Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.01.2012 15:46 - Агент в нужда се познава или леви интелектуалци на помощ
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 16672 Коментари: 32 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageВчера няколко интелектуалци, като същински матросовци се хвърлиха с гърди да защитават Българската Православна Църква от насочените напоследък към нея медийни дула. В открито писмо разпространено вчера, представляващо по своето същество един нещастен показател за нивото на „интелектуалната” ни мисъл, те по един будещ недоумение начин обвързват народността българин с православното християнско вероизповедание, бъдещето на народа ни със съществуването на БПЦ, възмущението от думите и делата на религиозни водачи с „интриги” и атаки” срещу Православието.

Кой знае защо „интелектуалците” намесват в писмото фразите „отродителска психология” и „опити да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели”?! Когато по нататък обаче умело ги приписват на критиците на „достойните архиереи”, всичко си идва на мястото. Излиза, че онзи, който се осмели да критикува православните водачи е отродител и непатриот! Такъв светоглед е по-присъщ за овчарите от края на 19 век, отколкото за интелектуалците на 21 век. Или за времената, когато възраждащата се българска нация се е опирала на Православната си Църква за да се утвърди на разкъсваните от дрязги Балкани. Дори за времената, когато тя (народността) тепърва се е създавала преди повече от хилядолетие.

Днес обаче едва ли някой нормално мислещ българин може да си представи, че съществуването и бъдещето на нацията ни могат да зависят от наличието или не на Българската Православна Църква. В днешни времена, когато секуларизмът отдавна се е настанил в цивилизованите държави, никоя религия не трябва да бъде обединителен център за една нация. И то не защото Православието не е достойно за това, а защото вярата е лично изживяване, много далечно от масовите прояви на почти всички религии.  А и Христос едва ли би приел да бъде знаме само на един народ, пък бил той и българския :) Да използваш думите на Иисус за да създаваш и обединяваш нации в днешно време е все едно да върнеш времето поне 1000 г назад.

За Спасителя, обаче, в писмото не става и дума, макар да се споменава Църква, Православие, архиереи, клир, Св. Синод... Това естествено става резонно, когато разберем, че повечето от подписалите се отдолу са били известни членове на атеистическата БКП, а голяма част от тях са работели и за комунистическото Гестапо. Така воплите на тия хора в защита на архиереите олекват до степен безтегловност и цялото писмо придобива някак друго измерение.

С
якаш в четвъртото измерение ни вкарва и струящата от писмото патетика, която е по-подходяща за едно друго време отпреди 22 години. Тогава обаче нещата, които ги пишеха подписалите се, бяха със съвсем друг знак. Никога нямаше да им мине през ума да говорят за Отечество и Православие, а по-скоро за интернационализъм и СССР.

Като споменах СССР, се сещам и че почти всички подписали се са изявени русофили и славянофили, точно както Православната ни Църква не крие проруските си пристрастия –тенденция наложена още през началото на 50-те години на миналия век. Не бяха ли тези, които подписаха това писмо сред подписалите се под друго едно такова, в което наричаха западните ни съседи „братя по кръв и вяра”, „братски сръбски народ” и т.н.?

И макар, че никъде в изявлението да не е уточнена причината за неговото написване, то се появи след шумотевиците около лимузината на Варненския митрополит Кирил и дългия инатлък на Св. Синод за отварянето на досиетата на свързаните с комунистическата Държавна сигурност висши духовници. А там подозренията са за масов агентлък сред Техни Преосвещенства, Високопреосвещенства и Светейшество...

В безумната поредица от патетика, нравствен плач и православен патриотизъм(?!) „интелектуалците”, в едно характерно за социалистически мумии мислене, дори разкриха и някакъв заговор в нападките срещу архиереите:

„Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните”.

Смех! Но к`во да ги правиш? Агент в нужда се познава...




Гласувай:
27



1. polopot - Истината е, че промените няма как да ...
03.01.2012 16:12
Истината е, че промените няма как да подминат и БПЦ.... Станахме свидетели на "военно-политически" промени след членството в НАТО и на "социално-икономически" след, като станахме част от ЕС.

Няма как да не се осъществи и религиозна реформа. Но все си мисля, че тя няма нищо общо с т.нар. "руско влияние" в Църквата. По своята същност БПЦ е самостоятелна. Но в последно време се "появи" един духовник претендиращ за лидерство на Православният свят. И това е Вселенският Патриарх Вартоломей *... Именно от тази гледна точка трябва да се анализират всички настоящи и бъдещи промени и събития в БПЦ. Да се говори за някакво "руско влияние" в БПЦ при управлението на Путин е твърде несериозно според мен.


*http://polopot.blog.bg/politika/2010/06/29/vselenskiiat-patriarh-v-planovete-na-vatikana-komentar.569592

цитирай
2. анонимен - Слънцето и въздуха, таковата
03.01.2012 16:19
вечни дружби, братя славяни. Както обикновено, агент агенту око не вади.
Иначе, не с всичките ти тези съм съгласен. Но в основното си прав.
цитирай
3. gothic - Лошото е,
03.01.2012 16:27
че и обикновени хора се повличат по тази реторика и отъждествяват Вярата с БПЦ. Доказателство за това са и някои от коментарите под тази статия....

http://www.webcafe.bg/id_41978749_Otroditelsko
цитирай
4. анонимен - Църквата може да има някакво вли...
03.01.2012 16:36
Църквата може да има някакво влияние в обществото, но не и в държавата!
цитирай
5. haralanov - Ти сериозно ли..?
03.01.2012 16:48
Ти сериозно ли приемаш тези типове за интелектуалци?
цитирай
6. анонимен - Ляв интелектуалец -
03.01.2012 17:13
"любимият" ми оксиморон. Или си ляв, или си прав, друго положение няма. На всеки ляв - един десен прав. ))))
цитирай
7. apostapostoloff - Българите днес са толкова християни, колкото
03.01.2012 17:14
бяха преди 22 години комунисти... Мижи, да те лажем...
цитирай
8. aman - Хванал си същината на проблема в ...
03.01.2012 17:28
Хванал си същината на проблема в заглавието, отпочнал си го както трябва и не зная защо някъде в изложението си се загубил във вярна по същество, но несъществена към проблема изразност!
Ченгета (самонарекли се Интелектуалци), които години наред бяха войнстващи атеисти и врагове на християнството, днес пишат писмо в защита на БПЦ! Тези нови св. Павеловци ли са? Кога ги осени свисше промисъл, кога се покаяха за греховете си, че да имат моралното и човешко право въобще да споменават и редят думи като православие, религия, църква? По-голямо човешко падение от това едва ли има! Освен, освен, ако своите по поръка на своите не бранят пак своите! Това пък е най-тежкото и значимо признание на това, което всички подозираме, че е БПЦ и не само като съшност - ченгеджйница от търговци на души, свещи, рекливи и напоследък мерак за имоти....

Това е най-важното и единствено важното, което всеки и навсякъде трябва да разбере. Ако ченгета-атеисти, бранят ченгета-християни, какво общо има това с църквата, нейната същност, съдържание и отделеност от държавата. Та мигар, миряните нямаме право да знаем кому се кланят нашите духовни пастири и дали в своята битност са били хора на вярата и словото или са от ония с хладен ум.... и т.н...

Защото най-важното качество на духовния пастир, завещано ни от хилядите знайни и незнайни български духовници е готовността да станеш мъченик за вярата и в защита на паството си, а най-важното качество на чекиста е да можеш да станеш мъчител дори на собствените си родители! Разликата е огромна!

За другото, не си прав. Без БПЦ и нейните светли представители днес вероятно нямаше да ни има нито като народ, нито като култура, въобще. БПЦ, днес би следвало да има същата роля, която е имала преди и имат църквите в други държави - на духовен и морален стожер в обществото, не единствен, но стабилен.
Точно поради това, което очакваме да излезе от досиетата, тя не е това - нека поне го знаем, православните трябва да ги водят православни, не ченгета!
цитирай
9. vencivvg - Поредното комунистическо "Отворено писмо"
04.01.2012 13:58
Тези интелектуалци подписали се под това "Отвоерно писмо",
до един са си комунисти или прикрити комунисти.
Откога комунисти разбират и се произнасят по въпросите на вярата?
Нали точно те и любимата им партия взривяваха черкви и разстрелваха попове.
И се гордеят с тези действия, съжаляват че е можело още повече черкви да бъдат взривени, още повече попове да бъдат избити.
Тези комунисти вместо да пишат отворени писма трябва да пишат показания в някой затвор. Показания за престъпленията извършвани от тях и партията им.
цитирай
10. vmir - Ченгета - атеисти бранят ченгета - лъжехристияни, внедрени в църквата.
04.01.2012 14:02
И безсрамно наричат това Православие. Горкото Православие. Горката църква. Горките миряни. Горката държава. Горките ние.
цитирай
11. aman - Ей тук още едно "загрижено...
04.01.2012 14:14
Ей тук още едно "загрижено" мнение по темата.... Интересно на финала автора призовава към смирение и покаяние, ама не видях такова от страна на висшия клир на БПЦ ни по въпросите засегнати в "гледната му точка", ни по въпросите свързани с тяхната евентуална битност на комунистически доносници и не само, ако се съди по ужилената им реакция по повод досиетата. И същия автор дефинира, че основните ни проблеми били раждаемостта (за която същата БПЦ се обяви против зачеването инвитро и възможността на хиляди български семейства да си имат собствени деца - сега нещо замазват, че не било баш така....ама не чух да се покаят)http://viewpoint.actualno.com/news_373476.html#objCommentBlock
цитирай
12. vencivaleri1951 - Не знам доколко сте запознат с бокса, но лемичарят е много неудобен противник.
04.01.2012 14:15
parasol написа:
"любимият" ми оксиморон. Или си ляв, или си прав, друго положение няма. На всеки ляв - един десен прав. ))))


При равни други качества почти винаги е победител. Повечето световни шампиони са с по силна лява ръка и с обратен гард. Впрочем най обичат "правия десен"/тогава се оголва брадата, черния дроб...:)))/
цитирай
13. анонимен - Страшно ме е яд, че трябва да се съ...
04.01.2012 15:14
Страшно ме е яд, че трябва да се съглася с теб, но в случая съм съгласен. Ако наистина си учил "Богословие", то ти просто повтаряш пътя на Лео Таксил, след дългото му учение из католическите манастири.

" Да използваш думите на Иисус за да създаваш и обединяваш нации в днешно време е все едно да върнеш времето поне 1000 г назад."


П.с. Забавната Библия е книга от Лео Таксил която подиграва текста на Стария завет. Посредством книгата авторът отправя въпроси засягащи липсата на логически взаимовръзки между отделните части (книги) от Стария завет.

Забавната Библия е публикувана за първи път през юни 1897, малко след скандалните оповестявания на мистификацията от Таксил на заседание на Парижкото географско дружество.

Самият Лео Таксил пише за книгата си :

„ Забавната Библия не ще помогне за "укрепване на религията", а напротив, по-скоро ще обясни на читателите "в какво и защо да не вярват".

цитирай
14. schumpov - Ако можи изпишете имената на инт...
04.01.2012 22:20
Ако може изпишете имената на интелектуалците, някои от тях може да са известни и с други мурафети.
цитирай
15. usandthem - ето го списъка, от него става ясно, че в България последния интелектуалец се е родил около 1955 година ! :)
05.01.2012 15:32
Тогава е започнала историческата метаморфоза на цървулите в "интелектуалци " !

Антон Дончев – писател, академик
Ангел Гълъбов – академик, вирусолог
Андрей Пантев – професор, историк
Борислав Стоев – художник, професор
Васил Проданов – философ, член-кореспондент
Венцеслав Кисьов – професор, актьор и поет
Георги Бакалов – историк, професор
Георги Марков – историк, академик
Дамян Дамянов – професор, член-кореспондент
Дора Бонева - художник
Стефан Драгостинов – професор, композитор
Иван Юхновски – академик, химик органик
Иван Маразов – професор, изкуствовед
Иван Гайтанджиев – журналист, посланик
Иван Гранитски – писател, литературен критик, издател
Ивайло Мирчев – професор, художник
Константин Косев – академик, историк
Красимир Спасов – професор, режисьор
Любен Зидаров – художник, професор
Любомир Левчев – поет
Панко Анчев – литературовед, почетен доктор на Литературния
институт "М. Горки" - Москва
Пенко Русев – филмов продуцент
Славчо Вълчанов – професор по богословие
Тихомир Стойчев – експерт по национална сигурност
Хайгашот Агасян – композитор.
цитирай
16. анонимен - acrobat pro 10
17.02.2012 10:04
adobe pdf adobe acrobat for windows 98 http://feeafhf.hostingsociety.com/pdf-reader-alternative-to-adobe.html pdf reader alternative to adobe
цитирай
17. анонимен - payday loans online 836 10068
18.10.2012 19:56
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19440>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1366>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19238 payday loans online
цитирай
18. анонимен - buy generic viagra 970 19381
19.10.2012 10:37
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8066>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20483>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10000 buy generic viagra
цитирай
19. анонимен - levitra online 6688
20.10.2012 06:21
<a href=http://orderlevitrahere.com/#nmbdx>cheap levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#nombf >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#qbhcn cheap generic levitra
цитирай
20. анонимен - levitra online without prescription
21.10.2012 09:40
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#8878 - levitra online without prescription, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5751>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2481 online
цитирай
21. анонимен - order kamagra online 1854
22.10.2012 03:11
<a href=http://orderkamagranow.com/#jicip>buy kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#lkvva >kamagra jelly 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#xsgfi buy kamagra 100mg
цитирай
22. анонимен - buy viagra 487
22.10.2012 07:37
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jsjhh>viagra 100 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pejip >buy viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#qbfbs viagra without prescription
цитирай
23. анонимен - generic cialis 20155
22.10.2012 22:58
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#tsbmi>cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#oemtu >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#askku cialis 40 mg
цитирай
24. анонимен - buy levitra online
24.10.2012 00:52
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4588>cheap levitra online</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2659>buy cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7896 online
цитирай
25. анонимен - cheap viagra 5385
24.10.2012 06:14
<a href=http://viagrastorehere.com/#jdiln>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ksyly >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#gheqg buy viagra
цитирай
26. анонимен - payday loans 701 12347
24.10.2012 10:56
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2822>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9285>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#14975 payday loans
цитирай
27. анонимен - cialis online 500 20014
24.10.2012 11:16
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19518>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6176>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#20915 buy cialis
цитирай
28. анонимен - levitra online 7907
26.10.2012 00:37
<a href=http://levitrastorehere.com/#nrfih>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ozbwn >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#ifjrr buy levitra online
цитирай
29. анонимен - cheap cialis 15031
26.10.2012 04:35
<a href=http://cialisstorehere.com/#nssmf>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#krwxg >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#ldhvt buy cialis online
цитирай
30. анонимен - cheap kamagra 17874
26.10.2012 05:11
<a href=http://kamagrastorehere.com/#imbbn>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#bxxjo >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#vptfb generic kamagra
цитирай
31. анонимен - payday loans online 2197
29.10.2012 13:38
<a href=http://directlenderloanshere.com/#rfxtb>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#wqufm >direct lender payday loans</a> , http://directlenderloanshere.com/#yzhpw payday loans online
цитирай
32. анонимен - need your help
30.10.2012 16:34
http://cheapviagraqual.com | http://cheapviagraqual.com/#5437 - viagra online | <a href=http://cheapviagraqual.com/#6131>generic viagra</a>
цитирай
33. анонимен - cheap viagra 18877
05.11.2012 01:41
<a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#cmxrd>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#bmnxu >viagra online</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#afmkl buy viagra
цитирай
34. анонимен - levitra 10 mg 14595
06.11.2012 02:05
<a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#qdbhq>cheap levitra</a> - <a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#brhuw >cheap levitra</a> , http://ordergenericlevitrahere.com/#rfnky levitra without prescription
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471373
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол