анонимен - Батка
29.07.2010 02:20
анонимка 13 обичам те бе човек, мъж ли си жена ли си птица ли си ама носиш нещо бе Батка, как си го нарязал тоя висльо на първа такмо му се бях наканил и ти ме изпревари тоя мрази народа си ами що не попътува из света малко да види ония големите акули как се отнасят един към друг па като се върне и з!!!!!!!!!!!! ще ни целува
цитирай
15. apostapostoloff - Левичари
29.07.2010 06:02
Тези болници почти винаги са левичари, които се мъчат да ни внушат, че лявата идея е справедлива, човечна, божествена и пр. Преди време дори твърдяха, че техният мироглед е единственото вярно, научно обяснение на света.
цитирай
16. vmir - Неслучайно Чапек е определил, че:
29.07.2010 07:19
"Бедствието за съвременната цивилизация е ученият глупак".

Аз лично се изумявам, когато видя някой да се самоопределя като "интелектуалец". Забелязал съм, че токова самоопределение е сигурен признак за умствена недоразвитост. Това са хора, които слушат само приятни за ухото им неща, от които безкритично приемат само онези, които им носят или обещават изгода.
цитирай
17. diso - Сред описаните симптоми не намирам нито един, от който да страдам
29.07.2010 07:20
Това почва да ме притеснява:( Дали не гледам от небето, с крилца на гърба:))
цитирай
18. nicodima - Тези две лекарства са достатъчни...
29.07.2010 08:44
"55 разговора с посетители на селски кръчми, 6 месеца работа като общ работник в строителството..." Другото е полипрагмазия.
Още повече, че тази болест не е опасна, не е много заразителна и не се разпространява безпощадно като първата.
Най-лошото е когато шефът ти е болен от нея...
Иди чети световните научни постижения, които той не признава : (...
цитирай
19. sparhawk - ъ?
29.07.2010 10:11
apostapostoloff написа:
Тези болници почти винаги са левичари, които се мъчат да ни внушат, че лявата идея е справедлива, човечна, божествена и пр. Преди време дори твърдяха, че техният мироглед е единственото вярно, научно обяснение на света.

на запад може би, но тук левичарите не са ли хора, които са прескачали релсите и са имали трудности при възприемането на тоалетната хартия на мястото на прочетения вестник?
цитирай
20. анонимен - Avtora e lud za vrazvane
29.07.2010 12:21
Mnogo e opasno, kogato diletanti si navlekat beli prestilki i se pravjat na doktori po politicheski prichini
цитирай
21. анонимен - Наглите сини шишковци били умни
29.07.2010 12:23
sparhawk написа:
[quote=apostapostoloff]но тук левичарите не са ли хора, които са прескачали релсите и са имали трудности при възприемането на тоалетната хартия на мястото на прочетения вестник?


Левичарите са имали трудност и при възприемането на гладната диета от "хляб и сол" - да се откажат от пазаруването и да влизат в магазина веднъж седмично за 1 хляб.
цитирай
22. анонимен - БОЖЕ БОЖЕ КОЛКО ГЛУПОСТ НА 1 СТР
29.07.2010 12:25
apostapostoloff написа:
Тези болници почти винаги са левичари, които се мъчат да ни внушат, че лявата идея е справедлива, човечна, божествена и пр. Преди време дори твърдяха, че техният мироглед е единственото вярно, научно обяснение на света.


СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ, КОЛЕКТИВИЗМА ВИНАГИ СА ЧОВЕЧНА ДОКТРИНА. НЕЗАВИСИМО ПРЕЗ КОЕ ВРЕМЕ СА ПРОКЛАМИРАНИ. ДАЛИ ПРИ БОГОМИЛИТЕ. ИЛИ ПРЕЗ ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ
цитирай
23. анонимен - ХЕМИНГУЕЙ Е ПИЧ. И ТОЙ ЛИ ТИ БЪРКА В ЕВРЕЙСКИЯ АНУС???
29.07.2010 12:27
НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ ЧЕТЕ ХЕМИНГУЕЙ. НЕГОВИЯТ ПИСАТЕЛСКИ МОЗЪК Е УНИЩОЖЕН ПРИНУДИТЕЛНО ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВИ ПРИЯТЕЛЧЕТА. ЗАРАДИ ОБИЧТА МУ КЪМ КУБА И КУБИНКИТЕ.
цитирай
24. demonwind - Абе човек,
30.07.2010 16:23
никъде не споменаваш и думичка за (зло)употребяващите с алкохол и слушащи всякакъв вид (неслушаем според някои) метъл... Ама май ние сме от съвсем друг за науката вид ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469385
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол