Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.02.2011 20:54 - Внимание! НСО
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 20103 Коментари: 32 Гласове:
41

Последна промяна: 15.02.2011 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageВсички сме виждали, как мутренски джипове профучават с безумна скорост покрай нас. Нагледали сме им се в годините на „прехода” и почти свикнахме с тях, като част от пейзажа. Всеки българин е виждал залетелите им в бясна надпревара кортежи по улици и пътища, несъобразяващи се с правила и закони...докато накрая „Черният джип” се превърна в една откровена заплаха за живота на нас, обикновените граждани.

В задругата на джигитите по пътищата обаче все по-уверено навлизат безапелационно и автомобилите на Националната служба за охрана. Десетките пътни инциденти станали с тях в последните години, отнели дори човешки животи, навеждат всеки безпристрастен наблюдател до единствено заключение: НСО е заплаха за всеки водач на моторно превозно средство, дръзнал да им се изпречи на пътя.

Причината, естествено се корени в сините буркани, които им дават право законово да извършват животозастрашаващи маневри по пътищата и да дупят колите си в скорости близки до лимитите определени от немските им производители. Още по-дълбоката причина обаче се намира в прословутия ни балкански манталитет, според който всеки притежаващ власт е недосегаем. Дори и на пътя. 

Е, да, но за нещастие на возените в тях елементи на властта, по пътищата се подвизаваме и ние –обикновените данъкоплатци, които се надяваме на сигурност и що годе безопасност, когато тръгнем да пътуваме от точка А до точка Б. И понеже, тази безопасност не може да ни бъде гарантирана поради факта, че малоумните ни съграждани яхнали мощни коли напоследък се нароиха много, ние обикновените данъкоплатци се надяваме, че поне представителите на властта няма да ни тероризират по пътищата.

Но не би! Инцидентите с колите на НСО все повече зачестяват.

Тук трябваше да напиша за всички катастрофи с участие на автомобили на НСО в последните 10 години, но за това ще ми трябва пространството на дебела книга, затова се отказах. Ще спомена само някои от тях.

През 2001 г. шофьор на НСО убива жена на изхода на летище София.

През 2002 г. полковник от Националната служба за охрана загива след сблъсък с автобус по време на неофициалната визита на тогавашния македонски президент Борис Трайковски.

Същата  година  военният аташе и консулът на Унгария загиват при тежка катастрофа на "Хемус" в посока Ботевград. Шофьорът им, служител на НСО, оцелява без тежки наранявания

Пак през 2002 г. зъболекарката Евгения Алексиева и двете деца пострадват  в катастрофа след удар на техния автомобил с колата на тогавашния шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.

През 2007 г. шофьор на НСО удря майка с дете в количка, докато пресичат на пешеходна пътека в столичния квартал "Свобода".

Военният министър Аню Ангелов и 4-годишно дете пострадаха при катастрофа в София през миналия април. Министърът не можа да си сети дали автомобилът на НСО е преминал на червено на кръстовището на бул. „България" и бул. „Тодор Каблешков" и дали е бил със включена синя лампа.

Преди седмици кортежът на Бойко едва не отвя една шофьорка от пътя край Плевен.

Не искам да говоря за огромното количество инциденти станали с кортежите на Георги Първанов, Бойко Борисов, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски... Няма да ми стигне мястото.

Само за миналата година пътните инциденти с участието на автомобили на НСО са 29.

Последният инцидент стана днес, когато върволицата от черни автомобили, в един от които се возел премиерът, се  разминала с един стар Пасат край Годеч и го помляла странично, разметвайки го като пумпал.
image























снимка: БТА

Питате се закъде толкова е бързал премиерът ли? Отговорът е предвидим до болка. Връщал се е от поредното си абонаментно откриване на нещо си. Този път на новата линия в Завода за светодиоди в Годеч. Много важна, неотложна и държавническа работа, която изисква тотална скорост за придвижване по пътищата и използването на сините светлини :)

А нас обикновените шофьори, кучета ни яли...И нашите деца, съпруги, майки и бащи, които са с нас в автомобила

За това е крайно време да бъде създаден Закон за НСО, който точно да регламентира функциите на тази служба, безспорно необходима. Той обаче не бива да защитава властимащите а нас, гражданите, които плащаме заплатите и на премиера и на неговите шофьори. Да не говорим за лимузините.... Една забрана за използване на сините буркани, освен в случаи на бедствие и извънредно положение би свършила добра работа. Не за тях, а за нас!

image



Гласувай:
43



1. nicodima - Писала съм по темата - че в НС гласуваха да са безнаказани!
15.02.2011 21:07
http://nicodima.blog.bg/politika/2010/11/06/dreben-primer-za-dvoen-standart-ili-koga-porocite-se-prevrys.630643
Когато стана инцидентът с колата на младата жена се поразих от арогантността, с която един от гардовете ударил с юмрук по покрива на колата - да я парализира съвсем! Това вече излиза от рамките, в които трябва да се простират служителите на НСО и би трябвало да е наказуемо - дори за причиненото унижение! Защото тези хора, освен че трябва да пазят живота, трябва да пазят и достойнството на другите по пътя! Ще кажете - те живота не пазят... Ами то живота не е ценност за тях, какво остава за достойнството...
цитирай
2. bizcocho - Нали се сещаш, че този с пасата е к...
15.02.2011 21:07
Нали се сещаш, че този с пасата е карал като левак, нарушил е нещо си и всичко възможно , за което се сетиш за да е виновен за създаденото неудобство и благодарен, че е жив.
цитирай
3. tit - Чудя се само,
15.02.2011 21:32
как датския премиер /примерно/ ходи да си купува картофи от пазара - тия хора са много изостанали!:):))

И да има закон, докато хората, работещи там са с манталитет на богоизбрани промяна едва ли ще настъпи! Но от законово регламентиране на поведението им има нужда. Не знам сега няма ли някакъв правилник, все пак?
цитирай
4. nicodima - Има правилник -
15.02.2011 22:11
tit написа:
как датския премиер /примерно/ ходи да си купува картофи от пазара - тия хора са много изостанали!:):))

И да има закон, докато хората, работещи там са с манталитет на богоизбрани промяна едва ли ще настъпи! Но от законово регламентиране на поведението им има нужда. Не знам сега няма ли някакъв правилник, все пак?



http://www.nso.bg/pudnso.htm
но според мен съдържа само общи положения около устройството и най-важните дейности. Малка държава в държавата!
цитирай
5. jedi - Затова решението е...
15.02.2011 22:22
Един Panzerkampfwagen VI, известен като TigerPanzer VI и им се гледа сеира. И искрите по мантинелата...
;-)
цитирай
6. diso - "... предупреждава: НСО е опасна за Вашето здраве!"
15.02.2011 23:43
Наистина много зачестиха случаите:(
Но и обикновените полицаи не си поплюват. Разминавал съм се на косъм, когато са ми изскачали насрещно в еднопосочна улица, или когато пресичат на червено.
цитирай
7. анонимен - Забързаната
16.02.2011 07:40
От много време се чудя - има ли нещо дето да ни е наред в държавицата?!
Май се делим на ОНЕЗИ и ние, народеца! Една шепа останахме, ако ни избият, кой ще им гласува?!
цитирай
8. анонимен - Все повече пътуват, явно.
16.02.2011 08:31
Колкото повече пътуват, толкова повече ... рискуваме ;)))
цитирай
9. hristo27 - Винаги и във всичко ще намерят оп...
16.02.2011 09:02
Винаги и във всичко ще намерят оправдание. Какво ли значи за тях здравето или живота на един простосмъртен ?!?
цитирай
10. анонимен - Боико
16.02.2011 10:26
Как така при всички инциденти НСО не е виновна. Да бяха признали за поне един случаи.
цитирай
11. анонимен - freeride
16.02.2011 10:45
така е защото си траете в тунис и египет вдигнаха бунт и изгониха подтисниците,някои ден лаината от НСО ще срещнат баи пешо с газката на Х ракии и тогава ще останат доволни,това са комплексирани бедни и прости провинциалисчета вкопчили се в столицата,когато са много са страшни,мерят си пишките,и от това страдат измъчените и без това хора,ама какво да очакваш от ниско интелегентни неграмотни управници пожарникари и даскали по физкултура.........
цитирай
12. анонимен - Mamkati, mnogo pluesh nesto. Mnogo ...
16.02.2011 10:51
Mamkati,mnogo pluesh nesto.Mnogo ti e rozovo mastiloto.
цитирай
13. demonwind - Мамкаму,
16.02.2011 12:29
НСО в голямата си част са просто едни обикновени мутри, които в свободното си време "бичат" частно при доказани престъпници. За качества като охранители и дума не може да става - с очите си съм виждал как по време на посещение на Гоце в НДК иззад гърба на охраната от нищото изскокнаха тумба надишани с лепило цигани (а преди това НСО правиха оглед на сградата цял ден). Същият ден изчезна и един лаптоп, отново по време на посещението на президента. Най-куриозното е, че в ролята на свидетел беше и гард от НСО, който видял как един мангал влиза в архивната стая, която организацията, в която работех, ползваше за конференцията, на която присъстваше Гоце, а после излиза оттам "видимо носейки нещо". Дембелинът от НСО обаче не го спрял, защото го помислил за "един от нашите" - сиреч в организацията сме работили основно цигани ;)) Е, после пребиха от бой нещастните лепилари (те не че заслужаваха нещо друго, ама е много лесно десет-петнайсет горили да размажат от бой тумба неадекватни дрогирани цигани) и какво от това? Иначе в столично заведение (не от мутренските) съм ставал свидетел как двама размазаха шест маймуни от НСО, които на всичкото отгоре парадираха с положението си. Просто двете момчета ометоха цялото кафене с тъпанарите, изпиха си питиетата на екс и се изнесоха. После всичко се напълни с полиция, обаче като разбраха кои са били "биячите", полицаите бързо си седнаха на задниците и много не се напъваха да ги гонят, ами напротив, убеждаваха държавните охранители да не се занимават - просто за единия "бияч" се знаеше, че е дългогодишен кадър на Легиона (където лично се познавал с Легия, душманина от Земун), а за другия се носеха какви ли не тъмни легенди. Демек какво - двама души, и то не кой знае какви, елиминират цели шестима от НСО. Ами утре ако в Парламента решат да влязат 10-15 добре обучени главорези? Е, няма да е голяма загуба, а голия им гъз ще лъсне като месечина. Ама дотогава ще има да блъскат простолюдието по надупчените пътища...
цитирай
14. анонимен - По повод на една прочетена нечия мисъл
16.02.2011 12:43
Не е моя, но напълно я споделям: "Не е важно с колко коня и каква е колата, а какво магаре я кара." За другото се сещайте сами.
цитирай
15. анонимен - Авитохол
16.02.2011 13:06
Тъй сме се осрали като нация и държава ,че за съжаление с прословутата демокрация нищо няма да стане. Държавата умира, а с нея и народа български. Ако питате мен какво да се прави - жестока диктатура с много кръв . Звучи жестока ама ако размислите ще се вържете на тази мисъл. Защото няма друг строй който да унищожи дребната и циганската престъпност и да ги положи там където им е мястото и престъпниците и циганите. И едните и най-вече вторите които са голяма част от първите трябва от роми и електорат пак да си станат цигани.
цитирай
16. анонимен - Поетът го е казал, отде да знае че не майтап.
16.02.2011 13:09
Сега! За тия, които не могат да си купят ТАКАВА кола, светвам следния правилник за движението по улиците и пътищата, разбираш ли:
Фактически!
Ако стои на улицата и има локва, докато аз минем ше седи да го пръснем, начи със самото движение с гумите, начи, фактически!
Ако не го пръснем сам ше скочи у локвата!!!
Като минавам - сичко да бега!
Трето, разбираш ли, привило! Начи, видители ме, начи, ПА ше бегате!
Четвърто правило! Ако ме видите..... ГАЗИМ, ГАЗИМ!!!
И преди сме ви газили и сега па ше ви газим...
Чшш, ало пешеходеца?...
.... Къде бе?

НСО от майтап не разбира. Сякаш всички сме се юрнали да правим атентати.
Да ги правим герои тез лавандули, чувалите които возят, дето погребаха Родината и плюха на собствените си родители и деца.
цитирай
17. анонимен - МИТКО - МНЕНИЕ....
16.02.2011 13:13
ПРОБЛЕМЪТ Е В БАЛКАНСКИЯ МАНТАЛИТЕТ,НО САМО ОТЧАСТИ.... ИДИОТЩИНИТЕ С КОРТЕЖИТЕ НА НСО ДАТИРАТ ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА,КОГАТО ТОГАВАШНИТЕ ВОЖДОВЕ СТОЯХА ПО-ВИСОКО ОТ ГОСПОД. РАДОЙ РАЛИН В БЛЕСТЯЩИЯ СИ СТИЛ БЕШЕ КАЗАЛ: "КАЧЕТЕ СЕ НА ТРОТОАРИТЕ,ДА МИНАТ ДРУГАРИТЕ!".... ТОВА И ДО ДНЕС Е ОСНОВЕН ПРИНЦИП В РАБОТАТА НА НСО.НЕ СИ СПОМНЯМ ДА МИ Е ПОПАДАЛА ИСТОРИЯ С ИНЦИДЕНТ ОТ ПРИДВИЖВАНЕТО НА ЦАР БОРИС,НАПРИМЕР... ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ТАКАВА?! НАПРОТИВ - ТОЙ Е ИЗВЕСТЕН С ТОВА,ЧЕ Е СПИРАЛ ТУК И ТАМ И СОБСТВЕНОРЪЧНО Е ПОМАГАЛ НА ИЗПАДНАЛИ В БЕДА ХОРА НА ПЪТЯ... И КОГАТО ИМА ИНЦИДЕНТ С КОРТЕЖ НА НСО,БЪДЕТЕ УВЕРЕНИ,ЧЕ В 100% ОТ СЛУЧАИТЕ СА ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ТЕ!! ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е ЗАЛОЖЕНА В САМИЯ ИМ НАЧИН НА ПРИДВИЖВАНЕ - МНОГО ВИСОКА СКОРОСТ И ПИЛОТНАТА КОЛА ИЗНЕСЕНА СИЛНО ВСТРАНИ.ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПРОЧИСТВА ТРАСЕТО ПРЕД КОРТЕЖА,А КАК СТАВА ТОВА - С ИЗБЛЪСКВАНЕ НА ОСТАНАЛИТЕ КОЛИ,ЕСТЕСТВЕНО! В ПРИТИВОРЕЧИЕ С АБСОЛЮТНО ЦЕЛИЯ ПРАВИЛНИК ЗА ДВИЖЕНИЕТО! ТОВА Е ОСНОВАТА,ЗАЛЕГНАЛА В МАНТАЛИТЕТА НА ХОРАТА ОТ НСО - ИЗБЛЪСКВАНЕТО!!! ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ПОЖАРНА,ИЛИ ЛИНЕЙКА ДА ИЗБЛЪСКВАТ ДРУГИТЕ - НЕ,НАЛИ! - ТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА СИ ПРОПРАВЯТ ПЪТ! АТЯХНАТА РАБОТА Е НЕСРАВНИМО ПО-ВАЖНА И ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМА ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ПОРЕДНИЯ КРАВАРНИК,СПОРТНА ЗАЛА (ВПРОЧЕМ - КЪДЕ ИМА ТАКИВА?!),ИЛИ ДАВАНЕТО НА ДЪЛБОКОМЪДРЕНИ ИНТЕРВЮТА НА НЯКОЙ СЕЛСКИ ПЛОЩАД ОТ СТРАНА НА "НАРОДНИТЕ" ИЗБРАНИЦИ... НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ!!!
цитирай
18. анонимен - Щом има некадърни шофьори ще има и ...
16.02.2011 13:36
Щом има некадърни шофьори ще има и инциденти!
Институциите в държавата са зле и трябва много неща да се променят,
но кой ще промени манталитета на хората, които знаят само да плюят!
цитирай
19. анонимен - Баце
16.02.2011 14:14
За правоимането на вардяните, няма смисъл да се пише. То си е същото като по Татово време. Проблемът винаги си е бил в надстройката (на личността), там са манталитетът, възпитанието и другите разни. "Ония" дето са в категорията на чуждиците...

Гледайки снимката се сетих за още нещо, свързано с балканския ни нрав и традиции при карането на кола. И то не е свързането с определен минимум от технически умения, реакции и познание, а с поведението и начина на мислене. И тъй като доста често пътувам именно по тази част на пътя за Петрохан и добре познавам, както пътя и опасностите, така и дупките. Но факторът изненада винаги е идвал от начина на мислене на част от водачите. Рисково, безразсъдно и безотговорно каране свързано с: изпреварвания на завои или при ограничена видимост; опити за избутване от пътя, било поради дупки или недостатъчно разстояние от идващите в насрещното; и задължителното каране поне с 80 км и в Бучин проход, и в Гинци, а в участъците около разклоните за Градец, Царичина и Беледието - и с доста повечко.
Защото най-гадното доказателство се вижда от всеки преминаващ по пътя и това са размазаните по и около пътя котки, кучета, лисици, таралежи, и други. Всеки път!

И остава риторичният въпрос - дали щеше да е така, ако се караше в рамките на ограниченията?
Затова и има толкова
цитирай
20. alexdb - закон
16.02.2011 15:05
Ами и със закон и без закон все тая :). В интерес на истината и сега има законови норми, които регламентират колите със спец. режим. И какво от това?, като тия мухльовци нито са ги чели нито ги спазват :))). Спомням си едно клипче, което преди години бяха пуснали за Швейцария, как спират една кола на незнам си кой министър и естествено шофьора отнася тлъста глоба. Репликата на полицая беше - Извинете господин министър, но това е и заради вашата сигурност. Когато стигнем до тоя манталитет, тогава държавата ни няма да е последна по всичко добро и първа по всичко лошо в Европа.
цитирай
21. анонимен - .
16.02.2011 15:43
Българите са много дисциплинирани шофьори. Катастрафи стават само когато излязат коли на НСО.
цитирай
22. анонимен - Българите са много дисциплинирани ...
16.02.2011 15:50
Българите са много дисциплинирани шофьори - ХА ХА ХА
припомни си думите при следващата катастрофа
цитирай
23. анонимен - :)
16.02.2011 16:53
Пилотната кола на кортежа на премиера се блъска във валяк. Пристигналият на мястото на инцидента полицай прегръща свойски водача на валяка и му говори:
- Хайде сега, мойто момче, да ми обясниш как изпревари колата от кортежа на премиера и как й засече пътя.
цитирай
24. prebroitel - Да се направи статистика!
16.02.2011 17:20
Колко инцидента има за миналата година НСО?- 29. Колко има в другите Европейски страни с кортежи на правителствените особи?Сигурно за целия Европейски съюз са 29.Нямам думи.
цитирай
25. gothic - Съгласен напълно с demonwind, н...
16.02.2011 18:20
Съгласен напълно с demonwind, наближава времето, когато и в нашия псевдопарламент ще влязат неколцина отчаяни люде с гранати и калашници, както преди години се случи в арменския. Не е далеч и времето, когато срещу кортежа на управляващите мутри ще тръгне на таран обезумял от мизерия и безизходица шофьор на тежък камион. И тогава от конвоя ще остана само димящи ламарини. Защото един 20-30 тонен звяр няма да отнесе само пилотната кола....
цитирай
26. lado - Цитат: " НСО е заплаха за ...
16.02.2011 20:47
canis написа:
Цитат:
" НСО е заплаха за всеки водач на моторно превозно средство, дръзнал да им се изпречи на пътя."
Ами не се изпречвай....
Елементарно е.
Какво очакваш?
Да внимават да не сгазят някой потенциален терорист или атентатор?
Айде няма нужда да се повтаря историята със Стамболов.



Що бре? Пак ли имаме някого като Стамболов? Пък да не съм разбрал...Тц-тц-тц..
цитирай
27. injir - Изобщо за манталитета на нашите, , ...
16.02.2011 20:56
Изобщо за манталитета на нашите ,,политици,, може много да се говори. А може и да се помълчи. Без думи. Без коментар.
цитирай
28. анонимен - Симеон
16.02.2011 21:53
imjir, не е до манталитета на политиците, а е до манталитета на хората, които са близко до тях ! На обслужващия персонал! И на народа и на политиците е вината защото от край време, шофьора на шефа е нещо като негов зам. И нито шефа. политик или не, нито гражданина се опитват да го сложат на място!
Ладо, в цяла Европа министри се движат със специални коли и с охрана именно да се избягне подобна на стамболовата история. Но има ли друга страна с толкова много инциденти на охраната? Май само в латиноамериканските и азиатски диктатури.
Пак повтарям тези хора не трябва да се покровителстват, а да се отстраняват от работа незабавно. Защитата им от висшите лица които возят е огромна грешка. така се затвърждава тошовия модел "човек на ...." " и него не го лови закон, защото е .... на някой си".
цитирай
29. анонимен - 26. canis
17.02.2011 00:07
Май почна да ви гони шубето?!:):):)
Стамболов е убит, след като пада от власт!
цитирай
30. napeto - е видя ли
17.02.2011 12:38
Старият пасат е виновен- казаха по новините днес. На кого ли човек трябва да вярва????????? Мамка.му с перо не се убива динозавър - това е факт ама е жалко.
цитирай
31. анонимен - Професионално мнение
17.02.2011 14:31
Бойко Борисов е назначил лично поредния заместник- началник на НСО и, разбира се ,физкултурник от ВИФ.Проверете на сайта на НСО.Какво очаквате от полуграмотни хора...аз нищо,освен простотии.Естествено поведение на прости хора скрити зад прост човек.Въпрос на малко още време, за да го изрекат и поддръжниците му.Дано не умрат хора дотогава.Бойко и Гоце са едно в кадруването, а за хората е резултата...Естествено, че Бойко не кара, за да оправдава НСО,но той назначава както митничари по летищата така и неграмотни негови съфутболистчета в службите.Не му пука, всъщност, за нищо освен рейтинга но напоследък и това, май.Все едно...и дано сега с избора си за поредния борец с корупцията Румен Миланов(старшинка от милицията и генерал пенсионер на всичко) да стане ясно и на Европейкия съюз най-после кой е Борисов и ще бори ли корупцията или ще я замазва.Защото катаджийчето Румен Миланов и негов първи съветник е покрил много схеми,и в службите е просто за майтап.Момчето се развива по женска линия(той си знае),както и всички генералчета в НСО.Филмът продължава, настанете се удобно и с почит към властта изгледайте в целомъдрие българския вариант на "Възход и падение на куртизанките/ при нас - проститутките от строящото се околовръстно,с които властта вече се е преборила/"...С пожелание никой от вас, мои сънародници, да не намери място в него(ако може)ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ !!!!
цитирай
32. silencemurmur - Внимание! НСО!
17.02.2011 21:40
Предпочитам: Внимание МамкаМу,
като лидър на недоволните, най-отпред и то активно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471599
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол