Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.01.2012 16:27 - Арменски геноцид за политическа употреба
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 7656 Коментари: 9 Гласове:
13

Последна промяна: 27.01.2012 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image„Една от най-силните ни страни е това, че ние не криминализираме изказванията на хората”. Това заяви държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън по повод приетия във Франция закон криминализиращ отричането на геноцида над арменците в Османската империя през Първата световна война. С това тя недвусмислено даде да се разбере, че САЩ не си и помислят да поемат по пътя на Франция и да приемат подобен закон, какъвто опит имаше преди две години  в Конгреса с една подхвърлена резолюция, която обаче беше само за признаване. Така Съединените щати отново показаха, че все още не са изгубили някои от демократичните си рефлекси, позакърнели след 11 септември при налагането на антитерористичното законодателство.

Франция пък затъна още по-надълбоко в блатото на тесногърдието, ксенофобията и нетърпимостта. Миналата година там беше въведена забрана на носенето на бурки, тази пък френските законотворци налагат на хората, какво може и какво не може да говорят. Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за отричане на геноцид, признат от френски закон. А до сега признати са еврейския през Втората световна и арменския през Първата. За бъдещите признати геноциди, случили се назад в историята можем само да гадаем.


Освен, че ограничава силно правата на индивида и неговата свобода на изразяване, този закон буди и откровен смях у непредубедения наблюдател, защото се опитва да определя с политически решения отдавнашни исторически събития, нещо недопустимо за наука, като историята. „Да се опитваш да използваш силата на правителството, за да решаваш исторически въпроси, според мен отваря врата, през която е много опасно да минеш”, добави Клинтън и с тези думи мога да се съглася напълно и по-точно не бих могъл да го кажа.


Тук става дума за нарушаването на основни принципи в едно свободно общество. Не можеш със закон да забраняваш на хората да обсъждат исторически събития, пък и дори да ги наказваш, ако не са съгласни с теб. Не можеш дори и в година на избори и с цел привличане на нови избиратели от определен етнос! Смехотворно е и може да се роди само в мозъка на някой наследник на Робеспиер или Марат.


Има и една дебела разлика между това да признаеш арменския геноцид, както са направили много държави, щати и административни единици по света и това да преследваш хората, които го отричат. Макар че и двата варианта са неприемливи за всеки необъркан мозък–първият е груба политическа намеса на територията на историята, а вторият чист якобински терор.


Разбира се това, дали е имало или не арменски геноцид е съвсем друг дебат, която би трябвало да се води на полето на историческата наука. Аз не съм съгласен с мнението на повечето турски историци и политици, които твърдят, че такова нещо не е имало, а просто някои турски военни са  подходили „крайно” в действията си. Историческите извори, статистическите данни и свидетелствата на очевидци твърдят обратното. Около 1 000 000 арменци избити или оставени да измрат от глад, което говори за целенасочена политика на Османската и последващата я младотурска власт.


Прикриването на този факт от турските политици мога да го разбера, но не мога да разбера, защо днес някои хора се опитват да превърнат едно историческо събитие случило се преди почти век в политически въпрос и дори да наказват хората за отричането му?!

image




Гласувай:
15



1. vencivvg - Никъде няма свобода !
27.01.2012 17:13
Никъде няма свобода, ограниченията не са само във Франция.
Би трябвало всеки да може да каже какво мисли примерно за Хитлер и системата по онова време в Германия. В колко държави може да се каже истината - че Хитлер е един от най-великите политици на миналия век. Само някой да издигне свастика ( примерно на футболен мач ) и става голям проблем. А комунистически петолъчки може ( дори петолъчката присъства в гербовете на доста отбори ). Дори на коледа масово се изрисуват омразните комунистически петолъчки ( звездата е със шест лъча, не се манипулирайте ). Надявам се да дойдат по-добри дни и всеки да може да говори наистина свободно, но едва ли ще стане.
цитирай
2. tomcat2 - Сащ избягват много да се намесват ...
27.01.2012 18:28
Сащ избягват много да се намесват много много в дискусии за геноциди ,понеже те самите са може би най дейни в тази насока,пък арменското лоби там не е толкова силно колкото еврейското!Но да тъпо е да се наказват и дамгосват хора само защото отричали един или друг геноцид,свободата на словото е свещена,от там нататък всеки си носи отговорност за свойте думи!
цитирай
3. gantree - здрасти
27.01.2012 20:16
Гласувах с палеца надолу, и веднага ще ти обясня защо - тъкмо историческите извори, статистическите данни и свидетелствата на очевидци твърдят, че не е имало целенасочена политика за изтребване на арменците нито от страна на османската власт, нито от страна на младотурците. Мога да ти цитирам цял куп исторически извори и статистически данни както от доклада Карнеги, така и от британската, американската и френската дипломатическа кореспонденция от този период, който се визира. Накратко - споделям мнението ти срещу френския закон, но не от суета, а заради изобилието аргументи, които опровергават днешната френска теза.

Поздрави.
цитирай
4. syrmaepon - съгласна съм с това мнение,въобще американците също когато им отърва взимат
28.01.2012 08:55
политически акорди връз нечия история
tomcat2 написа:
Сащ избягват много да се намесват много много в дискусии за геноциди ,понеже те самите са може би най дейни в тази насока,пък арменското лоби там не е толкова силно колкото еврейското!Но да тъпо е да се наказват и дамгосват хора само защото отричали един или друг геноцид,свободата на словото е свещена,от там нататък всеки си носи отговорност за свойте думи!


А що се отнася до разните геноциди,както казва един мой братовчед,наполовина арменец - всичко е за пари....Ако вземем да изброяваме всички геноциди назад във времето за да накажем някой днес за миналото и САЩ и Франция сигурно трябва да се самонакажат
цитирай
5. анонимен - ранни записвания Дидим
28.01.2012 12:02
за съжаление много от геноцидите все още се отричат включително и от Франция, ако носи такива закон нека да носи за всички геноциди
цитирай
6. анонимен - вижте истината
02.02.2012 20:52
За ибрикчиите в форума-вижте която и да е карта на земите на днешна Турция.Къде са отишли арменците чиято държава обхваща половин Турция.Другата половина е Византия.
цитирай
7. анонимен - История
08.02.2012 10:08
Турция отрича геноцида, защото не го е имало. В ония години арменците, подлъгани от западните държави и Русия че е настъпил краят на турците, са избивали мюсюлмани, за да си прочистят тертория. Арменците от османската армия дезертирали с оръжието си и преминавали на страната на Русия и заедно с арменските сган-чети са вършили зверства. Как би ви изглеждало по време на война на България със Сърбия всички мобилизирани небългари да преминат на сръбска страна с оръжието си и да избиват българи? Но в ония години, въпреки агресията на много съседни и несъседни държави, турците си защитили земите и са си върнали донякъде за причинените мъки. След като не са успели тогава със сила, сега арменците се мъчат да се представят за жертви и да откъснат земи и отмъкнат пари по еврейския модел от миналия век. Че арменците са вършили зверства - вършили са. И тогава, и в края на миналия век, напр. в Ходжали срещу азерите /само защото са пак турски народ/ - геноцид, който започна лека-полека да си признава от държави. САЩ няма да поемат по пътя на Франция, защото имат професори-историци и специалисти по османска история, които доказаха, че геноцид не е имало. А и Франция даде назад - намериха се депутати, които знаят историята - не е тайна, че тогава е имало емисари в турските земи, вкл. френски, които подтиквали арменците да избиват турци, и за да отмият срама от този долен от човешка гледна точка законопроект сезираха Конституционния съд. Няма как - истината ще излезе наяве и ще покаже, че правдата е на стараната на турците
цитирай
8. анонимен - Карикатурата обаче е много типична ...
09.02.2012 20:26
Карикатурата обаче е много типична за французите (Дж)
цитирай
9. abv21 - Абе хора, ако толкова ви е страх от ...
24.04.2012 21:49
Абе хора, ако толкова ви е страх от този закон, някой кара ли ви да живеете във Франция? Колкото до България, подобен закон никога няма да се случи; то дори за наш срам, не признаха геноцида като такъв, пък камо ли закон срещу оричането му!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471893
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол