Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.04.2012 21:38 - Защо българите са сред най-нещастните народи в света
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 38365 Коментари: 85 Гласове:
35

Последна промяна: 05.04.2012 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според изследване за световното щастие на Института за Земята към Колумбийския университет се оказа, че ние, българите сме едни от най-нещастните народи в света. Попадаме точно в последната десетка от 156 държави, като заемаме незавидното за всички нас 147 място. След нас са африканските държави Република Конго, Танзания, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централно африканската Република, Бенин и Того. Естествено след нас е и най-бедната страна в света, карибската Хаити.

И докато за хората населяващи тези 9 страни е разбираемо да бъдат по-нещастни от средния българин поради редица обективни фактори, като тотално несъществуване на инфраструктура и държава, масово ширеща се бедност, епидемии, граждански войни, бедствия, липса на основни социални структури, липса на достъп до чиста питейна вода, канализация, електричество и здравна помощ, то за доста голяма част от държавите предхождащи ни в тази класация можем да кажем... същото.

Две места преди нас е африканската държава Чад, петата най-бедна страна в света! Страна, където само 1.5 % от населението има електричество в домовете си, достъп до питейна вода 48% , а до канализация - едва 2%. Държава, където само миналата година над 17 000 души са заразени с холера, а 5% от населението живеят със СПИН.

image

43 места нагоре в класацията е Бангладеш –страната, където на територия, малко по-голяма от българската, са се натъпкали 150 милиона души и където ежегодните наводнения заливат почти цялата територия.

image

Цели 90 места пред нас е Боливия –най-бедната южноамериканска държава.

image

В списъка на по-щастливите от българите народи  може да бъде удължен със страни като Ангола, Афганистан, Уганда, Судан, Палестина, Ботсвана, Сомалия, Ирак, Албания и още и още страни, които по-стандарт на живот, по образованост, по инфраструктура, по доходи, по социални придобивки, по сигурност и по какво ли още не са далеч след българите.

Резултатите от изследването обаче не са никак изненадващи, ако вземем предвид характера на средния българин –един вечно недоволстващ, вечно мрънкащ и завиждащ индивид, алчен по своята същност балкански тарикат, притежаващ ниска обща култура и антисоциално поведение. Разбира се обобщението едва ли е удачно –има много достойни българи, които се опитват да направят нещо за себе си, а от там и за тая окаяна страна, но масата от народа не става никак за хвалене. Това доказва и близката ни история, когато не можахме да вдигнем едно свястно всенародно въстание и срещу османското владичество, и срещу комунистическата диктатура, и дори срещу ДС мафията, която през последните 20 години постепенно ни обхващаше в задушлива прегръдка.

Разбира се за това е виновен средния български лумпен, предпочитащ от край време сигурността пред отговорността и пълния стомах пред свободата. Този лумпен е много лесно подаващ се на манипулации, доказателство, за което са почти всички свободни избори у нас през последните години. В началото лумпена избираше бившите си душмани, страхувайки се да избере новото, както направи цялата цивилизована Източна Европа. После започна да се лута между тях, и други популистки формирования, като накрая избираше винаги този, който му обещаваше най-много, а не този, който му заявяваше, че трябва да си наляга парцалите и да работи. Естествено след това лумпенът винаги разбираше, че за пореден път е изигран и е гласувал отново за някое от поредните превъплащения на българската олигархия и България продължава надолу към дъното. Това естествено го натъжаваше през целия т.нар. преход, натъжава го и днес. Прави го озлобен, недоволстващ от действителността, търсещ причината за собствените си неудачи винаги извън себе си –все неща типични за един нещастен човек.

Ориенталският ни манталитет също допринася навярно за общото ни нещастие. Мислим, че сме работливи, а всъщност ни мързи да облагородим и двора си, казваме че сме толерантни, а всъщност одобряваме откровено Възродителния процес, претендираме да сме готин народ, но всъщност знаем, че чужденците не мислят така, тупаме се в гърдите, че сме православни, а всъщност не знаем и „Отче наш”, заявяваме, че сме патриоти, а всъщност изхвърляме боклуците си, където ни падне по земите на Родината си. Така изпаднали в едно шизофренично раздвоение, където хем сме едни, хем други, търсим себе си и обикновено нищо не намираме. Това естествено ни прави нещастни.

Голяма тежест в приноса към общото ни нещастие има и ширещото се обществено чувство за несправедливост. Още по време на комунистическата диктатура, имаше една група от Недосегаеми, за които всички знаеха, че законите за тях не важат, наречена номенклатура. По време на прехода пък се явиха други Недосегаеми, кръвно и идейно свързани с първите –кредитни милионери, мутри, „бизнесмени”, олигарси, местни феодали –все категории, които всички знаем, че „закон не ги лови”. Огромната част от престъпленията извършени от тези елементи така и си остават ненаказани, а обикновения човек се почувства незащитен от държавата, което естествено допринася още повече за негово нещастие и несигурност. Това някой ден може да доведе до разпад на обществените структури и дори държавата като цяло, както е ставало не един път през историята.

Социалната справедливост е друг аспект, който е доста спорен, защото зависи от светогледа на всеки отделен човек. Нарастващото социално неравенство през последните години разстрои големи маси хора и то не само от най-бедните слоеве, но и от т.нар „средна класа”. Това допринася много към нещастието на българина, защото завистта е вкоренена у него от поколения наред, предавана не само чрез възпитание, а като че ли генетично :) Интересното обаче е, че страни с по-голяма социална диференциация от България, като латиноамериканските, са всичките до една по-напред в класацията по щастие от България. Явно там не обръщат такова внимание на българската поговорка „По-добре Вуте да е зле, отколкото аз да съм добре”

И като стана дума за възпитание, не мога да подмина, чалгата. Освен че е беше масово разпространена култура още в комунистическа България, въпреки забраните, тя не е прекъсвала да захранва българското общество с огромно мнозинство от индивиди за които най-важните неща в живота са ядене, пиене, кючеци, пари, предмети и живот, изпразнен от дух и съдържание. Не всички обаче можем да имаме много пари и когато чалгарът се сблъска с този факт той се превръща в един нещастен човек, готов да извърши всичко, за да се сдобие с желаното. Така българската чалга културата пасна съвсем на световната култура на консуматорството шестваща из континентите от десетилетия, че и повече.

Каква е рецепта за щастие ли, ще попита някой? Сигурно има такава, но аз не я знам. Знам само, че всички ние, българите, сме заразени с неизличима болест разяждаща ни отвътре, която в никакъв случай не бива да предадем на поколенията след нас. Тогава за България може и да има шанс...

image



Гласувай:
42



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Много сериозен постинг. И съвсем ...
04.04.2012 21:50
Много сериозен постинг. И съвсем точна диагноза на хомобулгарикус
цитирай
2. анонимен - Владо
04.04.2012 21:52
Пиши по-често, бе серсемино!
цитирай
3. mamkamu - :)
04.04.2012 21:59
raders написа:
Много сериозен постинг. И съвсем точна диагноза на хомобулгарикус


Благодаря! Надявам се да съм уцелил поне нещо от истината :)
цитирай
4. mamkamu - :)
04.04.2012 22:01
анонимен написа:
Владо
Пиши по-често, бе серсемино!


Добре де, ще се се опитам, ама напоследък ме е хванал пълния непукизъм :)
цитирай
5. bale10 - Да,
04.04.2012 22:02
и на мене постингът ми се хареса.
цитирай
6. nkf - Не искам да те засягам, но не си прав ...
04.04.2012 22:14
Не искам да те засягам, но не си прав за много неща в поста си. Позицията ти е слаба.
цитирай
7. анонимен - Бонго
04.04.2012 22:16
Рядка статия сред боклука на българската блогосфера!
цитирай
8. mamkamu - :)
04.04.2012 22:20
bale10 написа:
и на мене постингът ми се хареса.


Благодаря, това може само да ме радва :)
цитирай
9. mamkamu - !!!
04.04.2012 22:22
nkf написа:
Не искам да те засягам, но не си прав за много неща в поста си. Позицията ти е слаба.


Въобще не ме засягаш! Казвай, каквото имаш да казваш, щото така без аргументи някак увисваш!!!
цитирай
10. mamkamu - Бонго, благодаря :)
04.04.2012 22:23
Бонго, благодаря :)
цитирай
11. bojo12345 - Според мен преписването на чужди статии за световното ниско положение едва ли ще ни осветли и подобри живота ни.
04.04.2012 22:59
Анализът на едно състояние - независимо на какво - без даването на идеи и начини за промяна, е само едно тракане на празен ход. Може и това да е полезно за дребно събитие или фаза, но когато става дума за собствения ти народ, култура и държава, това е просто недостатъчно. Според мен.
цитирай
12. анонимен - Причините за нещастието на българите са няколко
04.04.2012 23:10
1.Генно увредени от векове.
В резултат на което сме сидетели на красноречиви отклонения, като
1.нереалност и неадекватност в поведение и възприемане на средата
2.злоба
3.завист
4.налудничави илюзии за себе си
5.смешен расизъм и патриотизъм
6.алчност
7.бедни познания
8.агресия или непокис
Всичко което не е нормално за хората.
цитирай
13. mamkamu - !!!
04.04.2012 23:27
bojo12345 написа:
Според мен преписването на чужди статии за световното ниско положение едва ли ще ни осветли и подобри живота ни.
Анализът на едно състояние - независимо на какво - без даването на идеи и начини за промяна, е само едно тракане на празен ход. Може и това да е полезно за дребно събитие или фаза, но когато става дума за собствения ти народ, култура и държава, това е просто недостатъчно. Според мен.


Батка, първо не съм преписвал от никого, а това са си мои собствени мисли и второ няма значение дали става дума за нашия народ или някой друг. Обективната истина си е една!!! В историята националистическите пристрастия не важат...
цитирай
14. bale10 - Анонимен 12, евала!
04.04.2012 23:30
Ще ме прощавате за турцизма.
цитирай
15. meto76 - Добре написано!
05.04.2012 00:45
Добре написано!Един глас от мен!
цитирай
16. анонимен - Доста от нещата,
05.04.2012 08:53
които казваш и аз казах преди време:

http://angpiskova.blog.bg/politika/2012/01/22/zashto-bylgarinyt-e-obrechen.887694

Колкото повече опознавам българина, толкова повече стигам до извода, че си заслужава и управляващите, и съдбата, и усещането за нещастие.
цитирай
17. boristodorov56 - Защо по света има нещастни българи?
05.04.2012 09:02
Заразата вече е неизлечима.
Ние сме скопена нация т.е. самоскопена!
Жалко е, че го мисля.
Още по-жалкото е, че е истина.
цитирай
18. анонимен - Ние, нещастните
05.04.2012 09:04
Прав сте за това, което сте написали. Вероятно има и много други причини. Интересно откъде се е взело това черногледство у нас. И други народи са били под чуждо робство, и на други им е трудно, но такова неудовлетворение от живота рядко може да се наблюдава. Вижте холандците! Живеят на отвоювана от морето земя, за която непрекъснато се борят. Всичко при тях е обмислено, организирано, логично и интелигентно. А ние сме уникални, за съжаление в отрицателен смисъл. Какво искаме за да бъдем щастливи? Едни от малкото сме, които разполагат със собствени жилища, някои и с по две-три. Повечето имат и имот на село. Могат да се изхранват, няма да умрат от глад. Страната ни е красива, имаме море, планини, реки. Само от качествен туризъм бихме могли да печелим много. Прав сте, че всъщност никак не сме работливи. Какво ни пречи да си направим градинки пред блоковете и в квартала, сами, без да чакаме от държавата. Няма ли да се чувстваме по-добре, ако около нас е красиво и чисто? Какво ни пречи да възпитаваме децата си в доброта и култура, а не в злоба и завист. Чалгата наистина унищожи много неща. Наблюдавам младите хора - нямат обща култура, не четат, мислят и говорят само глупости, на невъзможен език. Има, разбира се, и други младежи, но всичко идва от дома, от културата на родителите. Вие завършвате оптимистично, но аз мисля, че ще е трудно да променим манталитета и мирогледа си. Дано все пак да не е късно. Защото стойностните млади хора ще напуснат страната и с право, те искат да живеят по друг начин.
цитирай
19. анонимен - анонимен
05.04.2012 09:13
В България хората сме нещастни, защото положението ни не съответства на възможностите ни. С много добро образование (вече се вземат мерки да не е такова) хората нямат никаква възможност за реализация.
Ще дам пример: Свтовно първенство по футбол 1978 година. Играят се срещите, определят се идеалния отбор на света. Има обаче един футболист, който е по-добър от всички избрани, но не фигурира никъде. Той не играе. Забранено му е (от жена му, но това е друга история).
Точно това става с българите - добри сме, но не ни пускат на терена. Затова сме нещастни.
цитирай
20. анонимен - анонимен
05.04.2012 09:14
Да уточня: футболиста е Йохан Кройф.
цитирай
21. анонимен - Защо сме такива?
05.04.2012 09:18
Рецептата е възпитание от първите години на детето , добро образование и много средства за култура. Но истинска. Просто сме залети с антикултура. Тъпи сериали, тъпи, претъпи шоу-програми. Цинизми и вулгаризми от екраните на родната телевизия, липса на добра журналистика, превес на криминалните новини и на това, кой е новият любим на поредната певачка. Смешни политици, смешни депутати, смешни бизнесмени и "интелектуалци", които кой знае защо, са се наврели в миша дупка и мълчат ли, мълчат. Сега, когато трябва да гърмят, да громят, да напомнят, да предупреждават, да наставляват народа си.
цитирай
22. анонимен - Мамка му, Юри, прав си!
05.04.2012 09:35
Остави ги класациите, я са верни, я не. Но за останалото си адски прав. Като чета коментарите, също потвърждават тезата ти.
Сегашното ни общество е изкуствена конструкция. ГМО-общество. Оставено в естествена среда ще умре. Което и прави, всъщност. Хубавото е, че от торта на старото, вече пониква новото. Хлапетата, които преди 20 години ходеха прави под масата, сега порастнаха, имат самочувствие и се готвят за лидери.
Не се притеснявам от и за България и имам доверие на същите тези хлапета. Вече мъже и жени.
Също така нямам илюзията, че всички хора трябва да са еднакво равни. Няма как, при различни възможности.
цитирай
23. анонимен - Браво бе пич, коментара е супер! И аз ...
05.04.2012 09:46
Браво бе пич, коментара е супер! И аз отдавна съм на това мнение.Има лек приятелю за коптора от лъжци,крадци,курви продажници и мангали наречен Бантустан.Лошото е че на никой не му се тества тези дни.
цитирай
24. haralanov - Здравей
05.04.2012 09:57
10-те на най-нещастните държави:

01. Того
02. Бенин
03. Централна Африканска република
... 04. Сиера Леоне
05. Бурунди
06. Коморските острови
07. Хаити
08. Танзания
09. Конго
10. България
цитирай
25. ka4ak - Юри,точно защото имаш капацитет,е неприятно да чувам от теб,НЕПУКИЗЪМ!:(
05.04.2012 10:03
Положението е такова и от нас зависи да го променим!За това написах и Отвореното си писмо,защото трябва да стъпим на нещо здраво и обединяващо!За по лесно просто ще се повторя:
“Все пак и аз съм от тази нация и защото практически съм и продължавам да се сблъсквам с НАС, предлагам тази морална норма!
Зова и се стремя,да включа и Вашия разум,да се събуди и проумее,азбучни истини,които са ни съхранили през вековете!
Стъпването на здравата основа е първото и най-важно условие,за да можем,да направим всичко останало!
Гражданите на тази Република,го имат заложено в гените си и Кубратовия завет е жив!
А писменото упражнение,ще помогне в обучението, но и активизирането на заспалите клетки,които носят паметта ни и са необходими за освобождаване на духът ни!
Ножът е опрял до кокалът ни,а само тогава сме съумявали да се съхраним като нация!
Елементарно е,но трябва да се стартира ,за да сме сигурни,че и нашите наследници,ще могат да имат коренът с който няма да бъдат безлични,а уверени свободни хора с чест и достойнство!!!:)))”
цитирай
26. анонимен - bazilus
05.04.2012 10:14
mnogo tochno ... BRAVO
цитирай
27. анонимен - Абсолютно вярно - поздрави, а бъ...
05.04.2012 10:15
Абсолютно вярно - поздрави, а българската държава е основана по- рано!

цитирай
28. apostapostoloff - Разговарял съм с видни наши психиатри и
05.04.2012 10:30
те единодушно твърдят, че по природа българите са депресивни психопати. Те се чувстват много зле, когато живеят добре.

Освен това думата "щастие" е дума без покритие. Аз се чувствам щастлив, когато създавам добра музика и стойностни произведения на изкуството, а съседът е щастлив, "га е пиен и га се празни".

Да не забравяме и паметните слова на Ницше: "Ние не живеем, за да бъдем щастливи. Само англичаните живеят, за да бъдат щастливи."
цитирай
29. nicodima - Да добавя:
05.04.2012 10:36
В българските медии също има много чалга, аз я наричам публицистична...
Тя се вихри преди всичко в националистичните кръгове, където с пренебрежение се говори за постиженията на другите народи, вместо да се вземат за пример...
Социална справедливост няма. Тя е химера, защото социумът е едно общество от състезаващи се за благоденствие индивиди. И колкото по-рано се възпитават те с тази мисъл, толкова по-добре. Не е необходимо всички да знаят кой е Джон Стюарт Мил, но поне да осъзнават, че генетично им са дадени различни възможности и способности за тяхната изява или корекция. В българина това съзнание го няма - т.е. липсва елементарна социална интелигентност. Защо тя не се създава в младите хора у нас, а им се натрапва в по-късна възраст в чужбина, и то много успешно - трябва много скоро да си отговорим, ако не искаме държавата ни наистина да загине.

Поздрави за статията - може би най-доброто в блога, което съм чела напоследък.
цитирай
30. liliyanaandreeva - Защото застреляха Йордан Динов, а ...
05.04.2012 10:37
Защото застреляха Йордан Динов, а Турция строи най-голямата джамия...
цитирай
31. kass - нещастието
05.04.2012 11:19
не зависи от това дали си образован или богат, а от това как се чувстваш... Българина се чувства нещастен, защото бедността в България е порок. В Индия например има много бедни и необразовани, но щастливи хора, докато тук това е невъзможно. Още в училище по-бедните деца се чувстват подтиснати и нещастни. Самото ни общество осъжда по-бедните като неудачници. Безкрайните и почти през целият ни живот страхове да не би да изпаднем от класацията "нормални" и да попаднем в графата "неудачници" ни изтощава и ни кара да пестим, да се презапасяваме, да шмекеруваме, да лъжем за финансовото си състояние, да лицемерничим, завиждаме и т.н. и т.н., но дълбоко в себе си ние знаем истината, а тя никак не ни харесва... Много упорито отказваме да се изправим пред реалността, да осъзнаем проблема и да се преборим. Неспокойствието и състоянието на тревога, срамът и страхът обричат духа на неудовлетвореност, откъдето идва и чувството за нещастие...
Поздрави!
цитирай
32. vostroto - Хубаво написана статия, но само до ...
05.04.2012 11:21
Хубаво написана статия, но само до там. Аз пък нямам усещането, че съм обграден така тотално от нещастни хора, за скопена нация, и т.н. - по-скоро са скопени мозъците на тия които вярват в измислени чуждестранни проучвания за нас! За мен това е чиста манипулация, от страна на тези, дето са правили проучването, да не кажа и на тези които го излагат. За последните може да има само една добра причина да не е така - да бъде тревожна камбана, която да ни събуди. Всички доводи, които си изложил ти лично, по принцип са вярни, но къде не съществуват тези злини, малко или много? Има ги във всички държави, и едва ли са чак така щастливи, както ги класират. Дания, Швеция, скандинавските държави, Прибалтика... По върховете? И като са толкова щастливи, защо точно там самоубийствата са най-много, по-точно водят световните класации в това? Не ставай смешен с тази жалък пропаганден парцал!
цитирай
33. iidresidual - този доклад
05.04.2012 11:21
ми напомня малко на онази всеизвестна глупава статия на the economist за бедните и нещастните, и за българите. Нали не се отнасяш съвсем сериозно към този вид метрики на щастието.
Всеки път ли ще се наричаме лумпени, когато някой американски университет си упражнява статистическите методи.
Ти чак и въстанията срещу османската империя намеси. Това е супер контрапродуктивно, човече. Много злоба и фрустрация и малко мисъл.
цитирай
34. анонимен - pensia
05.04.2012 11:25
Добра статия.В няколко блога се появи и една сравнителна таблица за доходите,мисля че тя до известна степен отговаря на въпросите,които задава автора.Света е материялен,от нищо нещо не става.Как може най-бедният народ да бъде щастлив.Жизненият минимум,по последните данни които съм чел е 536 лева,може и да е повече.Под жизненият минимум няма живот,под жизненият минимум е бавна смърт и личностна деградация.Не се оплаквам но с 248 лв.пенсия аз съм половин човек,съпругата ми с 180лв.е една трета,а тези с минималната пенсия са направо една четвърт.Какво очаквате от държава в която преобладаващата част от населението има доходи под жизненият минимум.Жизненият минимум трябва да бъде достъпен за всеки.Не ми говорете за социялистическата справедливост,когато партииният билет струваше повече от инженерската ми диплома.Катастрофа е когато някакъв квартален ритнитопко се 681бие в гърдите,че Европа трябва да вземе пример от финансово стабилната България.Не съм съгласен че българина е черногледец и мизантроп.Вижте картините:"Ръченица" на Мърквичка,"Майката кърмеща детето си на нивата"мисля че беше от Митов,картините на Майстора и Ст.Венев.Българина нито е най-умен,нито е най-работлив,но не е по-лош от другите европеиски народи.Всяко стадо си има и мърша,но не бива мършата да води стадото!
цитирай
35. ezra - Щастието на хората в страните в т...
05.04.2012 11:27
Щастието на хората в страните в третия свят се дефинира от базови потребности и липсата на информация за света. Същите тези хора, вече като имихранти в развитите страни, по друг начин нареждат скалата от неща даващи им усещането за пълноценност.
Та осъзнаване и информация стоят в основата на това "Как сме?". Ами..как да сме?
цитирай
36. ezra - Имаше един филм от Ботсвана- &qu...
05.04.2012 11:30
Имаше един филм от Ботсвана- "Боговете сигурно са полудели", та той много добре описва причините за нещастието.:)
цитирай
37. анонимен - Мамкаму как повтаряш като папагал лъжи и манипулации!
05.04.2012 12:04
Е няма ли да спрете най-накрая с тези безкрайни папагалски изяви на лъжи и манипулации? До кога мислите, че ще ви търпи българския народ?!

"В началото лумпена избираше бившите си душмани, страхувайки се да избере новото, както направи цялата цивилизована Източна Европа."
Кое беше новото в България след 1989г. бе Мамкаму?!
Подлогите на БКП като Иван Костов, при управлението на който активите на България, на българския народ, бяха унищожени с небивала простащина, а друга част за десетки милиарди лева бяха дадени на безценица на комунистическите лумпени?!
Или новото е Боко Тиквата?!
Не са ли големите лумпени тези, които служат на сегашните "–кредитни милионери, мутри, „бизнесмени”, олигарси, местни феодали –" които манипулират, лъжат, вменяват на българския народ че той сам си е виновен?!
Ти от тях ли си?
цитирай
38. cicero7 - Е няма ли да спрете най-накрая с тези ...
05.04.2012 12:32
анонимен написа:
Е няма ли да спрете най-накрая с тези безкрайни папагалски изяви на лъжи и манипулации? До кога мислите, че ще ви търпи българския народ?!

"В началото лумпена избираше бившите си душмани, страхувайки се да избере новото, както направи цялата цивилизована Източна Европа."
Кое беше новото в България след 1989г. бе Мамкаму?!
Подлогите на БКП като Иван Костов, при управлението на който активите на България, на българския народ, бяха унищожени с небивала простащина, а друга част за десетки милиарди лева бяха дадени на безценица на комунистическите лумпени?!
Или новото е Боко Тиквата?!
Не са ли големите лумпени тези, които служат на сегашните "–кредитни милионери, мутри, „бизнесмени”, олигарси, местни феодали –" които манипулират, лъжат, вменяват на българския народ че той сам си е виновен?!
Ти от тях ли си?
Типичния пример за лумпел.
цитирай
39. анонимен - Може би.......
05.04.2012 12:44
И си прав и не си. В България има и доста свестни хора, но с оглед на случващото се и това , че са малцинство те се спасяват някъде където ще намерят сродни души. А такива има в "белите" държави, където и почвата е чиста. А у нас почвата е ужасно заразена - по-зле и от тази под Чернобил. Необходимо е да се замени заразената почва с нова, защото ако чакаме "радиацията" да отслабне, ще чакаме няколко поколения. За съжаление обаче, "хумусът" избяга да тори чуждите, по-чисти "почви" и така се въртим в един омагйосан кръг. Който знае как да го прекъсне и се опита, обаче - за награда ще бъден награден я с компромат, я с някое показно убийство за да се секне ентусиазма на следащите. Не бях писимист преди време и затова се върнах от чужбина да градя една нова БГ, но се оказа , че съм или идеалист или наивник. По-скоро второто.
цитирай
40. анонимен - глупости
05.04.2012 12:53
Българина бил нещастен!?Хайде де!Българина се оплаква,така е,но не е нещастен!Разликата е голяма!И да е добре,и да е зле,той ВИНАГИ се оплаква!Това е защита срещу другите!Да не му завиждат,щото неприятностите са големи,да не му искат пари на заем...Прави се на глупав и беден,а кошничката внимателно и грижливо я плете!Маргиналите,дето пищят и чакат някой да им дава,са малко!Бай Ганю лъже,хитрува и краде!И,изобщо,действа!Като не забравя да се оплаква!А класацията е нелепа!И показателна за ТЯХНАТА интелигентност!:)
цитирай
41. анонимен - Мамкаму, обиждаш ме с въпроса на ...
05.04.2012 13:13
Мамкаму,обиждаш ме с въпроса на който трябва да отговоря за да изпратя коментар! Друго целият ти пост е пълен нихилизъм.Да,днес българинът е такъв,вкл. и аз,но не съм съгласен,че това ние генетична черта,сори!Аз определено съм живял и видял повече от теб,просто съм по-стар.Е да,ама извинявай,в поколението на дядо ми и на баща ми /баща ми беше 25-ти набор/не съм видял,нито да са нещастни,нито злобни,нито алчни,.....Маркс е казал:"Битието определя съзнанието"и това,че го е казал Маркс не значи че не е вярно!Може би и с щастието е като със съзнанието,въпреки,че циганите ме опровргават. Да в тези ми детски спомени,българинът беше и работлив,и гостоприемен,и вярващ,и благороден ако щеш!Колкото до еснафството,то то мисля,че е общочовешка черта и едва ли сме по-по-най!Не можеш да не се съгласиш,че може би младото ни поколение беше изключително любознателно,бяхме на челно място по интелигентност.Къде сме сега?Дали и 10% от завършващите гимназия знаят столиците на Финландия,Норвегия, Саудитска арабия,Швейцария,Дали знаят къде е Исландия,чия е Гренландия?Пробвай. Това значи ли че сме генетично тъпи?
Не може 20% от трудоспособното население да търси хляб на вън,други 12% да са безработни и кой знае какъв % работещи цял месец за една дневна европейска надница и най-най-важното,как да си щастлив при липса на перспектива?
Не съм анонимен,yordanoff съм,просто забравих да вляза с регистрацията си.
цитирай
42. cicero7 - Има много истини от тези неприят...
05.04.2012 13:15
Има много истини от тези неприятните в този пост. Българина е много травмиран от онзи социален експеримент продължил 45 години. Когато 45 години някой ти втълпява, че за всичко в твоя живот отговорност носи някой друг, че въобще отговорността за съществуването ти е грижа на някой друг, че ти нямаш право на мнение, че нямаш право дори да мислиш, че нямаш право да избираш кое е по-добро за теб, ти не можеш да се събудиш една прекрасна сутрин и да си кажеш от днес аз поемам отговорността за собственото си благополучие, аз ще мисля, аз ще изразявам мислите си свободно, аз ще поема инициативата и ще променя живота си към по-добро,Не може някакси да искаш от държавата /чиновниците/ да е отговорна за решаването на всеки твой проблем, да искаш увеличаване на държавната намеса във всички сфери и в другия момент да се оплакваш, че в България няма гражданско общество, че има хора над закона, че корупцията е повсеместна и т.н. Какво е това гражданско общество, което иска да си ограничи правата и свободите си до минимум, за сметка на делегиране на нови и нови правомощия на държавата? Българина иска да е богат, иска да живее в една идеална държава, без мръсотия, без престъпност и т.н., но живее в един утопичен свят, в които постигането на тези цели са отговорност изцяло на някой друг, някой месия с божествени сили, способен с едно махне на ръката да реши проблеми от всякакво естество. Българина е нещастен, защото не знае какво иска!
цитирай
43. cicero7 - Мамкаму, обиждаш ме с въпроса на ...
05.04.2012 13:25
анонимен написа:
Мамкаму,обиждаш ме с въпроса на който трябва да отговоря за да изпратя коментар! Друго целият ти пост е пълен нихилизъм.Да,днес българинът е такъв,вкл. и аз,но не съм съгласен,че това ние генетична черта,сори!Аз определено съм живял и видял повече от теб,просто съм по-стар.Е да,ама извинявай,в поколението на дядо ми и на баща ми /баща ми беше 25-ти набор/не съм видял,нито да са нещастни,нито злобни,нито алчни,.....Маркс е казал:"Битието определя съзнанието"и това,че го е казал Маркс не значи че не е вярно!Може би и с щастието е като със съзнанието,въпреки,че циганите ме опровргават. Да в тези ми детски спомени,българинът беше и работлив,и гостоприемен,и вярващ,и благороден ако щеш!Колкото до еснафството,то то мисля,че е общочовешка черта и едва ли сме по-по-най!Не можеш да не се съгласиш,че може би младото ни поколение беше изключително любознателно,бяхме на челно място по интелигентност.Къде сме сега?Дали и 10% от завършващите гимназия знаят столиците на Финландия,Норвегия, Саудитска арабия,Швейцария,Дали знаят къде е Исландия,чия е Гренландия?Пробвай. Това значи ли че сме генетично тъпи?
Не може 20% от трудоспособното население да търси хляб на вън,други 12% да са безработни и кой знае какъв % работещи цял месец за една дневна европейска надница и най-най-важното,как да си щастлив при липса на перспектива?
Не съм анонимен,yordanoff съм,просто забравих да вляза с регистрацията си.
Интересно според теб битието постоянна константа ли е?
цитирай
44. dolsineq - Кой както си го направи!
05.04.2012 13:31
"Насила хубост не става!" и това май го е казал народът, нали?..., та ако някой е свикнал да си живее в блатото, си е за негова сметка. Всички имат очи и уши, виждат как "щастливите" хора живеят, е ми да правят и те същото. Както могат да слушат чалга и да прекланят глава пред силните на деня, така могат и да последват примера не един германец примерно. Да работят и да се радват на живота, а не да злобеят само в кръчмата...
цитирай
45. анонимен - Ако може да допълня автора
05.04.2012 13:36
С всичко написано от автора съм съгласен,но ще допълня и част от моите расъждения по въпроса за нещастието ни:
-българите никога в своята история не са гладували
-няма народ в света с толкова много предатели и в миналото и в момента и така ще бъде и в бъдещето
-българина никога не е вярвал и зачитал мнението на най-близките си хора родители,деца,съпруг или съпруга,братя сестри,колеги ит.н.Винаги е зачитал това което ще му каже съвсем случаен недобронамерен човек,случайна в повечето случаи популистка медия,чужди политици пример СССР, ЕС или САЩ,религии и тем подобни лъжепророци.Примери много:разскъсването на държавата и поробването и от турците,погубването на Апостола,търсенето из Европа на цар да ни управлява,грешките при Балканската и двете световни войни,комунистическия режим,продаването на националните ни интереси в действията на всички политически кабинети след 1989г.,влизането ни в НАТО и ЕС,АЕЦ"Белене",разбиването и разграбването на изграденото от грешната социалистическа икономика след 10ноември,пълното задушаване на бизнеса,даване в ръцете ва криминални мутро-полицейски структури на всички печеливши и водещи отрасли и т.н.
-загуби се традиционната национална ценностна система,родовите връзки както с рода,така и с родното място,етиката в човешките отношения в семейството,бита,бизнес
цитирай
46. анонимен - cicero7
05.04.2012 13:37
Ти ли знаеш какво искаш?!
Да те яхат, слугите на комунистите, костовисчете и/или бокотиквеничета, и да ти подават от време на време салама?
Това ли искаш?
цитирай
47. анонимен - Долси, те злобеят и в Интернет, както виждаш...
05.04.2012 13:39
dolsineq написа:
"Насила хубост не става!" и това май го е казал народът, нали?..., та ако някой е свикнал да си живее в блатото, си е за негова сметка. Всички имат очи и уши, виждат как "щастливите" хора живеят, е ми да правят и те същото. Както могат да слушат чалга и да прекланят глава пред силните на деня, така могат и да последват примера не един германец примерно. Да работят и да се радват на живота, а не да злобеят само в кръчмата...


Много сме силни на коментари, в които упрекваме всички за положението си, ама нищо не правим само да си го подобрим. Обикновено най-мрънкащите са най-безинициативни. На тях им са виновни всички - от евреите до тъщата...

Никодима съм, поздрави!
цитирай
48. muerte - ВСИЧКО в статията е вярно! Респект!
05.04.2012 13:44
Който не те е разбрал, да прочете още веднъж. Единствено да допълня две неща - българина и да е щастлив, няма да го признае, защото ще му завиждат и току-виж някой му посегнал на щастието. И второ - аз съм щастлив и имам простичка рецепта - може да послужи и на вас. Жена, която обичам и ме обича вече 12 г.; страхотен малчуган; работа, в която се опитвам да съм добър и няколко приятели. ТОВА е хора! НЕ търсете милиони, ролс-ройси и яхти. Щастието е около нас - просто се огледайте.
цитирай
49. marystaneva - Хей, страхотна статия! :)
05.04.2012 13:44
Споделих я на стената си във "Фейсбук".
Смятам че няма причина да се чувстваме чак толкова нещастни! Недоволни - да, неудовлетворени - да... Недоволството и неудовлетвореността могат да бъдат двигател на прогреса. Но не и нещастни!
цитирай
50. muerte - И още нещо към рецептата ми!
05.04.2012 13:50
Последно, но не и по важност - яко хард рок и малкия мушморок изпънал показалец и кутре да тръска главица и да пита - Тати това е МУЗИКАТА, нали? ;-)
цитирай
51. cicero7 - Ти ли знаеш какво искаш?! Да те ...
05.04.2012 13:52
анонимен написа:
Ти ли знаеш какво искаш?!
Да те яхат, слугите на комунистите, костовисчете и/или бокотиквеничета, и да ти подават от време на време салама?
Това ли искаш?
Пак същия лумпел предполагам?
цитирай
52. анонимен - Поредната журналистическа страхлива мижитурка ..
05.04.2012 14:14
.. тръгнала да дава оценки, след лайната които е изяла за да пише осана на политиците ни!
цитирай
53. ran - а някой погледна ли самото изследване?
05.04.2012 14:22
"По-склонни да са щастливи са по-богатите страни. Но по-важно, за щастие от доходите, са социални фактори като силата на социално подпомагане, липса на корупция, както и степента на лична свобода."
- а тук битува мнението, че имаме много предатели и не много масово въстание - мдам, адекватно

"Безработицата причинява толкова нещастие колкото тежка загуба или раздяла. По време на работа, сигурността на работното място и добрите взаимоотношения правят повече за удовлетворението от работата, отколкото високо заплащане и удобно работно време."
- а тук се обсъжда крадливост и тъпота от доморасли социални антрополози и комунистически соцархеолози

и т.н., прочетете си сами, може и да откриете нещо за да се замислите, преди да се отвращавате публично от народа си.
Може би сте нещастни, че сте българи? :))))))))
За съжаление, в изследването няма точка:
Отвращение от себеподобните.
цитирай
54. анонимен - ha.? Desni pluhove
05.04.2012 15:01
http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Жизнен_стандарт
цитирай
55. анонимен - лумпенът българин е
05.04.2012 15:02
много прост и не клеца хубаво затова е и нещастен
цитирай
56. анонимен - Много експерти и журналсти са ...
05.04.2012 15:23
Много
експерти и журналсти
са инструктирали да
оБЯСняват че
българина е нещастен
защото така си е въобразил. Тези
инструктажи са от
неоконсервативната
паплач - виновна за
нещастието. В Дания
тази паплач липсва, датчаните са най -
социалсти - имат най-
доброто
социалистическо
здравеопазване, най-
големи данъци - но и народна-държавна
пенсия -за това, че -
само защото си живял
там, което е сигурност -
а това е щастието,
минималната заплата е равна на 66% от БВП
(на човек) на Дания,
доходите се
актуализират всяка
година според растежа
и инфлацията. Въобще социалистически рай! А
Българи я- рай за
капиталиста - .... И е
обратното на Дания.
Бългрия е с най-
бедното население на север - с най-високи
цени. Бългрите -
живеят - четири
поколения в един дом.
или родителите
напускат апартамента в градът за да живеят
порасналите им деца в
него, защото българина
не може нито наем да
си позволи нито
жилище, като родителите заминават
да живеят на село- в
старите къщи. А
Българи я- рай за
капиталиста - .... http://text-upload.com/read.php?id=329941&c=1326506 А
Българи я- рай за
капиталиста - .... смехотворно, МамкаМУ
Блогер(б)експерт-неоконсерватор -;::'@'?
Бедният индиец е щастлив, защото
винаги е бил беден,
изработил е даже
философия, която да
го примирява с
бедността, а освен това лека-полека става по-
малко беден, т.е., има
положително развитие
нагоре. Българинът е
нещастен, защото от
едно, макар и скромно, но доста прилично
ниво на житейски
стандарт - включващ
самостоятелно
жилище, достъпно
образование и здравеопазване ит.н.
се срина до
ужасяващи нива на
мизерия- резултатът -
20% загуба на
население, от останалите - 23%
живееши на ръба на
физическото
оцеляване според
официалната
статистика. Преди 10 години този процент е
бил 16%, само за
последните 3 години
емиграцията е
увеличена 3 пъти - т.е.,
"трендът" е надолу и няма никави изгледи
за обръщане. Какъв
злате милиард?! Трябв
а да си доста охранен
от властта, за да не си
изшползваш инетелекта, даже
когато го имаш..
цитирай
57. анонимен - http://bg. wikipedia. org/wik...
05.04.2012 15:27
http://bg.wikipedia.org/wiki/Жизнен_стандарт
цитирай
58. liliyanaandreeva - Щастливият идиот ли е идеалът за ...
05.04.2012 15:31
Щастливият идиот ли е идеалът за човешко щастие? Я се опомнете! И петелът е щастлив когато се е възкачил на гюбрето защото там име вкусни червейчета и пеперудки , но аз не искам да съм петел или кокошка!
цитирай
59. 777 - В тази анкета сигурно са участвали ...
05.04.2012 15:40
В тази анкета сигурно са участвали обитаващите Столипиново, счетоводители и пенсионери. Едните поради неграмотост, другите поради цифромания и третите щот наистина са бедни и дори да не са под ръба на средната световна бедност, са в унизително положение след няколко десетилетия труд в соц-обстановка, т.е. жертва са на неуспял експеримент.
Нация от меркантилни мрънкалници се формира през последните двайсетина години. Две-три поколения съсипани и лумпенизирани младоци, без оглед на възможностите и с претенции и самочувствие без покритие.
Жертва на неуспешния `демократичен`експеримент са и всички гастърбайтери, изнесли потенциите си навън.
`Болестта`, както я наричаш ти, не е неизлечима, но е станала хронична за последните няколко поколения.
цитирай
60. анонимен - @777 голяма логика? По време на е...
05.04.2012 17:39
@777 голяма логика? По време на експеримента хората са били щастливи, защото са се развивали. От 20 години има деградация, това е нещастие. Сигурноста е спаднала, това е нещастие. Социалната сигурност е нулева, това е нещастие. Все пак, най-щастливи са най-социални държави. Чили на кое място е?
цитирай
61. анонимен - България на родови принцип ли е и...
05.04.2012 18:00
България на родови принцип ли е изградена? Като в Афганистан? И тук всички са земеделци? Тогава недейте сравнява такива държави с България.
цитирай
62. yotovava - Всъщност като се замислиш, българинът няма кауза
05.04.2012 18:03
каузата му е да оцелее, на всяка цена и с всички възможни средства.
Но само толкова.
След освобождението си от турско робство - колко години вече - постоянно се опираме на тези 500 години и се оправдаваме с тях, оправдаваме се с фашизма, оправдаваме се със социализма. И оцеляваме природно. Но без перспектива.
цитирай
63. ivanik - Добре написано!
05.04.2012 18:47
По принцип не вярвам, ама изобщо нямам доверие на подобни класации от не знам си къде! Но хубавото в такива случаи е, че провокират дискусии, където човек може между многото простотии да прочете и нещо смислено. Допада ми казаното в постинга, защото до голяма степен и аз разсъждавам по този начин.
цитирай
64. анонимен - Много добре написана статия, но ...
05.04.2012 18:47
Много добре написана статия,но според мен се основава на неверни данни.Какви са тия умници аналитици ли,статистици ли,които са ни определили за най-нещастните?Те кого са питали? Едва ли са питали автора,а и мен не са ме питали.Измислят си разни врели-некипели,а ние им се връзваме на глупостите.
цитирай
65. alexs - То отговора е толкова прост липса на ...
05.04.2012 18:55
То отговора е толкова прост липса на перспектива ..... че утре ще е по-дборе от днес . Вечните кризи криза на развития социализъм криза на прехода световна криза на капитализсма!
На какво да се радва бъгарина на отнетите социални придобивки с перспективата никога да не се пенсинонира
На циганизациата на държавата и перспективата етническите българи да изчезнат.
Че преди прехода всеки можеше да си плаща тока и парното и това беше най-малкия проблем нима това е нормално!
В Бангладеш и Индия макар и бедни там има растеж на икономиката доходите на хората макар и малки се увеличават !
Естествено ако зная че утре ще е по-добре от днес ще бъда шастлив!
цитирай
66. mamkamu - Благодаря на всички за коментарите ...
05.04.2012 20:27
Благодаря на всички за коментарите :) Просто нямах възможност да отговарям на всеки поотделно. Мога само да кажа, че мнооооооого тъпи интернет коментатори е родила майка България :))) Те си знаят кои са :)
цитирай
67. tqe - Защото сме смотани
05.04.2012 21:27
и при това много смотани!
цитирай
68. coffeen - какво очаквате
05.04.2012 23:05
"трябва да си наляга парцалите и да работи" колкото и работа да свършат, и да си налягат парцалите, заплатите им ще са все същите мизерни.
цитирай
69. ka4ak - 66. mamkamu - Благодаря на всички за коментарите ... Юри,шубето е много голям страх!!!
06.04.2012 03:01
mamkamu написа:
Благодаря на всички за коментарите :) Просто нямах възможност да отговарям на всеки поотделно. Мога само да кажа, че мнооооооого тъпи интернет коментатори е родила майка България :))) Те си знаят кои са :)

А страхът е оковите на свободата!!!
Така че,не се прави на велик,а обясни, защо предаваш България, с непукизма си?!!!:(((
цитирай
70. solinvictus - “С нас е Бог, разберете, народи, и се ...
06.04.2012 03:04
“С нас е Бог,
разберете,
народи,
и се покорете,
защото с нас е Бог!…
Могъщи,
покорете се,
защото с нас е Бог!
И ако закрепнете, пак ще бъдете победени, защото с нас е Бог!”
(Голямо повечерие)
цитирай
71. анонимен - Благодаря на всички за коментарите ...
06.04.2012 09:48
mamkamu написа:
Благодаря на всички за коментарите :) Просто нямах възможност да отговарям на всеки поотделно. Мога само да кажа, че мнооооооого тъпи интернет коментатори е родила майка България :))) Те си знаят кои са :)


Наистина ли си въобразяваш, че на някой му пука за мнението на един нихилист? Ти само разваляш - не градиш нищо.
Ти си безнадежден.
цитирай
72. dorichela - Малцина знаят как да бъдат щастл...
06.04.2012 17:03
Малцина знаят как да бъдат щастливи... Ще цитирам някаква извадка от интернет сайт, вече не помня кой точно, където се казваше "Най-щастливите хора не винаги имат най-доброто от всичко. Те просто съумяват да извлекат най-доброто от това, което притежават."
цитирай
73. patilan - А дали съзнанието не определя битието ?
06.04.2012 17:08
анонимен написа:
Мамкаму,обиждаш ме с въпроса на който трябва да отговоря за да изпратя коментар! Друго целият ти пост е пълен нихилизъм.Да,днес българинът е такъв,вкл. и аз,но не съм съгласен,че това ние генетична черта,сори!Аз определено съм живял и видял повече от теб,просто съм по-стар.Е да,ама извинявай,в поколението на дядо ми и на баща ми /баща ми беше 25-ти набор/не съм видял,нито да са нещастни,нито злобни,нито алчни,.....Маркс е казал:"Битието определя съзнанието"и това,че го е казал Маркс не значи че не е вярно!Може би и с щастието е като със съзнанието,въпреки,че циганите ме опровргават. Да в тези ми детски спомени,българинът беше и работлив,и гостоприемен,и вярващ,и благороден ако щеш!Колкото до еснафството,то то мисля,че е общочовешка черта и едва ли сме по-по-най!Не можеш да не се съгласиш,че може би младото ни поколение беше изключително любознателно,бяхме на челно място по интелигентност.Къде сме сега?Дали и 10% от завършващите гимназия знаят столиците на Финландия,Норвегия, Саудитска арабия,Швейцария,Дали знаят къде е Исландия,чия е Гренландия?Пробвай. Това значи ли че сме генетично тъпи?
Не може 20% от трудоспособното население да търси хляб на вън,други 12% да са безработни и кой знае какъв % работещи цял месец за една дневна европейска надница и най-най-важното,как да си щастлив при липса на перспектива?
Не съм анонимен,yordanoff съм,просто забравих да вляза с регистрацията си.


защото ако битието определяше съзнанието, то все още щяхме да сме по клоните. като че ли има хора които не се оставят на битието и по течението и се развиват !!

В мойте спомени също "българинът беше и работлив,и гостоприемен,и вярващ,и благороден" . Имам и много други розови спомени.... И не само в моите спомени, и днес, като седнем на масата след първата чашка, всички се преобразяват на работливи и умни, след втората стават морални стожери и титани, а след 3тата стават богове. Очевидно алкохолът не ти понася...
А това с челните места по интелигнетност, и други подобни баналностти от рода на най-големите предприятия и прочие, е било пропаганда . Не разбра ли че основната задача на всяко тоталитарно правитество е да овладее медиите ? Имено за да промива мозъци !!
Не разбрахте ли че тези времена са били илюзия ?
Една от причините за текущият нихилизъм и нещастие е имено неспосбността да се въприеме действителността и неумиращи илюзии по миналото.
цитирай
74. solinvictus - Кво ми пука за някакви мангали и т...
06.04.2012 19:50
Кво ми пука за някакви мангали и тяхната шибана анкета?Пък за олигофренските и коментари, изобщо!
цитирай
75. chipollino - "И докато за хората населя...
09.04.2012 15:14
"И докато за хората населяващи тези 9 страни е разбираемо да бъдат по-нещастни от средния българин поради редица обективни фактори, като тотално несъществуване на инфраструктура и държава, масово ширеща се бедност, епидемии, граждански войни, бедствия, липса на основни социални структури, липса на достъп до чиста питейна вода, канализация, електричество и здравна помощ, то за доста голяма част от държавите предхождащи ни в тази класация можем да кажем... същото."

...че то това може да се каже и за България - единствено граждански войни все още няма :)) Това не е държава, само така ни се внушава по медиите!! То човек като няма поле за развитие, нормално да е нещастен, а в основата за създаване на такова са здравеопазването, соц.придобивки, образованието, възможност за реализация с/у заплащане (а не потупване по рамото) и т.н. и т.н. А това на кое място сме, вече мисля, че не е сериозно - няма как да се изчисли с точност. Важното е, че повечето от нас чувстват, че нещо или нищо не е наред!
цитирай
76. elkanata - само че Албания е доста по-напред от ...
09.04.2012 16:38
само че Албания е доста по-напред от нас и ние трябва да ги догонваме.
цитирай
77. kostadin - Бат Бойко каза, че не е съгласен с ...
09.04.2012 18:38
Бат Бойко каза ,че не е съгласен с мнения, като твоето!
цитирай
78. elkanata - а
09.04.2012 22:39
вие хора Българи ли сте....да такива сме-мързеливи-човек,когато няма стимул и се бъхти за 400 лева а разходите ти са 5 пъти повече ,когато нямаш работа а детето ти няма какво да яде-тогава ставам злобна българка и съм готова да убивам и крада.Със злоба искам да прегриза гърлото на здр.министърка или на бате ББ.Хората все късно си отварят очите и проумяват за какво иде реч.Проекгът "РАН -ЪТ"ми отври очите,но аз съм само 1 човек,как да променя нещо.България е свърталище на наркомани,чалгаджии,пияници,клошари.Явно проекта е бил успешен и геноцида продължава...Яд ме е ,но не завиждам-искам нормален живот за децата на БГ.
цитирай
79. анонимен - rristina
10.04.2012 18:17
Общо взето и моето мнение е такова. Българите много обичат да мрънкат/да говорят, да клеветят, да гледат в канчето на другия/. Ако вместо мрънкахме вършихме по нещо, промяната щеше да се вижда. Няма как с мрънкане да ти се промени живота към по-добро, че да си щастлив. Промяната на живота идва от промяна в думите най-напред, мисленето и действието.
Поздрави!
цитирай
80. demonwind - Защо сме нещастни, наистина?
11.04.2012 13:18
Отговорът се съдържа в един кратък и много поучителен виц, който всички го знаят навярно - в Ада само около казана на българите няма дяволи - който тръгне да излиза, веднага другите го набутват обратно вътре... Не ни е проблема в Ран-Ът - още далеч преди Ран и Ът да се пръкнат на грешната земя, в България "чорбаджия" е било мръсна дума, а сума ти народ след псевдоосвобождението на 9 септември ликува, когато "изедниците" с дюкянчетата и работилничките биват натикани в концлагери, убивани с лопати и давани на свинете... Именно този народ след десети ноември обърна палачинката на 180 градуса, като тайничко се надяваше, че реките от пари ще потекат, щом вече пътят към Запада е свободен. Само че се оказа, че пътят към Запада минава през вмирисаните задници на западняците, които избралите "лесен живот" хора от България трябваше и трябва да мият, за да пращат и последната си стотинка на децата си в Родината, само и само милите те да не работят... Много народ получи куфарчета от "партията-майка", обаче много и го отстреляха. И българинът ликува, когато отстрелят някого - "така му се пада", видиш ли, мутрата... Единици мутри успяха и ако се задържат, след някоя и друга година вече никой няма да говори за това как са започнали - един Гриша Ганчев се опитва да направи революция с китайските автомобили (които са на доста приемливи цени), само че българите отново плюят и предпочитат да карат ковчезите на западняците, вместо да си купят нова кола, българско производство. Малко хора знаят как се гледат пилета, зеленчуци, плодове, обаче искат да ги купуват за жълти стотинки. Същите тези хора биха купували чуждата отрова, само и само "българските мошеници" да не си "напълнят гушката". В София се строи усилено метро (с какви пари, това е друга бира, голия задник ще лъсне още догодина), а всички плюят, че не ставало за нищо... Май Крадлив Дедо ще излезе прав, че чипа е повреден. А повреден чип при стадото се оправя с много глад и студ, които го опресняват ефективно...
цитирай
81. анонимен - бай Промо
14.04.2012 06:40
Отн.: 'нещастието на българите'
Не сме най-нещастни ... ние сме най-големите нещастници, като се има предвид какви работи са ставали по тези географски ширини.

Из литература от 60-те
Отн.: Контрол на посещенията в църквите по Великден
От Агент на 1,3 и 6 до Милиционера-Съгледвач: 'все по-малко хора посещават църквите ... доживяхме и тази година този светъл празник'
От Милиционера-Съгледвач до Майката на Топлото: 'В сравнение с миналата година не се наблюдава намаление на богомолците'
цитирай
82. eien - И защото не са християни-
19.04.2012 14:49
и вярата е една такава объркана, мешавица от окултизъм и "ню уейв" с припалване на свещи и мириз на кандило.
цитирай
83. анонимен - Рецептата е възпитание от първите ...
14.05.2012 16:14
анонимен написа:
Рецептата е възпитание от първите години на детето , добро образование и много средства за култура. Но истинска. Просто сме залети с антикултура. Тъпи сериали, тъпи, претъпи шоу-програми. Цинизми и вулгаризми от екраните на родната телевизия, липса на добра журналистика, превес на криминалните новини и на това, кой е новият любим на поредната певачка. Смешни политици, смешни депутати, смешни бизнесмени и "интелектуалци", които кой знае защо, са се наврели в миша дупка и мълчат ли, мълчат. Сега, когато трябва да гърмят, да громят, да напомнят, да предупреждават, да наставляват народа си.

цитирай
84. анонимен - Нещастни сме, защото
26.05.2012 08:47
системно, целенасочено и методично сме ограбвани както откъм материални, така и откъм културни ценности и родова памет.ГМО както каза някой по-нагоре. Нямаме самочувствие.Уморени сме да се борим с вятърните мелници на безперспективността и идиотизма, и вечно да сервилничим на някой рапон, който по някаква си историческа или друга причина си позволява как да устроим собствения си "дом" и страна. Писна ни да ни третират като втора проба хора!
цитирай
85. анонимен - :)
06.10.2012 12:43
Моето най-искрено уважение и признание за този коментар, :)! Мая
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469029
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол