Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.11.2011 22:41 - Доктор Христо Стоичков, доцент Цветозар Томов и големият смех
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 43640 Коментари: 104 Гласове:
81

Последна промяна: 14.11.2011 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageКогато в петък Пловдивският университет присъди званието „доктор хонорис кауза” на футболната звезда Христо Стоичков, хиляди българи се чудехме да се смеем ли или да плачем. Да се смеем на  званието „доктор” присъдено на Новия Бай Ганьо или да плачем за нивото на цялото ни висше образование, принизило се до нивото на един откровен илитерат.

Защото бившият футболист и „треньор” с цялото си държание и приказки и през цялата неговата кариера, показваше само едно: Колко прост може да бъде българинът, особено, когато добие слава и пари. Това е някаква проклета сбъркана родна геометрична прогресия, която има способността да умножава в пъти простотията на индивида и да го кара да се чувства самодостатъчен. Тя изключва всякакво наличие на самосъзнание, подобно на примат, който вижда недостатъците на другите, но е неспособен да погледне себе си отстрани. Когато обаче на тази маймуна започне да й се обръща повече внимание, тя се олива обикновено в стремежа си да се покаже като по-по-най.

В Древен Рим, преди повече от две хилядолетия, гладиаторите и колесничарите, чиито съвременни еквиваленти са футболистите, ръгбистите, борците и т.н. са били наистина идоли на тълпата и шампионите сред тях постигали огромна известност и богатство, както е и днес. Те обаче винаги оставали в дъното на обществената стълбица и дори през мисълта не им е минавало, че могат да станат част от интелектуалния елит на тогавашното общество. Все едно да сравняваш Тацит с тогавашните тракийски овчари. Смех!!! С това древните за кой ли път отново ни показват, че макар и технологически изостанали, те са имали социални буфери, които запазвали обществото в някакъв нормален и не уродлив вид.

Уродливият смях обаче ни го достави отново Пловдивският университет, който за пореден път доказа, че стотиците български „университети” са изпаднали в една интелектуална хиперинфлация, обезценяваща самото им наименование. Обществена тайна е, че подобни учебни заведения бълват „висшисти” на конвейр, наблягайки на заплащането на образованието, а не на качеството му... Едно време имаше лаф, че и магаре да вържеш на пилона на Военното училище, то ще го завърши. Това важи и днес за повечето „университети”. Не искам да кажа, че Пловдивският е такъв...

Хич не ми се пишеше отново за Стоичков, но човекът, който ме подтикна да напиша тия редове е един преподавател в Пловдивския университет, който имА гражданската доблест да се противопостави на ширещата се напоследък модерна „целесъобразност”. Той нито ми е симпатичен, нито изповядва повечето от моите политически идеи. Но когато човек показва публично, че има чест и достойнство, аз не мога да го подмина, защото после няма да спя добре... Това, което направи той, е един израз на една присъща функция на интелектуалеца, отдавна забравена от по-голямата част на „мислещия” ни елит в последните 70 години.

Социологът Цветозар Томов обяви, че напуска преподавателското си място в Пловдивския университет, заради присъденото звание „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. В писмо до ректора на Пловдивския университет, разпространено в Интернет той заяви:

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем"


А аз си пожелавам повече такива мъже, като доцент Томов... Щото напоследък мъжете в тая държава са си взели доживотна отпуска май.



Гласувай:
83



1. анонимен - Тъкмо бях излязла от
13.11.2011 22:49
блога, но виждайки това отново се включих. С две ръце подкрепям този постинг!
цитирай
2. анонимен - Човекът е постъпил достойно. Вече ...
13.11.2011 22:50
Човекът е постъпил достойно. Вече малко останаха такива!!
цитирай
3. priqtel73 - Поздравления за поста !!!
13.11.2011 22:58
Има нещо много сбъркано в държавата ни ... за съжаление :(
цитирай
4. tili - Верно голем смех!
13.11.2011 22:58
Ама през сълзи. Споделям мнението ти напълно! Академични почести, Боже:(((
цитирай
5. hatanasov - Ами какво да кажем...
13.11.2011 23:10
за стотиците получили титли и орден "Стара планина" от Гоце за възхвала на БКП.
цитирай
6. penchoan - за стотиците получили титли и орден ...
14.11.2011 01:48
hatanasov написа:
за стотиците получили титли и орден "Стара планина" от Гоце за възхвала на БКП.


На Гоце му знаем колко е багажа, но професори и ректори да се правят на маймуни, вече идва твърде много. За закриване са подобни ПУ-Цове.
цитирай
7. анонимен - голям рев бре
14.11.2011 02:41
Много ревете бре умници!
цитирай
8. анонимен - mamaka !!!! OT KOTKOB
14.11.2011 04:30
на Ицo oсмицo да му дадат веднага:
1. дoктoрат пo литература акo избрoи 10 букви oт българската азбука, кoитo не се изпoлзват за псуване
2. Докторат по математика ако покаже кое число междо нула и минус 20 е едновремнено по-голямо от -20 и по-малко от нула и
3. Докторат по анатомия ако каже как е лаинското название на оная ии работа на майка му когато псува брат си на майка поради което общата им майка иска да му избоде едното око
цитирай
9. rockbul - Златната обувка
14.11.2011 04:40
Предлагам всички научни работници да кандидатстват за наградата "Златната топка" или там "Златната обувка" и така нещата ще се изравнят.
цитирай
10. анонимен - Кой създава условия за подобни нелепости
14.11.2011 06:30
Защо ревете. В България сега управляват възпитаниците на Спортните училища. Така че не се учудвайте. Всичко си е в реда на нещата. Защо не проверите с колко малко публикации и некачествени някои стават доценти или доктори на науката. Нали уж има изисквания за подобни звания. Аз например съм полуобразован, въпреки че имам над 80 публикации, но съм си и си оставам полуобразован, защото имам чувството за мярка и си зная докъде ми се простират краката. Време е да има някаква централна комисия от Академията, която да провери цялата тая неразбория в присъждането на научните степени. Защото нивото на ученост на Българите пада все по-ниско и по-ниско.
цитирай
11. vandela007 - Поздрав за постинга!
14.11.2011 07:15
rockbul написа:
Предлагам всички научни работници да кандидатстват за наградата "Златната топка" или там "Златната обувка" и така нещата ще се изравнят.

Ей на това му се казва справедливост!
цитирай
12. анонимен - boje opazi BULGARIA
14.11.2011 08:01
boje opazi BULGARIA
цитирай
13. spook - В България отдавна са се изчерпали изненадите...
14.11.2011 08:04
щом някой си реши, че ше прави университет и за целта го нарече П У Т К А, какво ви изненадва, че на Ицето, му връчват нАучно звание...към него трябва да му дадат Упътване за употреба, че милия, надали знае какво е това ДХК :)
Щото, като се замисля, на Лечков му връчиха цел един град без Указания за ползване...и идете да видите кво направи от него...
цитирай
14. анонимен - Аргиров
14.11.2011 08:12
Поздравявам г-н Томов за писмото и постъпката му !!!!!
цитирай
15. andrei - Простащината има свойството да се мултиплицира.
14.11.2011 08:15
Какъвто е Борисов -такова е и обкръжението му.Да не си мислите,че ПУ сам е взел това решение.Така ще бъде.Докато простак и неграмотник е начело на държавата-ще произвежда простаци и неграмотници.
цитирай
16. boliarkabg - дори това е живо унижение за нашия ...
14.11.2011 08:23
дори това е живо унижение за нашия народ. Защо? Не е излишен патос, просто защото: известно е,че нашият народ е продавал и продава последната риза от гърба си за да изучи децата си. Всеизвестно е, че вековната принуда да нямаме училище и образование е издигнала у народа ни желанието за образованост на пиедестал. Както и да се хулим като народ-ученолюбиви са обикновените ни граждани, обикновените ни хора. Имаше един момент, в който лично аз се гордеех, че цял един завод в моя град беше с работници завършили средно образование. Разбира се,това не съм видяла само аз,ти и всички ние. Видяли са го които и където трябва. Решили са,че такъв народ,на такова географско място е твърде опасен. Яхнаха мърлявата страна на народа ни, издигнаха я на високи политически и други длъжности. Принудиха останалата-образована част да напусне страната или да се свре в миша дупка в собствената си страна и гордо развяха останалата байганьовщина. Колко жалко, народе мой!!!
цитирай
17. siskata93 - Напълно споделям позицията на доц. ...
14.11.2011 08:27
Напълно споделям позицията на доц. Томов, макар че едва ли ще се чуе достатъчно за нея, за да си съставят хората мнение за това, което се случва поголовно из университетите и е станало норма. За съжаление думи като лично достойнство и чест са останали в историческите романи.
цитирай
18. eien - Българските съвремени копои
14.11.2011 08:37
Тези влечуги плъзнаха из мрежата с най-гнусни сравнения, епитети и подигравки, отправени към доц. Томов. Дано му издържат нервите.
цитирай
19. анонимен - T.N.T.
14.11.2011 08:41
DRUGARI SEREGEI4OVCI.
ZA6TO SA6TIQ ICO,KATO BE6E
"MODEREN LQV"WI TE4AHA LIGITE PO NEGO,
A SEGA "IOK"!?...
цитирай
20. анонимен - T.N.T.
14.11.2011 08:47
DRUGARI SEREGEI4OVCI,
ZA6TO,KOGATO G%CKO
NARIVA NA KILO "STARA PLANINA"
ZA WQRNA SLUJBA NA KREMAL...
NQKAK SEKSI PREMIGVATE I...
TOLKOZ.
цитирай
21. vmir - Гледам и се чудя как може да се обсъжда присъжданието на звание, без да се знае за какво се присъжда това звание.
14.11.2011 08:52
"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на НАУКАТА и ОБРАЗОВАНИЕТО новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест" - заявява доцентът, и аз моля някой тук да ми посочи текста, който поставя ИЗИСКВАНЕТО за такива постижения.

В противен случай излиза, че малки дребни и незабележими човечета завиждат на ПОЧИТТА, която някой си е заслужил с някакво свое световно известно умение. Доцента да беше си подал оставката заради доцентурата на любимия си Трактор, че му дава заплата да учи студентите как да правят мръсотии на конкурентите си, вместо да вдигат качеството на производството си, а "Доктор Хонорис Кауза" не носи нито пари, нито правото да тровиш студенти, обратното - трови само завистниците, които намират за жизнено важно да неглижират постиженията на изявените, за да се чуе и тяхното име.

Не намесвайте простотията на Стоичков. Стоичков е простак, но е гениален простак, и след като простаци е наспорил Господ под път и над път, а гении - едва - едва, не е достойно да се игнорира гениалността заради простащината, било тя Стоичковата, или на злобните му дребни завистници.
цитирай
22. анонимен - ало,списователя
14.11.2011 09:05
Явно доста неща не ти са ясни!Ако един човек не е самодостатъчен,спукана му е работата!Останалото е комунизъм!А едно общество,което не гледа МОЖЕНЕТО,а "интелектуалните" претенции на тоя и оня дипломиран екземпляр,е болно общество,което не го чака нищо хубаво!Между другото,когато Бонев(Зума) беше направен доктор,никой не пискаше!Въпреки доказаните далавери,които при Стоичков липсват!Да оставим факта,че двамата не могат и да се сравняват!А за гоцевите "лауреати" също никой дума не обели!Протестите са доста избирателни,нали!?:)
цитирай
23. анонимен - T.N.T.
14.11.2011 09:13
vmir написа:
"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на НАУКАТА и ОБРАЗОВАНИЕТО новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест" - заявява доцентът, и аз моля някой тук да ми посочи текста, който поставя ИЗИСКВАНЕТО за такива постижения.

В противен случай излиза, че малки дребни и незабележими човечета завиждат на ПОЧИТТА, която някой си е заслужил с някакво свое световно известно умение. Доцента да беше си подал оставката заради доцентурата на любимия си Трактор, че му дава заплата да учи студентите как да правят мръсотии на конкурентите си, вместо да вдигат качеството на производството си, а "Доктор Хонорис Кауза" не носи нито пари, нито правото да тровиш студенти, обратното - трови само завистниците, които намират за жизнено важно да неглижират постиженията на изявените, за да се чуе и тяхното име.

Не намесвайте простотията на Стоичков. Стоичков е простак, но е гениален простак, и след като простаци е наспорил Господ под път и над път, а гении - едва - едва, не е достойно да се игнорира гениалността заради простащината, било тя Стоичковата, или на злобните му дребни завистници.

...A W AONSO,GOLEMIQ KOMUNISTI4ESKI IKONOMIST--JAN WIDENOV,PREPRODAVA IKONOMIKA(KAKVA LI !?...) NA IZTERZANITE STUDENTI.
WSA6TNOST,TE KOMUNOIDITE NQMAT I KAKVO DRUGO DA PREDLOJAT.
NEGRAMOTNI SVETILA NA KULTURATA
KREMALSKI PODLOGI I...TOLKOZ.
цитирай
24. nicodima - Поздрав за доц. Томов и достойнството му!
14.11.2011 09:16
Поздрав и за постинга!
цитирай
25. анонимен - Проверете кой е новият кмет на жр "Тракия"!!!!
14.11.2011 09:27
Някакво си каратистче, което е обсебило спорната зала на стадион "Христо Ботев"
цитирай
26. wasteland - Пък да се бяхте повъзмутили малко и ...
14.11.2011 09:33
Пък да се бяхте повъзмутили малко и от титлите раздавани в БАН на килограм, осигуряващи хубави пенсии на (не)заслужили бивши депутати и прочие идиоти...
цитирай
27. mamkamu - Благодаря на всички за коментар...
14.11.2011 09:38
Благодаря на всички за коментарите, нямам реплика по тях. Дори на vmir и накои незнайни. Искам само да добавя части от речта на г-н Стоичков:

"Спортът в Пловдивския университет се развива на висока висота... Пловдив остава люпилнята на българските спортисти. От този град са излезли много големи спортисти, които със своите изключителни постижения прославиха България абсолютно в най-голям аспект в световния спорт."

Смех :)))
цитирай
28. boristodorov56 - Не мога да разбера що на софиянци все им пречи пловдивската академична и научна мисъл?!
14.11.2011 09:40
Засрамете се!
Голема работа, че некой си Томов бил напуснал университета. Ще го заменим с Жан Виденов - въпрос на време и него да го сторим доктор хонорис кауза(звучи ми като зърнена криза).
Той и професор Янко Янков май беше преподавател в ПУ, но ако не се сеща да напусне сам - ще го тикнем у панделата пак. На негово място ще назначим бившия син кмет на града Спас Гърневски, който е настоящ съдружник в бизнеса с Европейския колеж на Жан Виденов.
И колко още подобни екземпляри достойни майни има в Пловдив - за доктор хонорис кауза.
Само трайте и ще видите...
цитирай
29. анонимен - Юри, не си прав. Да пискаш само по Стоичков
14.11.2011 09:48
Щом Славков е професор, а ... Бинев е Архонт, за един "Хонорис кауза" ли е проблема? Виж що народ е награден със орден "Стара планина". Но в едно си прав. Инфлация и обезценка на званията и ордените.
Е, бих посъветвал куп доценти и професори вкупом да напуснат университтите си и БАН, защото мутри са доценти, имаме професори по борба. Имаме академици, които академичничат на базата на политически кариери при соца.
цитирай
30. анонимен - То и социолога един социолог...
14.11.2011 09:48
Цветомир Томов, дето напуснал университета, който всичко "разбира" и винаги "познавал" прогнозира втори тур в София, ама сгреши за пореден път. Какъв социолог е той? Много "социолози" се извъдиха, които нищо май не познават. Андрей Райчев, този господин и още няколко, които само чакат избори за да атакуват някоя голяма телевизия за да получат хонорари за "работата" си, която пък се оказва грешна, но кой ти гледа след изборите кой познал кой не...
цитирай
31. анонимен - Икономист
14.11.2011 09:48
Написаното от vmir показва още веднъж просяшката логика или по скоро липса на логика,а болшевишка увереност- "простак, но наш простак".За тези простаци е гениален терикатлък да се отричат от България,да не си плащат данъци,да фучат със сини лампи и да чупят камерите на журналистите.На тях им е присъща изящната словестност с детеродните органи на майките и лелите и сексуалната ориентация на индивидите от мъжки пол.
Срамота е и за този ПУ, към който сега можем да прибавим и едно "Ц" за да стане това.И на края зад тази награда седи вечно гладната за похвали "селска чест",която ни струва маса пари от данъците ни.Например,бензин,командировъчни и издръжка на двата министерски тюфлека и техният антураж от мажоретки присъствували на събитието.
Ех,смешници да мислите простащината за гениалност иде от институтите които сте завършили и от изядените филии с мас.Да превърнем мозъка в мускул.
цитирай
32. karambol5 - И аз си пожелавам повече такива мъже ...
14.11.2011 09:51
И аз си пожелавам повече такива мъже !
Напоследък да се държиш с достойнство е таква рядкост ,че ...
цитирай
33. haralanov - Обичам Христо Стоичков като футболист но...
14.11.2011 09:59
Не би трябвало да има нищо общо с това което са му присъдили.
Повече от ясно е защо!
цитирай
34. vencivvg - Все пак е добре
14.11.2011 10:06
доцент Томов си е комунист, това се разбира когато човек чуе само няколко негови приказки. Освен на комунизъм, той на друго няма да научи студентите. Добре, че вече няма да им пълни главите. Дано всичките комунисти в Пловдивския Университет последват неговия пример и си подадат оставките.
цитирай
35. andrei - Струва ми се,че ПУ бе неправилно избран за удостояване на Стоичков за
14.11.2011 10:07
Доктор Хонорис Кауза.По-достойното място за това благородно дело,бе да се извърши в Пернишкият Университет,където абревиатурата П.У.Т.К.А.щеше да отговаря и приляга напълно на удостоената персона...и нямаше да има никакво противоречие,между коментиращите,понеже щеше да отговаря в пълна степен на това ,какво е Стоичков!
цитирай
36. miralyub - Браво на доцента! И аз бях сащисана ...
14.11.2011 10:11
Браво на доцента! И аз бях сащисана от присъденото звание на един иначе голям футболист, но изключително простоват човек! Бива ли един университет да падне толкова ниско.
Ама от раболепничене пред Бойко и Бойковистите в тая държава!
цитирай
37. анонимен - Като дървото и маймуната.
14.11.2011 10:21
В приказката за дървото и маймуната, която се катери, има два субекта. От едната страна е маймуната, чието червенеене става все по-ясно с всеки нов клон, а от другата страна е дървото, което дава на маймуни да се катерят по него. Жалко и за маймуната, и за дървото! Браво на доцента, че не стои в този академичен маймунарник! Тук има и още един аспект, но ще стане много за това поле на впечатленията.
цитирай
38. idealist - Още по темата
14.11.2011 10:23
Сега - не знам какви са заслугите на Камата към развитието на науката, образованието и изобщо на културата. Освен онзи незабравим жест с ръка и фразата, която го съпътстваше: "Да ти е.а п...та ма.на!" :)
Значи трябва да е жест на добра воля при навършване на кръгъл юбилей? И това не е.
В сайтовете четем, че мотивът бил следния: "Стоичков бе отличен заради приноса му за стартирането на проекта за нов спортен комплекс на ПУ". Но не става ясно какъв е приносът му точно. Пари ли е дарил? Пред премиера ли е ходатайствал докато разцъкват мачле? А дали не е една от благодарностите към него за активното му ангажиране с кампанията на ГЕРБ? В допълнение към консулската длъжност?
Не знам. Но за мен е унизително това удостояване. И за самия Стоичков - той е досатъчно известен, признат и обичан като футболна легенда. Не му трябва доктор хонорис. А каузата му е футболът.
Достойна постъпка на Цветозар Томов, браво.
цитирай
39. анонимен - Анонимен
14.11.2011 10:38
"България на мене нищо не ми е дала.Народа също нищо не ми е дал." 21.10.2007 г.
Дала ти е чорбарска гнидо!Езика на който псуваш!Възможността да се пъчиш в спортните школи,до като аз служих в Дебелт,Паспорт български за да ходиш по света и показваш средният си пръст.
Десетки оперни певци,хорове, инструменталисти,други спортисти,децата ни спечелили световни олимпиади,писатели и поети - ето кой е бил преподавател по география за България,без веднъж да изпсуват.
"Титли,титли,титли - да напълниш кола с ритли",Казваше Радой,лека му пръст.
цитирай
40. анонимен - Anderson
14.11.2011 10:43
boliarkabg написа:
дори това е живо унижение за нашия народ. Защо? Не е излишен патос, просто защото: известно е,че нашият народ е продавал и продава последната риза от гърба си за да изучи децата си. Всеизвестно е, че вековната принуда да нямаме училище и образование е издигнала у народа ни желанието за образованост на пиедестал. Както и да се хулим като народ-ученолюбиви са обикновените ни граждани, обикновените ни хора. Имаше един момент, в който лично аз се гордеех, че цял един завод в моя град беше с работници завършили средно образование. Разбира се,това не съм видяла само аз,ти и всички ние. Видяли са го които и където трябва. Решили са,че такъв народ,на такова географско място е твърде опасен. Яхнаха мърлявата страна на народа ни, издигнаха я на високи политически и други длъжности. Принудиха останалата-образована част да напусне страната или да се свре в миша дупка в собствената си страна и гордо развяха останалата байганьовщина. Колко жалко, народе мой!!!


Napalno sam saglasen s vas...Ako mogeha balgarite da se ubedqt s o4itesi kakva totalna neobrazovanost ima v t.n.6engen 6tqha da se smaqt...Giveq v edna ot tezi strani-ug mnogo demokrati4na....Znaete li,4e tuk do 4 klas decata nqmat u4ebnici i u4at 4islata do 100,nqma muzika,nqma risuvane-ot tozi kurs na obu4enie izlizat mladi idiot4eta,koito ne znaqt imeto na sobstvenata si stolica...i ponege na6eto obrazovanie gi prevazhogda6e v xilqdi pati ,re6iha da go uni6togat....i mai go napraviha-doktorskata titla na g-n Stoi4kov e givo dokazatelstvo za tova...Pozdravqvam g-n Tomov za smelata mu grajdamska poziciq....
цитирай
41. cefulesteven - Ясно е, че званието е почетно и фо...
14.11.2011 10:57
Ясно е, че званието е почетно и формално може да се връчи, но в случая, това се превръща в пародия. Подкрепям написаното и акта на доцент Томов.
цитирай
42. fireball - Подкрепям написаното и достойната ...
14.11.2011 11:07
Подкрепям написаното и достойната постъпка на Томов. За неграмотниците тук, тикащи напред хипотезата "А защо да не може..." следва да обясня, че горепосоченото звание е "професионално" и е редно да се присъжда на хора от гилдията... То не е за обществени заслуги... поради което няма как да се даде на един футболист, тъй както няма как и един пожарникар да стане член на Съюза на художниците... Когато това се случва, то наистина се превръща във формално, както е написал този преди мен... Следвайки тази практика, бих предложил - за да си реши проблемите, БАН колкото се може по-бързо да произведе в академици я Борисов, я Дянков или някой подобен неграмотник...
цитирай
43. hristo27 - "Доктор хонорис кауза (на ...
14.11.2011 11:07
"Доктор хонорис кауза (на латински doctor honoris causa, „доктор по заслуги“, понякога съкращавано като д-р хон. кауза) или почетен доктор е звание, което се присъжда от висше училище за заслуги към развитието на науката, образованието и изобщо на културата или като жест на добра воля при посещения на високопоставени политици, навършвания на кръгли юбилеи на изтъкнати общественици."

На кое от горните изисквания Пловдивският университет се спря, за да присъди тази титла на Стоичков? Заради перфектното владеене на "мамата... " ли? Невероятна простотия!!!
Голям бъзик ще падне в световните медии.
цитирай
44. demonwind - Ицо Стоичков
14.11.2011 11:19
може да бъде всичко друго, но не и Доктор хонорис кауза (това, ако не се лъжа, си беше еквивалент на академик?). Като футболист беше велик, обаче след като се прибра в България, се осра тотално, особено когато трябваше да играе с екипа на ЦСКА срещу Левски в годината на юбилея им. тогава Ицо позорно избяга и остави отбора, който го е изградил като футболист, да падне с 5 на нула от "вечния съперник". Е, не че Ицо щеше да обърне мача, но поне можеше да остане докрай. А той предпочете да гушне 500 бона в зелено от някакви чалми за един-два мача... Оттук човек може да си прави изводите що за човек е "камата"...
цитирай
45. injir - Рибата мирише от главата. . . Не е ...
14.11.2011 11:20
Рибата мирише от главата... Не е луд, който яде зелника, а който му го дава... Преоблякъл се Илия - пак в тия...
цитирай
46. анонимен - Алоооо, яхтсмена, лекичко с оби...
14.11.2011 11:35
Алоооо,яхтсмена,лекичко с обидите,че като гледам и ти си някое новоизлюпило се бургаско парвеню.Това,че си се снимал на някаква еднодръвка и бачкаш като консултант по стъргане на корпуси и швертове при Диневи,не те прави "Молският вълк".Гледай някой фок да не ти се забие в задният илюминатор!
цитирай
47. анонимен - Пропуснал си Франц Бекенбауер:))0 ...
14.11.2011 11:45
Пропуснал си Франц Бекенбауер:))0 Той също носи званието....:)))
цитирай
48. анонимен - стига глупости!
14.11.2011 11:46
Доктор хонорис кауза е една проформа титла. Стига сте правили от мухата слон! Начетени хора сте, вземете да прочетете, преди да плюете. "Достойната" гражданска позиция на другаря социолог не е нищо повече от евтин трик, с който да привлече внимание върху себе си. Толкова е смешен, че чак става жалък.
цитирай
49. denijane - Аз също не разбирам каква е драмата в ...
14.11.2011 12:00
Аз също не разбирам каква е драмата в случая. Щом е традиция даването на тези титли на футболисти в ТОЗИ университет, срещу какво мрънкате? И защо не сте мрънкали преди? Стоичков е силно казано по-лош от останалите в списъка. Поне той е постигнал нещо в живота си и е известен по цял свят. С което не казвам, че съм съгласна с титлата или че ми е симпатичен - не е. Аз също бях потресена от новината, но в крайна сметка, всякакви боклуци са ставали доктор хонорис кауза (а и истински доктор впрочем).

Но това са почетни титли, могат да ги дадат на абсолютно всеки, за който са преценили, че има заслуги. И това си е вътрешно-университетски въпрос.

От друга страна, щом един университет смята за нужно да дава подобни титли на футболисти, това трябва да ни говори много за авторитета на този университет. И би трябвало автоматично да му смъкне рейтинга. Т.е. дипломите му да струват по-малко пред работодателите и така студентите да са стимулирани да учат някъде другаде. Това поне става в нормалните държави. В България, всички мрънкат, но никой нищо не прави. Само студентите страдат, защото университетите са окупирани от продажни наглеци, които се интересуват само от това как да си осигурят заплатата.
А държавата вместо да направи смислена акредитация, от която да зависят и държавните субсидии за университета, си е завряла главата в пясъка и мрънка за някакв реформи, дето никой няма волята да направи. Смях.
цитирай
50. анонимен - Sin
14.11.2011 12:42
Някаква граница все пак има, но за съжаление тя не е в България. Нобелова награда няма да му дадат на Най-псуващият футболист. Поне за литература не. Откакто обиди треньора на Швеция по футбол по най-просташкия начин, Стоичков наистина е познат в Скандинавските страни. Далеч зад граница, както казват някои форумци, развя името българско ! И то как ! С Honor, би казал някой си Рашидов ! Че как, налио е Honorus ! Понеже т.нар. Кама бил Академик в това, което правил. Дали Норвежката Академия на науките ще може някога да проумее това !
цитирай
51. анонимен - Готов съм да се обзаложа, че &quo...
14.11.2011 13:21
Готов съм да се обзаложа, че "д-р" Стоичков е приел нещата много на сериозно и очаквам в най-скоро време да открие я болница, я поликлиника.

Иначе по темата мога да кажа, че в България абсурдите никога не свършват. :( Заслужаваме си и докторите и управниците.:(
цитирай
52. sande - Световно неизвестният даскал томов иска да стане световно известен ... като Стоичков. Камата българска!
14.11.2011 13:35
Ама нема да стане.

Него не го знаят и в неговото село.

Не го знаят всички и в Университета Пловдивски.

А няма и за какво и за кога да го знаят.

А Христо си е Христо. Камата българска.
цитирай
53. vencivaleri1951 - Кайзера е почетен доктор и на Кьолнския университет товарищ:)))
14.11.2011 13:38
анонимен написа:
Пропуснал си Франц Бекенбауер:))0 Той също носи званието....:)))


Бих искал да попитам автора на постинга защо воюва с Ицо? Много спортисти по света са почетни доктори в различни университети и колежи. Нещо повече, много от тях са с дипломи на магистри в съответните учебни заведения без общо взето да са се напрягали кой знае колко в учебния процес. След това постигайки сериозти спортни успехи стават и почетни доктори . Това е практика сред англоезичните, където доста дисциплини от спорта се развиват в колежански и университетски среди. "Камата" е просто паленце в изцепките в сравнение с легендарния Експозито. Не един канадски университет го титулува със същото звание . Канада СБЪРКАНА СТРАНА ЛИ Е? Ако всеки от нас бе направил10% в професията си , от това което направи Стоичков в своята си щяхме да сме друга държава. Ние сме сбъркани хора просто. Няма българин който да се е извисил над нас и ние да не сме го оплюли.
Колкото до древните елини и римляни авнорът също не е прав. Не е било рядкост патрициий/дори Калигула го е правил/ да слезне на арената да се бие. Платон освен принц, философ е бил и професионален борец. Учителят му Сократ също не е бил чужд на борческото умение... За древните еднакво важни са били и умственото и физическото съвършенство. Сизключение на Хефест другите богове са и атлети. Богините пък правят любов с атлетите:)))
цитирай
54. vmir - Защо на никой от възторгващите се от доцента не му мина през ум,
14.11.2011 13:56
че освен собствените му чувства от смешното докториране на Стоичков, съществува и примерът за всички онези, които се нуждаят от окуражение, за да покажат таланта си? Простаци наспорил Господ у нас, но въпросът за мен е дали да дадем път на талантливите простаци, или претенциозните, но некадърни простаци, са ни напълно достатъчни? Заради децата си без колебание бих преглътнал награждаването на талантлив простак пред награжданването на некадърен простак, защото посланието на първото е в полза на таланта, а второто - на непоносимостта към таланта. И изобщо не бих се изкушавал да се правя на достоен и прочие, когато това омаловажава таланта, видим за повечето хора.

Явно повечето тук възпитават децата си в непоносимост към талантите, а това обяснява завистта и повсеместната злоба на некадърните у нас към талантливите и изявените. И на какво отгоре претендират, да им се чуди човек.
цитирай
55. анонимен - Икономист до Венци
14.11.2011 14:20
Ама ти верно ли ,бе приятелю Венци,смяташ,че Стоичков се е "извисил" над нас? Хайде ,бе!И дай да се разберем!Много вътрешно го приемаш тоз Стоичков.Много яростно го защитаваш,не само тук и по този въпрос.Помниш ли прословутите му полит-инструкции.
Хайде да разделим нещата.Футболист със значим принос за футболните отбори за които е играл и за България.Не може да се отрече неговият талант,който е развил и с труд.Но....запиши си го с големи букви в лексикона ...ЗА ПАРИ......Тия твои оплаквания за честното му име, ми напомнят за загиналите по света наши военнослужещи.Идеха студените тела на българските войници и ги увиваха в трибагреника и им свиреха химна и .."Българио, за тебе те умряха".Това,че са умрели българи не е хубаво,тъжна е смъртта на всеки човек.Но за България ли умряха? Ами кинтите? Знаеш ли какъв бой е по частите да се вредят на "задгранична"? Какви рушвети,какви доноси един срещу друг.За честта и свободата на България - не за пустите кинти.
Та за световните спортни величия: Случайно Фил Еспозито/ както е вярното му име/,да е размахвал средни пръсти по света и от него да са научили как е на канадски "майка" и други ? Може на хокейният стадион да се е блъскал с други хокеисти,но не е трошил фотоапаратите на журналистите.И не е имал синя лампа.И най-важното ...НЕ СЕ Е ОТКАЗВАЛ ОТ РОДИНАТА СИ!
Вярно е и за спортните величия от университетите,които не са били членове на менса клъб,но на реверите са си носели "фи,бета,капа".Та кой университет е завършил Стоичков? И за кои заслуги към ПУ..Ца го наградиха? Нещо е бил дарител или мецанат? Че ти от него по скоро ще изкараш псувня от колкото парички?
"Стоичков говориш - бля!"
цитирай
56. lisa19 - Сега е модерно глупостта да се толерира.
14.11.2011 15:01
Предлагам обаче на доцента да си върне думите и НЕ напуска университета. Трябва да се съгласи с днешния "прогрес" и нека продължава да осъществява себе си в учебното заведение. Хората ще говорят два-три дни, пък ще спрат. Сега е така. Думите му са истина, но защо ще превива гръб пред други. Такава е истината днес. Сигурна съм обаче, че хората ще оценят думите му, но от друга страна малко останаха свестните. Съвсем не ме интересува какви идеи изповядва доцента. Каквито и да са си е негова работа. А Стоичков си го знаем: Айн, цу цвай, цу драй, цу… дрън. От неговата глава това излиза, за разлика от тази на доцента,в която има знание. Разликата е очевадна.
цитирай
57. анонимен - ad
14.11.2011 15:30
мъка, мъка , .....
цитирай
58. анонимен - СМЕХ,ГОЛЕМ СМЕХ
14.11.2011 15:31
Срам и позор,чудя се докъде стигнаха позьорите,натегачите,подмазвачите,защото е приятел на друг ганьовец-бойко,дайте му титла,той дори когато я приемаше говореше с акцент.Браво на Томов.
цитирай
59. penchoan - Мутрите добиха самочувствие, че в ...
14.11.2011 15:37
Мутрите добиха самочувствие, че в България всичко може да се купи с пари. Да, ама не! Дипломи и докторски титли се купуват и продават масово, но акъл не може да се купи. И вместо да получат уважение, стават за смях дори пред децата.
цитирай
60. анонимен - Браво
14.11.2011 15:45
Достойна постъпка ,на достоен мъж.Радвам се ,че все още има такива хора в България.
цитирай
61. vencivaleri1951 - Привет "Икономист"
14.11.2011 15:47
Трябва ли да те убеждавам, чесъм много далеч от полит възгледи на "Камата ? Еспозито съм го гледал два пъти /специално ходих до Москва/ през 72ра. Такива въргали прави , и фигури с ръце към съдии и публика, че не ти е работа.
Примерът ти за парите е несъстоятелен, още повече когато става въпрос за воиничета.
Верди е писал за пари, за същото е творил и Микеланджело...Хайде да бутнем сега капелата че я е правил за пари или понеже е бил "обратен"... Данаилов бил написал Збогом, Стоичков псувал, на Гяуров брат му бил окръжен секретар, Емил бил бисексуален, Дамянов бил инвалид и грозен, Вапцаров кърканде, Хайтов откраднал диви разкази, Нешка водила децата да танцуват на Живков/а някои отиват и по далеч/, Джагаров и ак Балевски слагачи, Гецов пияница, Бербатов абсолютен некадърник понеже рядко е титуляр...Списъкът е безкраен. Защо и катедрата по физкултура в университета да няма своите герои? Понеже един иронизира, че и Кайзера е почетен член на ПУ, без да знае , че е такъв и в Кьолнския. Хайде ти ходиш често до Германия. Попитай германците дали намират това за неправилно. Само не почвай, да правиш сравнения , във възпитанието. Като футболисти са съизмерими. Възпитани/и не толкова възпитани/ хора бол. Футболът е феномен ...магия за стотици милиони хора. Стоичков е сред най добрите му представители и доста любители на тази игра научиха, че има такава страна България, благодарение на него. Виж и ти си хванал ракетата някога и зарад някакъв кумир. Качил си се на ски /ако караш/ пак по същата причина. Защо бекер или Кили да са достойни за подържание, а Стоичков не? Стоичков бил завършил Пуц...Бекъм какво е завършил, а е лице на Юнеско ? Да погледнем от другата страна...твоята. Ти и аз след като сме се докоснали до елитни университети какво от това? Не бипхме ли били доволни Стоичков да ни е клиент. Защо Банки рекламират через Бербо и Стоичков трезорите си? Толкова ли са глупави и те?
цитирай
62. анонимен - Икономист до Венци
14.11.2011 16:35
Не бих искал в блога на друг човек,да изясняваме възгледите си за Стоичков.Още повече,че за мен той е един ритнитопковец,недоказал се нито като треньор,нито като мениджър.Но това си е мое мнение.Да, можеш да го сложиш редом до Бербатов, но като се почне от Микеланджело Буенороти,Гяуров,Е.Димитров,Дамянов,Вапцаров,Хайтов,Нешка,Балевски и Гецов,всички те са оставили след себе си следа на Нивата на културата,науката и изкуството,до като любимеца ти Стоичков е оставил влажно лигава следа върху името на България.Аз каквото и да съм завършил не съм самовлюбен пуяк,който с менторски,презрителен тон да се обръща към сънародниците си от бантустана.
Не ми се говори повече за Стойчков.
Как беше писал класика: "Пази боже, сляпо да прогледа"! Нали божем е и " почетен консул" у консулатото? Помниш ли?Да му е "конкрачулейшън" новата титла!
цитирай
63. napeto - bravo
14.11.2011 17:02
за поста плюс . прочетох много от коментарите, едва ли мога на напиша нещо не написано вече. Жалко, че много от децата ни учат в ПУ......
цитирай
64. svoboda64 - А ето я и защитната пледоария на Доктора Хонорис Кауза :)
14.11.2011 17:05
Тя не се нуждае от коментар....

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/hristo_stoichkov_imam_diploma_ot_sasht-122920.html
цитирай
65. lateto - В Пл. университет един доцент се е ...
14.11.2011 17:28
В Пл. университет един доцент се е обидил.А какво да кажат сливинци, които осем години изтърпяваха напъните на футболиста Лечков.Майката разплака на цял град! И не корете хората, че са го избрали. Втория мандат си беше купен, за първия - не знам.писна ми от хора, не на мястото си.И най-вече от спортисти.Ами да си ритат топката, да правят каквото знаят и могат по терените и да не се домогват до управление.За това трябва и да се учи
цитирай
66. raders - http://hulite. net/modules. p...
14.11.2011 18:06
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=59088&mode=&order=0&thold=0
цитирай
67. анонимен - Ооо!
14.11.2011 18:26
mamkamu написа:
Благодаря на всички за коментарите, нямам реплика по тях. Дори на vmir и накои незнайни. Искам само да добавя части от речта на г-н Стоичков:

"Спортът в Пловдивския университет се развива на висока висота... Пловдив остава люпилнята на българските спортисти. От този град са излезли много големи спортисти, които със своите изключителни постижения прославиха България абсолютно в най-голям аспект в световния спорт."

Смех :)))

Какъв изказ! Какъв висок стил! Толкова висок, че не мога да го стигна и разбера!
цитирай
68. анонимен - avtora- pi4 ti si pi4. nerazbarah ot koia ti ot koia docenta partii ste ama - ti reagira nia svetski po tozi svetoven fuknialist
14.11.2011 18:32
kolko mnogo smiahhhh, pod nomer osem, 8,

anionimen e napisal:

на Ицo oсмицo да му дадат веднага:
1. дoктoрат пo литература акo избрoи 10 букви oт българската азбука, кoитo не се изпoлзват за псуване
цитирай
69. vencivaleri1951 - Не се разбираме.
14.11.2011 19:53
Бандата от 94та са бронзови медалисти от САЩ. Това на нас в близките 50 години едва ли ще ни се случи. Стоичков е голмайстор на същото първенство. Преди това на два пъти голмайстор на "Примера", златна обувка, златна топка, и клубен шампион на Европа еди колко си пъти. Той е "ритнитопковец" и това е неговата работа. Там той е постигнал всичко. То е като Оскар при артистите и Пулицър при журналистите, като Нобел при учени, литератори, общественици... Не го пиша като "чорбар" а като фен на футбола. Давал съм кръв и стипендия да гледам мачове с Аякс първо на ЦСКА след това на Левски. Когато загина Гунди година не стъпих на мачове ...защото футбола без него не беше същият. Пак имаше приказки от "моралисти" от другия цвят, че карал лудо и сам си виновен. Не трябвало да бъде такова погребението му понеже бил най обикновен ритнитопковец.... Може ама събираше десетки хиляди по трибуните и стотици хиляди го изпратиха в последния му път. Той също беше селско момче, не учил кой знае колко, но беше магьосник с топката. Извинете, но съпартиеца ми Томов кой е? Вижте Вазов е бил кофти министър, а и не до там добър човек. Това пречи ли му да бъде сред нотабилите български? И накрая ще попитам и г-жа Пискова, и мамка ти...Вие написахте ли своите материали достойни за Пулицър?
Стоичков своят е написал и материалът му е оценен по достойнство.
цитирай
70. zabylgarite - тези дни си мисля
14.11.2011 19:54
че понеже "революцията ни беше нежна като тайфуните с нежни имена"
и затова и се навъдиха нежните мъже и завладяха всичко
и политиката най-вече
нежните и лигльовците

а много мъже заминаха
и няма да се върнат

но ние колкото можем трябва да държим здраво

поздрави!!!!!
цитирай
71. chergligan - Подкрепям
14.11.2011 19:58
Поздравления за позицията на автора на постинга и на доц. Томов!
цитирай
72. razkazvachka - хахаха - браво, майна, след професор Вучков, се сдобихме с д-р. на генетичната филология Стоичков:
14.11.2011 20:19
и вече се поздравяваме с "Алма ти матерна!" а отговорът е "Хонорис ми на каузата".
Но, както каза някой по-горе - имаме си достатъчно доктори пък и професори, дето не стават и за ритане по топките...
цитирай
73. lisa19 - Учудвам се на думите на венцивалери, но това си е негово мнение.
14.11.2011 20:56
Аз не мога да уважавам един човек, който плюе по българите и България. Не бил взел нищо от никой. Не е получавал пари като футболист. Не е получавал никакви награди. Нищо не е получавал горкия. Бедняк, но душевен. Как може да се говори по този начин. Що за българин може да каже подобни думи. Ако се имат предвид точно те, тази титла изобщо не би трябвало да му принадлежи по никакъв начин. Освен това, никога не съм била във възторг от това което е показал на игрището. Никога. Имаше много по-добри от него като Емил Костадинов например, но къде е той сега и защо в устата на всички е човек, който недолюбва българите. Не може половин България, особено младото поколение да го издига в култ и се възхищава от него, а той ще държи подобна реч. Стефка Костадинова също е много по-добра като спортистка от него. Той просто умееше да псува. Ако това е достойнството което го издига в очите на хората, онемявам. Оставам без думи. Умните ряпа да ядат. За какво им е акъл, като не могат да псуват на глас.
цитирай
74. vedrina - !!!
14.11.2011 21:49
Христо Стоичков - легендарната българска осмица, заслужава ли звание Доктор Хонорис Кауза от университета в Пловдив...!!!
цитирай
75. beckslover - Като чета някои коментари,
14.11.2011 21:53
това „доктор Стоичков”, е като тотем за Племето...
Не ме учудва, че „Винету” е „Капиталът” за държавата ни...
цитирай
76. zaw12929 - Казвате- "Против?!" ...
14.11.2011 22:15
Казвате- "Против?!" тогава вие сте типичен българин, който не понася друг, да има нещо..., което го прави пред обществото по добър и известен от вас самия, за което Ви поздравявам- българино, пазете традициите ни!

Има и други неща има и други хора, може да са чужденци, нека те кават "Да" или "За!!!" това Стоичко да има званието "Доктор Хонорис кауза"

Да Ви успокоя- това "Доктор Хонорис кауза" е един поздравителен адрес за заслуги, а Христо е българинът, когото светът аплодира..., по когото научава, че им а на света държава България ... така светът се гордее и с България
за такива постинги, дето сега плюем стоичков и тези дето му дават тази титла ветът ни се смее, а смехът е здраве

Ние се гневим, което ни скъсява животя. Защо ви е да го правите?! Може да бъдем и европейци, да се гордеем с нашия Христо. Пазете Христо! Пазете чисти имената на талантите ни!

А вие които още не сте оплюли най великият български футболист- оплюйте го, сега имате възможност.
цитирай
77. llluki - Добре казано, но
14.11.2011 22:24
не е така красноречиво, като живата действителност.
цитирай
78. evrazol - 75 коментирали
14.11.2011 22:24
Ей, ... мамка Ви!

Човека спонсорира спортния комплекс на университета.
Редно е да му сложим барелеф, когато комплеска се изгради. Ама Вие за барелефа още повече ще пищите и за Евлоги и Христо Георгиеви няма да се сетите, щото българската ви таковата ще си ви сърби. Колко от Вас, чичовци знаят какъв е бил занаята на основателите на СУ. А?

Да му махнат титлата, като Ви пречи и да му сложат статуя като на Тато у Правец на входа на спортния комплеск. Белким си намерите друг проблем.

Я дайте по пет мизерни лева за комплекса и Вие, та да видя, че ви струват пет пари аргументите. Ако не бях културен такава мама щях да ви тегля.... Са мо да имате с какво да я усетите!

И ако утре Стоичков си оттегли протекциите и забрави България, едва ли ще го замените с "достойния" си, световно неизвестен професор. Професора е чудо за три дни. ПР! Професор търси аудитория - нещо като фермер търси жена.

Уффф, че смърди!

Втория минус е от мен. Но колегата ми е приятел, та ще гласувам за блога!
цитирай
79. beckslover - Евразоле,
14.11.2011 22:41
Бъркаш Стоичков с Васил Априлов. Стоичковата гимназия, може да бъде ресурсен център...
Това за петте лева хептен. На тоя, космически лъч не можеш му вкара в задника, камоли да ръсне пет лева... спонсор, да бе...

Достойнството на българите, не струва и пет хиляди Стоичковци. Стига му и мижав професор само...
цитирай
80. born - Сър Евразол
14.11.2011 22:48
С идеята ви за барелефа малко сте закъснял, защото още докато играеше в САЩ с останалите пенсионери и бивши футболни т.н. звезди имаше предложена идея /вероятно от фенове/ пред стадион "Народна армия" да се направи статуя на Доктора по простотия. Ако не знаете какъв бе коментара му обадете ми се да ви го кажа.
цитирай
81. анонимен - eto oste edin pi4 kato mamkamu, bravo na mamkamu i Бойко Ламбовски
14.11.2011 22:48
Патравия за шампион и педофила за педагог...
Бойко Ламбовски

Специфични заслуги + идеологическа лоялност = на титли и почести. Така се случваше, не особено рядко, да се въздават уважителните знаци по време на тоталитарното обществено устройство. Сега титлите и почестите са еквивалент на сума, образувана от няколко малки събираеми - партийна, родова и кланова обвързаност, медийно присъствие и т.н., както и от едно голямо събираемо. Ама много голямо - платежоспособност.

Тоест титлите и почестите

главно се търгуват

Всеки от нас се е нагледал на подобни случаи в различни области.

Не твърдя, че футболистът г-н Стоичков е подкупил Академичния съвет на Пловдивския университет, за да го удостоят с почетната титла Доктор хонорис кауза, пази Боже. Но че неговата заможност има връзка с удостояването, това е сигурно, съобщи го и ректорът на университета. Бил помагал финансово на физкултурния факултет.

Да помага не е лошо. Чест и хвала, ако е така. Но да се плаща за това с титли, предназначени за рицарите на знанието, за мъчениците на просвещението, е акт с подигравателен потенциал.

Силно съм впечатлен от бурната обществена и медийна реакция по този казус. Вероятно не по-малко от ректора на Университета и другите академични труженици. Те не са подозирали какво ще се случи. Мислели са, че и този дребен знаков алъш-вериш - почетна титла срещу ползи за заведението, най-вероятно финансови - ще мине и замине като псувня към рефер, отправена под сурдинка.

Реакцията, особено в интернет, е подобна на гейзер. Всички я виждате. Този гейзер, разбира се, бе отпушен от доцент Цветозар Томов, но явно е имало натрупано много напрежение, за да гръмне така.

Тъкмо това напрежение е интересното в случая, то е неочакван феномен. Реакцията дава повод за оптимизъм.

В писмо до ректора на Пловдивския университет - доц. д-р Запрян Козлуджов, доцент Цветозар Томов написа: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдив
цитирай
82. анонимен - eto oste edin pi4 kato mamkamu, bravo na mamkamu i Бойко Ламбовски
14.11.2011 22:50
В писмо до ректора на Пловдивския университет - доц. д-р Запрян Козлуджов, доцент Цветозар Томов написа: "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест... случаят с г-н Стоичков е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че

става дума за впечатляващо неук и необразован човек"

Обърнете внимание на тези думи. Те са разковничето на казуса. Защото г-н Стоичков със сигурност не е лишен от впечатляващи човешки качества: борбеност, жизненост, амбициозност, както и от по-специфични такива - забележителни спортни умения в областта на футбола. Наистина забележителни и наистина заслужено отплатени както с награди в спорта футбол, така и с хипервисоко заплащане, надвишаващо хилядократно заплащането на най-изтъкнати дейци на науката, медицината, образованието, културата. (Дали това, последното, не е синдром на някаква световна обществена девиация е друг въпрос, достоен за дебати, но статуквото засега е такова. В случая не обсъждаме него.)

Само че, когато даваш отличие някому за нещо, което, как да кажем, е в очебийна и парадоксална противоположност със същинските му достойнства, то очевидно пали тревожна лампичка в общественото мнение. Обществото се чувства застрашено от някакъв вид колективна шизофренизация. Ако печели награда певец, който не може да пее, ако за съдия се избутва човек, който лъже и убива, ако за държавен глава се предлага глава, доказала се досега като мозък на престъпната далавера; ако с орден се окичва доносникът, ако попът служи водосвет в мола на крадеца, значи нещо дълбоко не е наред. Значи няма стойности. Няма морал. Няма и смисъл. Това в крайна сметка срутва всяко социално построение. "Значи, излиза, всичко е позволено, а?" - прави радостно прозрение героят на Достоевски Смердяков, когато му се открива, че Бог май няма. Следователно - няма и наказание. И няма нужда да спазваш правилата, освен едно - да не те хванат.

По този път изкълчването и изчанчването могат да продължат - ще назначат патравия за шампион по бягане, педофила ще турят да ви учи децата, маймуняка ще курдисат за цар. В такива социуми следва масова гибел - първо морална, после национална.

Обикновено по-будните го усещат интуитивно. И се задвижват самосъхранителни обществени инстинкти.

Все един ден

някой казва "Баста!"

Пък другите се сепват и излизат на улицата. Благодарност заслужава първият, който го каже. Той често рискува много. Някои са си плащали и с живота включително при т.нар. Арабска пролет.

По-горе споменах маймуняк. Има такава приказка от Вилхелм Хауф - "Младият англичанин". Довеждат един маймуняк в отбрано бюргерско общество, маймунякът е с перука, облечен в хубави дрехи. Докато го разберат, че е Homo Troglodytes Linnaei, маймунякът е обект на уважение и подражание, смятат го за носител на нови нрави и особен чар.

Ще кажете, то е хипербола, приказка, в живота чак дотам никога не може.

Може, може. Ако няма хора като Цветозар Томов, и калинка ще ви турят за директор, и футболист ще ви турят за шеф на БАН, и министър-председател ще ви турят за Владимир Димитров-Майстора.
цитирай
83. анонимен - Казаното от Томов е абсолютно вярно -
14.11.2011 22:58
тоя мултимилионер не искаше да си плати данъците преди години, ама беше рекламно лице на некаква банка и на Технополис, освен това простотията му клони към безкрайност и е грехота да има нещо общо с университет.
Само че и Томов е червен социолог, който сега се прави на герой.
Хвани единия -блъсни другия, с две приказки.
цитирай
84. evrazol - Ей-ей-ей
14.11.2011 23:31
beckslover написа:
Бъркаш Стоичков с Васил Априлов. Стоичковата гимназия, може да бъде ресурсен център...
Това за петте лева хептен. На тоя, космически лъч не можеш му вкара в задника, камоли да ръсне пет лева... спонсор, да бе...

Достойнството на българите, не струва и пет хиляди Стоичковци. Стига му и мижав професор само...


казвам за ТВОЙТЕ ПЕТ ЛЕВА. Дай пет лева, като него.

Защо бе, мамка му, здравия разум не побеждава скудоумната амбиция.
Има ли университета спортен център?
Има ли участие в него Стоичков?
Коментиращите имат ли участие???????????????????????????????

Добре, хайде да не е доктор.
Какво да Е, щом той участва, а Вие, уважаеми - не. Как да се отчете този ФАКТ????????

Да сложим статуя? С вашите псувни отдолу, или да му дадем "Стара Планина" - ордена, не стандарта!
Трябва да не спирам да питам за ВАШИТЕ пет лева, сър.

Ще благодарим ли поне за пет лева, сър.
А-а-а, г-н професор, дадохте ли барем пет лева? Преди оставката. А?

Палачинката има две страни, като медалите. И мненията ви имат две страни. Едната говори на нас, но другата говори за Вас. Та внимавайте като говорите.

Доктор хонорис кауза /аз съм левскар впрочем/ би трябвало да ви хвърли титлата, ако не беше прост, вместо вие да му я искате. Ха-а-х
цитирай
85. beckslover - Ей-ей-ей
15.11.2011 00:05
Слушах директно в ефир Стоичков при Сашо Диков.
Разказваше като теб, за няколко спортни центрове-Черешки на торти, не само пловдивски.
Когато го попитаха, за инфраструктурната Торта, не канавка, а монолитна и площна, смутолеви, че той не знаел, участието му било с идеална цел...само водел инвеститори...

Тортата има само една страна...
Не давам и пет стотинки...сър...
цитирай
86. vencivaleri1951 - В момента има само в Блог БГ няколко постинга на същата тема.
15.11.2011 00:58
В други сайтове също тече вероятно дискусия по въпроса. В България стотици са почетните доктори и много от тях/чужденците/ не сме и чували. Никой не повдига обаче на въпрос великите неизвестни. Спомням си преди години когато избираха футболист на века у нас само и само да не застане начело на тази класация Ицо, десетина журналисти не го включиха в първите 10 души. Питах един от тях/съсед ми е/ -Защо бе човек?
-Ами мразя го- беше отговорът
Сега гледам тук дори се коментират и качествата му на футболист. Лиса19 дори ни казва кой е по добър. Сигурен съм на 99%, че тя и футбол не гледа, но дава мнение.
Хайде да помислим, почетен доктор какво значи? Признание на дадена общност за заслугите на даден човек. Нищо повече! На Албиона за успехи в култура, наука, спорт...дават благородническо звание. Ако Елтън Джон беше българин гледай какви щяхме да ги приказваме. Защо сър, та той е педал, пък и свадба с друг такъв прави... Ами ако Фъргюсън беше от Левски или ЦСКА и също българин...Щяхме да го освиркаме на секундата. Щяхме дая казваме -да като треньор го бива, но като футболист беше посредствен/и това е истина/...Дъвче, мляска постоянно и пустосва съдиите...Абе боклук човек Какъв сър е той!? Ако Тинката/Кишишев/например беше получил докторство в Бургаския университет бас държа, че никой нямаше да коментира макар, че разликата между двамата да е огромна. / Нямам нищо против бургазлията, симпатичен ми е, но му е далеко от Ицо/ Просто Камата е много голям и от там идва омразата. Не го ли оплюеме, няма да сме българи. Не харесвам Кобургите, но и Фердинанд и Симеон са прави в съжденията си за нас. Със сбъркан чип сме в главата и това си е.
цитирай
87. анонимен - vencivaleri1951 izvini me za latiniarskite bukveta; popitai Ico da ti obiasni kakvo kriat poniatiata: mestoimenie, mesto s imenie, namesto imenie i nemesto mne
15.11.2011 02:32
shirok e spektyryt ot hora koito polzvash da sravnish s Ico.

zapo4na interesno, nagazi v airiana i stigna do Tinkata...

slushai nito Sir F moje da e mliaska dvkata i v mnogo intimni ili privatni zanimania s tialoto si, no nikoga ne e psuval i edna malka 4ast ot naroda si negov taka i narodat G britanskii.

Ico e izbuhliv, strahliv i neuk. Tezi mu tri ka4estva ama sa savsem dostaty4ni da byde kakvto i da e Dr na barcelonskite brigadi. Towa koeto napravil go e napravil za FC barcelona. tuk , v BG ima dna kamara hora koito kato igra4i za BG klubove i nacionalnia tim pa i daje i kato treneri na klubni BG otbori i na nacionalnia otbor sa napravili na poriadyci powe4e ot Ico bez da napsuvat kogoto i da e bilo.

Horata roptaiat zaradi Icovata slaga4nost. Ot moiata stena sys snimki na futbolisti, bulgari Ico zamina v kofata s bokluka kogato poseti T Jifkov i go imase iz cela Sofia.

Visinite sa visoki i po-visoki , a nekoi i mnooooo po-vysoki
dlbinite sa dliboki a nekoi ot teh sa ama iako dliboooki, a
ravninite sa ravni, kato nekoi ot teh sa oste po ravni, kat sal edna edinsvenna e nai-ravna izmejdu ravnite i po-ravnite- E! te u taia na ravnata ravnina se namirat onia s nai ravnite mozaci, koito ednaj usetili slavata ste se ki4at s ordeni i zvania dorde na izvehtelata im fanelka ot fukniavene ne se izcvrkyka nekoi Rector na koito mu e pisnalo da vadi ot onaz crna trba jltnali diplomi za po4etni doktori.

m/u drugoto popitai Ico da ti obiasni kakvo kriat poniatiata: mestoimenie, mesto s imenie, namesto imenie i nemesto mnenie
цитирай
88. анонимен - Я стига бе!
15.11.2011 03:14
Имало един МЪЖ в цяла България.
А аз си мислех, че всички сме КУРВИ!
цитирай
89. hopfen - В Абсурдистан най-абсурдното е
15.11.2011 07:17
когато на най-големия абсурд връчат - най-голям абсурд!
цитирай
90. анонимен - Икономист
15.11.2011 08:31
Добро утро на събудените и дълбоко заспалите българи.Сутринта прочетох в единя от Вацовите парцали,един инж.георги банов / пиша му името с малки букви,защото на такива не може името им да започва с главни,още повече фамилията/,че" Христо Стоичков е най големият българин.Точка" - край на цитата!Видите ли,не Левски,не Ботьов,не някой друг, а Стоичков!С неговото откровение "Мен България нищо не ми е дала".
Та същият тоз паршив инж.от соц.време,които се изживява като адвокат и журналист,охулва постъпката на Томов,щото правел видите ли неверни социологически прогнози.А той като се знае какъв инжинер е,сигурно не смее да отиде на лекар.
В същност постинга на"мамкаму" не третира личността на Христо Стоичков и всички негови яростни защитници рипнаха с голи гърди да защитават голия охлюв всуе.Не бойте се,бе пичове!Никой не посяга на идола ви!По това на кой се молиш личи на кое стъпало от еволюционната верига си стигнал.Казвам "еволюционната", а не хранителната.
"Мамкаму" поставя въпроса за подменените цености,за това кои са днес героите и идолите на обществото и защо най-известният англичанин е Шекспир, а най-известният българин е Стоичков.За не знаещите "Шекспир"е една от най- престижните британски и световни компании за производство на въдичарски принадлежности:))))))!Там е и проблема на защитниците на Стоичков.Те калкулират проявите му на терена /само и единственно като футболист/,но удобно забравят всичко друго.И ако има едно нещо за което следва да бъде величан Ицо, е това,че показа колко силно работи егоизма,егоцентризма и слагачеството и слугинажа.
Та да завърша - не сме народ,а мърша!Както би казал класика,който е малко по-малко велик от Стоичков.Единственото което ми дава плаха надежда,че за сега в блога,тези които оценяват ексибиционистичният акт като "позор" и които оценяват постъпката на Томов като "достойна" са повече от тези "сърове", дето ни викат "ми ние пък ще ви е..ем пу...та лелина".
цитирай
91. bojo12345 - Колкото и мъчно да ни е, така е:
15.11.2011 13:07
Това ,че реташ много добре топката с краката ,
не означава че имаш академичен разум в главата!
цитирай
92. vencivaleri1951 - Привет "Повелителю на франка" и нямащ нищо общо със соца и паршивите инжинери от онова време.
15.11.2011 13:33
Привет и на всички напред в еволюционното си развитие-не пропсували по време на работа или спортно състезание. Аз да си кажа, назад съм в еволюцията. Псувал съм и по мачове и на работа. Най много съм псувал в Козлодуй където бях разпределен и спях на фургон до един огромен гьол. Псувал съм, на български, на сръбски, на руски, а и на други езици се е случвало. Впрочем доколкото си спомням и Шекспир/не въдичаря/ е прихванал нещо от сленга на Ицо в доста от произведенията си. Това , че" черен жребец, обяздва бялата ти кобилка"
пак опира до п...ата май..на или лелина. То и ника на автора май от същия сленг взаимстван. Пушкин в писмата си с копнеж по"пизды кусок", а есенин стигнал до извода, че "Весь мир, бардак, все в него блядь". Ако пък си спомним поетичните опити на Елин Пелин да кажем в поемата му за Кънчо Путкодеров виждаме, че заразата която е разнесъл Ицо е ужасна. Трансгранична и носена от машината на времето. Като говорим за отказ от родина също не малко вируси е хвърлил. И Хемингуей е прихванал, и Херцен, и много други от тяхната категория. /При това не на думи/
Ще те попитам още веднъж "Икономист" :
Германците смятат ли за позорно това, че същия докторат като Стоичков получи и "Кайзера" в Кьолнския университет?
Бербатов е пълна противоположност като характер и възпитание на Стоичков. Защо същата половина пак беснеете против него и се кефите че видите ли СЪРът не го пуска редовно титуляр. Момчето води тих и скромен живот, гледа си семейството, хобито му рисуване ...Какво от него искате?
Виж "Икономист" не се прави на ощипана мома. И ти си псувал на работа, и аз съм псувал. И ти си се зъбил на началници, и аз съм се зъбил. Само че нас ни гледат няколко тетки в канцеларията и жените ни, а Ицо милиони.
Ходя на мачове от дете./ Имало е период/преди ЦДНА да стане поделение/ когато играчите бяха проформа на щат при баща ми/ВВС с най високи заплати/ и доста познавах от тях. / Седял съм близо до редица "отличници" в науката и културата.
Чувал съм каруцарски изказ и у Калата, и у Светослав Пеев, и у П Карлуковски, и у дядото на сегашния прокурор, министри, генерали...На мач и лов/когато не е в резерват/ няма началници и задръжки в приказките. така, че " хвърляйте камъни ако не сте сгрешили и Вие"
цитирай
93. анонимен - Икономист
15.11.2011 14:51
Аве, Венци,ощипаните те поздравяват!Признавам-прав си! Убеди ме!Не само доктор хонорис кауза,ами щом има"доктори на науките",за да не предизвикваме благородният гняв на хората и да го правим веднага"доктор",да го направим"фелдшер на науките".
Аз и ти като сме псували сме имали дупе да застанем зад псувните си и сме рискували да получим юмрук в муцуната.Та моля,не ме сравнявай с"халявшчика" Стичков.Той е на такъв висок пиедестал,на който аз до цокъла не мога да стигна.
Пак казвам,като същи Матросовци с № 8 на гърдите и на гърба застанахте да вардите един"талант но простак","простак но талант".Е в наше време явно е по-ценено е да си простак.Щото не го направиха доктор за заслугите му към българският футбол,а за това,че като не им стигали парите в ПУЦ-а за спортна зала,Ицко,като ритал с Боцко, го убедил министерският съвет да отпусне пари на ПУЦ-а за зала.Да не би да е дал нещо свои пари,а?
Стоичков няма да си купи никога и с нищо индулгенция за хулителството срещу България.Той е лъжица с,да речем катран,за да не съм груб и не използувам неговата лексика,в кацата с мед.
Никога не съм са интересувал от футбол,защото това е колективна игра.Аз съм индивидуалисти съм почитател на тениса и Формула 1.
Що се отнася до соца и паршивите инжинери от тогава.Ако тоз комплексар/защото само комплексарите си слагат инж. пред името/,беше инжинер като немските инжинери,щеше да има инжинерен бизнес итнереси и да пише по инжинерни теми.Той обаче,видно е специалист по общите въпроси и заключения.Че то наред с нормалните инжинери от това време имаше и други.Да не споменавам имена и прякори,че са ни общи познати.А за твое сведение в Германия вишиста инжинер е"диплом инжинир" а "инжинир"е средният техник.
С това декларирам,че всички които писахте,че доцент Томов е:комуняга,комплексар,нещастник,скудоумник и т.н. сте прави.Уплашен от заплахата на някакъв evrazol,да внимавам какво говоря се корегирам и настоявам,че Стоичков е всичко това,което аз не съм.Слава богу!
Диплом Икономист
цитирай
94. vencivaleri1951 - Пак не отговори за "Кайзера", но нейсе...
15.11.2011 15:26
Виж дипломирани ми икономисте и приятелю. Не вдичко е в дипломата по някога. Едно от поделенията ни се казваше Бул Лип. джоин венчър с Либхер. Наш конструктор бе направил орекотен покрив на тяхна конструкция и направихме комбина. Та в Долно Церовене пред очите на Президента на Либхер и Григор Стоичков правиме демонстрация . Да , ама спря тока и хаспела ту ту. Конфуз от всякъде. Тогава един от шофьорите закачи платформата на хаспела за бордовата и почна нагоре , надолу...Спаси положението пред очите на две проектански и конструкторски бюра. След това стана още по голям смях. Германеца му пише чек за 10000марки, а нашия не го взима преди Стоичков да се разрише на него , че е валиден. Швабата гледа и невярва, как се удостоверява платежен инструмент на Дойче банк. След това нашия веднага изчезна. На другия ден го потърсили от счетоводството за парите, но гой до пфенинг беше похарчил всичко в Кореком. Щом не ходиш на футбол не разбираш за какво става въпрос и за това разглеждаш Ицо откъм страна в която няма какво да видиш. Апро по нали работеше някога в Метал хим. Ами Ицо е като чавдарче пред Гунчев по отношение на мама ти :))) Добър ден!
Инж.икономист кин :))))
цитирай
95. анонимен - Икономист
15.11.2011 16:08
Ей, не мирясва тоя Венци,бе!Нали признах,прави сте,велик е,паметник му направете .И на левият му крак с който риташе и средният му крак с който ви онождаше да не забравите.
За пропо - "Металхим Холдинг"АД е точнто име, а и той и директора му Гунчев НОСЕХА в България кинти,за разлика от идола ти ,който донесе само надменно поведение и хемороидите си.
Вярна е обаче констатацията ти,че освен на футболното поприще от която и друга страна да го разглеждаш тоя - няма каво особенно да видиш.Просто консул-доктор.
И да ти кажа, този спор тук ми даде нещо много ценно.След като катана постави цяло едно мое мнение на страницата си,доживяхда видя с очите си мой цитат в заглавната част на постинг на vmir!Вярно,посвенил се е да напише от кой е цитата,но аз не страдам.
Както казвахме като деца"Имената на глупците,висят по стените.
цитирай
96. vencivaleri1951 - Няма да мирясам защото не сте прави.
15.11.2011 16:47
анонимен написа:
Ей, не мирясва тоя Венци,бе!Нали признах,прави сте,велик е,паметник му направете .И на левият му крак с който риташе и средният му крак с който ви онождаше да не забравите.
За пропо - "Металхим Холдинг"АД е точнто име, а и той и директора му Гунчев НОСЕХА в България кинти,за разлика от идола ти ,който донесе само надменно поведение и хемороидите си.
Вярна е обаче констатацията ти,че освен на футболното поприще от която и друга с
Както казвахме като деца"Имената на глупците,висят по стените.

Аз разглеждам/и така трябва/ Стоичков единствено като футболист и друго не ме интерсува. Ако ми трябва умни приказки ще слушам Боце и Цачева.:) Ти разсъждаваш като Милко Балев. През 85та когато излезна онова постановление за "недъзите на бълг футбол" и изгониха Ицо заедно с тези от Левски "грабнахме " Балев пред къщата му. Питаме го защо натирихте Стоичков от футбола. Какво направи той на терена? Абе казаха, че се държал много вулгарно в тунела. Трялваше и някой от ЦСКА да изгори, защото нали знаете Славков какви ги говори пред Старшията. А този Стоичков просто момче, ще звънна на Джуров, ще го прибереме някъде по поделенията във военните отбори. Ще му е добре. Джуров обаче, до като не върнаха Камата , не му проговори. Сега те слушам-разсъждаваш по същия начин. Опитай се да вникнеш в думите на заместника на Блатер когато изтегли жребия за световното по миналия път. "България-на Стоичков" Поясни човекът за коя страна става дума. Виж говори се за Наоми Кембъл, че била цапната в устата, липсвали и първите 21 години във възпитанието и училище. Какво ме интересува обаче. За нея съм готов да загърбя даже проф Нора Ананиева:) Сега се сещам и друго.
На всички катастрофи български, начело е стоял професор. Радославов, Цанков, Филов...Не така е обаче по времето на Стамболов, Стамболийски...Живков ако щеш-хора без академично образование, курвари и харамии общо взето:)
цитирай
97. анонимен - Икономист
15.11.2011 17:02
Айде,баста!Стига за този Стоичков.Ма ти си имал страшна захапка ,бе Венци.Нали ти писах: прави сте.Ти не и не.Не сте прави.Ми това е двойно отрицание на отрицанието.Като когато някой каже "аз не съм никакъв глупак..,"значи е някакъв глупак.
А за Милко Балев Ще ти го върна,др.Огнян Дойнов!
цитирай
98. vencivaleri1951 - Не те засягам-Балев беше готин човек, но от футбол нищо не разбираше
15.11.2011 19:10
анонимен написа:
Айде,баста!Стига за този Стоичков.Ма ти си имал страшна захапка ,бе Венци.Нали ти писах: прави сте.Ти не и не.Не сте прави.Ми това е двойно отрицание на отрицанието.Като когато някой каже "аз не съм никакъв глупак..,"значи е някакъв глупак.
А за Милко Балев Ще ти го върна,др.Огнян Дойнов!


макар, че постоянно висеше на стадиона. Иначе беше много добър съсед. Пак по същата случка. Обградили сме го махалата зарад постановлението, а той къде на шега, къде на истина обръща се към постовия и му вика.- Сашо, няма ли да помагаш?
Онзи му отговаря
-Те и без мен ще се справят другарю Балев. Ангелина/секретарката на Живков, тя му е съседка. Двор до двор на "Бигла"/ казва:
-Момчета не по лицето, че от понеделник е в командировка с шефа.:)))
Като си представиш, че Сидеров и Янето ходят сега с отряди охрана, а онзи беше втори човек в партията/разбирай държавата/ тогава и на косъм беше от мариз. Един съсед ми разправя, че Балев му се оплакал, че от смъртната присъда когато му я прочели не го е било толкова шубе, отколкото когато сме го обградили.
цитирай
99. lisa19 - Брей, как ядоса Икономиста бре венци.
15.11.2011 21:07
Цитат твой: 96. vencivaleri1951 - Няма да мирясам защото не сте прави.
16:47
...
Прави сме и то как се прави, обаче ти се пъниш като магаре на лед. Нищо де. Пъни се. Не ми пречиш. Хора сме, мнения различни, някои себични, но какво да се прави. Камбаните имат различен звън. :)
цитирай
100. анонимен - хе, Венци,
15.11.2011 22:55
без малко да сравниш Христо Стоичков, с Христо Белички
и Овед Таджер...
цитирай
101. vencivaleri1951 - Не мога да го сравня с Таджер/от Белички нямам впечатление/
16.11.2011 00:07
Ицо псуваше един път седмично, в интервал от 90мин. Тажер от 5 сабале. Впрочем това е единствения еврей когото съм чувал да псува публично .Понеже доста хора говорят/включително и ти/ , че е работил Ицо за пари, а не за Б-я: Барса го купи от нас за 4млн на практика при нулеви инвестиции за него. А сметни 7 млн българи ако бяхме втесли такива кинти КЕШ в бюджета къде щяхме да сме? За каталунците какво е внесъл ако смятаме ще стане страшно.
цитирай
102. анонимен - за простака Христо Стоичков
16.11.2011 16:19
„Доктор” Христо Стоичков, доцент Цветозар Томов и големият смех
Автор: Юрий Александров

Когато в петък Пловдивският университет присъди званието „доктор хонорис кауза” на футболната звезда Христо Стоичков, хиляди българи се чудехме да се смеем ли или да плачем. Да се смеем на званието „доктор” присъдено на Новия Бай Ганьо или да плачем за нивото на цялото ни висше образование, принизило се до нивото на един откровен илитерат.

Защото бившият футболист и „треньор” с цялото си държание и приказки и през цялата неговата кариера, показваше само едно: Колко прост може да бъде българинът, особено, когато добие слава и пари. Това е някаква проклета сбъркана родна геометрична прогресия, която има способността да умножава в пъти простотията на индивида и да го кара да се чувства самодостатъчен. Тя изключва всякакво наличие на самосъзнание, подобно на примат, който вижда недостатъците на другите, но е неспособен да погледне себе си отстрани. Когато обаче на тази маймуна започне да й се обръща повече внимание, тя се олива обикновено в стремежа си да се покаже като по-по-най.

В Древен Рим, преди повече от две хилядолетия, гладиаторите и колесничарите, чиито съвременни еквиваленти са футболистите, ръгбистите, борците и т.н. са били наистина идоли на тълпата и шампионите сред тях постигали огромна известност и богатство, както е и днес. Те обаче винаги оставали в дъното на обществената стълбица и дори през мисълта не им е минавало, че могат да станат част от интелектуалния елит на тогавашното общество. Все едно да сравняваш Тацит с тогавашните тракийски овчари. Смех!!! С това древните за кой ли път отново ни показват, че макар и технологически изостанали, те са имали социални буфери, които запазвали обществото в някакъв нормален и не уродлив вид.

Уродливият смях обаче ни го достави отново Пловдивският университет, който за пореден път доказа, че стотиците български „университети” са изпаднали в една интелектуална хиперинфлация, обезценяваща самото им наименование. Обществена тайна е, че подобни учебни заведения бълват „висшисти” на конвейр, наблягайки на заплащането на образованието, а не на качеството му... Едно време имаше лаф, че и магаре да вържеш на пилона на Военното училище, то ще го завърши. Това важи и днес за повечето „университети”. Хич не ми се пишеше отново за Стоичков, но човекът, който ме подтикна да напиша тия редове е един преподавател в Пловдивския университет, който имА гражданската доблест да се противопостави на ширещата се напоследък модерна „целесъобразност”. Той нито ми е симпатичен, нито изповядва повечето от моите политически идеи. Но когато човек показва публично, че има чест и достойнство, аз не мога да го подмина, защото после няма да спя добре... Това, което направи той, е един израз на една присъща функция на интелектуалеца, отдавна забравена от по-голямата част на „мислещия” ни елит в последните 70 години.

Социологът Цветозар Томов обяви, че напуска преподавателското си място в Пловдивския университет, заради присъденото звание „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. В писмо до ректора на Пловдивския университет, разпространено в Интернет той заяви:

"Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем"

А аз си пожелавам повече такива мъже, като доцент Томов... Щото напоследък мъжете в тая държава са си взели доживотна отпуска май.
Нагоре




цитирай
103. анонимен - ДХК Стоичков е "дал много" не само за Пловдив, а за цяла България.
26.11.2011 10:15
А в България има още толкова много ВУЗ - какво чакат?!
Е, имаме и още много други спортисти, ама те не могат да псуват.
Като се научат - и на тях ДХК! Особено на настоящите и бъдещи клиенти на
Цветан Цветанов и министерството му.
цитирай
104. анонимен - Да не сте обиден на България?
03.12.2011 17:02
Да не сте обиден на България?

България ли? България нищо не ми е дала като държава. България какво ми е дала на мен? Нищо. Аз я напуснах много малък.

Явно България и народа и почват да си поправят грешките. Малко по малко - днес доктор хонорис, утре почетен консул, други ден и космонавт може да бъде произведен, само да няма сърдене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470403
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол