Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.06.2011 10:26 - Господа „интелектуалци”, аз явно не живея в една и съща страна с вас
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 27873 Коментари: 72 Гласове:
61


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Потресаващата декларация в знак на протест против сполучливото изрисуване на част от паметника на Съветската армия, която беше пусната миналата седмица да препуска из медийното ни пространство, направо изби и останалата неизмряла риба във смърдящото блато наречено „български интелектуален елит”.

И то не толкова, че под нея са се подписали разните му там обичайно заподозрени, като не знам си какъв брой българо-руски фондации, съюзи и дружества или пък организациите на червените запасняци (това едва ли учудва някой), а поради простия факт, че отдолу се мъдрят абревиатурите на Съюза на българските писатели, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските журналисти и Съюза на филмовите дейци –все сдружения претендиращи да представят поне част от интелектуалния елит на България.

Ей туй явно се явява поредната хапка, която ми присадя от това двайсетгодишно повечерие, наречено, кой знае защо „български преход”... Но ще я преглътна и нея, като имам предвид, що неща съм преглътнал последните две десетилетия... и що не съм преглътнал чисто физиологически...

Кулминационната точка на тази декларация е покъртителното „Хора бдете!”, с което тя и завършва. Освен, че тази фраза вони на фразеология, която отдавна би трябвало да е изчезнала от медийния словесен калабалък на полудемократичното ни общество, тя ми навява и едни спомени от соц. пионерската организация от 80-те години, в която никой не питаше родителите ми дали мога да членувам там, да не говорим мен.

Друг въпрос е, че цялата декларация  е пропита с едно угодническо отношение към Русия и със словоплетство пропито едно към едно от руската едновремешна, че и сегашна пропаганда, като: „съветски хора”, „фашистка чума”, „опитите да ни разделят с братята руси са завършвали с печален край”, „в България обичат своите братя руси” и так далее... Като „братя руси” оченабива отчайващо.

Кратък морфологичен анализ на текста може да ни наведе на мисълта, че декларацията е писана или в руското посолство или от някой отдавна пенсиониран о.з. полковник, бивш ЗКПЧ (заместник командир по политическата част), който отдавна е загубил връзка с действителността.

Така някои дружества на част от българската „интелигенция” ни напомниха, че нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Защото аз не отричам правото им на протест, бил той безроден и нелогичен, но след прочитането на декларацията ме побиха тръпки... Сякаш машината на времето се беше завъртяла и четях „Работническо дело” от средата на 80-те... Господа, променете малко изказа, бре. На тази патетика и некоректни исторически определения, никой не се връзва вече.

А като си помисля, че и не живея в една страна с разните му там фолкпевици, шоумени, политици и „бизнесмени”, наречени кой знае защо „елит”, ми остава само изборът да си живея в моята си България -страната на нормалните, която за съжаление все повече се стеснява отстъпвайки пред другата България. България на политическия, словесния и битов кич.



Благодаря на lado, който вчера ми припомни някои неща с неговия пост.



Гласувай:
63



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - ПОРАДИ НЕЗНАЕН БЪГ В БЛОГ. БГ, АН...
27.06.2011 10:40
ПОРАДИ НЕЗНАЕН БЪГ В БЛОГ.БГ, АНОНИМНИТЕ КОМЕНТАРИ ПОНЯКОГА ИЗЧЕЗВАТ БЕЗ МОЯ НАМЕСА. ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ИЗВИНЯВАМ, НО ПРИЧИНАТА Е В САЙТА, А НЕ В МЕН!
цитирай
2. mamkamu - !!!
27.06.2011 10:44
анонимен написа:
тути не ми се барай ментор имам си достатъчно акъл и интелект да си правя оценките


Това, което си прочел, се нарича мнение. Една от основните социални функции на човека е да изказва мнение. Ти, като си имаш акъл и интелект, можеш въобще да не четеш :)
цитирай
3. mamkamu - :)
27.06.2011 10:53
анонимен написа:
''що неща съм преглътнал последните две десетилетия...'' - Г-не, само ако знаехте колко още Ви се полага да преглътнете поради демократичното (Ви) право на това, направо ще онемеете.

''България на политическия, словесния и битов кич.'' - Скромно добавям - И всеобща морална деградация


Незнанието на бъдещето си има своите предимства :)
цитирай
4. cefulesteven - Много от "интелектуалцит...
27.06.2011 10:58
Много от "интелектуалците" са се подписали от чиста творческа ревност, че не са привлякли с възвисеното си творчество и една стотна от вниманието, което анонимния художник привлече. Други - убедени са, но с тях хич не ми се спори. От пусто в празно ще е. А, декларацията, повечето от съюзите трябваше да подпишат срещу себе си. Не ми се говори и защо в България, пърформанса не върви. Доста обидно ще е, а и дълго и широко. Но, ако един креативен артист беше ангажиран, ако можеше да си прави спокойно изкуството, без после да изяжда кила помия, за това, че е имал куража да покаже нещо ново, ако имаше достойно място в обществото, тоест: ако тези всички съюзи бяха работещи, нямаше да върши закононарушения. Всъщност и аз не одобрявам самата агресивност на акта, писах вече постинг: защо. Но не мога да не видя таланта и да усетя каква болка, какъв огън се е събирало, за да избухне по този начин.
цитирай
5. cefulesteven - И извини ме, че малко спамя. Искам да ...
27.06.2011 11:02
И извини ме, че малко спамя. Искам да добавя още нещо. Всяка седмица с тези пръсти, които пиша и сега добавям в електронното издание на една медия, статия в която се пише за поредно, поредно и поредно вандалство върху паметници, гробища и така - нататък. И това е от месеци насам. Защо досега не се обърна внимание? Ще кажа защо. Защото онова наистина е вандалство, дребно хулиганство и нищо повече. В случая се разбуниха духовете, само защото в хулиганската проява имаше изкуство и някой показа нещо, което мнозина само искат да могат.
цитирай
6. mamkamu - @ cefulesteven
27.06.2011 11:09
"Творческа ревност" казваш... Виж, за това не се бях замислил :)
цитирай
7. tili - Още по-страшно е, че
27.06.2011 11:18
по ТВ-тата мрачно обявиха, че Художникът е ЕМИГРИРАЛ!!! Не заминал, емигрирал!
И разкрасата не е направена от един човек - невъзможно е :) Дават се някакви таинствени сигнали някому, а народът приема всичко овчедушно и дъвче салатка с ракийка. Това е положението!
цитирай
8. анонимен - Тия наистина са жалки.
27.06.2011 11:22
Нямат нищо общо с изкуството. Да защитаваш това угнижаващото нацията ни страшилище е долно. Боклуци са те.Прав е горе мъжът, че точно при паметника имаше изкуство - свежо и забавно.
цитирай
9. tili - Ето и мнението на един РУСНАК!
27.06.2011 11:37
РедактироватьУдалитьОтветитьС цитатойВ цитатникОбратиться
Перейти к дневнику
Четверг, 23 Июня 2011 г. 23:06ссылка
Fidler
Я тоже не поддерживаю осквернение памятников, но я не был бы столь категоричен в данном случае. В Софии есть и другой монумент - Царю-Освободителю (российскому), на самой центральной улице, напротив парламента. И никто его не разрисовывает, наоборот, цветы возлагают. А вот монументу Советской Армии не везет. Не воспринимается она, Советская армия, как освободитель Болгарии. Потому, что таковой не является. А если отбросить политкорректность и деликатность, то Советская армия была для Болгарии оккупационной. Немецких войск на территории Болгарии не было, военных действий Болгария против СССР не вела. Тем не менее, Советская армия вошла, поменяла в Болгарии правительство на коммунистическое, которое потом провело в стране репрессии по типу сталинских (и в результате социалистичесоикой эпохи Болгария является теперь самой нищей страной Евросоюза). Так что нет особого повода болгарам так уж чтить память о Советской армии. Такова история, нравится она или нет.

"После нападения на СССР в июне 1941 Гитлер неоднократно требовал от царя Бориса отправки болгарских войск на Восточный фронт. Однако, опасаясь роста прорусских настроений, царь уклонялся от выполнения этого требования и Болгария фактически не участвовала в войне Германии против СССР. Когда в декабре 1941 Япония развязала войну с США, царь Борис из чувства солидарности уступил германским требованиям, и 13 декабря 1941 Болгария объявила войну США и Великобритании. Царь Борис предоставил в распоряжение немцев экономические ресурсы страны и ввёл дискриминационные меры по отношению к немногочисленному еврейскому населению Болгарии, включая выселение евреев из больших городов. Однако он считался с общественным мнением, настроенным против выдачи евреев немцам, и ни один болгарский еврей не был депортирован."

Здесь надо понимать, что болгарская власть руководствовалась интересами государства. Если бы Болгария отказалась сотрудничать с Германией, ее, вполне вероятно, ждала бы оккупация, а болгарских евреев гораздо более незавидная участь. Давайте не будем забывать, что и Сталин до самой войны активно сотрудничал с Гитлером.

До 1952 года, когда началось сооружение памятника (открыт в 1954 году), на этом месте располагался созданный на средства князей и царей Болгарии парк с теплицами, где демонстрировался растительный мир Болгарии и прилегающих регионов - Малой Азии, Кавказа. В теплицах росли характерные для Болгарии цветы. В парке имелся небольшой зоопарк и городок детских аттракционов. Монумент был сооружен на болгарские средства, как акт подхалимажа тогдашних коммунистических властей перед "старшим братом". В 2010 году создан комитет за демонтаж этого монумента. Никакого захоронения под ним нет, так что о "гробокопании" и "неуважении к могилам" речь не идет.

Я вообще считаю, что подобные спорные монументы должны располагаться не в центре города у всех на виду, а где-то вспециально отведенных других местах, тогда и вандализма будет меньше
цитирай
10. mamkamu - @ tili
27.06.2011 11:39
Да, направо си е страшно...

Всъщност ти, какво очакваш народът да прави ;)
цитирай
11. bojo12345 - Поздрав ,И в Москва разбаха ,че СССР е минало и един ден щесе разделят и с мумията..
27.06.2011 11:41
Ние в България имаме един Руски паметник пред НС на Цар Освободител.Пред него и сини и червени ,жълти и зелени еднакво могат да исказват почитта си към руските войни загинали за освобождението ни.Напълно подкрепям руснака и нека тъмночервените бабички и дядовци се поучат от него.

За тия на така наречената /съветска,червена/армия, поробила ни с половин източна Европа и то без да даде една жертва,от добе изрисувания паметник,мястото им е другаде.Нека остане постамента и го окасят с фигури на спортна тематиса .Да стане паметник на спортната слава на България!
цитирай
12. mamkamu - @ yotovata
27.06.2011 11:45
Естествено, че са жалки... дори и смешни.

Не знам, дали мога да нарека онова изкуство, но че беше свежо и забавно, беше. Но всъщност, щом предизвиква чувства, сигурно е изкуство...
цитирай
13. mamkamu - @ bojo12345
27.06.2011 11:57
Напълно съм съгласен. Никой не закача паметниците посветени на Освобождението.
цитирай
14. mamkamu - @ tili
27.06.2011 12:08
tili, изискват се доста усилия, човек да запази обективността си и посоченият от теб текст е пример за това. Това, че авторът е руснак, само го издига още повече в очите ми.
цитирай
15. vmir - Бог ми е свидетел, че не обичам грубите изрази и ги употребявам само в изключително крайни случаи,
27.06.2011 13:13
но анахронизмите на подобни "интелектуалци" обяснява отдръпването от култура и просвета, в резултат от което мога да възкликна от цялата си обезкултурена душа и сърце: "бах тез интелектуалци!!!".

Ако не друго, да бяха видели поне, че с преклонението пред паметник на "милионите жертви на борбата с фашизма" от хора, които десетилетия са мислели, че САЩ са воювали на страната на фашистите, се демонстрира безмозъчна готовност за нова световна война. Срам и позор, че у нас се допуска национални подстрекатели да се назовават "интелектуалци"!
цитирай
16. krivoshapkova - оххх,
27.06.2011 13:33
като чуя термина " интелектуалец" ми се ще да хвана гората...още повече, че този израз през годините на соц-а се превърна в нарицателно за нищонеправещи халтурчици...забелязала съм , че сериозните български творци не обичат да се кичат с това прозвище..може би защото творчеството им само е достатъчно силно и въздействащо, та няма нужда от патерици... Какво е интелектуалец? - някой , който притежава интелект...Хайде сега, да не би интелекта да е присъщ само на избраните, членуващи в творчески съюзи?!
цитирай
17. flyco - ...
27.06.2011 13:33
Любослава Русева има статия по същия повод.
цитирай
18. vencivaleri1951 - И какво те дразнят "мамка ти" тези съюзи. Те нямат ли правото на собствено мнение.
27.06.2011 13:39
Кажи им -мамка Ви -и си гледай кефа. Кажи :-Мамка ви -и на онези псевдоинтелектуалци като Чинтулов, Вазов, Петко Каравелов които също наричат руснаците братя. Кажи :-мамка Ви и на 70-80 % от бъпгарите които нееднозначно изразяват отношението си към Русия в различните допитвания. Кажи мамка ти на всеки който не мисли "свежо" като теб. Аз също не съм убеден, че действията на СА в Бя като мащаб определят изграждането на подобен монумент, още повече, че и в Лозенец има костница на починали /от раните си в лазаретите/ съветски войници. Да изрисуваш, да бутнеш обаче изграден вече паметник си е гавра с мъртвите войничета. Разните Ваня, Альоша, Серьожа...нямат нищо общо с върхушката в Кремъл. Защо ще "освежаваме" поменника им. Как би се почувствал ако някой"освежи" могилата на твои близки? Ще ти припомня един стих " На братских могилах не ставят крестов и вдовы над них не ридают..." Да си направиш каламбур със стиха е възможно/и е правено/, но то е всичко друго, не и освежаване...
цитирай
19. mamkamu - @ vmir
27.06.2011 13:58
Точно така е. Как да изпитваш любов към съвремената българска литература, когато знаеш, че голяма част от тия "писатели" от СБП използват една форма на изказ присъща само на лозунгарството в тоталитарните ситеми?!
цитирай
20. mamkamu - @ krivoshapkova
27.06.2011 14:01
И на мен така ми иде... И винаги съм се чудел на това, професия ли е това, що ли :)
цитирай
21. анонимен - Тези позиции
27.06.2011 14:10
са на управителните съвети на отделните организации, защото в тях членуват много творци, които няма как да са на едно мнение, и особено на тяхното. Очевидно е от какви професионални (аз така съм ги кръстил) русофили се състоят тези органи... (((( Все пак е добре, че се изцепиха, та човек да разбере колко голяма е руската хранилка и колко много увредени хора има; да не се чудим що сме на опашката. При толкова зависими подлоги как да се напредва?
цитирай
22. mamkamu - @ vencivaleri1951
27.06.2011 14:15
Естествено, че всеки има това право, дори и аз...

Естествено и че Ваня и Серьожа нямат нищо общо с комунистическата върхушка, но ако влезем в тази логика на разсъждение, то тогава и Ханс и Петер също нямат нищо общо с Хитлер. На този принцип бихме могли да издигнем паметник и на Вермахта, загдето... например са обединили българските земи по онова време...

Ти май се правиш, че не разбираш... Не можеш да поставиш и да оставиш грамаден паметник на една армия в центъра на страна, окупирана от нея и донесла само кръв, страдания и диктатура на българския народ.

Но темата тук е друга, ако не си разбрал...
цитирай
23. mamkamu - ОК!
27.06.2011 14:17
flyco написа:
Любослава Русева има статия по същия повод.


цитирай
24. haralanov - Здрасти!
27.06.2011 14:24
Ти на тия долнопробни типове интелектуалци ли им казваш?
В България няма истински духовен елит!Елит,който да е ,,срещу".Елит,който постоянно да е ,,на ръба на бръснача".Елит,който да не се интересува от материални облаги.Елит,който не приема ордени от циганина от Сирищник!Аз поне не знам да има такива интелектуалци съизмерващи се със Солженицин,Хавел или Франсоа Мориак примерно.После...В трудни моменти в чий глас да се вслушаш?Ами остава ти единствено в твоя собствен.Защото псевдоелита няма собствен глас!Я чуй гласът на Веждю.Той говори за трътки и за лапачка.Как да слушам такъв уродски глас?
цитирай
25. mamkamu - @ parasol
27.06.2011 14:25
Да знам, че това са позиции на управителните съвети на тези организации, но когато казваме например "позицията на България" например, ние имаме предвид позицията на правителството на Р България, а не на гражданите. Макар, че в международните отношения това не важи, поради простия факт, че гражданите на България са го избрали това правителство :)

Така и със творческите съюзи -членовете избират управителните съвети... Или?
цитирай
26. mamkamu - @ haralanov
27.06.2011 14:29
Напълно съм съгласен с теб... Аз за туй "български интелектуален елит" съм го сложил в кавички.
цитирай
27. apostapostoloff - Отново и отново се повтаря една и съща грешка:
27.06.2011 14:38
Русия няма нищо общо със Съветския съюз и неговата червена армия. Пък и какво са ни виновни многострадалните руснаци, че ние си падаме дупедавци?
цитирай
28. mikino - Това ако са интелектуалци, аз съм ...
27.06.2011 16:09
Това ако са интелектуалци, аз съм щепсел... Какви интелектуалци бе??? Интелектуалци е имало преди Народния съд!
цитирай
29. borjanmljakov - Майката си е ебало...
27.06.2011 16:19
.
цитирай
30. vencivaleri1951 - Не е нужно да чуваш "Веждичката", а да го гледаш. Той и
27.06.2011 16:44
haralanov написа:
Ти на тия долнопробни типове интелектуалци ли им казваш?
В България няма истински духовен елит!Елит,който да е ,,срещу".Елит,който постоянно да е ,,на ръба на бръснача".Елит,който да не се интересува от материални облаги.Елит,който не приема ордени от циганина от Сирищник!Аз поне не знам да има такива интелектуалци съизмерващи се със Солженицин,Хавел или Франсоа Мориак примерно.После...В трудни моменти в чий глас да се вслушаш?Ами остава ти единствено в твоя собствен.Защото псевдоелита няма собствен глас!Я чуй гласът на Веждю.Той говори за трътки и за лапачка.Как да слушам такъв уродски глас?


така си говори. Както му харесва , така. И преди 89та , /когато повечето от нас си бяха "глътнали" езиците/ и след това /когато някои от нас ги "изплезиха"/ Въобще с този псевдоелит който си позволява да не се съгласява с мнението на "изплезилите "се, да се постъпи като след 9 ти юни-куршуми, ножове и труповете във войнишките тоалетни.
цитирай
31. evrazol - Искам ясно да кажа: Независимо от ...
27.06.2011 20:09
Искам ясно да кажа: Независимо от изобразените фигури, повод и идея за построяването на този паметник, той е лого и символ на КОМУНИСТИТЕ.

И само комунисти го защитават.

Като последен бастион. Замества им петолъчката, замества им свастиката, изпълва, илюстрира и символизира интелектуалния им хабитат.
Останалите аргументи в негова защита представляват само пословичната им демагогия.
Това е ТЕХНИЯ паметник. На техния и нашия позор. Техния тотемен стълб.

Не съществува земна сила, логика и аргумент, който да ги убеди, че не там му е мястото. Но дори и да съществуваше, те пак ще го бранят с телата си.

Защото по-добре от нас знаят - заедно с паметника ще изчезнат и те. Ще се превърнат просто в срамна фактология. И нищо не ще остане от "великите им дела".

И макар всички да знаем, каква е основната им подбуда за яростната му защита, някак подлизурковски приемаме нескопосаните им опити да го представят за нещо различно от символ на комунизма в България. Наричаха го изкуство, било история... От девет дерета вода ще донесат, само да не се споменава че това е символ на войнстващия комунизъм.

На отречения комунизъм. На ТЕХНИЯ комунизъм. В който все още конспиративно се кълнат.
цитирай
32. lado - Благодаря ти, Юри! За това, че имаш ...
27.06.2011 20:24
Благодаря ти, Юри! За това, че имаш сили да им посветиш постинг.
Поздрави и на коментиращите!
Венцивалери - не смесвай плиткоумно понятията. Но пасаран! Тук аудиторията е елитна. Но не се притеснявай - маргинализацията и оскотяването сред населението вървят по план. Комунистически, в капиталистическа кожа. Ето - днес машина е разкъсала 19-годишно момче - оператор на опасна машина. Утре работниците на назначените от вас бизнесмени ще свалят още средната си възраст - а когато калпаво ръководените от вас предприятия се напълнят с деца - вадете Смирненски и на барикадата!
цитирай
33. анонимен - Драги ми Венци, специално ще ти хосветя едно вазово стихотворение
27.06.2011 22:38
vencivaleri1951 написа:
Кажи им -мамка Ви -и си гледай кефа. Кажи :-Мамка ви -и на онези псевдоинтелектуалци като Чинтулов, Вазов, Петко Каравелов които също наричат руснаците братя. Кажи :-мамка Ви и на 70-80 % от бъпгарите които нееднозначно изразяват отношението си към Русия в различните допитвания. Кажи мамка ти на всеки който не мисли "свежо" като теб. Аз също не съм убеден, че действията на СА в Бя като мащаб определят изграждането на подобен монумент, още повече, че и в Лозенец има костница на починали /от раните си в лазаретите/ съветски войници. Да изрисуваш, да бутнеш обаче изграден вече паметник си е гавра с мъртвите войничета. Разните Ваня, Альоша, Серьожа...нямат нищо общо с върхушката в Кремъл. Защо ще "освежаваме" поменника им. Как би се почувствал ако някой"освежи" могилата на твои близки? Ще ти припомня един стих " На братских могилах не ставят крестов и вдовы над них не ридают..." Да си направиш каламбур със стиха е възможно/и е правено/, но то е всичко друго, не и освежаване...

Съвсем специално и аман от русофили!!!
цитирай
34. анонимен - много добър постинг и коментари.
27.06.2011 23:18
но не ми е ясно защо Столичният общински съвет не излезе с решение за демонтиране и толкова?
За два дни ще се реши проблемът.
Значи общинарите са същите катили.
цитирай
35. vmir - 36. evrazol,
27.06.2011 23:24
evrazol написа:
Искам ясно да кажа: Независимо от изобразените фигури, повод и идея за построяването на този паметник, той е лого и символ на КОМУНИСТИТЕ.

И само комунисти го защитават.

Като последен бастион. Замества им петолъчката, замества им свастиката, изпълва, илюстрира и символизира интелектуалния им хабитат.
Останалите аргументи в негова защита представляват само пословичната им демагогия.
Това е ТЕХНИЯ паметник. На техния и нашия позор. Техния тотемен стълб.

Не съществува земна сила, логика и аргумент, който да ги убеди, че не там му е мястото. Но дори и да съществуваше, те пак ще го бранят с телата си.

Защото по-добре от нас знаят - заедно с паметника ще изчезнат и те. Ще се превърнат просто в срамна фактология. И нищо не ще остане от "великите им дела".

И макар всички да знаем, каква е основната им подбуда за яростната му защита, някак подлизурковски приемаме нескопосаните им опити да го представят за нещо различно от символ на комунизма в България. Наричаха го изкуство, било история... От девет дерета вода ще донесат, само да не се споменава че това е символ на войнстващия комунизъм.

На отречения комунизъм. На ТЕХНИЯ комунизъм. В който все още конспиративно се кълнат.


Правилно казваш, че това е паметник на войнстващия комунизъм. Който ни “освободи” не от фашизма (бяхме съюзници с фашистка Германия, а не врагове, за да ни освобождава от тях) а от капитализма. Но или комунизма фалира, или капитализма ни освободи от комунизма.
цитирай
36. vencivaleri1951 - Ладо когато ние " ръководехме предприятията" след инцидент с летален изход
27.06.2011 23:44
lado написа:
Благодаря ти, Юри! За това, че имаш сили да им посветиш постинг.
Поздрави и на коментиращите!
Венцивалери - не смесвай плиткоумно понятията. Но пасаран! Тук аудиторията е елитна. Но не се притеснявай - маргинализацията и оскотяването сред населението вървят по план. Комунистически, в капиталистическа кожа. Ето - днес машина е разкъсала 19-годишно момче - оператор на опасна машина. Утре работниците на назначените от вас бизнесмени ще свалят още средната си възраст - а когато калпаво ръководените от вас предприятия се напълнят с деца - вадете Смирненски и на барикадата!


обикновено някой отиваше в затвора. Бях около 5години в солиден строителен комбинат. Списъчния състав беше към 4000души. Та за тези пет години в СМР загина един човек и то поради невнимание./беше заспал под един бетоновоз, а шофьорът не го забелязал. Не е важто кой ръководи предприятието , а кой пише и изпълнява законите. Преди планирана печалба в строителството не беше по голяма от десетина процента, а сега се реализират печалби в пъти. Как според теб се правят такива печалби? Ще те открехна/макар, че ти го знаеш навярно/ ...Некачествени материали, слабоквалифициран персонал, почти никаква охрана на материали, не по молко от 12часа труд на ден, "олекотени" проекти... Това е общо взето формулата. На 5 обекта само един би бил пуснат при контрола когато ние"управлявахме предприятията" Не се връзвай на боята по сградите. Бъди сигурен че панелките са далеч по сигурни от по голяма част от строителството което се прави сега. Говоря за строителството защото него го познавам най добре от производството. Иначе какво имаш против Смирненски. Е вне може да се сравнява със Сугарев например/ "...Звездите като разпиляна сперма в небето..."/:))) Впрочем и той/Сугарев, не Смирненски:)))/ търци да бута паметници.
А иначе за ескадроните/червените/ смятам и ми се иска да бъдеш прав.Ще дойдат!
цитирай
37. d3bep - Комунизмът си е комунизъм, но па...
27.06.2011 23:44
Комунизмът си е комунизъм, но паметникът си е паметник.

Също както вандалът си е вандал.
Явно профанизацията на обществото в българия е довела и до масовизация на вандализма?
Политическата омраза няма да коментирам. Комунизмът ви управлява 45 години. Демокрацията вече 25, но нямате ЕДНА СВЯСТНА ГОДИНА демокрация, и пак ревете че комунизмът ви крив...

Просоттията край няма, ревете срещу съселяните си, а отгоре същите ви управляват.
Пикайте върху паметници. Предлагам да ги събаряме или прерисуваме всеки път като минем от демокрация към социализъм или обратно, или пък всеки път като подпишем договор с Русия или после със САЩ и обратно.

Така поне ше знаем що нямаме история.

Знаете ли, това че кръчмите и 3д кината на пирати и сексове по виртуалната мрежа са пълни, а оперните зали са празни и карат с 30 годишна тапицерия, или пък това че в елитните училища останаха половината паралелки всяка с наполовина ученици и прочие, е тъжно...

Но от това да гледам профанизация и простотия по улицата, желание и радост от това да рушим собствената си култура и минало просто ми се повръща...
Не бързайте да се самоназовавате интелектуалци. Интелектуалците не рушат паметници, преживели разни улични демагози с по 2-3 живота.

Аз гледам на това като на поредния тест колко сме изпростели.
С още по - лоши резултати от предните такива...
Нема бъдеще за тая държава :)
цитирай
38. d3bep - Вследващият етап ви предлагам да ...
27.06.2011 23:48
Вследващият етап ви предлагам да прерисуваме турските военни гробища.
Логично продължение, не мислите ли? На всеки думнат турчин моем да сложим по Филип Тотювски мустак.
Забавно, а?

Малоумна история. С претенции за модернизъм и интелектуалщина.
Пошлостта на чалгията тепърва започва да дава резултати.
цитирай
39. boristodorov56 - Хора бдете! - беше една сакрална фраза от един примкоВ репортаж, оказал се фалшификат!
28.06.2011 00:36
Както са фалшиви и нашите "интелектуалци" - проститутките и държанките на соца!
То и за това от 45 год. им творчество остана само изнамирането на чушкопека от цялата наша пасмина наречена научно-техническа и художествена интелигенция!
цитирай
40. boristodorov56 - 44. d3bep - Сериозно ли го мислиш?
28.06.2011 00:42
"Комунизмът си е комунизъм, но паметникът си е паметник."
Ми след 2 000 години, като го разровят някои историчари като теб този поменник какви заключения ще си направят от посвещението му?
Вероятно, че или сме били малоумни или, че тук не са живели българи.
Да живей интернационализма!
Шербиетчийството е готин занаят.
цитирай
41. mglishev - Ето го списъкът на подписалите институции:
28.06.2011 02:12
Български антифашистки съюз;
Съюз на ветераните от войните;
Съюз на военноинвалидите в България;
Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса;
Национално движение русофили, Форум „България – Русия”;
Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД;
Фондация “Устойчиво развитие за България”;
Дружество „Александър Невски”;
Федерация на съотечествениците;
Българо-руска търговска Промишлена палата;
Българо-руски клуб „Шипка”;
Съюз на българските писатели;
Славянско дружество в България;
Съюз на архитектите в България;
Дружество „Найден Геров”;
Съюз на филмовите дейци;
Съюз на българските журналисти.

Това са все организации, свързани с Русия и/или БСП. Военноинвалидите и ветераните, колкото са останали, са все от 1944-45, разбира се. Съюзът на писателите е старата казионна организация, от която се отдели Сдружението на писателите. Този Съюз днес има офис в бившия Дом на българо-съветската дружба. За съюзите на архитектите, филмовите дейци и журналистите ми е криво, но не се изненадвам. Нека само да се знае, че там членуват главно стари муцуни. Изобщо, всичко, що е сбабичосано, протестира. Е, да си протестира. Ще минат още седмица или месец и паметникът пак ще бъде украсен. Докато най-сетне един хубав ден просто изчезне.
цитирай
42. evrazol - От всички руски паметници
28.06.2011 06:57
поруган и проблемен е само съветския.
И не толкова заради окупацията ни от Съветската армия, колкото заради зомбираните Му поклонници в България. Ако ги нямаше тях, паметника едва ли щеше да предизвисва полемика.
Понеже ТЕ още си имат комунизъм, а ние още си нямаме демокрация.

"Не можем да се обединим преди да се разграничим."
Ако някой успее да вкара тази мисъл в червения бетон, може би нещата ще тръгнат напред.

За илюстрация - Питайте който и да е човек - грешка ли беше комунизма в България? Да, или не?
И всеки, който не отговаря категорично с да, ще се окаже защитник на "паметника".
цитирай
43. sestra - Много жалко, че хора, които трябва да разбират от изкуство
28.06.2011 08:05
са подписали тази декларация.Изрисуването в цвят наистина е изкуство. Няма нужда вероятно да напомням, че скулптурата е възникнала като цветно изкуство. Статуите в древен Египет и Гърция са покривани с бои и така оцветяването на въпросния паметник има и традиционни корени - едно от условията да има изкуство. Друго важно условие е да има новаторство, изкуството е живо заради крачката напред, а тя по правило трябва да бори стари, умрели ценности. Отрицателите на изкуството винаги ще изпадат в тъпо чудене пред факта, че То не убива, кръв не пуска, но изважда най-много интелектуална енергия от всички познати методи за манипулация. Затова така... Искам да уточня и това, че ако такъв вид изкуство се налага да се създава на тъмно заради обективни обстоятелства (иначе нямаше да се случи), то заличаването му на тъмно си остава мракобеснически и подъл акт и не е изкуство. Моля да бъда извинена за многократното, но не излишно изписване на думата "изкуство" и че стана дълъг този коментар.
цитирай
44. syrmaepon - А според мен,идеята на автора
28.06.2011 09:37
беше да ни подскаже,че една пропаганда смени друга.Оказа се ,че ние дори не сме преосмислили първата...
цитирай
45. yuriy - Не е вярно,
28.06.2011 10:42
че съветската армия не дава жертви в окупацията на България. След Яшко-Кишиневската операция от 26 август 1944 г. някои нейни части, увлечени след победата цъфват и дори преминават българската граница, където обаче са посрещнати достойно от ІІІ-та армия и си подвиват опашката. И едва след предателството на ген. Иван Маринов и преврата на 9.ІХ. навлизат спокойно. А иначе за обрисуването на паметника съм раздвоен. От една страна това си е оскверняване на паметник, както си признаха и самите осквернители - от желанието да блеснеш. По същия начин преди време някаква моделка се беше качила и снимала гола на паметника на Пенчо и Петко Славейкови. С рекламна цел. Но ефектът беше никакъв. А и въпреки твърдението, че това с паметника е някакъв връх в попарт-изкуството, не съм много съгласен с това. Така, че е крайно време в анархията у нас да се въведе някакъв ред. Но от друга страна, ако уважаваме себе си, не му е мястото на паметник като този на това място. А иначе, от туристическа гледна точка предвид, че руския турист е най-многоброен, паметникът още върши работа. Но, че съветската армия е окупатор, някои наши "антифашисти" трябва да прозреят този факт. А иначе напълно споделям мнението на symaepon.
цитирай
46. yuriy - Не може да се обединим, без да се разграничим
28.06.2011 11:06
Тази крилата фраза принадлежи на Ленин, който в "Двете тактики на предстоящата революция" доста широко я разработва. И може би е прав. А това, че тя не може да проникне в "червения бетон" е просто поредното доказателство, че този "бетон" не си познава теорията. Но това е нормално - на 9.ІХ. от гората излиза най-неграмотната част от българския народ, която с "революционен плам" започва унищожаването на всичко, направено преди нея. В това отношение тя може само да се конкурира с навлязлите в политиката на България след 10.ХІ. бивши синове на АБПФК (т.нар. активни борци), на чиито бащи трябва да признаем, че нищо смислено от младостта им не оставаше. С фалшивите промени към демокрация, от социалистическата демокрация нищо не остана; борили са се срещу фашизма хората, а него в България на власт не го е имало; накрая дори са смъкнали антифашисткото англофилско правителство и са предали в този си устрем Беломорска Тракия и са създали македонска нация. За Тракия са наказани не от някой друг, а от Сталин. И ако това не е безсмислено пропилян живот? Само Паметника им остава. Между другото прави ли ви впечатление, че и след 10.ХІ. на преден план отново излезе най-неграмотната част от българското население. Заедно с лапачите, които винаги ги има.
цитирай
47. анонимен - Надписът също е интересен
29.06.2011 06:00
"В крак с времето" - накарва те да се замислиш как се обръщаме: Преди 30 години - паметник на съветската армия; сега - американски комикси...
цитирай
48. анонимен - Авторът не се е погаврил с паметника, а с нещо друго...
29.06.2011 06:02
анонимен написа:
"В крак с времето" - накарва те да се замислиш как се обръщаме: Преди 30 години - паметник на съветската армия; сега - американски комикси...

цитирай
49. hristo27 - Според мен, паметникът трябва да се ...
30.06.2011 09:48
Според мен, паметникът трябва да се демонтира и да се постави някъде, където само който желае да го посещава.
цитирай
50. анонимен - Сергей Александрович Есенин - полное собрание стихов, проза, биография
03.12.2011 20:11
<img>http://esenin-sergej.ru/images/header.jpg</img>

Сергей Есенин умер при допросе
Всех следов преступления чекистам скрыть не удалось

Так утверждает Николай Николаевич Браун, поэт, общественный деятель, бывший политзаключенный. Недавно им были проведены два авторских вечера памяти поэта «Есенин в единоборстве с веком. Жизнь и смерть. Только факты». После увлекательного рассказа, где некоторые факты были обнародованы впервые, Николай Браун исполнял свои песни на стихи Есенина. Побывав на одном из этих вечеров, наш корреспондент встретился с Николаем Николаевичем.
— Николай Николаевич, вы считаете, что Есенин умер при допросе?
— Да, точнее — в результате пыток при допросе. Именно к такому выводу пришел мой отец — известный поэт Николай Леопольдович Браун, лично знавший Сергея Есенина. В декабре 1925 года он вместе с другими писателями выносил его тело из гостиницы «Англетер».

<a href=http://www.esenin-sergej.ru/esenin/bio/avtobiografiya/avtobiografiya-1916.php>есенин автобиография</a>

<a href=http://www.esenin-sergej.ru/esenin/imazhinizm.php>есенин и имажинизм</a>

<a href=http://www.esenin-sergej.ru/esenin/text/marfa-posadnica.php>марфа посадница краткое содержание</a>

<a href=http://www.esenin-sergej.ru/esenin/readers/panihida.php>могила есенина</a>
цитирай
51. анонимен - nolvadex 10 mg 10060
04.04.2012 02:14
<a href=http://buynolvadexonlinerx.com/#5351>nolvadex 20 mg</a> - <a href=http://buynolvadexonlinerx.com/#1100>nolvadex 10 mg</a> , http://buynolvadexonlinerx.com/#13387 nolvadex 20 mg
цитирай
52. анонимен - payday loans online 813 13761
19.10.2012 22:53
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19098>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9949>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17178 payday loans online
цитирай
53. анонимен - payday loans online 636 10154
20.10.2012 04:48
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12098>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2237>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19113 payday loans
цитирай
54. анонимен - viagra online 928 12693
20.10.2012 05:00
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7694>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3526>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#3892 buy generic viagra
цитирай
55. анонимен - levitra without prescription
20.10.2012 08:58
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#8655 - cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6714>cheap generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2802 online
цитирай
56. анонимен - cheap viagra 20047
20.10.2012 09:38
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#axadc>order viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#tpywk >order viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#brriz generic viagra
цитирай
57. анонимен - cialis online without prescription 18692
20.10.2012 13:30
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#cuweg>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#uqxam >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#onjbq buy cialis
цитирай
58. анонимен - cheap generic levitra 14414
21.10.2012 07:24
<a href=http://orderlevitrahere.com/#jblko>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#phnnf >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#riauu cheap levitra
цитирай
59. анонимен - cheap kamagra online 12719
21.10.2012 15:08
<a href=http://orderkamagranow.com/#wjsol>kamagra usa</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#ijial >buy kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#rocdh buy kamagra jelly
цитирай
60. анонимен - payday loans 770 17538
21.10.2012 23:41
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#21273>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10204>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17708 payday loans
цитирай
61. анонимен - buy generic cialis 438 19908
22.10.2012 00:10
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6955>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10167>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#8176 cialis online
цитирай
62. анонимен - payday loans 766 19535
22.10.2012 02:42
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#3821>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2486>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#3530 payday loans
цитирай
63. анонимен - buy levitra online 17143
24.10.2012 09:38
<a href=http://levitrastorehere.com/#gpcap>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ndunz >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#yukoe levitra online
цитирай
64. анонимен - generic kamagra 17961
24.10.2012 13:13
<a href=http://kamagrastorehere.com/#xndje>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#twkhr >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#brwio kamagra online
цитирай
65. анонимен - cheap viagra 14426
25.10.2012 01:40
<a href=http://viagrastorehere.com/#kgwqd>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#axlwp >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#jykia cheap viagra
цитирай
66. анонимен - generic cialis 13461
25.10.2012 08:31
<a href=http://cialisstorehere.com/#vdser>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#qnpwp >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#bcsyj cheap cialis
цитирай
67. анонимен - payday loans online 1640
27.10.2012 10:05
<a href=http://directlenderloanshere.com/#ljasy>direct lender payday loans</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#ifhzj >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#dpzan payday loans online
цитирай
68. анонимен - payday loans 282
28.10.2012 17:20
<a href=http://fastcashloanshere.com/#vjtxi>advance payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#cgflo >payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#pftbh payday loans
цитирай
69. анонимен - propecia 5 mg 3033
30.10.2012 11:15
<a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#tomnl>buy generic propecia</a> - <a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#aczof >generic propecia</a> , http://cheapgenericpropecianow.com/#wamxg buy propecia
цитирай
70. анонимен - generic cialis 9821
31.10.2012 02:52
<a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#ksqxr>buy generic cialis</a> - <a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#xygcm >cialis online without prescription</a> , http://cheapgenericcialisnow.com/#dygmb cheap cialis
цитирай
71. анонимен - buy viagra 8641
31.10.2012 10:15
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#kndvd>viagra 50 mg</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#yvmwf >buy viagra</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#divvp buy viagra online
цитирай
72. анонимен - viagra online 857 12653
03.11.2012 21:25
<a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#10653>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#5516>viagra online</a> , http://buyviagraonlinexpress.com/#2623 viagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470741
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол