Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.11.2011 15:48 - Синдикатите надминаха популизма на ГЕРБ
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 14276 Коментари: 34 Гласове:
31

Последна промяна: 30.11.2011 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Организираният от КТ „Подкрепа” и КНСБ национален протест предизвика недоумение и почуда сред голяма част от гражданите на България. Най-вече заради нелогичните искания на двата синдиката да бъдат спрени вдигането на пенсионната възраст и премахването на класа за прослужено време.

При все по-намаляващото население в България е пределно ясно, че пенсионната възраст трябва да се вдигне. Алтернативите на това са по-ниски пенсии за все по-увеличаващите се пенсионери или вдигане осигуровките на все по-намаляващите работещи. Разбира се има и още един хипотетичен вариант според който правителството да намери начин да се пребори със сивата  икономика и така да покрие хроничните дефицити в НОИ, които непрекъснато се запълват с пари от бюджета, сиреч от данъците ни.

Последния вариант обаче ще е една добра, но само временна мярка, защото пенсионерите ще продължат да се увеличават, а работещите все така ще намаляват, т.е. във времето разходите за пенсии ще растат, а приходите от осигуровки ще се стопяват. Единственият вариант тук е вдигането на пенсионната възраст и ако синдикатите не разбират тази елементарна сметка, то толкова по-зле за тях и всичките ония, които са се подлъгали по дивия им популизъм.

Аз добре осъзнавам, че съм лично засегнат от тази пенсионна реформа и че вероятността да зърна Свети Петър преди Първата си Пенсия се увеличава в геометрична прогресия след всяко вдигане на пенсионната възраст, но това е съдбата на всеки имал късмета да се роди в страна с ужасяваща демографска и социална криза –с непрекъснато намаляващо стопански активно население и увеличаващо се неактивно такова. Това важи и за повечето европейци.

Ширещата се световна икономическа криза, пък никак не допринася за исканията на синдикатите. Все повече увеличаващите се безработни, ще бъдат допълнително бреме за финансите и на НОИ и на републиканския бюджет.

Другото, за което протестират синдикатите е премахването на класа за прослужено време. Тук логиката им вече абсолютно ме изумява. Според тях излиза, че е справедливо някой с 40 г. трудов стаж да взима 40% повече от колегата си, който има само 6 месеца трудодни. Справедливостта не изисква ли по-голямата заплата да взима по-способния и продуктивен служител, независимо от възрастта му и натрупания стаж? Но какво ли съм тръгнал да говоря за справедливост и синдикати!

За тях солидарността е по-важна от справедливостта.

Още едно справедливо действие на правителството ще бъде ако прекъсне порочната практика осигуровките на държавните служители да бъдат плащани от бюджета, т.е. пак от джоба на данъкоплатеца. Логично е също да бъдат намалени привилегиите за ранно пенсиониране на заетите в сферата на сигурността, защото смешно и жалко е един редови полицай да взима по-голяма заплата от един учител, като същевременно учителя му плаща осигуровките със своите данъци, а накрая за капак на всичко полицая се пенсионира и по-рано. За 20-те заплати няма да коментирам.

И още нещо. Недолюбвам никак правителството на Бойко Борисов, но в момента не мога да не призная, че действията на Дянков са в общи линии правилни. Той се опитва да започне една закъсняла работа, която трябваше да е завършил още миналата година, но по-добре късно отколкото по-късно... А ако питаме КНСБ и Подкрепа –точно никога. 

На фона на ширещата се криза в Еврозоната, едва ли ще е бъде много умен ход сега да се клати правителството с митинги, протести и стачки. Алтернативата в момента (БСП+ДПС) е още по-лоша, а до гръцкия сценарии крачката е малка. Толкова малка, колкото синдикатите никога не могат да си представят...


П.П. Протестиращите пред Народното събрание скандираха думата „бандити” по адрес на управляващите. За това те трябваше обаче да се сетят, когато въодушевено гласуваха за ГЕРБ на всички възможни избори, а не сега, когато финансовата стабилност на цяла Европа е поставена под въпрос.

А що се отнася до популизма на синдикатите, то той успешно задмина в последно време популизма на ГЕРБ от времената преди последните парламентарни избори.



Гласувай:
32



1. minavamottuk - За съжаление малко хора разсъждават
30.11.2011 18:05
Не съм доволна от живота си ,но няма да стана по доволна и от новия му вариант под диктовката на натиск ,стачки ...Два милиарда в обществено осигуряване ,2 в БДЖ ,1 в земеделие ,и още колко не знайни наляти от бюджета ,на места ,които трябва да се издържат...радост...системата трябва да се промени с условията...няма избор и изход...-няма и подкрепа като в Гърция,щото не сме членки на зоната...морът само се отлалага и ако тези реформи бяха по-рано ,когато имахме нещо като спестявания,щяхме да сме минали лошото ,сега просто се отлага...
цитирай
2. zabunova - Поздравления за позицията!:)
30.11.2011 18:32
Поздравления за позицията!:)
цитирай
3. анонимен - Реална оценка на ситуацията.
30.11.2011 19:22
Заслужава адмирации, още повече, че е направена от явен антигербаджия.
И аз заставам зад написаното !
цитирай
4. mamkamu - ...
30.11.2011 21:02
minavamottuk написа:
За съжаление малко хора разсъждават
Не съм доволна от живота си ,но няма да стана по доволна и от новия му вариант под диктовката на натиск ,стачки ...Два милиарда в обществено осигуряване ,2 в БДЖ ,1 в земеделие ,и още колко не знайни наляти от бюджета ,на места ,които трябва да се издържат...радост...системата трябва да се промени с условията...няма избор и изход...-няма и подкрепа като в Гърция,щото не сме членки на зоната...морът само се отлалага и ако тези реформи бяха по-рано ,когато имахме нещо като спестявания,щяхме да сме минали лошото ,сега просто се отлага...


Напълно съм съгласен, че реформите трябваше да бъдат извършени по-рано. Не че сега е късно де, но просто всяка забавена реформа бърка още повече в нашия джоб на данъкоплатци. Не си взехме някои поуки от началото на прехода и това е :)
цитирай
5. mamkamu - ...
30.11.2011 21:03
zabunova написа:
Поздравления за позицията!:)


Благодаря!!!
цитирай
6. mamkamu - ...
30.11.2011 21:06
анонимен написа:
Реална оценка на ситуацията.
Заслужава адмирации, още повече, че е направена от явен антигербаджия.
И аз заставам зад написаното !


Благодаря! Това мнение е важно за мен. Радвам се, че някой оценява опита ми за безпристрастен поглед...
цитирай
7. rokset - Че реформа трябва да има всички са съгласни.
30.11.2011 21:20
Аз бих предложил няколко неща.Да се премахне пенсията за старост/без трудов стаж/.Който не е работил,да не получава пенсия за старост ,а социални помощи.Да се махнат от НОИ всички плащания ,които не са свързани с трудов стаж и внесени осигуровки,включително и пенсиите по инвалидност и тъй наречените вдовишки.
За полицаите и военните/и другите с такава категория труд/,даже да се свали изискването на 20 години трудов стаж и принудително да се освобождават от служба,като го навършат.Много дълго стана и спирам,но много неща могат да се направят,а те си знаят само едно.
цитирай
8. анонимен - Добре,
30.11.2011 22:12
Щом солидарността е маловажна, защо ми я налагат и дори „несолидарността”, ще се криминализира.
Защо ми се отнема изборът, дали да плащам вноски и да получавам пенсия или не.
А и да получавам някаква, аз моето съм го дал за нея. С всяка една пета от похарченият мой лев, с акцизите, таксите и другите данъци...
Справедливостта била по-важна, особено при криза. За мен справедливостта е и егалитаризъм. В смисъл, акото на държавният чиновник, на милиционера, съдията и т.н би трябвало да е еднакво с тия от трета категория труд и Хора. Ама не е, защото няма справедливост на ежедневната им трапеза...
Щом ще е справедливост в условия на криза, нека да е на калпак пенсия, не на различни калпаци...
Долюбваш го правителството на Бойко и още как...
цитирай
9. 4aiotgluhar4e - Браво! Всеки човек, който разбира от икономика, би се подписал под този текст.
30.11.2011 22:34
Не само че правителството няма избор,ами и трябва да побърза. А синдикалните ръководства са мафиотски структури и това е известно на всеки, който е имал допир с тях. Жалко, че на този народ не му омръзна да го лъжат.
По въпроса за осигуровките на някои държавни служители съм категорична, че безобразията трябва да бъдат прекратени. По какви причини аз ще си плащам осигуровките и с данъците си ще плащам осигуровки и на полицаи, съдии и прокурори, които се занимават с далавери и активно ми пречат? Това е безумие и се питам кой реши, че някои граждани са по-равни. Ако някой знае, моля да напише от кое правителство произхожда това явно дискриминационно решение.

Поздрави за позицията :)
цитирай
10. анонимен - По принцип ми харесват вашите статии, обаче...
30.11.2011 22:38
...Бойковото изказване от преди година - "ако направим така и така, не ни мърда гръцския сценарий" извика доста присмехулни и подигравателни статии в нета. ЕДна от тях беше приписана на гръцкия министър-председател: "АЗ много се смях, като чух, че Бойко плашел Българите, че може да станат като гърците... След 50 г. Българите ще са изчезнали, но ние не само че ще излезем от тази криза, но и ще продължим да съществуваме"... Та малко се сещам за приказките някога (до `89 г.) как сме щели да настигнем Запада (Тошко Колев даже го сложи в една своя песен - "Как ще ги стигнем... американците"). Умните хора тогава се шегуваха: "Те, западняците да се обърнат назад (към нас) и да хукнат - ние пак не можем да ги стигнем..." ТА това ваше изказване за "опасността" да достигнем до гръцкия модел малко разваля впечатлението от, иначе добре аргументираната позиция в настоящата статия... Друг път помислете малко повече по това, което пишете.
цитирай
11. indiajane - Друг подход
30.11.2011 22:46
Според мен подходът трябва да е много по-различен. Всяко вдигане на осигуровките или увеличаване на пенсионната възраст при равни други условия ще има само временен ефект. Трябва да се работи в посока стимулиране на раждаемостта, и то сред българското население. За съжаление в последните няколко години правителствата ни правят точно обратното. България има ресурсите да издържи едно добро увеличение на естествения прираст, особено ако е съчетано с ефективно образование. Толкова е просто! Насаждането на паника сред бъдещите родилки обаче, съчетано с мизерните майчински и детски надбавки, както и други неикономически методи, които се използват способстват за активно намаляване на раждаемостта сред българките, които и без друго вече забременяват много по-трудно от преди. Излишно е да споменавам, че високият прираст на циганите не помага за ситуацията, тъй като всички знаем кой кого издържа. В случая дори издръжката на полицаите изглежда смешна в сравнение с издръжката на всички изоставени в домовете деца и с издръжката на многодетните ромски безработни семейства.
цитирай
12. valsodar - Изходът от ситуацията не е във вд...
01.12.2011 00:25
Изходът от ситуацията не е във вдигането на възраста за пенсиониране, изравняваща се вече със средната продължителност на живота у нас, ( което от своя страна обезсмисля пенсията в цялост), а в създаването на ефективни пенсионни фондове независещи от държавата, т.е. излизане на парите за пенсии от държавният бюджет.

В момента тези които взимат пенсии не ги получават от събраните с техните си пари фондове, а от осигуровките на работещите към момента - техните пари са отдавна откраднати от същата тази държава.
Няма никаква логика в това, един здравомислещ човек осигуряващ се сега да очаква каквато й да е било пенсия след 20-30 години, защото тези пари които държавата му взима сега, са вече раздадени на цигани, пенсионери, държавни чиновници и кой ли още не.
Единственият изход за тези които смятат да живеят над 65 години е сами да си търсят начини за осигуряване на доходи след пенсионирането си, защото такива от пенсия те няма да получат!
цитирай
13. анонимен - вижте
01.12.2011 01:11
чета леко от страни писанията и ми е и смешно и тъжно как се обезсмисля живота на хората в един даден миг.и някой задавал ли си е въпроса защо.когато в едно безцелно общество като нашето се наложи реформа всичко се обръща надолу с главата.поради липса на интелигенция и интелектуална база всеки един дори нежен бриз се превръща в ураган.каквито и реформи да направим не почнем ли създаването на общество с ясна цел и визия ние сме обречени .а ми е смешно защото вече си купих билетите...сори ама.....
цитирай
14. bozho - Ами да оставим теорията и да погл...
01.12.2011 01:44
Ами да оставим теорията и да погледнем как стоят в действителност нещата.
Известно е, че хората масово се съкращават 2-3 години, преди да достигнат време за пенсия. Ясно е, че намирането на работа на такава възраст е почти невъзможно и те остават безработни. Като станат на пенсионна възраст съответно стажът им не е достатъчен и пенсията е по-малка.

Като се вдигне пенсионната възраст, ще ги съкращават 2-3 години + тези, с които ще се удължи възрастта за пенсиониране - никой работодател не иска възрастни служители. Съответно, ако доживеят до пенсия, тя ще бъде още по-малка. Или се разчита на това, че като са безработни, хората ще измрат от глад преди да получат пенсия и ще разтоварят бюджета.

Доста цинично, нали?
цитирай
15. stoineff - Нека се започне от някъде.
01.12.2011 08:33
"Разбира се има и още един хипотетичен вариант според който правителството да намери начин да се пребори със сивата икономика и така да покрие хроничните дефицити в НОИ"

Колкото до това, че пенсионерите ще се увеличават - дано е така. Въпросът е когато достигнат пенсионна възраст социалните осигуровки, които са внесли през времето, което са се трудили да се знае къде и колко са. Какъв % от тях е за мардите, които не са работили никога, какъв % за болните и инвалидите (колко от тях наистина заслужават пенсия) и т. н.
Това, че хората стачкуват е правилно.
Не е популизъм, а борба срещу статуквото! Това, че никой не се зае да "ремонтира" солидарните ни здравноосигурителна и социалноосигуритлна системи 22 години не оправдава Б.Б. нито някой от политиците ни, благодарение на които системите са такива. СТАЧКУВАЙТЕ и отстоявайте правата си!
цитирай
16. анонимен - Друго мнение
01.12.2011 09:25
Защо Вие пишещите журналисти се хващате на приказки за единствен изход?Изходи има много, но трябва малко мозък и инициатива.Примерно да се забрани на пенсионери да работят- колко места ще освободят?, кобко осигуровки ще платят назначените на тяхното място?,с колко ще намалее безработицата?Втори пример- плосък данък за доходи до 3000 лв на месец, от там нататък по скала.Тогава ще изчезне това безумно забогатяване на гърба на трудещите се.Ще е по изгодно да се плащат заплати, отколкото данъци.И още и още инициативи, но ...трябва не само воля и хъз, а може би отказ от лобиране, отказ от дребни превилегии, да не ги наричам нещата другояче.
цитирай
17. kass - несъм много съгласна с теб мамкаму,
01.12.2011 09:39
"При все по-намаляващото население в България е пределно ясно, че пенсионната възраст трябва да се вдигне. Алтернативите на това са по-ниски пенсии за все по-увеличаващите се пенсионери или вдигане осигуровките на все по-намаляващите работещи..."

Когато политиката на едно правителство убива бизнеса и се вдига безработицата, следва миграция на населението в трудоспособна възраст то е ясно, че логиката е старците да работят докато умрат... Това обаче ще доведе до краткотраен ефект и задълбочаване на проблема. Посоката в която трябва да се работи е либерализация на бизнеса, инвестиции, откриване на работни места, стимулиране на производството и прочие... В противен случай само ще увеличим безработните с още един набор непенсионирали се. Помисли колко още ще се стопи населението докато стигнем с теб пенсионна възраст... по логиката на Дянков за да не покрива държавата дефицита на НОИ, който ще се увеличава прогресивно с годините, ние с теб трябва да работим до 80 г.????
цитирай
18. demonwind - Какво да ти кажа -
01.12.2011 09:55
в институциите на лелеяния ЕС един способен българин получава в пъти по-малко от един впиянчен португалец например. Защото в Европа сме трета категория хора. Първа са западняците, втора са поляци, чехи и др. подобни, а ние и румънците сме трета. Чудното обаче е, че сърбите определено ги третират като втора. Това е по повод категоризациите и брожението срещу тях. Съгласен съм с теб - трябва да се поощрява способността, а не тунеядството. Защото 40 години стаж не значи непременно, че си Бог в работата си. По-скоро значи, че 40 години си бил търтей... ;)
цитирай
19. yotovava - Абсолютно подкрепям
01.12.2011 11:31
На нас може много да ни се иска, но за да се даде, трябва отнякъде да се вземе - с думи прости някой да го изработи.
Ние сме две сестри, със семейства, с по едно дете. Тоест, работещи 4 човека. Около нас има - майка, баща, баба, свекър, свекърва, още един свекър, две невръстни деца.
Дотук 4 човека изработват хляба за 9 души, 7 от които пенсионери. Кратко и ясно.

Поздрав за постинга.
Валя
цитирай
20. анонимен - Нарекъл съм това явление
01.12.2011 12:20
квазиндикализъм. ))))
цитирай
21. marystaneva - Подкрепям мнението с две ръце!
01.12.2011 12:54
Но знаете ли какви протести ще предизвика?!

анонимен написа:
Защо Вие пишещите журналисти се хващате на приказки за единствен изход?Изходи има много, но трябва малко мозък и инициатива.Примерно да се забрани на пенсионери да работят- колко места ще освободят?, кобко осигуровки ще платят назначените на тяхното място?,с колко ще намалее безработицата?Втори пример- плосък данък за доходи до 3000 лв на месец, от там нататък по скала.Тогава ще изчезне това безумно забогатяване на гърба на трудещите се.Ще е по изгодно да се плащат заплати, отколкото данъци.И още и още инициативи, но ...трябва не само воля и хъз, а може би отказ от лобиране, отказ от дребни превилегии, да не ги наричам нещата другояче.

цитирай
22. dedenze - Недоумение и почуда
01.12.2011 13:49
Недоумение и почуда предизвиква въобще синдикалната реакция, а не исканията, те са основателни - 22 години спаха и участвуваха в разграбването, сега реагират !?.

Вдигането на пенсионната възраст, не е "пределно ясно", защото тук не е свързано с увеличаване на продължителността на живота, а с бягството на 2000000 млади хора, за които няма работа и бъдеще тук !Средната продължителност на живота у нас е 69 години, разбирате ли за какво става дума - пенсия с подарък ковчег, при 40 години и повече работа !?

Преборването със сивата икономика не решава въпросите. Грешката е в приетия държавен модел - представителна ( партийна) демокрация, финансирана от държавата (над 400 партии за 7000000 българи), модел успешно описан от Алеко Константинов. Грешката е в ликвидацията на печелившият държавен сектор в икономиката, водещ до безработица и източване на държавата от чужди фирми и интереси. Приходи в бюджета сега постъпват само от данъци, акцизи и мита, които често по- понятни причини са несъбираеми !....
Няма партия и личност, която може да реши сегашните, натворени за 22 години проблеми. Решението се казва пряка демокрация с мажоритарни избори на териториален принцип в които партиите да не могат да участвуват и издигат кандидатури ! Друг държавен модел, подобен на скандинавските страни! Управлението на държавата не трябва да бъде място за печалбарство, корупция, разединение на нацията и извор на организирана престъпност, провеждана от всички до сега вече 22 години!
цитирай
23. lubara - Поздрави!
01.12.2011 14:08
По-голям популизъм от това, да се налагат промени в пенсионната система месец след изборите, и година след подписания протокол за премахване на точковата система, здраве му кажи!
Да, политика стъпка по-стъпка, лицемерната позиция на управляващите!
цитирай
24. marystaneva - 22. dedenze,
01.12.2011 14:11
"Грешката е в ликвидацията на печелившият държавен сектор в икономиката, водещ до безработица и източване на държавата от чужди фирми и интереси."

Да не я почваме тази тема /кой ги ликвидира/, че пак ще се изпокараме. А и на някои хора няма да им хареса...

Колкото до пряката демокрация, Sulla го е обяснил много добре - не сме дорасли за нея.

http://sulla.blog.bg/zabavlenie/2011/11/29/priakata-demokraciia-e-kato-priakata-rech.858424
цитирай
25. idealist - mamkamu
01.12.2011 14:17
Няколко неща по повод постинга.
Първо, сериозни и непопулярни мерки и реформи трябва да се приемат с национален консенсус. След сериозен дебат с общество, партии, синдикати, бизнес. И - на базата на някаква комплексна антикризисна програма. Това го нямаме сега, нали? И, съвсем естествено, е една от причините синдикатите да протестират.
Второ, ти сам казваш, че "правителството да намери начин да се пребори със сивата икономика и така да покрие хроничните дефицити в НОИ". Дали се направи нещо сериозно в тази посока, което да даде ефект за 2 г. и нещо? И защо не се направи? Основание ли е това хората да протестират? То е най-лесно, вместо да въведеш ред в държавата, да затегнеш хомота около отънелия врат на мизерстващото население.
Трето, и аз бих обвинявал протестиращите, ако средната заплата у нас беше поне 1000 евро, а средната пенсия поне 400 евро. Но да се очаква хората мълчаливо да приемат поредната брадва с пенсия от около 120 евро и със замразени мизерни заплати - това е несериозно.
цитирай
26. dedenze - 24. marystaneva вие сте много партийно надъхана личи и от постовете
01.12.2011 15:16
Затова и реакцията ви е такава. За вас явно има теми табу, партийната централа не ви разрешава. Ако сега не се изпокараме, утре до бой ще стигнем. Кажете ясно на кои хора няма да им хареса - на всички политбоклуци от 22 години насам !?
А препратката относно пряката демокрация е повърхностна и наивна. Автора явно не познава добре философията и принципите на т.н. пряка демокрация. В света има проспериращи държави в които се прилага под една или друга форма.
Колкото до дорастването, време е да пораснем и изключим платените от нас политически партии от управлението на държавата. Не се страхувайте, кадърните ще бъдат в управлението, но ще служат на хората, а не на ГЕРБ и Бойко Борисов, БСП,ДПС,ДСБ,СДС,НДСВ,РЗС,Атака,......................................................................................

Хайде да проведем един експеримент описан в този пост, като изключим хумористичния елемент:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/13/mejdinno-prekrasno-reshenie.801070
цитирай
27. swanlake - Вече май никой не помни, че държа...
01.12.2011 15:54
Вече май никой не помни,че държавата съществува,за са се грижи за народа, а не обратното. Кас и Любара са казали общо взето всичко което мисля и аз. Озадачава ме обаче факта ,че за хората е ОК че ще видят Св.Петър преди първата си пенсия и няма какво да се направи в тази връзка. Няма май цивилизована страна с толкова антисоциална политика. Да не говорим,че да дръзнеш да обявиш съкращението на 2 000 служители 2-3 или 5 дни след избори е повече от цинизъм. Кас е права,че неадекватното управление през годините изгони трудоспособното население от страната,което обаче е поело изоставената от правителствата функция да се грижи за близките си в България. Щели сме да станем като Гърция ли казвате? И защо? За това,че българите сме яли , пили и сме се веселили като Гърците ли? Не българите са в перманентна поза на затягане на коланите докато умрат. Ако станем като Гърците виновни ще са управляващите ни през целия преход до днес защото те ядоха,пиха и се веселиха. А на нас ни остава да се примирим ,че " няма друг начин". Гърция се превърна в поредната много удобна дъвка,която умело се използва за манипулация на населението-ако не слушкате ще станем като гърците..Невероятно...Съжалявам,не мога да застана зад написаното макар,че дълбоко уважавам автора му.Просто защото няма да спра да искам да живея по-добре.И няма да спра да искам държавата да се чувства отговорна да създава условия за да могат хората да живеят по-добре.Ако не е в състояние да го направи се губи смисъла от съществуването и.
цитирай
28. syrmaepon - за класовете съм напълно съгласна,
01.12.2011 18:43
но къде спаха досега депутати и министри ?
за осигурителните вноски се оказва,че някои - военни дори не са плащали вноски,но ние вкупом им плащаме пенсиите,които не са от малките...няма как да излезе математиката,като за едни има за други - не...Всички депутати досега получаваха сигур и класове ине гласуваха против,на Бат Бойко му се падна да пие горчивия хап...горкия,а той толкова искаше да стане премиер,така повярва във всенародната любов,че забрави да помисли защо аджеба дойде неговия ред да бъде министър...както много сполучливо го беше казал един друг преди него - щом аз съм министър,правете си извод за държавата в случая - за дереджето....
цитирай
29. анонимен - Имам познат- германец женен за моя ...
02.12.2011 00:34
Имам познат- германец женен за моя съученичка.От него знам, че той се е пенсионирал на 56 години при 35 години трудов стаж.Взема 90% от пенсията си.Всяка година работи по около 2 месеца във фирмата където е работил когато там има хора в отпуск.Той е можел да се пенсионира и на 55 години, но някакво обучение от фирмата не се зачитало за трудов стаж.Ако не можеш да събереш 35 години трудов стаж- работиш до 65 годишна възраст.
цитирай
30. kozme - Това беше и е най-глупавото искане от страна на синдикатите, но истинската причина за стачките е друга
02.12.2011 02:16
аз написах няколко думи за истинската причина, а останалото е на сайта на КНСБ и КТ Подкрепа - там тези двете "тесли" си показват истинското лице. Идете и ги вижте, запознайте се с истината за тези синдикати.
цитирай
31. marystaneva - 26. dedenze,
02.12.2011 15:13
Отговорих ти в твоя блог. Това, което предлагаш, е утопия. А аз съм реалист.
цитирай
32. marystaneva - КНСБ и Подкрепа
02.12.2011 15:16
КНСБ и Подкрепа да споделят откъде имат толкова пари - за потници, шапки, свирки, знамена, плакати, транспаранти, автобуси, храна за из път, сцена, озвучаване - часове наред... Това струва страшно много пари! Кой плаща? И защо?!
цитирай
33. анонимен - Разделяй и владей
07.01.2012 15:50
Кому е нужно трудещите се в отделни сектори да бъдат противопоставяни по манипулативен път.На управляващите, разбира се.
"Ще продължим в тази посока, защото е много важно да има справедливост в системата." - казва Т.Младенов, по повод намерението за въвеждане на пенсионна възраст за полицаите.
Справедливост каква ? Криворазбрана ? Или такава каквато ни (им) изнася ? Защо, тази справедливост не засяга всички трудово и осигурително правни аспекти ? Защо някой аспекти уредени в КТ напълно се пренебрегват по отношение на една категория служителите в МО, МВР и МП ? Зап­ла­ща­нето при ра­бо­та на офи­ци­а­л­ни праз­нич­ни дни, както и до­пъл­ни­тел­ното тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд, примерно.Кой ще коментира именно тези характерни разлики при прилагането на отделни норми за служителите в сектор Сигурност.Незаплащането на извънреден труд в силовите ведомства също е факт, който не се подлага на дебат.Неглижират се в МО, МВР и МП и текстове в КТ, които задължават работодателя да предоставя ободряващи напитки за работещите на смени или полагащи нощен труд.И още и още.....
Учители - срещу лекари, полицаи - срещу магистрати, земеделци - срещу зърнопроизводители и т.н.Разделяй и владей!Въпроса е ще позволиш ли да бъдеш манипулиран.
цитирай
34. rokset - анонимен - Разделяй и владей
07.01.2012 19:03
Любимият ми министър Дянков ,каза в ефира на една телевизия,че не виждал какво толкова различно работят полицаите и военните от служителите на финансовото министерство.Искаше ми се да го питам, колко служители на подопечното му министерство са починали при изчисленията на бюджета-смех.Не подценявам работата на никого,но май всеки говори какво му дойде на езика, без да разбира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470995
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол